Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
A remény
  2008-05-17 09:48:52, szombat
 
  A remény


Sajátos gondolat jutott az eszembe: Az utóbbi évtizedek története azt a felismerést ébresztette fel bennem, hogyha bennünket, magyarokat, valamilyen rossz ügy mellé kényszerítettek, az mindig megbukott. Horthy mindent megkísérelt, hogy a két rossz hatalom közül azt válassza, akik oldalán az ország talán kevesebbet fog szenvedni és megpróbált a “szövetségeseknél" védelmet találni. Visszautasították! Mert akkor még okosak voltak: tudták, hogy ha a németek bekebeleznek minket, bukniuk kell. Jaltában megint nagyon okosan odaadtak bennünket Sztálinnak. Mindössze 11 év kellett a dicsőséges győzelem után, és 56-ban gyakorlatilag megbuktattuk a kommunizmust. Ami utána következett, csak egy hosszú kiszenvedés volt. Még harminc évig rugdalta ugyan az utolsókat a rendszer, de a végén dicstelenül, magától kimúlt.



Hál' Istennek, a judeo-mammonita hatalom birtokosai a 20. századi sikereik miatt úgy elbízták már magukat, hogy gőgjükben és beképzeltségükben kivetették ránk is a hálójukat: bekebeleznek az Eurunióba. Õk még nem tudják, amit én tudok, hogy a csatlakozási szerződés aláírásával a halálos ítéletüket írták alá. Abban a hitben, hogy tokaji aszút isznak, áldomásként fölhajtották a bürökpoharat. Még csak előirányozták a csatlakozásunkat, de a hasgörcseik máris elkezdődtek: emelik a nyugdíjkorhatárt, csökkentik a nyugdíjat és a munkanélküli segélyt, drágítják az egészségügyi szolgáltatásokat, stb. Az amerikaiak tökéletesen csődbe jutottak Afganisztánban és Irakban, ezért most az egész csődtömeget át akarják adni az ENSZ zászlaja alatt Európának, de a tökéletes sikertelenségük ellenére, a rendszer öngyilkos logikájából adódóan már készülnek Szíria és Irán megtámadására. Irakban mi is ott vagyunk, hogy tönkretegyük őket. Lehet, hogy Juhász elvtárs, az iraki népnek még a szocialista időkből való, régi, nagy barátja, már úgy harcol titokban Amerika ellen, ahogyan a D-209-es is kémkedett a KGB ellen? Már várom, hogy az MSZP soraiban mikor jelennek meg a “reformglobalisták". Õk mindig tudják, honnan fúj a szél. Mi mindent fogunk még hallani a “felgyorsult idő" miatt nemsokára esedékessé váló “rendszerváltáskor"?

Ha valaki az előző mondatokat üres gúnyolódásnak tekintette, az téved. Téved, mert tárgyi alapja van, mégpedig az, hogy az egész világon egyre erősödnek a globalizáció és Amerika ellenes mozgalmak. Nem véletlen az sem, hogy az MSZP lapjában, a Népszabadságban is egyre több “másképp gondolkodó" cikk jelenik meg. Ugyanúgy, mint a rendszerváltás előtt. Ez már annak az előjele, hogy felismerték, hogy készül valami, aminek komoly következményei lehetnek a világ hatalmi rendjére. Nem volt véletlen, hogy újságírói normák szerint túl sokat idéztem nyugati, azok közül is előszeretettel zsidó forrásokból. Azért tettem, hogy érzékeljék a tisztelt olvasók, hogy nyugaton, sőt a judeo-mammonita világhatalom fellegváraiban, Amerikában és Izraelben sem fehér holló a másképp gondolkodás. Továbbá, hogy azt is érzékeljék, hogy a hazai antiszemitázók egyáltalán nem képviselik a zsidóság meglehetősen sokszínû véleményeit, hanem csak azokét, akiket Shamir “core-jews"-nak, “(kemény)mag-zsidóknak" nevez, azokét, akik feltétlenül támogatják a judeo-mammonita, vagy judeo-amerikai uralmi törekvéseket.

Eme hosszú gondolatmenetet a legméltóbban talán a már többször idézett Israel Shamir szavaival lehet lezárni. Miután felsorolta az “X Civilizáció" jellemzőit, így folytatja:

“Ez a lélektani felvétel nyilván ismerős az ukránok számára. Igen, az X Civilizáció, amely ma harcban áll a világ többi részével, ugyanaz a jól ismert, megvetésre méltó alak, a középkori ukrán zsidó, az uzsorás, adószedő és alkoholterjesztő, csak milliószoros nagyításban. A mérete megnehezíti a felismerését, mert nem könnyû egy elefánt méretû tetût felismerni. Századokkal ezelőtt ez az alak uralkodott az önök sztyeppén. Miután Franciaországból és Spanyolországból kiûzték őket, ... rövid időn belül stratégiai helyet foglaltak el a lengyel földbirtokosok és az ukrán parasztok között. Pénzt kölcsönöztek a földbirtokosnak és a parasztoknak, terjesztették az alkoholt, igazgatták a hûbéri birtokokat és ténylegesen ők váltak a hatalom végső forrásává. A zsidók harcoltak az egyház ellen, mert az egyház ellenezte az ő korlátlan alkohol kereskedelmüket és az uzsorát. Mind a mai napig a zsidó kabala (elismervény) szót használja az ukrán nyelv az “adósrabszolgaságra".

Az X civilizáció heroint terjeszt vodka helyett, milliárdos kölcsönöket ad két rubel helyett, népek gazdagságát szívja el a paraszt sovány megélhetése helyett és inkább fél az atomfegyvertől, mint a muzsik fejszéjétől, egyébként a felfogásnak és módszereknek a rendszere ugyanaz. Röviden, az X Civilizáció az angol-amerikai alanyba oltott zsidó szellemiségnek egy veszélyes és agresszív mutációja. Huntingtonak igaza volt - egy adott szintig. A civilizációk összeütközése elkerülhetetlen, de az nem a kereszténységnek és az iszlámnak az ütközése, hanem a keresztények és moszlimok ütközése az újzsidókkal.

... egy kiemelkedő zsidó gondolkodó, a hajdani oxfordi rabbi, több könyv szerzője és TV-s személyiség, Shmuel Boteach rabbi, ... kinyilatkoztatja a Jerusalem Post-ban: “Amerika és a zsidók azért fognak össze, hogy átvegyék a világot. De ez inkább eszmék hódítása, mint hadaké, és abban mindenki biztos lehet, hogy jobb állapotban fogják visszaadni, mint ahogy átvették."

Eszmék hódítása, de tomahawk rakétákkal megtámogatva. ... Ami pedig a “visszaadást" illeti: tessék csak mondani a palesztinoknak.

Az eszmék a zsidó örökség legrosszabb részei, mert ezeket az eszméket már kipróbálták Ukrajnában és most próbálják Palesztinában. Ezek az eszmék kényszerítenek rengeteg fiatal palesztint (az öngyilkos merénylőket) arra, hogy inkább öngyilkosságot hajtsanak végre, mintsem az elviselhetetlen zsidó uralom alatt éljenek. Ezeket az ősi zsidó eszméket korszerűsítette Leo Strauss, a J(31) Cabal mögött álló koponya." Most Strauss tanítványai “vezénylik az USA atomfegyver raktárait." Néhány ezek közül: “Paul Wolfowitz, helyettes nemzetvédelmi miniszter, Abram Shulsky a Pentagon Különleges Tervek Irodájából, Richard Perle, a Pentagon tanácsadó testületéből, Elliot Abrams, az Állambiztonsági Tanácsból. Ezeknek az embereknek most elég bombájuk van ahhoz, hogy elpusztítsák az emberiséget, vagy elérjék Strauss végső célját, a zsidó csoportfelsőbbség biztosítását a modern világban. Ez a retentő gondolat azonban egy reménysugarat is nyújt, mert az amerikai nép 95%-a nem tartozik az újzsidó közösséghez. Ahelyett, hogy a moszlimok ellen harcolnának, és a szokott módon támogatnák az újzsidókat, az Amerikaiak kölcsönözhetnének egy lapot az ukránkönyvből.

Mert a zsidó uralomnak 1648-ban véget vetettek, amikor a keresztény ukránok és a moszlim tatárok Bogdan Hmielnicki lengyel nemes vezetésével és orosz csapatok támogatásával egyesültek egy vad intifádában, és felszabadították Ukrajnát. (Az ukránokat századokon át az ártatlan zsidók tömeggyilkosainak címkézték, míg a modern zsidó kutató, Jonathan Israel, bebizonyította, hogy nem volt tömeggyilkosság; noha a zsidók is szenvedek annyit, mint bárki más az elkövetkező belháborúban.) ...

Hasonlóképp verik majd le a new yorki megauzsorásokat és társukat, a tel avivi mészárost, az új, világméretû intifádában, és az lesz a civilizációk összecsapásának a vége."

Ezért bízom abban, hogy “az új, világméretű intifádában" nemsokára felhangzik a félelmetes “huj, huj" kiáltás, illetőleg ami azt később fölváltotta - Ady szavaival - a “harci Jézus, Mária", és összeomlik az egész istentelen, embertelen, judeo-mammonita építmény és maga alá temeti az őt létrehozó szörnyeket.

Az Amerikát “Alapító Atyák" Új Izraelnek nevezték magukat. Úgy látszik, sikerült nekik egy valódi “Új Izrael" alapjait lerakni. Reméljük, hogy az összeomlása azelőtt következik be, mielőtt a világ többi részét “Új Palesztinává" alakítják.

2003. november 12.

1) “Up-to-date", angol: korszerû, időszerû, modern. A “judeonácizmus" Israel Shamir izraeli író szóalkotása (3).

2) Liutprand Cremonesis, előkelő származású cremonai püspök (élt kb. 920-972 között). Antapodosis címû mûvében, a merseburgi ütközetről (933) szóló részben írta le a magyarok harcmodorát és csatakiáltását.

3) Israel Shamir: A Yiddishe Medina, www.israelshamir.net

4) Idézet egy szovjet indulóból

5) Az 1949-es választásokon az MSZP akkori jogelődjének a tagjai úgy szerezték meg a hatalmat, hogy teherautókon utaztak városról városra, és mindenütt szavaztak a nem otthon szavazók számára rendszeresített kék cédulák használatával, azaz a lenini “Taktika és stratégia" (Lenin egy írásának a címe) elveinek a gyakorlatba ültetésével, amelyek azóta is meghatározzák az utódpárt politikai gyakorlatát.

6) A volt Szovjetunió himnusznak első sora: “Szövetségbe forrt szabad köztársaságok, a nagy Oroszország kovácsolta frigy"... - akár az Eurunió, csak az utóbbit a Wall Streeten “kovácsolta" a Nagy Amerika, ugyanolyan “önkéntességi" alapon.

7) Milyen “demokrácia" az, amelyben egy országot egy Tony Blair nevû wall street-i komornyik, mellékállásban Anglia miniszterelnöke, egy hazugsággal háborúba tud vinni. Miután a hazugság lelepleződött, nevezetesen, hogy Iraknak nemhogy atomfegyverei, vegyi fegyverei, de még fegyverei és hadserege sem volt, mert az ENSZ mindent felszámolt, akkor jön az újabb hazugság: “Amerikai mûholdfelvételek mutatták, hogy Irakból megerősített “konvojok" mentek Szíriába. Nyilván odavitték a tömegpusztító és egyéb fegyvereket, meg a hadsereg is odavonult, ahelyett, hogy Irakot védte volna, tehát meg kell támadni Szíriát." Bushnak eme újabb hazugsága lehetővé teszi a világ miden országának a megtámadását annak a gyanúnak az alapján, hogy oda vitték a sosemvolt iraki tömegpusztító fegyvereket. És ezt mi is “bevesszük", és engedelmesen az EU-ra szavazunk. Politikusaink meg okos pofát vágva úgy tesznek, mintha az igazság szózatát hallanák. Egész Európában egyetlen emberszabású politikus, egyetlen igaz ember akadt, a volt német igazságügy miniszter - megérdemli, hogy kiírjuk a nevét - Herta Däubler-Gmelin asszony, aki kimondta az igazságot, amikor Hitlerhez hasonlította Busht. Mennie is kellett. Ezzel eltávozott az utolsó becsületes ember az európai politika színpadáról.

8) Szóbeli értesülésem szerint Fekete János, a Nemzeti Bank volt vezérigazgatója, jelenleg izraeli-magyar állampolgár, aki múlhatatlan érdemeket szerzett a Wall Street hatalmasságai előtt Magyarország sikeres eladósításának a megszervezésében, jellemezte így Kádárt egy-két évvel ezelőtt egy TV beszélgetésben. Õ, aki a szenilis diktátort sikerrel behúzta a csőbe, hogy a" judeo-mammonita" gazdáitól kapott utasítást, Magyarország eladósítását, végrehajthassa. (Érdekes, hogy esetében nem volt gond a kettős állampolgárság, mint a határon túl élő magyarokéban, vagy pl. Wass Albertéban, akitől Medgyessy nagy szövetségese, Kuncze Gábor belügyminiszter tagadta meg a magyar állampolgárságot.

9) Medgyessy hírhedt mondása: “merjünk kicsik lenni".

10) Robert Bowman, az amerikai csillagháborús program volt vezetője írta Bushhoz intézett nyílt levelében: “Elnök úr, Ön nem az igazat mondta az amerikai népnek arról, hogy miért mi vagyunk a terrorizmus célpontja. Ön azt mondta, hogy azért, mert a világban mi állunk ki a demokráciáért, a szabadságért és az emberi jogokért. Micsoda ostobaság! Mi azért vagyunk a terroristák céltáblája, mert mi a világban a diktatúra, a rabszolgaság és az emberi kizsákmányolás mellett állunk. Mi azért vagyunk a terroristák céltáblája, mert az emberek gyûlölnek minket. És azért gyûlölnek bennünket, mert undorító dolgokat mûveltünk. ... Kanadában az embereknek több demokrácia, több szabadság és több emberi jog jut, mint nekünk. És ez a helyzet Svédországban és Norvégiában is. De hallott Ön valaha arról, hogy egy kanadai nagykövetséget bombáztak volna? Nem!

... Mi nem azért vagyunk a gyûlölet tárgya, mert mi a demokráciát, a szabadságot és az emberi jogokat érvényre juttatjuk. Minket azért gyûlölnek, mert a kormányunk ezeket a dolgokat a harmadik világ országaiban élő emberektől megtagadja, azoktól az emberektől, akik földjének a kincseit a mi multinacionális konszernjeink megkívánták." (Zeit-Fragen, 2002. okt. 21.)

Érdemes megnézni a budapesti nagykövetségek körüli biztonsági intézkedéseket: az amerikai és angol követségeket körülvevő, virágokkal álcázott betontömböket és védősávokat, miközben másutt semmi hasonló nincs. E betontömbök ugyanúgy jellemzik az illető országokat, mint annakidején a határon lévő szögesdrótkerítés a Béketábort.

11) http://www.usembassy.de/bush2002/index.htm

12) Az 5. mítosz: Irak katonai fenyegetés a világ ellen

Semmiféle adat nincs, amely megerősítené ezt az állítást. Az 1991-es Öböl Háborúban, amikor az Egyesült Államok 110 000 bevetésből álló tûzerővel bombázta Irakot, Irak nem semmisített meg egyetlen USA tankot, vagy repülőgépet sem. A Sivatagi Vihar az ENSZ fegyverellenőrei szerint Irak fegyveres erejének a 80%-át elpusztította. Az ezt követő ellenőrzések részeként Irak megmaradt katonai erejének 90%-át tették tönkre. Irak 1991. óta folyamatosan fizette a jóvátételt Kuvaitnak és az amerikai olajtársaságoknak, és nem volt anyagi ereje, hogy egy újra felfegyverezze magát. Ráadásul semmiféle egyéb fenyegetés sem volt Irak részéről egyetlen más országgal szemben sem.

(Válasz Bush nagy Irak-mítoszaira. Ramsay Clark, volt amerikai igazságügy miniszter által alapított International Action Center honlapjáról, www.iacenter.org.)

13) Dobai Miklós, a Horthy Miklós Társaság elnöke írta Demszki Gáborhoz intézett nyílt levelében abból az alkalomból, hogy Raul Wallenberg felkerült a Budapest díszpolgára cím várományosai közé (Demokrata, 7. évf. 25. sz., 2003. szept. 25., 56. old.): Amikor Horthy megtudta, hogy megtörténtek az előkészületek a Budapesten összezsúfolódott, mintegy 200-250 ezer zsidó deportálására, 1944. július 5-6. fordulóján, tehát amikor a Werhmacht és az SS már hónapok óta megszállva tartotta az országot, Koszorús Ferenc vezérkari ezredesnek parancsba adta, hogy a hozzá még hû főváros környéki páncélos erőket hozza Budapestre, és akadályozza meg az akciót. Ezzel a tettel Horthy és Koszorús egy nagyságrenddel több zsidó életét mentette meg, mint Wallenberg, de én Koszorús nevét mindeddig még nem hallottam. Wallenbergnek 20-30 ezer zsidó megmentéséért szobrot állítottak Budapesten, Koszorús ezredesnek 200-250 ezer zsidó megmentéséért nem állítottak szobrot. Id. Antall Józsefről Varsóban utcát neveztek el, Jeruzsálemben emlékfát ültettek és, úgy tudom, emléktáblát is állítottak a tiszteletére azért, amit a lengyel, ill. zsidó menekültekért tett. Id. Antall József főnöke, a kormányzó, akinek az utasítására, tehát “parancsra tette", amit tett, az “fasiszta" maradt, mert így kívánták a “judeo-bolsevik" érdekek. Ezek a lassan napvilágra kerülő tények leplezik le az egész Maszopos, Szadeszes, sötét, posztkommunista “való (csaló) világot". (Az ember elképedve látja, hogy sem a kezdeményező zsidó szervezeteket, sem Demszkit nem zavarja, hogy ha Wallenberg díszpolgár lesz, akkor ő is, és az őt meggyilkoltató Joszif Visszarionovics Sztálin is egyazon társaság tagjai lesznek, mert a szadeszos-maszopos városvezetés nem volt hajlandó Joszif Sztálin nagyszerû emlékét megsérteni azzal, hogy megfosztja a díszpolgárságtól. Talán így akarja Demszki megalapítani a “Megbékélés (Dísz) Polgári Kört"?)

14) Annak idején a “Béketábor" politikájának a neve volt a “békeharc".

15) Lóránt Károly megfogalmazása. Ld.: Lóránt Károly: Prága üzenete, Leleplező, 2001/1.

16) A kádári időkben mindenfelé látható jelszó volt: “Előre a szocializmus teljes és maradéktalan felépítéséért!"

17) Az 50-es évek jelszava volt: “Munkásököl vasököl, oda sújt, ahova köll!"

18) Az agymosás hatékonyságára jó példa Matolcsy Györgynek, az Orbán kormány gazdasági miniszterének az alábbi írása: “Az USA nem katonai, hanem kereskedő, üzleti, pénzügyi hatalomként terjesztette ki befolyását az egész világra. Kezdettől kereskedni és befektetni kívánt, új piacokat szerezni. Nem tudott korlátlanul terjeszkedni, amíg zárt birodalmak, befelé forduló rendszerek mûködtek a világban, ezért a politikai és a piaci szabadság, a “nyitott társadalom" (nem soros György jut erről az eszükbe?) egyszerre a fő értéke és érdeke. Az a szabadság, amely akár erővel is felnyitja a zárt rendszereket, és ez által létre jöhet a szabad kereskedelem, az árúk, a szolgáltatások és a tőke szabad áramlása." Matolcsy az agymosás eredményezte szelektív amnézia hatására csak arról az apróságról feledkezett meg, hogy az “amerikai szabadság" százezer tonnákban mért bombamennyiségekkel és milliók legyilkolásával “töri fel a zárt rendszereket". Elfelejtette, hogy Amerika nem hagyta abba a II. világháborút, és azóta a második világháborúban összesen ledobott bombamennyiség többszörösét szórta le 24 vagy 25 országra. Ezt nevezi Matolcsy úr a “zárt rendszereket feltörő szabadságnak". Továbbá nem a szabad kereskedelmet, nem az árúk és szolgáltatások szabad áramlását valósítja meg, hanem a legdurvább monopolkapitalizmust. Hogy mindenütt támogatja az őt kiszolgáló diktátorokat, ameddig az érdekében áll, majd ha azok teljesítették a feladatukat, és már kényelmetlenek a számára, vagy már nincs rájuk szüksége, mert megtörtént az ország “strukturális átalakítása, akkor a demokrácia nevében likvidálja őket. Az egészben az a figyelemre méltó, hogy ezt, az 50-es évek brossuráinak az emlékét idéző szöveget a magát nemzetinek mondó Orbán kormány egyik minisztere írta. (Matolcsy György: Gyógyító és gyógyuló Magyarország, a Jobbközép arányok c. kötetből, Kairos, 2002.) Pedig a sajátos amerikai erkölcsi primitívség miatt az amerikaiak még hencegni is szeretnek a bûneikkel. Az amerikai politikát meghatározó szemléletet tökéletesen és máig érvényesen jellemezte egy Poultnex Bigelow nevû amerikai újságíró a 19. sz. végén: “...nekünk az egész földkerekség kell, mert okosabbak és vállalkozóbb kedvûek vagyunk mindenkinél. Kiirtottuk a vörös bőrû indiánokat, s ezzel figyelemre-méltó példát adtunk, hogy a legéletképesebb marad meg." (Ez sem rasszizmus ám, legfeljebb szociáldarwinizmus!) “A spanyol-amerikai háborúval ezt az eszmét bevertük az európai népek fejébe is. Az egész világ piacaira szükségünk van." Annyi változott azóta, hogy két világháborúval és millió egyéb háború “nem katonai eszközével" még jobban be-verték ezt az eszmét a fejünkbe. Ezért Brzezinski már így mer fogalmazni: “Az egyszerûen tény, hogy Nyugat-Európa és hozzákapcsolódóan Közép-Európa is amerikai protektorátus alá kerül (ezt hívják EU-nak), amelyben a társult államok kezdettől fogva csatló-sokra és sarcfizetőkre emlékeztetnek." (Zbigniew Brzezinski: A nagy sakkjátszma) A szereposztást már letették, és a vezetőink elfogadták: Nyugat-Európa csatlós, Közép- és Kelet-Európa sarcfizető. Egyszer olvastam a nálunk is jól ismert osztrák jogásznak, Eva Maria Barkinak egy levelét, amelyben azt írja: “Ausztria másodrendû állam az EU-ban, Magyarország harmadrendû lesz.") Sajnos, Matolcsy és társai mindezt elfelejtették, miután a neoliberális ideológiával kilúgozták az agyukat. Sajátos iróniával beszél erről Chomski: “Egész elképesztő Európában a helyzet: Európát az Egyesült Államok kulturálisan rendkívüli mértékben gyarmatosította. Olyan mértékig, hogy az szinte hihetetlen. Az európaiak szemmel láthatóan nincsenek ezzel tisztában, de ha az ember odamegy, akkor látja, hogy az jelenleg egyfajta színtelen Amerika. Ennek ellenére megvan bennük a nagy függetlenségérzet, úgyhogy a dolog még drámaibb. Úgy értem, hogy a nyugat-európai értelmiségiek szeretnek magukról úgy gondolkodni, hogy ők nagyon kifinomultak, és bizonyos értelemben nevetnek az ostoba amerikaiakon - pedig az amerikaiak annyira kilúgozták az agyukat, hogy az már vicc. A világszemléletük és félreértéseik stb. amerikai tv-n, mozin és újságokon keresztül szûrődnek be, de valahogy ezt mindeddig nem vették észre." (29)

19) Amerikai agromultik

20) 1995. szeptemberében a világ 500 legnagyobb befolyású embere, politikusok és milliárdosok San Franciscóban Gorbacsov kezdeményezésére részt vettek egy konferencián, ahol egyhangúan egyetértettek abban, hogy a világgazdaság mozgásban tartásához az emberiség létszámának a 20%-a elég. A többinek nem lesz munkája, és nem fog részesülni a gazdaság eredményeiből, azaz nem lesz kenyere. Féken tartásuk eszköze egy létminimum biztosítása - és szó szerint - a “kábító" szórakoztatás lesz. Ennek a világnak az előkészítéséhez tartozik a drogok liberalizálása, az un. szexuális szabadságjogok biztosítása, a másság kultusza és a színvonaltalan szórakozás (big brother és társai). Ld.: Hans-Peter Martin és Harald Schuman: A globalizáció csapdája, PERFEKT KIADÓ, Budapest, 1998.

21) Úttörő köszöntés az 50-es évekből: “A dolgozó népért, a hazáért! - Rákosival előre!"

22) Israel Shahak: Jüdische Geschichte, Jüdische religion, Lühe Verlag

23) A német és szovjet kocentrációs táborok kapufeliratai: “A munka szabaddá tesz", ill. “A munka nálunk becsület és dicsőség dolga".

24) http://www.iacenter.org/top.htm - International Action Center

25) Chris White: 9/11 In Context - A Marine Veteran Perspective (“counterpunch", amerikai politikai napilap, 2003. okt. 28., http:/www.counterpunch.org.)

26) Idézi Israel Shamir: (3)

27) Idézi: John F. Kavanaugh: Krisztus követése a fogyasztói társadalomban, URSUS LIBRIS - ALTERN CSOPORT, 2003.

28) Mintegy 25 évvel ezelőtt került a kezembe Konrád Györgynek egy könyve. Olyan gyenge valami volt, hogy végig sem olvastam, és a címét is elfelejtettem. Egy miatt olvasták az emberek: neki - mivel valami sajátos védettséggel rendelkezett - szabad volt olyanokat leírni, amiért másokat akkor börtönbe csuktak. Eben a könyvében Konrád a berlini falat gúnyosan az “államszocializmus emlékmûvének", vagy “jelképének" nevezte. Gondolom, hogy mint becsületes értelmiségi, egyetért velem abban, ha követve az ő példáját, és Israel Shamir szóhasználatát, a palesztin gettó falát én a “judeonácizmus jelképének" tekintem. Csak azt nem értem, hogy miért nem szervez tüntetést a Vörösmarty téren a palesztin fal ellen. Miért a drogliberalizálás a fontos most neki?

29) Noam Chomski: Understanding Power, The New Press, New York, 2002. Ugyanitt írja: “Az USA-nak egész hálózata van zsoldos államokból. Izrael a legnagyobb, de közéjük tartozik Taiwan, Dél-Afrika, Dél Korea ...Ezek a zsoldos államok egy terrorista hálózatot alkotnak. Ez új jelenség a világtörténelemben, messze túl mindenen, amiről bárki valaha is álmodott. Más országok terroristákat bérelnek föl, mi teljes terrorista államokat, mert mi nagy, hatalmas ország vagyunk." (12)-ben Shamir idézi Chomski gunyoros mondását: “Terrorizmus az, amit ellenünkre tesznek."

30) Israel Shamir: Civilisation X, előadás, elhangzott Kijevben, 2003. május 23-án a “Civilizációk párbeszéde: a globalizáció ellentmondásai" c. konferencián (www.israelshamir.net)

31) JINSA: Jewish Institution of National Security Affairs (Nemzetbiztonsági Ügyek Zsidó Intézete) - amerikai zsidó szervezet.

32) A magyar sajtó szerint a táliboknak volt az egyik főbûne a kábítószer termelés és kereskedés. Azóta kiderült a fordítottja: Amerika érdekeltsége a kábítószer termelésben és forgalmazásban. Nem állítja mindez sajátos összefüggésbe a budapesti “kendermagos" tüntetést és Konrád György ismételt kiállásait a drogliberalizáció mellett? Valóban csak a “humanista elkötelezettség" és “felvilágosultság" mozgatja őket?

33) Emlékeim szerint több évtizeddel ezelőtt volt egy amerikai elnökjelölt, a nevét sajnos már elfelejtettem, aki a következő kérdést vetette fel a választói előtt: “Hasonlítsák össze egy amerikai kisváros gazdagságát ez középkori olasz városéval. Az eredmény egyértelmû: az amerikai kisváros sokszorta gazdagabb. A kérdés: mi érték marad meg 400 év múlva az amerikai kisvárosból ahhoz képest, hogy a középkori olasz városba még most is zarándokolnak a turisták? A válasz: csak szeméthegyek!" - Nem is választották meg. Amerika népe ugyanúgy nem viseli el a bírálatot, mint az ószövetségi zsidók a prófétákat".

34) "... az Egyesült Államok ... szokatlan félelemben él. ... a nyolcvanas években rajtunk szórakozott a fél világ: valahányszor Reagan bejelentett valamiféle líbiai terrorista akciót, vagy valami hasonlót, akkor Európában összeomlott az idegenforgalmi üzletág, mert az Egyesült Államokban mindenki félt Európába menni - pedig ott százszor olyan biztonságban vannak, mint egy amerikai városban - attól tartva, hogy biztosan ott bujkál az utcasarkon valami arab, aki pont őket akarja megölni. ... Ez is egy jele annak, hogy micsoda szélsőséges irracionalitás és félelem uralkodik az Egyesült Államok lakossága körében.
Pedig ez nagyon félelmetes jelenség, mert ezt a fajta mély irracionalitást a demagógok ... képesek felkorbácsolni. Ezek a fickók képesek felkorbácsolni a félelmet, a gyûlöletet, és hatni tudnak a fundamentalista késztetésekre. ... az Egyesült Államok évek óta egy fasizmus előtti állapotban van." (Noam Chomski: Understanding Power, The New Press, New York, 2002., 398. old.: On the Verge of Fascism)
A rasszista eszmék “felülről" történő terjesztéséről és a társadalomi kohézió szétveréséről ugyanott több helyen, pl.: “Bringing the Third World Home, 363. old. (Mindkét hivatkozás magyarul is olvasható: Leleplező, 2002. IV/4, 155. old.: Az USA, mint a globalizáció mintaállama)
Ugyanehhez a gondolathoz: Dr. Annemarie Buchholz-Kiser: Pro Memoria: Reichstagbrand. Oder: Warum es sich lohnt, über geschichtliche Erfahrungen nachzudenken (Pro memoria: a Reichstag égése, avagy: miért érdemes a történeti tapasztalatokat újragondolni), Zeit-Fragen, 21. Dezember 2001 9. Jahrgang, Doppelnummer 50/51 A svájci történész a cikkben Bushnak a WTO lerombolása utáni beszédét és intézkedéseit hasonlítja össze nagyon figyelemre méltó módon Göringnek a Reichstag égése után tartott beszédével és a nácik ezt követő törvényhozási lépéseivel.

35) Molnár Tamás: Bennünk lakik-e az Isten?, Kairos

36) Francois Furet: Egy illúzió múltja, Európa Kiadó, Budapest, 2000.

37) Drábik János: A magyar demokratúra, Leleplező, 2002/3

38) Hans-Peter Martin, Harald Schuman: A globalizáció csapdája - támadás a demokrácia és a jólét ellen, perfekt, Budapest, 1998.

39) “Tényleg azt gondolom, hogy az Egyesült Államok évek óta egy fasizmus előtti állapotban van. És nagyon szerencsések vagyunk, hogy valamennyi vezetőnk, aki csak előkeveredett, szélhámos volt. Nézzék, az embereknek nagyon kéne értékelni a korrupciót - és most nem tréfálok. A korrupció nagyon jó, mert aláássa a hatalmat. Arra gondolok, hogy ha kapunk valami Jim Bakker félét - tudják, a prédikátor, aki mindenkivel lefeküdt és becsapta a híveit - ezekkel a fickókkal minden rendben van: amit akarnak szex, pénz és embereket becsapni, ezért ezek sohasem fognak komoly gondot okozni. De ha valami Hitlerféle bukkan fel, aki csak hatalmat akar, semmi korrupció, egyenes, mindent józanul, vonzón tesz, és azt mondja: “Mi hatalmat akarunk" - akkor nagyon súlyos bajban leszünk. ...
Az ország olyan állapotban van, hogy az emberek kiábrándultak, megfélemlítettek, kétkedők, haragosak, semmiben sem bíznak, valami jobbat akarnak, mert tudják, hogy minden rothadt. (Noam Chomski id. m.)

40) Schröder egyik érve a “társadalom elöregedése" volt. Az európai baloldali és liberális politikusok szellemi és erkölcsi szintjét jól jellemzi az a tény, hogy Fekete Gyula, egy “bőgatyás magyar", ennek a bekövetkeztét legalább 30 évvel ezelőtt a németek vonatkozásában is megjósolta és több könyvében is leírta. (Pl.: Véreim, magyar kannibálok) A jelenlegi kormányban is képviselt, magyar, liberális “szürkeállomány" hozzáértése magaslatáról tudománytalan nacionalistának minősítette, a Magyar Narancs pedig “Agyalá Gyulának" nevezte. Érdekes jelenség, hogy ezeknek a felvilágosultaknak soha egyetlen előjelzése sem jön be. Õk azoknak a kommunistáknak az utódai, akik az “utolsó pillanatáig a Szovjetuniótól akarták megtanulni, hogyan kell győzni."(38)

41) Margrit Kennedy: Gazdasági növekedés és kamatrendszer, négy alapvető tévedés, http://korny10.bke.hu/kovasz/kov13/kennedy.html

42) Drábik János: Közpénzrendszer, magán pénzrendszer, Valóság???

43) Drábik János: Az elmaradt zárszámadás, Leleplező, 2001/2.

44) Helmuth Creutz: A pénz szindróma, HIFA HUNGÁRIA

45) David. C. Korten: Tőkés társaságok világuralma, Kapu, Budapest, 1996., Előszó a magyar kiadáshoz

46) Mégpedig Sztálin tevékeny közremûködésével. Sztálin annyira komolyan vette, a nácik forradalmi burzsoá ellenességét, hogy a megdöntésükre szervezkedő német kommunistákat föladta neki. (35 és 36 )

47) Fekete Gyula: Véreim, magyar kannibálok

48) Csath Magdolna: Kiút a globalizációs zsákutcából, Kairos, Budapest

49) Idézi Chomski (45)

50) Angelika Sigel, Klaus Steinleiter: Die EU und die Deutsche Landwirtschaft, Zeit-Fragen, No. 76b., 12.02.2001, Zürich, Svájc

51) “A vendégek rákkal, kaviárral és créme fraiche-sel, továbbá füstölt lazaccal és Wellington marhasülttel kezdtek. Halételként homárt szolgáltak föl kukoricával, utána citrussörbet következett. Az előétel kacsa volt limemártásban apró répákkal töltött articsóka körettel. Volt még pálmasaláta portói öntettel és ezt követően zsályával ízesített rokfortfelfújt. A desszert német csokoládékúp volt málnaöntettel, továbbá fagylalt és lángoló coffee royal."

52) Idézi Csath Magdolna, (48)

53) Idézi Kavanaugh (27)

54) Maynard Keynes: A békekötés gazdasági következményei, Budapest

55) Részlet Chomski id. mûvéből: “Csak egy példa: van egy főiskola Észak Kaliforniában, amelyet Chico State-nek hívnak, ahová a Reagan és Shulz (Reagan külügyminisztere) -féle alakok a gyermekeiket küldik, nehogy Berkley-ben balos fertőzést kapjanak. A hely négyszáz mérföld kiterjedésû gabonaföldeknek, vagy akárminek, amit ott termelnek, a közepén van, mindentől millió mérföldre, és ha odarepül az ember, egy olyan repülőtéren száll le, amely akkorka, mint egy fél lakóház. Amikor leszálltam, egy diák és egy tanszéki ember fogadott, akik az iskola két radikálisának látszottak. Amikor az autóhoz mentünk, láttam, hogy egy csomót kell gyalogolnunk, mert az egész repülőtér tele volt sárga rendőrségi terelő szalagokkal. Megkérdeztem a tagokat: “Mi történik? Átépítik talán a kifutópályát?" Tudják, mit mondtak? “Nem, ezzel biztosítjuk a repülőteret az arab terroristák ellen." “Arab terroristák Észak Kaliforniában?" - kérdeztem. Igen, ők úgy gondolták. És amikor a városba értem, mindenki katonai egyenruhában járt, sárga szalagokat viselve, és azt mondták: “Ha Szaddam jön, mi mindhalálig harcolni fogunk" - és így tovább." Ez az eset jó jellemzi mind az amerikaiak tudatállapotát, mind a sajtó gátlástalan egyoldalúságát.

56) Drábik János: A Bilderberg Csoport és a Pinay Kör, Leleplező 2002/3.

57) Az EU Minisztertanácsa - a Római Szerződés 7. cikke alapján a jogsértés veszélyét megalapozó tagállami magatartás u.n. “nizzai büntetésével" büntető bírósági hatáskört gyakorol olyan széles körû mérlegelési jogosítvánnyal felruházva, ami a jogsértőnek ítélt tagállamnak semmilyen jogorvoslatot vagy alkotmányos jogvédelmet nem nyújt igazának vitatására. Robert Spaemann, német filozófus, az EU “érték-közösségnek" álcázott hadjáratát az állami szuverenitás ellen és jogtipró minőségét a “liberális totalitarizmus" irányába tett fordulatnak nevezi. (Részletesebben: dr. Tanka Endre: A tagállami szuverenitás felszámolása az Európai Unió közösségi Jogában - előadás, szövege elérhető az alábbi Internet címen: http://www.alkotmany.ngo.hu/2002_szept_13_14_irasos_anyagok.htm, továbbá ugyancsak dr. Tanka Endre: Magyar földjogi rendezés a luxemburgi megállapodás után, Valóság, 2002./4. 1-23. old.)

58) Talán emlékeznek rá egyes olvasók, hogy egyszer egy délutáni TV csevelyben Medgyessy és a mûsorvezető megbeszélték, hogy csak a tanulatlan és rugalmatlan emberek ellenzik az EU-t. Akik nem képesek alkalmazkodni az EU elvárásaihoz, mert vagy buták, vagy nem képesek fölpörögni az EU-s “fordulatszámra", mert lusták. Egy baj van, amiről megfeledkezett Medgyessy, hogy ezek az emberek alkotják a társadalom többségét. Nézzük csak a választások hivatalos adatait. A 8 042 272 választópolgár közül 4 373 020 olyan lusta, hogy el sem ment szavazni. Ezek nyilván sosem fognak EU-s fordulaton pörögni. A legbutább 2 537 szavazó olyan buta, hogy a szavazócédulát bedobás helyett hazavitte. 17 990 olyan buta, hogy nem volt képes arra sem, hogy helyesen töltse ki a cédulát, ezért a szavazata érvénytelen volt. És végül 592 694 már volt annyira értelmes, hogy helyesen töltötte ki a szavazócédulát, be is dobta, de azért elég iskolázatlan és buta, esetleg diszlexiás is volt, mert az igen helyett a nemet jelölte meg, noha sokszor és határozottan megmondták neki előtte, hogy mit kell tennie. És mégis eltévesztette, olyan buta! Mit jelent ez? Azt, hogy a buták és a lusták összesített száma 4 986 241, azaz több mint 63%-kal meghaladja az okosak és felpörgésképesek 3 056 031-es számát. A Medgyessy által éles szemmel fölvázolt EU-s társadalmi motiváció tükrében tehát úgy tûnik, hogy a magyar demokrácia olyan, hogy az, úgymond, okosakból és felpörgésképesekből álló, kisebbségben lévő élcsapat (a szó hallatán az édes emlékezés könnyei szöknek a szemembe!) kényszeríti rá az akaratát a buta és felpörgésképtelenül lusta többségre, tökéletes összhangban a bolsevik hagyományokkal.

Utóirat:

A fenti írásomat még az EU csatlakozás előtt készítettem. Úgy látom, hogy még ma is időszerű.

A "file" furcsa megnevezése (Dohan 10) onnan származik, hogy Síklaky Pista nálam járva átmásolta magának, és nálam is megmaradt ezen az általa adott néven. Kegyeletből meghagytam. Ezt szánta a következő "Szent Korona" füzetnek.

Szeretném még mindenki figyelmét felhívni arra, hogy megjelent a Gede Testvérek kiadásában Israel Shahaknak a "Zsidó Történelem, Zsidó Vallás" c. könyve. (Az Interneten az angol ereeti ingyen eléhető.) Shahak a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora volt. A könyvet mindenkinek ajánlom elolvasásra. Kulcsfontosságú mű a mai világ megértéséhez és az intézményes félrevezetés (gyengébbek kedvéért: dezinformáció) elleni harchoz.

Dohán Mihály

http://www.szmm.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=2873
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Részt kér a polgármester: "Ötö
  2008-05-17 09:47:15, szombat
 
  Részt kér a polgármester: "Ötöt ide, az én kis szűz markomba" Hangfelvétel!
2008. május 16. 13:48 | Forrás: STOP


http://www.stop.hu/articles/article.php?id=323202

Rigó József

Vesztegetésgyanú, hullámos és hiányzó tetők, illetve éles ellentétek a fideszes képviselők és a szintén fideszes támogatású polgármester között. Colour locale a magyar Mikulásfalváról.

"Remélem, nem vagy beizélve, behangosítózva?" - kérdezte a polgármester az okvetetlenkedő vállalkozót, amikor a pénzelosztására rátértek volna. Be ugyan nem volt, de egy sima diktafon azért rögzítette a beszélgetést: vesztegetés miatt följelentette a polgármestert, aki nem sokkal ezután a posztját is elveszítette.


Először egymillió, később már csak félmillió forintot akart a nagykarácsonyi polgármester számla nélkül, saját zsebbe - Rigó József sárbogárdi építési vállalkozó a Réz István polgármesterrel folytatott egyik tárgyalásáról hangfelvételt is készített, ami után a rendőrség és az ügyészség is vizsgálódni kezdett.

Az ügy előzménye, hogy a Fejér megyei Nagykarácsony önkormányzata kétmilliós kistérségi támogatást kapott a községháza tetejének felújítására. Réz polgármester a vállalkozótól ugyan a teljes összegről szeretett volna számlát, de a kifizetett összeg felét, utóbb negyedét vissza szerette volna kapni.


Nagykarácsony a magyar Mikulásfalvaként ismert
Nagykarácsony a magyar Mikulásfalvaként ismert, és jórészt ebből próbál idegenforgalmi vonzerőre szert tenni, az irányítószáma 2425. Rigó és Réz ellentétei is ebből erednek: a vállalkozó maga is be szeretett volna szállni a Mikulás-projektbe, míg a polgármester csak az ötleteit akarta használni.

Azért dolgoztak együtt. A templom körüli járda megépítésén, a karácsony előtti ajándékcsomagoláson és a községháza felújításán is.

Az utóbbiról folytatott tárgyalásról készült hangfelvétel tanúsága szerint az óvatlan polgármester azt mondta Rigónak "kell öt, úgy külön, azt ide az én kis szűz markomba". Réz ezt a STOPnak azzal magyarázta, hogy a visszaosztott pénzből az 1500 fős falu iskolájának mellékhelységeire akarta költeni, ahhoz vásárolta volna meg az építőanyagot.


Községháza
A polgármester szerint emiatt vesztegetéssel vagy korrupcióval semmiképpen nem lehet őt gyanúsítani, legfeljebb pénzügyi szabálytalanság elkövetésével. Ám ez sem valósult meg: Rigó az elvégzett munkáért és az építőanyagért mindösszesen egymillió-hatszáznyolcvanezer forintot számlázott ki, amit az önkormányzat kifizetett neki.

Vesztegetés, pénzvisszaosztás, korrupció tehát végül nem történt. Az iskola kültéri WC-jének viszont továbbra sincs teteje, a polgármesteri hivatalé ellenben szemlátomást hullámos.

Mindamellett a nyomozásra hivatkozva május nyolcadikán a képviselőtestület hét-három arányban feloszlatta önmagát, ami miatt július végén új önkormányzati választásokat kell tartani. Helyi képviselők a STOPnak arról beszéltek, Réz István lemondatásához ürügyként használták fel a korrupciógyanút, az igazi vád, hogy nem fejlődik a község.

"Mutassanak nekem ma, Magyarországon egy olyan kisfalut, amelyik fejlődni tud" - kéri ki a polgármester.

Az indulatok annak ellenére mérgesedtek el a képviselők között, hogy Nagykarácsony politikailag egyszínű. A 2006-os önkormányzati választáson csak független vagy fideszes képviselőjelölt indult, a testületbe négyen-négyen kerültek be, és az eddigi polgármester is a Fidesz támogatásával nyerte el a most elveszített posztját.



Szerző: -bes- | egyéb írások a szerzőtől

STOP
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Teljesen ártatlannak tartom ma
  2008-05-17 09:40:59, szombat
 
  Teljesen ártatlannak tartom magam

Megszólalt a biciklitender miatt felfüggesztett postai dolgozó

* Haász János - haasz.janos@mail.index..hu

| 2008. május 16., péntek 16:19

Az Indexnek sikerült megtalálnia és szóra bírnia azt a postai munkavállalót, aki a posta vezérkarának hétvégi, villámgyorsan lezavart vizsgálata szerint egyedül felel a biciklitender körüli botrányért. Gergely László lapunknak azt nyilatkozta, nem is tudja, mivel vádolhatná a munkáltatója. Teljes ártatlannak tartja magát, döntési jogköre nem volt, és azt mondja: arról sem tud, hogy fegyelmi eljárás folyna ellene.
Fontosabb részletek

* Tavaly decemberben jelent meg a hír, hogy a Magyar Posta mintegy 1,1 milliárd forintért csaknem 4800 kerékpárt és kerékpár-utánfutót, valamint 1900 biciklire opciót vásárol.
* A kerékpárok ára miatt a Postát többször támadták, az időközben közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterré kinvezett Szabó Pál vezérigazgató által vezetett postai menedzsment megvédte a közbeszerzési ügyletet.
* Az Index már január elején megírta, hogy éppen a Posta által elvárt paramétereknek megfelelőek a szlovén kerékpárok.
* A HVG május 8-i számában adott hírt arról, hogy sérülhetett a közbeszerzés tisztasága, mert a tender kiírása előtt jutott hozzá a később nyertes a kerékpárok bizonyos paramétereihez.
* Szűts Ildikó új postai vezér május 13-án bejelentette: vizsgálatot indított a kerékpárbeszerzésről a birtokába került új információk miatt. Egy beosztott dolgozót felfüggesztettek, és felkérték a Közbeszerzési Döntőbizottságot a tender felülvizsgálatára.

"Értesítést kaptam arról, hogy a munkaviszonyom felfüggesztésre került, de még a Posta alkalmazottja vagyok, a munkaviszonyom fennáll, és tudomásom szerint fegyelmi eljárás sem folyik ellenem" - így reagált Gergely László az Index megkeresésére. Ő az a postai dolgozó, aki Szűts Ildikó vezérigazgató keddi tájékoztatása szerint egyedüliként felel azért, hogy sérült a december óta sokszor támadott kerékpárbeszerzési tender "tisztasága".
Nem érti, mivel vádolják

A vezérigazgató akkori bejelentése szerint a verseny egyik szereplője a versenyt befolyásoló információkhoz jutott, a vizsgálat első eredményei szerint egyetlen postai dolgozótól. A dolgozó Szűts szavai szerint a főnökei tudta nélkül, szabadsága idején tárgyalt Ljubljanában a későbbi győztes Cronopont cég képviselőjének a társaságában, és megadta a kerékpárok paramétereit annak a szlovén Krpan cégnek, amely a tendergyőztes beszállítója lett (vagyis csak lett volna, mivel egy csütörtöki hír szerint a Cronopont új beszállítót keresett, mert a Krpan nem tudta teljesíteni a vállalásait).

Ezzel szemben az Indexnek nyilatkozó Gergely László azt mondja: "valójában nem is tudom mivel vádolhatna a munkáltatóm. Sok mindent olvastam a sajtóban, amiről még tudomásom sincs. Mindezeket nem szeretném kommentálni".

Dolgozna tovább

A posta vezérkara által az információk kiadásával gyanúsított dolgozó - akiről Szűts Ildikó azt mondta, az ügyében akár büntetőeljárás is indulhat - kérdésünkre azt közölte: "Amit a médiából leképeztem, abban teljesen ártatlannak tartom magam. Amint a helyzet tisztázódik, gondolom, folytatom a munkámat".

Gergely László felhívta a figyelmet arra is: "a Magyar Postánál beruházás-előkészítési munkatársként dolgozom, egyszerű beosztottként. Sem munkakörömben, sem pedig beszerzési bizottsági tisztségemben nincs döntési jogköröm". Lapunknak küldött írásos válaszában arra is kitért: "a kerékpárbeszerzési eljárás előkészítésének során a feladatomból következően széleskörűen tájékozódnom kellett a témát illetően, műszaki szempontok alapján. Ezt igyekeztem a legjobb tudásom szerint meg is tenni".
Két vizsgálat

Míg Gergely László jövőjéről várhatóan a Postánál folyó vizsgálat dönt - amiről ő hivatalosan nem tud -, addig a tenderről a Közbeszerzési Döntőbizottság. A bizottságnak a közbeszerzési törvény értelmében legfeljebb negyven napja van a tender felülvizsgálatára, amely végén vagy jóváhagyja vagy megsemmisíti annak eredményét.

Ha megsemmisítik a tendert, akkor a posta új közbeszerzést fog kiírni - ebből a győztes Cronopontot ki is zárhatják -, így legkorábban ősz végére lehet döntés a kerékpár-beszerzésről. Azt, hogy mi lesz ebben az esetben a már leszállított 102 darab Krpan-bicikli sorsa, nem tudni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tisza és Trockij
  2008-05-17 09:38:59, szombat
 
  2008.05.09.

Tisza és Trockij

Gróf Tisza István magyar miniszterelnök és Lev Davidovics Trockij 1918-ban szorosabb kapcsolatba kerültek, mint azt képzelnénk. Az első magáért az I. világháború kirobbantásáért egy személyként felelős, ahogy azt mindmostanáig hiszi és ,,tudja" az átlag magyar polgár, aki még egyáltalán gondolkozik ilyenekről. A második az 1917-es orosz forradalom előkészítője, ideológusa, a vörös hadsereg megszervezője, a polgárháború egyik parancsnoka. Erre a cikkre összehozza őket az a tény, hogy Tisza István lapja, a Magyar Figyelő, melyet Herczeg Ferenc felelős szerkesztő jegyzett, 1918. júl. 1-jei és okt. 1-jei számában két tanulmányt is közölt Trockij tollából. Különösen az utóbbi esik súlyosan latba tartalma és a publikálás időpontja tekintetében. Hiszen egy hónap múlva, 1918. okt. 31-én kitört Budapesten az ún. őszirózsás forradalom, mely a nemzeti összeomlás első történelmi demonstrációja volt, másrészt kapunyitás az ún. tanácsköztársaság, a kommunista hatalom-megragadás előtt.

1. Tisza István értékelése

A vesztes háborúk után szokásban van Magyarhonban bűnbakok keresése és kijelölése egy személyben, mégpedig a realitások, a történeti források, a józan paraszti ész stb. mellőzésével, kikapcsolásával. Gondoljunk csak Görgeyre, aki 1849-ben letette a szabadságharc fegyverét, bár semmi esélye sem volt már a háború megnyerésére, mégis ezzel a tettével “elárulta" a hazát. Ahogy azt generációk sora számára a történetírásban, az oktatásban stb. beállították. Tisza István megítélése az I. világháború után hasonló fordulatot vett Görgey utóéletéhez mérten. Tisza értékelését súlyosbította még belpolitikai működésének bemutatása baloldalról, valamint nemzetiségi politikájának túldramatizálása, mintha az egymagában váltotta volna ki a nemzetiségek magyarellenességét. Nem kell azonban bizonyítanunk, hogy a román, szerb, szlovák stb. nacionalizmusok, sovinizmusok már a XIX. század végére felkészültek, hogy feldarabolják az Osztrák-Magyar Monarchiát, amennyire csak lehetséges. Tisza működésének megkezdése idejére már régen kialakultak a magyarellenes indulatok, eszmék és vágyak. Ferenc Ferdinánd megmerénylése már a jel volt a délszlávok részéről, hogy az akció elindult. A kor politikai-diplomáciai viszonyai és Európa gondolkodása nem tette lehetővé, hogy egy olyan középhatalom, mint a Monarchia megtorlás nélkül tűrje el, hogy trónörökösét lemészárolják, mint egy ökröt. Innen nézve nem a Monarchia jegyzéke volt elfogadhatatlan /az volt!/ Szerbiához, hanem a trónörökös megölése volt békésen elfogadhatatlan a Monarchia számára. Kezdésnek álljon itt egy marxista értékelés 1969- ből Tisza István politikai pályájáról: ,,A 67-es irányzat legkövetkezetesebb képviselője, a magyar nagybirtok és nagytőke együttes uralmának védelmezője volt. A magyar uralkodó osztályoknak a dolgozók és a nemzetiségek fölötti hatalmát a dualizmus rendszerének változtatások nélküli fenntartásában, az Osztrák- Magyar Monarchia nagyhatalmi helyzetében látta biztosítottnak. Politikai pályája kezdetén felismerte, hogy a Monarchia előbb-utóbb válságba, háborús konfliktusba keveredik, és az erre való felkészülést sürgette. Ennek érdekében erélyes intézkedéseket kívánt a parlamenti ellenzék obstrukciós tevékenysége ellen. A belső konszolidációt szolgálták a nemzetiségek egy részének, a horvát és a román burzsoázia megnyerésére irányuló kísérletei. A Monarchia két Balkán-háborúban megtépázott tekintélyének visszaállítása érdekében 1913. októberében a Szerbia elleni erélyes fellépést javasolta; 1914 júliusában azonban, a szarajevói merénylet után a háború megindítása ellen foglalt állást, mert a nemzetközi erőviszonyokat ekkor kedvezőtlennek találta. Tartott az Erdélyt fenyegető román betöréstől és az esetleges győzelmet is a dualista berendezkedés fennmaradása szempontjából veszélyesnek ítélte. Amikor a német kormány a háború megindítását sürgette, feltétlen támogatásáról biztosítva a Monarchiát, s a bécsi uralkodó körök is a háború mellett döntöttek, - a júl. 19-i minisztertanácson hozzájárult a Szerbiához intézendő, lényegében hadüzenetet jelentő ultimátum elküldéséhez. Háborús politikáját a német szövetséghez való ragaszkodás, a belső gazdasági és politikai erőknek a háború szolgálatába állítása jellemezte. Ellenezte IV. Károly - a birodalom megmentése érdekében - mérsékelt reformokkal kísérletező politikáját is." Igazabb és árnyaltabb a politikai pályája a 2006- ban megjelent polgári és nemzeti elkötelezettségű lexikonban: ,,Ifjúkorában kialakult, s hamar letisztult politikai nézeteihez (amelyet a liberális és konzervatív eszmék közötti konszenzus jellemzett) egész életében következetesen ragaszkodott. Úgy vélte, hogy a magyarság vezető szerepét a Kárpát-medence többi népeivel szemben - elsősorban az Oroszország által gerjesztett pánszláv törekvések miatt - csak az Ausztriával kialakított dualista államszerkezet biztosítja, ugyanezért ragaszkodott a Németországgal kötött kettős szövetség (1881) fenntartásához és erősítéséhez, s ellenezte a választójog kiterjesztését. A magyar nemzeti lét alapfeltételének tartotta az alkotmányosságot, támogatta az egyház és az állam szétválasztását, kiállt a zsidók emancipációja mellett, s lelkes híve volt a városiasodásnak és az iparosodásnak." ,,Ferenc Ferdinánd trónörökös meggyilkolása (1914. jún. 28.) után, az Osztrák-Magyar Monarchia többi felelős döntéshozójával szemben kezdetben ellenezte a Szerbia elleni fegyveres fellépést. Miután azonban Németország gyors akciót sürgetett, s - biztosítékokat kapott, hogy nem fognak délszláv területeket a Monarchiához csatolni (ez a dualista rendszer felbomlásával fenyegetett), valamint garantálták Románia semlegességét és Bulgária csatlakozását a központi hatalmakhoz, július közepére megváltoztatta álláspontját. Kormánya a hadüzenet után bevezette a cenzúrát, a postaforgalom ellenőrzését, korlátozta az egyesülési jogot, elfogadtatta a hadsegélyezést szabályozó törvényeket, de - Ausztriával ellentétben - megőrizte az alkotmányosságot. Háborús törekvéseire megpróbálta megnyerni a magyarországi nemzetiségeket, elsősorban a románokat, akiknek - többek között - megígérte a közigazgatásban és az elsőfokú bíróságokon az anyanyelv használatát. Az I. világháború idején fellépett a katonai túlkapások, a civilekkel szembeni kegyetlenkedések ellen, ezért gyakran került konfliktusba a hadseregvezetéssel és az egyes katonai parancsnokokkal. Ferenc József halála után az új uralkodó, a világháborúból kiutat kereső IV. Károly (akinek koronázásán - nádorhelyettes volt) rövidesen felmentette (1917. máj. 23.; de jún. 15-éig hivatalában maradt). Ettől kezdve a parlamenti ellenzék (és egyúttal a többség) vezéreként politizált tovább, közben ezredesként, mint a debreceni 2. huszárezred parancsnoka néhány hónapig az olasz fronton tevékenykedett. Utolsó királyi megbízatásaként Boszniában tárgyalt az elszakadásra törekvő délszláv politikusokkal. A közvélemény nagy része őt tette felelőssé Magyarország világháborús részvételéért, s az ún. forradalmi szocialistákhoz tartozó Lékai János sikertelen merényletet kísérelt meg ellene (1918. okt. 16.). Másnap a Képviselőházban elismerte a háború elvesztését, ugyanakkor hangsúlyozta az önálló magyar hadsereg és Külügyminisztérium felállításának fontosságát, de kiállt a perszonálunió mellett. Az őszirózsás forradalom idején az otthonába behatoló fegyveresek meggyilkolták." Szekfű Gyula, a Tisza István korának legnagyobb történésze alapművében 1922-ben Tisza István politikai pályaképét is megrajzolta. Szekfű ekkoriban visszautasította egy német kiadó ajánlatát, miszerint írná meg a magyar nemzet történetét 1867 után. Az elhárítás oka saját szavai szerint: ,,... én az akkor uralkodó liberális történetfelfogástól diametrálisan eltérő állásponton lévén, utóbb lefolyt liberális félévszázadunkat másnak nem, csakis dekadencia szomorú korszakának rajzolhattam volna." Ebben a liberális, szomorú korszakban azonban kiemelkedő jelentőségűnek tekintette Tisza István alakját, akit elsősorban megtartó erőként jellemzett a nemzet szempontjából. ,,Tisza István ép alakját a beteg kor sodrába kell szemügyre vennünk. Életének műve, tudatos szándékkal és a valóságban is elsősorban politikai. Mint államférfiú, belső meggyőződésből volt híve a Deák-féle államjogi konstrukciónak, amely tényből magából látható, hogy bizonyos nemzeti és állami illúziók reája hatás nélkül kellett hogy maradjanak. Külsőleges, anyagi fellendülésünk, s a túlzott önérzetnek azzal karöltve jelentkező képei, az imperializmusnak, a húsz- és harmincmillió magyarnak abszurd és lehetetlen vágyai nem zavarták meg ítéletét népünk súlyát és nemzetközi helyzetét illetőleg. A magyarság sokkal gyöngébb, földrajzi helyzete sokkal veszélyesebb, semhogy egymagában, saját erejéből fenn tudná tartani eddigi kedvező helyzetét, évszázados hegemóniáját Közép-Európa terein: ez az objektív alapigazság volt Tisza István politikai pályájának sarkköve. Igaz követője volt ebben Széchenyinek, a száműzetés Kossuthjának s Deáknak egyaránt, hisz mindezek tudták, vagy 49 katasztrófája után megtanulták, hogy Ausztria és a nemzetiségek, azaz a nagy német hatalom és a szláv népek együtt két malomkő, melyek porrá zúzzák a mi szép évezredes Nagy-Magyarországunkat. E két végzetes hatalmat tehát el kell egymástól választanunk, sőt, amelyiket lehet, fönnmaradásunk eszközévé, hatalmi állásunk kezesévé kell tennünk. A nevezett államférfiak közt, mint tudjuk, eltérés csak a cél eléréséhez szükséges módozatban volt: Kossuth Kelethez húzódott, de kísérlete: dunai konfederáció, szlávmagyar blokk létesítésével védeni ki a nyugati malomkő, Ausztria, nyomását: sikertelen maradt. Deák a másik módot próbálta és valósítá meg, melynek egyébként is megvoltak feltételei az ős magyar-német kultúrkapcsolatban és az évszázados államjogi érintkezésben. 67 és a reája következő kettős és hármas szövetség Ausztriát és a német hatalmat nemcsak kikapcsolta ellenségeink sorából, de erős kötelékekkel hozzánk fűzve kezesévé tette a történeti Nagy-Magyarország fennmaradásának. A nyugati szövetség árnyékában szabadon konszolidálhattuk belső viszonyainkat, és erősödésünk mértéke szerint szerezhettünk befolyást a monarchia és Közép- Európa nemzetközi alakulásaira. Hogy már csírájában megakadályozhattunk minden olyan mozgalmat, mely későbbi fejlődésében ellenünk irányulhatott volna." Ez ellen a ,,státusz férfiú" ellen háromszor kíséreltek meg merényletet, míg végül sikerült. Kovács Gyula, országgyűlési képviselő 1912. jún. 7-én az ülésteremben sikertelen revolveres merényletet követett el ellene. A fa burkolatba fúródott golyó nyoma jelenünkben is látható. Az idegenvezetők olykor mutogatják az Országházban. Másodjára 1918. okt. 16-án Lékai János, a Korvin Ottó vezette kommunista csoport és a Galilei Kör tagja kísérelt meg merényletet Tisza ellen. Természetesen letartóztatták és börtönbe vetették, ahonnan október 31-én /két hét múlva/ szabadult, mint hős. Lékai irodalmi babérokra is pályázott. Drámái 1922-ben Moszkvában jelentek meg Lunacsarszkij előszavával. Harmadjára sikerült meggyilkolni Tisza Istvánt 1918. okt. 31-én Budapesten a XIV. kerületben, Róheim Samu Hermina úti villájában. A merénylők között volt a Károlyi Mihály vezette Nemzeti Tanácsnak két tagja. Sosem fogjuk megtudni, hogy Tisza István meggyilkolásában mennyi és milyen része volt Károlyi Mihálynak. Az 1960-as évek elején a veresegyházi Válóczy-kocsmában találkoztam egy idegennel, aki avval dicsekedett, hogy egyike volt Tisza gyilkosainak.

2. Trockij írásait közli a MagyarFigyelő

A Magyar Figyelőt Tisza István alapította, szerkesztette jóbarátja, Herczeg Ferenc. A Huszadik Század és a Nyugat konzervatív ellensúlyozására szánták. Ennek ellenére szerzői között feltűntek a Nyugat írói is: Kemény Simon, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond. A Magyar Figyelő havilap minden hónap elsején jelent meg, élt 1911. jún 1.-1918. okt. 1-ig. A Magyar Figyelő hasábjain indított támadást Ady ellen Tisza István az 1911. dec. 1-jei számban. Ady Endre ebben az évben kokettált a Galilei Körrel. Trockijtól két publikáció jött a lapban. Az első 1918. júl. 1-jén Az orosz kapitalizmus címmel. A második a lap legutolsó számában, az ún. őszirózsás forradalom kitörése előtt egy hónappal, 1918. okt. 1- jén Az orosz forradalom mozgató erői címmel. A két közlemény valójában Trockij Russland in der Revolution c. kötetének néhány fejezete, mely 1909-ben jött ki a nyomdából. Az első cikk szerkesztői ajánlása szerint ,,Az orosz népbiztos ... fejtegeti azokat az okokat, amelyek szerinte forradalmat fognak előidézni." Nos, 1918. júl. 1-jén már tudható volt, hogy Trockij jóslata 1917. októberében bekövetkezett a cári Oroszországban. A második közlemény ajánlása, valószínűleg magától Herczeg Ferenctől így olvasható: ,,Trotzky: Russland in der Revolution című könyvéből közöljük az alábbi érdekes fejezeteket." Trockij mindkét publikációja bíráló megjegyzések, kiegészítések nélkül, feltételezhetően hiteles fordításban látott napvilágot a Magyar Figyelő lapjain. Az orosz kapitalizmus című részben Trockij az ismert marxista szisztéma szerint elemzi az oroszországi társadalom osztályait, rétegeit, ezek egymáshoz és Európához való viszonyát. Mindezeket még történelmi perspektívába is helyezi. “A krónika azt közli velünk, hogy a IX. században a tengeren a varägeket hívtuk be, hogy segítségükkel megalapítsuk államunkat. Aztán a svédek következtek, akik az európai haditechnikára tanítottak bennünket. Thomas és Knop a posztószövést hozták el hozzánk. Az angol Hughes délvidékünkön meghonosította a fémipart. Nobel és Rotschild a Kaukázust átalakították a naftaprofit szökőkutjaivá. Egyidejűleg a vikingek vikingje, a nagy nemzetközi Mendelssohn Oroszországot az európai börze gyarmatává tette. Addig amíg csak arról volt szó, hogy munkavezetőket és gépeket hozzunk be Európából, nagy kölcsönöket kérjünk termelési célokra, addig alapjában véve az volt a kérdés, hogy Oroszország nemzeti, gazdasági szervezetére rákényszerítsük küleurópai termelés egy-egy elemét. Amikor azonban a szabad külföldi tőkék magas profit után való vadászatuk közben elárasztották az orosz területet, akkor napirendre került az egész orosz közgazdaságnak bekebelezése az európai kapitalista gazdasági szervezetbe. A mi gazdasági történelmünk utolsó évtizedei épen ezt a programmot valósítják meg." Nem kell hozzá nagy cinizmus se, hogy Trockij eme idézetét némileg átgondolva és átalakítva alkalmassá tegyük az 1990 utáni Magyarország jellemzésére. “Egyidejűleg a vikingek vikingje, a nagy nemzetközi Mendelssohn /helyette tessék beírni egy mostani világkapitalista nevét/ Magyarországot az európai börze gyarmatává tette. Addig amíg csak arról volt szó, hogy munkavezetőket és gépeket hozzunk be Európából, nagy kölcsönöket kérjünk termelési célokra, addig alapjában véve az volt a kérdés, hogy Magyarország nemzeti, gazdasági szervezetére rákényszerítsük küleurópai termelés egy-egy elemét. Amikor azonban a szabad külföldi tőkék magas profit után való vadászatuk közben elárasztották a magyar területet, akkor napirendre került az egész magyar közgazdaságnak bekebelezése az európai kapitalista gazdasági szervezetbe. A mi gazdasági történelmünk utolsó évtizedei éppen ezt a programot valósítják meg." Kedves Olvasó! - Ha úgy véli, hogy a szöveg átdolgozása találó a mai viszonyainkra, az nem csak Trockij zsenialitásának a következménye, hanem inkább annak, hogy a tőke természete nem változott. Trockij második írása az előzőnél sokkal veszélyesebb volt tartalmát és a megjelenés időpontját tekintve. Az orosz forradalom mozgató erői című esszé úgy is felfogható volt, mint használati utasítás kezdő forradalmároknak a forradalom csinálásához. Supka Géza, liberális politikus, a Károlyi-kormány követe Prágában 1918 őszétől, mélységesen elítélte Tisza István egész életművét, a legfőbb rossz megtestesítőjének tekintette Magyarországon. Természetesen a kommunista /bolsevik/ forradalom is rémületbe ejtette Supkát. Így azután Tisza Istvánnak és Herczeg Ferencnek is a fejére olvasta eltévelyedését, mintha nevezettek hozzájárultak volna a magyarországi bolsevik előretörés lehetőségéhez. Trockij a ,,modern várost" tartja a kapitalista társadalom jellegzetes településének általában, de Oroszországban különösen. Ellentétben a faluval, a nagybirtokok majorsági népességével szemben. A faluban honos kézműves ipart is elmarasztalja annak szétszórtsága miatt, melyből annak rendje és módja szerint a céhes ipar, illetve a manufaktúra nem fejlődött ki. Mindez a szétszórtság és falusi primitív kézműipari szint azután életre hívta és virágoztatta a közvetítő kereskedelmet, amelyik a termékeket összegyűjtötte és közvetítette az ugyancsak szétszórt feudális fogyasztó réteghez. Ilyen módon a kézműves munkásság vidéken nem volt képes koncentrálódni, hanem csak a városokban. Nagy tömegű városi ipari munkásság nélkül pedig nem lehet forradalmat csinálni. Az ipari városok primátusáról szóló Trockij-nézetek természetesen tetszhettek Tisza Istvánnak, aki a Monarchia 1867 utáni gyermeke volt ízig-vérig, az iparosítás lázában formálódott jelleme. Persze az 1910-es évekig a városi proletárság veszélyes volta, internacionalizmusa, gyenge nemzeti kötődése, idegen érdekek szerint való felhasználhatósága stb. történelmi méretekben még nem mutatkozott meg a Monarchiában. Trockij jellemzi a polgárságot, a polgári demokráciát is. “Nálunk a legkisebb nyoma sincs annak a gerinces polgárságnak, amely végigcsinálta az önkormányzat és politikai harc évszázados iskoláját és aztán a fiatal, még osztállyá sem forrott proletariátussal karöltve ostromolta meg a feudális uralom Bastille-jait. Mi következett utána? Az új harmadik rend a hivatásos intelligencia: ügyvédek, újságírók, orvosok, mérnökök, tanárok, tanítók. A társadalmi termelésben nincs önálló jelentőségük, kevesen vannak, gazdaságilag nem függetlenek; ez az osztály a maga tehetetlenségének tudatában mindig keres egy szilárdan kialakult társadalmi osztályt, melyre támaszkodhatik." A kor orosz intelligenciájának neve narodnyik, azaz népbarát volt, akik mozgalmát Lenin is tárgyalta elmarasztalólag. Valóban csekély szerepet vittek az 1917-1921-es években, miközben azzal küszködtek, hogy eljussanak a tömegekhez. Mennyire átsüt ezen az orosz és múltbéli problémán a mai magyar valóság! Anélkül, hogy a 100 évvel ezelőtti cári orosz helyzetet és a jelenlegi agymosott magyar milliók állapotát egynek vennénk, anélkül, hogy az ázsiai termelési mód és a köztes Európa különbségeit ne tekintenénk, a párhuzam önmagát kínálja. Valóban, évszázados polgári hagyományaink, szervesen fejlődött önkormányzati rendszereink /tekintve éppen a szovjetek által ránk kényszerített tanácsrendszert/ gyérek. Ami volna, az nemzeti, sajátos és ennek következtében látszólag is, valóságosan is ellentétes az internacionalizmus bármely fajtájával, főleg a globalizmussal. Megemlítjük a régiók szervezését, a kistérségek behozatalát, melyek a magyar nemzeti megye és járási rendszer ellen irányulnak. Mintegy máris megkettőzik a középszintű államigazgatást, hogy majd az eredetit likvidálhassák az államéletből. Ami végülis a magyar állam likvidálásának útján az egyik lépés. És a jelenlegi honi intelligenciának a társadalmi termelésben valóban nincs jelentősége. Mondjuk, Fekete Gyula életműve hozzájárulhatna a társadalmi termelés, a bővített újratermelés legfontosabb tényezőjéhez, a népfogyás megállításához, a népszaporulat, a magyar nemzet állagának újratermeléséhez. De tudjuk, akik figyelemmel kísérjük munkásságát, hogy mit kapott érte, hogy mi jár annak, aki itt egészséges, testben és lélekben is gyarapodó magyar nemzetet akar, akár még a trianoni határokon belül is. Kevés a magyar intelligencia az ország és nemzet gondjaihoz. Szárszó, Monori-erdő, Lakitelek stb. magyar Golgota-hegyek. A megfeszítés helyei, és annyi érdeklődő sincsen a keresztek felállításakor, mint amennyi Jézus halálának színhelyén összegyűlhetett. Tízmilliós ország, tizenötmilliós nemzet. Tömegek kiáltják azonban Pilátus oszlopos palotája előtt, hogy feszítsd meg őt! Az intelligencia magányos, minél nemzetibb, minél radikálisabb, annál jobban fokozódik a magánya. A Trockij által felsorolt ,,új harmadik rend" alkotói, az ügyvédek, újságírók, orvosok, mérnökök, tanárok és tanítók, mind-mind alapos feltárásra váró, elemzésért kiáltó alkotó elemei a magyarországi intelligenciának Mindegyiknek romlott a helyzete az utóbbi években, mindegyik csoport iránt bizalomvesztéssel jellemezhető a helyzet. A vizitdíj, bármennyire is pénzben kifejezhető, lényegét tekintve nem anyagi természetű támadás a magyar nép ellen. Sokkal inkább a társadalom feltrancsírozásának kísérlete, amennyiben mélységesen megrontja a beteg és az orvos közötti korábban fennállt és szükséges bizalmat. A magyar intelligencia természetesen gazdaságilag nem független. A magyar nemzettől kellene függnie, az kellene méltóan elismerje fáradozásait és eredményeit, melyeket a magyar nemzet fennmaradása érdekében teljesít. Mivel azonban a magyar nemzet lappang, enyészik, idegen és érdekei ellen való ideológiák, eszmék, szlogenek mákonyával töltik és töltekezik, ezért kevés gondot fordít és fordíthat saját intelligenciájának kondíciójára. A bűvös kör pedig így záródik: a nemzetépítésben szorgoskodó intelligencia kevés visszajelzést, megerősítést kap, mert nem figyelnek rá kellőképpen, sőt sikerült megutáltatni, fekete bárány pozícióba hozni tömegek szemében. Így azután működése kevés eredményt hoz a nemzeti társadalom számára, mely tény visszamenőleg is igazolni látszik, hogy csekély jelentőséggel bír a mindennapi élet területén, ezért csekély elismerés illeti meg. A nemzet és intelligenciája tehát egymást hibáztatva egymást sorvasztja. Az intelligencia pedig ennek még a tudatában is van. Sok keserű írás és előadás született már ebből az életérzésből. Miközben a nevető, idegen harmadik a kezét dörzsöli nagy serényen. Trockij elemzése, tételei a polgárságra, az intelligenciára nézve, mint láthatjuk, sok hasonlóságot mutatnak a mai helyzetünkkel. Egyre többet és többektől hallom úton-útfélen, hogy jelenünk olyan, mintha az őszirózsás forradalomból most mennénk át a proletár diktatúrába. Különösen a magyar honvédség leépítésével, szétzüllesztésével kapcsolatosak ezek a megnyilatkozások. Mint minden példa, ez is csak részben igaz, mert a kiépülő diktatúra már semmiképpen sem lesz proletár. A magyar ipar leépítésével ugyanis leépítették a munkavállalók, a munkások osztályát. Trockij még valóban feljövő munkásosztályról beszélhetett Európában és a cári Oroszországban, mára azonban a nagyipari munkásság egyetemlegesen elveszítette történelemformáló erejét és szerepét. A két Trockij-cikk a Magyar Figyelőben Supka Géza szerint annak a következménye, hogy Tisza Istvánt elhagyta önérzete, úrrá lett rajta a háborús pszichózis, nem ismerte fel a közelgő veszedelmet a maga és az ország számára. Supka felemlegeti az állítólag Tisza által felállíttatott ,,erkölcsi karanténok" hálózatát, melyek az Oroszországból visszatérő magyar állampolgárokat szándékozták megtisztítani a bolsevizmus járványától. Ezekből a táborokból a baloldali, a békepárti, a kozmopolita polgári stb. sajtó kitiltatott. Azonban a Magyar Figyelő rendszeresen bejárt a táborokba és a hadrakelt sereghez, lévén, hogy Tisza és Herczeg Ferenc orgánuma volt. Ha az utolsó, 1918. okt. 1-jei szám olyan nagy bajt már nem is csinálhatott, az 1918. júl. 1-jei szám elolvasására és megemésztésére azért volt elég idő. Supka szerint Tisza ezzel a furcsa és fura eljárással, hogy lapjában Trockijt közölt és azt beküldte a háborúból visszatér magyar katonák átnevelő táboraiba, önmaga és nemzete ellen felidézte a bolsevizmust, bár akaratlanul. Különösen kifogásolható ez Herczeg Ferenc esetében is, aki a lapot szerkesztette, és 1919 őszén korszakérlelő vádiratot írt Károlyi Mihály ellen. Ugyanakkor Herczeg Ferenc mélyen hallgatott a Magyar Figyelőben közzétett Trockij-cikkekről. Azt azonban hangsúlyozta később és kiaknázta, hogy a bolsevikok letartóztatták és börtönbe zárták. A román megszállás kezdetén, 1919. aug. 3-4. után szabadult. Mentora, Tisza István ekkor már nem élt háromnegyed éve. IV. Károly 1918. nov. 11-én Ausztriában lemondott az államügyek intézéséről, de a trónról nem. November 13-án a király fogadta a magyar főrendeket, ekkor Magyarország részére csak megismételte az osztrák trónra való nyilatkozatában foglaltakat, és már eleve elfogadta a jövőbeni döntést Magyarország államformájára nézve. Ennek következtében 1918. nov. 16-án /szombat/ kikiáltották a Magyar Népköztársaságot. Elsőnek a képviselőház ülésén jelentette be Szász Károly házelnök, hogy a magyar nép a lezajlott események során megvethette a független és demokratikus Magyarország alapjait. Ekkor Tisza István haláláról meg sem emlékeztek, mintha bűnösök lettek volna, úgy sunyítottak. A főrendiház utolsó ülését ezen a napon Wlassics Gyula vezette, akinek beszédéből már erősen kiérződött az aggodalom, hogy bosszút, gyűlölséget, megalázást lihegő békekötés elé nézhetünk. Kinyilvánította Wlassics, hogy az ezeréves magyar állam területi épsége is veszélybe kerülhet, a nemzetiségek nemzeti tanácsai ekkorra már kinyilatkoztatták elszakadásukat Magyarországtól. Az országgyűlés két háza ezután kimondta önfeloszlatását. Az Országház előtti téren százezrek gyűltek össze a népköztársaság kikiáltására. A tömeg hangulata irreálisan lelkes volt, a szónokok sora fokozta a vágyálmokat, a tömeg várakozásai az egeket verték. János Jelenéseinek hasonlatával élve a tömeg új földet és új mennyországot vélt közeledni. A tömeghisztéria tehát legfeljebb azt fejezte ki, hogy a nép négy háborús év után valóban meggyötörve, mit remélt az új kormánytól. ,,A kormányok értékét pedig nem az adja meg, hogy miként fogadják őket, hanem az, hogy miként búcsúznak tőlük."

Horváth Lajos

(Forrás: Havi Magyar Fórum)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ki Marxot, ki pedig a tőkét ka
  2008-05-17 09:37:27, szombat
 
  2008.05.09.

Ki Marxot, ki pedig a tőkét kapta

Különös módját választotta az osztozkodásnak az állampárt vagyonán a valamikori MSZMP vezérkara a rendszerváltás hajnalán: az örökségből a kisebbségbe szorult kommunistáknak, a munkáspártnak Marx jutott, a ma is hatalmon lévő, dúsgazdag és neoliberálissá vedlő MSZP kapta a tőkét - figyelmeztet ironikusan a történtekre Thürmer Gyula. A munkáspárt elnöke az MSZP-vel nem kötne választási szövetséget, ám adna még egy esélyt a Fidesz kormányzásának, ha a párt folytatja elkezdett politikáját. Az ellenfél közös: a piac és a pénz abszolút uralmára építő neoliberális politika s vele az ezt kiszolgáló MSZP és SZDSZ.

- Egyre inkább az az ember érzése, meghatározott forgatókönyv szerint zajlott a kormánykoalíció felbomlása. De vajon elég-e ma egy hátraarc?

- Az SZDSZ jó előre megtervezte a koalíciós szakítást, mert egyedül így tudja megőrizni az arculatát. Azon csodálkozom, hogy Gyurcsány nem vágta ki nagy ívben korábban, mert akkor legalább az MSZP is nyert volna valamit az ügyleten. A liberálisok nagyon ravaszak, a támogatás ellenértékét nagyon alaposan megkérik majd, és - bármennyire szörnyű - meg is kapják az MSZP-től. Pedig az embereknek elegük van a mostani kormányzásból, hiszen valóban rosszabbul élnek. Húsz év után alapvető változásokra volna szükség. Ez a politikai elit belezsírosodott a mai valóságba. Még mindig '56-ban és '89-ben gondolkodnak ahelyett, hogy vasutat fejlesztenének, kikötőket, iskolákat és országot építenének! Valahogy úgy, ahogy nagy elődeink csinálták a kiegyezés után.

- A baloldal csúfos bukásra áll.

- Pontosítanám: az MSZP csúfos bukásához érkeztünk el. Az MSZP lábbal tiporja a baloldali fogalmakat, és amit csinál, az nem baloldali politika. Húsz évig semmi másról nem szólt az élet Magyarországon, mint hogy minél többet lopjunk. Az emberek ezzel elégedetlenek, és változást akarnak. Mi, igazi baloldaliként, azt javasoltuk, hogy legyen luxusadó, és adóztassuk meg a villákat. A Gyurcsány-kormány erre nem hajlandó. Ehelyett ingatlanadót akar, amely a békásmegyeri nyugdíjasokat, a kisembereket, a falusi kis házak lakóit, tehát mindenkit sújtana. Az igazi baloldaliság azt jelentené, hogy megadóztatjuk a nagytőkét, és többet adunk az embereknek.

- Mindaz, amit most felsorolt, közel áll a Fidesz álláspontjához.

- Örülök, hogy a Fidesz felismerte a helyzetet, de nem vagyok benne biztos, hogy végre is hajtja, ha hatalomra jut. Hiszen a farkas természete nem változik, ahogyan a tőke természete sem. A tőke persze okos, és tud racionálisan gondolkodni, ezért adok esélyt én is a Fidesz-kormányzásnak. Tudni kell azonban, hogy a Fidesz nem a szegények, nem a "csórók" pártja. A munkás, a kisember, a proletár, a földönfutó itt van nálunk, a munkáspártban.

- A szegények politikai képviseletéért láthatóan nagyon sokan tülekednek, a többi között a Magyarországi Munkáspárt 2006 is, amely most kötött választási paktumot a leggazdagabb magyar és szocialista parlamenti képviselő által vezett MSZDP-vel.

- Kapolyi László egyszer-kétszer már eljátszotta ezt a politikai szerepet az MSZP-ben. Emlékszem, amikor a Horn-kormány idején Szekeres Imre akkori frakcióvezető magához hívatta az MSZDP és a Munkáspárt vezetőjét. A Bokros-csomag elfogadása előtt arra kért bennünket, hogy a baloldal összefogása kedvéért támogassunk egy népnyúzó programot. Kapolyi határozott igent mondott, én meg kemény nemet. Ha Vajnai Attila a Magyarországi Munkáspárt 2006 nevében most a milliárdos Kapolyiban lát alkalmas partnert, akkor éppen a nagytőkével köt szövetséget. Először megpróbálták átvenni a hatalmat a párton belül. Óriási nyereség lett volna az MSZP-nek, ha a munkáspártot bekebelezhetik. Ez azonban nem ment. Így hát azzal gyengítettek bennünket, hogy a választások előtti utolsó pillanatban kivált a pártunkból ez a kis társaság. Persze azonnal melléjük állt a teljes szociálliberális média és propagandagépezet, ezért is nem tudtuk hozni a formánkat a 2006-os választáson. Szétverni ugyan nem tudtak bennünket, de meggyengíteni igen.

- Melyik párt az egykori MSZMP utódpártja?

- A Magyar Kommunista Munkáspárt.

- Viszont az MSZP örökölte az egykori élcsapat "hozományát".

- Lassan húsz éve, hogy amikor 1989-ben az MSZMP megszűnt, és Nyersék, Hornék megcsinálták a maguk MSZP-jét, megosztoztunk a régi vagyonon. Nekünk jutott Marx, ők kapták a tőkét. Minden lelkiismeret-furdalás nélkül lenyelték az akkori pártvagyont, amely sok százezer egyszerű, becsületes párttag munkájából jött létre, ahogyan például a Népszabadság, a Szabad Nép egykori székházát is téglajegyekből építették.

- Hogyan vihette csődbe az országot a magát évtizedekig szakértőnek tartó politikai garnitúra?

- Ezeket az embereket mindig a kapzsiság, a mohóság, a pénz iránti hajsza vezérelte. Minden kormány privatizált, de az MSZP-kormányok idején privatizáltak a legtöbbet. És persze az SZDSZ is felelős érte, a párt vállalkozói rétege, amely a szocializmusban nagyon jól élt, egyiket sem zsákmányolták ki, egyik sem éhezett. Húsz évvel ezelőtt nem gazdasági racionalitás alapján szervezték át a gazdaságot. Úgy csináltak kapitalizmust, hogy rászabadították a külföldi tőkét Magyarországra.

- Az egykori nómenklatúra tagjai ma is közöttünk járnak, javarészben vezető beosztásban.

- Minden hadseregnek vannak elit alakulatai és vannak olyan alakulatai, amelyek szégyellni valók. A Kádár-féle MSZMP jó párt volt, amelyben nagyon sok becsületes, tisztességes ember dolgozott. Aki még él közülük, itt van nálunk, a munkáspártban.

- De abból a pártból sokan ott ülnek a parlamentben és a kormányban is.

- Ez a régi pártnak a szemete, bátran merem ezt a jelzőt használni velük kapcsolatban, hiszen ők a párt megalkuvó emberei. Mert lehetett volna nehezebb utat választani 1989-ben, például azt mondani, hogy rendben, legyen kapitalizmus, de annak nemzeti változata. Ehelyett beengedték Andrew Sarlost, Soros Györgyöt és az összes többi "nagyvadat", és ettől kezdve egészen másfajta kapitalizmus épült, mint ami - esetleg - elfogadható lett volna az országnak. Szerintem persze a szocializmusnak lehetett volna egy másik, folytatható útja is: a reform útját kellett volna választani. Ez adott volt, 1985 után még maga Kádár is erről a lehetőségről beszélt. Nagyjából olyasmit kellett volna csinálni, mint amit ma a kínaiak tesznek. Kína a nemzeti erőre és a nemzet tudására építve, külföldi tőke bevonásával csodálatos gazdaságot teremtett. Miközben az embereknek is tudott adni belőle.

- Igent mondana-e ma a választási együttműködés lehetőségére, ha ilyen ajánlattal megkeresnék a szocialisták?

- A mai politikájuk ismeretében biztosan nemet mondanék. Kovács László 2002-ben fűt-fát ígért, aztán nem lett belőle semmi. De nem ez a szakításunk lényege. A lényeg az, amit Medgyessyék kezdtek: a neoliberális politika, a kórházak eladása, a stratégiai ágazatok kiárusítása, a falurombolás, a postabezárások, az óvodák, iskolák tönkretétele. Ez az, amiben soha nem fogunk egyetérteni, teljesen mindegy, hogy ezt a rombolást Medgyessy, Gyurcsány vagy Kiss Péter irányítja. Azt viszont érzékeljük, hogy az emberek változást akarnak. Járom az országot, és az emberek másképpen fogadnak, mint tizenöt-húsz évvel ezelőtt. Nem dobálnak meg, nem köpnek le mint kommunistát, sőt inkább örülnek nekünk. Ma a munkás, a dolgozó szegény ember a munkáspárt mellett áll, ezt érzem. Nagyon sokat beszélünk arról, hogy magyar, nemzeti kis- és középvállalkozói rétegre volna szükség, de eddig csak beszéltünk róla. Most végre meg kellene szólalniuk a vállalkozóknak, és azt mondani: nekik is szükségük van a munkáspártra.

- Létezik-e olyan párt a mai magyar palettán, amellyel vállalná a politikai közösséget az önök pártja?

- A mi dolgunk, hogy a parlamenti választáson a lehető legtöbb szavazatot megszerezzük, tegye ezt a többi párt is. Ha a Fidesz politikája olyan, amelyben van hasonlóság a mi politikánkkal, akkor azokat az elemeket készek vagyunk támogatni. Ha azt mondják, nem akarják eladni a kórházakat, akkor ebben támogatni fogjuk őket. De ha hatalomra jutnak, és fordítanak a politikájukon, eladják a kórházakat, akkor ellenük fordulunk. Orbán Viktornak és a Fidesznek volt egy nagyszerű ötlete, a legutóbbi kongresszusukon definiálták az új többség fogalmát. Azóta várjuk, hogy ez irányban történjék is valami. Mi már léptünk: az Albert házaspár népszavazási kezdeményezéséhez szükséges aláírások tizedét a mi pártunk gyűjtötte össze. Mi vagyunk az egyetlen párt, amely túllépett a baloldal-jobboldal határmezsgyéjén, át egy olyan területre, ahol a Liga és a Munkástanácsok voltak korábban, ahol részben a Fidesz is van, ezt még senki nem tette meg rajtunk kívül. Vállaltuk a kockázatot az ország, a nemzet javára. Ha a Fidesz folytatja az elkezdett politikáját, ha hajlandó nyitottá válni a mi irányunkba, akkor bizonyos dolgokban lehet együttműködés közöttünk. Ma a legnagyobb veszély a piac, a pénz abszolút uralmára építő neoliberális politika, amelyet az MSZP és az SZDSZ politikája testesít meg. Ez ellen össze kell fognia minden józan erőnek.

- Lesz-e előre hozott választás?

- Ez kizárólag az MSZP-n múlik, és kérdés, hogy összeomlik-e a párt vezető garnitúrája. Ennek sajnos vannak jelei; bár nem jó, ha egy kormány cselekvőképtelensége azáltal válik nyilvánvalóvá, hogy nincs mentőszolgálat, nem működik a kórház, Budapestet megeszi a szemét. Ma már alapvető funkciókat nem tud ellátni az állam, vagy ha igen, nagyon erőszakosan. Igazából az a kérdés, hogy az MSZP vezető garnitúráját, az első egy-két embert a nagy többség arrább tudja-e lökni, és hogy belemennek-e az előre hozott választásba, hogy kisebbet bukjanak.

- Annak idején ön Grósz Károly biztonságpolitikai tanácsadója volt. Mi a véleménye arról, hogy a titkosszolgálatok folyamatosan felbukkannak a belpolitikában?

- Nem fér bele a demokrácia szabályrendszerébe, hogy belpolitikai folyamatokba bevonjanak titkosszolgálati eszközöket is. A titkosszolgálat arra való, hogy elhárítsa a kémeket, leleplezze a terroristákat, tehát, hogy védje a nemzetet. A Nemzetbiztonsági Hivatal sokkal többet tehetne a multinacionális tőke ipari kémkedése ellen, mert kétségkívül itt van, jelen van, de arról még soha nem hallottuk, hogy lelepleztek volna egyetlen külföldi ipari kémet is... Vagy hát, miért éppen izraeli cégekkel működünk együtt a magyar polgárok ellenőrzésére alkalmas rendszerek megteremtésében? Demokratikus ellenőrzés alá kell vonni a szolgálatokat.

- Egy éve dúlták fel Kádár János sírját, azóta sem bukkantak az elkövetők nyomára. Nem tartja ezt furcsának?

- Kádár János nyomasztja a mai politikai elitet, leginkább a szocialistákat. Az MSZP egyszerű tagjainak nagy része kötött egy gentlemen's agreement megállapodást Gyurcsánnyal, amelynek az a lényege: csinálj, amit akarsz, add el a kórházat, de Kádár Jánost és a szocializmus emlékét hagyd meg nekünk. Erre Gyurcsány az MSZP tavalyi kongresszusán kitagadta Kádár Jánost. És felháborodott a tagság. Nem erről volt szó. Miközben az is kiderült, hogy Gyurcsány nem is annyira "gentleman". Valaminek tehát történnie kellett, és történt is: május elején feldúlták Kádár sírját. Kinek volt ez jó? Egyedül a szocialista vezetőségnek, mert felléphetett a rendteremtő szerepében, miközben mindent eltitkolt. Szerintem a tettesek megvannak, csak nem akarják őket leleplezni.

- Elfogadná ebben a történelmi szituációban, hogy mélyreható elszámoltatás történjék az országban a következő választások után?

- Elszámoltatni az tud, akinek nincs vaj a fején, aki nem kötött kompromisszumot, aki nem ment bele különféle bulikba. Ezt azért nem mondanám el a Fidesz minden egyes tagjáról sem, bár természetesen azt sem állítom, hogy a Fidesz mindenben "sáros" volna. Egy kicsit furcsa, hogy most sem történik semmi. Rég túl vagyunk március 9-én és a melós még mindig rosszul él, tovább emelik az élelmiszerek árát, mi meg arra várunk, hogy két év múlva majd választások legyenek - pedig a kormányt valamilyen módon most kellene leváltani. Szerintem a Fidesz hatalomra jutásától önmagában nem lesz rend, ezért más típusú emberekre is szükség van, például ránk. Mi nem loptunk, nem csaltunk, nem korrumpálódtunk, ez a munkáspárt erkölcsi tőkéje.

- Személyesen részt venne egy elszámoltatásban? Önnek, ahogy mondta, nincs vaj a fején?

- Nincs, és a harcostársaim is becsületesek, tiszták. Részt vennék benne, de nem valamiféle bosszú miatt. Hanem mert húsz év után végre meg kellene mutatni, mi a jó és mi a rossz, mik a törvények és melyek az alapelvek, amelyeket mindenkinek be kell tartania. Ma, durva szó, de ki kell mondani, kupleráj van Magyarországon, a törvény kijátszható, sőt olykor eleve úgy alkotják meg, hogy az lehessen.

- Lesz-e még erős nemzet a magyar, visszajut-e valami az ellopott nemzeti vagyonból?

- Nagy kultúrájú nemzet a miénk, éppen ideje elzavarni azokat a magukat magyarnak nevező politikusokat, akik idegen érdekeket szolgálnak. Demokratikusan, választások útján, de el kell őket zavarni. Ez az első lépés. Nem kell ehhez túl sokat tenni, csak meg kell fogalmaznunk, mi a nemzeti érdekünk. Hol van az előírva, hogy minden városban külföldi kézben kell lennie például a kábeltévének vagy az élelmiszer-kereskedelem többségének? Igenis a magyar vállalkozásokat, a magyar nemzeti ipart és gazdaságot kell fejleszteni! Hiszen az unióban is mindenütt egyre nagyobb hangsúlyt kap a nemzeti jelleg, épp csak nálunk nem. De miért kéne szégyellnünk, hogy nekünk is vannak sajátos nemzeti érdekeink?!

Varjú Frigyes

(Forrás: Magyar Hírlap)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Idézet: 60 év múlva is létező
  2008-05-17 09:34:42, szombat
 
  Idézet: 60 év múlva is létező Izrael, békés arabok - ez lesz Bush szerint
2008-05-16. 15:42

"Amikor majd Izrael fennállásának 120. évfordulóját ünnepli, a világ egyik legnagyobb demokráciája lesz, a zsidó nép biztonságos és virágzó hazája. A palesztin népnek is lesz hazája, amelyről régóta álmodik, és amelyet megérdemel, egy törvények által kormányzott demokratikus állam, mely tiszteletben tartja az emberi jogokat, és elutasítja a terrort. Kairótól Rijádig, Bagdadig és Bejrútig a népek békés és független társadalmakban fognak élni, ahol a béke vágyát a diplomáciai, idegenforgalmi és kereskedelmi kapcsolatok erősítik. Irán és Szíria békés nemzetek lesznek, ahol a jelenlegi elnyomás régi emlék lesz csupán, és az emberek szabadon kimondhatják gondolataikat, fejleszthetik tehetségüket. Az al-Kaidát, a Hezbollahot és a Hamászt legyőzik, s a térség muzulmánjai belátják a terroristák jövőképének hiábavalóságát, ügyük igazságtalanságát" - mondta a félkegyelmű Bush a kneszet előtt. A zsidók meg csak pislogtak, azon morfondírozva, mi a valószínűtlenebb a jövőre nézve: a demokratikus Izrael vagy a magukat kiirtani hagyó arabok...

(Reuters - AP)

Kapcsolódó: Nocsak: a nácikhoz hasonlította Bush Izraelt

http://kuruc.info/r/1/24946/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tóték nem értik, miért ne lehe
  2008-05-17 09:32:56, szombat
 
  Tóték nem értik, miért ne lehetne lovas bohócozni Szent Istvánt
2008-05-16. 12:35

A szlovák fél nem érti, hogy a magyarok miért fújták le a Gyurcsány-Fico találkozót, de tudomásul veszik - derül ki a tót külügyminisztérium közleményéből.

A lovas bohócozás *** után ugyanis Gyurcsányék úgy döntöttek, megpróbálnak valamicskét javítani a kúrmányfő hazai megítélésén, és elhalasztották a bratyizást.

Azon az eseményen mellesleg, amelyen a Szlovák Nemzeti Párt elnöke lovasbohócnak nevezte az államalapító magyar királyt, a kormányfő is jelen volt. Robert Fico azóta sem határolódott el az aljas magyarellenes kirohanástól.

(Kuruc.info - HírTV)



***

Tolvaj Slota magyar lovas bohócnak nevezte Szent István királyt
2008-05-10. 11:21

A szlovák koalíciós pártok nagyvezérei tegnapi találkozójuk után tájékoztatták a nagyérdeműt az ország ügyes-bajos dolgairól. Aranyköpéseik ezúttal sem változtak, hűek maradtak önmaguk színvonalához: napirenden hagyták a magyarok ócsárlását, az újságírók becsmérlését, amiben nem maradt adós Fico kormányfő sem, ő is hozta Slota-szintű formáját.

A Szlovák Nemzeti Párt idióta nagyvezére, alias Slota Ján közös sajtótájékoztatójukon bejelentette: megegyeztek az oktatási törvény elfogadásáról, amelynek jelenlegi verzióját már csaknem elfogadhatónak tartja a Magyar Koalíció Pártja is.

Egyidejűleg Slota arra hívta fel a figyelmet, miszerint a szlovákiai magyar tannyelvű iskolákban olyan tankönyvből tanítják a történelmet, amelyet (szerinte) a magyar oktatási minisztérium hagyott jóvá. Slota tiltakozott ez ellen: példaként előhúzta a szóban forgó történelemkönyv egy példányát, a Simon Attila-Kovács László felvidéki történészek által jegyzett "A magyar nép története - A 20. század" címűt, a szlovák oktatási minisztérium által is engedélyezett segédtankönyvet. Slota szerinte annak hátlapján egy "magyar lovas bohóc Budapesten" látható, valamint magyar zászlók a címlapon. (A hátlapon Szent István budai várban található lovasszobra, a címlapon pedig egy 1956-os kép látható.)

Slota szeszes "szakvéleményét" követően Vladimír Mečiar megjegyezte: a koalíció egységes az oktatási törvény támogatását illetően, csupán néhány apróságot kell még kidolgozni.

Fico: nem bízok holmi titkosszolgálati dokumentumokban

Szó esett a Slota és Mečiar által utóbbi időben kipellengérezett Nemzeti Emlékezet Intézetről (ÚPN) is, amely Slotáról szellőztetett meg kompromittáló információkat ifjúkori viselt dolgairól. Robert Fico véleménye volt kérdéses a témában, aki eddig nem nyilvánított határozott állásfoglalást a kérdésben volt komunista pártja háttér tevékenységéről. Slotáék időközben visszavonták az intézet megszüntetésére beterjesztett törvényjavaslatukat, miután nem látták annak kellő támogatását a Fico-párttól. Fico megjegyezte: számára az ÚPN egyáltalán nem fontos, mivel nem bízik a kommunista titkosszolgálat "megbízhatatlan dokumentumaiban". (Értsd: már egykori kenyéradójának sem hisz!)

Azt azért "mellékesen" megjegyezte a miniszterelnök, hogy a különféle sajtótermékek tulajdonosai között is találhatóak volt kommunista ügynökök. "Találnának ott néhány szépfiút," közölte Fico, aki rögtön élt is a példával: a Plus7dní című hetilapnak szinte kizárólag exügynökök a tulajdonosai. Nem pontosította viszont, hogy vajon az általa éppen imént megbízhatatlannak nevezett ÚPN-dokumentumokra hivatkozva állítja-e ezt, vagy más forrásból szerzett tudomást. Szlovákiában az ÚPN kezeli a volt kommunista titkosszolgálat megmaradt dokumentumait.

Slota és a korrupt újságírók

Slota a TA3 hírtelevízió egyik riporterét pécézte ki magának. "Például az az úr ott hátul, a téáháromból, az a kopasz, ő nagyon undorító ember. Azt a látszatot kelti, mintha a koalíció lenne a legnagyobb rossz az országban," közölte Slota. A nemzeti pártvezér azzal is vádolta az újságírókat, hogy megrendelésre írnak cikkeket. "Nagyon jól tudjuk, mennyit kapnak egy megrendelt írásért. Néhány fiatal szerkesztő ötvenezer koronáért bármit leír," állította Slota. Részleteket azonban nem volt hajlandó elárulni a korrupt újságírókról.

Mečiar Vladimír sem maradt ki a sajtó elleni támadásból, arra panaszkodott, hogy a kereskedelmi tévékben a műsorvezetők az ellenzéki politikusoknak kedveznek, mivel azoknak megengedik, hogy támadják a nem jelenlévő kormánypolitikusokat.

A jelenlegi szlovák kormánykoalíció hatalomra kerülése óta hadban áll a sajtóval. Emlékezetes, hogy a választások éjszakáján a győztes Smer épületébe nem engedték be az újságírókat, az utcán kellett éjszakázniuk. Ezen logika(?) szellemében fogadták el nemrégiben az új sajtótörvényt, amely vélemények szerint jelentősen korlátozza majd a sajtószabadságot.

(FENET/SITA/Nemzeti Hírháló)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A palesztinok etnikai tisztoga
  2008-05-17 09:31:05, szombat
 
  A palesztinok etnikai tisztogatása és vagyonuktól való megfosztása nem adhat okot Izraelnek az ünneplésre
2008-05-17. 07:35

CCTV
english.cctv.com/index.shtml

Az angol nyelven sugárzó kínai televízió tegnap a következő hírt olvasta be: ,,A kínai földrengés áldozatainak megsegítésére Szlovénia kormánya 100 ezer eurót, Horvátországé 200 ezer eurót, Albániáé 41 ezer USA dollárt adott. Az USA-beli Vöröskereszt 10 millió dollárt".

Independent
independent.co.uk

Az olasz tolerancia füstként száll fel, ahogyan a cigány tábort porig égetik címmel a független brit lap azzal kezdi tudósítását, hogy az új olasz kormány, rendőrsége, csendőrsége, sőt a Camorra is együttes erővel fordult a nemzet első számú ellenségei, a cigányok ellen. Nápoly korábbi kommunista erősségében, a Ponticelli negyedben Molotov-koktélokat dobáltak a cigányok összetákolt viskóira, miután egy nápolyi asszony elmondta, hogy egy cigánylány besurrant lakásukba és el akarta lopni kisbabáját.

THE GUARDIAN
guardian.co.uk

A baloldali brit lap szerint a palesztinok etnikai tisztogatása és vagyonuktól való megfosztása nem adhat okot Izraelnek államisága ünneplésére. A cikkíró emlékeztet arra, hogy a zsidó állam hadserege az idén 312 palesztint ölt meg, akik közül 197 polgári személy volt.

Carriere della Sera
corriere.it

Az olasz lap bemutatja a legújabb, 170 ezer euróba kerülő Lamborghinit, a Gallardo Sp560-at, amely 3,7 mp alatt gyorsul 100 km/óra sebességre és végsebessége 325 km/óra

(Lovas - MN)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
„Az ország harmada éhen
  2008-05-17 09:29:39, szombat
 
 
,,Az ország harmada éhen gebed"?

Lánchíd Rádió, p, 2008-05-16 19:12


A Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal felszólítja a kormányt, hogy emeljék meg a 2006 óta változatlan összegben meghatározott létminimum összegét egy reális értékre. Emellett olyan új politikát várnak, amely változtat az elosztási viszonyokon a rászorulók javára - mondta Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője egy pénteki sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: Magyarországon 3-3,5 millióan élnek a létminimum küszöbén vagy alatta. Mély szegénységben pedig 1,2 millióan - ez azt jelenti, hogy napi 500-1000 forintból tengődnek.

Simó Endre felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon súlyosbodnak a megélhetési gondok: a költségek emelkedése és az alacsonyan tartott bérek, juttatások egyre több ember és család létét és egészségét veszélyeztetik. A Szociális Kerekasztal a legfrissebb elemzések és adatok alapján megállapította, hogy 3-3,5 millióan élnek ma Magyarországon a létminimum küszöbén vagy alatta. A létminimum összegét 2006 óta változatlanul 60 ezer 128 forintban tartják nyilván. Ebből az összegből nem biztosítható az alapvető szükségletek kielégítése - szögezte le.

A szociális fórum szervezője arról is beszélt, hogy az egytagú nyugdíjas háztartásra számított létminimum összege 54 ezer 115 forint, ennyiből több mint 850 ezren élnek. A 28 ezer 500 forintos nyugdíjminimumban pedig csaknem 280 ezren részesülnek. A szegénység az összes háztartás 28 százalékát érinti, a gyermekes háztartások 41 százalékát, a három vagy több gyermekes családok 60 százalékát. Ez azt jelenti, hogy a hivatalosan megállapított létminimum alatt élnek. A mély szegénység pedig 1,2 millió embert érint, azaz napi 500-1000 forintból tengődnek - hangsúlyozta.

Az elszegényedési folyamat kísérő jelensége az egészségi állapot idő előtt romlása. Simó Endre példák között említette, hogy a szegények körében a szívinfarktus aránya háromszor nagyobb, mint a gazdagok körében, és a depressziós megbetegedések is kétszer gyakrabban fordulnak elő a nélkülözőknél.

A Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal ,,Rendszerkorrekcióval és társadalmi összefogással a válság leküzdéséért" címmel országos tanácskozást kezdeményez, amely az elszegényedő réteg problémáival és azok megoldásával foglalkozik. Ennek fényében új társadalompolitikát is hirdetnek, amelynek lényege a társadalmi igazságtalanság csökkentése és az elosztási viszonyok kiigazítása a nélkülöző rétegek javára - közölte Simó Endre.

Az újságírók előtt három ,,tanú" is bemutatkozott, felvázolva, hogy havonta mennyi pénzből gazdálkodhatnak. Egy rokkantnyugdíjas elmondta, hogy az 58 ezer 350 forintjából a lakbér, rezsiköltségek és a BKV bérlet megvétele után 7720 forintja marad élelemre, gyógyszerre, ruházkodásra és kultúrára. Hozzátette, hogy az új szabályok szerint szociális segélyre sem jogosult.
Egy kétgyermekes családból az édesanya ismertette helyzetüket: összesen 174 ezer forintból és a két gyerek után járó 24 ezer forintos családi pótlékból élnek. Összes fix költségük havonta 132 ezer forint, így négyüknek 66 ezer forintjuk marad ételre, ruházkodásra, tanszerekre és egyéb kiadásokra.
A harmadik ,,tanú" egy négygyermekes apuka volt, aki elmondta, hogy 198 ezer forintból kell havonta kijönniük, ebből 120 ezer elmegy lakbérre és a rezsire. Szociális bérlakásért folyamodtak, de pont pénteken kapták meg az elutasító határozatot.

(FH)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tagadják a megszállást? Hazánk
  2008-05-17 09:26:18, szombat
 
  Tagadják a megszállást? Hazánkat szidják az orosz lapok
2008. május 9. 15:00


MNO
,,Az orosz katonákat ellenségnek nyilvánították" címmel, ,,Miért írják át a kelet-európai országokban a második világháború történetét" alcímmel közölt összeállítást a Komszomolszkaja Pravda című lap a győzelem napja alkalmából.

Az egész oldalas összeállítás szerzői arról írnak, hogy Oroszországban él azoknak az emléke, akik ,,életüket adták", s nem felejtik el, hogy miért. Mindenki látta a híradófelvételeken, ,,hogyan fogadták a szovjet harcosokat Európában", és mindenki azt hitte, hogy fennmarad az európai népek ,,hálája" azok iránt, akik elűzték a fasisztákat. ,,Ám most ezt a történetet teljesen átírják, mégpedig azokban az országokban, amelyekben a vérünkkel mostuk fel a megszálló barna festéket" - írta a lap. Felidézte korábbi cikkeit arról, hogy Románia, Lengyelország, Magyarország iskolai tankönyveiben ma az áll, hogy ha volt is a Szovjetuniónak szerepe a hitleri Németország feletti győzelemben, az csak másodlagos volt, de alapvetően a szerencsétlen kelet-európai népek megszállásával és kifosztásával foglalkozott.

Ezután az összeállítás ismerteti a lengyelországi és romániai helyzetet, majd Magyarországra térve megállapítja: ,,Nem csillapodnak a szenvedélyek a Budapest belvárosában álló szovjet katonai emlékmű körül. A jobboldali erők az elbontását követelik. Az indoklás: a szovjet katona éppen olyan megszálló volt, mint a német, noha tudott dolog, hogy a horthysta Magyarország a legvégsőkig Németország hű szövetségese maradt. A budapesti Terror Házában az ország legfőbb vezetőinek jelenlétében megnyílt kiállítás pedig nyíltan egyenlőségjelet tesz a nácik és a szovjet hadsereg között. S ezt a múzeumot állandóan egész Magyarországról látogatják a gyerekek iskolai kirándulások keretében. Bárdossy egykori horthysta miniszterelnököt viszont, akinek kormányzása alatt Magyarország részt vett a Szovjetunió elleni hitleri agresszióban, hovatovább mártírnak tekintik. Nem is olyan régen egy magyar bíróság egy botrányos perben hivatalosan felmentette azokat az embereket, akik 1944-ben megölték Ságvári Endrét, az antifasiszta ellenállás vezetőjét. Amint a Népszabadság című lap hasábjain Tamás Gáspár Miklós megjegyezte, Magyarország eddig még soha nem jutott el az antifasizmus nyílt tagadásáig. Vagyis akkor most eljött az idő?" - tette fel a kérdést a lap.

Végül a szerzők Vjacseszlav Nyikonov politológust idézték, aki rámutatott: a több kelet-európai országban megfigyelhető jelenségnek semmi köze nincs a történelemhez mint tudományhoz. Politikáról van szó, amely a vezető csoportok érdekében a múltba billen. Csábító más számlájára egyszerre több feladatot is megoldani: új államideológiát teremteni, valamiféle adósságokra célozgatni, amelyekkel Oroszország tartozna mint a Szovjetunió jogutódja, és még néhány jó pontot szerezni a nyugati oroszellenes köröknél. Természetesen senki nem számít komolyan kompenzációra vagy ,,valamilyen területek visszaadására", de a bűnös Oroszország illúziójának megteremtése már önmagában is alkalmas arra, hogy az illuzionistát felmagasztosítsa a közönség szemében - mondta a politológus.

(MTI)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2008.04 2008. Május 2008.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 831 db bejegyzés
e év: 10632 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 529
  • e Hét: 6261
  • e Hónap: 17372
  • e Év: 170868
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.