Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 52 
Gondok a Semmelweis Egyetemen:
  2008-03-19 23:03:14, szerda
 
 


Gondok a Semmelweis Egyetemen:

* Utánpótlás hiánya, ... a végzettek közül kevesen helyezkednek el az egészségügyben, főleg a fekvőbeteg ellátásban.
* A főiskolai szintű diplomás ápolói hallgatói létszám töredékére csökkent. A Bologna-folyamatú felsőoktatásban másodév első féléve után választanak szakirányt a hallgatók. Sajnos a diplomás ápoló pálya nem vonzó a hallgatók körében.
* Romániából, Szlovákiából és más szomszédos országból megszűnt a szakképzett munkavállalók beáramlása. Visszaköltöznek anyaországukba, illetve fejlettebb egészségügyi ellátó rendszerrel rendelkező országokba települnek át.
* Jelentős létszámú ápoló nyugdíjba vonult. A középkorú ápolók aránya a rendszeren belül igen alacsony.
* Az egészségügyi reform következményeként igen jelentős létszámú a pályaelhagyó. A megszüntetett vagy profiljában átalakított kórházakból munkahelyet vesztett ápolók a felmentési idő alatt nem helyezkedhettek el közalkalmazottként, csak abban az esetben, ha vállalták volna az erre az időre járó juttatás elvesztését. Ezt érthető okok miatt nem tették meg, inkább elhelyezkedtek más területeken. Sajnos közülük sokan nem térnek vissza a fekvőbeteg ellátásba, mely nagy felelősséggel és terheléssel jár.
* A külföldi munkavállalás jelentősen megnövekedett, különösen a magasan képzett szakápolók körében.
* A kórházakban, klinikákon közvetlen betegágy mellett dolgozó ápolók rendkívül túlterheltek és sokszor nem a képzettségüknek megfelelő feladatot látják el. Kevés az alapápolást végző ápolási asszisztens, illetve segédápoló a rendszerben.
* Több éve nem volt béremelés az egészségügyben, ezért anyagilag sem vonzó az ápolói munkakör. Megélhetési problémák miatt igen sokan mennek el más munkahelyre, ahol jobbak a kereseti lehetőségek. Nagyon szomorú az, hogy főleg a magasan képzett, gyakorlott ápolókat veszítjük el a betegágy mellől. Versenyképes bérek biztosítása alapfeltétel!
* A túlterhelt, maximális túlórával dolgozó ápolók közül sokan, a magyarországi átlagnál jóval többen, küzdenek magánéleti válsággal és kiégési szindrómával is.
* Az ápolás tárgyi feltételei csak részben biztosíthatók a nehéz finanszírozási helyzet miatt. Kevés az ápolók munkáját könnyítő eszköz, például betegemelő, fürdető kocsi, ágytálmosó. Sokszor elavultak, korszerűtlenek az épületek, elhasználtak a betegágyak, matracok. Ez a helyzet az ápolóknál csak a betegeket érinti érzékenyebben.

http://www.old.sote.hu/sem.egyetem.ujsag/se200803/20080306.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bene Gábor: A keresztúton vagy
  2008-03-19 22:52:10, szerda
 
  Bene Gábor: A keresztúton vagyunk


2008.03.19.

Megcsúfolták, megvesszőzték szegényt,
Véres esője folyt szemének;
Kezét Pilátus akkor is mosta,
Árulója akadt épp´ elég,
Felfeszítették, sziklasírba tették,
És ujjongott a hitvány csőcselék.... (Kiss Menyhért)

Máté evangéliumából tudjuk, hogy két ítélet született egykoron. Az első a zsidó főtanácsban, ahol vallási alapon ítélték halálra őt. A második a római megszállók döntéseként, hiszen a világbirodalom nem tűrhette azt, hogy a korlátozott jogokkal bíró helyi hatalom dönthessen egy alattvaló ügyében. Szokatlan jogi megoldás született, mert Pilátus nem vallási, hanem politikai alapon döntött és bár mosta a kezét, de a keresztfára is, mint királyt szegezték fel Jézust. A ,,per" és az ítélet, mindenképpen koncepciós volt, mert a valódi indok mindkét esetben, az óriási népszerűségben rejlő veszély, illetve az ebből adódó hatalomféltés volt.
A hatalomféltés minden idők legnagyobb gyilkosa. A hatalom az, amelynek érzése mindig megmámorítja a gyenge jellemeket és elhiteti velük a saját nagyszerűségüket. A hatalom birtoklása erős jellemű és tisztességes ember kezében, mindig a közjó szolgálatát jelenti. Ám a labilis és magát valódi önértékelésre képtelen ember kezében, csupán eszköz arra, hogy a külvilág előtt stabil egyéniségként és nagyszerű vezetőként tetszeleghessen. A hatalom mámora minden kisszerű és kistehetségű emberből kihozza a diktátori hajlamot és az eszeveszett hatalomféltést. Mindez nagyon is érthető, mert ha egy ilyen ember bukik meg a hatalom csúcsán, akkor lelepleződik gyávasága, gyengesége, labilitása és önértékelő képességének teljes hiánya. Valójában ez az, amit el akar kerülni és ezért hajlandó minden gyalázatra, ezért képes mindenre, ezért mártja a kezét vérbe, ezért képes gyilkolni is.
Az akkori zsidó főtanács, - mint egy szűk vallási és politikai elit - felismerte az óriási veszélyt Jézusban. Megérezték, hogy a gyógyításai, az emberközeli írásmagyarázatai és alázata, összetöri az ő hatalmukat. Érezték, hogy véget kell vetni a népszerűség emelkedésének, mert különben nem élősködhetnek tovább a népen. Azonban nyíltan kiállani vele szemtől-szembe és megvitatni az írás tanításait és megcáfolni a gondolatait és magyarázatát, nem mertek. Féltek a lelepleződéstől és a bukástól. Tudták azt is, hogy nyíltan nem győzhetnek, s ezért fordultak a csúsztató vádaskodáshoz, ezért fizettek besúgót, ezért hergelték az agymosott híveiket.

Ha ezt a húsvétra készített írásomat, behelyettesítjük a mai magyar helyzettel, akkor szomorúan tapasztalhatjuk meg, hogy a két évezred alatt semmi nem változott.
A hatalomféltés ma is eltorzítja a jellemet, s gátlástalanná tesz még olyanokat is, akiknek szilárd meggyőződése az, hogy ők tesznek jót a világnak és mindenki más csak a hatalmat akarja. A hatalomba bekerülő kis Pilátusok beleszédültek a lehetőségbe, s reszketve gondolnak arra, hogy vége lehet annak a mámorító érzésnek, hogy döntenek élet és halál felett. Döntésükkel kijelölhetik a jó és a rossz határait, sőt ha nekik úgy tetszik a jóból rosszat, a rosszból jót faraghatnak. Mert övék a hatalom és a dicsőség. Miközben vonszoljuk tovább magunkat a stációk között, megkérdezem a Jóistent: övék a hatalom és a dicsőség?
Mert betegek és megnyomorítottak vagyunk Istenem, de várjuk a jelet, várjuk a feltámadást! Mert mi tudjuk jól, hogy betegen, kirabolva és nyomorultan is erőt adunk a többi népnek! Ma még csak kis lámpás vagyunk, de holnapra nagy lesz a fény!
Valami nagy erkölcsi tisztítótüzet is kéne rakni, mert valami készül Hunniában.

Szeged. 2008.03.18
Bene Gábor

http://fusz.hu/node/8179
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Könyörgünk, engedjék elmenni a
  2008-03-19 22:40:25, szerda
 
  Könyörgünk, engedjék elmenni a cigányokat!





Fórumot tartott a Külügyminisztérium Mohácson, mert a napokban több hír is felröppent, hogy mohácsi romák a vízum eltörlése miatt Kanadába költöznének.


Csaknem egy órás késéssel, délután három órakor kezdődött el tegnap Mohácson, a városházán az a Külügyminisztérium által szervezett fórum, ahova a Kanadába utazni szándékozókat várták. Talán a csúszásnak is betudható, hogy közel húsz újságíró mellett mindössze nyolc mohácsi cigány jelent meg.

Helyes Imre, Külügyminisztérium konzuli főosztályának munkatársa hangsúlyozta, azért jöttek, mert hírek sokasága jutott el hozzájuk arról, hogy a településen élő romák közül sokan készülnek Kanadába. Kijelentette, nem céljuk sem rá-, sem lebeszélni senkit, pusztán azt szeretnék, ha megismernék a tényeket.

Hasonló felütéssel fordul a fórumon megjelent romákhoz Carol Turner, Kanada budapesti nagykövetségének bevándorlási tanácsosa is. Kifejtette, a vízumkényszer eltörlése nem jelent automatikus belépést Kanada területére: a határon ugyanazokat a kérdéseket teszik fel, mint a vízum kiadása előtt, s ha valaki nem felel meg, repülhet is haza.

bama. hu

http://www.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=18718
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Már a szocialisták is halálbü
  2008-03-19 22:19:14, szerda
 
 
Már a szocialisták is halálbüntetést akarnak a cigánybűnözés miatt? (+videó)
2008-03-19 19:28 Barikád.hu


Sajóbábony szocialista vezetésű önkormányzata kezdeményezte a halálbüntetés visszaállítását. Az önkormányzat és a szocialista polgármester lépését az indoklás szerint a helyi cigánybűnözés váltotta ki, arra próbál válasz lenni. (vagy legalábbis ez hallható ki abból a videóból, amit az index készített - a szerk.)

Érdekes, hogy korábban kizárólag a Jobbik támogatta a halálbüntetés visszaállítását, illetve beszélt a cigánybűnözés jelenségéről, de a tatárszentgyörgyi felvonulás óta eddig nem látott méretekben kap hangot a cigánykérdés a médiumokban, legyenek akár jobb, akár baloldaliak.
A szőnyeg alá söprés tendenciája borulni látszik, látni kell, hogy ez nagyban a gárda és a Jobbik akcióinak köszönhető.

A jelenség, a cigány kérdés, olyan gyorsan szökött ki a palackból, hogy még MSZP-s vidéki képviselők is megszólaltak a cigánybűnözés létezésének ügyében. Az Ő véleményük is kiszökött a szőnyeg alól.

video:http://barikad.hu/node/12596

index.hu - barikád.hu

Kapcsolódó cikkek:
A cigánybűnözés miatt kérik a halálbüntetés visszaállítását




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Molnár Tamás: RÉMKÉPEK FOGSÁGÁ
  2008-03-19 22:12:14, szerda
 
  Molnár Tamás: RÉMKÉPEK FOGSÁGÁBAN. A népszavazást követően egyre fokozódik a balliberális hisztéria. ÚDK kommentár.



Köszönjük Népszabadság! Köszönjük Ungváry Rudolf! Köszönjük Lengyel Levente! Igazán köszönjük! Nagy, bátor és nemes szolgálatot tettek a nemzet önbizalmának helyreállítása tekintetében. Lehet, hogy egyszer mégsem nekünk kell innen elmenekülnünk? Adja a Jóisten, hogy így legyen!

Mottó: Petri Lukács Ádám: Szürkülő ünnepek (Népszabadság, március 14.)
,,Nagyon gyáva kisfiú voltam. Persze a magyar szabadság ünnepén, Simonnak, Sámuelnek, Sárának mégis mindenképp sokkal jobb, mint nekem volt egykoron: ők tudhatják, ha itt nem megy, szabadon dönthetnek arról, Londonban, Párizsban, vagy Berlinben akarnak-e élni."

Be kell, hogy ismerjük: sokan tévedtünk a népszavazás hatásának lebecsülésekor! A talajtalan, kozmopolita balliberális értelmiség, most hatalmas lelki traumaként éli meg a március 9-i népszavazás eredményét. Mindkét kormányzó pártban egyre erősödnek a válságtünetek. Az MSZP-ben tovább növekszik a miniszterelnökkel szembeni ellenállás, miközben az SZDSZ egyre jobban belebonyolódik az elnökválasztási csalásba. A hatalom környékén, a pártok értelmiségi holdudvarában eközben nőttön-nő a félelem. Irracionális rémképek között gyötrődik, a máskor oly magabiztos és nagyszájú uralkodó fensőbbség. A most kitört pánik nyilvánvaló oka a rossz lelkiismeret. Rávetítik Orbánra és a jobboldalra mindazt a démonikus, diktatórikus erőt és hatalmat, amellyel ez a liberális diktatúra zsákutcába vezette a magyarságot. Ettől azonban sajnos nem kell tartani! Mi, akik belülről ismerjük a jobboldali erőviszonyokat, és ezen belül a Fidesz vezetőinek politikáját, nem várunk semmiféle csodát, semmiféle következetes nemzeti érdekvédelem irányába történő elmozdulást. Ahogyan visszalágyult a népszavazás végeztével a legnagyobb ellenzéki párt, éppen úgy, sőt még jobban vissza fog gyávulni a történelmi léptékű lehetőségektől és változásoktól a jobboldal vezetője. Ennek ellenére most mégis növekszik a hisztéria, aminek legszebb példája az alábbi két Népszabadságban megjelent írásmű:

Ungváry Rudolf nagyjából ezt sírja bele a Népszabadság 2008. március 14-i számába:

A jobboldal legnagyobb problémája, hogy még nem az ő, nem ,,idegenszívű" fajtája kormányoz, mert ők a letéteményesei mindennek, ami ,,magyar". Magyarországon reformot (értsd: megszorítást) csak a jobboldal tud bevezetni. A Fidesz hatalomátvételét kíméletlen tisztogatás és rágalomhadjárat követi majd, mindenre ráteszik a kezüket. Nem lesznek finnyásak. Nem lesz itt latin-amerikai rendcsinálás, de Kossuth reinkarnációjának demagógiája árad majd mindenből. A várható adóemelések miatt tovább romlik majd a közhangulat, de ők végig verik majd a megszorításokat, mert nem baloldaliak, nem liberálisok és legfőképpen nem ,,zsidók". Mi nem számíthatunk senkire. Európa is rákényszerül a vacak kelet-közép-európai jobboldali kormányokkal való közreműködésre. A szenvedést nem takaríthatjuk meg magunknak. Ez évtizedekig fog tartani.

Eddig tart Ungváry elkeseredett rémlátomása, amire néhány nap elteltével megérkezik - szintén a szocialista pártlapba - a méltó válasz, illetve folytatás:
Lengyel Levente /Hollandia/: Egy politikai menekült levele. (Népszabadság, március 18.) Íme, az eszmetörténeti fejlődésen átesett kóros rögeszme esszenciája:

Az emigráns létbe bele lehet dögleni. Egyrészt jó lenne otthon lenni, másrészt hányingered van saját otthonodtól! 2010 tavaszán eldől majd, hogy két évre jöttem (Hollandiába) vagy húszra. 2010-ben felgyorsul a kevésbé független, ám annál inkább magyar bíróságok munkája, hiszen biztosan elítélik Gyurcsány Ferencet, a valaha volt legeurópaibb miniszterelnököt. 2010-ben a Fidesz kétharmados többséggel fog kormányozni. Orbán a nemzetvezető, köztársasági elnök lesz tíz éven keresztül. Ezzel a hatalmas többséggel új alkotmányt fog bevezetni. Az energia és élelmiszer árak emelkedése, valamint az amerikai hitelválság okán, a hitelekbe menekülő, eladósodott magyarokon nem tud Gyurcsány segíteni. Gyakorlatilag ez az egyik oka, hogy megbukik a harmadik köztársaság. A másik ok a cigányság helyzete, ahol a rasszista fehér társadalom háborút folytat ellenük. Csak az EU garantálhatja a cigányok életét! 2010 tehát a szélsőjobb térnyerését eredményezi, a zsidók szintén csak az EU-tól várhatnak védelmet. (Amerika és Izrael hol marad?) Azért lesz néhány kristályéjszaka, ahol zsidók üzletei helyett, lángolni fognak majd a cigányputrik. A Magyar Gárda bakancsai ugyanúgy rúgnak majd a nép ellenségeibe, mint hajdanán az ávósok. A koalíciós társ nélküli Orbán, egyedül állítja meg majd, az európai baloldali gyorsvonatot.

Most sikerülni fog neki! Írja a szerző, majd így folytatja:

Az egykori Bors Mété sorozat valósággá válik: Fognak még menekülni és bujkálni a baloldaliak az antidemokratikus hatalom elől, hiszen kétség sem férhet hozzá, meg fogják bosszulni rajtuk a 2006. október 23-i vérengzést! Nem véletlenül hasonlítják most Gyurcsányt Rákosihoz! A bukás után lehet majd tisztogatni, jöhet majd a jobboldali Kádár! Nemzetünk vezetője langyos vizet és viszonylagos jólétet fog teremteni számunkra. Ebben a rendszerben csak kussolni kell, meghúzni magunkat! Ők megmutatják majd, hogyan kell a nyelvükön beszélni, újságot írni, talpat nyalni és előlépni. Érezd jól magad, te új homo kádáricus!

A már idő előtt politikai emigrációban menekülő szerző, végül a baloldalt is kiosztja: A magyar baloldal tunya, poshadt, vak és balga. Valóságérzete épp olyan, mint a horthysta elité /?/ volt. Március 9.-e után, már nincs feltámadás. Kár bizakodni Gyurcsányban! Az MSZP már nem tud, és nem is akar választást nyerni 2010-ben. A harmadik köztársaság végnapjait éli. Béke poraira!

Itt tartunk tehát, összeomlóban a felsőbbrendűnek hitt balliberális identitás. A lázas látomások szerint, a gyáva kisfiúknak megint lehet a bőröndökbe csomagolni. (Eddig tartott a karhatalom sáncai mögött megbúvó, nagy fene bátorság.) Köszönjük Népszabadság! Köszönjük Ungváry Rudolf! Köszönjük Lengyel Levente! Igazán köszönjük! Nagy, bátor és nemes szolgálatot tettek a nemzet önbizalmának helyreállítása tekintetében. Lehet, hogy egyszer mégsem nekünk kell innen elmenekülnünk? Adja a Jóisten, hogy így legyen!

Molnár Tamás


ÚDK kommentár: 1992-ben az Alkotmány Bíróság elkaszálta a Zétényi-Takács féle igazságtételi törvényt. E törvény kimondta, hogy a kommunista időszak bűncselekményei nem évültek el - az elévülés nyugodott - mert a bűncselekményeket maga a bolsevík állam követte el, és ezért nem üldözte azt.
Ha 2010-ben 2/3-os győzelem esetén alkotmányba emeljük, hogy az 1990 óta elkövetett, elsősorban gazdasági bűncselekmények - melyeket a rabló állam azért nem üldözött mert a saját képviselői követték el - nem évülnek el, akkor megindulhatnak az eljárások.
Nehézségek: Elég sok ügyben benne van a Fidesz is, pl. a 85 évre titkosított olajügyekben, vagy mindenki ismeri a Strabag ügyben stb. Ahogy 1989-90-ben Antallnak nem volt szabad felelősségrevonást kezdeményezni, úgy Orbánra is nyomást fog gyakorolni a nemzetközi háttér erő.

http://www.udk.hu/index.php?subaction=showfull&id=1205932100&archive=& ;start_from=&ucat=41,48&
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Több rákos beteg kezelését nem
  2008-03-19 22:09:52, szerda
 
  2008-03-19 21:48
Több rákos beteg kezelését nem fizette ki az egészségbiztosító

Nem fizeti ki a rákos betegek gyógyításának kétszázmillió forintos költségét az egészségbiztosító a gyulai kórháznak. Az intézmény két éve követeli a pénzt, most a bírósághoz fordultak. Az egészségbiztosító szerint a kórház a betegek egy részét nem fektette be, hanem kúraszerűen látta el, emiatt nem térítik meg a kezelés költségeit.



2006-ban jelentősen megnőtt a kezelt rákos betegek száma a gyulai kórház onkológiai osztályán. Az intézményben nem volt elegendő ágy, mégsem küldték el a betegeket, járóbetegként folyamatosan ellátták őket és megvették a szükséges gyógyszereket is. Ezt a pénzt nem fizeti ki az egészségbiztosító. Korábban a betegek ingyenesen válthatták ki a szereket, pár éve azonban már a kórháznak kell ezeket megvenni, az OEP-pel utólag számolnak el.

Az OEP szerint a kétszázmilliós tételre nem jogosult a kórház. Arra hivatkoznak, hogy egyesek kúraszerű, nem pedig bent fekvő ellátást kaptak. A kórházat fenntartó megyei önkormányzat pedig az egészségügyi minisztériumot perelte be. A pénzre a gyógyításban nagy szüksége lenne az intézménynek, mert a tavalyi ágyszámleépítések ötszázmilliós veszteséget okoztak a gyulai súlyponti kórháznak.

http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=205686
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fokozott készültség a Vajdaság
  2008-03-19 22:07:58, szerda
 
  Fokozott készültség a Vajdaságban



Belföld
Vajdaságban, a magyarok és horvátok lakta területeken fokozott készültségben vannak a rendőrök és az igazságügyi szervek, hogy minden, a koszovói függetlenség elismerése miatti lehetséges törvénysértést megakadályozzanak - nyilatkozta az MR1-Kossuth Rádiónak Pásztor István.


A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt mondta, a szerb titkosszolgálatok nem tudnak tervezett magyar-ellenes incidensekről, bár korábban ezt szerb radikálisok sajtótájékoztatón állították. A várható szerb reakciókról Guszton András újvidéki politikai elemző beszél.

- Mennyire látszik megalapozottnak az a megfogalmazás, amit a vajdasági magyar pártvezetők tettek közzé már nem egy ízben, hogy a vajdasági magyarságot nem bánthatja senki, hiszen mi, vajdasági magyarok európai uniós kisebbség vagyunk, miután Magyarország európai uniós tagállam.

Guszton András:
Tulajdonképpen ebben a kérdésben van a lényeg. Tehát miután Budapest megtette azt, amit a Nemzetközi Közösség elvárt tőle, és az Európai Unió tagállamainak döntő többsége elvár tőle, elismerte Koszovó függetlenségét, most igencsak oda kell figyelnie arra, hogy mi fog történni a vajdasági magyarokkal. Nem is arra gondolok itt most, hogy valami nagyon komoly atrocitások következhetnek. Lehet, hogy lesz egy-két elszigetelt incidens, ez is valószínűleg csak akkor lesz, hogyha a hatalom ezt legalábbis hallgatólagosan jóváhagyja. Budapestnek inkább most arra kell figyelnie, hogy megteremtse a megfelelő háttértámogatást ahhoz, hogy a vajdasági magyarok érdemében tudjanak tárgyalni autonómia-törekvéseiről a belgrádi hatalommal. Budapestnek ebben lehet döntő szerepe. Sőt, nemcsak hogy döntő szerepe, ezt mindannyian láttuk az elmúlt, immár most 18 évben, amióta a Vajdaságban van magyar politizálás, hogy autonómiáról a szerb hatalommal anyaországi támogatás nélkül érdemében tárgyalni nem lehet.

MR
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyurcsány: Horn Gábort sajnos
  2008-03-19 22:06:30, szerda
 
  Gyurcsány: Horn Gábort sajnos nem lehet kirúgni
2008. március 19. 14:15 | Forrás: STOP



Gyurcsány és Horn - túl a barátságon? (Fotó: MTI)

Horn Gábor gyakorlatilag az SZDSZ elnöke, ezért bármit mond, nem lehet kirúgni - többek közt erről beszélt a miniszterelnök kedden a szocialistáknak. Közben a formális elnök a koalíció fölmondásával fenyegetőzik arra az esetre, ha Gyurcsány ragaszkodna az egészségbiztosítási törvény módosításához, amelyről tegnap Lendvai frakcióvezető beszélt a STOP-nak.


A 190-ből alig 50 szocialista képviselő, a párt felső vezetéséből pedig arányaiban még kevesebben voltak kíváncsiak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök népszavazási értékelésére, amelyet pedig éppen a fejek lehűtése érdekében toltak el egy héttel. A jelenlévő képviselők beszámolói szerint a kormányfő egyszerre hűtötte, egyszerre fűtötte az MSZP-frakció SZDSZ-ellenes indulatait.

A STOP információi szerint a - jelenlévő - képviselőket megosztotta az alig öt hete másodszor is elfogadott egészségbiztosítási törvény módosítása, amelyet pedig Gyurcsány maga kezdeményezett a múlt pénteki koalíciós egyeztetésen a szabaddemokratáknál. Hétfő este, a szocialista megyei elnökök értekezletén a miniszterelnök "három mondatban" intézte el az ügyet, amelyben nem éreznek ellenállást, sőt, szerinte fogadókészség tapasztalható az SZDSZ pragmatikusabb vezetői részéről. Ennek tudatában legalábbis meglepte őket, hogy Lendvai Ildikó a STOP-nak adott hasonló tartalmú nyilatkozatára Kóka János SZDSZ-elnök az Indexen a koalíció felmondásával fenyegetőzött. Gyurcsány ezek után óvatosságra kérte a pártvezetőket, ennek eredményképp a tanácskozás után már csak Varju László frakcióigazgató beszélt a törvény "finomításáról", amelybe szerinte a magánbiztosítói tulajdonrész is beletartozik.

A törvény esetleges módosításával - megelőzendő egy a március elejeihez hasonló őszi népszavazási kudarcot - kapcsolatban a szabaddemokraták is megosztottak (különösen a belső hatalmi válság miatt), ám a magánbiztosítók föladása szinte biztosan együtt járna a kormány szerkezeti, személyi átalakításával. Kóka saját pártjában a múlt héten undorítónak nevezte a kérdésnek akár még csak a fölvetését is, ugyanakkor a szocialisták a második legfontosabb követelése, hogy Horváth Ágnes egészségügyi miniszter távozzon a kormányból. Az első számú cél Horn Gábor menesztésének elérése, a harmadik pedig a koalíció működésének átgondolása, inkluzíve a partnercserét is. (Utóbbi kettőt a frakcióülésen Szanyi Tibor képviselte a legélesebben, kritikus hangot mellette még Csiha Judit és Suchman Tamás ütött meg.)

A koalícióügyi liberális MeH-államtitkár ominózus népszavazás éjszakáján elkövetett gúnyos mondatait Gyurcsány azzal intézte el, hogy nincs elfelejtve az ügy, de ebben a percben nem lehet kirúgni, mivel a miniszterelnök szerint ő az SZDSZ elnöke (minden bizonnyal rá utalt akkor is, amikor fogadókészséget említett a törvénymódosítás ügyében); a partnerváltást pedig nem nyitották ki annyira sem, hogy megtárgyalják Dávid Ibolya ajánlatát egy Gyurcsány nélküli kormány kívülről való támogatására.

A frakcióülésen több jelenlévő szerint is erős Gyurcsány-támogató hangulat uralkodott, a pártból "kibeszélő", a miniszterelnökhöz nem lojális politikusokat - mint az egyaránt távolmaradt Szili Katalin házelnök és Karsai József képviselő - bírálták. Egy vezető szocialista politikus azonban emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök népszerűségének csúcspontján tömött széksorok és feszülten figyelő képviselők előtt beszélhetett, majd fokozatosan megnőtt a háttérzaj, ami most ismét csendesedni látszik: nem is kíváncsiak a valaha megváltónak tekintett vezetőjükre. Gyurcsány párton belüli erejének visszaszerzését a március 29-ei pártértekezlettől reméli, amelyen - közelebbről nem körvonalazott - javaslattal áll majd elő ideológiai tekintetben, és amelynek jelentőségét azzal próbálta megemelni, hogy a 2004. augusztusi miniszterelnök-jelölő kongresszus óta a legfontosabb MSZP-eseménynek nevezte.

Gyurcsány arra biztatott, hogy a - jogilag tét nélküli, mert semmiről sem döntő - pártkonferencián bármilyen személyi vagy politikai kérdést, akár a koalíciós partner ügyét is föl lehet vetni, ami kevéssé világos akkor, amikor éppen ő maga intett óvatosságra biztosítási törvény, vagy Horn ügyében.
2008. március 19. 14:15 | Forrás: STOP



Gyurcsány és Horn - túl a barátságon? (Fotó: MTI)

Horn Gábor gyakorlatilag az SZDSZ elnöke, ezért bármit mond, nem lehet kirúgni - többek közt erről beszélt a miniszterelnök kedden a szocialistáknak. Közben a formális elnök a koalíció fölmondásával fenyegetőzik arra az esetre, ha Gyurcsány ragaszkodna az egészségbiztosítási törvény módosításához, amelyről tegnap Lendvai frakcióvezető beszélt a STOP-nak.






A 190-ből alig 50 szocialista képviselő, a párt felső vezetéséből pedig arányaiban még kevesebben voltak kíváncsiak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök népszavazási értékelésére, amelyet pedig éppen a fejek lehűtése érdekében toltak el egy héttel. A jelenlévő képviselők beszámolói szerint a kormányfő egyszerre hűtötte, egyszerre fűtötte az MSZP-frakció SZDSZ-ellenes indulatait.

A STOP információi szerint a - jelenlévő - képviselőket megosztotta az alig öt hete másodszor is elfogadott egészségbiztosítási törvény módosítása, amelyet pedig Gyurcsány maga kezdeményezett a múlt pénteki koalíciós egyeztetésen a szabaddemokratáknál. Hétfő este, a szocialista megyei elnökök értekezletén a miniszterelnök "három mondatban" intézte el az ügyet, amelyben nem éreznek ellenállást, sőt, szerinte fogadókészség tapasztalható az SZDSZ pragmatikusabb vezetői részéről. Ennek tudatában legalábbis meglepte őket, hogy Lendvai Ildikó a STOP-nak adott hasonló tartalmú nyilatkozatára Kóka János SZDSZ-elnök az Indexen a koalíció felmondásával fenyegetőzött. Gyurcsány ezek után óvatosságra kérte a pártvezetőket, ennek eredményképp a tanácskozás után már csak Varju László frakcióigazgató beszélt a törvény "finomításáról", amelybe szerinte a magánbiztosítói tulajdonrész is beletartozik.

A törvény esetleges módosításával - megelőzendő egy a március elejeihez hasonló őszi népszavazási kudarcot - kapcsolatban a szabaddemokraták is megosztottak (különösen a belső hatalmi válság miatt), ám a magánbiztosítók föladása szinte biztosan együtt járna a kormány szerkezeti, személyi átalakításával. Kóka saját pártjában a múlt héten undorítónak nevezte a kérdésnek akár még csak a fölvetését is, ugyanakkor a szocialisták a második legfontosabb követelése, hogy Horváth Ágnes egészségügyi miniszter távozzon a kormányból. Az első számú cél Horn Gábor menesztésének elérése, a harmadik pedig a koalíció működésének átgondolása, inkluzíve a partnercserét is. (Utóbbi kettőt a frakcióülésen Szanyi Tibor képviselte a legélesebben, kritikus hangot mellette még Csiha Judit és Suchman Tamás ütött meg.)

A koalícióügyi liberális MeH-államtitkár ominózus népszavazás éjszakáján elkövetett gúnyos mondatait Gyurcsány azzal intézte el, hogy nincs elfelejtve az ügy, de ebben a percben nem lehet kirúgni, mivel a miniszterelnök szerint ő az SZDSZ elnöke (minden bizonnyal rá utalt akkor is, amikor fogadókészséget említett a törvénymódosítás ügyében); a partnerváltást pedig nem nyitották ki annyira sem, hogy megtárgyalják Dávid Ibolya ajánlatát egy Gyurcsány nélküli kormány kívülről való támogatására.

A frakcióülésen több jelenlévő szerint is erős Gyurcsány-támogató hangulat uralkodott, a pártból "kibeszélő", a miniszterelnökhöz nem lojális politikusokat - mint az egyaránt távolmaradt Szili Katalin házelnök és Karsai József képviselő - bírálták. Egy vezető szocialista politikus azonban emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök népszerűségének csúcspontján tömött széksorok és feszülten figyelő képviselők előtt beszélhetett, majd fokozatosan megnőtt a háttérzaj, ami most ismét csendesedni látszik: nem is kíváncsiak a valaha megváltónak tekintett vezetőjükre. Gyurcsány párton belüli erejének visszaszerzését a március 29-ei pártértekezlettől reméli, amelyen - közelebbről nem körvonalazott - javaslattal áll majd elő ideológiai tekintetben, és amelynek jelentőségét azzal próbálta megemelni, hogy a 2004. augusztusi miniszterelnök-jelölő kongresszus óta a legfontosabb MSZP-eseménynek nevezte.

Gyurcsány arra biztatott, hogy a - jogilag tét nélküli, mert semmiről sem döntő - pártkonferencián bármilyen személyi vagy politikai kérdést, akár a koalíciós partner ügyét is föl lehet vetni, ami kevéssé világos akkor, amikor éppen ő maga intett óvatosságra biztosítási törvény, vagy Horn ügyében.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Veres aláírta: bejegyzés alatt
  2008-03-19 22:02:22, szerda
 
  hvg.hu 2008. március 19. 21:38
Veres aláírta: bejegyzés alatt az egészségpénztár-cégek


Megkezdődött a 22 egészségpénztár-cég bejegyzési eljárása - értesült a HVG. Veres János pénzügyminiszter a háromkérdéses referendum után az egyedüli tulajdonos állam nevében aláírta a cégek alapító okiratát, amelyeket már be is nyújtottak a cégbíróságra.

A zártkörű részvénytársaságok induláskori alaptőkéje 20 millió forint, s az államot úgynevezett likviditási elsőbbségi részvény illeti meg, hogy a cég megszűnése esetén megelőzze a "kifizetésnél" a többi tulajdonost. Az eladásra szánt kisebbségi törzsrészvények forgalmát korlátozzák, azokat nem lehet megterheli, kölcsönadni - olvasható a csütörtöki HVG előzetesében.


http://www.gondola.hu/hirek/64542
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Életre ítélve
  2008-03-19 22:00:48, szerda
 
  Életre ítélve



Rácz Sándor köszöntése 75. születésnapján



Pontosan 50 évvel ezelőtt, 1958. március 17-én, 25. születésnapján ítélik életfogytiglani börtönbüntetésre ,,a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló mozgalom vezetése" miatt. Életfogytiglani büntetés, amelyet hét évnyi börtön után harminc évig tartó kommunista rabsággá, majd közel húsz éve tartó mellőzöttséggé változtatnak a történelem alakítói. Életre ítélve, ez Rácz Sándor életútjának tömör foglalata.



A Don-kanyarban hősi halált halt édesapja után a hadiárvák nehéz sorsát éli Izsákon, amin anyai nagyanyjának végtelen szeretete enyhít. Lehet, hogy őneki jutott a legtöbb belőle a 76 unoka közül.

Hét éves korában marhapásztor a falú zsidó földbirtokosánál, tizenöt évesen kenyérkereső egy budapesti gyárban, tizenhét évesen pedig szerszámkészítő szakmunkás.

Huszonhárom évesen, 1956. november 16-án a Nagy-budapesti Központi Munkástanács elnöke, és egy hónapon át gyakorlatilag Magyarország első számú vezetője, mindaddig, amíg a szovjet harckocsikkal az Országházba szállított Kádár János tőrbe nem csalja és le nem tartóztatja. Életfogytiglani ítélet. Börtönévek Bíbó István, Donáth Ferenc, Mérei Ferenc, Mécs Imre, Regéczy Nagy László, Nyugati László, Faddi Ottmár egyéniség-formáló társaságában.

Harminc évesen a kommunizmusba ,,szabadul". Gyári munkás lesz, de sohasem kommunista. Negyvenedik életévében titkosszolgálati merénylet áldozata. Életben marad, életre szóló gerincsérüléssel.

Negyven évesen, 1973. október 23-án a zsúfolásig megtelt Mátyás templomban Faddi Ottmár esketi. Felesége, Damásdi Anikó édesapjának életét is oroszok és kommunisták oltják ki 1944. őszén, de nem a Don-kanyarban, hanem Magyarországon, és nem katonaként, hanem magyar polgárként.

Ötven éves, amikor a rendszerváltást előkészítő titkos tárgyalásokba alapítóként bevonják. Az évek múltán TIB /Történelmi Igazságtétel Bizottság/ néven ismertté váló szervezetben egyedül ő rendelkezik vétójoggal. Közben ugyancsak a nyilvánosság elől elzártan szabadegyetemi előadássorozatot tart budapesti, szegedi, pécsi és miskolci egyetemi hallgatóknak. Tematikája mindig ugyanaz: a magyarság ügye.

Ötvenöt éves, életereje teljében van, amikor három hónapos amerikai útra hívják meg. Útlevelet úgy szerez, ahogyan a Fidesznek kellett volna elfogadó szavazásra bírnia a külhoni magyarok magyar állampolgárságát ellenző, ám a lisszaboni szerződés ratifikálását minden áron erőltető szocialistákat. Igazi politikai kompromisszumot erőltet ki: az ugyancsak Amerikába készülő, akkoriban megkerülhetetlenül fontos állami tisztséget betöltő Szűrös Mátyás mindaddig nem jut amerikai vízum birtokába, amíg két ávós Rácz Sándor lakására nem hozza élete első útlevelét.

Ronald Reagan, az Amerikai Egyesült Államok elnöke méltató levelet ír neki, és sajnálkozását fejezi ki, hogy nem találkozhat a magyar forradalom hősével. Ám fogadja őt Zbigniew Brzezinsky nemzetbiztonsági főtanácsadó. Rácz Sándor ott kezdi a beszélgetést, ahol minden magyar államférfinak kezdenie kellett volna, különösen a rendszerváltásnak hazudott időszak elején: kéri a kommunizmus idején magyarellenes érdekből felhalmozott államadósság eltörlését, vagy száz évre történő átütemezését.

Az államadósság átütemezésére vonatkozó kérése és a Freedom House-beli meghallgatás, bizonyára döntően befolyásolta Rácz Sándor későbbi politikai pályáját. A Freedom House tárgyalótermében rendezett meghallgatáson hosszú asztalnál ültek az urak, akiknek színe elé vezették. És elhangzott az első kérdés: Mi a véleménye a magyar nép antiszemitizmusáról? Rácz Sándor: Az én népem nem antiszemita! És ezzel véget is ért a több órásra tervezett meghallgatás!

Ám minderről az emigráció mit sem tud. Önfeledten ünneplik. Mindszenty József hercegprímás látogatása óta semmi sem hozta a magyarokat ennyire lázba, mint Rácz Sándor érkezése: Wass Albert útra kel, hogy előadását meghallgassa, Tollas Tibor verset ír hozzá, és felkérik Márai Sándor búcsúztatására.

Itthon határozott fellépésével eléri, hogy Nagy Imre miniszterelnök és vértanútársainak újratemetését ne a temető valamely útkereszteződésében, hanem a nemzet legfőbb terén, a millió embert is befogadó Hősök terén rendezzék meg. Mint az újratemetés egyik szónoka, meglepi a műsor összeállítóit: előzetes egyeztetés nélkül, maga mellé szólít két fiatal énekest, és beszéde kellős közepén felcsendül Magyarország közel fél évszázada nem hallott, régi himnusza: Boldogasszony Anyánk... Százezrek szemébe könny szökik. Ám másnap már nem erre, és nem Rácz Sándorra emlékezik a sokaság, hanem egy fiatalemberre, Orbán Viktorra, aki akkor és ott harsányan a médiákba kiáltotta azt, amit Rácz Sándorék már harminchárom évvel korábban, és életük kockáztatásával tettek meg: Ruszkik haza!

Esztendő múltán, 1990-ben köztársasági elnökválasztásra készül az ország. Rácz Sándor, a Magyar Október Párt jelöltje. A Fidesz, amelynek első kongresszusa a párt első tiszteletbeli tagjává választotta Rácz Sándort, ugyancsak fontolgatja jelölését. A Fidesz második kongresszusán egy küldött javasolja Rácz Sándor jelölését. Ám Orbán Viktor mikrofonhoz lép, és ellene szól. Újabb küldött javasolja jelölését. És Orbán Viktor újból ellene szól. Ötször hangzik el a javaslat: támogassa a Fidesz Rácz Sándor köztársasági elnökjelöltségét. És Orbán Viktor ötször lép a mikrofonhoz, és lebeszéli a kongresszust! Vajon kinek a kérésére, és miért tette ezt? A Freedom House visszaköszön?

Az ország vezetésére való alkalmasságát már huszonhárom évesen is bizonyított, érett politikus, aki egy életen keresztül szembeszegült a kommunistákkal, és mindvégig ellenük tett, meg kell tapasztalja, hogy a világ urai másként határoztak: a kommunizmus megdöntéséhez kell, de azt követően nincs többé szükség Rácz Sándorra!



Alig túl az ötvenötön visszavonul ősei világába, az Alföldre, Izsákra. Visszaszerzi a család birtokának egy részét, és gazdálkodáshoz lát. Szánt, vet, tehenet fej, jószágot tart. Éli ősei életét. Bocit segít a világra, csikót nevel, traktort vezet, és a kecskeméti piacon árulja a kétkezi munkájával megtermelt javakat. Tizenöt év telik el így.

Amikor a rendszerváltás kisiklása már szemmel látható, amikor végveszélybe kerül a magyar föld, újból szólítják őt. Előbb a Magyar Földvédő Mozgalom elnökévé választják.



Hetven éves, amikor a világ legnagyobb magyar civil szervezete, amelyet a ,,rendszerváltó" politikai osztály gondolkodás nélkül feláldoz a globalizmus oltárán, a Magyarok Világszövetsége tiszteletbeli elnökévé választja őt. Ezzel kezdetét veszi Rácz Sándor politikai életútjának második szakasza.

Újból köztársasági elnökválasztás következik. A pártok által időközben kisajátított folyamatból kirekesztik az ország polgárait. A Magyarok Világszövetsége informálisan jelöli Rácz Sándort, aki országgyűlési képviselői jelölést is kap. Ám a pártok hermetikusan zárnak. Még a Fidesz által úgymond közvéleményszondázási szándékkal megrendezett, színlelt szimpátiaszavazásra sem engedik be a nevét. Felkerül azonban egy Fidesz-közeli hírportál szimpátiaszavazásának jelöltjei közé. A szavazók ítélete egyértelmű: Rácz Sándor fölényesen végez az első helyen. Egyedül több szavazatot kap, mint az őt követő három jelölt együttvéve, közöttük Sólyom László és Szili Katalin, a két hivatalos jelölt. A vert mezőnyben pedig nem kisebb neveket találunk, mint: Makovecz Imre, Csurka István, Wittner Mária, Hegedüs Loránt, Glatz Ferenc. Az, hogy a Magyarok Világszövetsége által is ajánlott, és a közvéleménykutató szimpátiaszavazás által legnagyobb támogatottságúnak talált tapasztalt politikus még hivatalos jelöltté sem válhatott, mindent elmond a kisiklatott magyarországi rendszerváltás természetéről. Az, hogy a két vezető párt vérre menő harca következtében köztársasági elnökké kikiáltott személy ,,megválasztása" után arról regélhetett, hogy ő tulajdonképpen egy civil szervezet, az addig jóformán ismeretlen, és okkal jelentéktelen legitimitásúnak nevezhető Védegylet jelöltje lett volna, csak árnyalja azt a hazugságáradatot, amely fojtogatja jobb sorsra érdemes hazánkat. A Freedom House kísért?



Az 1956-os Magyar Forradalom és Szabadságharc ötvenedik évfordulójára nagyon készült. Egy évvel korábban már kiadta visszaemlékező kötetét, Parázsló szándék címmel, plakátokat és évfordulós borítékokat nyomtatott, részletes, több hónapos felvezető programot szervezett.

Élete mélypontját jelentette 2006. október 23-a, amikor a fennkölt megemlékezés helyett újból vér folyt Budapest utcáin. Rácz Sándor számára az sem jelenthetett vigaszt, hogy pár hónappal korábban, amikor jónéhány egykori ötvenhatos bajtársa elfogadni készült Gyurcsány Ferenc vacsorameghívását, ekként óvta őket: Egy percig se feledjétek, hogy holnap ezek ugyanúgy belénk lövetnek, mint tették őseik ötven évvel ezelőtt!



Most, hetvenöt évesen Rácz Sándor saját pénzen vett hordozható számítógépén írja nap mint nap három, készülő új könyvét. Valamennyinek tárgya ugyanaz: a magyarság ügye.



Kedves Sándor Bácsi!



Adjon az Isten Neked még hosszú éveket! Adja, az Isten, hogy teljes körű életed, amely a hadiárvaságtól, a tehénpásztorkodáson, az ország politikai vezetésén és a börtönön át, a gyári munkás szerepét és a földet megmunkáló, állatot tenyésztő paraszti életet is évtizedeken keresztül vállaló, életre ítéltségen túl, a mai számítógépes szövegszerkesztésig ível - teljessé is váljék!



Ahogyan soha nem alkudtál meg sem a kommunistákkal, és az őket váltó, és milliókat megtévesztő ,,rendszerváltókkal", úgy ezután se alkudjál meg senkivel, aki nem az igazságot, és nem a magyar nép ügyét képviseli. Légy nehéz ember, mint voltál mindig. Légy jó gazda, mint mindig. És légy továbbra is leleményes és ötletgazdag, mint mindig. Légy kreatív a rejtett összefüggések feltárásában, mint mindig. Légy megfékezhetetlen az igazság kimondásában, mint mindig.



Adja az Isten, hogy még sok olyan egyetemes, de rejtett igazságot megtalálj és kimondj, mint tetted az Marx Kommunista kiáltványával, amelyről Te rántottad le a leplet az egész emberiség számára, amikor kimondtad: A Kommunista kiáltvány nem más, mint eszme a rabláshoz! Mily pontos fogalmazás, és mennyi értelmezhetetlen ellentmondást old fel! Mily könnyű ennek a felismerésnek a birtokában kimondani azt, amit előtted senki sem tudott egyértelműen megtenni: A kommunizmus, amivel szemben vállalt harcra feltetted az életedet, nem más, mint az emberiség történelmének legnagyobb, százötven éven keresztül zajló, szervezett rablása.



Adja az Isten, hogy a magyar nemzeted pusztulásának okait kereső munkád eredményes legyen, és nemzetünk kezébe adhasd a lámpást, amely kivezetheti a sötétségből.



Adja az Isten, hogy szolgálhass, úgy ahogyan az egy életre ítélthez illik - az utolsó leheletig.



Patrubány Miklós





Elhangzott Budapesten, 2008. március 17-én, Rácz Sándor 75. születésnapján



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 52 
2008.02 2008. Március 2008.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1181 db bejegyzés
e év: 10632 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 411
  • e Hét: 3513
  • e Hónap: 14624
  • e Év: 168120
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.