Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Krónikás Zenede tutaját...
  2008-02-24 20:50:55, vasárnap
 
  A Krónikás Zenede tutaját vezeti "Valaki"
Beszélgetés Dévai Nagy Kamilla Liszt-díjas énekművésszel



A túlsó partról tért vissza hozzánk tizenkét esztendővel ezelőtt. A Magyar Kultúra Napján halálos kimenetelű baleset érte 1996-ban. A Jóisten azonban megvédte Őt, s egy csodás jellel üzent a művésznőnek: még dolga van e Földön és e Hazában. Hű "társa", a gitárja ugyanis épen maradt a mélyrepülésben. Dévai Nagy Kamilla megértette az Úr hangját: "Mindent megteszek Uram, mert megértettem hívásodat." Még betegen, de már gyógyulóban szervezte meg a Krónikásének Zeneiskolát, Európa egyetlen ilyen jellegű iskoláját, melynek igazgatója. A többségében határon túlról érkező tehetséges fiatalok állami támogatást nem kapnak, tehát minden jóakaratú ember segítségére számítanak.

- Kezdjük beszélgetésünket az újjászületésénél. 1996-ban tragikus, majdnem halálos baleset érte, ám - csodás jelként - a gitárja épen maradt. Mennyi idő kellett a felépüléséhez?

- Egyedül a "gitárnak" köszönhető a gyógyulásom. A baleset után csak meghalni akartam. Úgy gondoltam, sose jövök helyre, tolószékben pedig nem akarok élni, a családom terhére sem akartam válni, így hát mindenáron meg akartam halni. Kilátástalannak láttam a helyzetemet. Ha egy centivel arrébb néztem, sugárban hánytam. Nagyon súlyos agyzúzódást szenvedtem, egy vérrög átrepült a bal hátsó félteke közepére. Még szerencse, hogy a nők ezt a féltekét nemigen használják. Hónapokba telt, míg felálltam, és közben nem ájultam el. A visegrádi Gizella Szanatóriumban kezeltek, a legjobb szívvel emlékszem az ott dolgozókra. Mindent megtettek, hogy újra ember legyek. Amikor kiderült - egy hónap múlva -, hogy a gitárom épen maradt, attól a másodperctől kezdve indult el a gyógyulásom. Másnap a vízi-tornán megmozdult az egyik lábam, egy hét múlva már a saját lábamon - igaz, kúszva-mászva -, mentem le a vízi tornára. A gitárom adott vissza. Tudtam, ilyen baleset után a gitár nem maradhatott volna épen, mert védtelen, sérülékeny, és ráadásul puha tokban, lekötetelenül hevert a kocsi hátulján.
Hogy mennyi idő alatt álltam helyre? Két nap kóma, tíz nap amnézia, és fél éves szanatóriumi kezelés után még fél évbe telt, míg ép emberré váltam. De már a szanatóriumban rájöttem: nem az a lényeg, hogy én megmaradtam, hogy én menjek tovább, én járjak tovább külföldre, hanem elérkezett a pillanat, amikor megtapasztaltam, mit jelent átmenni a túlsó partra, mely másodpercek alatt megtörténhet -, ezért a legnagyobb felelőtlenség, ha úgy hagyom el ezt az árnyékvilágot, hogy a 37 éve megszerzett tudásomat nem adom át az ifjaknak. Már a szanatóriumban elhatároztam, összegyűjtöm a tehetséges fiatalokat, akik mindig hívtak, kerestek, és iskolát alapítok, hisz egész életemben úgyis tanítani szerettem volna. Így indult el az iskola 1996. október 16-án, 14 növendékkel.

- Hihetetlen akaraterővel szervezte a Krónikásének Zeneiskolát. Ennyit jelentett a csoda?

- Igen. A vállammal "fogtam" a telefonkagylót, a megnyitóra pedig még botokkal mentem. De csodálatos tanárok álltak rögtön mellém a Színművészeti Főiskoláról, az ELTE-ről, és a Zeneakadémiáról egyaránt.

- Nagy felelősség ennyi ifjú sorsát egyengetni. Érettségi után kerülnek ide a növendékek?

- A határon túliak elsősorban érettségi után kerülnek ide kiszakadva a családból, többszáz kilométerre távol az otthontól. Fantasztikus, az édesanyjuk úgy engedi el őket: "mentek a Kamillához." Sokan járnak közülük egyetemre. Van, aki bejutott az ELTE-re, mások az Orvosi Egyetemen tanulnak. Mellette különböző versenyeken vesznek részt. Kilencedik éve az "ideális diákversenyt" csak Krónikás fiatalok nyerik az egyetemeken. Jutalmul eljutottak Japánba, Szöulba, és különböző egzotikus országokba.
Rettentő nagy felelősség, mert állami támogatás nélkül működik az azóta Krónikás Zenede nevet kapott intézmény. Szerencsére pár éve ránk talált egy kanadai család, akik a Krónikások Baráti Köre néven gyűjtik össze azokat az embereket, akik támogatnak bennünket. A tanítás általában délután kettőkor kezdődik. Tegnap például éjjel kettőig tanítottam. Nekem a tehetséges fiatalokra nem csak az autóm ment rá, hanem a lakásom, és az azóta ismét megszerzett autóm is. Tizenegy éve nincs pénztárcám. Ennek ellenére boldog vagyok! Ezt szeretném hangsúlyozni! Így élek, s ezt nagyon boldogan vállalom. Azt eszem, amit a növendékek meghagynak, és abba a ruhába öltözöm, amit a különböző segélycsomagokból kapunk.

- Ehhez hozzátartozik, hogy élhetne másképp is...

- Hát hogyne. Nyugaton, ha kint maradtam volna, azt sem tudnám, hová tegyem az úszómedencés házaimat. Huszonéves koromban már Mireille Matthieu impresszáriója, majd később a Columbia Pictures igazgatója várta volna, hogy világsztárt faraghasson belőlem. Gazdag lehetnék - de csak így érzem jól magam. Most érkeztem életem ama szakaszába, melyet rám mértek Fentről. Talán azért kellett ezeket a "köröket" végigjárnom, hogy rendelkezzem azokkal a tapasztalatokkal, hogy végre taníthassak...

- És édesanyjuk helyett anyjuk legyen diákjainak.

- Igen, én is így érzem. Először azt mondtam: a "zenei édesanyátok" vagyok. Ebből a "zenei" már rég lekopott. Maradt az anya. A faliújságon, ha levelezünk, "drága fiókáim"nak szólítom meg tanítványaimat. Szidhatom, és dícsérhetem őket, mert együvé tartozunk. A szeretet erejével nevelgetem valamennyiüket. Bentlakásos iskolai korszakunk elején 50 literes fazékban főztem nekik, ebéd előtt imádkoztunk... Nagyon szép volt. A kilakoltatással - melyről később mesélek -, mindez megszűnt....

- Sokfelé utaznak, szerepelnek. Ha nem kapnak állami támogatást, hogyan tartják fenn magukat?

- Ha megérkezünk valahová a Kárpát-medencén belül, megtöltik benzinnel az autót, és kapunk egy zsák krumplit, hagymát, vagy sárgarépát. Azzal elvagyunk a következő két hétig. Majd megint megyünk valahová, és megint megtöltik az autót... Persze vannak előadásaink Nyugaton, és országon belül, ahol szép tiszteletdíjat kapunk. Szerencse, a srácok és lányok már tudják, mit miért tesznek. Sikerült őket "fanatikussá" nevelnem, ma már látják, mindenütt a világon, Kanadától Dél-Afrikáig, Franciaországtól Erdélyig mindenki meghatódva, vigyázban áll a műsor végén és zokog. Megölelgetik őket, s ez nekik többet jelent, mintha órákat beszélnék arról, hogy amit művelnek: csoda.

- Milyen célból alakult a "Krónikások Baráti Köre"?

- Kanadából jött az ötlet, egy csodálatos házaspár Perlaky Emma és László kezdeményezésére: iskolánk fenntartása érdekében. Ők küldtek nekünk például két tonna rizst. Torontóból a drága Reményi Mihály küldött nekünk két-három millió forint értékű digitális zongorát. De említhetem akár vitéz Holvay Péter szék-kapitány urat, aki szintén megszeretett bennünket. És sok barátunk akadt a "magunkfajták" között...

- Igaz-e Önökre a bibliai Ige: "Ne aggódjatok az életetekért, hogy mit egyetek, se a testetekért, hogy mibe öltözködjetek. Nem több az élet az ételnél, a test pedig a ruhánál... Nézzétek az ég madarait: nem vetnek, nem aratnak, csűrökbe sem gyűjtenek, és a ti Mennyei Atyátok táplálja őket." (Máté 6.25")

- Valóban, így van. Amerre járunk, mindenütt énekelünk, s ha nem Erdélyben, Délvidéken, vagy Felvidéken járunk, akkor adományt kérünk a szereplésünkért. A koncertek mellett szívesen ellátogatunk nyugdíjas otthonokba, kórházakba, óvodákba, jótékony célú hangversenyekre ingyen, annak ellenére, hogy nekünk sincs semmink. Énekelünk, s ezáltal szebb lesz a világ!

- Kamilla - e megpróbáltatások után bagatell kérdés: hisz Istenben?

- Még sokkal jobban... Makkai Sándor író-püspök és Ignácz Rózsa író leszármazottja vagyok. Sok neves ember tartozik a családunkhoz, akik letettek valamit az asztalra. Nagytatám egyik legjobb barátja volt Tamási Áron, akinek köszönhetően a nagyobbik fiamat Dévai Balázs Áronnak, a kisebbik fiamat Dévai Bálint Ábelnek hívják. Gyermekkoromban Sztánán még járhattam abban a bizonyos Varjúvárban, ahol találkozhattam Kós Károllyal. Nem érdemben, hiszen akkor még kicsi lány voltam. De újságíró barátunkkal, Erdélyi Lajossal - aki Sütő András irányítása alatt dolgozott Marosvásárhelyen az Új Élet című lap szerkesztőségében -, sokfelé elkerékpároztam, kísérve őt riport-útjaira. Így ismertem meg Molter Károlyt, Székely Jánost, Kányádi Sándort, akit jó barátomként tisztelek.

Erős református családból származom anyai ágon, az édesapám viszont katolikus. S amikor édesanyám férjhez ment, szokás szerint reverzálist adott: azaz az első születendő gyermek, vagyis én katolikus lettem. Úgy rendeztem el magamban ezt a konfliktust, hogy megtalálom Istent a virágokban, felhőkben, a madarak énekében, egy-egy fűszálban, és főként a dalban, illetve a gyermekeimben. Nagyobbik fiam, Balázs 36 éves, tőle született Dévai Borka Hanna nevű két éves unokám. Kisebbik fiam, Bálint 32 esztendős, akitől első unokám Dévai Dániel Ábel - aki már négy éves -, majd Dévai Zsófia Anna három éves unokám szépíti az életemet. Bennük, s a növendékeimben látom: a Jóisten vigyáz ránk. A Krónikás Zenede hasonlít a tengeren hányódó tutajhoz. Hánykolódik, de sosem süllyed el. Erre a tutajra mindig rápottyan valami élelem, a szél valahogy úgy fújja, hogy egy lakatlan szigetre érve "gyümölcsfákra" találjunk. Ezt a kis tutajt vezeti Valaki.

- Az utóbbi hónapokban komoly megpróbáltatás érte a Krónikás Zenede minden tagját, hisz el kellett hagyniuk megszokott helyüket. Hol találtak ismét otthonra?

- A kilakoltatás életem egyik legszörnyűbb élménye volt. Ott álltam szinte teljesen egyedül, mert a diákok rémületükben hazaszaladtak. 1500 négyzetméteren kellett otthagynunk a kezünk munkájával felépített mennyezetig csempés fürdőszobákat, a sok éhezés által létrehozott stúdiót, ahol 12 CD-nk látott napvilágot... Harmadik napja őriztem a bútorhalmazt az udvaron, amikor a netre felkerült valahogy, hogy mi történik velünk. Tele lett az udvar fuvarozókkal, raktárhelyiséget ajánlottak fel, jöttek a "magunkfajták" segíteni... Most, ezúton is szeretném megköszönni azt az óvó-féltő szeretetet, amely segített átvészelni ezt az időszakot. Azóta az I. ker. Lisznyai utcai Általános Iskola fogadott be délutánra minket, de a Gamesz mindezért 105.600 forintot kér... A tanárok fizetése mellett ezt is ki kell "termelnem" fejkvóta, normatíva nélkül... De nem adom fel!

- Hajpántja hozzátartozik a művésznőhöz. Mikor került az első a fejére?

- 1975-ben a Budapest Táncegyüttes énekes szólistájaként hatalmas turnén vettem részt Amerikában, ahová engem külön hívtak meg. Az eset különös volt: a Cannes-i Palm Beach Casinoban léptem fel neves sztárokkal, Mireille Matthieu, Sacha Distel, s a Kessler nővérek társaságában. Monsieur Jourdain - Mireille Matthieu impresszáriója - ajánlotta fel, ha kint maradnék, sztár válhatna belőlem. Én azonban a világhírnév nevében sem hagytam el hazámat. Ezen a bizonyos Cannes-i úton figyelt fel rám Thomas Thomson úr, aki a Columbia Pictures egyik igazgatója volt. Tőle 105 napos amerikai turnéra kaptam meghívást. 97 koncertünk volt, 15 államban jártunk és 44 ezer kilométert utaztunk. Amerika középső részén elvittek bennünket egy indián rezervátumba, ahol úgy szégyelltem magam, mint általában az állatkertben. Szenvedés látnom, ahogy a nemes vadak bezárva, ketrec mögött járkálnak fel-alá. Kénytelenek elviselni, hogy egész nap pereccel dobálják őket. Szörnyű. Pénzért bámuljuk őket. Ugyanez az érzés fogott el, amikor az indián rezervátumot átléptük. Az egyik bódéban egy öreg indián dolgozott, nem nézett fel. Már megszokta, hogy bámulják. Ránéztem, és láttam a sasorrát, a kékes-fekete hosszú haját. Hosszan néztem és arra gondoltam: "Istenem, szegény testvérem, mivel vagyunk mi fehérek különbek nálad? Te itt kell dolgozz, és mi bámulunk téged. Milyen megalázó lehet ez neked." Valahol hátul álltam a tömegben. Egyszercsak felnézett, összekapcsolódott a tekintetünk. Merőn nézett a szemembe. Én meg arra gondoltam, biztosan megérezte az együttérzésemet. S akkor egy hajpánthoz nyúlt, határozott tekintettel, egyenes tartással, felemelt fejjel a szemembe nézve odajött hozzám. Ahogy lépdelt, szétvált a tömeg. Biccentett és a fejembe húzta a hajpántot. Ebben a pillanatban a nevetgélő turista csoport elcsendesült. Mintha megkoronázott, befogadott volna. Azóta viselem a hajpántot.

- Gyógyulása óta ez már "glória". Mindig más fejdíszt visel?

- Minden ruhámhoz más hajpánt illik. Nagyrészt magam is készítem őket, hol kagylóból, hol bogyóból, vagy valamilyen finom kelméből. Középre teszek egy kis jelképet. Ha fent van a hajpántom, jól vagyok. S akkor vagyok jól, ha használhatok tizenötmilliós nemzetemnek. Szolgálni szeretném az ősi magyar kultúrát az új hagyományok teremtésével. S tudom, a Jóisten velünk van, s néha megpödri a bajuszát, ha a krónikás CD-ket hallgatja...

Frigyesy Ágnes


A Krónikás Zenede növendékei támogathatók az alábbi számlaszámon:

OTP Rt: 11702036-20604211,


valamint CD-k, és előadások megrendelhetők a 30/9493-099-es mobilszámon.


Mindent megteszek Uram! Dévai Nagy Kamilla a Zenede igazgatója



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Retteg a népszavazástól
  2008-02-24 18:55:48, vasárnap
 
  Gyurcsány Ferenc a tegnapi napon immár végérvényesen lebukott: retteg a népszavazástól.

Retteg, mert tudja, hogy az elsöprő részvétel, elsöprő következményeket von maga után. Gyurcsány Ferenc tegnap a balatonőszödihez hasonló módon, zárt körben egy titkos ülésen értékelte az elmúlt időszakot, arról azonban már nem adott számot, hogy a választmány tagjait beavatta-e a vizitdíjemelésiés a tandíjnövelési terveibe.

Az emberek azonban március 9-én nemcsak eltörölhetik a tandíjat, a viztidíjat és a kórházi napidíjat, hanem egyúttal végérvényesen megakadályozhatják a kormány díjemelési szándékait.

Mai videóüzenet :

Pintér Tamás - Oroszlán
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Társadalmi megállapodás nélkül
  2008-02-24 18:53:42, vasárnap
 
  Új társadalmi szerzodéseket kell kötni

Orbán Viktor országjárásának ötödik napján Nyíregyházára utazott.
Elsoként a Jósa András kórházba látogatott, ahol dr. Pikó Károly foigazgató,
Fülöp István közgyulési elnök,
Vinnai Gyozo nyíregyházi választókerületi elnök, Mádi László és Mikola
István országgyulési
képviselok fogadták, s találkozott Jakab Istvánnal, a Magosz elnökével is.


A Fidesz elnöke az egészségügyi intézmény vezeto orvosaival másfélórás
megbeszélést tartott.
A találkozón Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy régen volt
lehetoség arra,
hogy pártkampánytól függetlenül lehetett az egészségügyrol érdemben
tárgyalni.
Mint hangsúlyozta, a mostani vitasorozat a 2006-os kampányban elmaradt
beszélgetéseket hivatott pótolni. Hozzátette: nem konkrétan a népszavazás
kérdéseirol, hanem az egészségügy jövojérol szeretnének beszélni.
Emlékeztetett arra is, hogy a Fidesz 2001-ben megfogalmazott népegészségügyi
programja
továbbra is aktuális, az elvek nem változtak, csak a körülmények.

A kormány egészségügyi lépései azt mutatják, hogy menekül a felelosség
elol - szögezte le Orbán Viktor,
kiemelve: a hatalom egyre magasabb járulékot és adókat szed be, miközben
egyre kevesebb szolgáltatást nyújt cserébe.
A Fidesz álláspontjáról úgy fogalmazott: nem vagyunk a magántoke ellen,
sot a kiegészíto biztosításokat is támogatni tudjuk,
ugyanakkor az alapbiztosítás állami kézben tartását fontosnak tartjuk.
Piacbarát politikai szervezetnek tartjuk magunkat, akik hisznek a
versenyben,
ugyanakkor azt gondoljuk, ahol nincs helye a versenynek,
ott a profitorientált szemlélet csak rombolni tud, ezért nem hasznos - tette
hozzá végül.

Új társadalmi szerzodést kell kötni

Kiderült, hogy sok kín és baj gyötri ugyan az egészségügyet, az orvosok
mindezek ellenére a jövo
kérdéseit tartják fontosnak - jelentette ki Orbán Viktor a Jósa András
vezeto orvosaival tartott megbeszélés után.
Mint fogalmazott, az is érdekes történet, miképp jutott ide az egészségügy,
ám az fontosabb kérdés,
hogyan fogunk kivergodni belole.
"Az orvosok álláspontja meglehetosen egyértelmu volt Nyíregyházán:
társadalmi megállapodás nélkül nem lehet kijutni a jelenlegi helyzetbol"
- tolmácsolta a Fidesz elnöke a megbeszélés eredményét.

"Az orvosok úgy fogalmaznak, hogy 2006-ban is volt egy megállapodás, hiszen
a választási kampány
során mindkét nagy párt, az orvostársadalom és a választók is egyetértettek:
a leendo hatalom úgy fogja megszervezni az egészségügyet, hogy az
egészségügyi dolgozók véleményét figyelembe veszi, nem kér a magas járulékon
túl pénzügyi hozzájárulást a választópolgároktól,
nem építi vissza azokat a fejlesztéseket, melyeket korábban nehezen
valósított meg az ország"
- hangsúlyozta Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke kijelentette: a baj abból származik, hogy ezt a társadalmi
megállapodást megbontották,
és csupa olyan döntéssel terhelik meg a magyar egészségügyet, amelyrol szó
sem volt.
Ezek nem egyszeru szakmai viták, hanem mélyrol fakadó lelki természetu
ellenállás bontakozott
ki a döntésekkel szemben - figyelmeztetett a politikus, kiemelve: nemcsak új
koncepciókra van szükség,
hanem új alapokra, megállapodásokra és szerzodésekre is.

Orbán Viktor arra kérte a nyíregyházi orvosokat, hogy észrevételeiket
továbbra is tolmácsolják
a Fidesz felé, hogy be tudják építeni az új egészségügyi kormányzat
programjába azokat.

"Igent kell mondani az orvosokkal és az egészségügyi szakemberekkel kötendo
megállapodásra"
- utalt a népszavazásra Orbán Viktor, aki az Egészségügyi Minisztérium
közleményére reagálva kijelentette:
ha valaki tudja, milyenek valójában, akkor én tudom.

A vizitdíj eltörlése nem csak azért fontos, hogy megmutassuk, így nem lehet
bánni az emberekkel.
Ha az emberek nem mondanak igent a vizitdíj eltörlésére, számíthatnak arra,
hogy bármit mond is a kormányzat, drasztikus mértékben meg fogják emelni a
vizitdíjat,
a kórházi napidíjat és a tandíjat is - fuzte hozzá.

Orbán Viktor a délután folyamán egyetemistákkal és foiskolásokkal
találkozott,
majd ezt követoen aktivistákkal tartott megbeszélést.
A kampánykörút szombaton Karcagon és Szolnokon folytatódik.
(fidesz.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Országos gyűjtés...
  2008-02-24 18:49:22, vasárnap
 
  Országos gyűjtés a katolikus iskolák javára
MKPK Sajtóiroda/Magyar Kurír február 22. 14:37

Február 24-én országos gyűjtést rendeznek Magyarország katolikus
templomaiban a katolikus iskolák javára.

A tavalyi gyűjtés eredménye 73 millió forint volt.

Az országos adakozás komoly segítséget jelent az anyagilag nehéz helyzetben
lévő 329 intézménynek.

A teljes magyar közoktatáson belül a katolikus intézmények aránya csaknem 4
százalék.

Ebben a tanévben
69 óvodát,
107 általános iskolát,
56 gimnáziumot,
14 szakiskolát,
17 szakközépiskolát,
52 diákotthont és
14 alapfokú művészetoktatási iskolát tart fenn a 14 egyházmegye, 26
szerzetesrend és három főiskola.

Nyolc intézményben folyik nemzetiségi, 3 intézményben pedig kéttannyelvű
oktatás.

Több intézmény nyújt speciális képzést:
58 iskolában foglalkoznak 1251 sajátos nevelési igényű tanulóval,
18 intézményben hátrányos helyzetű gyerekekkel,
integrált nevelés és oktatás pedig 28 intézményben folyik.

A katolikus oktatási intézmények együttes diáklétszáma 65 ezer fő,
a pedagógusok száma 5820 fő, közülük 225 a szerzetes- illetve paptanár.

A gyűjtésről és a katolikus iskolák helyzetéről Pápai Lajos győri
megyéspüspökkel,
az MKPK iskolabizottságának elnökével készített beszélgetésünk
összefoglalója itt olvasható:
http://www.magyarkurir.hu/?&m_id=1&m_op=view&id=20348
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bővül a dohányzási tilalom
  2008-02-24 18:46:39, vasárnap
 
  Hétfőn nevezik meg az egészségbiztosítási reform kormánybiztosát
Webdoki 2008. február 23. 06:17, szombat - Dr. Hanyecz Vince

Bővül a dohányzási tilalom

Júliustól tilos lesz dohányozni az aluljárókban, játszótereken, zárt térben
tartott rendezvényeken,
sőt a közforgalmú intézmények, munkahelyek valamennyi zárt légterű helyisége
is dohányfüstmentessé válik,
jövőre pedig figyelmeztető képek lesznek a cigarettásdobozokon
- egyebek mellett ezeket javasolja az Egészségügyi Minisztérium.

A tárca több törvény módosítását kezdeményezte: tisztáznák egyebek mellett a
mentők és
betegszállítók pontos feladatait és az egészségügyi dolgozók munkarendjét
is.

A jogszabálycsomag március-április táján kerülhet az Országgyűlés elé.

Tovább szigorodhat júliustól Magyarországon a dohányzási tilalom - tudta meg
lapunk.
Az Egészségügyi Minisztérium úgy módosítaná a nemdohányzók védelméről szóló
törvényt,
hogy tilos lenne rágyújtani aluljárókban és játszótereken, nem lehetne
dohányzóhelyeket
kijelölni a közforgalmú intézményekben és a zárt munkahelyeken,
de nem lesz szabad dohányozni zárt térben tartott rendezvényen sem.
Dohányzóhely zárt légtérben való kijelölésére szinte csak vonatokon,
illetve pszichiátriai intézményekben lenne lehetőség.

Nem csak a dohányosoknak, a forgalmazóknak is változásokra kell számítaniuk,
igaz, a javaslat szerint
csak 2009 közepétől.
A jogszabálytervezet szerint dohánytermékeket - a szaküzletek kivételével
- csak elkülönítve lehetne árulni, s az üzletekben a kiadóhelyek számát is
korlátoznák.
Eszerint háromezer négyzetméternél nagyobb boltban három, annál kissebben
pedig csupán egyetlen
ponton lehetne cigarettát vásárolni.
(Korábban voltak tervek arra nézve is, hogy általánosságban csökkentik a
dohánytermékeket
áruló üzletek számát, de ezt egyelőre elvetették - a szerk.)
Rendelkezni szeretnének arról is, hogy a cigarettásdobozokon a dohányzás
káros hatásait bemutató,
elrettentő képeket kell majd elhelyezni - ez szintén a jövő év közepén
valósulhatna meg.

A javaslatot a tárca által kezdeményezett - s lapunk birtokába került -
"salátatörvény" tartalmazza,
amely számos más területről is rendelkezik.
A minisztérium pontosítani szeretné azt is, hogy milyen esetekben kell
mentőt vagy
betegszállítót hívni a betegekhez.
Az EüM az év elején választotta szét a mentési feladatokat.
Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a sürgősségi mentést, míg a magáncégeket
tömörítő
Országos Betegszállító Szolgálat (OBSZ) a szakszemélyzetet nem igénylő
betegszállítást végzi.
Az első hetekben ugyanakkor számos gond merült fel: az OBSZ arra
panaszkodott,
hogy feladataikat nem tudják megfelelően ellátni.
Bár a problémák azóta rendeződni látszanak, a jogszabálytervezetben
részletesen meghatározzák,
milyen esetben ki a felelős a betegért.
Az esetek többségében az orvos dönti el, hogy mentőt vagy betegszállítót
hív,
a pontosítást azzal indokolják, hogy a gyakorlati tapasztalatok szerint erre
szükség van.

A tervezet szerint az egészségügyi dolgozók pihenőideje a jövőben
beszámítható lenne a munkaidőbe.
A változtatás oka, hogy a jelenlegi szabályozás pontatlansága miatt
előfordulhat, hogy a kötelező pihenőidő betartásával nem teljesíthető a heti
40 órás kötelező munkaidő, így egyes orvosok
vagy nővérek esetében előfordulhat, hogy nem kapják meg a teljes
fizetésüket.
A módosítás azonban csak azokra a kórházakra, rendelőkre vagy háziorvosokra
lesz alkalmazható,
amelyek nem tudják betartani a törvényes munkaidő teljesítését.

A salátatörvényben ezeken kívül foglalkoznak a szakmai kamarák etikai
vizsgálati szabályaival,
megteremtenék a lehetőségét, hogy a betegek ne csak közokiratban,
hanem teljes bizonyító erejű magánokiratban is visszautasíthassák a
kezeléseket,
s rendelkeznének arról is, hogy a több mint öt éve nem praktizáló orvosok és
ápolók
csak akkor állhassanak újra munkába, ha bővítik korábbi ismereteiket.

A jogszabályban egyébként végleg megsemmisítik az irányított betegellátási
rendszert (IBR).

A modellkísérletnek induló kezdeményezés "fénykorában" kétmillió ember
ellátását végezték benne,
s a lényeg az volt, hogy a betegutak hatékony szervezésével
költségmegtakarításokat érjenek el.
A rendszer bukásához hozzájárult, hogy lesújtó képet festett róla
jelentésében az Állami Számvevőszék,
a mostani intézkedést pedig az indokolja, hogy az Országgyűlés elfogadta az
egészségbiztosítási reformot,
amelyben az IBR értelmezhetetlen, hiszen a betegek útját a megalakuló
egészségpénztárak szervezik majd.

A korábbi rendszerben részt vevő ellátásszervezők kötelesek lesznek az
összes általuk kezelt adatot megsemmisíteni.

Információnk szerint a jogszabálycsomag a jövő héten megy közigazgatási
egyeztetésre,
s csak ezt követően kerül a kormány elé.
Az Országgyűlés március-április tájékán foglalkozhat vele,
de várhatóan még a tavaszi parlamenti ciklusban szavaznak róla a honatyák.

A tárca szerint a Fidesz hazudik

A március 9-ei népszavazás tétje már nem csak a háromszáz forintos vizitdíj,
hanem az ezerforintos vizitdíj megelőzése is - jelentette ki a Fidesz
szakpolitikusa.
Mikola István kijelentésére reagálva az Egészségügyi Minisztérium tudatta:
a Fidesz szemérmetlen hazugsággal próbálja az embereket a vizitdíj
eltörlésére ösztönözni.
Az ellenzéki politikus szavait azzal indokolta, hogy a világon a piaci
egészségügyi rendszerek
példája azt mutatja, hatféle technikával tud pluszbevételhez jutni a
magánbiztosító vagy -pénztár.
Ezek közül az egyik megoldás a beteg által fizetett önrész, vagyis a
vizitdíj és a kórházi napidíj megemelése.
A tárca ugyanakkor leszögezte: a kormány nem emeli ezer forintra a vizitdíj
összegét.
Horváth Ágnes egészségügyi miniszter közben úgy nyilatkozott:
bízik abban, hogy a népszavazás után is megmarad a kórházi napidíj, a
vizitdíj és a tandíj is.

Gyurcsánynak már van jelöltje

Nem politikus, a magánszférában is tevékenykedett, ismeri az egészségügyi
finanszírozást
és a nyugdíjrendszert, felügyeleti és ellenőrzési területen is dolgozott és

- ennyit lehet tudni arról, ki lesz az egészségbiztosítási reform
végrehajtását felügyelő kormánybiztos.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a jelöltje már megvan, de a nevét
egyetlen szocialista vagy kormányzati forrásunktól sem tudtuk meg.
Értesüléseink szerint egyébként Bokros Lajos volt pénzügyminisztert is
kapacitálták a posztra,
de nem vállalta el a feladatot.
Úgy tudjuk, hogy a kormányzati körökön kívülről ajánlott biztost várhatóan
hétfőn mutatja be a kormányfő.
Feladata egyébként szűkebb lesz a korábban tervezettnél, s az
egészségpénztárak
kisebbségi részvénycsomagjának értékesítéséért felel majd, míg az
egészségbiztosítási törvény
végrehajtási rendeletei kiadásának koordinációját a Miniszterelnöki Hivatal,
illetve Kiss Péter kancelláriaminiszter végzi.

Értesüléseink szerint a kormánybiztos személyéről tegnapig nem egyeztettek
az SZDSZ-szel,
a tárgyalás a napokban várható.

Népszava online
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem meri a kormány megemelni
  2008-02-24 18:40:00, vasárnap
 
  Nem meri megemelni a kormány a gáz árát a népszavazás miatt?
2008.02.23.

Április elsejét"ol nem lesz gázáremelés - tudta meg a Népszabadság.

Az egyre magasabb nemzetközi energiaárak és a forint gyengülése miatt a
Magyar Energia Hivatal szakért"oi javaslata 13 százalékos drágítást
tartalmazott, de úgy t"unik: ezt most nem érvényesíti a lakossági tarifában a
kormány.

A kormánynak negyedévente kell felülvizsgálnia az árakat, az új tarifákat
most azonban március elsejéig kellene bejelenteni, vagyis még a népszavazás
el"ott.

Elképzelhet"o, hogy kés"obb történik meg a bejelentés, de az is lehetséges,
hogy elhalasztják a negyedéves áremelést, és kés"obb pótolják a magyar vev"o,
az E.ON Földgáz gáznagykeresked"o veszteségét.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jelentősen nőtt a tétje...
  2008-02-24 18:38:52, vasárnap
 
  Jelentősen nőtt a népszavazás tétje, mert március 9-én az emberek nemcsak arról dönthetnek, hogy megszűnjön-e a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj, hanem arról is, hogy ne emelkedjen ezen díjak összege.

2006 tavaszán Kökény Mihály, Vojnik Mária (MSZP) és Kuncze Gábor (SZDSZ) is azt nyilatkozta, nem lesz fizetős az egészségügy, aztán mégis az lett, most pedig arról lehet olvasni, hogy kormánypárti politikusok cáfolják a vizitdíj emelését.
Létezik egy 2007 őszén készült pénzügyminisztériumi háttéranyag, ami nyolcszáz forintos vizitdíjjal számol, az elmúlt napokban pedig ezer forintos vizitdíjról is hallani lehetett.

Figyelmébe ajánljuk a Fidesz új, népszavazási rádióspotját!

Mai videóüzenet :

Blaskó Péter


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tűzvonalban - botrányos finans
  2008-02-24 18:37:24, vasárnap
 
  T"uzvonalban - botrányos finanszírozás?
2008.02.23.

Ötvenmillió a sorozatnak

Több mint ötvenmillió forinttal támogatja a rend"orség és a pénzügy"orség az
m1-en lassan fél éve szerény sikerrel futó T"uzvonalban cím"u sorozatot -
értesült a HavariaPress.

A köztévén futó, rend"orségi témájú sorozat legutóbbi adásának néz"oszáma még
a 600 ezret sem érte el, holott a két kereskedelmi csatornán futó Napló,
illetve Cobra 11 pontosan a T"uzvonalban kezdetekor fejez"odik be. Ez a
néz"oszám a teljes lakosságot tekintve igen alacsony nézettségnek számít;
ennél még az azonos csatornán futó b"unügyi magazinm"usor, a Kék Fény átlagos
nézettsége is jóval magasabb.

A filmsorozatnak nyújtott támogatás tényét a rendészeti tárcánál elismerték,
s"ot kiderült, "ok is nyújtottak több mint hétmillió forintos támogatást a
sorozathoz. Az Országos Rend"or-f"okapitányság tájékoztatása szerint - írásos
megállapodás alapján - 2007-ben 9 millió 960 ezer forinttal támogatták a
sorozatot, és ez évben várhatóan még tízmilliót utalnak át a sorozatot
készít"o FilmArt Kft. részére. A Vám- és Pénzügy"orség a hasonló mérték"u
pénzbeli támogatáson felül kommandós felszerelést, járm"uveket, és
statisztaként a Merkur bevetési egységet is a produkció rendelkezésére
bocsájtotta. A forgatásból ered"o többletköltségeket, a rend"orséghez
hasonlóan "ok is saját büdzséjükb"ol állták.

A Tettrekész Magyar Rend"orség Szakszervezetének f"otitkára elmondta:
eltúlzottnak tartja, hogy a szaktárca és rendészeti szervek ilyen jelent"os
támogatást nyújtsanak egy filmsorozat elkészítéséhez, aminek - álláspontja
szerint - nincsen közvetlen hozadéka. Szima Judit szerint ezt az összeget
számos más, fontosabb célra költhették volna, például a határ"orökb"ol lett
rend"orök l"okészségének javítására, ami által akár elkerülhet"o lehetett volna
a két héttel ezel"otti esztergomi rend"orgyilkosság is. A szakszervezet
információi szerint tavaly a rend"orségen több lövészeti gyakorlat is
elmaradt pénzhiány miatt.

HP
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Világpremier!
  2008-02-24 18:35:52, vasárnap
 
  Papp Béla Rapid Emlékverseny

Fordisakk

/ Reversed Chess - Világpremier! World Premier



Dátum: 2008. április 19-20. (½ 10 és 10 óra)

Helyszín: Magyar Sakkszövetség (Bp., V., Falk Miksa u. 10.)



Díjazás: 60-40-35-30-25-20-15-10 ezer Ft

(60 résztvevő fölött, egyébként arányosan csökkenő)

Nevezési díj egységesen 3000,- Ft (a női és férfi nagymesterek nem fizetnek!)

A nem díjasok mind értékes könyvajándékot kapnak!



Reversed chess / Fordisakk







1. c2-c4



A Fordisakk természetesen a hagyományos szabályok szerint játszódik. A különbség csak annyi, hogy a két tábor helyet cserél az alapállásban. A fehér helyén álló fekete (kezdő) nyit, és a sötétként játszó fehér (fogadó) válaszol. A parti ezután normálisan folytatódik.

Ez a mutáció igen furcsa, sőt, komikus képeket hoz létre, de nem öncélúan!

Egy kísérletről van szó. Azt mondják, világossal jobb játszani. Ha valóban lenne előnye, az csak a kezdésből következhet. Ugyanakkor a fekete színhez ,,sötét" asszociációk tapadnak. A különböző szóösszetételekből csaknem százat gyűjtöttünk össze - kettő kivételével MIND negatív!

Magyarán szólva, a kísérlet célja: megtudni, hogy a kezdés, vagy az egész játszmában birtokolt fehér (fogadó) bábok színe számít többet?

Természetesen egy verseny eredményeiből messzemenő következtetéseket levonni nem lehet. De én, mint feltaláló biztos vagyok benne, hogy jó mulatság lesz, és nem tanulságok nélkül.

Üdvözlettel: a Papp Béla Alapítvány Kuratóriuma

Cím: 1053 Budapest, Kálvin tér 2., Tel.: (06-1) 318-6259 (fax, üzenet), E-mail: aa_ok@interware.hu


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hogy ez is milyen gyermekded?
  2008-02-24 18:31:05, vasárnap
 
  Az SZDSZ irigyli a Fideszt
2008-02-23 02:45:46 elnök

Az SZDSZ szerint a népszavazás Orbán Viktor politikai karrierje a tét - irigylik a Fideszt, amiért van legitimen megválasztott elnöke.

Az SZDSZ irigyli a Fidesztől, hogy van legitimen megválasztott elnöke - reagált Cser-Plakovics András az SZDSZ által kiadott közleményre.

A szabaddemokraták ugyanis azt állították közleményükben, hogy szerintük a népszavazás már Orbán Viktor politikai karrierjéről szól.

http://www.fideszbp20.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2008.02 2008. Február 2008.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 195 db bejegyzés
e év: 2154 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1
  • e Hét: 928
  • e Hónap: 4054
  • e Év: 35784
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.