Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Játssz Duna-totót a Víz Világn
  2008-03-24 22:30:16, hétfő
 
  Játssz Duna-totót a Víz Világnapján!

A Duna látszólag békésen folyik medrében, a háttérben viszont nagy beavatkozások készülnek. A 400 km-nél hosszabb hazai folyószakaszt az európai közlekedési hálózat részeként átalakításra ítélték. Mivel a folyó közvetetten összeköttetésben áll a Rajnával, a bizonyos kereskedelmi érdekek úgy kívánják, hogy ez a szárazföldet átszelő vízi út kösse össze a Fekete-tengert és a Balti-tengert.


A jelenlegi tervek szerint hazánkban legalább 2,7 méter mélységben és akár 180 méter szélességben kell utat biztosítani a hajók számára az év szinte teljes időszakában, holott a folyó magyarországi szakasza erre alapjában véve nem alkalmas. A beavatkozás ára, hogy a folyó medrét át akarják alakítani, a hazai szakaszon átlagosan nyolc-tíz kilométerenként kisebb-nagyobb munkálatokra (kotrások, terelőművek, stb.) lenne szükség, és sok helyen két-három éves gyakorisággal meg kell ismételni a kotrásokat.
A WWF hazai partnereivel és a Duna által érintett országok civil szervezeteivel együttműködve azt javasolja, hogy a hajózás fejlesztését több szempontból vizsgálják meg.


Az eddig tervezett - kizárólag a mederátalakítással járó - beavatkozások ugyanis ronthatják az ivóvízbázisok vízminőségét, hátráltatják a főág, a mellékágak és holtágak gazdag élővilágának megőrzését. E mellett rontják a vízi turizmusban, a szabadidős szolgáltatásokban rejlő fejlesztési lehetőségeket. Egyértelműen sújtják a folyó halállományát és így a horgászturizmus létét. Végül meg kell említenünk az is, hogy a megnövekvő hajóforgalom a vízminőség romlásának veszélyével, és a hajós balesetek számának növekedésével fenyeget.


A felsoroltakat a hajózás fejlesztésének kialakítása során nem lehet figyelmen kívül hagyni, és nem lehet alárendelni más érdekeknek. A WWF Magyarország javaslata szerint a hajózást a navigációs és információs rendszer fejlesztésével, a kikötői infrastruktúra és a logisztika javításával, új hajótípusok kifejlesztésével kell megoldani. A hajózás fejlesztésének európai uniós elvárásait csak úgy szabad megvalósítani, hogy közben figyelembe veszik a természetvédelmi területekre, a természetes vizek védelmére vonatkozó előírásokat és a társadalmi igények sokaságát.


A Duna-totó helyes megfejtői között WWF-es övtáskát, kulcstartót, és füzetcsomagot sorsolunk ki. Ha a plusz egy kérdést is helyesen megválaszolod, plüssfigurát nyerhetsz!
(A kérdések helyes kitöltéséhez nézd meg ezt a rajzfilmet, és olvasd el tájékoztató anyagunkat is.)


1. Milyen mély és milyen széles hajóút kialakítása szerepel a jelenlegi tervekben?

a) 2,7 méter mély és 400 m széles
b) 2,7 méter mély és 180 méter széles
c) 1,5 méter mély és 270 méter széles


2. Mire van rossz hatással a megnövekvő hajóforgalom?

a) áruszállítás, új hajóflotta
b) ivóvízbázis minősége, élővilág megőrzése, szabadidős szolgáltatások, vízminőség
c) élővilág megőrzése, áruszállítás, infrastruktúra javítása


3. Mit szimbolizál a hajózást bemutató rajzfilm?

a) A hajózás mindenképpen károsítja a folyómedret
b) A kisebb merülésű hajók az ökológiai értékek megőrzését is lehetővé teszik
c) A hajózás fejlesztése segíti a folyó ökológiai állapotának javítását


+1. Milyen hajótípusok fejlesztését javasolja a WWF?

a) Alacsony károsanyag-kibocsátású, kisebb merülésű hajótípusok
b) Szárnyas- és turistahajó-típusok
c) Nagy merülésű, kizárólag ömlesztett árú szállítására alkalmas hajótípusok


A válaszokat A vigyazzadunara@wwf.hu emailcímre várjuk.
Beküldési határidő: 2008. április 4.



Kapcsolódó anyagok
Cikkek:
Dunai hajózás
Folyóink
Víz Keretirányelv
vissza
Tudj meg többet!
Tölts le!
ADÓ 1% nyilatkozatHáttérképekVideók

WWF világszerte

WWF-ről | Mit védünk? | Hírek | Mit teszünk? | Szórakozás | Támogass | Cselekedj
Copyright © 2006 WWF Magyarország | Minden jog fenntartva
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vizeink sorsa
  2008-03-24 22:18:24, hétfő
 
  Rajtad múlik vizeink sorsa!
Ahhoz, hogy a jövőben mindenkinek jusson tiszta ivóvíz, hogy megmaradjanak a patakok, a folyók és a tavak, erőfeszítéseket kell tennünk a felszín alatti és felszíni vizek megóvásáért. Hiszen ha egy holtágat, vagy mellékágat különböző gazdasági okokból elvágnak az őt éltető folyótól, ami miatt ritkán, vagy egyáltalán nem folyik víz beléjük, akkor ezek a medrek hamar feltöltődhetnek, és eltűnhetnek.


Találkozhatunk olyan olcsó, de annál veszélyesebb illegális lakossági szennyvíz-szikkasztási megoldással is, amikor kisebb lyukakon keresztül a szennyvizet a talajba juttatják, ami közvetetten akár a közeli vízfolyásokba, vagy tavakba is eljut. Ilyenkor a túl sok szerves anyag oxigénhiányt, algásodást okoz, a víz bűzös, rothadt lesz, a tavak gyors feltöltődéshez is vezethet.


Előfordulhat az is, hogy a part menti területek nem a természetes állapotnak megfelelőek, vagyis nincs biztosítva a szükséges növényzet, kövekkel kirakott. Ilyenkor a túl sok napfény, a kevés árnyék is algaszaporodást okozhat, és a víz öntisztulása így jóval kisebb lesz. A parti- vagy vízi növényzet hiányában a halaknak nincs ívó-, táplálkozó- vagy búvóhelyük, és ez csökkentheti a halállomány nagyságát.


Adódhat olyan probléma is, amikor egy vízfolyás egy bizonyos szakaszon hosszanti irányban nem átjárható. Egy duzzasztó például hallépcső hiányában nem engedi ,,közlekedni" a halakat a két elválasztott szakasz között.. E mellett a duzzasztott szakasz állóvízzé alakul át, ahol csökken a víz oxigén szintje és a hordalék leülepszik. A duzzasztó alatti szakaszon a folyó energiáját a hordalék görgetése helyett a folyómeder kimélyítésére használja. Ha pedig a meder süllyed, a környező talajvízszint is csökken, ami kihat a kutakra, a termőföldekre, erdőkre. Magyarországon, ahol nagy kiterjedésű sík vidék található, a mederduzzasztás különösen kockázatos.


Uniós csatlakozásunk óta a Víz Keretirányelvben (VKI) rögzítettek szerint kötelességünk a vizek állapotának védelme és javítása.
A keretirányelv szerint a ,,jó állapot" nemcsak a víz tisztaságát jelenti, hanem a jó ökológiai állapotot, illetve a megfelelő vízmennyiséget is. 2009-ig, vagyis jövő decemberig minden szükséges intézkedést, (például a jogszabály-módosításokat, a földterület-használati változásokat, a műtrágya- és vegyszerhasználat csökkentését, a víztakarékosság elősegítését, a szennyvizek tisztítását vagy akár egyes vízfolyások, állóvizek természetes működésének részleges vagy teljes visszaállítását) meg kell tervezni. Az előírások szerint a műszaki, gazdasági és jogi intézkedések megtervezésébe és végrehajtásába a társadalmat is be kell vonni. A terveket 2015-ig kell megvalósítani.
Ennek megfelelően a következő fázisban 2008. június 30-ig lehet véleményezni a tervezők által bemutatott környezet- és természetvédelmi szempontból jelentős vízgazdálkodási problémákat.


,,Mivel a folyók nagy része szabályozott, jelentős méretű területeket lecsapoltak, új holtágak, mellékágak vagy egyéb vizes élőhelyek nem, vagy csak nagyon ritkán tudnak keletkezni. Így a meglévőket tudjuk csak megőrizni. Fel kell ismernünk, hogy olyan megoldásokat kell találnunk, amellyel biztosítjuk természetes vizeink hosszú távú fennmaradását. Ezért nemcsak a mezőgazdaságból, halászatból élőket, de a vízpart mellett lakókat, a strandolni, kirándulni, sétálni vágyókat kérjük, óvják a felszíni és felszín alatti vizek állapotát, segítsék elő a javulásukat. Uniós tagként erre nemcsak lehetőségünk adódik, de kötelességünk is." - mondja Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója.


Az adott területen illetékes környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság honlapján megtalálhatjuk a környezetünkben lévő vízfolyásokat és állóvizeket érintő problémák összefoglaló vitaanyagát. Írásban, vagy a lakossági fórumokon június 30-ig mindenkinek lehetősége nyílik, hogy elmondja véleményét és javaslatait a felszín alatti vizek, patakok, tavak és folyók állapotjavításával kapcsolatban.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Keltike túra
  2008-03-24 22:14:50, hétfő
 
  A Tihanyi-félszigetnek azt az arcát fogjuk megismerni, amelyet kevesebb turista látogat.
A kirándulás során bepillantást nyerhetünk a fokozottan védett Külső-tó életébe az Apáti-hegyről. Megcsodálhatjuk a Gejzír sziklákat a Nyereg- és a Csúcs-hegyen. A Balatonnak még meglévő természetes, sajkodi partszakaszán sétálunk vissza.


Gyülekezés és indulás: 2008. március 29, szombat, 11:00.
Tihany, Sajkod nevű üdülőtelepének pereméről, az Apáti Kávézótól indulunk. Az Apáti Kávézó Sajkodon az első épület. Ide érkezünk vissza 15 óra körül. Aki a túra végeztével a teakóstolón is részt kíván venni, a faluban lévő Belső-parton szívesen látjuk.


Megközelítés: Aszófő vasútállomásról egy óra gyalog Tihany-Sajkod. Gépkocsival érkezők a 71-es útról a kis sajkodi bekötőútra kanyarodjanak, az első épületnél, az Apáti Kávézó előtt, a gyülekező helynél parkoljanak le.


A túra útvonala: Sajkod, Apáti Kávézó - Nyereg-hegy - Csúcs-hegy - Apáti-hegy - sajkodi partszakasz - Apáti Kávézó.


Táv: 5-6 km, szintkülönbség 100 m


Túravezetők: Vers József, Vers Réka a BfNP munkatársai,
Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója


Javasolt felszerelés: Réteges öltözet javasolt. Túraúton haladunk, zárt cipő, túrabot ajánlott.


Tipp túra utánra: A program teakóstolással zárul a Belső-tó partján lévő Családi szabadidőparkban. A közelben szürke marhák legelnek, lábuk közt csinos kis ürgék figyelhetők meg. Érdemes megnézni a félsziget füredi oldalán az úgynevezett Barát lakásokat, és a Ciprián forrást. Az Apátság szomszédságában, a panorámás Vízhang-dombnál van az ország egyik legjobb, Erika nevű fagylaltozója.


A következő WWF Panda Klub túra 2008. május 24-én, szombaton, a Budai-hegységben lesz.
Túravezető: Gálhidy László

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Őzek a monostori erdőben
  2008-03-24 22:10:41, hétfő
 
  Őzek a monostori erdődben
A WWF március 15-i komáromi természetismereti túráján hatvankét résztvevővel jártuk be a város és a hozzá tartozó Koppánymonostor környéki Duna partot. Utunk első szakaszán már hódrágásokat találtunk, de ennél nagyobb izgalomban is volt részünk a monumentális monostori erőd falai alatt.


A folyó mellet haladva ezt a nagy precizitással megmunkált kövekből, mérnöki pontossággal megépített labirintust szemlélgettük, amikor két riadt őz - amelyek a zavartalan reggeli órában itt legelésztek - népes túracsapatunk meglepett sorai közt keresték a menekülés útját. Reméljük sikerrel találtak maguknak nyugalmas menedéket!


Koppánymonostorig az ősi hajóvontató úton, parti sétányon, kavicsos fövenyen gyalogoltunk. Tömegével virított az ártéri erdőben a tavaszi csillagvirág, fekete harkály repült előttünk fáról fára. Ezernyi kagyló meszes vázát tanulmányoztunk a vízparton, amiben Páll-Gergely Barna volt segítségünkre. Megtudtuk, hogy ötven év alatt a Duna vizének átlaghőmérséklete egy fokot emelkedett és sok jövevény kagylófaj vándorol fel a Balkán irányából.


A monostori mellékág halbölcsőjének partján tartottunk pihenőt, ahol a fenséges ártéri erdő látványa mellett a közeli karám izlandi pónija volt a kedvenc. A visszafele monostori magas parton jártunk és egy teljesen rózsaszín virágba borult mandulafát és a gyűjtögető méhek százait néztük és hallgattuk. Az erőd dombjait megmászva felülről is láthattuk a tekintélyes védelmi rendszer szerkezetét, amit sokat a túra végeztével belülről is bejártak.


Több mint húszan átgyalogoltunk a szlovákiai Rév Komáromban, Jókai és Klapka szobránál csatlakozhattunk a március 15-i ünneplők soraihoz. A Fekete Kutyában finom bableves és sztrapacska mellett beszéltük meg a nap élményeit.


A következő WWF természetismereti túra a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal közös szervezésben, Vers József, Vers Réka és Márkus Ferenc vezetésével március 29-én Tihanyban, Sajkodon lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
FeHoVa kiállítás a HUNGEXPO...
  2008-03-24 22:06:25, hétfő
 
  Húsvét után indul a FeHoVa
Az idén 15. alkalommal várja a vadak, erdők és vizek szerelmeseit az egyre bővülő FeHoVa kiállítás a HUNGEXPO legnagyobb pavilonjában.

Látogass el Te is a WWF standjára a kiállításon, ahol játékos formában ismerkedhetsz meg a természetes erdőkben zajló folyamatokkal, az erdei élővilággal.


Húsvét után nyit a FeHoVa

Már csak pár napot kell várni és újra megnyitja kapuit a FeHoVa, újabb piros betűs napokkal toldva meg a húsvét hetét a vadászok és horgászok számára. Évente több tízezren kiváncsiak a FeHoVára, melynek köszönhetően a 15. jubileumát ünneplő kiállítás annyira "kinőtte magát", hogy a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont legnagyobb pavilonjába költözhet. Így végre a FeHoVa minden természeti kincse együtt, egy helyen fogadhatja az érdeklődő nagyközönséget.

A FeHoVa a HUNGEXPO Zrt. egyik legsikeresebb kiállítása, az idén március 27-30. között jelentkezik. A kiállítás szervezői lázasan dolgoznak annak érdekében, hogy idén is felejthetetlenné tegyék a "fehovás" napokat a horgászok, vadászok és fegyverbarátok számára.


Önállóan, közösen...

A szervezők rendkívül nagy gondot fordítanak arra, hogy a közös helyszín előnyeit a kiállítás javára fordítsák. Ügyelnek arra, hogy a tematikai elrendezés megfelelő önállóságot biztosítson a három terület, és azon belül is az egyes csoportok számára, ugyanakkor a mindenkinek érdekes, szórakoztató programoknak legyenek közös helyszínei.


A szakmaiság kedvéért...

Programokban pedig nem lesz hiány. A filmvetítések, vadászati és horgász témájú előadások és néptánc bemutatók mellett vizsla fajtacsoport bemutatókkal is várják a látogatókat. Ugyancsak a FeHoVa-n kerül megrendezésre a Vadászkürt Fesztivál és az Országos Szarvasbőgő Verseny, amelyek minden évben rengeteg érdeklődőt vonzanak. A tervek között szerepel továbbá egy trófeakiállítás, ami a FeHoVa egyik szakmai kuriózuma lehetne. Az FVM ide tartozó ágazatainak tevékenységét önálló standon mutatja be. Lesznek jeles emberek jeles évfordulói, amelyekről a rendezvényen méltó módon lehet megemlékezni. Ilyen például Molnár Gábor író, aki regényeiben sokaknak hozta közelebb Dél-Amerika őserdeinek világát. Születésének századik évfordulója lesz 2008-ban.


Hal-vad gasztronómia

Hogy ne maradjunk csak a "szellemi táplálékoknál". A színpadon ebben az évben hal-vad főzési tanácsokkal állnak a közönség elé neves gasztronómusok. Aki közben megéhezik, finom vad- és halételeket fogyaszthat a pavilonban üzemelő vadász-halász csárdában.


Családias hangulat, látványos bemutatók

A FeHoVa az idén az egész családra számít. Bár a korábbi években is sok gyerek látogatott el a kiállításra, de ez az első év, hogy most még a legkisebbekre is gondolnak a szervezők. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület valamint a Vadászati Kulturális Egyesület Diana Vadászhölgy Klubja segítségével "fehovás" gyermekfoglalkoztató működik majd a kiállításon, ahol minden nap színes és érdekes programok, kézműves foglalkozások, játékos előadások, vetélkedők, kirakójátékok és filmvetítés várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Izgalmasnak ígérkezik az "Etesd meg a gólyát" foglalkozás, de számtalan hasznos ismeret is szerezhető a madarak életéről, szokásairól, vagy akár a madárbarát kert kialakításáról. Szombaton és vasárnap két profi arcfestő várja a legbátrabb vállalkozókat.


A FeHoVa március 27-30-ig, csütörtöktől vasárnapig tart nyitva a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. Az új hely, és a Vásárközpont új pavilonjának építése miatt ezúttal a bejárat a III-as kapunál lesz. A részletekről és a kísérő programokról az érdeklődők további információkat találnak a www.fehova.hu internetes oldalon.


FeHoVa nyereményjátékunk második fordulójának nyertesei:

Ferenczi Judit , Budapest

Baranyák Zoltán, Budapest

Koszorus Tamás, Dunakeszi

Kocsi József, Budapest

Nyéki Andrea, Nyergesújfalu


Emailben értesítjük a szerencséseket, akik nyereményüket majd személyesen vehetik át a kiállítás ideje alatta a HUNGEXPO "K" épületében.


A helyes válaszok:

1. A FeHoVa egy betűszó, de mit is takar pontosan?

b. Fegyver-Horgász-Vadász

2. Többek között milyen gasztronómiai tippeket is kaphatnak a látogatók a színpadon zajló bemutatókon?

a. hal-vad főzési tanácsokat


3. Melyik vadászkutya fajtacsoport bemutatója lesz a színpadon?

c. vizslák



4. Hogy nevezzük azt az erdőgazdálkodási módot, amelynek során a fákat kis csoportokban vágják ki?

b. szálalás
5. Hol található a legújabb tanösvényünk, amely segítségével bemutatjuk a szálaló erdőgazdálkodást?

a. Hárs-hegyen

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pálfája Okt.kp. Nagykőrösön
  2008-03-24 22:01:05, hétfő
 
  Gyerekek díszítik az oktatóközpontot
Alkotó kedvű gyerekek műveit várják Nagykőrösön az újonnan nyíló Pálfája Oktatóközpont dekorációjának elkészítéséhez. Egy régi napközis tábor helyén ugyanis erdei oktatóközpont készül a nagykőrösi pusztai tölgyesek megőrzését célzó, uniós finanszírozású természetvédelmi program keretében. Az épület feldíszítésére a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Nagykőrös Város Önkormányzata és a WWF Magyarország országos gyerekrajz-pályázatot hirdet.





A nyáron megnyíló Oktatóközpont elsősorban a gyerekeké lesz, kicsikhez és nagyokhoz egyaránt szól programjaival. Hogy a gyerekek a kezdetektől magukénak érezzék ezt a helyet, a szervezetek bevonják őket az Oktatóközpont belső kialakításába, feldíszítésébe is.





Ezért az alkotáshoz kedvet érző 6-14 éves gyerekek számára ,,Erdő a pusztán" címmel országos rajzpályázatot hirdetnek, amelyre 2008. április 22-ig, a Föld Napjáig várják a pályaműveket. A legjobb alkotások a júniusban Nagykőrösön megnyíló Pálfája Oktatóközpont termeit fogják díszíteni, alkotóik pedig tárgyjutalomban részesülnek.






A rajzpályázat témája az Alföld egykori természetes erdeinek növény- és állatvilága, a természet értékei és megőrzésük fontossága. Olyan pályaműveket várunk, amelyeken a gyermekek természettel, elsősorban a homokon kialakult tölgyerdőkkel kapcsolatos elképzeléseiket, saját, a testvérekkel, szülőkkel, családtagokkal átélt élményeiket, az alföldi erdőkkel kapcsolatos jövőbeli elvárásaikat, álmaikat jelenítik meg.







A Nagykőrös határában elterülő pusztai tölgyes a legnagyobb és legtermészetesebb állapotban fennmaradt homoki erdőssztyepp Európában. A homoki erdőssztyepp, több mint száz védett állat- és növényfajnak ad otthont. Sokat közülük az Európai Unió is különösen értékes, védendő fajként tart számon. Ilyen például az akár 8,5 cm-re megnövő szarvasbogár, a nagy hőscincér, a fokozottan védett homoki kikerics és a csak Magyarországon élő tartós szegfű. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Nagykőrös Város Önkormányzata és a WWF Magyarország a LIFE-Természet alapból nyert uniós támogatás segítségével 2006-ban természetvédelmi programot indított a nagykőrösi pusztai tölgyesek megóvásáért. Az oktatóközpont e pályázat keretén belül készül.






A rajzpályázattal kapcsolatos tudnivalók és további információk a www.pusztaitolgyesek.hu honlapon találhatók.








Kapcsolódó anyagok
Cikkek:
Nagykőrösi tölgyesek
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kordondemokrácia
  2008-03-24 21:56:59, hétfő
 
  A mai magyar valóság a kormányzati arrogancia és erőszak valósága. Magyarország államformája a Kordondemokrácia. Nos most nem a "randalírozó csőcselék" erőszakosságáról szólok (ugye erőszak erőszakot szül, ne keverjük össze a kormány erőszakos akcióit a nép erőszakos reakciójával!), hanem azoknak az erőszakosságáról, akiknek egyetlen dolga lenne a nép szolgálata. Valamikor a nép szolgái nagyrészt a művelt arisztokráciából kerültek ki.

Kulturált, több nyelven beszélő, a gyermekkori neveltetés által megszerzett "von Haus aus" intelligenciával rendelkező emberek voltak. Legfőbb sajátosságuk a nemzet iránti elkötelezettség volt. A kommunista 50 év, azután a "munkás-paraszt" hatalom világa ezt kiirtotta. Műveletlen, rosszindulatú, aljas, hazug, és főleg nemzet-ellenes "nép-szolgák" vették át a hatalmat csalásokkal, az ellenfelek egyszerű likvidálásával. A fortélyos félelem igazgatott helyettük. Nos ezek a szolgák, tudniillik a miniszterek, itt maradtak a nyakunkon 17 évvel azután, hogy az oroszok kivonultak. Minden változatlan. Azaz mégsem. A helyzet annyival rosszabbodott, hogy ma már ezek - már maguk által is beismerten hazug csalók, akiket a nép nem arra hatalmazott fel, hogy csaljanak, hazudjanak és, hogy évekig ne csináljanak semmit - milliárdosokká váltak.

A nép milliárdos szolgái! Micsoda paradoxon!! Az egyik leggusztustalanabb figura ma ezek közül Veres János, a pénzügyminiszter (miniszter?), aki a fizikai erőszaktól sem riad vissza. Belefejel a kamerába, fellöki a riportert (arrogáns, erőszakos, agresszív, idegbeteg?), majd letagadja a nyilvánvalót (hazug, aljas, rosszindulatú). Megkockáztatom, hogy vezetői alkalmatlanságáról is tanúbizonyságot tett, mert a konfliktustűrő képessége nulla. Valószínűleg uralkodni sem tud magán, és attól tartva, hogy bever egyet a riporternek - kéri, hogy 5 méternél ne menjenek közelebb hozzá. (Persze attól még lerohanhatja a riportert!) Nos, ezt a falusi kocsma szintjét megtestesítő "felsővezető" (és elnézést kérek a rendes csendben lerészegedő intelligens kocsmai uraktól) kezébe van letéve Magyarország pénzügyi jelene és jövője. Felmerül a kérdés, hogy kiből is lehet miniszter Magyarországon? Kell hozzá szakértelem, megfelelő végzettség? Veres János végzettségét nem ismerem. Bár már kiderült a szocialista kordondemokrácia néhány felsőszintű "szolgájáról", hogy azon kívül, hogy jó elvtárs, semmihez sem ért (mint régen). A szakértelem pedig tudtommal a tapasztalat függvénye. Ma a pénzügyminiszterséghez elegendő egy Tsz főkönyvelői tapasztalat, amivel Veres kétségkívül rendelkezik.

A szolgálat azonban meghatározott emberi tulajdonságokat is megkövetel, pl. alázatot, tisztességet, igazmondást, a nemzet iránti elkötelezettséget, intelligenciát, és nem utolsósorban feddhetetlenséget és ezáltal példamutatást. Veres János rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal? Alázatos ember nem agresszív. Tisztességes ember nem vesz részt egy csalással hatalomra jutott kormány ámokfutásában és nem osztogat pénzt a családjának és a régi haveroknak a köz javaiból. Igazmondó ember nem tagadja le a nyilvánvalót, tudniilik, hogy szándékosan lökte el a riportert. A nemzet soha sem tapasztalt mértékű eladósítása pedig minden, csak nem felelős, nemzet iránti elkötelezettség. Egy intelligens, megfelelő IQ-val rendelkező miniszter, ugyanakkor, a népszavazást követően nem az agresszivitását demonstrálja, hanem lemond. Szükségeltetik még a nép szolgálatához a feddhetetlenség, persze nem csak a szolga személyében, hanem az egész pereputtyát beleértve.

Egy szolgának példát kell mutatnia. Nem lehet például a gyereke maffiózó. (Vagy talán éppen a "példamutatás" által lesz azzá?)

Summa summarum, Veres alkalmatlan. Agresszív és faragatlan. El kell zavarni. Sajnos a kordondemokrácia ezt ma még nem teszi lehetővé. A népi bölcsesség azonban tudja, hogy a hazug embert gyorsan utol lehet érni.

U.i. Sajnos a fentiek a többi kormánytagra is nagyrészt igazak. Legfőképp az ideggyenge miniszterelnökre.

Magyarországi Jogsértettekért Egyesület (www.maje.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Civil Akadémi a Polgárok Házáb
  2008-03-24 21:54:45, hétfő
 
  2008. március 27. csütörtök, 18 óra.

A Szövetség a Nemzetért Alapítvány soron következő civil akadémiai estjén az energiáról és a klimaváltozás következményeiről tartanak előadást.

1. Felkészülés a globális klimaváltozásra. Hazai feladatok.
Előadó: Dr.Láng István kutatóprofesszor

2. Az emergiapolitika aktuális kérdései
Előadó: Dr.Petz Ernő, akadémikus, egyetemi tanár

Az előadások nyitottak, a belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várnak.
Cím: 1089 Budapest VIII.Visi Imre u. 6.Polgárok Háza
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Meghívó parlamenti nyílt napra
  2008-03-24 21:52:31, hétfő
 
  "Oszintén a hátrányok megszüntetéséért

A Kereszténydemokrata Néppárt
2008. április 9-én
parlamenti nyílt napot rendez
"OSZINTÉN A HÁTRÁNYOK MEGSZÜNTETÉSÉÉRT
címmel.

A rendezvény célja és mottója:
Kezd"odjék "oszinte társadalmi párbeszéd a leszakadó társadalmi rétegek,
kiemelten a romák felzárkóztatása érdekében.

A mintegy négyórásra tervezett id"otartamban sok rövid el"oadást,
beszámolót és javaslatot szeretnénk összegy"ujteni politikusoktól,
kisebbségi szakért"okt"ol, pedagógusoktól, maguktól az érintettekt"ol és olyan
szakemberekt"ol, akiknek szívügyük az elesett emberek felkarolása.
Nemcsak helyzetbemutatásra és a valós problémák feltárására törekszünk,
hanem kiútkeresésre, a jó gyakorlatok bemutatására,
a "Mit kell tennünk?" kérdésre adandó lehetséges válaszok számbavételére.
A programot (a felszólalók névsorát) a helyszínen osztjuk ki.
A nyílt nap a sajtó részére nyilvános!

Helyszín:
Országház, Fels"oházi ülésterem

Id"opont:
2008. április 9. (szerda)
10.00 - 14.00 óra

A nyílt napra tisztelettel meghívom.
Amennyiben elfogadja a meghívást és részt kíván venni a nyílt napon, kérem,
hogy részvételi szándékát legkés"obb április 4-ig írásban vagy telefonon
jelezze
Molnár Csilla szervez"onél (csilla.molnar@palament.hu,
postai cím:
1358. Budapest, Széchenyi rkp. 19.
Telefon: (1) 441-5473, 441-4526),
hogy a beléptetésér"ol id"oben gondoskodhassunk.

A Parlament épületében csak személyi okmánnyal, az el"ozetesen leadott névsor
alapján
a kapu"oröknél elhelyezett engedély birtokában lehet belépni a VII. kapun.
A több száz f"o személyi ellen"orzése és beléptetése id"ot vesz igénybe,
ezért kérjük, hogy érkezését 9 órától kezd"od"oen ütemezze.

Remélve, hogy a meghívást elfogadja, válaszát várva tisztelettel és
barátsággal köszöntöm:

Budapest, 2008. március 20.
Dr. Hoffmann Rózsa, országgy"ulési képvisel"o
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyötrelmes időszak következik
  2008-03-24 21:49:27, hétfő
 
  Gazsó: Gyötrelmes időszak következik
Az MSZP elveszítette társadalmi támogatottságát
2008. március 20. 14:55 Lippai Roland - MNO

Nem az a legfőbb kérdés, hogy a népszavazás eredménye okán Gyurcsánynak mikor kell felállnia a székéből, hanem hogy március 9-e után a politika megteheti-e azt, hogy nem változtat önmaga működésén. Igaz, előállhat olyan helyzet, hogy a kormányfőnek mennie kell, ám az MSZP egyelőre még nem tud reagálni a kialakult helyzetre.

Gazsó Ferenc szociológus professzor a Magyar Nemzet Online-nak elmondta: a magyar társadalom nagy része kilépett a politikai névtelenségből, immár bármikor megfogalmazhatja a véleményét az őt érintő kérdésekben. Teljesen egyértelmű, hogy az MSZP társadalompolitikai tagozatának korlátozni akarták a tevékenységét - fogalmazott a tagozat tiszteletbeli elnöke.

- Nem tagadható, hogy a március 9-i népszavazás rendkívül sikeres volt, több mint hárommillió ember szavazott a vizitdíj, a kórházi napidíj, illetve a tandíj ellen, ez pedig kemény politikai csapást mért a kormányra. Az ebből a ciklusból hátralévő időben vajon ez mennyiben befolyásolja a kormány politikáját? Okulhat ebből az eredményből az MSZP-SZDSZ-koalíció, van-e esély egy szélesebb társadalmi alapokon nyugvó politika kialakítására? Gyurcsánynak mennyiben gyengültek a pozíciói? Mikor érkezhet el arra az idő, hogy az MSZP megelégelje ezt az abszolút felülről irányított politikát, mást ültetve Gyurcsány székébe?

- A népszavazás rendkívül jelentős változást hozott a magyar politikai erőtérben. Ennek oka, hogy az elmúlt 18 esztendőben úgy tűnt: a magyar társadalom jelentős része apátiába, közönybe, apatikus tűrésbe süllyedt, és nincs igazán lehetőség az aktivizálására. A népszavazás kapcsán szóba jött az egészségügyi ellátórendszernek egy olyan piacosítási lehetősége, ami az egyéni erőforrások latba vetésének szükségességét helyezi erőtérbe - az egyén, a család vállaljon az eddiginél sokkal nagyobb terheket magára a közszolgáltatások igénybevételénél, vagyis amit az öngondoskodás elvén fogalmaznak meg -, ez pedig minden bizonnyal riadalmat váltott ki a társadalomban. Azt a felismerést, hogy olyan változások történhetnek meg, amelyeknek -"ha nem vigyázunk" - nagyon sokan vesztesei lehetnek. Ez a félelem aktivizálta a társadalmat, ez pedig majdnem mindenki számára meglepetést okozó, 50 százalékot meghaladó részvételt hozott a referendumon. Ez nagyon komoly fejlemény, mert a lakosság túlnyomó többsége kilép a politikai névtelenségből, önmagát mint a társadalmi események befolyásolóját jeleníti meg. Ez azt is jelenti: azon a módon, ahogy eddig politizált az elit, tovább már nem lehet folytatni. Tehát nem lehet a politikát az emberek tűrőképességére, cselekvőképtelenségére, passzivitására építeni, mert számolni kell azzal, hogy bármikor előállhat olyan helyzet, hogy újra cselekvőként jelennek meg a politikai színtéren az állampolgárok, és ami nagy érdeksérelmet okoz, azt nem hajlandók elfogadni.

Az egészségbiztosítási törvény módosítása alighanem elkerülhetetlennek tűnik, hiszen amennyiben a kormány nem visz véghez valamilyen lényeges korrekciót ebben a már elfogadott törvényben, akkor szembe kell néznie azzal, hogy ősszel jön egy újabb népszavazás, aminek a kimenetele nem lehet kétséges. Ez azt jelenti, hogy egy újabb látványos kudarc, vereség, nyílt konfrontáció alakul ki a társadalom és a kormány között. Ennek pedig a következményei hosszabb távon is nagyon érzékelhetők lehetnek. Meg kell születnie annak a felismerésnek: ahogy eddig ment a politika, ahogy eddig csinálták - vagyis, hogy a választások előtt mást mondunk, mint azt követően, hogy az emberekkel mindent el lehet fogadtatni akkor is, ha nem igazán örülnek a dolgoknak, és mindent eltűrnek -, nos, ez tovább nem megy. Ennek megfelelően mégiscsak hozzá kell igazítani a politikai kalkulációkat, döntéseket a társadalom jelentős részének igényeihez, elvárásaihoz, szükségleteihez. Legalábbis ahhoz, hogy hajlandók legyenek bizonyos dolgokat befogadni, eltűrni vagy elviselni.

Gyurcsány hiába mondta: kilencedike még lehetséges, hogy az ellenzéké, de tizedike már nem az övék. Ez nyilvánvalóan nem így van. Arról van szó, hogy kilencedikét egy olyan tizedike követi, amely felveti az egész politikai vonalvezetés vizsgálatának szükségességét, illetve azt is, hogy teljesen új politikai magatartásnak, stílusnak az igénye és szükséglete bontakozott ki. Nem egyszerűen az a kérdés, hogy magát a miniszterelnököt személyesen hogyan érinti a népszavazás eredménye, hanem hogy mit jelent ez a fejlemény a politikai erőtér egészében, a politikacsinálásban, a döntéshozatalban, az állampolgári szükségletek, igények, illetve a politikai döntések viszonyának tisztázásában. Felvetődik az is, hogy ezzel a politikával, amelyre azt mondják, az ország emelkedése szempontjából nagy hozama lenne a jövőben - a kormány most ezzel érvel, illetve hogy a lakosság nem ismerte fel ezt a pozitívumát az úgynevezett reformoknak -, ezzel semmire sem lehet menni. "Én hiába mondom, hogy valamilyen intézkedés, reform távlatilag a társadalom számára tulajdonképpen megtérülő dolog, ha nem vagyok képes az állampolgárokkal ezt elfogadtatni." Vagyis ha maga az állampolgár, aki az egész folyamatnak az elszenvedője lesz, egészen másképpen ítéli meg a dolgot: "se most, sem a jövőben nem várhatok semmit, meg kell akadályozni a dolgot."

Most történt meg először az elmúlt közel két évtizedben - persze a 90-es évek elején volt már ilyen, közvetlenül a hatalomváltás után -, hogy az MSZP kormányzati pozícióban ne tudta volna legalább azt elérni, hogy semlegesítse a választóközönség nagy részét. Tehát ha valamilyen akció elindult, vagy valamilyen népszavazás - elég csak a kettős állampolgárságról szóló népszavazásra gondolni, ahol elérték, hogy a választók nagy része nem ment el szavazni -, ez most március 9-én nem ment.

Tulajdonképpen az MSZP elveszítette azt az esélyét és lehetőségét, hogy a választóközönség jó részének a viselkedését befolyásolja. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy elveszítette a társadalmi támogatottságát.

Teljes cikk: http://www.mno.hu/portal/549892
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2008.02 2008. Március 2008.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 282 db bejegyzés
e év: 2154 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 213
  • e Hét: 7211
  • e Hónap: 8158
  • e Év: 44099
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.