Belépés
dandej.blog.xfree.hu
Isten szeret! Jézus él! Jézus Krisztus, Isten Fia! Grád Károlyné
1952.12.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Havasi gyopár
  2008-06-27 23:17:20, péntek
 
  Havasi gyopár

Leontopodium alpinum





Havasi gyopár

Bármennyire is a havas telet idézi nem csak neve, de a látványa is, a havasi gyopár nyáron virágzik, és ekkor sziklakertünk legpompásabb dísze lehet.

Még kezdő kertészkedő voltam, amikor ausztriai síelések alkalmával keresni kezdtem napsütötte sziklák között a havasi gyopárt. Találtam is telepekben növő "fűcsomókat", ellenben virágot nem! Akkor még nem tudtam, hogy ez a növényfaj június és szeptember között bontogatja csillag alakú fészkes virágait, amelyeket kulcskarikába, fényképkeretbe lepréselve árusítottak az ajándékboltok.

A havasi gyopár (Leontopodium) földrészünk mészköves hegyvidékein honos, és az élőhely ismerete némi támpontot ad a nevelését illetően. A "fűcsomók" levélrózsában álló, hosszú tőlevelek, és ezek közül törnek elő a fehér, szőrös levelű virágszárak, hogy azután pompás virágok fejlődjenek belőlük. A csillag alakúan kiterülő fehér, nemezes borítású fellevelek közepén szürkés- vagy sárgásfehér fészkes virágok nyílnak. A növény értékét emeli, hogy hervadása nem "liliomhullás", hanem száraz virágként is megőrzi alakját, szépségét.

Nem kell ahhoz hegyvidéken lakni, hogy saját kertünkben is gyönyörködhessünk a havasi gyopár kecses szépségében. Elegendő csupán, ha laza szerkezetű, meszet tartalmazó talajba ültetjük a sziklakertbe. Ehhez keverjünk muskátliföldhöz némi homokot, és a budai vagy a Balaton-felvidéki hegyekben gyűjtött törmelékes földet. Fontos, hogy a talaj ne legyen tápanyagban gazdag, ellenben könnyen áteressze a vizet! (Humuszos, trágyás földben nem fejlődnek szép, hamvas-bolyhos virágok).

A havasi gyopár sajnos nem hosszú életű növény, ez azonban nem jelenti azt, hogy két-három év után örökre meg kellene válnunk becses alpesi virágunktól. Tavaszi tőosztással ifjíthatjuk, miközben friss földkeverékbe ültetjük. Ragaszkodik a sok napfényhez, ezért ügyeljünk arra, hogy a sziklakertben ne kerüljön nagyobb növény árnyékában.

Bár a kertészetek árusítanak cserepes töveket, a havasi gyopárt magvetéssel is szaporíthatjuk. A tavaszi vetésből kelt palántákat ősszel kiültethetjük végleges helyükre.

Szöveg és kép: Lovas Katalin

Erdélyi fotóalbum Link


 
 
0 komment , kategória:  Természet  
"Miért kell velem így bánni?"
  2008-06-27 11:45:43, péntek
 
  SZEMÉLYES ÉLETÜNKET KÖRÜLVEVŐ ISTENI OLTALOM

"Veled vagyok én, hogy megszabadítsalak téged - mondja az Úr" (Jer 1,8).

Isten megígérte Jeremiásnak, hogy személyesen megszabadítja: "A te lelkedet (életedet) zsákmányul adom neked" (Jer 45,5). Ez minden, amit Isten az Ő gyermekeinek ígér. Bárhova küld is, megoltalmazza életünket. Személyes tulajdonunk vagy birtokunk lényegtelen, csak egész lazán fogjuk őket, mert ha nem, akkor könnyen ránk tör a félelem, a szívfájdalom és a nyomor. Ilyen szorosan körülvesz minket Isten személyes szabadítása.

A Hegyi beszéd arra mutat rá, hogy amikor Jézus Krisztus szolgálatában vagyunk, nincs időnk önmagunkért síkraszállni. Jézus valóban mondja is: "Ne törődj azzal, hogy igazságosan bánnak-e veled, vagy nem." Ha igazságot vársz a magad számára, elhajoltál a Krisztusnak átadott élettől! Ebben a világban ne keress igazságot, de te mindig légy igazságos! Ha igazunkat keressük, zúgolódni és méltatlankodni kezdünk, önsajnálkozásnak és elégedetlenségnek adunk helyet.

"Miért kell velem így bánni?" - Ha Jézus Krisztusnak kiszolgáltattuk magunkat, nem kell törődnünk azzal, ami ér, akár igazságos az, akár igazságtalan. Jézus így szól: "Folytasd csak hűségesen, amivel megbíztalak, és én megőrzöm az életedet. Ha magad próbálod védeni magadat, kimozdulsz az én oltalmamból." Ebben a tekintetben még a legkegyesebb élet is istentelenné válik: nem hiszünk Istenben; józan eszünket ültetjük a trónra, Isten nevét pedig csak fölé akasztjuk. Saját értelmünkre támaszkodunk, ahelyett, hogy egész szívünkkel Istenben bíznánk.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2008.05 2008. Június 2008.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 51 db bejegyzés
e év: 612 db bejegyzés
Összes: 10080 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 693
  • e Hét: 3263
  • e Hónap: 10970
  • e Év: 60535
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.