Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 47 
Az internet is egyre inkább a
  2008-01-02 22:12:15, szerda
 
  Az internet is egyre inkább a totális állami ellenőrzés eszköze
2008. Január 02. 21:31
Dajkó Pál

A 20. század nyugati magánéleti szabadságának eszménye eltűnőben. A digitális világ mind elterjedtebbé válása folyamatos, egyre növekvő mértékű veszélyt jelent az egyének számára a kormányzatok információgyűjtési törekvései miatt - talán így lehetne summázni a londoni központú Privacy International legfrissebb jelentését.

Simon Davies, a szervezet igazgatója a tanulmány megjelenésekor, vasárnap azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy sajnos az a tendencia érzékelhető, mely szerint az államigazgatási szervek egyre nagyobb mértékben veszik semmibe, szorítják háttérbe a magánélet érinthetetlenségét, egyre több érzékeny személyes adatot gyűjtenek állampolgáraikról, s ez még azokban az országokban is jellemző - például Kanada vagy Németország -, amelyekben a közelmúltig a magánélet ,,szentsége" kiemelt értéknek számított.

A tanulmány egyik legérdekesebb - habár talán nem túlságosan meglepő - megállapítása az, hogy míg a kelet-európai, volt szocialista országokban erősödött a magánjellegű adatok törvényes védelme, addig az e téren eddig élen járó Nyugat-Európában - a bevándorlási hullámok és a terrorveszély miatt - a korábbi szigorú adatvédelmi előírások enyhültek, az állami szervezetek egyre többet tudhatnak meg törvényesen is az ott élőkről.

Jelenleg állampolgárainak személyes adatait a leginkább bizalmasan Görögország, Kanada és Románia kezeli a vizsgált 47 ország közül (Magyarország pontosan a középmezőnyben szerepel...). A lista végén, a legkomolyabban ellenőrző országok: Malajzia, Oroszország és Kína, de a két angolszász állam, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok is a sereghajtók közé tartozik - e két országban akkor nőtt meg a társadalmi igény is a komolyabb kontrollra, amikor elszenvedték az azóta példaértékűvé vált terrortámadásokat, s hiába támadt fel komoly ellenkezés az ellenőrzési módok (kamerák, e-mail- és telefonfigyelés stb.) ellen mindkét helyen, a kormányzatok komoly támogatásra leltek az újabb akcióktól rettegőkben.

Forrás: it.news.hu

http://www.abcug.hu/index.php?com=news&cat=3&id=506
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyurcsány az egyik szócsövén k
  2008-01-02 22:05:49, szerda
 
  Gyurcsány az egyik szócsövén keresztül magyarázza a tízmilliós mutyit
2008. Január 02. 18:16
Abcúg.hu

A kormány a kormányzati tájékoztatás informatikai megújításához volt szükség a Digital Native tanulmányára - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő szerdán annak kapcsán, hogy a Fidesz helyettes szóvivője levelet írt az ügyben a kancelláriaminiszternek.

Cser-Palkovics András - a Magyar Nemzet szerdai cikke nyomán írt - nyílt levelében arra volt kíváncsi, mi indokolta, hogy pályáztatás nélkül rendelje meg a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) a "Nemzetközi kormányzati kommunikációs eszközök az interneten" című tanulmányt Gyurcsány Ferenc régi ismerősének és üzlettársának cégétől tízmillió forintért.

Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta: a kormány a kormányzati tájékoztatás informatikai megújításán dolgozik, amelynek a közvélemény és a sajtó számára is látható jelei lesznek idén. Az ezt megalapozó munkához kérte a kormányzati kommunikációs szakállamtitkárság azt a szakmai segítséget, amelyet a Digital Natives nevű cég nyújt a számára - tette hozzá. Hangsúlyozta, a kiválasztásnál kizárólag a szakmai hozzáértés és az a többéves tapasztalat számított, amellyel a cég rendelkezik.

Cser-Palkovics András azon felvetésére, hogy az elmúlt időszakban nem volt olyan hét, hogy ki ne derült volna: az adófizetők pénzéből több tízmillió forintért rendelt meg botrányos tanulmányokat a MeH, Budai Bernadett így válaszolt: egy korábbi - valóban nem megfelelő színvonalú - tanulmány befogadása miatt a felelős szakmai vezető, Pimper Richárd szakállamtitkár távozott, a tanulmányt készítő cégtől pedig a pénz visszautalását kérték.

A Fidesz helyettes szóvivője azt is kifogásolta, hogy húsz napja nem kapja meg a Miniszterelnöki Hivatal által megrendelt tanulmányok listáját, azok árával együtt. Budai Bernadett erre úgy reagált: Cser-Palkovics András feltett kérdéseire az előírt határidőn belül, a jövő héten részletes választ kap.

Abcúg.hu kommentár: megmagyarázza, elhisszük vagy csak lenyeljük ezt is, egyre megy. Mikor jutunk el végre odáig, hogy a bűnösöket- legyen az akár maga a mindenkori miniszterelnök maga - tekintet nélkül politikusi "állásukra", anyagilag és jogilag is felelősségre vonják?! Igaz, ha nagy nehezen rávernek valakire egy balhét, az meg nem hajlandó bevonulni a börtönbe. Furcsa, nagyon furcsa ország ez a miénk...vagy inkább az övék.

Forrás: hvg.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ingatag világ
  2008-01-02 21:56:18, szerda
 
  Ingatag világ

Éppen ideje volt, hogy kitörjön egy újabb válság

Facsinay Kinga, gazdasag@hetivalasz.hu
7. évfolyam 51. szám, 2007.12.20

Az álmosan induló 2007-es év egy csapásra emlékezetessé vált az amerikai ingatlanpiaci buborék kipukkanása és az ehhez kapcsolódó jelzálogpiaci válság világméretű szétterülése miatt. A nyugati jegybankok hitelkönnyítésekkel igyekeztek kimenteni a pénzügyi szektor szereplőit a rossz befektetések terhe alól, de egyre többen vélik úgy: a neheze még hátravan.
Elég ránézni a naptárra, hogy kiderüljön: épp ideje volt, hogy kitörjön egy újabb nemzetközi válság - állítják a cinikusabb elemzők, amikor visszatekintenek a 2007-es év eseményeire. 1987-ben ugyanis tőzsdei, 1998-ban pedig Ázsiából indult pénzügyi krízis söpört végig a világon. Ennél persze mélyebb okai is vannak az amerikai másodlagos jelzálogpiac augusztusi összeomlásának.

TÖMEGPUSZTÍTÓ HITELEK

A történetet a 2001-es esztendőig lehet visszavezetni. Ekkor az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed - Alan Greenspan akkori elnök hathatós közreműködésével - a dotcom-lufi kipukkanása miatt lelassult gazdaságot igyekezett életre kelteni, és rekordalacsony szintre, egy százalékra csökkentette az irányadó kamatlábat. Miután az iparban voltak felesleges kapacitások, a könnyű pénz nem nagyobb beruházásokra, hanem tömeges lakossági ingatlanvásárlásra, jelzáloghitelek refinanszírozására ment el. Az utóbbi években már jórészt a lakásszektor működtette az amerikai gazdaságot. A nagy kereslet miatt az ingatlanok egyre jobb áron keltek el, ami újabb kölcsönök felvételét ösztönözte, és tovább emelte az árakat. Ez nemcsak az Egyesült Államokban, hanem más országokban is az ingatlanok drágulását váltotta ki.



A korábbi ingatlanpiaci buborékokhoz képest azonban újdonságot jelentett, hogy a hitelezők roppant innovatív módon oldották meg a kockázat kérdését. Az Egyesült Államokban jelzálog esetén nem veszik olyan szigorúan a kölcsönfelvevők hitelképességének vizsgálatát, de azért egyesek így is kihullnak a rostán. Hogy a rosszabb hitelképességűek se maradjanak ki a "jóból", megjelentek a "lufifújás" időszakában azok a pénzügyi közvetítők, akik olyanoknak is folyósítottak kölcsönt ingatlanvásárlásra, akik nem rendelkeztek elegendő rendszeres jövedelemmel.

A közvetítők úgy csökkentették bizonytalanabb kinnlévőségeik rizikóját, hogy a gyenge hiteleket "értékpapírosították": vagyis felosztották, újracsomagolták, bonyolult és magas hozammal kecsegtető eszközökbe rejtették, és továbbadták a nagyobb kockázatot vállaló fedezeti alapoknak, amelyek elpasszolták azokat más pénzintézeteknek, illetve kisbefektetőknek (ez volt az ingatlanpiaci értékpapírok másodlagos piaca). Miután a pénzügyi boszorkánykonyhában újracsomagolt amerikai értékpapírokat mindenütt vásárolták, a kockázat szétszóródott a világban. Ezeket a korábban ismeretlen, származékos termékeket nevezte el Warren Buffet, a világ egyik leggazdagabb embere pénzügyi tömegpusztító fegyvereknek. (A tízezer milliárd dolláros teljes amerikai ingatlanhitel-állományból 1200 milliárdnyi tartozik ebbe a kategóriába.)

ÖSSZEOMLIK A KÁRTYAVÁR

Mindez talán nem is lett volna akkora baj, ha az évek során a Fed nem emeli több lépésben a kamatot, amely 2007 közepén már 5,25 százalékon állt. Ez fokozatosan drágította a törlesztőrészleteket, így egyre több eredeti adós került pácba, és ezzel összefüggésben zuhanni kezdtek az ingatlanárak. A másodlagos jelzáloghitelek felvevői körében óriásira duzzadt a fizetésképtelenségek száma, s emiatt másfél év alatt közel hetven kisebb-nagyobb hitelintézet csődölt be. A többi érintett pénzügyi szereplő csak úgy tudott talpon maradni, hogy veszteségei finanszírozásához eladta egyéb pénzügyi eszközeit. Az ingatlanpiaci csődfolyamat, illetve a másodlagos jelzálogpiac problémái így gyűrűztek át az elsődleges jelzálogpiacra, a részvény-, a deviza- és a vállalati hitelpiacra.


Miután senki sem tudta, hogy a különféle értékpapírokba jó mélyre elbújtatott rossz követelések mennyit vesztettek az értékükből, a nagyfokú bizonytalanság miatt a piacok befagytak. Becslések szerint a lakáshitelek bedőlése és a hiteltermékek elértéktelenedése 400 milliárd dollárnyi veszteséget eredményezett a világ vezető bankjainál, illetve összesen 700 milliárd dollárnyi kárt a piacokon. Emiatt kétezer milliárd dollárral is csökkenhet a jövőben a pénzintézetek hitelkihelyezése.

A kár még nagyobb lett volna, ha a nyugati jegybankok - élükön a Feddel - közbe nem lépnek: a nagy hangon vallott elvekkel ellentétben nem bízták a "spontán piaci folyamatokra" a megoldást, és nagy mennyiségű kölcsönnel siettek a csődközeli helyzetbe jutó pénzintézetek megsegítésére. Hírek szerint legalább 400-450 milliárd dollárt pumpáltak a rendszerbe, de elképzelhető, hogy még nagyobb összeggel kellett stabilizálni a pénzpiacokat. Ráadásul a mai napig újabb és újabb csontvázak esnek ki a hitelpiaci válságnak leginkább kitett Wall Street-i bankházak szekrényeiből: a mérlegekben különféle termékek formájában meglévő kockázatok még további jelentős veszteségeket okozhatnak, a leírásra kerülő összegek napról napra nőnek, legutóbb épp 130 milliárd dollárnál tartottak.


RECESSZIÓS FÉLELMEK

Az ingatlan- és a globális pénzpiacok szoros együttmozgása mindenképpen új elem e válság történetében, amelyre még nem is tehetünk pontot: elemzők szerint a java még hátravan. Eleinte mindenki reménykedett a krízis lefutásának gyorsaságában, de a következmények tartósnak tűnnek: az összeomlás hatása, a kölcsönfelvételi lehetőségek szigorodása, a magas, olykor a száz dollár/ hordót közelítő olajár miatt gyengélkedik az amerikai lakossági fogyasztás.


Egyes becslések szerint az idei év végére 1,35 millió lakóingatlannál kerülhet sor végrehajtásra, és - ha a washingtoni kormányzat nem dob mentőövet - jövőre további 1,44 millió lakás juthat hasonló sorsra. A nagy bankházak, mint a Bank of America, a JPMorgan, a Bear Stearns, a Citigroup, a Morgan Stanley és a Lehman Brothers, eddig 25 ezer alkalmazott elbocsátását jelentették be, és ez még több ezerrel nőhet a következő hónapokban. Az összes amerikai munkanélküli száma november végére kilenchavi csúcsra emelkedett.

A hitelezési válság enyhítésére a Fed decemberben 4,50 százalékos szintre csökkentette a kamatot, ám az erősödő inflációs kockázatok miatt nem egyértelmű a továbblépés útja. Ha bekövetkezik a hitelkamatok további növekedése - amire sokan számítanak -, az már a vállalati profitkilátásokat is rontja, és előrevetíti a recesszió rémét. Igaz, a harmadik negyedévben még egészséges ütemben, 3,9 százalékkal bővült az amerikai gazdaság, de a negyedik negyedévtől már lassulás várható. A jegybank 2008-ra mindössze 1,8 százalékos GDP-növekedéssel számol, ami azért is említésre méltó, mivel az amerikai gazdaság adja a világgazdasági növekedés 25-30 százalékát.

Bár a piacok és az elemzők az idei év második felétől szinte kizárólag az USA gazdasági bajaival voltak elfoglalva, a válságnak kevésbé kitett Európai Unió is nehezebb idők elé néz. A közép-európai új uniós tagországok még gyorsan növekednek, de az eurózóna folyamatosan veszít lendületéből: a 2006-os 2,8, illetve az idei évre várt 2,5-2,6 százalékos bővülés után jövőre 1,9 százalékra eshet vissza a növekedési ráta. A hitelpiaci válság a kölcsönfeltételek szigorodásán keresztül különösen azokban az országokban ronthatja a teljesítményt, ahol az építőipar és az ingatlanpiac nagy részben járul hozzá a növekedéshez. A pénzügyi turbulenciák mellett az erős euró és a magas olajárak hatása is érződik a csökkenő ipari teljesítményben. Úgy tűnik, véget ér a magasabb növekedéssel és alacsonyabb inflációval jellemezhető korszak, miután a gazdasági lassulás mellett a fogyasztói árak enyhe (2,6 százalékos) emelkedése tapasztalható.

Idén kevesebb szó esett a feltörekvő országokról, pedig a válság okozta bizonytalanság közepette ők alkotják a világgazdaság húzóerejét. Kína továbbra is 11 százalék fölötti ütemben bővül, míg Indiában a GDP növekedési üteme 8 százalék körül alakul. Az energiafegyvert egyre jobban forgató vezető gáz- és olajexportőr Oroszország idén várhatóan hétszázalékos növekedést produkál. A kisebb ázsiai országok is dinamikusan fejlődnek. Ez alól némi kivételt csak Japán jelent, ahol attól tartanak, az amerikai lassulás magával ránthatja a szigetország gazdaságát. Ennek egyik előjeleként értékelik, hogy a japán házépítések már négy százalékkal estek vissza.

Mindezek alapján elemzők a világgazdaság idei növekedési ütemét 5 százalék körülire teszik, amely jövőre - egyelőre megjósolhatatlan mértékben - csökkenhet. A lassulás, az USA hatalmas kereskedelmi hiánya és a pénzpiacok nyugtalansága együttes hatásaként a válság elmélyülése sem zárható ki. Egy-két tanulságot azonban már most is levonhatnak a világgazdasági szereplők: mindenekelőtt azt, hogy a pénzügyi szektort sokkal alaposabban kellene szabályozni, hogy elejét lehessen venni az elsősorban a kisembereket sújtó spekulációknak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
„A kórházi betegek gazda
  2008-01-02 21:50:11, szerda
 
  ,,A kórházi betegek gazdagabb étrendje propaganda célokat szolgál"

Lánchíd Rádió, sze, 2008-01-02 20:24Belföld


Látszatmegoldások, amelyek propaganda célokat szolgálnak - fogalmazott a Lánchíd Rádióban a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, Velkey György a kormány januárban bevezetett egészségügyi intézkedéseiről: a gazdagabb étrendről és a minden betegnek járó széfről. Januártól a gazdagabb étrendhez széf is jár minden beteg ágya mellé. A tárca közben bejelentette, milliárdokat utalnak át az egészségügyi intézményeknek, és biztosított a széfek finanszírozása. A kórházigazgató azonban rámutatott, csupán csak átcsoportosításról van szó, plusz finanszírozásról szó sincs.

(Lánchíd Rádió)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lovas István - Sajtófigyelő
  2008-01-02 21:46:10, szerda
 
  Lovas István - Sajtófigyelő
2007-12-30. 17:29:09

THE OBSERVER observer.guardian.co.uk

A brit Guardian vasárnapi kiadásában megjelent vezércikk távlataiban vizsgálja azt a globális folyamatot, amelyben a jelenlegi liberális demokráciák gyengülnek. Pontokban szedve foglalkozik a már idén megkezdődött, általa aggasztónak nevezett jelenségekkel, amelyek jövőre felgyorsulhatnak. Az első a tekintélyuralmi kapitalizmus emelkedése: Oroszországnak és Kínának mind nagyobb a befolyása a világ ügyeire. Ezen országok léte kihívást jelent azon nézettel szemben, amely szerint a növekvő gazdagság a társadalmakat elkerülhetetlenül arra sarkalja, hogy politikai pluralizmust követeljenek. A második ,,probléma" az illiberális (nem liberális) demokrácia kialakulása, vagyis olyan helyzetek, amelyekben a demokratikus struktúrák a Nyugat számára nem kívánatos választási eredményekhez vezetnek. ,,Ami nagy probléma, ahogyan az iszlamista mozgalmak egyre inkább a szavazó urnákon keresztül igyekeznek megszerezni a hatalmat". A harmadik, aggodalomra adó ok a gazdasági nacionalizmus erősödése az Egyesült Államokban. Egy nemrégiben végzett felmérés meghökkentő eredményei azt mutatják, hogy az amerikaiak 28 százaléka találja csak úgy, hogy a globalizáció jó az Egyesült Államoknak. A politikai spektrum teljes szélességéből érkező elnökjelöltek a többség kegyeit keresik és el akarják szigetelni Amerikát a globális folyamatokból. A negyedik pont a súlyos recesszió lehetősége Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban, ami - ha a gazdasági visszaesés súlyos lesz - az tovább növeli a protekcionizmust. A szabadkereskedelem sokkal vonzóbbnak tűnt a Nyugatnak akkor, amikor nem voltak annak erős versenytársai. Most, hogy az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának Kínára és Indiára kell támaszkodnia a világnövekedés motorja menetének biztosításához, a kölcsönös globális gazdasági függés már nem tűnik annyira vonzónak. Végül pedig a belföldi eredetű terrorizmussal kell szembenézniük a nyugati országoknak, vagyis azzal, amelyet a bevándorlók gyermekei követnek el. A vezércikk felhívja annak rendkívüli veszélyét a szigetországra nézve, ha a világ visszatér a protekcionizmushoz, az Egyesült Államok az elszigetelődést választja és ugyanakkor a tekintélyelvű államok monopolizálják a világ erőforrásait.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Évértékelő: csodálatosan telje
  2008-01-02 21:42:39, szerda
 
 
Évértékelő: csodálatosan teljesített a parlamenti jobboldal
2008-01-02. 17:48

A politikai jobboldal örömteli optimizmussal tekint a 2008-as évre. A reményteli várakozás alapja a jobboldali politikusok 2007-ben nyújtott teljesítménye, akik egyszerre szállták meg a bulvársajtót és a Parnasszus csúcsait, és végre véget vetettek az MSZP és az SZDSZ gátlástalan nyomulásának.

Igaz, ebben az évben nem folytattak három millió magyar emberrel személyes konzultációt, de ettől eltekintve mindent megtettek a siker érdekében. A nemzet szolgálata mellett - és ebben alig különböznek a baloldal hiénáitól - érthető okokból saját érdekeikről sem feledkeztek meg, ezzel is bizonyítva, hogy a szociális válság a politikai elit törtető tagjait nem éri el.

A rendkívül sikeres és népszerű Pelczné Gál Ildikó havi jövedelme ebben az évben meghaladta az egymilliót. Ágh Péter (vajon ki ő?) beéri havi 900 ezerrel, a nagy tekintélyű Cser-Palkovics Andrásnak 50 ezerrel több jut. De Rogán Antal sem panaszkodhat a havi egymillió százhatvanezer forintos bevételére. Így van miből vásárolnia a szomszéd kerületben is, és Cilikének - a nagyságos asszony a képviselő-polgármester jelenlegi felesége - sem kell vigyáznia a mobiltelefonjára, amit időnként nyugodtan hozzávághat piperkőcnek tartott urához. (Ezekhez a bájos, kis színesekhez nyilvános fórumokon hozzájuthat bárki.)

A Fidesz, a KDNP, a Szociális Bázis stb. 2007-ben végre teljesítette történelmi küldetését, és minden helyzetben kiállt a nemzeti érdekek védelme mellett. Különösen határozottan léptek fel Simon Peresz izraeli államelnök nyilatkozata ellen, aki szerint zsidó tőkések felvásárolják Magyarországot. A Fidesz - jobboldali, nemzeti párthoz illően - a nemzetközi közvéleményhez fordulva kért magyarázatot az elképesztő kijelentésről. Az országos felháborodás nyomán Peresz kínos magyarázkodásba kezdett, amit az Európai Néppárt alelnöke elfogadhatatlannak minősített. Orbán Viktor sürgette az ügy teljes feltárását és tisztázását.

Az MSZP és az SZDSZ természetesen Orbán és a jobboldal antiszemitizmusáról beszélt. Ez azonban ma már teljesen súlytalan, mert mindig ezt teszik, ha nincs érdemi mondanivalójuk.

Hasonlóan megnyugtató gesztus volt, hogy a Fidesz december 17-én éjjel ellenszavazataival megakadályozta a kétharmados támogatottságot igénylő, a Gyurcsány Ferencnek oly fontos, úgynevezett lisszaboni szerződés elfogadását. Az MSZ-SZDSZ koalíció úgy akarta törvénybe iktatni a szerződést, hogy a parlamenti képviselők nagy része azt sem tudta, miről szavaz. A magyar jogszabályokat felülíró terjedelmes anyag nem volt hozzáférhető, illetőleg a tanulmányozására már nem volt idő.

A kormánypártiak azzal próbálták rávenni a Fideszt az igennel történő szavazásra, hogy felajánlották: cserébe az MSZP megszavazza a Fidesz népszavazási kezdeményezését. Az elvtelen és erkölcstelen alkut a Fidesz természetesen visszautasította, megmentve ezzel az országgyűlés tagjainak gyorsan fogyó erkölcsi tőkéjét és maradék tekintélyét.

E tények jogos bizakodással tölthetik el mindazokat, akik egyre kétségbe- esettebben szemlélik a szabad demokraták és a szocialisták ország romboló tevékenységét, az ország kiárusítását. Ha e tények mégsem igazak, akkor nehéz és gyászos idők jönnek.

Minden jobboldalinak boldogabb újévet!

2007. december 31.

Hadházi Szilárd



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Határozott nem az Expora
  2008-01-02 21:35:02, szerda
 
  Határozott nem az Expora


Tizennégyezer aláírás gyűlt össze a pécsi vásárcsarnok Expo Centerbe történő áthelyezése ellen. Az aláírásokat a csarnokban helyet bérlő árusok gyűjtötték össze mely a számok alapján komoly ellenállást sejtet a háttérben. Az ellenzéki képviselők szerint az áthelyezésnek egyetlen célja van, mégpedig az értékes területen fekvő ingatlan elbizniszelése. Információik szerint egyébként már van is érdeklődő a területre.



Igazi csődként értékelhető a pécsi Expo Center története, mely évente több mint félmillárd forintos veszteséggel üzemel. Ezt feltevést Mészáros András, az Európa Kulturális Főváros projekt vezetője is megerősítette egy az EKF-el kapcsolatos fórumon. Az igazgató arra a kérdésre válaszolt így, melyben azt feszegették, hogy a program kapcsán épülő hatalmas épületek vajon fenntarthatóak lesznek e a jövőben. Mészáros egészen pontosan azt mondta, hogy nem engedhetünk meg magunknak még egy, az Expo Centerhez hasonló átgondolatlan beruházást.

Információink szerint a központ építése egyébként 2 milliárd forintot emésztett fel, és a beruházásba úgy kezdtek bele, hogy nem végeztek előzetes hatástanulmányokat. Ezt Mészáros András is megerősítette. Az intézmény több mint félmilliárd forintos veszteséggel üzemel éves szinten. Az expo igazgatójának egy elszólása alapján ezt a veszteséget mindössze akkor lehetne minimalizálni, ha bezárnák a kapukat, nem rendeznének semmit, és még a fűtést is lekapcsolnák.


Az épülettel már az építkezésnél is gondok voltak, amikor az igencsak extrém megoldásnak számító ponyvát próbálták elhelyezni. Pletykák szerint az anyagot első alkalommal nem sikerült megfelelő méretben legyártani, ezért azt újra kellett csináltatni. Ezt követően pedig egyszer a szél szaggatta le a ponyvát az épületről.


Egyébként ha a vásárcsarnok áthelyezése megtörténne, akkor tökéletes káoszt sikerülne előidézni a város életben, ugyanis a létesítmény teljesen kiesik a város vérkeringéséből. Ennek okán a tömegközlekedés meglehetősen szegényes az Expo Center irányába, mely a vásárlók odajutását egyenesen ellehetetlenítheti.

Hirklub

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tom Lantos visszavonul
  2008-01-02 21:32:49, szerda
 
  2008-01-02 21:04
Tom Lantos visszavonul

Nem indul a novemberi amerikai kongresszusi választásokon a magyar származású Tom Lantos képviselő, miután kiderült, hogy rákban szenved - jelentette be a politikus szerdán.


A 79 éves politikust 1980-ban választották be az amerikai képviselőházba, ahol 2007 januárja óta a külügyi bizottság elnökeként dolgozott.

A kaliforniai politikusnál egy rutinvizsgálat derített fényt arra, hogy nyelőcsőrákban szenved, és a betegség, illetve a szükséges kezelés miatt úgy döntött, hogy nem indul újra posztjáért a novemberi választásokon - jelentette be Tom Lantos.

FH
http://www.hirtv.hu/kulfold/?article_hid=191921


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egyoldalú beszélgetés Orbán Vi
  2008-01-02 21:27:38, szerda
 
  Egyoldalú beszélgetés Orbán Viktorral
2008-01-02 21:06 Barikád.hu


Még nem szorít a nadrág?

A napokban olvastam a Magyar Nemzet ünnepi, karácsonyi számában egy
interjút Orbán Viktorral. A pártelnök többször felülemelkedik saját szerepén és
megható módon, nagy nemzeti eltökéltséggel támadja ellenfeleit és a
mögöttük álló pénzügyi lobbyt. Mégis az embernek az a furcsa érzése támad a
nyilatkozat kapcsán, hogy a volt miniszterelnök nem mond el mindent a
politikai csatározások hátteréről és a pártok szerepéről a jelenlegi gazdasági
és morális helyzet kialakulásával kapcsolatban.

A FIDESZ elnöke például azt állítja, hogy

- A Fidesz nem hagyta cserben az embereket, nem korlátozták magukat a
parlamentáris ellenzék kényelmes munkájára. (pl. 2006 szeptember 17-től
október 23-ig sem?)
- Nem törődött bele a FIDESZ az emberségből kivetkőzött Magyarország
megvalósításába. (?)
- Közös bajaink gyökere az MSZP. (és a rendszerváltó SZDSZ nem baj?)
- Azokat az embereket, akiket az MSZP elárult csak a FIDESZ tudja képviselni.
(más párt nincs, vagy ne is legyen?)
- Egy üzleti kör elfoglalta az MSZP-t. (nem az SZDSZ véletlenül? nem kéne
kimondani?)

E sorok írója a bukott 2002-es (!) országgyűlési választások után, még az
önkormányzati választások előtt megpróbálta felvenni a kapcsolatot a FIDESZ
elnökével, Orbán Viktorral. Akkoriban egy parlamentből kiesett (Pokorni de
örült), de még több százezer ember támogatását élvező párt Pest Megyei
szervezetének egyik vezetőjeként úgy gondoltam, hogy felkeresem a FIDESZ
elnökét, volt miniszterelnököt, országgyűlési képviselőt, Orbán Viktort. Nem
volt könnyű megtalálni a hozzá vezető utat, de sikerült. Felvettem a
kapcsolatot Bayer Zsolttal. Állítólag ő volt a miniszterelnök úr kapcsolati
referense. Telefonon röviden, virágnyelven, de egyértelműen kifejtettem
szándékomat és találkozót kértem Orbán Viktor úrtól. A telefon másik végén
Bayer úr nagy örömmel vette megkeresésemet és biztosított arról, hogy
a ,,miniszterelnök úr" feltétlenül vissza fog hívni mihelyt véget ér a futball
világbajnokság. Nem értettem mi köze lehet az álmaimban szőtt külső politikai
támogatásnak a focihoz, de később megtudtam, hogy Orbán Viktor Japánban,
a foci VB helyszínén tartózkodik éppen.

Csalódott voltam, hiszen mi a végeken nagyon nekikeseredtünk az
országgyűlési választások bukása után és minden erőnkkel azon fáradoztunk,
hogy legalább az ,,önkormányzatin megmutassuk, ki az úr a háznál". De a
vezér Brazíliában a focistáknak drukkolt. Tapasztalatom szerint akkoriban a
FIDESZ alig-alig rendelkezett helyi szervezetekkel, illetve azok nem voltak
működőképesek. Volt olyan választókörzet Pest Megyében, ahol FIDESZ
szervezet nem lévén a MIÉP helyi szervezete végezte a kampánymunkát a
FIDESZ-es képviselőjelöltnek. (a második fordulóban)

Az a párt melynek akkoriban még tagja és önkormányzati képviselője is voltam
nem tudott a kezdeményezésemről. Úgy gondoltam jobb, ha titokban marad
akcióm, legalábbis eleinte. Így a titkosszolgálatok idő előtt nem szereznek
tudomást az ügyről, és a sajtó nem kezdheti ki egyik pártot sem. A célom az
volt, hogy Pest Megyében a Fidesz-es és a MIÉP-es szavazók egymásra
találjanak. Ne vesszenek el szavazatok, a nemzeti oldal nyerje meg a 2002-es
önkormányzati választást és persze szerettem volna minél több radikális
magyart látni az önkormányzatokban.

A foci VB régen véget ért, néhány hét választott már csak el az önkormányzati
választásoktól, de Orbán Viktor úr titkárságáról nem keresett senki. Felhívtam
hát újra Bayer Zsoltot, érdeklődtem a volt miniszterelnök úr hogyléte felől. A
kapcsolati referens újra szabadkozott, Orbán Viktor úr támogatásáról
biztosított és megígérte, hogy néhány napon belül jelentkezik nálam valaki. De
nem jelentkezett senki, sem akkor sem azóta.

Azt nem állítom, hogy kapcsolatfelvételünk következtében megnyerte volna az
önkormányzati választásokat a nemzeti oldal, de a 2006-os végzetesnek tűnő
vereség talán nem következett volna be, ha megerősödik a jobb oldal az
önkormányzatokban. Minket MIÉP-eseket természetesen nem a ,,fiatal"
demokraták iránti elkötelezettség vezérelt, hanem Ron Werber az izraeli
kampányfőnök (micsoda képtelen helyzet) és az ostoba, kommunista ügynök
Medgyessy rémképe lebegett a szemünk előtt. (Gyurcsány és Kóka még csak
a padláson lapátolták a pénzt)

Az elmúlt 5-6 év belpolitikai történései meggyőztek arról, hogy Orbán Viktor
nem a társas politizálás embere, a kívülről jövő kezdeményezéseket még csak
meg sem hallja, nem hogy figyelembe venné őket. Főleg ha azok a FIDESZ-től
jobbra álló csoportoktól jönnek.
Pedig Tisztelt pártelnök Úr most szüksége van a hazának Önre, kinek a
szavára még összegyűlik többszázezer ember, kinek még van többmilliós
támogatottsága, ki magához édesgette a jobb oldali politikai elit igaz
magyarjainak jelentős részét.

Az egybekovácsolt nemzeti oldal nem csupán egy lehetőség a hatalomhoz
jutás érdekében, hanem komoly felelősséget ró annak birtoklójára. Fel kell
vállalnia a hadvezér szerepét. Egy ludovikás tiszt szavait idézem: ,,a csatában
mindig azt mondtam a katonáimnak, hogy utánam és soha nem azt, hogy
előre". Sokszor úgy érzem, Ön arra bíztat minket, hogy az eszközök között nem
válogatva, akár önfeláldozással is, de buktassuk meg a kormányt, aztán
válasszuk meg Önt és pártját demokratikus úton, hiszen Önöknek van egyedül
programjuk. Úgy gondolom jó lenne a ha a harcban is velünk lenne és nem
csak az osztásnál állna az élre társaival együtt.

A Magyar Nemzet karácsonyi számában oly szépen fogalmaz a nemzet
sorskérdéseit illetően, de miért akad el a hangja, ha az ország új
gyarmatosítóit és azok politikai pártba történő tömörülését kell megnevezni? A
társadalom várja, hogy valaki végre fentről is kimondja azt, amit a falusi
kocsmákban már régen tudnak.

Lehet, hogy Ön is fél, félti a családját? Higgye el én is félek, féltem a
családomat is, magamat is, de eszembe jutnak az Ön bátorító szavai
is: ,,lássák be az egyéni menekülőutakra alapozott élet ma már nem
kivitelezhető" . Senki se higgye, hogy ,,saját személyre szabott kiskapukon
keresztül elmenekülhet a közös sorscsapások elől"
Pártelnök Úr! Az Ön egyik politikustársa (Vona Gábor) fogalmazott így:
megálltunk egy időre, majd léptünk egy nagyot.

Önnek a népszavazás meglététől vagy eredményétől függetlenül is lépnie kell,
vagy előre vagy le!

Wolf Gábor

Barikád.hu

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"Fehér emberezésért" perlik a
  2008-01-02 21:25:07, szerda
 
  "Fehér emberezésért" perlik a cigányok a polgármestert

2008-01-02 18:05 Barikád.hu


Az Egyenlő Bánásmód Hatóság a bagaméri cigány önkormányzat elnökének adott igazat, aki bepanaszolta a település polgármesterét. A roma képviselő emberi méltóságában érezte magát sértve a polgármester olyan kijelentéseitől, mint például: "ez így szokás a fehér emberek világában".

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) is igazat adott annak a bagaméri cigány képviselőnek, aki évek óta azt bizonygatja, hogy a község polgármestere megsértette emberi méltóságát. Rézműves József, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat (CKÖ) elnöke hosszú ideje rossz viszonyban volt Orvos Mihály polgármesterrel.

A helyzet 2005-ben mérgesedett el el igazán. A polgármester két testületi ülés előtt olyan tájékoztatót adott ki a képviselőknek, amelyekben a CKÖ-elnök és az ő nézeteltéréséről is írt.

A tájékoztatóban többek között ez a szöveg szerepelt: "Joggal várná el az önkormányzat képviseloőtestülete a kisebbségi önkormányzat elismerését és köszönetét. (Ez így szokás a fehér emberek világában)." Rézműves a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda jogi segítségével személyiségi jogi pert indított, melyet meg is nyert.

Az ítéletben a bíróság kimondta, hogy a polgármester kijelentéseivel "emberi mivoltában, faji identitásában sértette meg" a cigány képviselőt. Mivel a tájékoztatók szövegei szóbeszéd tárgyává váltak a faluban, így alkalmasak voltak arra, hogy megszégyenítő, ellenséges környezetet alakítsanak ki Rézművessel szemben - mondta ki a bíróság.

Az EBH közelmúltban nyilvánosságra hozott, 2007 szeptemberi határozata lényegében megerősíti a bírósági ítéletben foglaltakat. A hatóság megtiltotta a polgármesternek a jogsértő magatartás folytatását.

Orvos Mihály viszont nem ismeri el, hogy hibázott volna. A fehér emberek világáról szóló mondata szerinte csak egy közmondás, melyet a nyomaték kedvéért szúrt be a tájékoztatóba, és az egész ügyet felfújták. "Ez a bolha egy elefánt lett" - magyarázta. Az eset - úgy érzi - nem volt semmilyen hatással polgármesteri pozíciójára, nem merült fel, hogy lemondana. Elmondta azt is, hogy az elmarasztaló bírósági ítélet után rengeteg más faluból hívták ügyvédek, polgármesterek, hogy biztosítsák szolidaritásukról.

Rézművessel a pereskedés óta egyszerűen nem áll szóba, állítása szerint azért, hogy véletlenül se sértse meg újból. A cigány képviselő is megerősítette hogy ők ketten már nem beszélnek egymással. Rézműves szerint ez kihat a munkájára is. "Nem tudom a romákat úgy képviselni, hogy nem áll velem szóba" - panaszolta. A polgármester ezzel szemben azt bizonygatja: a romák és nem romák közti együttműködés nem sérül, hiszen a kisebbségi önkormányzat más tagjaival hajlandó tárgyalni. "Nem vagyok ellenük, velük akarok rajtuk segíteni" - mondta. A 2600 lelkes településen a cigányság részarány a lakosságban több mint 30 százalék.

Barikád.hu megjegyzés: A jövőben kedves Honfitársaim, óvakodjunk az alábbi szóösszetételek, szólások és közmondások használatától, mert az faji és etnikai identitást sért:

-Ritka, mint a fehér holló
-Fehér, mint a hó
-fehér karácsony
-Jobb a fekete ház fehér kenyérrel, mint a fehér ház fekete kenyérrel
-Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható

továbbá ne együnk:

-fehér húst
-fehér csokoládét
-fehér kenyeret

ne igyunk:
-fehér bort és a gyengébb idegzetűek kedvéért tejet sem...

origo noymán Barikád.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 47 
2007.12 2008. Január 2008.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1858 db bejegyzés
e év: 10632 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 761
  • e Hét: 3863
  • e Hónap: 14974
  • e Év: 168470
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.