Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 46 
Tekeredik a kígyó…
  2008-01-26 22:59:05, szombat
 
  Tekeredik a kígyó...

2008.01.08. 07:15


Nem akármilyen üzletet ajánlott a minap a Gazprom Szerbiának. A köztudottan piaci alapon működő orosz mammutcég - amelynek igazgatótanácsi elnökét nemsokára Oroszország államfőjeként üdvözölhetjük - megvenné az állami NIS olaj- és gázipari monopólium többségi tulajdonrészét 400 millió euróért, a cég könyv szerinti értékének egyharmadáért. A feltétel: Belgrád ne írjon ki versenytárgyalást, hisz' köztudott, hogy a MOL és az OMV régóta szemezik a NIS-sel. Csak semmi árfelhajtás. Bár az ajánlat pár normálisabb szerb miniszternél kiverte a biztosítékot, a magát romantikus álmokba ringató Kostunica kormányfő viszont hajlik a dílre.

Persze rögtön mondhatnánk: az oroszok így kérik meg a Koszovó ügyében nyújtott segítség árát. Logikus magyarázat is lenne, mert a szerb politikai elit jelentős része nemigen veszi észre, hogy nagyjából a hajukra kenhetik az orosz támogatást - az ugyan nem fogja megakadályozni az albán tartomány függetlenné válását. Érdemes azonban megvakargatni egy kicsit a Gazprom ajánlatának további részleteit is. A megalázó vételárat azzal édesítené kissé, hogy megígérte: Szerbia is vásárolhatna a jelenleg még a tervezőasztalon sem nagyon létező, Déli Áramlatra keresztelt orosz földgázvezetéken szállított gázból, úgy 10 milliárd köbméternyit évente. S itt kezd igazán érdekessé válni a dolog. Alig egy hónappal ezelőtt ugyanis még Gyurcsány Ferenc mesélt nekünk lelkendezve valami hasonlót Magyarország vonatkozásában. Most hagyjuk az olyan elhanyagolható részleteket, mint hogy a hírekben végeláthatatlanul tekergő Déli Áramlat áthaladását az oroszok az elmúlt fél évben lassan már csak Nicaraguának nem ígérték még meg, s emiatt a nyomvonal teljesen bizonytalan.

Leggyakrabban azt emlegetik, hogy a csőkígyó az orosz fekete-tengeri partvidékről indulva a tengerfenéken haladva Várnánál érné el Bulgáriát, innen pedig állítólag Görögországot és az Otrantói-szorost átszelve olaszországi végponttal folytatná útját. Rendre felröppennek hírek azonban egy északi mellékágról is, amely Várnából Románián, Magyarországon és Szlovénián keresztül érkezne Itáliába. Vagy Ausztriába. Vagy éppen Szerbián és Horvátországon keresztül érkezne Itáliába, mert ilyen infók is napvilágot láttak. Vagy Magyarországon keresztül, de leágazással Szerbia és Bosznia felé. De leginkább mindenhová. Ígéretekből nincs hiány. Gázból annál inkább.

Ha megvalósulnak az ígért új és bővített vezetékek, akkor az Európába irányuló orosz gázexport óriási mértékű növelése szükséges a gazdaságos működtetéshez. Ehhez képest általános vélemények szerint Oroszország képtelen lesz olyan mértékben növelni gázkitermelését és -exportját, hogy a hatalmas parasztvakítással bemutatott új vezetékeken leszállítsa a nagy elánnal fogadkozott többletmennyiségeket. Sőt, a jelenlegi stagnálás a közeljövőben krónikus hiányba csaphat át. A túlígérés a mintegy évi 30 milliárd köbméteres - kábé két magyarországnyi fogyasztásnak megfelelő - kapacitásúra tervezett Déli Áramlatnál már most látható. Ha a főág eleve Olaszország méretű kisfogyasztókhoz érkezik, valamint ha az állítólagos északi leágazásból is mindenki megkapja, amit ígértek neki, akkor ez egy bazi nagy pilótajátékra kezd hasonlítani. Vagy inkább egy itt a piros, hol a pirosra. S hogy ebben a Gazprommal felesben osztozkodó olasz ENI miért partner? Olaszország nyilván megkapja a maga részét, meg ők Észak-Afrikából is importálnak, azaz több lábon állnak. (No meg talán azért is, mert az ENI a Jukosz feltrancsírozása után szép kis cupákokhoz jutott, persze egy teljesen szabályos állami aukcióval, amely után a szerzemények nagy részét rögtön tovább is adta a Gazpromnak.)

Erős a gyanú azonban, hogy a szerbek csak szerencsétlen lúzerként állnak az asztal másik oldalán, és baromira azt gondolják, hogy most jót húznak. Ez a műfaj viszont nemigen ment nekik az elmúlt húsz évben. A mi Fletónk pedig, úgy tűnik, repetázni akar. Egyszer már hülyére vették az oroszok, amikor 2006 emlékezetes tavaszán Putyin elnök - Totó kutya megsimogatása közben - a hiperbiztosra ígért Kék Áramlat mellé még a grandiózus gázelosztóközpont perspektíváját is kegyesen felvillantotta neki. Oszt a Gazprom egy évvel később Bécsben boltolt, és a végén még a MOL is majdnem ráment a nagy osztrák-orosz összeborulásra. A szerbeket még megérthetnők, ők mostanában még aközben is csak Koszovóra tudnak gondolni. De hogy Gyurcsány Ferenc miért vágyik az orosz repetára? Ez bizony rejtély. Egyrészt az újabb vezetékterv melletti hűségesküvel megint ki fogja húzni a gyufát Washingtonban, aztán lehet majd sírni és fideszes összeesküvést sejteni a nyugati lapokban spontánul megjelenő kritikák miatt. Másrészt a Déli Áramlat iránti lelkendezés már csak azért is enigmatikus, mert ugyebár akárhány orosz csövön érkezhet a földgáz, ha ugyanott és ugyanazok rakják beléjük a másik végén a matériát.

Magyarország már most is talán a leginkább kiszolgáltatott tagállama az Európai Uniónak, ami a földgázt illeti. Ez a Déli Áramlattal csak fokozódna. Tegyük hozzá: ha egyáltalán megvalósul, hiszen könnyen lehet, ügyes szemfényvesztésnek vagyunk tanúi. Amely például a NIS-hez hasonló cupákok ócsított felhabzsolását szolgálja. Valamint egy hasonló nyomvonalon haladó, de Oroszországtól független gázvezeték - a Nabucco - keresletének kiiktatását. Az olyan félkegyelműek lekenyerezésével, mint a szénné frusztrált szerb politikusok. No meg a mi Fletónk.


http://reakcio.blog.hu/2008/01/08/tekeredik_a_kigyo#more289019
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Akik nem beszélnek róla
  2008-01-26 22:51:51, szombat
 
  Akik nem beszélnek róla - Ebben is megelőztek


Megcsinálták
Megjelent a Reakció 2008. januári számában

Van egy főpolgármesterünk, akit tizenhét éve választanak meg újra és újra egy metróvonal építésének ígéretével, amelynek átadása minden évben egyre távolabbra kerül. A Reakció körbenézett, hány kilométer metró épült ezalatt a környező nagyvárosokban, amelyek közül többekben roszszabbul éltek tizenhét éve.


Bécs
Tudjuk, tudjuk, Bécs már a Nyugat része, azaz onnan nézve inkább a Nyugat kapuja, ahol nem volt kommunizmus, ezért persze, hogy fejlettebbek - halljuk az ellenérveket. Nos, a metróépítésnek nincs köze az alkotmányos berendezkedéshez. Viszont a bécsieknek nem volt Demszky Gáboruk sem, s talán ezért 1990 óta 33 kilométernyi metrót építettek 49 megállóval. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebből hosszabb szakaszok találhatóak a föld felett, már meglévő villamosvonalak helyén. Ma összesen 65 kilométernyi metróvonalon utazhatnak a bécsiek.

Bukarest
A Kelet Párizsára azonban - legalábbis régebben - nem lehetett ráfogni, hogy bármiben is székesfővárosunk előtt járna. Nos, Ceausescu egyáltalán nem langyos diktatúrájában, a nyolcvanas években épült meg a mai bukaresti metró nagy része. 1990 óta azért még 6,6 kilométernyi metrót adtak át, hat állomással. Ez is több, mint Budapest eredménye. Összesen 62 kilométernyi metróvonal áll az utasok rendelkezésére.

Varsó
A lengyel metropolisz nem állt valami jól a földalatti vasút építése terén. Az előző rendszerben egy megállónyi metró sem készült. A varsóiak a rendszerváltozás után húztak bele: amíg mi a négyes metróról álmodtunk, addig ők néhány év alatt megépítették első földalatti vonalukat, amely 18,2 kilométer hosszan húzódik 17 állomást érintve. Már készül a második vonal.

Prága
Bohémia fővárosában az elsőrangú villamosközlekedés mellett három metróvonal szolgálja a prágaiakat. Az építkezés a rendszerváltozás után is erőteljesen folytatódott: 17 év alatt 22 kilométernyi metróvonal épült 18 megállóval. Ma 54 kilométer hosszúságú metróhálózatot használ a cseh főváros népe.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy igazi européer
  2008-01-26 22:48:36, szombat
 
 

Egy igazi européer
Megjelent a Reakció 2008. januári számában

Írta: Benkő Levente Csongor

A zorbánisták által okozott sok provinciális kellemetlenség közepette azért az év utolsó hónapja rámosolygott Gyurcsány Ferencre. Decemberben végre kompromisszumok nélkül mutathatta meg valódi énjét: az Európai Államférfiét.

Sőt: azon a fagyos éjen a kamerák kereszttüzében, a Himnusz meghallgatása közben elvégzett szívzörej-ellenőrzés után a 21. század Horn Gyulájaként bonthatta le a kontinenst megosztó határokat. No persze nem Komáromnál, ahhoz némi kurázsi is kellett volna, hogy fricskát mutasson a Fico-Slota-tandemnek, vagy egyszerűen csak állja a felvidéki magyarok tekintetét. Gyurcsány Ferenc biztosra ment és Hegyeshalomnál, az egykori Nagy Gorenje-áteresztő Pontnál zúzta szét a sorompókat. Igaz, ha a kínos jelenetektől félt, akár mehetett volna Komáromba is. Jobban a szlovák hatóságok sem alázták volna meg, mint az osztrákok tették azzal, hogy a belügyminisztériumuk helyettes portását küldték el ünnepelni. Persze ne legyünk igazságtalanok: a ,,sógorok" bornírt gesztusa nem személyesen Gyurcsánynak, hanem úgy általában nekünk szólt - amint az alsóbbrendű utak határátkelőinél kihelyezett ,,behajtani tilos" táblákban kifejezett vasfüggöny-nosztalgia is.

Fletónk a látványra hajtott az Európai Uniót megreformáló Lisszaboni Szerződés elsőként történő, két nap alatt áthajszolt parlamenti ratifikációjával is, bár ezúttal vélhetőleg nem a hazai közönségnek játszott. Itthon a gázszámla nézegetése és a részletre vásárolt, másfél milliós plazmatévé hazacipelése közben nem valószínű, hogy bárkit is tűzbe hozott volna a téma. Az akciónak inkább külpolitikai jelentősége volt: besöpörni a gratulációkat a nyugati partnerektől, ismét felvillantani az Európa-párti eminens tanuló megkopott imidzsét. Pozitív benyomást hagyni az érzékeny diplomatalelkekben a Gyurcsány-kormány iránt, hiszen - valljuk be - az elmúlt időszakban kínos magyarázkodásra kényszerültünk. Ne má' csak mindig azokról a fránya gázvezetékekről, a magyar elhárítás élére kinevezett gyanús alakról, a Litvinyenko meggyilkolása ügyében kialakult EU-álláspont akadályozásáról, s úgy általában, a Moszkvával ápolt meghitt viszonyról essék szó. Mi legszívesebben már aláírás előtt ratifikáltunk volna - így az üzenet. S ha píárdiplomáciáról van szó, ott a Magyar Progresszió nem ismer tréfát. Micsoda sírás-rívás lett volna itt, ha a Patás Zorbán merészelte volna így semmibe venni az Országgyűlést! Csak semmi vita, semmi szakmai akadékoskodás a joganyag átültetésének részleteiről! Például az új jogsegélyrendszerről, amely alapján elvileg minimálisra szűkül Magyarország mozgástere a kiadatási eljárásokban. Mi történik akkor, ha - mint arra volt már példa a kilencvenes években - Romániában nacionalista indíttatású perben elítélt magyar személy hazánkban keres menedéket? Jó lett volna megnézni, más országok hogyan rendezik ezt a kérdést. Hiszen nem hajt se török, se tatár. No de nem. A píár fontosabb. Az ellenzék meg választhatott, hogy szó nélkül rábólint a parlamenthez az előző napon benyújtott szerződésre, vagy megint Európa-ellenesnek kiáltják ki. És mint tudjuk, azokkal szemben egy igazi européernek egyébként is minden megengedett.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Található a Felvidéken, a mai
  2008-01-26 21:50:46, szombat
 
  Található a Felvidéken, a mai Szlovákiában, magát európai mércével mérő, katolikusnak és értelmiséginek tartó szlovák gondolkodó vagy pap?

Ha végiggondoljuk az utóbbi egy évben akár hivatalosnak is tekinthető szlovák hisztériákat a magyarok ellen a Felvidéken, akkor joggal tesszük fel a kérdést: létezik-e a címben említett személy? Ugyanis ha létezik, akkor a szlovák keresztény-értelmiségiek tiltakozásának a magyarellenes provokációkra válaszul, már Brüsszelben és New Yorkban az ENSZ-nél kellene rég lennie.

Vizsgáljuk meg azokat a tulajdonságokat, amik a keresztényeket, értelmiségieket, papokat, a Polgárt jellemzi...

A ma szlovák keresztényének, keresztyénének ezért gyakorolni kell, kellene a Tízparancsolat tanításait, mint esetünkben a 8.(Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!) és a 10. (Mások tulajdonát ne kívánd!).

A Felvidéken szolgáló papoknak figyelembe kell, kellene venni az általános katolikus, keresztyén alapelveken kívül papi esküjük szövegét. Mit is mondtak akkor, mire esküdtek? Emlékeznek egyáltalán, mi szerepel az Apostolok Cselekedeteiben? -Új parancsot adok nektek: Szeressétek egymást! Amint én szeretlek benneteket, úgy szeressétek Ti is egymást.-(Jn. 13, 34) Talán illene emlékezni Nérai Szt. Fülöp jámborságára is. (A ma szlovák papja, ha a magyarokról van szó, inkább hasonlít egy türelmetlen, a pánszláv elméleteket hirdető és erőszakoló ortodox pópára, mint a keresztényi türelem, Jézus tanításának, követőjére.) Elgondolkodtató az is, milyen háttéralku következményeként nincs magyar püspök a felvidéken!

A Felvidék történetének közös magyar- szlovák századaiban, a városok (szabad királyi városok) és polgárai nagyfokú önállóságnak és ezért egymás iránt tanúsított kiemelkedő vallási és etnikai türelemnek voltak a birtokosai. Általában csak a rokon szakmák, céhek között adódtak kisebb súrlódások, mint a cipész-csizmadia stb. Problémák inkább a központi adók, kényszersorozások miatt voltak. Ha mégis kitört egyfajta magyar-tót belviszály, ennek oka, elsősorban vagy a Habsburgok uralkodása alatt szított mesterséges türelmetlenség, vagy szakmai, anyagi ellentét.

Ezért kell, kellene a ma szlovák Polgárának, értelmiségének, a fentebb említett nemes erényeket gyakorolnia, ha már a nagyhatalmak kegyéből, illetve a magyar politika gyengeségéből fakadóan a szlovákok önálló országot alapíthattak. A történelem tanulságaiból építkezni kell, nem rombolni. Mert ma a Felvidéken gyökeresen szemben áll két eszme, a csak a -szlovák a jó- eszménye, és az európai gondolkodás, a türelem, belátás, a tisztesség eszméje. A történelem tanulságai makacs dolgok, tények láncolata hétről-hétre, évszázadról-évszázadra.

Ha nézzük és hallgatjuk a "nagy" triumvirátust, Slotát, Meciart, Ficót, és a néma, de éppen ezért mintegy velük cinikusan összekacsintó többi szlovák politikust, akkor ki kell jelentenünk: a ma Szlovákiája, értelmisége, papjai, politikusai, kevés kivétellel, nem az európai szellem hordozói, követői, hanem egy ostoba, gátlástalan történelem hamisítók nemtelen gyülekezete. Benes, Hlinka, Tisó, a kommunista-náci eszmék, a pánszláv gyűlöletkeltés Milosevici ideájának hordozói. Benes a sztálini Szovjet ügynöke, a hírhedt dekrétumok kiagyalója, Hlinka az idegengyűlölő, a nemzetiszocialista Szudétanémet Párt vezetőjének, Konrád Heinlein szellemi támogatója és követője, a Hitlerrel kollaboráló és a német csapatokat az ország megszállására felkérő antiszemita Tiso, akinek regnálása alatt folytak deportálások, és német birodalmi biztos irányította az országot, nos ezek a politikusok, mindennek nevezhetők, csak az európai eszmeiség követőinek nem.

Ficoék megnyilatkozásai, a történelmi tudatlanság, a gátlástalanság, a másik nemzettel szemben mutatott ösztönös kissebbrendüség, szorongás jelei.

-Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna!- mondja a magyar népi bölcsesség. Nézzünk tehát a magyargyalázó megnyilatkozásokat, majd a vele szöges ellentétben levő történelmi tényeket.

Slota szerint a felvidéken élő magyarok gyáva odamenekültek, akiket katonai alkalmatlanságuk miatt a történelem során a szlovákok védtek meg idegen, török hódítók ellen. Hasonlítsuk össze a katonai eredményeket. A trianoni tragédia utáni történések katonai szemmel: amikor 1939. március 14-én kikiáltották a Szlovák Köztársaságot, folytatódtak a légi incidensek, amik még a közös cseh-szlovák kontra magyar időkben kezdődtek. Anélkül, hogy a részletekbe belemélyednénk, a kárpátaljai magyar bevonulás miatti harci cselekmények alatt, a levegőben kitört összecsapásokban 23 szlovák pilóta szerepelt, közülük 17 pilóta azonosítható a gépével, 16 szlovák repülőgépet a magyarok lelőttek, továbbá tizet a magyar bombázások miatt lehetett leírni. A magyar légierőnek a harccselekmények viszonylatában lényegesen kevesebb és gyengébb minőségű vadászgép állt rendelkezésére mégis kivívta a légi fölényt. Magyar veszteség, egy gép, saját légelhárító tűzben, a pilóta nem sérült meg. A földi csapatok is teljes győzelmet arattak. Ezeket a tényeket cseh történész- kutató publikálta 1968-ban!

De folytassuk a magyar-szlovák "légiháborút" még egy sajátos összehasonlítással. Tiso Szlovákiája és a Magyar Királyság légiereje, mint "szövetséges" a német 8. Jagddivisionnak ill. a Jafü. Ostmarknak volt alárendelve. Ha a statisztikai adatokat nézzük, a légi győzelmeket aratott "ászok" (vizsgálva:5 légi győzelemtől) a szlovák részről 17 ász= 203 győzelem, a magyar részről 34 ász 437 győzelem. Ezek az eredmények német-magyar vonatkozásban 1944. január- augusztust vizsgálva: magyarok bevetettgép/győzelem arány 649/107, veszteség 30 pilóta/ 78 repülőgép, addig a németeké 932/73 bevetés/ győzelem, veszteség 43/88. Minden magyar 6 bevetés/1gyözelem= minden német 12,8 bevetés/1győzelem.Még egy adat: a német légi győzelmek a vizsgált időszakban, a magyar légi győzelmek 68%-a, addig a magyarok bevetett gépei a németek 70%-a. Nem folytatva a számháborút, de ki menekült ki elől katonai erények hiányában? De folytathatjuk az összehasonlítást, egy másik vonatkozásban is! Vizsgáljuk meg, hogy a XIX. században, mennyi főtisztet adott a Monarchiának, tengernagyok, tábornokok arányában a szlovák és a magyar nemzet. Kultúrkörökben, európai színvonalú értelmiségek körében, ezek a számok nem jelentenek sokat, mert szerintem is sértő az ilyen számvetés, de ha ez kell a fenti "uraknak" bármikor folytathatjuk az összehasonlításokat.

Slota másik nagy húzása, a folyamatos hisztériakeltés és magyarellenes provokációk, amiben méltó partner Ficó is.

Mind a ketten, az orosz külpolitika céljainak eszköze, akik fizetségért a pánszláv-orosz nagyhatalmi álmokat segítik.(Lásd: Dvorcsák Gy;A tót kérdés! MPI pub. 07. 11. 06.) -A szlovákok csak oázist kerestek a magyarokkal szemben!- jelentette ki Ficó. Kérdezem én: ha összehasonlítjuk az utóbbi száz év történéseit, ki követett el nagyobb bűnöket az emberiség ellen? Benes törvényeit Pozsony vagy Budapest szentesítette? Ki telepített ki embereket egy batyuval a hátán, ki kobzott mindent el a másiktól? Mi a neve a "szlovák" Malina Hedvignek, akit megvertek és megaláztak Budapesten? Ki terelte el jogellenesen a Duna folyót? Kik azok ma Magyarországon, akik szlovákságuk miatt megvertek, vagy sérelmeket szenvedtek Békéscsabától- Pilisszántóig. Megmondom, egyet sem találni! Ezek a tények csak néhányak a két nép viszályának a palettáján, és kérdezem: tisztában vannak ezen a szlovákok, ha itt nem a magyarok a szomszédok, hanem horvátok, szerbek élnek, hogy csak a legközelebb lakó népeket említsem, már régen a -homogén szlovák nemzetállamot - szövögető politikusok és a szlovákok ezreinek csontjain masíroznak az elfoglalt Pozsonyban a katonák. Hát nem veszik észre ezt a végtelen magyar toleranciát, ami már néha bambasággal ér fel? De arra a történelmi igazságra is figyelni kellene, hogy a magyar nemzet történelmének, volt Hunyadija, Bethlenje, Thökölyje, Rákóczija, Bem "apója. Ennek fényében, ha színre lép egy igaz és tettre kész magyar politikus, akkor ez nem marad megtorlatlanul. Ez nem fenyegetés, hanem önvédelem! Önvédelem, amit Izrael "megenged" magának, az Egyesült Államok, Oroszország "megenged" magának, és még folytathatnánk. Mert ráadásul ezek nem hamis, hanem valós fenyegetések ellen irányulnak, akkor kinek lesz igaza! Hogy nem a háborús uszítás, hanem a békejobb mondatja velem ezeket, ezért ide írom a nagy katolikus író Fekete István könyvéből vett idézetet okulásul. -Nincs megnyert vagy elveszített háború, csak "Háború" van! Pusztító, öldöklő, embertelen!

A háborúkat alig néhány ember robbantja ki, de ők nem harcolnak, és nem ők halnak meg. Egyszerű emberek ölik egymást halomra, ők hullanak idegen föld meszesgödrébe, Ők az eszközök, és Ők az áldozatok.- Hogy aki olvassa, végre megértse, hogy elfogyott a türelem, már nem lehet ezt hagyni, mert ezek az ordas gazemberek, Ficoék, gyilkosok! Nem csak a magyarok, hanem az emberiség, a szlovákság gyilkosai is! Álljon itt még egy idézet:-...Talán a repülőgépeket látta, amelyek jöttek keletről, jöttek nyugatról, és jöttek délről? Nyomukban őrjöngő dördülések, mint a Sátán hahotája, amelyekből tűz, gyász, könny, korom és vér száll fel az ég felé!- Mit kéne felsorolnom, szlovák Polgár, hogy megértsd: ha így viselkedsz, ahogy most, Isten és Európa szelleme nem közeledik, hanem mint a szivárvány egyszer csak eltűnik. Furcsának és felháborítónak tartom, a szlovák püspökök viselkedését is, de úgy látszik, nekik nem Szt. Péter, hanem Hlinka páter a követendő példa. Isten előtt majd elszámolnak! De szenteljünk itt néhány sort arra is, hogy kell e, szükséges e az autonómia? Igen, szükség van rá, ezért ha nem akarják a szlovákok a fenti szörnyű látomásokat, mint valóságot átélni, érteni kell! Megérteni, hogy az angyalos címer kettős keresztje, a hármashalom, nem elválaszt, hanem összeköt. Mert Slota ismételt történelmi tudatlanságát mi mutatná jobban, hogy nem a két angyalt látja, akik tartják a címert, hanem a turulmadarat. Mert azt fáradságos magolással két hét alatt megtanulta.

De az autonómia nem lehet eszköz politikusok kezében, mert ez egy cél! Mert az autonómia nélkül örökké ott kísértenek Trianon árnyai. Az autonómia kapcsolva az európai unióval, talán betöltené eredeti célját, talán segítene. Megvalósulhatna a kossuthi álom, a Kárpát medencei egység. De jelenleg mindig van valaki, aki meggondolatlanságával, türelmetlenségével vagy egyszerűen önös érdeke miatt "beleköp a levesbe"! Van egy barátom, mindig mondja: -türelemmel, szeretettel!-Ezekkel az elcsépeltnek látszó, de soha ilyen időszerű gondolatokkal kell munkálkodnia szlovákoknak és magyaroknak, a Polgároknak az autonóm eszméken. De ehhez végre fel kellene nőnie a szlovákság szellemi vezetőinek is, európai, katolikus, keresztyén, értelmiségi viselkedést kellene mutatni, vagyis mindazt, ami a Polgárt jellemzi.

Mert ha nem így lesz, akkor Ficónak igaza van!- Szlovákiának új szlovák erkölcsi, társadalmi, kulturális elitre lesz szüksége!-

Cságoly Péterfia Béla / Felvidéki Polgár Info
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kereszttűz alá vették a magyar
  2008-01-26 21:23:51, szombat
 
  2008-01-25


Kereszttűz alá vették a magyar kabinet gazdaságpolitikáját



Hétfőre rendkívüli ülést hívott össze az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága a miniszterelnök davosi kijelentései miatt. Gyurcsány Ferenc úgy vélekedett, hogy az élelmiszerárak miatt a magyar gazdák kevésbé lesznek rászorulva az uniós támogatásokra. A mezőgazdasági bizottság fideszes elnöke, Font Sándor szerint a magyar gazdálkodók még mindig csak a felét kapják annak a dotációnak, amelyben a régebbi tagországok gazdái részesülnek. Font úgy véli, Gyurcsánynak inkább a magyar mezőgazdaság hátrányos helyzetének jobbításán kellene fáradoznia. A kormányszóvivői magyarázat szerint a miniszterelnök szavai a 2013 utáni uniós költségvetési időszakra vonatkoznak. Arról nem szólt a kormányszóvivő, hogy 2013 után miért lenne előnyös a magyar gazdáknak az uniós támogatások csökkentése.

A kormány politikájával kapcsolatos aggályait fogalmazta meg a Napi Gazdaságnak adott interjújában Simor András jegybankelnök is. A legnagyobb veszély Simor szerint az infláció beragadása egy viszonylag magas szinten. Az önkormányzatokat ugyanis semmi sem korlátozza abban, hogy az egekig emeljék a közszolgáltatások árait. Simor szerencsétlennek tartja azt is, hogy a liberalizált árampiacról hiányzik a kínálat.

(MH)

http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=142110
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rendőrségi statisztika
  2008-01-26 21:22:22, szombat
 
  Rendőrségi statisztika: Bp.-en 2006/7-ben 17 fk. gyilkosságból 14-et cigók követtek el!
2008-01-26. 17:09


A HírTV tegnap esti Célpont műsorában elmondták, hogy egy nem nyilvános rendőrségi statisztika szerint a fővárosban 17 életellenes bűncselekményt követtek el 18 év alattiak az elmúlt két év során, ezekből 14-et cigányok. Szép arány, ugye? A ma reggeli híradóban ezt a tényt szintén elismételték. Sajnos ez utóbbi már nem található fent a honlapjukon; a jelenleg letölthető, déli híradóból ez már hiányzik.

A műsor megtekintése kifejezetten ajánlott mindenkinek, mert sok egyéb, hasonló információ is elhangzott benne. Az a kapcsolódó videotárban még nem található meg, de egy-két napon belül ott lesz; az ismétlések időpontjáról az adás honlapján tájékozódhatunk; a legközelebbi ma este fél hétkor kezdődik.

A HírTV-nél maradva, a Keresztmetszet egy héttel ezelőtti adása (direkt link a videóra ITT) Mauglival is foglalkozik. Egy jellemző idézet: “Normális fehér ember este 11 után nem tud úgy lemenni a Blaha aluljáróba, hogy valamijét - például a telefonját - el ne vegyék tőle [a cigányok]".

A műsor 26. percétől Vasboldogasszony a téma, ahol 15 milliós házat (kerttel) kapnak a rétinégerek. Persze, mindezt anélkül, hogy kiérdemelték volna. Ezzel kapcsolatban a szokásos hozzáfűznivalónk* mellett csak arra utalunk, hogy, bizony, ez is fehéren-feketén bizonyítja, mekkora ordasat hazudott a cigányfajvédő, zsidó Révész Sándor ebben az ügyben IS.

*: A legtöbb fehér egy fél életen át dolgozik, hogy egy 10 milliós lakás összejöjjön neki, a cigányok meg munka nélkül kapnak 15 milliós házat kerttel. Cserébe lopnak, rabolnak, ölnek, mosdatlanok, kulturálatlanok, a mi adónkból esznek, és semmivel sem járulnak hozzá a közöshöz. Ez olyan szinten igazságtalan és hihetetlen, hogy arra nincsenek szavak.

Jellemző idézet ebből a blokkból: “Az önkormányzat attól tart, számos terhet rónak a nyakába, ha az új lakók beköltöznek" - naná, megugró segílykék, tönkremenő közbiztonság és a lassú, de biztos elcigányosodás, azaz a falu halála...

Pár egyéb idézet:

Az önkormányzat nem is tudott a dologról, amikor a minisztérium már meg is vette ezeknek az embereknek a házakat. (Kuruc.info: nem csoda: ha tudták volna, megakadályozzák. Lásd pl. Németkér esetét még 2002-ből. Most már ilyen szinten kell a kormánynak, a minisztériumnak kényszer-deszegregációt folytatnia, mert ha a helyi polgármestertől függött volna, nem adott volna ezeknek a tetveknek semmit.)

Középkorú néni: "ha mi is leköltözünk oda (faluszéli telep) akkor két év múlva nekünk is vesznek házat? Mi adózunk a fizetésünk után, éjjel nappal dolgozunk, kölcsönt veszünk fel, ezek meg készen megkapják a házakat? Aztán a markukba röhögnek."

Öreg bácsi: "lehúztam 44 évet és kapok 50e forintot, ezek meg megkapják a 20-30e [/fő] forintot minden hónapban."

Öreg néni: "ezek dolgoznak? Hogyne, isznak, elmennek egy nap dolgozni aztán el is isszák, aztán elfekszenek az árokban."

Néni: "annak idején volt már róla szó, hogy felszámolják a cigánytelepet, de az akkori polgármester és a lakosok nem kértek belőle (Kuruc.info: vajon miért? Tán csak nem azért, mert tapasztalatból már tudják, mivel jár, ha egy ilyen tetves bandát beköltöztetnek a faluba?). Most meg a fejük felett intéztek mindent, csak a hírt kaptuk hogy megvették nekik a lakásokat."

Néni: "Én nem fogok ám több adót fizetni, csak azért, hogy ezek kifizethessék a rezsit. 60 ezerből fizetek mindent, 5 ezer forintom marad a hónap végére."

Polgármester: "Az önkormányzatnak nem lesz lehetősége, hogy fizesse helyettük a rezsit. Ugyanúgy ahogy a falu több lakója helyett se fizeti."

Bácsi: "Kiröhögteti magát a Magyar Állam, hogy megvesznek ezeknek ekkora házakat, amikor az utcán hempereg mind egy szálig egész nap. Kötelet nekik, én megmondom mindenki szemébe..."

Kuruc.info - Arppi S.

http://kuruc.info/r/1/20560/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
El-Qrót török kormányfőnek néz
  2008-01-26 21:19:54, szombat
 
  El-Qrót török kormányfőnek nézték Davosban
2008-01-26. 19:16


Török miniszterelnöknek nézte Gyurcsány Ferencet egy világhírű közgazdász. - Milyen a török gazdaság állapota? - kérdezte tőle Stephen Roach a davosi világgazdasági fórumon.

Ahhoz képest, hogy Gyurcsány a saját blogjában úgy fogalmazott davosi útjáról, "Magyarországnak itt jó híre van" és "nagy az érdeklődés az ország iránt", a világ egyik vezető közgazdásza, a Morgan Stanley elemzője, Stephen Roach szerint Gyurcsány Törökország miniszterelnöke.

A davosi konferencián a világgazdaságban felmerült problémákra, a globális felmelegedésre, és a globalizáció kihívásaira keresnek választ a politikusok és szakemberek. Annak ellenére, hogy a résztvevőket egyenként bemutatták egymásnak a beszélgetés előtt, Roach odafordult Gyurcsányhoz, és a török gazdaság helyzetéről érdeklődött. A Miniszterelnöki Hivatal közlése szerint a miniszterelnök válaszként a magyar és az európai kilátásokról beszélt. - Indokolatlan lenne egy nyelvbotlás miatt pellengérre állítani az elismert közgazdászt - olvasható a MEH szűkszavú levelében.

A török miniszterelnök, Recep Erdogan egyébként részt sem vett a rendezvényen, és nem is hasonlít Gyurcsányra.

(Bors)

http://kuruc.info/r/1/20563/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Botrány tört ki a Kárpátia rek
  2008-01-26 21:18:07, szombat
 
  2008-01-23 22:30


Botrány tört ki a Kárpátia reklámja miatt



Információnk szerint nem kis meghökkenést okozott többeknek, hogy a Szerencsejáték Zrt. honlapján egyebek mellett a Kárpátia zenekar koncertjeit is hirdették.

Az eset azért érdekes, mert ez a zenekar a szerzője a Magyar Gárda indulójának, és a szervezettől korábban minden politikai párt elhatárolódott.

Az eset még pikánsabb, ha hozzátesszük, hogy a nagyvállalat vezérigazgatója, Székely Gábor egyben a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány elnöke, míg a cég vezérigazgató-helyettese Feldmajer Sándor, a nagykőrösi zsidó hitközség elnöke, Feldmajer Péter Mazsihisz-elnök testvére.

A Mazsihisz elsőként tiltakozott a Magyar Gárda tevékenysége ellen, sőt tiltakozásának hatására Ronald S. Lauder és Mose Kantor, a Zsidó Világkongresszus és az Európai Zsidó Kongresszus elnöke az egyesület létrehozása miatt közös levelet írt Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek.

(MH)


http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=141967



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Képviselők táppénzen
  2008-01-26 21:15:16, szombat
 
  2008-01-25


Képviselők táppénzen
A parlamenti tiszteletdíj feltétele az érvényes vagyonnyilatkozat.

Nem könnyű jogilag sem megérteni, hogy az éber kómában fekvő Toller László pécsi országgyűlési képviselő miért kap havonta 1,3 millió forint illetményt, költségtérítést és táppénzt, de a tisztázatlanságok miatt Simon Attila jogász szerint ezek jelen állás alapján megilletik a politikust.



Az egyik kardinális kérdés a Toller-ügyben a képviselő vagyonnyilatkozata. A képviselői jogállásról szóló törvény kimondja: csak akkor részesülhet egy képviselő tiszteletdíjban és költségtérítésben, ha érvényes vagyonnyilatkozatot tesz. Ehhez azonban az ő aláírása kell. Toller Tünde, a képviselő felesége azt mondta: férje helyett ő írta alá a vagyonnyilatkozatot. Ez így szabálytalan, de hogy ezt miért nem vették észre, és miért nem jelezték, nem tudni. Szili Katalin házelnök szerint amikor az Országgyűlés tavaly igazolta a vagyonnyilatkozatokat, senki nem emelt kifogást Toller ügyében. Simon Attila jogász felhívta a figyelmet: január 31-ig kell benyújtaniuk a képviselőknek legújabb vagyonnyilatkozatukat. Kérdés, hogy az előzmények fényében ezt most ki fogja aláírni.

A táppénzkérdésben már tisztábban lehet látni. Bakos Emilnek, az Országgyűlés Hivatala gazdasági főigazgatójának tájékoztatása szerint Tollert az önkormányzat és nem az Országgyűlés gépkocsijával érte baleset. Bármilyen furcsa tehát kimondani, egészségbiztosítási szempontból Toller polgármesterként és nem képviselőként szenvedett baleset. Simon Attila közölte: emiatt Toller a polgármesteri fizetés után kapja a táppénzt, de mivel baleseti táppénzről van szó, fizetésének nem hetven, hanem száz százalékával megegyező összeg jár neki. A kifizető helyszín azért az Országgyűlés Hivatala, mert Toller László korábban arról nyilatkozott, hogy a polgármesteri és parlamenti képviselői foglalkozása közül az utóbbit tekinti főállásának. Ez azonban csak formalitás, hiszen mindegy, honnan folyósítják, a táppénzt az OEP finanszírozza. Erre a jogszabályok szerint a balesettől számított két évig, tehát 2008. június 19-ig jogosult a képviselő. Szili Katalin szerint Toller jelenleg megválasztott képviselő, nem a szerződéses munkaviszony, hanem a választott képviselőkre vonatkozó külön jogszabály alapján kap tiszteletdíjat. Az illetménnyel kapcsolatban Simon elmondta: amíg nem szűnik meg a mandátum, addig jár ez az összeg. Lényeges elem, hogy egy magánszemély kezdeményezte a képviselő cselekvőképtelenségének megállapítását. Ennek eredménye lehet, hogy a képviselőt gondnokság alá helyezik, ezzel pedig elveszti választójogát és így mandátumát is.

A képviselői tiszteletdíj szempontjából egyébként ugyanez a helyzet a hónapok óta kórházban fekvő Horn Gyula volt szocialista miniszterelnökel is. Információink szerint Horn fizikai állapotával nincs baj, de egyre kevesebb embert ismer meg, és ezért kevesen látogatják már párttársai közül.

Baranya Róbert


http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=142087
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megállíthatatlan lejtmenet
  2008-01-26 21:13:32, szombat
 
  2008-01-25


Megállíthatatlan lejtmenet
Az MSZP támogatottsága folyamatosan csökken

Soha nem mért még ilyen gyér MSZP-támogatottságot a Századvég-Forsense, mint januárban: a teljes lakosság körében már csak 11 százaléknyian szavaznának a szocialistákra.



A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=142083


A felmérés szerint mindkét nagy párt támogatottsága alacsonyabb az elmúlt hónap során mért adatnál, sőt, negyedév távlatából tekintve támogatói bázisuk egyértelműen csökkent. Jelentős különbség ugyanakkor, hogy míg a Fidesz támogatottsága az elmúlt esztendő során folyamatosan 26 és 31 százalék között ingadozott, addig az MSZP szimpatizánsainak aránya a tavaly tavaszi enyhe felfutás után lassú, de folyamatos csökkenést mutat. A két kisebbik parlamenti párt támogatottsága nem mutat változást az elmúlt hónaphoz képest: az MDF stabilan őrzi harmadik helyét (négy százalék), míg az SZDSZ-re az összes megkérdezettnek csupán két százaléka szavazna. A biztos választók körében a legnagyobb ellenzéki párt 61, az MSZP 26 százalékon áll. A kormány tevékenységét jelenleg a megkérdezettek 66 százaléka ítéli meg negatívan, az ellenzék munkáját pedig 52 százalékuk. Noha továbbra is relatív többségben vannak a kormányváltást pártolók, ám számbeli fölényük csökkent a jelenlegi kormány hatalmon maradását támogatókéhoz viszonyítva. A megkérdezettek 45 százaléka váltaná le a kormányt, 33 százalékuk ugyanakkor megtartását vélné célszerűnek. Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc közül most is többen tartják alkalmasnak a volt miniszterelnököt a kormányfői poszt betöltésére: a Fidesz elnökét 37, míg Gyurcsány Ferencet 27 százalék támogatja.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint az MSZP támogatottsági mélypontjának az az oka, hogy a szocialisták hónapok óta szembe mennek az emberek akaratával és semmi beveszik őket. Ráadásul a tőlük hazugságokkal, megszorításokkal, különféle sarcokkal elszedett pénzből őellenük kampányolnak a népszavazáson.

"Ugyanazt tudom ismételni, amit az utóbbi hónapokban mondtam: az MSZP-nek nem a közvélemény-kutatásokkal szemben van felelőssége, hanem az ország jelenével és jövőjével szemben" - kommentálta az adatokat Nyakó István, az MSZP szóvivője.


--------------------------------------------------------------------------------


Győznének az igenek

A Szonda Ipsos felmérése szerint a megkérdezett szavazásra jogosultak 48 százaléka biztosan elmegy a népszavazásra, a Fidesz választói körében ez az arány 69, míg az MSZP-szimpatizánsoknál 45 százalék. Az igenek aránya mindhárom kérdésben többségben lenne. A Medián kétharmados többséget mért az igen szavazatok tekintetében.

Baranya Róbert, Németh Era


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 46 
2007.12 2008. Január 2008.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1858 db bejegyzés
e év: 10632 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1117
  • e Hét: 6849
  • e Hónap: 17960
  • e Év: 171456
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.