Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 67 
A Munkáspárt támogatja a tb-me
  2008-01-09 20:57:39, szerda
 
  gondola 2008. január 9. 20:46

A Munkáspárt támogatja a tb-mentő népszavazást




A Munkáspárt következetesen elutasítja az egészségügy privatizálását, a több-biztosítós rendszert, ezért mindenben támogatja a Liga és más szakszervezetek, civilszervezetek népszavazási kezdeményezését - írja a párt sajtóirodája.

A Munkáspárt megítélése szerint ezt a kormányt nem lehet meggyőzni, a december 17-ei parlamenti szavazás pedig azt is bebizonyította, hogy a szocialista képviselőkkel szemben nem lehet senkinek illúziója. Számukra fontosabb a hatalom, mint a társadalom többségének akarata. Csak széles körű társadalmi nyomással lehet megakadályozni a törvény életbe léptetését, vagy újbóli megszavazása esetén annak hatályon kívül helyezését.

A Munkáspárt, amely 2004-ben 300 ezer aláírást gyűjtött a kórházprivatizáció ellen, mozgósítja tagjait és szervezeteit a népszavazási aláírásgyűjtésre - áll a párt közleményében.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Volt gerillavezér lett Koszovó
  2008-01-09 20:54:06, szerda
 
  Volt gerillavezér lett Koszovó miniszterelnöke
2008-01-09. 19:25

Kígyó - ijesztően hangzik, de valóban ez volt a mozgalmi neve a nyolc éve még géppisztollyal a kezében szerb rendőrökre, katonákra vadászó új koszovói miniszterelnöknek, Hasim Thaqinak.

A terepszínű katonai öltözéket viselő, szemét állandóan sötét napszemüveggel takaró, rettegett gerillavezérből mára nyílt tekintetű, széles mosolyú, mindig elegáns és konszolidált politikussá vált férfiról csak keveset lehet tudni. Sorjáznak ugyan körülötte a tények, de ezek ahelyett, hogy bizonyosságot adnának, csak újabb és újabb kérdéseket vetnek fel.

Ami biztos: Hasim Thaqi 1968. április 24-én született Koszovó középső, Drenica nevű részén, egy Brocna nevű kis faluban. Már tízes évei végén, a pristinai egyetem filozófia és történelem szakos hallgatójaként a szerbekkel szembeni - akkor még békés ellenállás - aktivistája lett, s 1991-re az albán egyetemisták szövetségének vezetőjévé választották.

Fiatal értelmiségi pályakezdőként 1995-ben Svájcba ment - ott él az egyik legnagyobb létszámú nyugat-európai albán közösség -, s a Zürichi Egyetemen folytatott történelmi és politológiai tanulmányokat.

Aztán a szorgalmas diák egyik pillanatról a másikra otthagyta a nyugodt svájci várost, hazatért, s 1997-ben már ő volt a Kígyó, az Ibrahim Rugova - a koszovói függetlenségi gondolat atyja - által vezetett csöndes, békés albán ellenállásnak hátat fordító, a fegyveres harcot előnyben részesítő Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egyik legelismertebb vezetője.

Az albánok körében legendákkal övezett népi hőssé vált, harci csoportját 1993-ban megalakító Adem Jasari mellett kezdte. Miközben a "terepmunkában", tehát szerb rendőrök és katonák elleni rajtaütésekben is kitüntette magát, intelligenciája, képzettsége, világlátottsága rövid idő alatt a külvilággal tárgyalni tudó politikai vezető rangjára emelte.

A Párizs közelében lévő Rambouillet-ban 1999-ben folytatott béketárgyalásokon már ő képviselte az UCK-t, és kőkeményen viselkedett: nem volt hajlandó aláírni a koszovói rendezésről szóló megállapodást, mert az nem irányozta elő a dél-szerbiai tartomány sorsáról szóló népszavazást. Akkor még háromszor annyi szerb élt Koszovóban, mint ma, a később Thaqi által is vezérelt pogromok után, de az albánok már akkor is kétségtelenül többségben voltak.

Aztán mégis történt valami. Néhány hosszú, Madeleine Albright akkori amerikai külügyminiszterrel folytatott beszélgetés után Thaqi hazautazott Koszovóba, pár napig tárgyalt harcostársaival, majd Párizsba visszarepülve mégis aláírta a megállapodást. Ez azonban mégsem léphetett életbe, mégpedig azért nem, mivel a magát súlyosan elszámító Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök nem vonta vissza Koszovóból a szerb rendőri és katonai erőket.Következett ezután Szerbia 78 napig tartó, Belgrád megadásához vezető NATO-bombázása, amely után Thaqi már mint igazi politikus bukkant fel (igaz, még terepszínű öltözékben). Ő volt a fő irányítója a koszovói gerillahadsereg gyors reagálású, könnyű fegyverzettel ellátott erővé történő átalakításának. Hogy a korábban használt méregdrága nehézfegyverek honnan érkeztek, soha senki sem firtatta.

Thaqi idővel harctériről komoly polgári öltözékre váltott, s öltönyben, nyakkendőben megalakította a Koszovói Demokrata Pártot (PDK). Gerilla voltát azonban nem feledte, s a neve rendszeresen felbukkant a gyújtogatások, demonstratív gyilkosságok által kiváltott első - akkor már nemzetközi felügyelet mellett lezajlott - szerb menekülési hullám előidézői között.

Mikor politikusként is meg akarta méretni magát, Thaqi 2000-ben vesztett Ibrahim Rugovával szemben, majd 2001-ben ismét, s utána is mindig, egészen az idén november 17-én tartott választásig. De mindig az élvonalban maradt, ellenzéki vezetőként sem lehetett kihagyni a Koszovó jövőjéről szóló tárgyalásokat folytató csapatból.

Egyszer botlott csak meg egy picit: tájékozatlan budapesti határőrök 2003-ban, Ferihegyen átutaztában pár órára feltartóztatták, mert egy gyilkosságokért 1999-ben Pristinában kiszabott - senki által soha nem érvénytelenített - ítélet alapján nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben ellene. A "félreértés" néhány gyors telefonhívás után azonban tisztázódott, s Hasim Thaqi folytathatta útját.

(MTI)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Jobbik támogatja a népszava
  2008-01-09 20:51:31, szerda
 
  A Jobbik támogatja a népszavazási kezdeményezést
2008-01-09. 20:09:39

A Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatja a többbiztosítós egészségügyi rendszer elutasításával kapcsolatos népszavazás civil kezdeményezését.

Az agresszív kisebbséget képviselő SZDSZ-nek a szakmai és érdekvédelmi szervezetek véleményének figyelmen kívül hagyásával, valamint a társadalmi és a politikai elutasítás ellenére sikerült a terveit a töbséggel szemben keresztül vernie.

Ezért a Jobbik kiáll a civil kezdeményezés mellett, azt lehetőségei szerint mindenben támogatja.

A társadalombiztosítás ugyanis nem lehet préda, az emberi élet értéke nem függhet a pénztől, az egészségügy pedig nem pártpolitikai kérdés hanem nemzeti ügy.

Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke


[Forrás: Jobbik Magyarországért Mozgalom]


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyílt levél Bogár Lászlónak
  2008-01-09 20:50:35, szerda
 
  Nyílt levél Bogár Lászlónak
2008-01-09. 20:12:01

Tisztelt Professzor úr!

Elöljáróban a gondola internetes portálon december 29-én megjelent, a "Gyurcsányi fiú esete a magyar néppel" című írásomból idézek: "Mert remény nélkül lehet élni. Csak nem érdemes."

Professzor úr! Tudatos népirtás folyik Magyarországon? címmel Ön interjút adott a Magyar Nemzet Online-nak, január 2-án. A riporter Lippai Roland volt. Az érdekfeszítő írás, mely még ma is listavezető - méltán -, két alcíme nem kevésbé figyelemfelkeltő, mint a főcím: A globális főhatalom megbuktathatja Gyurcsányt • Reprodukciós válság előtt a társadalom.

Az interjú utolsó harmadával kapcsolatban szeretnék feltenni néhány kérdést. Azért, mert Ön elvette a reményt. Amely nélkül lehet élni stb. lásd fenn.

Ön azt mondta a többi között: "Ebből a kudarcból - amiben a magyar társadalom jelenleg vegetál -, bármekkora többséggel is győznek egy következő kormányt alkotó erők, legalább annyit kellene tanulniuk, mint annak, amelyik most megbukik. Azt kell megtanulnia a következő kormányoknak, ha nem mondjuk ki, hogy a süllyedésnek az alapvető oka a túldimenzionált birodalmi kifosztás, és nem teszünk eléggé határozott javaslatot a birodalomnak arra, hogy a függési rendszer anyagi és szimbolikus javakat szállító, mozgató szivattyúit hogyan állítsuk át, akkor a reprodukciós katasztrófa elkerülhetetlen.

A lényeg: nem elég apróbb kozmetikázás a rendszerváltás rendszerén, hanem radikális fordulatra van szükség. Teljesen át kell alakítani a birodalmi szivattyúkat, új alkukat kell kicsikarni."

Igen, igen, igen! - mondtam magamban, és lelkesen olvastam tovább az elemzést:

"A globális főhatalom megtalálta a megfelelő személyt Gyurcsányban, aki valóban kíméletlenül véghez is vitte a főhatalom kívánságait. A mór megtette kötelességét, a mór mehet. Vagyis elképzelhető, hogy a globális főhatalom is belátja, elhasználódott az emberük, akitől gyorsan, a lehető legkisebb veszteséggel, minél előbb meg kell szabadulni. Nem elképzelhetetlen, hogy ez a folyamat már el is indult. E lehetőség folytatása, hogy a helyére is egy hasonló személyt ültetnek - a globális hatalomgazdaság jól kipróbált ügynökét, legalább fél tucat ilyen személy is számításba jöhet -, ám a stratégia marad a régi.

Másik lehetőség: a főhatalom magán a stratégián is változtathat, így teret nyit a kissé mérsékeltebb, kevésbé gátlástalan kollaboráns szocialistáknak is. Itt akkor képbe kerülhet a józan neokádárista Kiss Péter, vagy a népnemzeti stratégiákban is gondolkodni képes Szili Katalin. Elképzelhető azonban, hogy a globális főhatalom belátja azt is, ebben a formában a kormányzás sem folytatható, tehát kegyesen beleegyezését adja, nem akadályozza meg, hogy a folyamatok egy előre hozott választásokba torkolljanak. Ez azonban a jelenlegi állás szerint a jobboldal, döntően a Fidesz győzelmét hozná. Egy ötven százalék feletti győzelem igen erős felhatalmazást adna a Fidesznek, ebben az esetben pedig a forgatókönyv tovább folytatódik.

Lehetséges, hogy ebbe a helyzetbe a globális hatalom csak úgy menne bele, hogy ha eleve biztosította a leendő Fidesz-kormányon belül, hogy a globalokollaboráns erők legyenek elsöprő fölényben. Ez azt is jelentheti: annyira erősek a jelenlegi struktúra folytatását sürgető kívánalmak, hogy magát Orbán Viktort is megpróbálják ebből a struktúrából elhagyni. Vagy kivonják a globális térbe - hiszen nemzetközi politikai karrierje is van -, vagy pedig, amivel kapcsolatban már találgatások is zajlanak, Orbán Viktort köztársasági elnöknek jelöli a jobboldal a megfelelő időpontban. Olyan markánsan akarja ez a főhatalom tovább folytatni, folytattatni az uralkodó garnitúrával a globalokollaboráns magatartást, hogy Orbán Viktort ki is tiltja az uralmi mezőből, ha az érdeke azt kívánja."

Professzor úr! Ön azt nyilatkozta föntebb, hogy radikális fordulatra van szükség, hogy új alkukat kell kicsikarni. Az utolsó bekezdés pedig teljesen mást sugall: azt, hogy nincs kiút, hogy nemcsak mi, egyszerű magyarok, választópolgárok vagyunk élettelen bábúk, sakkfigurák, akiket (amelyeket) a "globalokollaboráns erők" kedvükre tologathatnak ide-oda, hanem az olyan meghatározó erőt képviselő és egyre növekvő társadalmi támogatottságot élvező párt (tudom, hogy Ön ezt nem pártnak nevezi, de az egyszerűség kedvéért maradjuk ennél), mint a Fidesz is csak játékszere a globális hatalomnak, és ha annak úgy tartja kedve, elküldi Orbán Viktort külföldre, vagy elintézi, hogy megválasszák köztársasági elnöknek. A Fideszt pedig akkor fogadja el, ha a leendő Fidesz-kormányon belül a "globalokollaboráns erők" lesznek elsöprő fölényben. Mi, birka nép, pedig megszavazzuk, mert nincs más, nincs jobb.

Bocsásson meg, Professzor úr, de ezt önellentmondásnak érzem. Bíztat valamire, végigvonul az íráson, hogy mi mindent kéne másképp csinálni ahhoz, hogy elkerüljük a reprodukciós válságot, amelynek időpontját Ön ijesztően közelre, akár egy évtizeden belülre teszi.

"A sírt, hol nemzet süllyed el, népek veszik körül..."

Ugyanakkor az írása végén azt sugallja, hogy nincs mozgásterünk, nem tehetünk semmit. Az ellenzéki politikusok erőfeszítéseinek, a civil szervezetek küzdelmeinek, a sztrájkoknak sincs ebben a konstellációban semmi értelme, az Ön írása ugyanolyan fölösleges, mint az enyém, mint bárki másé.

Nem olcsó vigaszra vágyom, csak arra, hogy ezt az önellentmondást oldja fel válaszában, melyet tisztelettel várok.


[Forrás: http://www.gondola.hu/cikkek/57288]

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Alföldi csalással került a Nem
  2008-01-09 20:44:15, szerda
 
  Alföldi csalással került a Nemzeti élére?

2008-01-09 19:16 Barikád.hu


Alföldi Róbert lázasan vetette bele magát 2008. július 1-jétől a Nemzeti Színház főigazgatói szerepébe, s rögtön egy nemzetgyalázó szerző művével kedveskeik is a nagyérdeműnek. Megválasztásásnak körülményeiről azonban elég homályosak a részletek. A Dunántúli Naplónak adott interjújában a posztra pályázó Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója elmondta: előre lefutott dolog volt Alföldi ügye.

- Most már úgy látom, ez eleve eldöntött kérdés volt - kezdi Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója. - Olyan körülmények adódtak a pályázat lebonyolítása, az elbírálás során, ami nem tekinthető egyszerű hibának. Ha egy bírálóbizottság elé bekerül öt pályázat, annak a grémiumnak felelősen kell döntenie arról, hogy a következő öt esztendőben az adófizetők pénzéből mire költik majd el itt az évi 1,7 milliárd forintot, színház ürügyén. Így tehát a pályázatoknak is dokumentumértékűeknek kell lenniük. Ha pedig az úgynevezett fénymásolás folyamán az én 40 oldalas megszerkesztett anyagomból csak 9 kerül a bírálók elé, akkor joggal mondhatják azt, ha Balikó ezt nevezi pályázatnak, akkor az nem értékelhető, ne is beszéljünk róla. Azt gondolom tehát, ez nem hiba és nem a hivatalsegéd érdemel ezért fegyelmit. A miniszter úr helyében azonnal új pályázatot írtam volna ki, új bírálóbizottsággal. Nem ez történt.

- A bírálók megkapták aztán a teljes anyagot, de újra ugyanúgy döntöttek.

- Ezek után a bizottság összetétele is megkérdőjelezhető, melyben három szakmai ember volt, és hét politikai küldött. Hogy másodszor is beráncigálták őket és a hétvégén futár vitte a fénymásolt anyagot a lakásukra, ez az egész olyan amatőr és pitiáner megoldás. Ugyanakkor arról semmit nem lehet tudni, hogy milyen arányban történt a szavazás, mi hangzott el. Erről nem született jegyzőkönyv, és a pályázókat sem hallgatták meg szóban. Az egész jogilag hiteltelen, megalapozatlan. Ha ennyire komédiára veszik a demokratikus szabályokat, akkor miért nem neveztek ki valakit pályáztatás nélkül?

- Lefutott volt tehát a pályázat?

- Rettentően furcsák az előzmények is. Én például a költségvetést is szakszerűen elkészítettem, felhasználva a Nemzeti Színház felajánlott egységcsomagját, melynek átvételekor regisztráltattam magam. Ehhez képest Alföldi Róbert elküldte a Bárka Színház gazdasági igazgatónőjét érte, azt is álnéven. Összességében azt mondhatom, lehet, hogy ő pályázni tud, én viszont igazgatni tudok. A Nemzeti Színház igazgatói állása nem egy díj vagy jutalom, amit az ember megkap, ha szépen korcsolyázik, mert felpontozzák a szimpatizánsok, hanem egy irgalmatlan feladat infarktus és gyomorfekély esélyével. Ilyen formán van bennem egy kis megkönnyebbülés is, hogy nem kell gyökerestől felforgatni a magánéletemet. Másrészt nem kell feldolgoznom azt a bűntudatot, amit a Pécsi Nemzetivel való szakítás jelentene.

- Nem jelent ez csalódást a teátrum művészgárdájának, hiszen ön mellett álltak?

- Rettenetesen fáj a szívem értük. A megbízottjuk, Molnár Piroska a minisztériumban megnézhette a pályázatokat, és élő szóban beszámolt a társulatnak az abban olvasottakról. A művészek ennek alapján tartottak titkos szavazást, amelyet elsöprő arányban én nyertem meg, dacára annak, hogy ő csak azt az ominózus kilenc oldalt olvashatta el. Megjegyzem, én az internetre felkerülő pályázati anyagok alapján vetélytársnak Hudi László, az Alternatív Színházak Szövetsége elnökének anyagát tartottam Schilling Árpád és Ascher Tamás bevonásával. Szemben a mi csapatunkkal, ahol Valló Péter, Béres Attila, Mohácsi János, Keszég László szerepelt. Ugyanakkor mindvégig azt feltételeztem, hogy nem ellenfelei, hanem vetélytársai vagyunk egymásnak, és a legrokonszenvesebbet választják majd ki közülük a végén.

- Nem ez történt?

- De, tulajdonképpen ez. A bajom csak az, hogy a fenti körülményrendszert figyelembe véve ez csalás útján ment végbe. Nem savanyú a szőlő, nem a vesztes vádolja a győztest, itt tényleg csaltak. Amikor ez az egész bírálati machináció kiderült, én olyan csalódott lettem állampolgárként, ami alapjaiban rendített meg. Ötvenéves evangélikus, adófizető polgárként, háromdiplomás heteroszexuális színházigazgató férfiként pedig úgy ítélem meg, hogy a csalás az bűn.

- Mi lesz ezután Balikó Tamás és a Budapesti Nemzeti kapcsolatával?

- Gondolom, amíg Jordán Tamás megbízatása tart, addig az én művészeti vezetői tevékenységem is élni fog. Fiatal még ez a sok helyről összejött társulat, mely kezdett formálódni az öt év alatt. Ennek a jogfolytonosságát szerettem volna megteremteni, aminek most nyilvánvalóan vége lesz.

Bama-Barikád.hu

http://barikad.hu/node/10694
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az ombudsman szerint korlátozn
  2008-01-09 20:41:28, szerda
 
  MTI 2008. január 9. 19:53

Az ombudsman szerint korlátozni kellene a Parlament előtti gyülekezést




Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint korlátozni kellene a Parlament előtti gyülekezést. Erről Szabó Máté nyilatkozott szerdán az MTI-nek, azt követően, hogy az RTL Klub híradója arról számolt be, hogy az ombudsman szerint meg kellene tiltani az Országház előtti tüntetést. "Nem azt mondom, hogy megtiltani kellene a Parlament előtti gyülekezést, hanem korlátozni kellene" - mondta az ombudsman a távirati irodának. Hozzátette: Európában nagyon sok helyen korlátozzák az államhatalmi szervek előtt a gyülekezést, ennek - mint hozzátette - jó okai vannak. Kiemelte: nagyon sok ponton kellene a gyülekezési törvényt módosítani. A módosításra példaként azt mondta: módosítani kellene azt, hogy a rendőrségnek ne kelljen mérlegelés nélkül, azonnal feloszlatnia minden jogellenes tüntetést, azaz lehessen spontán, be nem jelentett tüntetéseket tartani. Úgy fogalmazott, hogy bizonyos értelemben liberalizálni is kellene a gyülekezési jogszabály jelenlegi szerkezetét.

Véleménye szerint a módosítással olyan technikai intézkedéseket is meg kell hozni, amelyek növelik a biztonságot. Példaként említette, hogy a rendőrségnek olyan gyülekezéseket nem kellene egy időben és egy helyen tudomásul vennie, amelyeken a résztvevők egymás nézetei ellen tiltakoznak. Mint mondta, Magyarországon rossz gyakorlat alakult ki az utóbbi másfél évben, súlyos konfliktusok színhelye volt a fővárosi Kossuth tér. Olyan hely lett, mely könnyen agresszióra sarkallja a radikális tüntetőket - tette hozzá.

Szabó Máté a távirati irodának megerősítette az RTL Klub információját, miszerint vizsgálatot indít a gyülekezési törvénnyel kapcsolatban, és állásfoglalását elküldi az Országgyűlésnek is.


http://www.gondola.hu/hirek/58968
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"Ma már senki sem hisz nekik"
  2008-01-09 20:39:26, szerda
 
  "Ma már senki sem hisz nekik"
2008-01-09. 20:25:51

A Fidesz szerint a liberális miniszterek ígéreteiből soha nem azok valósultak meg, amelyek a nemzet számára hasznosak, hanem kizárólag azok, amelyek ártanak az országnak.

"Az SZDSZ-es minisztereknek ma már senki sem hisz. Az ígéreteikből soha nem azok valósultak meg, amelyek a nemzet számára hasznosak, hanem kizárólag azok, amelyek ártanak az országnak; ilyen a nemzeti vagyon SZDSZ által erőszakolt elherdálása és az egészségbiztosítás privatizációja is" - közölte lapunkkal Szijjártó Péter.

A Fidesz szóvivője szerint világossá vált, hogy minden egyes nap, amelyet az SZDSZ a hatalomban tölt, "súlyos kártételt jelent Magyarországnak". Szijjártó Péter arra a sajtótájékoztatóra reagált, melyet Kóka János, a szabad demokraták elnöke a párt három miniszterével közösen tartott. Itt a miniszterek részletesen kifejtették terveiket a 2008-as évre.


[Forrás: http://www.hirszerzo.hu/cikk.ma_mar_senki_sem_hisz_nekik.53721.html]

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Izrael politikájának bírálata
  2008-01-09 20:38:42, szerda
 
  Izrael politikájának bírálata még nem antiszemitizmus - KOLLÉGÁNK PERT NYERT A NAFTALI KRAUS KÖNYVÉT MEGJELENTETŐ POLGART KIADÓ ELLEN
2008-01-09. 20:26:47


Ez sem antiszemitizmus, csupán igazság!
http://nemenyi.net/galeriaN/hirek/idekoltottem.jpg

Hering József kollégánk 2007. november 13-án jogerősen pert nyert a Naftali Kraus izraeli rabbi, újságíró és közíró Az áldozat visszatér... című könyvét Magyarországon megjelentető PolgArt Könyvkiadó Kft. ellen. A bíróság a kiadót Hering Józsefnek 1 200 000 forint összegű, nem vagyoni kártérítés, illetve 133 200 forint összegű perköltség megfizetésére kötelezte. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.



--------------------------------------------------------------------------------


A Fővárosi Ítélőtábla a Kizmanné dr. Oszkó Marianne vezette bírói tanácsa a Fővárosi Bíróság korábbi, elsőfokú ítéletét minden pontban helybenhagyva megállapította, hogy az alperes PolgArt Könyvkiadó Kft. Naftali Kraus könyvének kiadásával megsértette Hering Józsefnek a személyes adatvédelemhez és a jó hírnévhez való személyiségi jogát. A bírósági ítélet szerint Naftali Kraus azzal is megsértette kollégánk jó hírnevét, hogy a könyv több helyén antiszemitának, sőt üldözési mániában szenvedő paranoidnak nevezi. Igen, a recept ismerős. Ha kényelmetlen egy újságíró vagy bárki más bírálata, akkor azt le kell járatni erkölcsileg, antiszemitának kell bélyegezni, hiteltelenné kell tenni, hogy ne higgyék el neki azt, amit ír, majd hogy teljes legyen a kép, egzisztenciálisan is tönkre kell tenni.

Kizmanné dr. Oszkó Marianne a Fővárosi Ítélőtábla ítéletének megindokolásakor többek között kijelentette: "A bíróság a felperes által nehezményezett állítások szövegkörnyezetét is megvizsgálta. S az újságírónak mint közszereplőnek valóban többet kell eltűrnie, mint másoknak, de csak akkor, ha a kifejezések objektív alappal rendelkeznek" - jelentette ki a bírói tanács elnöke, majd így folytatta: "Az antiszemitizmus vádja esetében bizonyítani kell az állítás valóságát. Az antiszemita kifejezés a mai közéletben az egyik legsértőbb állításnak számít, és kárt okoz" - indokolta meg az ítéletet Kizmanné dr. Oszkó Marianne.

Megjegyezzük, hogy Hering József csak a mostanában zsidó és cionista öntudatra ébredt honfitársaink helyett is tizenegy esztendőt húzott le az izraeli hadseregben, s Kraus és mások gyűlöletét pedig azért vívta ki, mert újságíróként bírálja Izrael megszálló politikáját és egyes hazai zsidó személyek nem éppen magyarbarát megnyilvánulásait. De ez még nem antiszemitizmus, amit a mostani bírósági ítélet is egyértelműen megerősít.

A kollégánk által perelt Az áldozat visszatér... című könyvében Naftali Kraus ezenkívül felvonultatja a népek és a vallások közötti gyűlöletkeltésre alkalmas rasszizmus, idegengyűlölet és az intolarencia egész kelléktárát. Kraus a magyar színjátszás egyik legendáját, Muráti Lilit lefasisztázza, Chrudinák Alajost, Lovas Istvánt és még sok más személyt leantiszemitáz, majd leszögezi, hogy: "A magyar-zsidó vegyes házasság olyan mocsár és hínár, ami még a holokausztnál is rosszabb a zsidó népre nézve" - írja az izraeli szerző. De hát mi ez, ha nem a náci ideológia judaista változata? Novák Attilán és Ungvári Tamáson (mindketten nyíltan vállalják zsidóságukat) kívül miért nem tiltakoztak, emelték fel szavukat az ilyen, magyart és zsidót egyaránt sértő és megalázó rasszista kijelentés ellen a hazai zsidóság politikai és társadalmi vezetői? Az egyértelműen bántó és rasszista kitételeket tartalmazó könyv kipellengérezése helyett annak szerzőjét ünnepelték az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetemen, s dr. Haraszti György, az intézmény tanszékvezető professzora, Kraus könyvének felelős kiadója pedig bírósági tanúvallomásával igyekezett alátámasztani az izraeli szerző állításainak az igazát. Dr. Egri Oszkár, ugyancsak a rabbiképző címzetes főiskolai docense, a Mazsihisz szóvivője és jogi képviselője ügyvédként vállalt szerepet a perben. Nem mellékes tény az sem, hogy a per tárgyát képező könyvében, valamint az izraeli héber nyelvű sajtóban rasszista és kirekesztő nézeteinek hangot adó Naftali Kraus az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem honlapján az Izrael és a zsidó világ hírei című rovat szerkesztője.

Ungvári Tamás az Élet és Irodalomban megjelent írásában Naftali Kraust "egy fundamentalista zsidó szekta inkvizítorának" nevezi, aki "a vegyes házasságokat a holokausztnál is nagyobb bűnnek tartja, és minden asszimilációt árulásként ítél meg". S azt meg mi tesszük hozzá Ungvári Tamás szavaihoz, hogy ezzel Naftali Kraus is tökéletesen tisztában van, hiszen könyvének 20. oldalán félreérthetetlenül leszögezi: "A nürnbergi törvények tiltották azt, amit a Tóra tilt - a vegyes házasságot." Egy esztendővel ezelőtt az egyik legnagyobb héber nyelvű izraeli napilapban, a Jediot Áháronotban - igaz, hogy olvasói véleményeket megjelenítve - a "magyarok trágyaemberek" volt az egyik olyan kifejezés, amellyel megtisztelték népünket a Szentföldön. De akárcsak most, a Kraus-per és a Peresz-beszéd nyilvánosságra kerülésekor, akkor is mindenki lapított és hallgatott a hazai politika és a sajtó berkeiben. S a végén a tiltakozás - vagy netán a bocsánatkérés - helyett inkább a gyalázkodó szövegek magyarra fordítóját, Hering Józsefet vették fel ismét a legveszedelmesebb antiszemiták listájára. Csintalan Sándor pedig nemes eleganciával leőspatkányozta az ellenzékiként ismert Hír TV-ben. Csupán azért, mert lefordította és közzétette azt, amit a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda jeruzsálemi tudósítójának, Shiri Zsuzsának
kellett volna...

Hering József kollégánk a Fővárosi Ítélőtábla döntésével tehát megnyerte a három esztendőn keresztül húzódott pert a Naftali Kraus könyvét megjelentető PolgArt Könyvkiadó Kft. ellen. De ezzel az ítélettel a mi fura magyarországi világunkban a becsületét már soha nem nyerheti vissza, külpolitikai és egyéb ismeretei ellenére az úgynevezett nemzeti sajtó sem meri alkalmazni, hiszen rásütötték az antiszemitizmus billogát.

Wass Albert írja az Így bélyegeztek antiszemitává című visszaemlékezésében, amelyben Amerika nevét csak be kell helyettesítenünk a hazánkéval: "Mert akár hiszi, akár nem: itt vannak a kezünkben a zsidó vállalatok, a sajtó, a televízió. Amerika azt lát, amit mi akarunk, hogy lásson, azt hall, amit mi akarunk, hogy halljon, és azt olvas, amit mi akarunk, hogy olvasson" - idézi fel Wass Albert a Kolozsvárról elindult és a The New York Times-nál szép karriert befutott Havas Emilt, akinek egyes hittestvérei a nagy erdélyi írót haló porában is antiszemitának tartják. Wass Albert összegezésként leírja: "Az antiszemita jelző nagy erő itt, Amerikában, azt beismerem. Nagyon nehéz küzdeni ellene."

De küzdeni kell ellene - ha nem vagy antiszemita. Szállj szembe minden igaztalan megbélyegzéssel! Voltam Romániában bozgor, a háború után áttelepülve szoros talpú román lettem az iskolatársaimnál. Később pofámba vágták hogy nem vagyok KISZ-tag és párttag. A hetvenes években, midőn a televízióhoz kerültem, egyik nagyfőnököm (nemrég halt meg) csalódottan mondta, hogy kár, hogy nem vagyok zsidó, csak egy bolond székely. Akkortájt ki is nyomtatták az Új Írásban, hogy vigyázzanak a székely Brádyval, mert nyolc zsidóval felér. Mindezt csak azért, mert nem hagytam magam. Így hamar felmondtam a Magyar Televíziónak, s csak külsősként dolgoztam tovább.

Történelmünk szembeszállások és vereségek sorozata. Semmiféle népet nem tudok utálni. A románokat sem, pedig Hora és Kloska, később Avram Iancu irtották a híres birtokos és aranybánya-tulajdonos őseimet. (Úgy tudom, famíliám történetéről könyv készül Kolozsváron.) Mint ahogy zsidó barátaim is vannak. Tőlük tanultam a "pénzforgatást". Mert ok ehhez nagyon értenek. Így tudtam elindítani a Kaput 2500 forinttal a zsebemben - húsz évvel ezelőtt. Hoffman, Schwartz és László Károly uraknak sok-sok jó tanácsát megfogadtam... ok is tudták, hogy nem vagyok antiszemita. Annak ellenére, hogy nem viselem el önös érdekeik mindenek fölé való helyezését, amit néha arcátlanul, lenéző módon, agresszívan próbálnak érvényesíteni. A Kaput többször beperelték igaztalan váddal. Minden pert megnyertünk, mert tényleg nem vagyunk antiszemiták. Ezért biztattam kollegámat a bírósági procedúrára, és vállaltam, hogy a bírói pulpitus előtt tanúskodom... a félelmetes megbélyegzés ellen... s lám, sikerült.

Ezért is mondom, ne hagyjuk magunkat, ha igazunk van.

Ha képedbe vágják az antiszemitizmus kesztyűjét, ne sértődj meg, ne légy dühös. Vedd csak fel azt a kesztyűt, és az arculdobódnak add el jó áron...

Mi is ezt csináltuk.

BRÁDY ZOLTÁN
KAPU FőSZERKESZTő

[Forrás: KAPU]

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pilhál György: Vakondkorszak
  2008-01-09 20:34:39, szerda
 
  Pilhál György: Vakondkorszak

2008. január 9. 08:57


MNO

Pilhál György: Újabb fővárosi gödröt ásnak, ezúttal a Fővám téren, a budapesti Nagyvásárcsarnok előtt. Demszky a jelek szerint beállt vakondnak. Egyszer már földúlta az Erzsébet teret azzal, hogy ott lesz majd a Nemzeti Színház, később is fúrni-faragni szeretett volna, alig tudta erről lebeszélni a Fővárosi Közgyűlés.
Most a Fővám téren kapirgál a szamizdat ember, 2011 közepére ígéri a húzó-halasztódó 4-es metró átadását (hol lesz már akkor Demszky?).


(Magyar Nemzet, 2008. január 9.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csontos János: Leszállni a mag
  2008-01-09 20:31:51, szerda
 
  Csontos János: Leszállni a magas lóról
2008. január 9. 09:02


MNO

Csontos János: Gyárfásék úgy próbálnak ellenzéki színeket kreálni műsorfolyamukban (ahol az MSZP-SZDSZ politikusainak változatlanul szervilisen alákérdeznek!), hogy az MDF túlreprezentálása mellett szalonképtelen figurákat engednek a képernyőre. Mit szól ehhez egy ,,liberális értékkötődésű" kurátor? Kozák számára az is belefér, hogy a közszolgálatot - akár műsorváltozással - propagandacélokra bármikor igénybe vegye Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, mint például emlékezetes várbéli jelenésekor tette, amikor nyolc percig nem mondott semmit. Utólag tehát el kell ítélnie Kozáknak Hankiss Elemért is, aki a halálos beteg Antall Józsefet nem engedte képernyőre. Egyáltalán: egyenlő mércével kell mérnie. Például Szabó László esetében is, akit leemeszempéz, hogy nem operatív, de nem fedezi fel köztévéügyben a konszenzusos ajánlatát. Hogy például a köztévé ne horgonyozzon le egyetlen szubkultúra mellett, még akkor sem, ha az az SZDSZ-é. (Irodalomban ez sajnos így van, hiszen szinte csak a Szépírók Társasága szerkeszt; építészetben - a saját tapasztalatom is tanúsítja - sikerült elmozdulni a pluralizmus felé.) De ha a tényfeltárás mellett maradunk is: az ajánlott Gripen-próba nem elég. Kozák a híresztelések alapján azt hiszi: abban az SZDSZ nincs benne. Egy valóban kiegyensúlyozott köztévé csakúgy kimerítően tárgyalná a Demszky-féle útsikkasztási stikliket, a Wekler-ügyeket meg a Kóka-féle sztrádatendereket. Fogja is. Igaz, akkor már Kozák nem feltétlenül lesz kurátor, mert nem lesz, aki jelölje. Addig is, nem ártana leszállnia a magas lóról.


(Magyar Nemzet, 2008. január 9.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 67 
2007.12 2008. Január 2008.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1858 db bejegyzés
e év: 10632 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4372
  • e Hét: 10104
  • e Hónap: 21215
  • e Év: 174711
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.