Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Pénz az alpesi oázisból
  2008-04-28 21:23:28, hétfő
 
  Pénz az alpesi oázisból

"Lehet, hogy a balosok mosolya hamarosan az arcukra fagy"

Prőhle Gergely, vilag@hetivalasz.hu
8. évfolyam 17. szám, 2008.04.24


A történet egy februári reggelen kezdődött, amikor a német posta vezérigazgatójának kölni villája előtt megjelentek a tartományi ügyészség emberei, majd több láda irattal felpakolva kihallgatásra kísérték az üzletembert.
Klaus Zumwinkel előállítása, az adócsalás bizonyítottnak vélt esete a hamburgi és a hesseni tartományi választási kampányban felerősítette az osztályharcos hangokat, és jelentős hátszelet adott az egykori állampárt kádereiből és a nyugatnémet szélsőbal furcsa alakjaiból összeállt pártnak, a Baloldalnak. Ez az a formáció, melynek egynémely vezetője részese volt a keletnémet pártvagyon eltüntetésének.

Az állampárt vagyonának maradékát nemcsak Magyarországon, Luxemburgban és Svájcban, hanem abban a törpeállamban is keresték, melynek nyilvánosságra került banki adatai Zumwinkel vesztét is okozták. A liechtensteini uralkodócsalád tulajdonában lévő bank ügyféladatait tartalmazó lemezt még 2002-ben lopta el egy sértődött banktisztviselő, hogy aztán az értékes portékával üzleti és titkosszolgálati körökben házaljon. Végül a Német Szövetségi Hírszerzés vette meg az adatokat tartalmazó lemezeket, több mint négymillió euróért.

A befektetés busásan megtérült, hiszen a hír hallatára néhány hét alatt 75 millió euró adót fizettek be az önfeljelentő módos polgárok, még mielőtt őket is a televízió nyilvánossága előtt tuszkolták volna a rabomobilba. Az ügy eddig sem tanulságok nélkül való, de a német állam adóbevétel-növekedésén túl még számos nemzetközi következménye lehet a delikát adathalmaz felbukkanásának.

Liechtensteinben és Svájcban különbséget tesznek adóvisszatartás és adócsalás között, az unió tagállamaihoz képest a büntetőjog kesztyűs kézzel bánik a közterheket nem vagy csak késlekedve fizetőkkel. A liechtensteini "alapítványok" kamatai adómentesek, így jelentősen kedvezőbb feltételei vannak a "takarékoskodásnak". A botrány nyomán a német sajtóban a törpe hercegség már-már haramiaállamként jelent meg, újra felszítva azt a vitát, hogy mit is kezdjen az európai joggyakorlat két olyan szuverén állammal, melynek törvényei nincsenek összhangban a földrész más országaiban érvényes szabályozással.

Svájc ugyanakkor már igyekszik együttműködni az európai adóhatóságokkal oly módon, hogy a betétes névtelenségét megőrizve, egy összegben utalja át a kamatadót a számlatulajdonos anyaországába. Az alpesi hercegség azonban Andorrával és Monacóval együtt továbbra is az adóoázisok feketelistáján szerepel. Adószakértők százmilliárd euróra becsülik a német állampolgárok által Liechtensteinben kezelt vagyont. Nem csoda hát, hogy a kieső adóbevételek felkutatására akár bűnözők segítségét is igénybe veszik. Ez utóbbira hivatkozva egyébként több per is indult a német állam ellen, mondván: közpénzekből nem lehet bűntetteket finanszírozni, márpedig a banki adatok eltulajdonítása annak mondható.

Érdekes fejlemény továbbá, hogy a német titkosszolgálat nem csupán jómódú német állampolgárok adataihoz jutott hozzá, hiszen az LGT bank ügyfelei között joggal feltételezzük az európai politikai és gazdasági elitek különböző rendű-rangú képviselőit is. A rájuk vonatkozó adatok pedig jól használhatók akár gazdasági, akár politikai érdekérvényesítésre, bár távol álljon tőlünk, hogy Németország feltétlen jogállami működésében akár csak egy fikarcnyit is kételkedjünk.

A megvásárolt adathalmaz ügye mindenesetre élénken foglalkoztatja az európai közvéleményt, már csak azért is, mert a vezető menedzserek díjazásának arányossága a sorra horribilis veszteségeket elkönyvelni kényszerülő bankok láttán még inkább megkérdőjeleződik. Ez a logika pedig - különösen a növekvő szociális feszültségek miatt - nálunk is érvényesülhet. Az APEH már kérte a német hatóságokat, hogy ha magyar állampolgárok is felbukkannának a kuncsaftok között, akkor azt közöljék. Válasz egyelőre nem érkezett.

Az elmúlt héten viszont már eljuttatták Bécsbe az osztrák állampolgárságú ügyfelekről szóló listát. Egyes sajtóhírek szerint pedig a keletnémet pártpénzek újabb részleteire is rábukkantak, így lehet, hogy a német balosok mosolya hamarosan az arcukra fagy.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2008.03 2008. április 2008.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 606 db bejegyzés
e év: 10632 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 179
  • e Hét: 2439
  • e Hónap: 19232
  • e Év: 152149
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.