Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Esti dal
  2008-01-24 22:51:22, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Verses képeslapok  
Egy kis nosztalgia
  2008-01-24 22:30:06, csütörtök
 
  Így élni oly jó (Volare)


Jó veled nézni a tündöklő csillagokat,
Jó veled érezni tavaszi illatokat,
Jó veled járni és hallgatni, hogy zúg a tenger,
Melletted költővé válik az egyszerű ember.

Így élni oly jó, rád nézni, ho-ho-ho-hó!
Úgy hív egy meggypiros száj,
Egy szív olyan lelkesen vár.
Együtt lángolunk, táncolunk,
Ámulunk, bámulunk száz színes földi csodán,
Közben röppenve, szökkenve járunk az álmunk után.
Aztán cél nélkül kószálunk, s dúdolunk együtt egy dalt.
Így élni oly jó, jöjj csókolj, ho-ho-ho-hó!
Két szem oly édesen néz, sa józan ész rögtön elvész.

Jó veled álmodni holdfényes éjjeleken,
Jó veled ébredni ábrándos reggeleken,
Jó érted küzdeni, s védeni mindenki mástól,
S hinni a tavaszban szomorú lombhullatáskor.

Így élni oly jó, rád nézni, ho-ho-ho-hó!...
...S a józan ész rögtön elvész.
Két szem oly édesen néz, a józan ész végleg elvész, és kész!



Link



 
 
0 komment , kategória:  Zene,-dalszövegek videókkal is  
Szép
  2008-01-24 22:25:07, csütörtök
 
 

 
 
2 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
A legnagyobb jó...
  2008-01-24 12:43:23, csütörtök
 
 



(A fordító, Vágó Gy. Zsuzsanna engedélyével közölve)
 
 
2 komment , kategória:  Tatiosz  
Tatiosz életrajza
  2008-01-24 11:42:09, csütörtök
 
  TATIOSZ életrajza.

Tatiosz A Szeretet filozófusa


Hioszi Tatiosz

[Hiosz, Kr. e. 368 - Hiosz, Kr. e. 289]

Tatiosz Kr. e. 368-ban született a török partoknál fekvő Hiosz szigetén. Előfordul, hogy a szeretet tanának ókori mesterét összetévesztik a 800 évvel később élt alexandriai szépíróval, Akhilleusz Tatiosszal (Kr. u. 5. sz.), vagy a hasonló nevű athéni természetfilozófussal (Kr. u. 2-3. sz.), aki főművét (Bevezetés a számok világába) a hioszi Tatiosz működése után 500 évvel később írta.

Apja, Gallinosz szerszámkészítő mester volt - meséli Kalimonasz a naplójában -, aki már gyermekkorában támogatta fia ember- és életszeretetét, elmélyülő hajlamát. Tatiosz bebarangolta a sziget hegyi falvait, miközben beszélgetett az emberekkel. Kérdéseket tett fel az ifjaknak (Gondoltál-e arra, hogy az emberi gondolat a leghatalmasabb építő és romboló erő?) - aki jól válaszolt, annak ajándékot adott: egy almát, egy fürt szőlőt, egy olajágat, vagy egy tengeri csillagot, amelyet ő hozott fel a mélységből.

Később elajándékozta legnagyobb kincsét: tudását a szeretetről - azt a csodát, amelyet az élet igazi tudományának nevezett:

Azért élünk, hogy szeressünk és szeressenek. Sokan későn, vagy soha nem találnak rá az élet ezen egyszerű és tiszta magyarázatára.

Három kiválóság van, amelyre az ember született: a szeretni tudás, a szeretet elfogadása és az élet szeretete.

Amikor a megértést elneveztük szeretetnek, trónjára emeltük az embert.


351-ben Athénba ment, és Platón Akadémiáján bölcseletet tanult 17 évesen. Ott ismerte meg későbbi mesterét, Arisztotelészt, aki 367-től 347-ig hallgatta Platón előadásait, és Tatioszt rögtön a barátságába fogadta. Négy esztendő múltán azonban útjaik elváltak. 347-ben Platón elhunyt, iskoláját nem Arisztotelészre, hanem unokaöccsére, Szpeuszipposzra hagyta. Ennek oka abban keresendő, hogy Arisztotelész tanításaiba beépítette a Platón előtti iskolák természettudományos (mechanikai és fiziológiai) eredményeit is.

Arisztotelész 347-ben barátja, Hermeiász hívására a müsziai Atarneoszba utazott. 345-ben, a perzsa zavargások idején Hermeiászt megölték, ekkor védelmébe vette Püthiát, annak unokahúgát, és Mütilénében összeházasodtak. Ez idő alatt Tatiosz az Akadémián bölcseletet hallgatott Szpeuszipposz irányítása alatt. 343-ban - amikor Arisztotelész Philipposz hívására Pellába ment, és Nagy Sándor nevelője lett - Tatiosz hazatért Hioszra, és feleségül vette Theiát. Hamarosan két lányuk született: Eupalina, az iskolaalapító és Amphissza, a tanító.

335-ben hírét vette a Peripatosz nevű egyetem megalapításának. Rögtön Athénba hajózott, és 33 évesen ismét tanulásra adta fejét Arisztotelész iskolájában. Mestere és barátja előadásai lenyűgözték: ,,Isten oka és kezdete mindennek. Ennek tudása isteni résszé tette szellemünket." - hallotta Arisztotelésztől egyik előadásán.

Vond ki a rosszból a rosszat, máris megtalálod benne a jót - mondta hallgatóinak 330-ban már a Peripatosz egyetem tanáraként, ahol bölcseletet adott elő. Kalimonasz 328-ban arra kérte, térjen haza: ,,Szükségünk van egy olyan tanítóra, akit az istenek megtanítottak gondolkodni és nevetni."

Tatiosz 325-ben hazaköltözött Hioszra - ezúttal végleg -, majd megnyitotta saját iskoláját a Platián, és ,,a Nap fénytengere felnyitotta a szemeket". Athénből, Tanagrából, Megarából, de Epheszoszból, és a környező szigetekről is özönlöttek a hallgatók, hogy megismerjék Tatiosz ,,új tanításait a szép és helyes szeretetről":

Akinek célja a helyes élet - annak eszköze az emberség.

Külön világ minden ember, ami összeköt bennünket egymással - az az emberség.

Kalimonasz szerint ,,Tatiosz égi tudás birtokába jutott Athénban Arisztotelész oldalán."

A Mester mosolyogva válaszolt: ,,Te is tudod mindezt, csupán elő kell venned a mélyből."

Tatiosz éppen három éve vezette filozófiai iskoláját, amikor Arisztotelészt 323-ban istentagadás vádjával (eurymedon asztheia) elmozdították Athénból. Bár sok fontos feladat kötötte otthonához (lánya, Eupalina iskolát nyitott a sziget fővárosában a szegények számára), mégis Athénba sietett.

,,Az igazság aranyból van, és kiállja az idő próbáját " - írta Kalimonasznak Athénból, ahová későn érkezett. Arisztotelészt időközben Halkiszba száműzték (kutatói azt állítják, ott élt haláláig, 322-ig). Tatiosz neves tanítványa, Iliádész szerint Arisztotelész sohasem jutott el halkiszi otthonáig. Az Evia-szigeti Euriposz szakadék előtt látták utoljára. Feltételezik, hogy ellenségei a szakadékba lökték.


Tatiosz Kr. e. 325-től Kr. e. 289-ig - 36 éven át - élete utolsó napjáig vezette a Szeretet Tanításai elnevezésű iskoláját Hiosz szigetén. 79 évet élt. Munkáinak - naplójának, leveleinek, kéziratainak - rendezését 289-ben legkiemelkedőbb tanítványára, Kalimonaszra bízta (aki egyben veje és barátja is volt). Több könyve maradt fenn: Életbölcsességek, A bölcsesség ábécéje, A Szeretet kiskönyve, Mosolygó történelem, Az Élet szép ajándékai, A Szeretet ereje, Emberi történetek, Üzenetek a Szeretet Földjéről, A Csillagszikrák útja, Lélekutazás stb.


,,Annyi szépség, annyi igazság, annyi bölcsesség van benned, Tatiosz. Engedd meg, hogy követhessünk, mi és az emberek kérjük ezt tőled." - írta levelében Kalimonasz a Mesternek.


Tatiosz ezt válaszolta: ,,Bennetek rejlik a csoda, ezért inkább én követlek titeket emberi szeretettel és bölcsességgel."

(Forrás: http://www.kassakkiado.hu/ - Lélek-Világ oldal - írta: Vágó Gy. Zsuzsanna)

 
 
2 komment , kategória:  Tatiosz  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2007.12 2008. Január 2008.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 122 db bejegyzés
e év: 1148 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1215
  • e Hét: 2023
  • e Hónap: 15928
  • e Év: 145635
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.