Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
Gyurcsány leváltásáért gyűjtöt
  2008-06-07 16:18:40, szombat
 
  2008-06-07 16:00
Gyurcsány leváltásáért gyűjtött aláírást - figyelmeztetést kapott

Figyelmeztetést kapott Komáromi István pécsi MSZP-s, aki aláírásgyűjtésbe kezdett a párton belül Gyurcsány Ferenc leváltásáért. A politikust egy Amerikában élő ismerőse hívta fel telefonon, és közölte vele: tudomása van róla, hogy merényletet terveznek ellene, ezért azt tanácsolja: költözzön el a városból és hagyja abba az aláírásgyűjtés szervezését.



A kormányfő leváltásáról szóló kezdeményezését egy hónap alatt mintegy 1500-an írták alá, de mivel Komáromi István egyelőre nem kapott tájékoztatást arról pontosan hány nyilvántartott tagja van a pártnak, így azt sem tudja, mennyi aláírást kell összegyűjtenie.

A miniszterelnök visszahívását a szocialisták alapszabálya szerint a tagok tíz százalékának kell kezdeményeznie. A pártnak akkor kötelezően tárgyalni kell róla.

(hírTV)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
saját rokona ronthatta meg a 1
  2008-06-07 16:16:26, szombat
 
  Szörnyű titok: saját rokona ronthatta meg a 11 éves Mónikát!
2008. június 07. 08:53 | Forrás: STOP






Szörnyű titkot cipel a feltételezések szerint a múlt héten szült gyermekanya. A rendőrök feltételezése szerint Mónika talán egy eddig meg nem nevezett személytől esett teherbe 11 évesen. A STOP információi szerint néhány férfi családtagot is kihallgattak az ügyben.

Kapcsolódó cikkek
Megdöbbentő: futó kapcsolatból született a 11 éves kislány gyermeke

Nem kizárt, hogy egy felnőtt családtagja rontotta meg B. Mónikát, aki egy héttel ezelőtt hozta világra Miranda névre keresztelt kislányát. A STOP ellátogatott az ötödikes lány falujába, Abaújvára, ahol meglepő dolgokat tudtunk meg a leányanyáról.

"Nem hisszük mi azt, hogy az 16 éves roma fiú ejtette teherbe. Itt más van a dologban"- mondta egy helybeli roma asszony, aki szerint az egyik 36 év körüli családtag lehet az apa, de ezt nem meri elmondani a lány senkinek.

A kórházból két napja kiengedett lány tegnap már az utcán sétálgatott barátnőivel, de miután észrevette a riportereket, beszaladt házukba. Kislányát, Mirandát feltehetőleg édesanyjára bízta.

Házuk előtt állva, remélve válthatunk vele néhány szót, nagymamája jött ki, de keresetlen szavait sajnos nem értettük, mert cigányul intézte hozzánk. Néhány percen belül kisebb csapat gyülekezett, akik távozásra szólítottak fel bennünket.

"Melyik tévébe lesz benn? Ha fizettek, akkor lekamerázhattok! Addig takarodjatok innen, míg el nem ásunk benneteket" Ilyen kiáltások hallatán jobbnak láttuk, ha távozunk.

A helyi kocsmában aztán újabb verziót ismerhetünk meg a jól értesült törzsvendégektől, akik szerint Mónika bájait pénzért mutogatták szülei, ha vendégség volt náluk.

"Szerintem valaki mondott egy összeget, amiért odaadták a lányt egy órácskára." - latolgatott egy Basa nevű pocakos férfi, miközben kiitta hosszúlépését. Az, hogy mi igaz a mende-mondákból, nem tudni. A rendőrség mindenesetre orvos-szakértő bevonásával folytatja a nyomozást, és mint megtudtuk, egyelőre nem zárnak ki semmit. Ha nem egyezik a kislány által megnevezett férfi DNS-e, feltehetőleg néhány szóba jöhető családtag mintájával is összevetik a kisbaba genetikai kódját. A mikroszkóp nem hazudik, így előbb vagy utóbb kiderül, ki fog börtönbe kerülni egy 11 éves gyermek megrontásáért.

Szerző: -kp-

STOP
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ha majd kiszárad a csap...
  2008-06-07 15:59:43, szombat
 
  HA MAJD KISZÁRAD A CSAP...



Természet
A vízre minden élőlénynek elengedhetetlen szüksége van, és semmivel sem pótolható. A víz látszólag bőségesen áll rendelkezésre, ám a földi vízkészlet több mint 97%-a sós víz, és a maradék kevés édesvíz nagy része is jég és hó formájában található. A kereslet fokozódása és a kínálat szűkülése egyaránt azt eredményezik, hogy az édesvíz-hiány a közeljövő egyik kulcs-problémájává válik.


Harc a vízért

A vízhiány már most számos társadalmi és fegyveres konfliktus okozója és ez még inkább is lesz a jövőben is, mert az édesvíz egyre fogy.

Különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak a folyók alsó folyásánál elhelyezkedő országok, hiszen a felvízi államok sokszor elhasználják, vagy elszennyezik a víz jelentős részét. Mindez erőszakos konfliktusok kialakulását eredményezheti, különösen, amikor az alvízi ország katonailag erősebb a felvízinél. A közel-keleti problémák egyik láthatatlan gyökere a vízszűkösség.

A víz kisajátítása

A víz közös kincsünk, életfeltételünk. Sokan mégis inkább üzletet látnak benne. Egyáltalán nem kizárt, hogy a jövőben a szegénység együtt jár majd a szomjúsággal.

Sokak szerint piaci alapokra kell helyezni, és vállalatokra kell bízni a vízellátást. Az 1980-as évek óta egyre inkább jellemző a vízszolgáltatás privatizációja. Noha a privatizált víz a teljes vízellátásnak még mindig csupán 5%-át adja globálisan, óriáscégek a világ vízkészleteinek egyre nagyobb hányadát vonják ellenőrzésük alá. Ennek hátulütője, hogy következtében egyes emberek kiszorulhatnak a vízellátásból, mert a cégek olyan összeget kérnek a vízhasználatért, amelyet a szegények nem képesek megfizetni. Nagymértékű áremelkedésre már eddig is volt példa. Szintúgy fokozhatja a vízszűkösséget a vízkészletek kereskedelmi célú magánosítása, például palackozott vizek gyártása érdekében. Emiatt a helyi lakosok többé már csak pénzért jutnak hozzá a korábban sokszor ingyen használt vízhez.

Szomjan halunk?

Az édesvízkészlet fogyása valós probléma, az egész Földre kiterjedő, globális katasztrófával fenyeget.

A vízszolgáltatás privatizációja már eddig is a világ számos pontján vezetett hirtelen, nagymértékű áremelkedéshez. Bolíviában, Chochobamba városában a privatizációt azonnal 100 százalékos díjemelkedés követte, aminek eredményeként a vizet megfizetni nem tudó lakók fellázadtak. A kormány kénytelen volt hadiállapotot elrendelni a térségben. A beruházó, az amerikai Bechtel feladta a városi vízközmű üzemeltetését, amiért 40 millió dollárra pereli a várost a Világbank előtt. Az Egyesült Államokban Atlanta városa volt kénytelen visszavásárolni vízközművét, hisz a privatizációt követően jelentősen romlott a szolgáltatás minősége. Amerikában hasonlóan járt további öt város. Angliában a vízközművek teljes magánosítását követően az árak kilenc év alatt reálértéken 46 százalékkal emelkedtek. Dél-Afrikában a vízrendszer magánosításának eredményeként a fogyasztók nagy része nem tudta megfizetni a vezetékes ivóvizet, így kénytelenek voltak a lakóhelyük környékén fellelhető, szennyezett vizekből venni. A végeredmény: Dél-Afrika történelmének legsúlyosabb kolera-járványa.

Az elkövetkező évtizedekben egyre komolyabb problémát jelent majd a világban az édesvízhiány. Az előrejelzések szerint 2025-re már a világ népességének 40%-a (!) szenved majd az édesvíz szűkösségétől. Minden bizonnyal egyre gyakoribbá válnak majd a vízért folyó erőszakos konfliktusok is. Potenciális válsággóc a Nílus körzete, ahol Etiópia és Szudán egyre több vizet használ el a katonailag erősebb, alvízi Egyiptom elől; vagy az Aral-tó körzete (l. a keretes részt).

Mit tehetünk?

A katasztrófa megelőzése érdekében átfogó tervekre és gyors cselekvésre van szükség.

Kevesen tudják, de az édesvíz legnagyobb részét (78%) öntözésre használjuk, ennek hatásfoka azonban csupán 40% körül van, a legfontosabb lépés így az öntözési technológiák hatékonyabbá tétele. A szociális szempontok maximális figyelembe vétele mellett vissza kellene szorítani az ingyenes vízhasználatot, mivel ez pazarlást idéz elő. Noha a vízszolgáltatás privatizációja nem szükségszerűen jár negatív következményekkel, mégis célszerűbb volna, ha a vízszolgáltatás a helyi közösségek ellenőrzése alatt állna. Mérsékelni kell a vizek ipari és háztartási szennyezését. Bár hatalmas mennyiségű sós tengervíz áll rendelkezésünkre, egyelőre nem létezik kellően olcsó technológia ennek sótalanítására.

Mit tehetek én?

Apró változtatásokkal rengeteget segíthetsz. Ha pazarolsz, te is hozzájárulsz a katasztrófához.

1. Takarékoskodj a vízzel! Ne folyasd feleslegesen a csapot. A csöpögő csapokat javítsd meg, fürdés helyett zuhanyozz, fogmosás és mosogatás közben zárd el a vizet...
2. Víztakarékos berendezéseket használj! Vonatkozik ez a vécétartályra, a mosógépre, a csapokra...
3. Igyekezz minél kevesebb vegyszert használni, így kevesebb veszélyes anyagot juttatsz a szennyvízbe.
4. Kertes házban gyűjtsd az esővizet, a növények is jobban szeretik

Magyarország

Hazánk fekvése miatt különösen veszélyeztetett, így a probléma téged is komolyan érint.

Vízellátás szempontjából hazánk a világ veszélyeztetett államai közé tartozik. Egyrészt a világ egyik leginkább alvízi állama vagyunk: felszíni vizeink mintegy 95%-a határainkon túlról érkezik. A 2000-es tiszai ciánszennyezés jól illusztrálja kiszolgáltatottságunkat. Másrészt az éghajlatváltozás okozta szárazodás (kevesebb csapadék, több párolgás) az elkövetkezendő néhány évtizedben tovább fokozódik. Hazánkban sokat enyhíthetne a problémákon az évszázados hagyományokkal bíró ún. foki gazdálkodás felélesztése nagy folyóinkon. Ennek lényege, hogy magas vízállás, árvizek esetén a plusz vizet az ártérre eresztik (nem pedig minél gyorsabb levezetésére törekszenek, mint az manapság szokás), és részben ennek segítségével biztosítják a mezőgazdaság vízellátását a szárazabb hónapokban.

Az Aral-tó tragédiája

A tó a világ negyedik legnagyobb tava volt, mára azonban víztérfogatának több mint 80%-át elvesztette, két kisebbre esett szét. Egyes helyeken 120 kilométerrel visszahúzódott, több tízezer négyzetkilométer tófenék került szárazra. Kiszáradása 1960 óta tart, mikor a Szovjetunió két rendkívül vízigényes haszonnövényt, gyapotot és rizst kezdett termeszteni a tó környéki félsivatagos területen. A terv sikerült, ám ehhez rengeteg vizet kellett elöntözni a tavat tápláló folyókból. Emiatt az Aral-tó környékén napjaink talán legsúlyosabb regionális környezeti katasztrófája alakult ki. Károsodott a tó és a folyótorkolatok élővilága, s tragikus társadalmi hatások jelentkeztek. Az egyre gyakoribb és erősebb só- és homokviharok miatt a világon az Aral-tó körzetében az egyik legmagasabb a halálos légúti megbetegedések aránya. A halászat megszűnése miatt százezer ember vesztette el munkáját, és tömeges kivándorlás indult meg. A tavat tápláló folyók vízében az alacsony vízállás miatt feldúsuló sók és növényvédő szerek ivóvízproblémákhoz, s az emésztőszervi daganatos megbetegedések gyakoribbá válásához vezettek. A tó körzetébe messziről és drágán kell ivóvizet szállítani, a vízszűkösség erőszakos konfliktusokkal fenyeget a térségben.

globalance.hu / Nemzeti Hírháló
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Először ígérgettek, majd halál
  2008-06-07 15:48:21, szombat
 
  Először ígérgettek, majd halálosan megfenyegették a leendő cigány gárdistákat
2008. június 07. 07:37HunHír.Hu

Indoklás nélkül tagfelvételi kérelmének törlését kérte a Magyar Gárda Békés megyei szervezetének kapitányától Keresztesi Zoltán, ifjabb Keresztesi Zoltán és Balogh Levente a Békés megyei Okányból. Hírportálunk úgy tudja: ígérgetéssel,majd megfélelmítéssel érék el egy cigányszervezet verőlegényei a jelöltek visszakozását.

Indoklás nélkül tagfelvételi kérelmének törlését kérte a Magyar Gárda Békés megyei szervezetének kapitányától Keresztesi Zoltán, ifjabb Keresztesi Zoltán és Balogh Levente a Békés megyei Okányból. A három okányi, roma nemzetiségű férfi még az elmúlt héten kérte felvételét a szervezetbe. A Magyar Gárda a június 5-i postával megkapta az okányiak levelét, természetesen kérésüket tiszteletben tartják és nevüket törlik a várományosok névsorából - nyilatkozta Tóth Zoltán megyei kapitány.

HunHír.Hu kommentár: nagyon kellemetlen lett volna egyes cigány vezéreknek, cionista bajkeverőknek, ha cigány gárdisták is demonstrálják a hagyományőrző szervezet tevékenységét. Jött a szokásos módszer alkalmazása, ígérgetés, majd a fenyegetés. Ezért kellett visszavonulót fújniuk a derék embereknek.

http://hunhir.hu/index.php?pid=hirek&id=11427
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Homokhátságból hamarosan sivat
  2008-06-07 15:43:37, szombat
 
  Homokhátságból hamarosan sivatag lesz

szombat, 2008. június 7.

Elsivatagosodik a Duna-Tisza közötti Homokhátság, veszélybe kerülnek a kisebb tanyasi gazdálkodók, sőt maga a tanyasi életforma is, mivel a terület egyre jobban kiszárad.

Homokhátságon már most sok helyen szemmel látható következményei vannak a vizek eltűnésének. Rengeteg szikes tó kiszáradt, a fúrt kutakat méterekkel még mélyebbre kell fúratni, ha vízhez szeretnének jutni az emberek és az állatok. Az ENSZ egy öt éve készült hosszú távú klímaváltozási előrejelzése a Duna-Tisza közét félsivatagi övezetté nyilvánította.
Egyre több gazda víztakarékos öntözőfejet használ, hogy ezzel is vizet spóroljon, mert az utóbbi másfél évtizedben szinte az összes tó kiszáradt és a talajvíz is már méterekkel lejjebb van. Szinte éjjel nappal locsolnak a Duna-Tisza közötti homokos területen a gazdák, hogy a tavasszal elültetett növényeik megmaradjanak. Ebben a homokos földben víz nélkül egy-két nap alatt minden kiszáradna. Az öntözés viszont tovább apasztja az egyébként egyre szűkösebb vízkészleteket.
Elfolyt a víz
Most azt lehet látni, hogy a '70-es, '80-as évekhez képest jelentős, több millió köbméteres vízmennyiség csökkenés következett be, amely vízszintek lesüllyedésében mérhető, ennek a mesterséges visszapótlására nem lehet gazdaságos megoldást találni - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Kozák Péter, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője.
Szakértők szerint a Homokhátság elsivatagosodásának megakadályozására több tízmilliárd forintra lenne szükség, ebből időszakos tározókat lehetne kialakítani, ezekből locsolni lehetne. A felszín alatti vízszintek folyamatos csökkenését azonban ezek sem oldanák meg, a Homokhátságból hamarosan sivatag lesz.
Váltani kell
Csányi László gazdálkodó a Független Hírügynökségnek elmondta: sokan nem szeretnének abba a csapdába esni, mint az '50-es években a gyapottermesztéssel a homokon, de valószínűleg kísérletezni kell olyan fajtákkal, olyan gyümölcsfajokkal, amelyek megélhetést is nyújtanak az embereknek, ugyanakkor az elsivatagosodó klímát is bírják.
Ha a vízkészletek továbbra is ilyen ütemben fogynak előfordulhat, hogy már a közeljövőben a térség két nagyvárosában, Szegeden és Szabadkán is vízkorlátozásokat kell bevezetni.

Forrás: Független Hírügynökség
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Új amerikai tanácsadót igazolt
  2008-06-07 15:35:07, szombat
 
  Új amerikai tanácsadót igazolt le a Fidesz

* Index - ugyelet@mail.index..hu

| 2008. június 6., péntek 18:24

Kampánykurzust indított Fidesz nemrég, felkészülve az esetleges előrehozott választásokra. Úgy tudjuk a napokban érkezik Magyarországra Rich Beeson, a republikánus párt politikai igazgatója, hogy az amerikai kampány holtidejében tanácsokkal szolgáljon a kormányzásra készülő Fidesznek.


A Fidesz választókerületi elnökeinek május végi összehívásával elkezdődött a Fidesz felkészülése a választásokra. Orbán Viktor Fidesz-elnök a tanácskozásra sietve azt mondta, ideje volna leköszönnie a regnáló kormánynak, és jöjjenek az előrehozott választások, ez jelenthetne ugyanis megoldást az ország válságára.

Orbán sürgetésével nem törödve a kormány még a helyén, ám a fideszes politikusokat már most gőzerővel készítik föl a következő országgyűlési választásokra. Az Index úgy tudja, a párt nemrég leigazolta az amerikai republikánus párt regnáló politikai igazgatóját, aki a napokban Magyarországra látogat, hogy a kormányzásra készülő Fidesznek tanácsokat adjon. Rich Beeson az Egyesült Államokban végigjárta a kampánytanácsadók ranglétráját és plakátragasztóból lett a republikánusok egyik meghatározó alakja.

Az amerikai szakember tapasztalatait igyekszik majd megosztani a Fidesz leendő képviselőjelöltjeivel. A fideszes képzésen a "tanulók" kommunikációs és válságkommunikációs kiképzést is kapnak, ennek keretében helyzetgyakorlatokon kell majd az ellenzéki politikusoknak felkészülnie a legváratlanabb kérdésekre is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mégsem elmebeteg Schönthal Hen
  2008-06-07 15:30:48, szombat
 
  Mégsem elmebeteg Schönthal Henrik?

* MTI - ugyelet@mail.index..hu

| 2008. 06. 07., 11:00 | Frissítve: 4 órája

Nem minősítette elmebetegnek a másodjára kirendelt igazságügyi-orvosszakértő Schönthal Henriket, a K&H-ügy huszonkettedrendű vádlottját.

Élesen eltér egymástól a Schönthal Henrik elmeállapotát vizsgáló igazságügyi szakértők álláspontja. Míg az elsőként kirendelt szakértők szerint a K&H Bank ügyének vádlottja elmebeteg, addig a másodjára kirendelt Kovács Ildikó szerint szó sincs erről.

A szombati Magyar Nemzet emlékeztet arra, hogy az elsőként kirendelt szakértői páros, Antal Albert és Füredi János egyik tagja, Antal Albert volt az, aki a Tasnádi-ügyben olyan szakvéleményt adott, amelyet más szakértők később megcáfoltak.

Az elsőként kirendelt szakértői páros még azt állapította meg, hogy a pénzmosással vádolt Schönthal Henrik súlyos bipoláris mániás depresszióban szenved, és a betegsége erősen korlátozta abban, hogy cselekedetei súlyával tisztában legyen. Viszont akinek súlyosan korlátozott a beszámíthatósága, annak a büntetése korlátlanul enyhíthető.
A cikk a hirdetés után folytatódik h i r d e t é s

Kovács Ildikó, a Semmelweis Egyetem igazságügyi elmeszakértője ezzel szemben úgy vélekedik, hogy bár Schönthal Henrik személyiségzavaros, és hangulati ingadozásai vannak, tünetei nem érik el a betegség szintjét, így korlátozott beszámíthatóságról nem lehet beszélni.

Az ügyben a bíró az egymásnak ellentmondó szakvélemények miatt egy harmadik elmeszakértő kirendeléséről döntött.

Schönthal Henriket különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett pénzmosással, sikkasztás és magán-okirathamisítás bűnsegédletével vádolja az ügyészség. Schönthal az Egyesült Államokban tartózkodott, amikor 2004 elején a K&H-üggyel összefüggésben eljárás indult ellene. 2005 szeptemberében önként hazatért, és a Ferihegyi repülőtéren őrizetbe vették a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megsértett főorvosok, új munka
  2008-06-07 15:20:33, szombat
 
 
Egerben nincs sértődés - csak józan döntés


Megsértett főorvosok, új munkaszerződések
A "saját nevére veszi" a HospInvest az egri kórház dolgozóit - Százan aláírtak, 935-en megtagadták, a többiek várnak

Népszabadság • Doros Judit • 2008. június 7.



Egri kórterem: nyomás alatt
Kép: Bíró Imre

Az egri Markhot Ferenc Kórház 1400 fős állandó gárdájából eddig 935-en döntöttek úgy, hogy nem írják alá a HospInvest Zrt. által ajánlott munkaszerződést. Legalább nyolcszáz munkatárs kell ahhoz, hogy a kórházat a HospInvest működtethesse.

Új helyzetet teremtett az egri kórházban az a tény, hogy a dolgozók háromnegyede nemet mondott a HospInvest Zrt. munkaszerződési ajánlatára. A cégnek legkésőbb decemberig át kell vennie a kórházat, s meg kell kötnie a munkaszerződéseket, máskülönben a kórház "visszaszáll" a megyére.

- Vannak olyanok, akiket a politika hevít: nem alkufolyamatnak tekintik a munkaszerződés megkötését, hanem ebben látják a baloldali többségű megyei önkormányzat megbuktatásának lehetőségét - állítja a kórház egyik fiatal orvosa. E kiélezett helyzetben, több nyilatkozóhoz hasonlóan, ő sem vállalja a nevét - fél a retorzióktól.

- A befektetői bizalomnak általában is ártó ócska, kisstílű, demagóg politikai populizmus bulvárízű fordulatai színezik és próbálják megakadályozni a folyamatot - ezt már az intézményt tegnap fölkereső Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke mondta. Szerinte nem érdekvédelmi, hanem pártpolitikai okokból, a megye kormánypárti vezetésének lejáratása érdekében akadályozzák a kórház funkcionális privatizációját.

Dr. Kulcsár Dániel, az urológiai osztály vezető főorvosa szerint viszont épp a politikát kellene kihagyni az ügyből, a szakmai szempontok is elegendőek ahhoz, hogy nemet mondjanak a HospInvest Zrt.-nek. - A gyöngyösi és a hatvani kórház már a HospInvesté, és a kollégáktól, valamint a betegektől egyaránt rossz híreket hallunk. Miért lenne ez másképp Egerben? - kérdezi a főorvos, aki szerint a HospInvest "roszszul indított" Egerben, Kulcsár doktor szerint megsértették a főorvosi-osztályvezetői kar jó részét. Azt, hogy ez pontosan miben nyilvánult meg, etikai szempontokra hivatkozva nem részletezte. Az sokatmondó tény, hogy a kórház "elitjéből", vagyis a huszonöt osztályvezető főorvosból tizenhatan nem írták alá a munkaszerződést. Azt a híresztelést pedig tagadta dr. Kulcsár Dániel, hogy az osztályvezetők nyomást gyakoroltak volna a beosztottaikra annak érdekében, hogy minél többen tegyenek ugyanígy.

- A kórházi hierarchia ugyan erős, ám ez ügyben méltatlan lett volna győzködni a kollégákat. Ennek ellenére több olyan osztály van - például az urológia, az ortopédia, a kardiológia, a patológia, a sürgősségi, a szemészet vagy a radiológia -, ahol asszisztenstől kezdve a főorvosig mindenki visszautasította a munkaszerződés aláírását - mondta Kulcsár doktor.

Csaknem százan elfogadták és ellenjegyezték a szerződést, köztük néhány osztályvezető és beosztott orvos. Egyikük - szintén neve említése nélkül - azt mondta: a feltételek nem változnak, hát miért ne fogadta volna el az ajánlatot?

- Egyre több kórházat gazdasági társaságok irányítanak. Ha nem a HospInvest, akkor jön egy másik cég, de hogy előbb-utóbb privatizálni kell a működtetést, az biztos - mondta.

Pócs Alfréd, a kórház egyik érdek-képviseleti szerve, a Medicaritas vezetője szerint a HospInvestnek fejet kell hajtania a dolgozók akarata előtt.

- Majdnem ezren megtagadták a szerződés aláírását. Ez egyértelmű üzenet a HospInvestnek: az alkalmazottak nem akarnak együttműködni velük, ragaszkodnak közalkalmazotti jogviszonyukhoz.

Dr. Berhés István, az egri kórház megbízott orvos igazgatója - emellett pedig a III. számú belgyógyászati osztály megbízott vezetője - szerint az a sajátos helyzet alakult ki, hogy az osztályvezetői, főorvosi kar nem azon dolgozik, hogy érvényt szerezzen a tulajdonosi határozatnak. Nekik ugyanis a megyei önkormányzat és a HospInvest Zrt. szerződése szerint együtt kellene működniük az átadás-átvétel mielőbbi lebonyolítása érdekében.

Deák Gábor, a HospInvest Zrt. alelnöke elismeri: hibát vétettek, amikor kellő körültekintés nélkül készítették elő a munkaszerződéseket. A céggel szembeni bizalomvesztéshez, gyanakváshoz nagymértékben hozzájárult az, hogy a munkaszerződéseket nem az anyacég, hanem - az alelnök szerint pénzügytechnikai okokból - egy általuk félmillió forintos törzstőkével létrehozott cég, az Agria Kórház Kft. kötötte volna meg. A megyegyűlés elnökének kérésére ezt korrigálják, s a következő hetekben minden dolgozónak új szerződést ajánlanak - immár a HospInvest Zrt. nevében.

Megtudtuk: az Agria Kórház Kft. jogosulatlan adatkezelés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az egri rendőrkapitányságon, szerintük ugyanis az aláíratlan munkaszerződéseket törvénysértő módon gyűjtötték be. Pajtók Gábor, a dolgozók jogainak képviseletével megbízott egri ügyvéd elmondta: mindenki önként adta oda neki megőrzésre az aláírás nélküli dokumentumot, de aki kéri, azt bármikor visszakaphatja.

S mit éreznek mindebből a betegek? Egyikük azt mondta: az orvosok, nővérek közti beszélgetésekből számára az derült ki, hogy a saját sorsuk alakulása most jobban foglalkoztatja őket, mint a napi gyógyító munka. Csak azt nem tudja - folytatta -, hogy meddig tarthat még ez az állapot.

Habis László, Eger jobboldali kötődésű polgármestere pénteken Székely Tamás egészségügyi miniszternél járt. A polgármester szavai szerint egyetértettek abban, hogy a kórház működtetéséhez a dolgozók együttműködésére van szükség. Elképzelhető, hogy az új munkaszerződés jobb feltételeket biztosít a korábbinál, s akkor többen aláírnak, ám ha nem, akkor a minimális létszám hiányában - ami Eger esetében csaknem 800 munkavállalót jelent - nem köt finanszírozási szerződést az egészségpénztár az intézménnyel. Habis László jelezte a miniszternek: az egri önkormányzat továbbra is készen áll arra, hogy átvegye a kórház működtetését a megyétől.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mutyi a Tisza partján innen és
  2008-06-07 15:10:31, szombat
 
  Koalíciós feszültség Szegeden egy ingatlanügylet miatt - Mutyi a Tisza partján innen és túl

Írta: Administrator
2008. június 07.

Kereskedelmi létesítmények kerülhetnek a szegedi sportpályák és sport-létesítmények helyére - állítja a szegedi ellenzék, amely attól tart, hogy a szocialista vezetésű önkormányzat és a helyi építőipari cég, a Szeviép között folyó ügylet nem más, mint ingatlanmanipuláció. Az ügy koalíciós feszültséget is okozott, ugyanis a csongrádi megyeszékhely SZDSZ-es alpolgármestere is bírálja a terveket.



Bonyolult ingatlanügylet zajlik a szegedi önkormányzat és a dinamikusan fejlődő helyi építőipari cég, a Szeviép Zrt. között. Az elképzelések szerint a Szeviép 230 millió forintért megvásárolja a Szegedi Vasutas Sportegyesület pályáját, cserébe az itt sportolók számára használatot biztosít a Tisza-parti stadionban, amelyet a cég 700 millió forintért vásárolhat meg az önkormányzattól. Időközben azonban előkerült egy felvétel.

Ezen a vasutas sportegyesület közgyűlésén Szeged szocialista gazdasági alpolgármestere tavaly júniusban már tudta, hogy ki lesz az, aki majd megnyeri a Tisza-parti stadion megvásárlásának lehetőségét. Az értékesítési pályázatot csak tavaly decemberben írták ki, elbírálása a mai napig nem történt meg. Igaz, egyedül a Szeviép által alakított konzorcium adott be pályázatot, a bíráló bizottság elnöke pedig Szentgyörgyi Pál alpolgármester. A múlt év júniusi közgyűlésen egyébként részt vett a leendő vevő résztulajdonosa is, aki a szocialista alpolgármesterrel egyezően vázolta a konstrukciót. Az elképzeléseket a szegedi ellenzék a kezdettől bírálta.

Az ügy koalíciós feszültséget is okozott a szegedi városházán. A szabad demokrata városfejlesztési alpolgármester, Nagy Sándor ugyanis bírálta a Szeviéppel kapcsolatos terveket, ennek ellenére az MSZP-s városvezetés az eredeti elképzelések szerint folytatja a szövevényes ingatlanügyletet.

mno
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fodor két szavazattal verte Kó
  2008-06-07 15:07:39, szombat
 
  MTI, gondola 2008. június 7. 14:46

Megvan az új SZDSZ-elnök: Fodor két szavazattal verte Kókát


Fodor Gábor nyerte az elnökválasztást az SZDSZ rendkívüli tisztújító közgyűlésén. A volt környezetvédelmi miniszter mindössze két szavazattal kapott többet a mostani pártelnöknél: rá 346, Kóka Jánosra 344 küldött szavazott. Három szavazat érvénytelen volt.
Sodródás vagy változás, ultimátumok vagy párbeszéd, nagyotmondás vagy hiteles, őszinte politizálás között kell választani - mondta Fodor Gábor az SZDSZ budaörsi szombati rendkívüli küldöttgyűlésén.

"Én a változást, a hiteles, őszinte politizálást választom" - jelentette ki a szabad demokrata elnökaspiráns.

Fodor Gábor beszédében meggyőződésének adott hangot, hogy aki szerint az önállóság azon múlik, hogy koalícióban vagy ellenzékben vannak, az súlyosan téved.
Szerinte az önállóság azon múlik, hogy kiszolgáltatott, zsarolható párt-e az SZDSZ vagy magabiztos, támogatottsággal rendelkező erős párt.

Programbeszédében Fodor Gábor hangsúlyozta, hogy amit ő ajánl, az több mint önállóság: az erő, a nyitottság, a demokratikus értékek védelme. Hozzátette: olyan célokat, olyan stratégiát kell megfogalmazniuk, amely biztosítja az önállóságot, de egyúttal garancia arra is, hogy az SZDSZ eredményesen szerepel jövőre az európai parlamenti választásokon, önálló listán jut a parlamentbe és megerősödik az önkormányzatokban.

Az elnökjelölt szerint a koalícióból való kilépés önmagában nem fordulat, csak a párt többéves politikájának folytatása "a választóinknak azt üzentük, hogy nem tudtunk megbirkózni a közös kormányzás feladatával. Megint tehetetlennek látnak bennünket. A fordulat az lesz, amikor cselekvőképesnek és hitelesnek tartanak minket".

Fodor Gábor szerint igazuk van azoknak, akik az ellenzéket okolják a kialakult helyzetért, mert az az ellenzék, amely kifordítva a népszavazás intézményét megbénítja az ország érdekét szolgáló átalakításokat, az felelőtlen, demagóg és kormányképtelen. Hozzátette, hogy ez a Fidesz az ő politikai ellenfelük.

Megjegyezte, azoknak is igazuk van, akik szerint nagy a szocialisták felelőssége abban, hogy ide jutottak, mert az MSZP letért a közös útról és a szocialisták jelenlegi politikája valószínűtlenné teszi az új együttműködést. Az SZDSZ felelősségét boncolgatva úgy fogalmazott, nekik nem elég tudniuk a helyes utat, azt el is kell fogadtatniuk, mert az igazi felelős politizálás az, ami újra megteremti a választók bizalmát.

Fodor Gábor kitért arra is, hogy amit Kóka János ajánl az SZDSZ-nek és az országnak, az az ultimátumok politikája. Hozzátette, meggyőződése szerint ez bukáshoz vezet és kiviszi az SZDSZ-t a parlamentből. "Amit én ajánlok: gyakorlatias, megvalósítható program. Amit én ajánlok: világos stratégia, amely kimondja, ellenzéki párt vagyunk". Hozzátette, nem maradhattak a koalícióban, mert a szocialisták letértek a közös útról. Arra kell felkészülni: az SZDSZ ellenzékben fog politizálni a 2010-es választásokig, de nem fordulhat még egyszer elő, hogy készületlenül éri őket a politikai helyzet megváltozása.

Fodor Gábor szerint éppen ezért fel kell készülniük az előrehozott választásra. Ezt az SZDSZ csak akkor támogathatja, ha a pártok megállapodnak abban, hogy a következő kormány nem módosíthatja az alkotmányt, a választási és az állampolgárságról szóló törvényeket. Ellenzéki pártként viszont elvárják, hogy a kormány hozza nyilvánosságra cselekvési programját.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2008.05 2008. Június 2008.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 705 db bejegyzés
e év: 10632 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 35
  • e Hét: 984
  • e Hónap: 4729
  • e Év: 158225
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.