Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
jó éjszakát
  2007-12-05 22:01:33, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
mai pasi
  2007-12-05 18:49:04, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
mai csaj
  2007-12-05 18:47:13, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
mai bohókás kép
  2007-12-05 18:44:42, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
mai idézet
  2007-12-05 17:54:06, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
19 nap karácsonyig!
  2007-12-05 17:52:10, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Karácsonyi gyümölcskenyér
  2007-12-05 17:48:27, szerda
 
  Karácsonyi gyümölcskenyér

Hozzávalók:
2,5 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 1 mokkáskanál só, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 10-10 dkg apróra vágott, hámozott mandula, - cukrozott citromhéj, - cukrozott gyümölcs, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2 tojás, 15 dkg vaj, csipet őrölt szerecsendió, 5 dkg olvasztott vaj, 0,5 kávéskanál őrölt fahéj.

Elkészítés:
A tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot, sót. Míg a tej hűl, az élesztőt 0,5 dl meleg vízben fellazítjuk. A langyos tejbe öntjük és a liszt 1/4-ével simára keverjük. Letakarjuk, kétszeresére kelesztjük. Belekeverjük a citromhéjakat, mandulát, mazsolát, fahéjat, tojást, vajat, és a megmaradt liszt 3/4-ét. Addig verjük, lassan keverve bele a megmaradt lisztet, míg teljesen rugalmas lesz és elválik a táltól. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 2 cm vékonyra, 50 x 30 cm nagyra, a közepén mélyedést nyomunk, beleöntjük az olvasztott vajat. Összehajtogatjuk, tetejét is megvajazzuk. Letakarva (fogvájókat szúrunk a tésztába) kétszeresére kelesztjük. Kifli alakúra formázzuk, megkenjük olvasztott vajjal, vajazott tepsibe tesszük. Begyújtjuk a sütőt közepes lángra, és kb. 1 órán át, sütjük a tésztát. Ha megsült, megszórjuk porcukorral.
Jól becsomagolva a hűtőben sokáig eláll.

GYÜMÖLCSKENYÉR SZENTESTÉRE

Hozzávalók:
20 dkg aszalt szilva, 30 dkg aszalt körte, 20 dkg aszalt füge, 1,1 liter víz, 24 dkg mazsola, 12 dkg dió, 12 dkg mogyoró, 12 dkg cukrozott citromhéj, 12 dkg kristálycukor, 1/2 teáskanálnyi őrölt fahéj, csipetnyi őrölt szegfűszeg, ánizs és só, 0,5 dl rum, 1 citrom leve, 35 dkg finomliszt, 6 púpozott evőkanál búzakorpa, 1 dkg élesztő, hámozott, félbevágott mandula, és tetszés szerint kandírozott gyümölcs a díszítéshez, 1 teáskanálnyi víz a mázhoz, zsír a tepsihez.

Elkészítés:
A gyümölcskenyér előkészítését a sütés előtti napon kell kezdeni, mert a gyümölcsöket legalább 12 órán át kell áztatni. A szilvára, körtére és fügére ráöntünk kb. 1 liter vizet és letakarva egész éjjel ázni hagyjuk, majd lecsepegtetjük, és apróra összevágjuk. A cukrozott citromhéjat, a mandulát, az apróra vágott diót és mogyorót a cukorral és a rummal összekeverjük és 2 órán át, állni hagyjuk, ezután a többi megpuhított gyümölccsel, egy citrom levével és a fűszerekkel jól összekeverjük. 15 dkg finomlisztet 3 evőkanál búzakorpával, 1 dl kézmeleg vízzel, 1 dkg élesztővel, csipetnyi sóval összekeverünk, kenyértésztát készítünk és félretesszük keleszteni. A gyümölcsmasszát összekeverjük 20 dkg liszttel, 3 evőkanál búzakorpával. Ezt összedolgozzuk a megkelt tésztával, majd két részre osztjuk, és kerek cipókká formázzuk. Mindkét kezünket hideg vízbe mártva a cipók tetejét laposra simítjuk. Fél mandulákat teszünk rá, és ízlés szerint kandírozott gyümölcsökkel díszítjük. A gyümölcskenyereket kizsírozott tepsibe tesszük, még kb. 30-40 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben kb. 180°C-on 70-80 percig sütjük. Miután megsült, kihűtjük, majd a következő mázzal kenjük be: 3 teáskanálnyi cukrot feloldunk 1 teáskanálnyi vízben, majd felforraljuk.
Ha sokáig frissen akarjuk tartani a gyümölcskenyeret, jól záródó fémdobozban tartsuk!



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
mai recept
  2007-12-05 17:45:56, szerda
 
  GESZTENYÉS BEIGLI (3 RÚDRA VALÓ)

Hozzávalók:
1 doboz mirelit pozsonyi tészta, 50 dkg mirelit gesztenyemassza, 2 dl kimagozott meggybefőtt, 1 dl tej, 1 dl meggybefőttlé, 2 tojásfehérje, kevés liszt.

Elkészítés:
A felengedett tésztát három egyforma darabra vágjuk. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk az egyik darabot, és megkenjük a töltelék egyharmadával, majd szorosan feltekerjük. Két végét összenyomjuk, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. Sütőlemezre rakjuk. A másik két rudat ugyanígy készítjük el. A töltelékhez a felengedett gesztenyemasszát a tejjel és a meggylével kenhetőre lazítjuk, hozzátesszük az apróra vágott meggyet. A sütőlemezre helyezett bejglirudakat a felvert tojásfehérjével bekenjük, és egy órán keresztül pihentetjük a tetejét. Villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben képződött gőz ne feszíthesse szét a süteményt. Előmelegített, forró sütőben, közepes lángon szép pirosbarnára megsütjük. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni, azután alufóliába csomagoljuk, lehetőleg egyenként. Hűvös kamrában vagy hűtőszekrény legkevésbé hideg polcán két-három hétig biztonságosan eláll.
A mélyhűtőben is tárolható, akkor fogyasztás előtt két órával szükséges kivenni és még félfagyosan felszeletelni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2007.11 2007. December 2008.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 109 db bejegyzés
e év: 767 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 664
  • e Hét: 3369
  • e Hónap: 4361
  • e Év: 36090
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.