Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Százezrek jelenlétében zajlott
  2008-05-11 23:55:26, vasárnap
 
  Százezrek jelenlétében zajlott a pünkösdi búcsú Csíksomlyón

2008-05-10 16:26

Százezrek jelenlétében kezdődött szombaton délben a székelyföldi Csíksomlyón a 442. hagyományos csíksomlyói pünkösdi búcsú. Mint minden esztendőben, az idén is keresztalják sokasága népesítette be a Csíkszereda mellett magasló két Somló-hegy közötti "Nyerget", ahol Erdélyből és világ számos más tájáról több százezer magyar gyúlt össze.

A tömegben egyaránt láthatóak a szentkoronás magyar lobogók, itt-ott egy-egy Árpád-sávos zászló is. Az ünnepség kezdésekor emlékeztették a jelenlévőket, hogy a zarándoklat a legdemokratikusabb intézmény, itt mindenki egyenlő. Csak egy hivatalos meghívottja van a búcsúnak, a celebráns ünnepi szónok, aki az idén Schönberger Jenő szatmári püspök.

Az idei búcsú mottója egy katolikus népénekből vett sor: "Egészen szép vagy, Mária!".

Schönberger Jenő szentbeszédében hangsúlyozta: a jelenlévők nem csupán a nyelvben és a hitben vannak együtt, hanem a szeretet is összetartja őket. Emlékeztetett a globalizáció folyamataira, megállapítva, hogy ilyen körülmények között egy olyan kis nemzet, mint a magyar nem diktálhatja a világot meghatározó törvényeket. Rajtunk múlik azonban, hogy életünkbe beengedjük-e az életellenes törvényeket - hangsúlyozta a püspök. A püspök hangsúlyozta: életünket az Isten, a haza, a család, a tisztaság, a becsület, a munka, a felelősségtudat, az áldozat és az élet szentsége kell, hogy vezérelje.

A tömeg az idén is "belepte" a hegy oldalát, egyaránt láthatóak voltak a szentkoronás magyar lobogók, itt-ott egy-egy Árpád-sávos zászló is. Nemcsak Románia különböző vidékeiről, hanem más országokból is érkeztek magyar ajkú hívek. Magyarországról is sokan jöttek a búcsúra.

A hagyományoknak megfelelően az idén is részt vettek a szertartáson a szerzetes- és lovagrendek képviselői, a díszegyenruhás hagyományőrző huszárok, az ugyancsak egyenruhás bányászok, akárcsak az úgynevezett keresztalják (egy-egy egyházközség zarándokcsoportja, amelynek tagjai egy közös kereszt alatt vonulnak). A búcsún ott volt a Magyar Gárda mintegy negyven fős alakulata is.
(mti.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
700km-es szakrális híd Csíksom
  2008-05-11 23:50:17, vasárnap
 
 
700km-es szakrális híd Csíksomlyó és a Pilis között

2008-05-11 12:43


"Az élet él és élni akar" - írta koszorús költőnk. Ezt tapasztaltuk meg néhány ezren ma Pilisszántó lankáin.
Kedves barátaink, a Ballán házaspár befogadó jóvoltából, hála az égnek ismét eljutottunk a Csillagösvényre. Arra a Csillagösvényre, amit Szőnyi József, Pilisszántó valamikori polgármestere álmodott meg.

Töretlen hittel, telve reménnyel és tenniakarással intett valamikor a dombok felé és ma szobrok, gyönyörű fafaragványok fogadják a zarándokot, kápolna, mögötte a hatalmas kereszttel. Sziklaszínház a domb tövében, ahol már sámánszertartástól rock-operáig sok zenét visszhangoztak a vén mészkőfalak.
Nimród, Attila, Árpád, és Mátyás király szobra fogadja a látogatót. Sorban elmesélik a magyarok történelmét a maguk sajátos, misztikus jelképrendszerükkel. Ezeket a képeket szinte minden magyar megérti. A lelkébe van róva.

Már jóval az istentisztelet előtt megtelt a domb aljában a hatalmas parkoló. Útközben gyalogos zarándokokkal is lehetett találkozni, akik az út szélén bandukoltak, hol énekelve, hol meg beszélgetve, de mindenkinek szemében ott csillogott a feszült várakozás. Valami megmagyarázhatatlan, valami fényességes. Nagyon is a földön jártak, de lelkükben már a dombokon lengette a nemzetiszínű zászlót a tavaszi szellő.

Természetesen a szobroknál meg-megállva, és azokról pár szót beszélgetve, komótosan haladtak a zarándokok az úton. Már messziről hallatszott a vendég kórus próbája. Halkan, szívet melengetőn és simogatón szólongatták a lelkeket mind közelebb.

A Csillagösvény kápolnához vezető kanyarulatában maga alias "Polgi", Szőnyi József fogadta az érkezőket. Mindenkihez volt kedves üdvözlő szava, széles mosollyal kísérve. Nem udvariassági mosoly volt, hanem a lassanként teljessé váló álma felett érzett őszinte örömé. Kézfogásában vendégszeretet, hit és erő lakozik.

Már a fogadásnál az utolsó kanyarban feltűnt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mentőautója. Mellette a fiatalember máriás zászlót tartott hosszú rúdon. Véle átellenben a Mária Rádiót népszerűsítő szórólapokat osztottak kedves szavak kíséretében.

Össze is gyűltünk igen szép számban, hogy csak úgy tarkállott a bokrok, fák alja.
A Boldogasszony kápolna előtti kicsi téren érdeklődők sokasága keresete az ismerősöket, barátokat, és leendő helyét, ahol az ünnepi misét együtt hallgatja szeretteivel és a hívekkel.

A hatalmas vörös fenyőből ácsolt, Erdélyből ajándékba kapott kereszt tövében is sokan fényképezkedtek.
Természetesen a Boldogasszony kápolna, mint ismét életre kelt szakrális hely vonzott mindenkit, hacsak egy pillantással is emlékbe elvinni a csodálatos szobor látványát. Fegyelmezett sorban várakoztak a hívek, egyszer se volt fennakadás sem a bejutásnál, sem a kápolnából kifelé jövet.
A Magyar Gárda tagjai közül is tették tiszteletüket néhányan a hívek között. Jelentem, egyikünk sem kívánt elhatárolódni a délceg legényektől! Meg kell említeni, egész idő alatt a végtelen türelem, az egymás iránti tisztelet, és szeretet hatotta át az embereket.
Dr. Bakos Batu és lovagtársai kezdtek imába a kórus próbája után, mintegy ráhangolva az áhítatra az egybegyűlteket. Séta közben, vagy már egy farönkön ülve, de szinte minden száj mozogni látszott, egyre elmélyültebb összhangban. Köszönet nekik rendületlen segítségükért.

Hoffer József atya, aki a télen imádságos böjttel hívta fel a figyelmet árva országunk sanyarú helyzetére, vezette a misét. Vidám alkatú ember. Figyelmes egyénisége a mindenre kiterjedő teljes jelenléttel párosul, miközben megmarad a Jézus Katonái, a jezsuita rend alázatos szolgájaként. Igazi karizmatikus alkat.

A bevezető áldás és köszöntést követően létesült kapcsolat a Csiksolyón ünneplő hívekkel. Az ébredő Pilist át meg átjárta a 700 kilométerről érkező köszöntést. Mintha csak azt az üzenetet hordozta volna magában az a néhány szó, amelyben megemlítették Pilisszántót és az ott ünneplő híveket, hogy "Ébredj magyar! Emeld tekinteted a Pilis egére, értsd meg végre, itt az idő! Mi, Székelyföldön megőriztünk nektek egy titkos ajándékot. Ezt úgy hívják hazaszeretet. Vigyétek és adjátok hírül minden magyarnak!"
Szem nem maradt szárazon!
Hoffer atya viszonozta a köszöntést, majd elkezdődött a mise. Amikor a közös gyónás előtti szavait hallgattunk, egyik mondatában a teremtésről beszélt. Idézte a Szentírást: "Legyen világosság!". Kérem szépen, jelentem az égi ügyelő kitűnően érti a dolgát, mert a borongósra fordult időben lágyan széthúzta a felhőket felettünk. Mire Hoffer atya ezt a két szót kimondta, kisütött a nap. Úgy is maradt a mise végéig. Mindenhol körös-körül borús volt az ég, de ahol a zarándokok ellepték a domboldalt, ott bizony komolyan zúdult ránk a fény, áradt az erő.

A hagyományos népénekek szinte minden résztvevőt a közös éneklésre buzdítottak. A kitűnő kántor szerényen megbújt elektromos orgonájával. Csak a mikrofon jelezte, hogy köztünk van, és előjátsza-énekli az ősi dallamokat.

Hoffer atya nem húzta nyúzta prédikációját. Rendkívül összefogott, átgondolt szavakkal szemléltette a mai Magyarországon eluralkodott összevisszaságot. Felmutatta egyben az a vígaszt, hogy ez egy nagyon jó helyzet, mert innen már csak jobb következhet, hiszen az apostolok, mint hallhattuk az örömhírben a legnagyobb félelmeik közepette, félelmetes lelki sötétséggel, a nélkülözés teljességében önmagukkal vívódva kapták meg a Szent Lélek segítségét.

Úrfelmutatáskor még az addigihoz képest is erősebben tűzött a nap. A temérdek zarándok türelmesen kivárta az áldozást, ami látszólagos tumultusnak tűnt. Ám a szűk hely ellenére senki nem ütközött senkivel, mindenki részesedhetett a kegyelemben.

A mise végén Hoffer atya mindenkinek hálásan megköszönte jelenlétét, és az egész listát ugyan nem felolvasva, de a Mária Rádió aktivistáival gyűjtött településneveket felsorolva jelezte, milyen messziről képesek voltak a hívek útra indulni a ma déli hitbéli együttlét kedvéért.

Végig a szertartás közben Ferencz Éva csodálatos éneke kápráztatta a híveket. Aki hallotta már szívbéli, őszinte énekimáit, biztosan nem felejti el. Többet ezek közül maga gyűjtött erdélyi útjai során. Hazadédelgette közénk az ősi dallamokat, épülésünkre és boldogításunkra. Olyan ritka művet épít lelkéből lelkünkbe, ami az egész Kárpáthazában manapság párját ritkítja. Az ő hangját várva-várva visszhangozták a Pilis lejtői. Mintha öltöznének dalba, regébe, ismét imába. Isten áldja meg érte, hogy megtisztelt minket jelenlétével!

Végül a hagyományos közös éneklések zárták a misét. Boldogasszony anyánk dallama messzehangzón szakadt fel a torkokból. A Himnusz hangjait már Sinkovits Vitai András kezdte, s előzetes kérésére a második versszakot is elénekeltük. A Székely himnuszt Papp Gábor csodálatos kiegészítő, vagy talán inkább kiteljesítő versszakával együtt énekeltük. Babba Máriáról elmondott versét dobjával kísérve. A Magyar Miatyánk már megtisztelő ráadás volt. Tanító és felemelő pillanatokkal ajándékozta meg a hívek karéját.

A találkozó végén a Fénykórust hallhattuk. Felszabadult örömöt hoztak közénk a maguk hét megyéből összegyűjtött létszámával. Szerény kedvességükkel, és kiművel, de véletlenül sem művies összmunkájukkal egycsapásra magukkal ragadták hallgatóságukat, és a közös ima most már más formában folytatódott. Hálásan köszönjük nekik is léleképítő hívogatásukat, imájukat! Vezesse őket a Jó Isten további sikeres úton, hasonló sugárzó szeretetben!

700 km választott el minket a csíksomlyói nyeregtől, de ezt a csodát, aki ma átélte, annak élő valóság marad a tér és idő felett diadalmaskodó hit ereje. Ma a magyar keresztények nem csupán a technika segítségével győzték le az átokkal teli évtizedek széttagoltságát, a hírhedett december ötödikét. Ez az erő mostantól mindeneket együvé hív, és kovácsol örökre.

Hiszem és vallom, bízom benne és reménykedem, hogy minden testvérünk megérti, megéli idővel ezt a csodálatos együvé tartozás megkerülhetetlen szükségességét!

Hála legyen Babba Máriának, Boldogasszonyunknak! Hálás köszönet Szőnyi Józsefnek, akinek még arra is volt ereje, ideje, hogy a hazafelé indulókat búcsúztassa ugyanott, ahol fogadta őket. Káprázatos lélek lakja a robosztus alkatot, aki mégis minden rezdülésével a teljes odafordulást, a reményteli hitének alárandelt életvezetésének nyújtja ajándékba.
Kérjük együtt, adjon neki a Jó Isten erőt, egészséget, minden szerettei között és örömére, hogy még sok Pünkösdöt tölthessünk eztán vele és gyarapodó számban körülötte.

Mutassuk fel a lassan hitét vesztő magyaroknak, hogy nem lehet semmi akadály előttünk, ha hitünkben megerősödve térünk vissza a hétköznapokba.

Budapest, 2008. május 10.
Lengyel Károly

(nemzetihirhalo.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tatár József: A Dunaparton
  2008-05-11 22:20:41, vasárnap
 
  Tatár József: A Dunaparton


2008.05.10.

300 ijedt, megfáradt szimpatizáns a diktátor propagandaestjén. 500 biztonsági ember, 100 politikus, 300 rokon és vazallus. Szocialista nagygyűlés. Ennyi maradt a hajdani milliós támogatottságból.

2004. december 5-én testvérpártjaikkal karöltve megtörték a nemzettudatot, megalázták a nemzeti gondolatot.
2006. október 23-án szintén ők, a gumilövedékek záporában cinkosan testvéri kezet nyújtottak egymásnak, elszabotálva a kibontakozást.
Úgy alakult, hogy a harmadik köztársaság sírját, Gyurcsány Ferencnek és bűntársainak kell megásni büntetésből, nekik kell vállalni a bűnbak szerepét, cserébe a korábban ellopott állami vagyon, az elprivatizált százmilliárdokért cserébe. A rablók másik fele - a narancsos váltópárt - eközben tenyérnyi kokárdával a mellén várja a hatalmi vákumot, az ölébe pottyanó hatalmat. 600 napja fortyog az üst. Eközben Magyarországot a diktátori hatalomvágy, a belpolitikai vakrepülés, a recesszió, a gazdasági katasztrófa porrá zúzta. Az osztogatásra, fosztogatásra szakosodott érdekpártok nemzeti katasztrófát okoztak.
Elkésett reakció a dunaparti kapkodó igyekezet, a kétségbeesett riogatás, az elhatárolódás, mert a szegfűs irányzatnak egyértelműen befellegzett. Pedig mindent beleadnak a demagóg propagandakampányba. Már nem a Fidesz a mumus, hanem az egyre erősödő nemzeti oldal. A múlt ,,árnyait", azaz saját rossz lelkiismeretüket, történelmi gyökereiket megpróbálják rávetíteni a jövő generációjára, mert ez politikai túlélésük egyetlen lehetséges módozata. Figyelem! Nekünk nemzeti radikálisoknak el kell határolódnunk mindazoktól, akik az elmúlt két évtized politikáját alakították. Sem szövetségesként, sem ellenzékként nem várhatunk tőlük konstruktivitást, mert minden szavuk hiteltelen. Az ő politikájuk a kifacsart értelmű tolerancia, a belpolitikai autizmus és a külpolitikai szolgalelkűség, a mi célunk a politikai váltáson túl, a nemzeti megújhodás. Nemzeti egység mindenek felett. A nemzeti egység alapja az elszámoltatáson túl a nemzeti gazdasági, és politikai környezet megteremtése. Nemzeti érdekvédelem, belső monetáris rendszer, belső piacok, hazai termelő, feldolgozó rendszerek kialakítása, és védelme. Nemzeti protekcionizmus a Kárpát-medencében. Nincs más választásunk. Természetes, hogy ez a program csak azoknak vállalható, akik történelmi gyökereinket, hagyományainkat a nemzeti felemelkedés alapjának tekintik. Teljes szerkezet átalakításra van tehát szükség, ahol az idegen érdekeket védelmező áltoleranciát felváltja a valódi nemzeti tolerancia, amely a jogok és kötelezettségek összhangján alapul. Ettől a rendszertől csak az idegenkedhet, aki ebből az országból inkább vinne, mint hozna. A belső monetáris rendszer stabilizálása magával hozza az értékalapú - valós teljesítményre épülő- gazdaság fellendülését, ahol a munka megbecsült, ahol a bérek jelentősen növekednek. A fizetőképes kereslet fellendíti a termelést és a szolgáltatást, fokozza a gazdaság lendületét. A jelenlegi - spekulációra épülő - gazdaság banki, tőzsdei manipulációra, a magyar munkaerő bérrabszolgaságára, valamint a multinacionális cégek mindenhatóságára épül, teljesen kiszolgáltatva a világgazdaság mozgásának. Ez olyan, mintha tandemugrást hajtanánk végre, ejtőernyő nélkül. Most a magyar többet termel, mint amennyit fogyaszthat, megtakarításait felélte, alapvető igényeit a lakosság zöme csak (pl. lakás) hitelekből tudja finanszírozni. Ezt kell megváltoztatnunk. Erre a feladatra a jelenlegi parlamenti pártok alkalmatlanok, ez a munka a következő politikai generációra hárul. A világgazdasági környezet gazdasági válságot, égbeszökő élelmiszer és energiaárakat, szociális katasztrófákat jelez. A megosztott nemzetek képtelenek lesznek szembeszállni a kihívásokkal, felőrlődnek a belső és külső feszültségekben. A trianoni utódállamok a termelésen, belső piacokon alapuló gazdálkodás mellett döntöttek, és erősödnek. Mi magyarok Európa egyik legtermékenyebb vidékén, hatalmas ivóvízkészleteink, gyógyvizeink, gáz és olajmezőink ellenére, éhezve, szegényen, reménytvesztve várjuk a jószerencsénket. A pártok jól végezték a dolgukat. Magyarországot előkészítették a gyarmati létre, majd a dunaparti estében a szegfűk ura megmagyarázta a megmagyarázhatatlant. A párszáz fős tömeg a fáklyák fényénél inbolyogva megindult a part felé. Néhány perc múlva égtek a vascipők, lángoltak a kukák.

Tatár József
Rendsszerváltó Fórum
http://fusz.hu/node/8462
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A bajorok ki merik nyitni a sz
  2008-05-11 22:17:54, vasárnap
 
  A bajorok ki merik nyitni a szájukat

2008-05-11 20:58 barikád.hu


Günther Beckstein bajor miniszterelnök felszólította a cseh kormányt, hogy haladéktalanul helyezze hatályon kívül a Benes-dekrétumokat. A politikus szerint ezek nem egyeztethetők össze az Európai Unio elveivel, amelyek közt említette a hazához való jogot is.

A háború után több millió ember vált jogfosztottá ezen dekrétumok miatt, amikkel Eduard Benes "büszkélkedhet". A földönfutókká és védtelenekké vált embertársaink nagy része német és magyar, azonban a magyarországi, illegitimnek nevezett kormány azután sem tiltakozott igazán ellenük, miután Szlovákia ismételten megerősítette őket.

A Benes-dekrétumok által előirányzott kollektív büntetés nem jelenthet választ a korábbi jogtalanságokra - hangoztatta Beckstein. A politikus arra is utalt, hogy ez sérti a szudétanémeteket, de a magyar kormány nem állt ki a felvidéki magyarokért, pedig a mi esetünkben nemcsak egy emléknapról beszélhetünk, hanem ezen dekrétumok megerősítéséről.

Sokat elmond az Európai Unió hatékonyságáról és konszenzusteremtő képességéről is, hogy ilyen fasisztoid jellegű törvényeket tagállamok megerősíthetnek minden további következmény nélkül. Az egységes Európa fikció mivoltját mi sem bizonyítja jobban, hogy egyik politikus ugyanazon dolog eltörlését kezdeményezi, míg egy másik tagország parlamentje megerősíti azt.

MTI-barikád.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A vereség napja
  2008-05-11 22:16:34, vasárnap
 
  A vereség napja
2008-05-10 06:47:56

Amint március kilencedikére március tizedike jött, május kilencedikére is május tizedike következik. Ha vakon bíztunk volna Gyurcsány Ferenc politikai jóstehetségében, a háromigenes népszavazás másnapján szemernyit sem változott volna a világ: Horváth Ágnes a roppant sikeres és népszerű széfprogram után újabb fenomenális reformötleteken törné a fejét, élne és virágozna a koalíciós pártok örök és megbonthatatlan barátsága, a kisebbségi jelző pedig nem a kormányzást, hanem továbbra is az önkormányzatokat ékesítené.

Ezzel szemben a jövő héten minden valószínűség szerint visszavonják a kormányzó erők által kétszer is megszavazott több-biztosítós egészségügyi pénztártörvényt, holott erről csak ősszel esedékes a népítélet; Molnár Lajos meg titkos kör-e-mailben arra buzdítja szabad demokrata párttársait, hogy keménykedést mímelve szavazzák le a legújabb gyurcsányista kamukormányprogramot, máskülönben politikai bohócot csinálnak magukból. Azontúl, hogy ezzel a megfontolással minden jel szerint elkéstek, figyelmet érdemel a molnári indoklás is: a balek Gyenesei kivételével, aki kellő biztosítékok nélkül engedte végképp kompromittálni magát, Gyurcsánynak bőven elegendő fölesketett minisztere van, így SZDSZ-es rábólintás nélkül is úgy kormányoz, ahogy akar. Ennyit a ,,liberális" ellenzék demokráciafelfogásáról és válási szándékának komolyságáról.

Május kilencedikére is törvényszerűen május tizedike következik, s ez azért érdekes, mert a sikerekben korántsem bővelkedő kormánypárti holdudvar kapva kapott azon, hogy a győzelem napjára rácsatlakozva legalább egy napig a győztes szerepében tetszelegjen. Puszta amnézia volna, hogy Magyarország a világháborúban sajnálatos módon a vesztes oldalán állt, kapitulációt ünnepelni pedig nem vall ép történelmi érzékre? Vagy eltekinthetünk azoktól a zsidó honfitársainktól, akiket Auschwitzból szabadulva a Gulágra vagy Recskre is elhurcoltak? Igaz, ezek régi ügyek, s azóta a históriai tényeket is gondosan átstilizálták: már nem arról van szó, hogy a nyugati nagyhatalmak összekapaszkodtak az egyik főzsarnokkal, hogy legyűrjék a másik főzsarnokot; hanem arról, hogy az antifasiszták legyőzték a fasizmust. Részletekbe nem megyünk, így mellékes, hogy a nekünk jutott antifasiszták némi kivárás után folytatták a diktatúrát más ideológiával, de hasonló eszközökkel. Hogy ezt megértsék, minden lánglelkű antifasisztának kötelezővé kellene tenni Andrzej Wajda Katyn-filmjének csoportos megtekintését. A szaporodó holokauszt-emléknapok meg antifasiszta ünnepek inflációja önmagában is probléma, hiszen magát a kollektív sorstragédiát bagatellizálja - hátha egyes közéleti ötletműhelyek aktuálpolitikai okokból még rájuk is csatlakoznak.

De nem is kell ehhez az ürügykereséshez történelmi emlékdátum: elég, ha egy kakaskodó újságíró összeakaszkodik egy kötelékben járó motoros szubkultúrával, vagy netán egy belvárosi jegyirodának potya publicitásra van szüksége. Az antifasisztának ilyenkor definíciószerűen elborul az agya, s ha nem kapja meg betevő fasizmusadagját, akut elvonási tünetek ütköznek ki rajta. Ilyenkor még amiatt sem fog gyanút, hogy miért tud olyan karakánul kiállni magasztos elvekért verbálisan a miniszterelnök, ha amúgy az elemi közrendet sem képes szavatolni. Nem tűnik fel neki az sem, ha az antifasiszta megmozdulásokat kapcsos zárójellel a népes kínai delegáció látogatásához csatolva zárják le a parlamenti rakpartot. Fő a győzelem, vagy legalábbis a győzelem talmi illúziója, legalább átmenetileg. Kit érdekel, ha pünkösdi a királyság? Május kilencedikére május tizedike jön. A vereség napja.
Csontos János
mno.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A magyaroknak nincs miből félr
  2008-05-11 22:09:13, vasárnap
 
  A magyaroknak nincs miből félretenni
2008-05-08 21:29 barikád.hu



Áprilisban tovább romlott a gazdasági közhangulat hazánkban - állítja legfrissebb közvélemény-kutatására hivatkozva a Medián. Az intézet által megkérdezettek nagy része a munkanélküliség emelkedésével számol, de kiderül az is, hogy a válaszadók mintegy 8 százaléka tervezi hitel felvételét, valamint az, hogy közülük csak minden második tudott emellett a saját jövedelméből is félretenni.

Bár tavaly november és idén február között határozottan javult a lakosság gazdasági közhangulata, a konjunktúraindex értéke március elején visszaesett a januári szintre, és áprilisra valamelyest még tovább romlott - áll a Medián a lakosság gazdasági közhangulatát vizsgáló áprilisi felmérésében.

A gazdasági közhangulatot átlagoló konjunktúraindex értéke március elejére visszaesett a januári szintre, és áprilisra valamelyest tovább romlott - írja legfrissebb felmérésében a Medián. A közvélemény-kutató intézet szerint az év első hónapjaiban az ország helyzetének és kilátásainak értékelése változott a legnagyobb mértékben, így a februárig tartó emelkedést és az azt követő visszaesést is nagyobbrészt az ezekben történt változásoknak tulajdonítják.

A Medián úgy látja, hogy a konjunktúraindex átlagos alakulása 2006 májusa óta viszonylag pontosan követi a Fidesz szavazótáborának hangulatváltozásait. A február folyamán bekövetkezett visszaesés is főleg ezen tábor, illetve a pártpreferenciával nem rendelkezők véleményének romlásából adódott - véli az intézet. Az MSZP szavazóinak helyzetértékelése ugyanakkor a népszavazási kampány során folyamatosan javult, majd áprilisra valamelyest romlott a jelentés szerint. ,,Ezzel együtt a kormánypártok szavazói továbbra is lényegesen optimistábbak az átlagnál, és a Fidesz tábora bízik a legkevésbé a gazdaság teljesítményében."

,,Az elmúlt évi inflációra vonatkozó becslések több mint fél éve átlagosan 18-20 százalék között, míg a jövőre vonatkozóak 19-21 százalék között alakulnak. Eközben a munkanélküliségre vonatkozó becslések november és március között érzékelhetően mérséklődtek, majd áprilisra ismét romlottak." - olvasható. A jelentés arról is beszámol: január és március között az elmúlt évre vonatkozó becslések 20-21, a jövőre vonatkozóak 22-23 százalék között maradtak, ám áprilisra a becslések átlaga ismét 23, illetve 25 százalékra emelkedett. ,,Mindent egybevetve az utóbbi hónapokban a lakosság leginkább az infláció stagnálásával vagy kismértékű romlásával, illetve a munkanélküliség enyhe emelkedésével számolt."

Az év első hónapjaiban összességében a válaszadók mintegy 8 százaléka számolt be a Mediánnak arról, hogy hitel felvételét tervezi, közülük minden második tudott emellett a saját jövedelméből is félretenni. A lakosság vásárlási kedve ugyanakkor a korábbi évek átlagánál alacsonyabb maradt, bár 2007 utolsó hónapjaihoz képest kismértékben javult.

Medián-barikád.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Büszke a nyilasverésekre a Ba
  2008-05-11 21:37:18, vasárnap
 
 
Büszke a nyilasverésekre a Bankszövetség új elnöke
2008-05-11 09:12 barikád.hu



Felcsuti PéterFelcsuti PéterAz egyik szélsőliberális hetilap interjút közöl Felcsuti Péterrel, a Bankszövetség új elnökével. A szerénynek és szimpatikusnak még jó indulattal sem mondható bankár elmondja, hogy szülei már a háború előtt bolsevik eszmékért rajongtak, sőt szoborrobbantásokban vettek részt. Ha esetleg ez még nem lenne elég a kedves olvasónak, Felcsuti azt is elárulja, hogy a ,,dicső" felmenők nyilasverésekből is kivették a részüket. Az új bankvezér pedig máig büszke mindezen tettekre.

Napjainkban, amikor a fasizmust soha nem látott Magyarországon ismét identitást és kormányzati bátorítást ad az antifasizmus, ennél jobban nem is indíthatna valaki. Képzeljük el, ahogy a nyíltan szélsőliberális hetilap olvasói könnyek között olvassák ennek a hős családból származó férfiúnak a szavait. Aki még ezután is képes a meglepetésre. ,,1956 nálunk nem volt se forradalom, se szabadságharc." - vágja a képünkbe. Aztán olvashatunk még az egész életét végigkísérő protekcióról, de kit érdekel.

Egy normális országban egy ilyen embert a társadalmi megvetés, a kirekesztettség, az alkalmi munkákból nyomorgás kísérne. Na, de nálunk? Korántsem. A rendszerváltozást a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezető-helyetteseként megélő pénzember előbb a Citibank ügyvezető igazgatója, majd az Unicbank (ma Raiffeisen Bank Zrt.) vezérigazgatója, 1995-től pedig a szakma a Magyar Bankszövetség alelnökének választja. Ebből persze arra is következtethetünk, kik is adják (még mindig) hazánkban a bankszakmát.

Azon kötélidegzetűeknek pedig, akik még mindig olvassák ezt az írást Pünkösd idején ahelyett, hogy kikapcsolnák a gépet és kimennének a szabadba, azoknak itt a jutalom. Felcsuti ugyanis arról is vall, hogy a karrier érdekében neki semmi sem drága. ,,Amikor beléptem a munkásőrök közé, bizony nem tudtam, hová kerültem, nem érdekelt semmi fegyverrel kapcsolatos tevékenység. Egy volt csak a lényeges, ez volt a kapu, hogy párttag lehessek."

Kommunista verekedőktől, robbantgatóktól és 1956-ot tagadó szülőktől származó, nagyképű, volt MSZMP-tag és munkásőr a magyarországi Bankszövetség elnöke. Ha valaki ismerne egy agresszív, terrorcselekményektől sem visszariadó náci szülők szemefényeként világra jött, tapló modorú, rettenetesen ostoba, Holocaust-tagadó, NSDAP és SS tagságiját őrizgető német bankárt az ottani elitből, kérjük, sürgősen írja meg szerkesztőségünknek, nehogy a kettős mérce vádjával illessenek bennünket...

barikád.hu


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A magyar családpolitikát bírá
  2008-05-11 21:13:07, vasárnap
 
  A magyar családpolitikát bírálta a pápa
2008. május 11.

Keményen bírálta a kormány családpolitikáját, különösen az azonos neműek együttélésének polgárjogi elismerését XVI. Benedek pápa, amikor a magyar püspöki delegáció előtt mondott beszédet szombaton. A kormányszóvivő reakciójában közölte: bárki az alkotmánybírósághoz fordulhat.

A kormányszóvivő szerint ha valakinek aggályai vetődnek fel egy törvénnyel kapcsolatban, akkor az alkotmánybírósághoz fordulhat, hiszen ennek a független testületnek a feladata állást foglalni ilyen kérdésekben. Daróczi Dávid ezt arra reagálva nyilatkozta, hogy szombaton a magyar főpapokat fogadva a pápa dicsérte a katolikus klérus ellenállását az azonos neműek párkapcsolatának hivatalos elismerésével szemben.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: van Magyarországon nagyjából egymillió ember, akik tartós kapcsolatban élnek együtt, de nem kötöttek házasságot, emiatt egy sor területen hátrányt szenvednek azokhoz képest, akik házasságban élnek. A kormány nekik szeretett volna lehetőséget adni arra, hogy a leghétköznapibb ügyekben, például az örökösödésnél vagy bizonyos szociális ügyeknél ne érje őket hátrányos megkülönböztetés. Erről szól a törvény, amelyet a kormány javaslata alapján az Országgyűlés nagy többséggel támogatott - jelentette ki Daróczi Dávid.

XVI. Benedek szombaton a magyar püspöki delegáció előtt mondott beszédében úgy fogalmazott: "jogos volt kritikátok a homoszexuálisok együttélésének polgárjogi elismerésével kapcsolatosan, mert az nemcsak az Egyház tanításával ellentétes, hanem a magyar alkotmánnyal is. Hozzáfűzte: "ez a helyzet, amelyet súlyosbít a nagycsaládosoknak juttatott támogatások rendszerének hiányossága, a születésszám drasztikus csökkenéséhez vezetett, s ezt még drámaibbá teszi a magzatelhajtások elterjedt gyakorlata."

A pápa általában is pálcát tört a házasságkötés nélküli együttélés terjedése fölött, amelyet az elvilágiasodás velejárójának nevezett. Mint mondta, ennek legfőbb kárvallottja a család, amely "Magyarországon is súlyos válságon megy keresztül. Ez jól látható a házasságkötések számának apadásán és a válások számának jelentős emelkedésén".

A magyar püspöki konferencia tagjai ötévente szokásos ad limina látogatáson tartózkodtak a Vatikánban, ahol szombaton fogadta őket az egyházfő.

FigyelőNet, MTI


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pünkösd: egységben a Szentléle
  2008-05-11 21:04:59, vasárnap
 
  Pünkösd: egységben a Szentlélek az Atyával és a Fiúval
2008. Május 11. 00:18

Abcúg.hu

Pünkösd vasárnapján a kereszténység az egyház megalakulására emlékezik: ezt a napot a karácsony és a húsvét mellett a harmadik legjelentősebb ünnepnek tekintik - mondta Tarjányi Béla, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem újszövetségi tanszékének vezetője.

A kereszténység egyházzá, azaz szervezett közösséggé alakulása a Biblia szerint akkor történt, amikor a tanítványok Jézus feltámadása után hét héttel Jeruzsálembe mentek a zsidó vallás szerinti zarándokünnepre.

Ennek során - azon túlmenően, hogy részt vettek a zsidó vallás szertartásain - különvonultak az ünneplő tömegtől, hogy mesterükre emlékezzenek és imádkozzanak.

A pünkösd kifejezés azt mutatja, hogy mintegy ötven nappal Jézus feltámadása után került sor erre a zsidó ünnepre, ugyanis a görög ,,pentecoste", azaz ,,ötven" szóból ered a magyar pünkösd elnevezés.

A kereszténység pünkösdje egybeesik a zsidó vallásnak azzal az ünnepével, amellyel a Sínai-hegyen az Úrral történő szövetségkötésre, valamint az isteni törvény átvételére emlékeznek. Ennek során a zsidóság hálát ad, hogy Isten törvényt adott nekik, szövetséget kötött velük, és nem hagyta magára az emberiséget. Ezt az ünnepet az őskeresztények a Krisztus halála utáni első néhány évtizedben szintén ünnepelték.

Az ünnep jellege azonban a kereszténység körében tartalmilag teljesen átalakult. Ez annak tudható be, hogy az első alkalommal az apostolok elkülönülése során a hagyomány szerint a Szentháromság harmadik személye, a Szentlélek áradt ki az apostolok körében, melynek eredményeként eltűnt hitbeli bizonytalanságuk, és kezdték átérezni felelősségüket az evangélium hirdetését illetően.

A Jézus halálát és feltámadását követő 49 napban a tanítványok társaságára ugyanis a hitbeli tétovázás volt jellemző. Krisztus kereszthalála után úgy érezték, hogy egyedül maradtak, hiszen annak ellenére, hogy Jézus húsvétkor feltámadt, nem volt velük, vezető nélkül maradtak - emlékeztetetett a bibliai eseményekre Tarjányi Béla.

A Jézus feltámadásáról szóló keresztény örömhír pünkösd utáni terjesztése során viszont végbement az intézményesülés, mivel sokan csatlakoztak az új hithez, amelyhez működési keretet találtak az egyház létrehozásával. A kereszténység terjesztésével azonban az üldöztetés is sorsukká vált, az öngyilkos Júdáson kívül mind a 11 tanítvány kivétel nélkül vértanúhalált halt.

A kereszténység üldöztetése az egyház megalakulása után mintegy 300 évvel ért csak véget, amikor Nagy Konstantin római császár a milánói ediktumban Kr. u. 313-ban elismerte a vallásszabadságukat.

A pünkösd a keresztény hit szerint az egyházalapításon túl a Szentlélek kiárasztásának ünnepe. A Szentlélek a Biblia szerint apró lángnyelvek formájában jelent meg az apostolok fejére szállva, s ez mintegy szimbolizálta a keresztények együvé tartozását.

A keresztények hite szerint az isteni harmadik személy, a Szentlélek segítségével gyakorolják vallásukat a hívők jelenleg is. A Szentlélek egyúttal a Biblia szerzője is, mert a keresztény felfogás szerint az alkotókat ő irányította a szent iratok papírra vetésekor.

A professzor hite szerint a pünkösdkor ünnepelt Szentlélek egységben van a másik két isteni személlyel, az Atyával és a Fiúval, amit ,,emberi felfogással lehetetlen elképzelni". Lukács evangélista többször megemlíti a Bibliában a Szentlélek munkáját, illetve segítségét, többek között akkor, amikor Jézus negyven napra elvonult a pusztába, és a Szentlélek segítségével tudott úrrá lenni a különböző kísértéseken.

Ugyanígy az egyház nemzetközivé tételét is a Szentlélek munkájának tulajdonítja a Biblia Apostolok cselekedetei című könyve, egyebek mellett azzal, hogy az apostolok megkapták a nyelveken szólás tehetségét, így tudtak misszióba vonulni, és nemzeti egyházakat alapítani a világ minden táján.

A katolikus hit szerint a Szentlélek segítette, és segíti most is a különböző egyházi testületek munkáját, így a zsinatokat is, ahol a hitalapelveket meghatározták a korai középkor folyamán, illetve fontos hitbeli kérdésekben döntenek ma is.

A professzor arra is felhívta a figyelmet, hogy a Szentlélek munkája nemcsak a klérusnak, azaz az egyházi vezetésnek segít a döntéshozatalban, hanem a hétköznapi emberek mindennapi életéhez is fogódzót nyújt.

A pünkösdvasárnap előtti szombat estén vigíliát, azaz virrasztást tartanak, amelynek célja a figyelem felhívása a Szentlélek munkájára. Az esti imádság a keresztény ünnepek zsidó gyökereire utal, ugyanis utóbbi vallásban számították az első esti csillag feljövetelétől a napokat.

Pünkösd fontosságát támasztja alá az, hogy két napig, vasárnap és hétfőn is ünneplik, ezenkívül számon tartják pünkösd hetét is, amelyet nyolcadnak neveznek; ennek az időszaknak a vége értelemszerűen a következő vasárnap.

A modern kor rohanó üteméhez igazodva ugyanakkor a katolikus egyház nem teszi kötelezővé a pünkösdhétfői szentmisén való részvételt, azaz akkor nincsen úgynevezett ,,parancsolt ünnep".

Ennek megfelelően Európában több országban nem munkaszüneti nap pünkösd hétfője, ellentétben Magyarországgal, ahol 1993-ban vezették be a keresztény ünnephez kapcsolódóan.

Forrás: delilap.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Daróczy Cigány Dávid visszapof
  2008-05-11 20:48:52, vasárnap
 
  Daróczy Cigány Dávid visszapofázik Őszentségének a melegek védelmében!
2008. Május 11. 18:32

Abcúg.hu

XVI. Benedek szombaton dicsérte a magyar klérus ellenállását az azonos neműek párkapcsolatának hivatalos elismerésével szemben. A kormányszóvivő szerint ha valakinek aggályai vetődnek fel egy törvénnyel kapcsolatban, akkor az alkotmánybírósághoz fordulhat, hiszen ennek a független testületnek a feladata állást foglalni ilyen kérdésekben.

Daróczi Dávid ezt arra reagálva nyilatkozta az MTI-nek, hogy szombaton a magyar főpapokat fogadva a pápa dicsérte a katolikus klérus ellenállását az azonos neműek párkapcsolatának hivatalos elismerésével szemben.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: van Magyarországon nagyjából egymillió ember, akik tartós kapcsolatban élnek együtt, de nem kötöttek házasságot, emiatt egy sor területen hátrányt szenvednek azokhoz képest, akik házasságban élnek. Hozzátette: a kormány nekik szeretett volna lehetőséget adni arra, hogy a leghétköznapibb ügyekben, például az örökösödésnél vagy bizonyos szociális ügyeknél ne érje őket hátrányos megkülönböztetés. Erről szól a törvény, amelyet a kormány javaslata alapján az Országgyűlés nagy többséggel támogatott - jelentette ki Daróczi Dávid.

XVI. Benedek szombaton a magyar püspöki delegáció előtt mondott beszédében úgy fogalmazott: "jogos volt kritikátok a homoszexuálisok együttélésének polgárjogi elismerésével kapcsolatosan, mert az nemcsak az Egyház tanításával ellentétes, hanem a magyar alkotmánnyal is. Hozzáfűzte: "ez a helyzet, amelyet súlyosbít a nagycsaládosoknak juttatott támogatások rendszerének hiányossága, a születésszám drasztikus csökkenéséhez vezetett, s ezt még drámaibbá teszi a magzatelhajtások elterjedt gyakorlata."

A pápa általában is pálcát tört a házasságkötés nélküli együttélés terjedése fölött, amelyet az elvilágiasodás velejárójának nevezett. Mint mondta, ennek legfőbb kárvallottja a család, amely "Magyarországon is súlyos válságon megy keresztül. Ez jól látható a házasságkötések számának apadásán és a válások számának jelentős emelkedésén".

A magyar püspöki konferencia tagjai ötévente szokásos ad limina látogatáson tartózkodtak a Vatikánban, ahol szombaton fogadta őket az egyházfő.

http://www.abcug.hu/index.php?com=news&cat=8&id=2686
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2008.04 2008. Május 2008.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 831 db bejegyzés
e év: 10632 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1496
  • e Hét: 3418
  • e Hónap: 7163
  • e Év: 160659
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.