Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Sajtóközlemény civilsuliról
  2008-02-15 13:56:25, péntek
 
  SAJTÓKÖZLEMÉNY

www.civilsuli.ro ... s minden világos lesz!

Civilsuli - 9. konferencia
Gyergyószentmiklós, 2008. február 16-17.


A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) szervezésében októberben indult féléves
civil és közéleti iskola kilencedik konferenciájának lebonyolítására
kerül sor a hétvégén Gyergyószentmiklóson. Helyszín: a
Szarvasmarha-tenyésztok Egyesületének székháza (Fürdo u. 5 sz.)

Az érdeklodo középiskolások és egyetemi hallgatók a
www.civilsuli.ro-n, a program honlapján jelentkezhettek be. A
résztvevokön túl a konferencia eloadásai nyitottak minden érdeklodo
számára. A sajtó képviseloit szeretettel várjuk!

A gyergyószentmiklósi konferencia programja:



Szombat, február 16.
9.45 Érkezés, bejelentkezés
10.15 Megnyitó. Köszöntés, ismerkedés
10.30 Eloadás (1)
Miért és hogyan a civil szférában? - Molnár Judith (ügyvezeto
igazgató, Certop Certification Services, Csíkszereda)
11.40 Szünet
12.00 - Eloadás (2)
Értékek és érdekek kultúrája - Papp Kincses Emese (egyetemi tanár,
Csíkszereda)
13.10 Ebédszünet
15.00 Eloadás (3)
A vélemény szabadsága avagy a demokrácia csapdája - Ábrahám Imre
(újságíró, Gyergyószentmiklós)
16.10 Szünet
16.30 Ekoadás (4)
Politikai ideológiák rövid áttekintése - Csergo Tibor-András (a
Tarisznyás Márton Múzeum igazgatója, Gyergyószentmiklós)
18.00 Vacsora
20.00 Vetítések a Muuuvi filmfesztivál animációiból - Selyem András
(Muuuvi Nemzetközi Rövidfilm-fesztivál, fesztiváligazgató). Helyszín:
Pizza Bank.

Vasárnap, február 17.
10.00 Eloadás (5)
Magabiztosabban a jövonkért! -pályázati rendszerek, lehetoségek,
kihívások - Orbán Árpád (területi igazgató, Civitas Alapítvány,
Székelyudvarhely)
11.10 Szünet
11.30 Eloadás (6)
Az örmény kulturális örökség turisztikai lehetoségei - Magyari Sáska
Zsolt (tanársegéd, BBTE, Gyergyószentmiklós)
12.30 Értékelés, zárás

A civil és közéleti iskola programot az Európai Bizottság, az Európai
Parlament és az Európai Unió tagállamainak megállapodása értelmében
létrejött Youth in Action - Fiatalok Lendületben program keretében
támogatja az Oktatást és Szakmai Fejlodést Elosegíto Közösségi
Programok Országos Ügynöksége (Asociatia Nationala pentru Programe
Comunitare în Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale - ANPCDEFP).


További információk: www.civilsuli.ro



Magyar Ifjúsági Tanács
400083 Kolozsvár, Petofi / Avram Iancu u. 27.
Tel.: 0264-590718, 0742-023220
mit@mit.com.ro, www.mit.com.ro
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"Le van szarva a magyar...?"
  2008-02-15 13:54:24, péntek
 
  Kifakadt a fideszes képviselő: "Le van szarva a magyar társadalom?"
InfoRádió / MTI

Szokatlanul éles hangon bírálta a kormányt Pósán László fideszes országgyűlési képviselő Debrecenben.

A civilben történészként és egyetemi docensként dolgozó politikusnak már a tájékoztatója címét - "Kormányzati maffiapolitika - avagy le van szarva a magyar társadalom?" - is meg kellett magyaráznia.

Szavai szerint ez nem az ő stílusa, de amikor a kormányról beszél, ilyen szavakat kell használnia, mert ez felel meg Gyurcsány Ferenc stílusának, aki az emlékezetes őszödi beszédében "kurva országról" beszélt.

Pósán László szerint az őszödi beszéd egy folyamat része volt, a hazugság azóta sem állt meg, a kormány pedig antidemokratikusan, maffiamódszereket alkalmazva működik.

Megítélése szerint a pénzek felhasználásáról bűnszövetkezetekben döntenek - mint ahogyan a Zuschlag-ügyben is történt -, az ország pedig olyan állapotban van, mint amilyenben az 1960-as, 1970-es évek maffia által uralt Olaszországa volt.

Mindezt tegnap betetőzte Karsai József szocialista képviselő nyilatkozata, aki azt kérte, hogy csak a családját hagyják békén - mondta a fideszes politikus.

Kijutott a képviselői bírálatból a rendőrségnek is, amely - Pósán László szavai szerint - a kormány magánhadseregeként működik, provokatívan lép fel, nem a közrend- és a közbiztonság érdekében dolgozik, miközben "a bűnöket elkövető főrendőröket kitüntetik".

A kormány fél, egyre jobban belesüllyed a maga ásta gödörbe - mondta Pósán László, aki szerint "a magyar kormánynak felesleges nyűg a magyar társadalom".
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újabb vád Budaházy ellen
  2008-02-15 11:51:03, péntek
 
  Újabb váddal és börtönnel fenyegeti a rezsim Budaházyt: 3 napos tárgyalás kezdődik!
2008-02-11. 02:02


Alighogy felmentették az ÁVH és az ügyészség 50-es éveket idéző vádjai alól (szólásszabadságával élt, sőt cikkeket mert írni), máris újabb pert akaszt nyakába a mára több ízben nyíltan is lelepleződött, bűnpártoló "igazságszolgáltatás". Közben a szemkilövetők és kilövők ellen eljárás sincs, a lelepleződött ügyészt felmentik. Alább a hajlíthatatlan hazafi közleménye.

Hazafiak!

Nemrég volt január 23-a és 30-a, amikor is többen megtiszteltek avval, hogy eljöttek az ,,alkotmányos rend erőszakos megdöntésének" vádjával ellenem indított eljárással kapcsolatos tárgyalásra. Ezt ezúton is még egyszer köszönöm. Most pedig megint egy tárgyalásra szeretném felhívni mindenkinek a figyelmét. Talán sokan emlékeznek még 2002 július 4-re, az "Erzsébet hídi blokád", vagy "Erzsébet hídi csata" néven elhíresült eseményre. Akkor többünket rendzavarás szabálysértése jogcímen elítéltek, de a történet itt nem ért véget.

Büntetőügyet kreáltak a dologból, és ,,közérdekű üzem működésének megzavarása" (a büntetési tétele több év börtön is lehet) címen vádat emeltek hatunk ellen. Egyébiránt a 2006 szeptemberi tévéostrom kapcsán is többeket most ugyanezzel vádolnak, úgy látszik, azt gondolják ez a ,,koncepció" be fog jönni.

A bíróság február 14, 18 és 19-én, három naposra (nem vicc!) tűzte ki az ügy elsőfokú tárgyalását, valamiért most hirtelen sürgős lett, így közel hat évvel az eset után. Talán a megfelelő alkalomra vártak, és azt gondolják, hogy az idei március 15-e előtt kell egy-két kirakatper elrettentésképpen. Éppen ezért mindenkit ,,szeretettel" meghívok erre a tárgyalásra (cím: Markó u. 25. III. em. 379., időpont: 8 óra 30 perc.). Mutassuk meg együtt, hogy nem félünk, és kiállunk az igazunk mellett!

Budaházy György


 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Morvai Krisztina nyílt levele
  2008-02-15 06:00:56, péntek
 
  Morvai Krisztina az Alkotmány két pontjára hívatkozva arra kéri Sólyom Lászlót, hogy ne írja alá az egészségbiztosító magánosításáról szóló törvényt. A két alkotmány pont egyikére - 29. § (1) Magyarország államfője a köztársasági elnök, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. - hivatkozva tagadta meg 1992-ben Gönz Árpád, Antall József által javasolt SZDSZ-es köztársasági elnök a rádió és a TV elnöke kinevezésének aláírását.


Morvai Krisztina nyílt levele Sólyom Lászlónak

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

Az Országgyűlés MSZP és SZDSZ alkotta többsége ismét elfogadta az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvényt. Ezzel mindenki számára világossá vált, hogy Magyarországon a demokrácia csődhelyzetbe került. A saját bevallása szerint is hazugsággal hatalomra került kormány olyan jogszabályt alkotott, amely a magyar emberek vagyonát egy szűk kis csoport, néhány milliárdos külföldi és belföldi befektető kezére játssza át. Törvényszerű, hogy a befektetők annál nagyobb haszonra tesznek szert, minél kevesebbet fordítanak a biztosítottak gyógyítására és minél több pénzt szednek be a biztosítási díjakból. Más szavakkal: a külföldi és belföldi magánbefektetők hasznát a magyar emberek egészségük, vagy akár életük kockáztatásával fizetik meg. Nem véletlen, hogy a legnagyobb kormánypárt ezt a ,,reformot" nem merte választási programjának részévé tenni, hiszen ez esetben nem szavaztak volna rájuk, nem kerültek volna hatalomra. Mint arra Köztársasági Elnök Úr politikai vétójának indokolásakor rámutatott, az emberek túlnyomó többsége határozottan tiltakozik a törvény szelleme, elvei és rendelkezései ellen. A demokrácia megcsúfolása, hogy a nép akaratával szinte erőszakosan szembeszállva a kormány rákényszerítette a gyűlölt törvényt a magyar betegekre, a magyar biztosítottakra, Magyarországra.

Ebben a helyzetben különleges aktualitást kapott alkotmányunk következő rendelkezése:

29. § (1) Magyarország államfője a köztársasági elnök, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.

Köztársasági Elnök Úr!

A kialakult helyzetben egyedül Ön képes visszaállítani az elkeseredett, megalázott magyar emberek hitét a demokráciában. Egyedül Ön akadályozhatja meg az egészségbiztosítási törvény hatálybalépését azzal, hogy a jogszabályt nem írja alá és nem hirdeti ki. Erre Köztársasági Elnök Úrnak az alkotmány lehetőséget ad. A 26. § (6) bekezdése a következőképpen fogalmaz:

A népszavazásra bocsátott törvényt a köztársasági elnök csak akkor írja alá, ha azt a népszavazás megerősítette.

Amint arról Köztársasági Elnök Urat már tájékoztattam, a jogszabállyal szemben - a megfelelő időben - törvényt megerősítő népszavazást kezdeményeztem. A vonatkozó eljárási szabályok értelmében az Országos Választási Bizottságtól kértem a népszavazási kérdéseim hitelesítését, majd elutasító döntésüket követően az Alkotmánybírósághoz fordultam. A jogorvoslat folytán az eljárás ez idő szerint is folyamatban van. Köztársasági Elnök Úr volt az előadó alkotmánybírója annak a döntésnek, amely kimondta, hogy ha állampolgári alapjog tényleges gyakorlása valamely feltételtől függ, akkor a feltétel teljesítése érdekében megtett első lépéstől az alapjog védelmet élvez. Ettől kezdve az állami szervek - így a köztársasági elnök is - kötelesek minden olyan cselekménytől tartózkodni, ami az alapjog gyakorlását akadályozhatja. Ez esetemben azt jelenti, hogy a népszavazáshoz, annak kezdeményezéséhez való alapvető állampolgári jogom csak akkor teljesül, ha Köztársasági Elnök Úr bevárja az általam kezdeményezett népszavazás eredményét, s addig a törvényt nem írja alá.
A népszavazáshoz való jog tehát - az alkotmány szerint - állampolgári ALAPJOG.
Az ún. ,,törvényt megerősítő népszavazásra" ugyanazon jogszabályi rendelkezések vonatkoznak, mint bármely más népszavazásra. Következésképpen állampolgár éppúgy kezdeményezhet - alapvető állampolgári jogként - törvényt megerősítő népszavazást, mint más típusú népszavazást. Minden ettől eltérő értelmezés nélkülözi a jogszabályi alapot, ezért jogállamban megengedhetetlen. Márpedig ha az alkotmány 26. § (6) bekezdése más értelmezést kap, mint amelyet fentebb kifejtettem, akkor ezt az állampolgári alapjogot magánszemély egyáltalán nem gyakorolhatná, mert a nyitva álló idő - a törvény elfogadása és aláírása között, 15 nap - minden esetben túl rövid lenne a népszavazáshoz. Márpedig a törvényt megerősítő népszavazás kezdeményezéséből az állampolgárok (magánszemélyek) nincsenek kizárva, hiszen erre semmilyen jogszabály nem utal. Ellentétes is lenne a népszavazás jogintézményének alaptermészetével, ha a közvetlen demokrácia ezen alapformáját csak a közvetett, azaz képviseleti demokrácia letéteményesei, az Országgyűlés képviselői kezdeményezhetnék.
Itt jegyzem meg, hogy az akaratát mindenáron keresztülvinni kívánó, az állampolgárok, a nép érveit és akaratát semmibe vevő kormánytöbbség február 11-én elutasította a Fidesz törvényt megerősítő népszavazási kezdeményezését is. Ezzel egyértelművé tette: megakadályozza, hogy a nép kinyilváníthassa akaratát.

Sajnálatos módon ettől a kormánytól ez a hozzáállás már megszokott. Amikor a kormányfő elismerte, hogy hazugsággal kerültek hatalomra, erőteljes követelés ellenére sem mondtak le. Köztársasági Elnök Úr ekkor rámutatott, hogy az országban ,,morális válság" alakult ki. Amikor az MSZP hazudozásai ellen az emberek tiltakozni mertek alapvető állampolgári jogaikkal élve, a hatalom tömeges rendőri brutalitással, önkényes őrizetbe vételek és az ÁVH-t idéző kínzások sorozatával válaszolt.

Köztársasági Elnök Úr!

Ma már nem ,,csupán" morális válság van Magyarországon. Ennél sokkal többről van szó. A demokrácia, a jogállamiság és az ország alkotmányos működése került súlyos válsághelyzetbe. Államfőként ebben a drámai helyzetben Önnek történelmi felelőssége van.
A magyar demokrácia és a magyar emberek méltóságának, az ország nyugalmának megőrzése, illetve visszaállítása érdekében kérem: éljen alkotmányos jogával és ne írja alá az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvényt. Ezzel egyben azt is kérem, hogy teljesítse alkotmányos kötelezettségét és őrködjön az államszervezet demokratikus működése felett!

Tisztelettel

Morvai Krisztina



2008 Feb 13

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Meghalt Kunszabó Ferenc
  2008-02-15 05:50:41, péntek
 
  Kunszabó Ferenc számos könyv és a Hunnia folyóirat szerkesztője volt.

'56-os meghurcolásáról így így írt:

"alamikor éjjel arra riadtam, hogy nyitják az ajtó zárait. Betódult egy csomó részeg, melyik katonai, melyik rendőrtiszti egyenruhában, vagy éppen civilben. Álomittas kábulatomból magamhoz térve némelyiket megismertem: Azok voltak, akik október 27-én a Iparos székházban tartott gyűlésen körém telepedtek, anyámat szidták, válogatott kínzásokat helyeztek kilátásba... Körülröhögtek, némelyik leköpött, majd kimentek. Csak három maradt bent. Nyilván, mert többen úgyse fértek volna hozzám a szűk cellában. Gyere nagyokos, mondták, labdázzunk! Ők voltak a játékosok, én a labda. Egyik lökött a másikhoz, az felháborodott", hogy még az anyámat szidod!", és továbblökött. Mikor elunták, felcserért kiáltottak: Tedd rendbe, még ne dögöljön meg! A felcser nyírt, jódozott, öltött, kötözött, bennem pedig vad öröm kélt: Úristen, köszönöm! Legyőztem a gyenge, esendő testet!"

További részletek az írásából itt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2008.01 2008. Február 2008.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 195 db bejegyzés
e év: 2154 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1092
  • e Hét: 2802
  • e Hónap: 11406
  • e Év: 47347
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.