Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
A türelemről
  2008-07-10 22:32:47, csütörtök
 
  http://furaila.xfree.hu/55774 és:



A TÜRELEMRŐL

Türelem, te a birkák s a
Szamarak dicső erénye,
Tégedet tanuljalak meg?
Menj a pokol fenekére!

Hogyha mint koldús járod be
A földet s kérsz menedéket:
Kérj akárhol, csak ne tőlem,
Szívem nem fogad be téged,

S ha bejárod, mint hódító,
Diadallal a világot:
Lesz egy szikla, s ez szívem lesz;
Melyre nevedet nem vágod.

Türelemkicsépelt szalma,
Melyet a bárgyú világnak
Telt kalászokként árulnak,
Kik magadból jóllakának;

Te üres fazék, melyből a
Macska a tejfölt kiette,
S a szakácsné most szájtátva,
Fejcsóválva áll mellette.

Türelem, te... nem tudom, mi?
Mint gyűlöllek, mint utállak!
Mert ahol van kezdeted, ott
Vége van a boldogságnak.

Oh a föld boldog lehetne,
Hogyha rajta te nem volnál,
S míg te rajta lész, mindaddig
Megmaradunk a nyomornál.

El veled, te élet átka,
El veled, le a pokolba!
Nyeljen el, ki rút pofádat
Erre a szép földre tolta!

Pest, 1847, április

Petőfi Sándor
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kérés közelmúltunk feltárásáér
  2008-07-10 17:52:28, csütörtök
 
  Kedves Olvasó!


A miniszterelnök úr intézkedése nyomán 2007. júliusában megalakult az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló szakértői bizottság, melyet a köztájékoztatásban általában csak ügynökbizottságnak hívnak. A bizottság azt hivatott ellenőrizni, hogy az állambiztonsági iratok tárolása megfelel-e a törvényi előírásoknak. A bizottság már többször kért haladékot megbízatásának teljesítésére. Legutóbb most márciusban. Az új határidő ez év szeptembere.

A bizottság munkája nem érinti azt a tényt, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás nem teszi lehetővé múltunk feltárását, sőt, még azt sem, hogy az egykori politikai elítéltek ténylegesen megismerhessék a saját ügyüket. A tájékozódáshoz való jognak ezt a korlátozását, múltunk megismerhetőségének ezt az akadályát a mostani időszakban egyre kevesebben és egyre ritkábban teszik szóvá. Annak ellenére is így van ez, hogy folyamatosan gennyesedő sebről van szó, amit a bizottság tevékenységére való hivatkozás csak átmenetileg, és ezen átmeneti idő alatt is csak a kívülállók elől tud eltakarni.

A jelenlegi kormánynak (a második Gyurcsány-kormánynak) a kivételével 1990. óta mindegyik kormány azt hangoztatta, hogy lehetővé kívánja tenni múltunk teljes feltárását. Ez az írásom tulajdonképpen nem más, mint az ezt a lehetőséget megadó törvényi szabályozás iránti kérelem.

A politikusok és a köztájékoztatás bennfentesei általában ,,ügynök-törvényről" beszélnek. Szinte mindig ezzel a szóhasználattal élnek, noha nem az a lényegi kérdés, hogy ki volt besúgója vagy másmilyen szolgálója a Szovjetunió helytartóságát megtestesítő diktatúra valamelyik állambiztonsági szervezetének, és ki nem. A lényegi kérdés az, hogy megismerhetjük-e az 1990. előtti diktatúra politikai üldözöttei elleni eljárásokat a maguk teljességében. Ezek az eljárások keskeny szeletét adják ugyan az 1990. előtti történelmünknek, de sokat mondó szeletét. Olyan szeletét, amelyik - amellett, hogy választ adhat számos ember sorsa alakulásának, tetteinek ,,miértjeire" - megmutatja az 1990. előtti diktatúra természetét.

Jelenleg az egykori politikai üldözött csak a közvetlenül rá vonatkozó részleteket ismerheti meg még a saját ügyéből is. Morzsákat az egészből. Az ügy egészét és az összefüggéseket illetően szinte semmivel sem többet, mint a ,,létező szocializmus" idején. 1990. előtt ,,a politikai ügyek titkosságára" hivatkoztak a tiltás indoklásaként, napjainkban a levéltári törvényre és a személyiségi jogoknak - különösképpen is a személyes adatoknak - a védelmére. Az Állambiztonsági szolgálatok Történeti Levéltára által az egykori politikai elítélt számára kiadott jegyzőkönyv-másolatokból minden ki van festve, ami nem közvetlenül vonatkozik az ügyének iratait megismerni kívánó volt elítéltre.

Ráadásul, gyakran még az sem lenne elegendő, ha a volt üldözött megismerhetné saját ügyének a teljes iratanyagát. Ahhoz ugyanis, hogy helyesen legyen tájékozott a vele történtekről, meg kellene ismernie az ügyével összefüggő ügyek iratanyagait is. Ismeretes, hogy pl. a Corvin közben harcolt fiatalokat több, egymástól formailag független eljárásban ítélték el. Ezért közülük annak, aki pontosan tudni akarja, hogy mi miért történt vele, meg kellene ismernie az azokra a társaira vonatkozó iratanyagokat is, akiket valamelyik másik perben ítéltek el.

Általánosan ismert tény, hogy a nyomozó hatóságok, ügyészségek és bíróságok a politikai ügyekben arra törekedtek, hogy valamilyen ellenszenvet kiváltó közbűntényes cselekményben - pl. lopásban, rablásban, gyilkosságban - is bűnösnek mondják ki a vádlottakat. Ezen kívül a Szovjetunió helytartóságát megtestesítő diktatúra által indított politikai perek általában még más koncepcionális elemeket is tartalmaznak a diktatúra vezetőinek elvárásaitól függően. Elsősorban az adott ügy szereplői tudják, hogy hol kell keresni a hamisságokat az iratanyagban, és hogy hol vannak a koncepciók leleplezésére alkalmas részletek a diktatúra barátai vagy kiszolgálói által hozzáértéssel szerkesztett iratokban. Az adott ügy szereplője (és nem ritkán a szereplő házastársa vagy özvegye, továbbá leszármazottja) olyankor is fel tudhatja hívni a figyelmet a koncepcionális elemekre, amikor a kutató gyanútlan marad, mert nincs kellő tájékozottsága az iratokban elbeszélt történésekről, és mert tájékozatlan az iratok keletkezésének mind a hátterét, mind pedig a körülményeit illetően.

Én 1956-ban gimnazista voltam. Mindösszesen is csak néhány kivételtől eltekintve 1957. elején (és még később is) mindegyik diáktársamnak az volt a véleménye, hogy Nagy Imre az ún. ,,Magyar Népköztársaság" minisztertanácsának a törvényes elnöke. Én valamivel forró fejűbb voltam, mint a többség, és diákszervezkedés tagja lettem. 1958. nyarán letartóztattak, majd (első fokon 1959-ben) elítéltek. Velem együtt huszonegy fiatal kapott börtönbüntetést abban a perben, amelyikben vádlott voltam (én első fokon hat évet kaptam, ami másod fokon négy év lett).

A jelenlegi jogszabályi szabályozás előbb vázolt sajátosságai miatt egykori vádlott-társaim egy részével közös javaslatot tettem a volt politikai üldözöttek jogait is sértő, jelenlegi korlátozások feloldására. A jelenlegi helyzethez képest már az is jelentős előrelépést jelentene, ha a következőkben három fő pontban összefoglalt javaslatunknak elfogadnák legalább az 1.) és a 3.) fő pontját. Javaslatunk fontos jellemzője, hogy nem szükséges változtatni a sokszorosan módosítgatott 1949. évi XX. törvényen (az alaptörvényen), hogy az ún. ,,kétharmados törvények" egyikét sem kell módosítani, és hogy elfogadásához elég a képviselők egyszerű többsége. Javaslatunk azonban ennek ellenére is elsikkadt.

Úgy vélem, hogy fontos a szóban forgó törvényi korlátozásoknak a mielőbbi feloldása. Ezért arra az elhatározásra jutottam, hogy megkísérlem minél több emberrel megismertetni javaslatunk lényegi elemeit.

Kérek mindenkit, ha egyetért a javaslattal, akkor támogassa a törvényi előírások kért módosításait. A következőkben a kért módosítások leginkább fontos elemeit ismertetem (három fő pontban).


1.) Az események által létrehozott kisközösséget alkotnak azok az emberek, akik 1990. előtt hátrányt szenvedtek ugyanabban a politikai ügyben való érintettségük miatt az akkori hivatalos szervezetek valamelyikétől. A hátrányt szenvedettek közül egyértelműen tagja ennek a kisközösségnek mindenki, akit az adott ügyben megfigyeltek, meghallgatásnak vetettek alá, tanúként kihallgattak, őrizetbe vettek, internáltak, előzetes letartóztatásba helyeztek, gyanúsítottként kihallgattak, vád alá helyeztek vagy elítéltek. A hatalom egy csónakba ültette az ilyen kisközösségnek a tagjait. Ebben a tekintetben olyanok ők, mintha egy családnak lennének a tagjai.
1.1.: Kérjük, hogy módosítsák a levéltári törvényt oly módon, hogy a törvény
egy-egy ilyen kisközösség mindegyik tagja számára ugyanolyan jogokat biztosítson a jelen pont a.) alpontja szerinti ügy és b.) alpontja szerinti ügyek összes iratainak minden korlátozás nélküli teljes megismerésére, mint amilyen jogokat jelenleg biztosít a levéltári törvény adott család tagjainak a kérdéses család valamennyi iratának a megismerésére (a levéltári törvény ugyanis úgy határoz, hogy adott család teljes iratanyagát megismerheti a kérdéses család mindegyik tagja).
A mondott alpontok szerinti ügyek a következők:
a.) az az ügy, amelyik formálisan is a kérdéses kisközösség saját ügye,
b.) azok az ügyek, amelyek a cselekmények révén összefüggésben állnak az a.) szerinti üggyel.
1.2.: Kérjük, hogy az 1.1. szerinti iratmegismerési jog illesse meg a szóban forgó kisközösség tagjainak a házastársait és a leszármazottait is.
1.3.: Nem különben kérjük azt is, hogy az egykori politikai üldözött, az ő házastársa vagy özvegye, továbbá leszármazottja észrevételeket csatolhasson az 1.1. szerinti ügyek tárolt iratanyagaihoz.

Az itt leírt kéréseink fontos eleme, hogy a levéltári törvényre vonatkozó módosítás után - ha a módosítás olyan lesz, amilyennek kérjük - az egykori üldözött (valamint az ő házastársa vagy özvegye, továbbá leszármazottja) jogot kap arra, hogy kutatót bízzon meg a volt üldözött ügyének a tanulmányozásával, hasonlóan ahhoz, ahogyan magánszemélyek megbízhatnak hivatásos kutatókat családjuk történetének a kutatásával. A megbízó pedig tájékoztathatná a felkért kutatót arról is, hogy hol keressen koncepcionális elemeket az adott ügyben.

Nemcsak a ránk kent szennyet kell lemosnunk, de le kell mosnunk a társainkra kent szennyet is, hogy láthatóvá váljék a szabadságharcosoknak és valamennyi, besúgásra történt felkérést elutasító politikai üldözöttnek a nemessége. Ugyanakkor végre-valahára ország-világ előtt meg kell mutatni az 1990. előtti diktatúra nyomozó hatóságainak, ügyészségeinek és bíróságainak a valódi arcát.

Szükségesnek tartom, hogy néhány, nagy jelentőségű politikai ügyben előbb-utóbb perújrafelvételre kerüljön sor. Elsősorban a téves (tudatosan téves) ténymegállapítás miatt. Ilyen a Tóth Ilona és társai ellen lefolytatott eljárás és az ún. ,,újpesti per" is.

2.) Fontosnak tartjuk, hogy az egykori politikai üldözöttek és mindazok, akik nem vállaltak szerepet a Szovjetunió helytartóságát megtestesítő diktatúra általi, politikai indíttatású üldözésekben, semmiképp se szenvedjenek hátrányt a politikai indíttatású ügyek megismerésében. Véleményünk szerint ebben a vonatkozásban a törvénynek tételesen is ki kell zárnia mindenfajta negatív diszkriminációnak a lehetőségét.

A most mondottak miatt is kérjük, hogy a törvény mondja ki:
2.1.) Adott - politikai vagy hivatalból üldözött cselekmény miatti - ügynek és az azzal cselekményileg összefüggésben álló ügyeknek az együttesén belül a többi ember személyiségi jogainak a védelmével (így: személyes adatainak a védelmével) szemben elsőbbséget élvez mindazon emberek személyiségi jogainak a védelme, akik bűncselekmény áldozatai, vagy pedig azért szenvedtek üldöztetést, mert kiálltak az alapvető emberi jogokért és az alapvető szabadságjogokért, vagy harcoltak nemzeti-nemzetiségi közösségük önrendelkezési jogáért. Az ügyek egy-egy előbb mondott együttesén belül azon emberek személyiségi jogainak a védelme, akik senkit sem tettek áldozattá vagy üldözötté, erősebb, mint azoké, akik áldozattá vagy üldözötté tettek bárkit is. Az ügyek egy-egy előbb meghatározott együttesén belül az áldozatok, illetve üldözöttek tájékozódáshoz való joga erősebb a többiek személyiségi jogainál.
2.2.) Az egykori politikai üldözöttnek, valamint házastársának vagy özvegyének, továbbá valamennyi leszármazottjának jogában áll, hogy teljes tartalmukban megismerje mindazokat az iratokat, amelyeket a volt üldözött ügyének kutatására engedélyt kapott kutató megismerhet az egykori üldözött ügyével vagy az ahhoz az ügyhöz kapcsolódó (cselekményében azzal összefüggésben álló) nyomozó hatósági, ügyészségi vagy bírósági ügyekkel kapcsolatban.

Indokoltnak gondolom, hogy külön is hangsúlyozzam: véleményem szerint nem lenne helyes az ebben a fő pontban, azaz a 2.) fő pontban megfogalmazott kérés szerinti jogszabályok hatályát az 1990. előtti ügyekre korlátozni. A kérés ennek megfelelően lett megfogalmazva.

Az ebben a fő pontban megfogalmazott kérésünk nem teszi szükségessé, hogy változtassanak a személyiségi jogokra vonatkozó törvényi előírásokon. A 2.1.) pontban csak azt kérjük, hogy a törvény legalább az ott felsorolt esetekre adjon kötelezően követendő eljárást, és ennek keretében mondja ki, hogy a szóban forgó esetekben mi a teendő, ha valakinek valamelyik személyiségi joga vagy a tájékozódáshoz való joga ütközik valaki másnak valamelyik személyiségi jogával.

3.) Mindenkinek, aki magyar vagy a ,,Magyar Köztársaság" állampolgára, joga, hogy akár közvetlen módon is megismerje közelmúltunk történelmének azt a szeletét is, amelyet a politikai indíttatású ügyek alkotnak. Ennek a jognak a biztosítását szolgálja az ebben a fő pontban megfogalmazott kérésünk.

Kérjük, hogy a törvény mondja ki:
A politikai vagy hivatalból üldözött cselekmény miatti ügyek szereplői közszereplők az adott ügy szabta korlátok között. Ezen ügyek közül az 1990. előtti ügyek teljes iratanyagának valamennyi olyan adata közérdekű (tehát mindenki számára megismerhető) adat, amelyik nem tartozik a szűk értelemben vett magánéleti adatok közé. Egyértelműen a szóban forgó iratanyag részét képezik az 1.3.) szerinti észrevételek.

Külön is hangsúlyozni kívánom, hogy az 1.) fő pontban részletezett kérésünkkel ellentétben az ebben a fő pontban megfogalmazott kérésünk nem terjed ki a szűk értelemben vett magánéleti adatoknak a megismerésére. Vannak ugyanis jogok, amelyek csak a bajtársakat illetik meg.


Eddig a kérésként megfogalmazott javaslatunk. Ismételten is kérek mindenkit, hogy támogassa javaslatunkat, ha egyetért vele.

Megdöbbentően kevés a történések valóságához ragaszkodó írás a szabadságharcról és forradalomról (saját szóhasználatomban: a forradalmas szabadságharcról) és a megtorlás éveiről. Javaslatunk elfogadása esetén korlátozódna, hogy újabb és újabb maszlagokkal etessék az embereket. Zárt klubot alkotó kutatók és magányos ,,igazságkeresők" mellett a volt üldözöttekkel együttműködő, sőt, azok megbízásából tevékenykedő kutatók tárhatnák fel az egykori ügyeket. Hitelét vesztené pl. Hollós Ervin ,,Kik voltak, mit akartak?" című könyvecskéjével együtt pl. Szalay Róbert ,,1956.: ami a történelemkönyvekből kimaradt. A forradalom igaz története" című könyve és egyéb, szintén a forradalmas szabadságharccal foglalkozó írása csakúgy, mint pl. ,,Az akácfa virága, avagy különös sorsok, igaz történetek" című (Hetessy József magánkiadásában megjelentetett) könyv.

Ismeretes, hogy a Képviselőház köteles megvitatni az olyan javaslatot, melyet legalább ötvenezer ember az aláírásával támogat. Remélem, lesz a ,,Magyar Köztársaság" szavazati joggal rendelkező állampolgárai között legalább ennyi olyan ember, aki személyazonosságának megadásával kéri, hogy a Képviselőház vitassa meg a kérésünket. Kérek mindenkit, aki kész arra, hogy szorgalmazza kérésünk megvitatását, jelezzen vissza, és segítse ezzel is, hogy el tudjam dönteni: belekezdjek-e az aláírásgyűjtésbe?

Hozzájárulok ahhoz, hogy ezt az írásomat bárki eljuttassa valamelyik internetes fórumnak, és hogy bárki bárkinek (szervezetnek vagy személynek) a honlapjára feltegye, vagy a blogjába felvegye. Egyetlen kikötésem: tájékoztasson, ha ezt tette.


Üdvözlettel:
Csukás Endre
csukasen@freestart.hu



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
...dolgozni akarnak
  2008-07-10 13:42:06, csütörtök
 
  A zalai cigányok dolgozni akarnak, és kizárták Telekit
Nem ért egyet a Lungo Drom Zala megyei szervezete az OCÖ-vel, amely az emberi jogi bizottság összehívását kéri a homoszexuális-felvonuláson történtek miatt. Vajda László megyei elnök szerint a rendőrségnek, illetve a bíróságnak van dolga az ügyben.

A Lungo Drom Zala megyei szervezete nem ért egyet azzal, hogy az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának összehívását kéri, mert szerinte a rendőrség és a bíróság dolga eldönteni, hogy a szombati melegfelvonulás elleni támadások során követtek-e el bűncselekményt - jelentette ki Vajda László megyei kisebbségi tanácsnok, a Lungo Drom megyei elnöke szerdai sajtótájékoztatóján, Zalaegerszegen. Hozzátette: a cigány önkormányzatnak nem az a feladata, hogy ilyen ügyekkel foglalkozzon, hanem az országban működő cigány önkormányzatok hatékony képviselete.

,,Nem jó megfogalmazás, amikor az elnök vagy a szóvivő az OCÖ nevében próbál beszélni, ugyanis az önkormányzat két nagy roma szervezetbe tömörülve - Lungo Drom és Magyar Cigány Fórum - képviseli a cigányságot."

A politikus ismertette a Lungo Drom elnökségének álláspontját a monoki kezdeményezésről is (Bogár László minapi interjújában erről is beszélt az MNO-nak - a szerk.), amelyről a hét végén Lakiteleken tárgyalt a roma szervezet. Szerintük nem lehet egyszerű jogszabályszegésnek tekinteni a települések azon szándékát, miszerint munkához kötnék a rendszeres segélyek kifizetését. Az elnökség azt szeretné, ha a monokiak kezdeményezését segélykiáltásnak fogná fel a politika, és cigánykérdés helyett társadalmi problémaként kezelnék. A cigányok többsége megalázónak tartja a segélyt: dolgozni akar, taníttatni szeretné a gyermekét, de nincs miből.

A rendszerváltás után a korábbi munkahelyek - az építőiparban, a szövetkezetekben - megszűntek, a munkalehetőségek beszűkültek, egyre kevesebb szükség van segédmunkásokra.

Vajda László beszámolt arról is, hogy a megyei cigány kisebbségi önkormányzat kizárta soraiból Teleki László szocialista országgyűlési képviselőt. Az indoklás szerint a megyei kisebbségi önkormányzat azért szüntette meg Teleki László mandátumát, mert egy éven keresztül nem vett részt a testület munkájában. (A kisebbségi törvény szerint ugyanis automatikusan megszűnik a mandátuma annak a képviselőnek, aki nem vesz részt a testületi üléseken.)

Teleki az MTI kérdésére elmondta: azért nem kíván részt venni a megyei testület munkájában, mert szerinte nem képviselik hatékonyan a cigányok érdekeit, két-három szervezet sokkal ütőképesebb munkát végez. Példaként említette az Európai Roma Ifjúságért Egyesületet (Eurife), ahol a képzések, átképzések, roma oktatásba való bekapcsolódás szervezetten működik.

(MTI)
Arthemis - július 09 2008 15:45:54

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hangyaszorgalommal tücsökheged
  2008-07-10 13:40:35, csütörtök
 
  Kedves Barátom, Közeli s Távoli Ismerősöm!



Ez egy olyan elektronikus szórólap, amelyet a levelező programom elektronikus címjegyzékében - akár véletlenül - szereplők kapnak válogatás nélkül. Épp úgy ki lehet vágni habozás nélkül, mint a nyomtatottat. Főleg, ha már amúgyis megvolt...



Éveken át hangyaszorgalommal tücsökhegedültem, mese- és más könyveket alkottam, ám itt az ideje, hogy egyebekről is gondoskodjam. Már csak azért is, hogy folytathassam a hegedülést...





Mit kínálok?



Író-olvasó találkozó

Határon innen és túl, az ország bármely pontján, felnőtteknek is, gyerekeknek is.

http://web.t-online.hu/dombi52/iro_olvaso.html

Rendhagyó irodalomóra filmvetítéssel

A diákok ritkán részesülhetnek abban az élményben, hogy az irodalmi mű voltaképp róluk, vagy legalább nekik szól; ezért aztán határozottan hiányolják az órákról azokat a műveket, amelyek kortárs alkotásként valamilyen módon az ő világukat, az ő életüket, az ő élő környezetüket is így-úgy bemutatja, ecseteli, boncolgatja.

A Fittyfirity (Igaz történet egy hajléktalanról és a csodálatos kutyájáról) című könyvem irodalomtanárok és könyvtárosok is szívesen fogadták. Több iskolában is tartottam rendhagyó irodalomórát, Balatonszentgyörgyön például egyszerre mintegy 100 felső tagozatos diáknak, a Budavári Általános Iskolában mintegy 100 alsósnak, az újpesti Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központban közel félszáz ötödikesnek. De akármely esetet említhetném: éppen a Fittyfirity segítségével nagyon jól meg lehetett találni a közös hangot, közös élményt a seregnyi gyerekkel - a róla készült (egyébként több televíziós csatornán) bemutatott film közös megtekintésének is köszönhetően.

http://web.t-online.hu/dombi52/Rendhagyo/Rendhagyo_irodalomora.html

http://web.t-online.hu/dombi52/velemenyekfittyfirityrol.html

http://www.mtv.hu/magazin/cikk.php?id=250002

Kiadványok készítése, szerkesztése, szöveggondozás, forgatókönyv-írás

Az évek során számosan fordultak azzal hozzám - mint közismert újságíróhoz, íróhoz, egykori napi- és havilap-főszerkesztőhöz -, hogy "gondozzam" (javítsam, "magyarosítsam", tisztázzam, szerkesszem) kéziratuk, ilyen-olyan kiadványuk, reklámanyaguk szövegét, tartalmát. Volt közöttük nagyvállalkozó, cégigazgató, bankszakember, vállalati kommunikátor, de újságíró és szépíró is, hogy csak néhány példát említsek. Sereg könyvem jelent meg (számos közülük saját kiadásban), politikai és szépirodalmi egyaránt (hogy egyéb publikációimat most ne említsem). Munkám értékelésekor felkérőim, megbízóim több ízben azt emelték ki, hogy rendre rátapintok a szöveg gazdájának eredeti szándékára, mondandójának lényegére, ezért a szöveg erőteljesebb átírásakor - vagy épp egy felvett interjú alaposabb átfogalamzásakor - sem csorbul a közlendő, sőt! Érthetőbbé, emészthetőbbé válik...

http://web.t-online.hu/dombi52/.

Író-, újságíró- és kommunikátor-képzés

,,Hibátlan remekmű" - állítja a Fittyfirityről egy könyvtár igazgatója (Varga Ervin). ,,Megteremtetted a XXI. századi magyar (nép)mese műfaját, járható stílusát..." - véli egy másik méltatója (Katona Ferenc).

Egy elemzés tanúsága szerint a Fittyfirity-könyv varázsát az elbeszélés síkjainak változatossága, sokszínű harmóniája, valamint az írói eszközök gazdagsága teremti meg.

Akár saját, akár mások által szervezett képzések keretében megvilágítom, hogyan növelhető egy-egy szövegrészlet, vagy akár egy egész mű kifejező ereje. (Legyen szó akár szép-, akár szakirodalomról, sajtó- és reklámanyagokról. Sok éven át okítottam tömegkommunikációt és sajtónyelvet...)

http://web.t-online.hu/dombi52/Rendhagyo/Level_az_iskolaigazgatoknak.html

http://web.t-online.hu/dombi52/fittyfirityismerteto.html

Egyéb

Tartalmas és szerencsés életem során volt alkalmam - közgazdászként - éveken át értékelemzési csapatmunkát irányítani; később sajtóosztályt, nemzeti tájékoztatási irodát, napi- és havilap szerkesztőségét vezetni. Efféle munkakörökben állást is vállalok.

http://web.t-online.hu/dombi52/Oneletrajzaim.html

Szíves válaszát várva,

tisztelettel -



Varga Domokos György
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Várakozás
  2008-07-10 13:28:38, csütörtök
 
  VÁRAKOZÁS

ALSZIK a vár, elhagyott. Kong a terem, fojt a
magány.
Porlepett ó-aranyos oszlopi közt lóg a falán
Sok fekete, ódon, öreg hősi vezér, ősi alak
Képe s a vár elhagyott. Állnak az ősz, néma
falak.

Kincs, arany és drága ezüst. Szellemeké mind
e halom
(Szívem e vár) s alvad a bor, izzik a Vágy
ravatalon.
Mennyezetes, szép nyoszolya, rajt' a selyem
csókra terül.
Őrzi merev isteni nő, friss mosolya is merevül.

Nesztelenül dús, puha, lágy szőnyegek is
fekszenek ott,
Mint a mezőn elfeledett, hóbefedett, árva halott.
Udvaron egy mélyvizű kút, rátűz a Nap, habja
vakít
S alszik a vár, elhagyatott, mint a halott.
vár valakit.

József Attila
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Világosítsd föl gyermeked
  2008-07-10 13:17:14, csütörtök
 
  "..Csahos kutyák nem farkasok..."


József Attila: VILÁGOSÍTSD FÖL

VILÁGOSÍTSD föl gyermeked:
A haramiák emberek;
a boszorkák - kofák, kasok.
- Csahos kutyák nem farkasok!
Vagy alkudoznak, vagy bölcselnek,
de mind-mind pénzre vált reményt;
ki szenet árul, ki szerelmet,
ki pedig ilyen költeményt.

És, vígasztald meg, ha vigasz
a gyermeknek, hogy így igaz.
Talán dünnyögj egy új mesét,
fasiszta kommunizmusét -
mivelhogy rend kell a világba,
a rend pedig arravaló,
hogy ne legyen a gyerek hiába
s ne legyen szabad, ami jó,

S ha száját tátja a gyerek,
és fölnéz rád, vagy pityereg,
ne dőlj be néki, el ne hidd,
hogy elkábítják elveid:
nézz a furfangos csecsemőre:
bömböl, hogy szánassa magát,
de míg mosolyog az emlőre,
növeszti körmét és fogát.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Narancs-kritika 2004-ből
  2008-07-10 13:10:12, csütörtök
 
  Narancs-kritika:

Amerika beteg, Magyarország is beteg. Andró-Vaskó Sándor is beteg, de élettörténete kalandosabb és izgalmasabb, mint az életműve. A nyolcvanas években - amikor még csak Gézának hívták - az Agydaganat nevű nyíregyházi punkzenekar oszlopos tagja volt. Mint minden közveszélyes mukakerülő zenészt akkoriban, őt is üldözték a hatóságok, meg az anyósa és apósa, akiknek egyik karácsonyra azzal a szöveggel küldött képeslapot, hogy: "Talán mostmár megdöglötök." Most a szövegeiért üldözné az ízlésrendőrség, amit azonnal megérthetünk, amint elolvassuk a webszájtján található, Kádár Jánosról szóló elbeszélő költeményt. Példaképp csak álljon itt egy sor: "Már markolja is a / Sarló-kalapácsot / Ezzel veri be a / Munkásba az álmot". A többi is ugyanilyen rossz.


A rongyos magyar élet elől Andró-Vaskó Amerikába disszidált, nyomában az Interpollal, amit az anyósa küldött nyakára emberrablásért. Mindent csinált már, majdnem halott ember is volt a felesége sorozatos mérgezési kísérleteinek köszönhetően, végigutazta Amerikát, gyereket nevelt, de túlélte az apró újvilági apokalipsziseket. Ezt persze mind megtudhatjuk a magát első punkíróként definiáló és művésznevén Tirpák-Vaskó Sándor, illetve CTG weboldalán fellelhető közepes novellapróbálkozásokból. Az oldal háttere összegyűrt, szürke csomagolópapír tapéta, mintegy előrevetítve a tartalom minőségét és a tördelése is leginkább egy iskolás gyakorlófüzetre hasonlít. Az Amerika- és hazagyalázó írásokat azért érdemes elolvasni, mert megismerhetjük belőle az érzést, milyen az, ha az ember idegenben rezervált kutyává válik.


- sisso -
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Csahos kutyák és más mesék
  2008-07-10 12:49:57, csütörtök
 
  Szerző: Takács Tibor:
Csahos kutyák és más mesék. Nyíregyházi punkok az állambiztonság látókörében


,,A punkok csak reagálnak a helyzetre, hogy hogyan, az a helyzetet is jellemzi."
(Grandpierre Attila, 1985)1

A magyar punknak sokféle történelme van. Tárgyalható a fiatalság társadalmi helyzete felől közelítve,2 belehelyezhető egy általánosabb kulturális kontextusba,3 illeszkedhet a hazai könnyűzene történetébe,4 lehet tárgyalni az új hullám részeként,5 vagy akár teljesen önálló zenei univerzumként.6 Újabb lehetőségek nyíltak a téma iránt érdeklődők számára az állambiztonsági iratok kutathatóvá tételével: az utóbbi években több, ezen a forrásanyagon nyugvó feldolgozás is megjelent a magyar könnyűzenéről.7
Jelen forrásközlés a punk és a politikai rendőrség, konkrétan a nyíregyházi Agydaganat együttes és vezetője, valamint a Szabolcs-Szatmár Megyei Rendőr-főkapitányság állambiztonsági szervének ,,találkozásáról" szól. Az együttest nem kísérték országos botrányok, eljárást sem indítottak tagjai ellen, így a zenekar neve mindezidáig többnyire csak említés szintjén fordult elő a punk hazai történetével foglalkozó munkákban. A ritka kivételek egyike Kürti László, ám ő is csak a nőket és a heteroszexuális kapcsolatot degradáló dalszövegével kapcsolatban említi az Agydaganatot és az együttes Tanító néni című számát, amelynek a szövegét olyannyira vulgárisnak találta, hogy nem közölte.8
Pozsonyi Ádámnak nem voltak ilyen fenntartásai, és közzé tette az ominózus dalszöveget. Pozsonyi könyve egyébként valamivel bővebben foglalkozik az Agydaganattal, így rövid értékelés mellett (,,Zeneileg klasszikus '77-es punk-rockot játszottak, a bevált sémák szerint, nem túl egyedien, nem túl intellektuálisan, de hatásosan.") egy hiteles szemtanú beszámolóját is közli a nyíregyházi együttes egyik koncertjéről.9
Az együttes vezetője és frontembere, Andró-Vaskó Sándor 1981-ben került az állambiztonság látókörébe.10 A következő évben már nyilvántartásba is vették: operatív nyilvántartó kartonját 1982. október 8-án állította ki a Szabolcs-Szatmár Megyei Rendőr-főkapitányság III/III. osztálya. A nyilvántartásba vétel alapját az képezte, hogy Andró-Vaskó ,,[t]ársadalmi rendszerünkkel szemben áll, antiszociális beállítottságú. Lakásán ellenséges magatartást bizonyító iratokat, jelvényeket tartott. A KISZ és a szakszervezettől eltérő önvédelmi jelleggel működő szervezetet akart létrehozni. Folyamatosan ideologizál ellenzéki irányba." A kartonról kiderül az is, hogy a ,,szerv" 1982. október 5-én nevelő jellegű beszélgetést folytatott vele. Az Andró-Vaskóra vonatkozó anyagokat előbb a 35-F-10145 számú figyelő dossziéban gyűjtötték, majd disszidálása után áttették a 35-OD-4562 számú objektum-dossziéba.11 Ez a dosszié nem került a Történeti Levéltárba, így nem tudjuk, hogy Andró-Vaskó Sándor - vagy, ahogy barátai, ismerősei szólították, Géza - miért és hogyan került a megyei állambiztonsági szervek látókörébe, és miben állt ellenséges tevékenysége, beállítottsága.
A fennmaradt és levéltárba került - itt közölt - jelentésekből mindenesetre megállapítható, hogy az Agydaganat frontemberének figyelése az operatív nyilvántartásba vételt követően, 1982 októberétől vált igazán intenzívvé.12 Ennek keretében az elkövetkező hónapokban legalább négy ügynököt bíztak meg az ellenőrzésével (közülük háromnak a jelentései alább olvashatóak), ám feltehetően más módszerekkel is gyűjtötték az információt dossziéjába. Ezekről semmi biztosat nem tudunk, ám az a tény, hogy Andró-Vaskó Sándorra F-, azaz figyelő dossziét nyitottak, azt jelzi, hogy személyét, rendszerellenes tevékenységét az állambiztonság különösen veszélyesnek tekintette.13
Az itt közölt állambiztonsági iratok nem magáról a punkról, hanem a punk és a hatalom viszonyáról szólnak, és ezt a viszonyt egyoldalúan a hatalom szemszögéből láttatják. Csak egy példát említenék. Az egyik zenekar rajongóit egy állambiztonsági tiszt gyakorlatilag fasisztának állítja be, melynek ,,bizonyítékaként" azok agresszív viselkedését hozza fel. (,,A rajongóik agresszív magatartást tanúsítanak, amelyek fasiszta tendenciákra utalnak.")14 A logika feltehetően úgy működött, hogy a fasiszták agresszívak, a szóban forgó rajongók agresszívak, ergo fasiszták. A verbális és fizikai agresszió ,,fasiszta tendenciaként" való beállításának, és ezzel az egész punk irányzat diszkreditálásának a hatása máig érezhető. Jellemző a zenei jelenségről szóló egyik első hazai híradás címe is: ,,A gyűlölet évei. A punktól az Új Hullámig". Gyulai László és Lukács János cikkének hangneme ugyan távolról sem negatív, és a szerzők lényegében megértéssel fordulnak a punk felé, mégis, az írást illusztráló képek egyikén egy olyan lány látható, akinek horogkeresztet van az arcára tetoválva.15 Gyulaiék írásával Wilpert Imre szállt vitába, aki az egész zenei jelenséget szélsőjobboldalinak, rasszistának és fasisztának állította be (megengedve, hogy ezen kívül némely romantikus újbaloldaliak is igényt formálnak rá). Wilpert azt is kifogásolta, hogy a punkkal foglalkozó hazai sajtót ,,zeneietlen, jobbára szociográfiai megközelítés" jellemzi.16
A punk hatalmi értelmezésének erejét a legtipikusabban a CPg esete mutatja, amelyet olyan sikeresen mostak össze a Mos-oi együttessel, hogy mindmáig fasiszta, rasszista ,,Cigánypusztító Galeriként" él a köztudatban. Idézett tanulmányában még Kürti László is a neonáci tendenciák képviselőjének állítja be a zenekart, amelytől nem idegenek a rasszista, soviniszta, sőt autoritariánus felhangok sem - annak ellenére, hogy a CPg-nek egyetlen ilyen dalszövege sem ismert. Az pedig már-már mulatságos, hogy Kürti példaként az Anarchia című számukat hozza fel, hiszen az anarchizmus (akár populáris formáját nézzük, akár mint kidolgozott nézetrendszert) nemcsak az önkényuralmat, hanem minden uralmat és tekintélyt tagad. (Ezek után nem csodálkozhatunk, hogy a valóban rasszista Mos-oi tagjait anarchista zenészeknek aposztrofálja.)17
Az állambiztonsági iratokban nem sokat olvashatunk a punkról mint társadalmi jelenségről. A politikai rendőrséget ugyanis nem érdekelte, hogy a punk ,,a csömör, az undor, az elkeseredés, az érzelmi-szociális traumák, az eszményekből kiábrándultság, a kötődésekből, eszményekből, értékekből való kifosztottság kifejeződéseként" ad hangot és teret ,,a rossz közérzetnek, az ezzel kapcsolatos erőszakos, agresszív, nihilista, depressziós, türelmetlenül negativisztikus megnyilvánulásoknak".18 Az állambiztonságot csak ezeknek a megnyilvánulásoknak a vélt vagy valós politikai tartalma, rendszerellenes volta érdekelte. Így egyáltalán nem kell csodálkoznunk azon, hogy ezekben az állambiztonsági szövegekben a zene alig van jelen, tulajdonképpen egy botrányossá váló Agydaganat-koncert kivételével, amelyről két ügynökjelentés is olvasható, csupán zenekarok alakulásáról és felbomlásáról, próbákról és koncertekre való készülődésekről tájékozódhatunk. (A forrásközlésben igyekeztem olyan jelentéseket válogatni, amelyekben a punk zene legalább ilyen mértékben jelen van.) A zene hiánya persze jelkép-értékű is lehet: Andró-Vaskó különböző zenekarai egy idő után éppen azért nem tudtak közönség előtt játszani, mert a megyei állambiztonság megakadályozta a fellépéseiket, még Budapesten is.
A jelentésekben 1984 tavaszán esik szó utoljára Géza együtteséről. Ezen a nyáron - a strandszezon beindulásával - Andró-Vaskó a haverjaival Sóstón egy palacsintasütő pavilont bérelt és üzemeltetett.19 Szeptember közepén ,,Pók Csaba" fedőnevű titkos megbízott azt jelentette, hogy a hírek szerint Géza disszidált, majd pár nap múlva sikerült azt is megtudnia, hogy állítólag egy ismerőse útlevelét felhasználva Jugoszlávián keresztül szökött Ausztriába. Vele tartott a barátnője is, akivel Bécsben összeházasodtak.20 A magyar állambiztonság (és az általa működtetett hálózat) munkájának '80-as évekbeli hatékonyságáról sokat elárul, hogy az F-dossziés Andró-Vaskó Sándor - barátjához, a szintén megfigyelt Mák Antalhoz hasonlóan - gyakorlatilag a politikai rendőrség orra előtt távozott nyugatra.
Az iratok alapján úgy tűnik, hogy a nyíregyházi punk, legalábbis annak első hulláma, egyetlen emberhez, Andró-Vaskó Sándorhoz köthető. A dokumentumokból nem lehet megállapítani, hogy az új zenei jelenség irányította Andró-Vaskóra a megyei állambiztonság figyelmét, vagy fordítva, az ő személyén keresztül került a politikai rendőrség látókörébe a punk. Bárhogy is volt, a megyei rendőr-főkapitányság állambiztonsági szerve egyértelműen az ő személyéhez kapcsolta a punk zenét: a második generációs, Mák Zoltán vezette Cica Mica (Cicamica) együttesről például megállapították, hogy ,,Andró V. S. zenei hagyományát [!] követve zenélnek ill. magatartási formát tanúsítanak".21 A jelentésekből persze az is kiolvasható, hogy a helyi punkok között is nagy tekintély övezte Gézát. Ezt mutatja, hogy disszidálása után a Cicamica együttes Andró-Vaskó Sándor Emlékzenekar néven is fellépett.
A második nyíregyházi punk-nemzedékről, konkrétan Mák Zoltánról és a Cica Mica együttesről ,,Pók Csaba" először 1985 végén adott jelentést, ekkor a politikai rendőrség már tudott a Szajna parti séták nevű zenekar létezéséről is.221 ,,Pók Csaba" 1986 elején készített foglalkoztatási tervében egyik fő feladatául határozták meg a punk irányzatot követő fiatalok megfigyelését, az általuk kedvelt szórakozóhelyek (Omnia, Korzó, Jereván, Balmazújvárosi ételbár) látogatását. Fokozottan kellett figyelemmel kísérnie és ellenőriznie a fent említett két punk együttes tagjait, a rendezvényeiken lehetőség szerint részt kellett vennie. A foglalkoztatási tervben előírták a titkos megbízott számára, hogy - a bizalom elnyerése érdekében - alkalmazkodjon a megfigyelt személyek életviteléhez, magatartásához.23 Mindez azt jelentette, hogy gyakorlatilag az állambiztonság írt elő egy fiatalnak olyan dolgokat, mint punk-koncertek látogatása vagy a punk külsőségek követése, amelyek miatt másokat veszélyesnek tartott!
Ezek az iratok elsősorban azt mutatják, hogy a politikai rendőrség miként szemlélte a fiatalok egy csoportját, egy zenei és kulturális jelenséget. Ebből következik, hogy sokkal többet elárulnak az állambiztonság szemléletéről, működéséről, mint a tulajdonképpeni tárgyukról. Ez utóbbival kapcsolatban azért sem árt az óvatosság, mert előfordulhat, hogy maga a hatalom, a rendőrség konstruálja meg a megfigyelése tárgyát, a megoldandó problémát. Az állambiztonság például minden eszközzel azt igyekezett ,,bizonyítani", hogy az elfogadott öltözködési, viselkedési, időtöltési, szórakozási normákat be nem tartó fiatalok nem egyszerűen normaszegők, hanem a társadalomra különösen veszélyes szervezett ,,csoportot", ,,bandát" alkotnak. Ehhez elég volt az is, ha a fiatalok egy csoportja hasonló öltözködési mintát követett, főleg akkor, ha besúgók is olyan információt adtak, hogy egy társaságnak ,,egyenruhája" van. ,,Pók Csaba" számolt be arról, hogy egy sörözőben látta Mák Antalt, Andró-Vaskó Sándort és még néhány fiatalt, akik közül az egyik Andróék egyenruháját, azaz kockás zöld csőnadrágot és fekete rövid hajat viselt.24 Ez utóbbi nem lehetett túlságosan egyedi, így uniformisként marad a zöld kockás nadrág, ráadásul milyen egyenruha az, amelyet egy hatfős társaságban mindössze egyetlen ember hord...
Ha egy csoportot az állambiztonsági szervek egyszer ,,létrehoztak", akkor azután annak ,,tagjai" közötti bárminemű kapcsolattartás a társaság szervezettségét támasztotta alá. Andró-Vaskó Sándor és barátnőjének nyugatra szökése után ,,Pók Csaba" arról értesült, hogy Mák Tóni telefonált az Egyesült Államokból egy ismerősüknek Nyíregyházára, hogy szívesen látja őket magánál. Az állambiztonság ebből az információból azt olvasta ki, hogy ,,a pank [!] irányzatot követő Andró V. S. csoportja és a körükből disszidált személyek" az illető telefonvonalat használják fel kapcsolattartásra, és ,,[f]eltételezhetően ilyen módon közölnek egymással bizalmas dolgokat, ill. adnak tippeket a disszidálásra." Javaslatot is tettek a vonal lehallgatására.25
A rendőrség ilyetén tevékenysége illeszkedett ahhoz a hatalmi diskurzushoz, amely a hatvanas években megteremtette a galeri fogalmát.26 A folyamatosság azért is kézenfekvő, mert a galeri kifejezés Andró-Vaskó társaságával kapcsolatban szintén megjelenik. ,,Pók Csaba" 1983 elején arról számolt be, hogy a fővárosban dolgozó nyíregyházi fiatalok rendszeresen összejárnak, és egy sörözőben találkoznak. A szerv ebben olyannyira potenciális veszélyforrást sejtett, hogy szükségesnek látta az összejáró fiatalok személyének megismerését, tevékenységük megismerését. Ezzel kapcsolatban Szép Imre osztályvezető előírta, hogy a ,,hálózatot utaztatni kell Bp-re a galerihez." A hatvanas évektől eltérően persze ezek a fiatalok nem értesültek arról hogy őket ,,galeriként" tartják nyilván, így feltehetően nem is vált az identitásuk részévé. (A hetvenes évek közepétől a ,,galeri" és a ,,galeri-bűnözés" amúgy is kikopott a hivatalos diskurzusból, hogy átadja a helyét más ,,deviáns" csoportoknak, mint például a csöveseknek.)27
Az itt közölt iratokból is kitűnik, hogy a megyei állambiztonsági szervek mindent megtettek a nem kívánatos együttesek fellépésének megakadályozására, az egészében nem kívánatosnak tekintett zenei jelenségek teljes eltiltására. Ők is érzékelhették azonban (nemcsak Nyíregyházán, hanem Szegeden és máshol is), hogy a fellépéseikben akadályozott zenészek nem véletlenül költöznek a fővárosba, ahol nagyobb mozgási szabadságot, megtűrt fellépési lehetőségeket remélhettek. Egy vidéki III/III-as beosztott érthetően kíváncsi volt, hogyan lehetséges ez. Így például amikor ,,Pók Csabát" megbízták, hogy a Budapestre költözött Andró-Vaskó Sándor és új együttese tevékenységét kísérje figyelemmel, feladatául adták azt is, hogy tudja meg, hogy a fővárosban ,,a hasonló pank [sic!] irányzatot képviselő zenekarok fellépését a közönség hogyan értékeli, a hivatalos szervek működésüket engedélyezi-e, ha nem, akkor hogyan tudnak mégis fellépni."28
Ez is mutatja, hogy a nyolcvanas években az ifjúsági szubkultúrákkal, jelen esetben a punkkal szembeni ellenérzések és ellenlépések sokkal élesebben jelentkeztek vidéken, mint Budapesten. Nem véletlen, hogy a punk együttesek elleni rendőrségi, sőt bírósági retorziók elsősorban vidéki zenekarokat érintettek. Ezek azonban már nem nyíregyházi, hanem szegedi, veszprémi és győri történetek.
A dokumentumok közlésénél a nem a szorosan a tárgyhoz tartozó részeket elhagytam. Az iratok szövegében sűrűn előforduló állambiztonsági és egyéb - közérthető - rövidítéseket (áb.: állambiztonsági, tmb.: titkos megbízott, fn.: fedőnevű, op.: operatív, alk. op. kapcs.: alkalmi operatív kapcsolat, szig. t.: szigorúan titkos, Igrend. Oszt.: Igazgatásrendészeti Osztály, illetve társ.: társadalmi, társtud.: társadalomtudomány, szoc.: szocialista, műv.: művelődési, MG: mezőgazdasági, TK: tanárképző) nem oldottam fel. A közölt iratok elvesztették szigorúan tikos minősítésüket.
1 Seszták Ágnes: Hová vágtáznak a Halottkémek? Beszélgetés dr. Grandpierre Attilával. Mozgó Világ, 1985/7. 89. vissza a szöveghez
2 Kürti, László: Rocking the State: Youth and Rock Music Culture in Hungary, 1976-1990. East European Politics and Societies. 1991/3. 483-513. vissza a szöveghez
3 Lásd pl. Klaniczay Gábor: Ellenkultúra a hetvenes-nyolcvanas években. Noran, 2003. vissza a szöveghez
4 Sebők János: Magya-rock 2. A beat-hippi jelenség 1973-1983. Bp., 1984. vissza a szöveghez
5 Szőnyei Tamás: Az új hullám évtizede II. Bp., 1992. vissza a szöveghez
6 Pozsonyi Ádám: A Lenin-szobor helyén bombatölcsér tátong. A magyar punk története (1978-1990). Bp., 2003. vissza a szöveghez
7 Sebők János: Rock a vasfüggöny mögött. Hatalom és ifjúsági zene a Kádár-korszakban. Bp., 2002.; Szőnyei Tamás: Nyilván tartottak. Titkos szolgák a magyar rock körül 1960-1990. Bp., 2005. vissza a szöveghez
8 Kürti: i. m. 502. vissza a szöveghez
9 Pozsonyi: i. m. 114. vissza a szöveghez
10 Az első dokumentumban említett- CPg együttessel kapcsolatos - levél szövegét közli Szőnyei: i. m. [2005.] 769-770. vissza a szöveghez
11 ÁBTL 2.2.1. Andró-Vaskó Sándor. vissza a szöveghez
12 Az első róla szóló jelentést 1982. október 14-én adta ,,Pók Csaba" fn. tmb. ÁBTL 3.1.2. M-42194. 9-10. vissza a szöveghez
13 A figyelő dossziéhoz lásd Petrikné Vámos Ida: Iratok a Történeti Hivatalban. Trezor 1. A Történeti Hivatal évkönyve 1999. Szerk. Gyarmati György. Bp., 1999. 52. vissza a szöveghez
14 Az idézett szöveget lásd az utolsó dokumentumban! vissza a szöveghez
15 Gyulai László-Lukács János: A gyűlölet évei. A punktól az Új Hullámig. Kritika, 1979. július, 13-15. vissza a szöveghez
16 Wilpert Imre: A punk: zenei és ideológiai válság. Kritika, 1979. december, 12-13. Gyulai és Lukács válasza uo. 14-15. vissza a szöveghez
17 Kürti: i. m. 497., 499., 503., 508. vissza a szöveghez
18 Sebők: i. m. [1984.] 254. vissza a szöveghez
19 ÁBTL 3.1.2. M-42194. 65-66. ,,Pók Csaba" fn. tmb. jelentése, 1984. május 14.; uo. 67-68. Jelentés ,,Pók Csaba" fn. tmb.-vel megtartott találkozóról, 1984. szeptember 10. vissza a szöveghez
20 ÁBTL 3.1.2. M-42194. 69-70. ,,Pók Csaba" fn. tmb. jelentése, 1984. szeptember 18. Uo. 71-72. ,,Pók Csaba" fn. tmb. jelentése, 1984. szeptember 27. Uo. 73-74. ,,Pók Csaba" fn. titkos megbízott jelentése, 1984. október 22. Uo. 75-76. Jelentés ,,Pók Csaba" fn. titkos megbízottal való találkozóról, 1984. november 23. Andró-Vaskó Sándor disszidálása még hónapok múlva is beszédtéma volt ismerősei körében: uo. 77-78. Jelentés ,,Pók Csaba" fn. tmb-vel megtartott találkozóról, 1985. január 4. vissza a szöveghez
21 ÁBTL 3.1.2. M-42194. 93-94. ,,Pók Csaba" fn. tmb. jelentése, 1985. november 23. vissza a szöveghez
22 ÁBTL 3.1.2. M-42194. 93-94. ,,Pók Csaba" fn. tmb. jelentése, 1985. november 23. Vö. Takács Tibor: Szajna parti séták Nyíregyházán. Punk és állambiztonság egy vidéki városban a nyolcvanas években. ArchivNet, 2004/6. szám. www.archivnet.hu vissza a szöveghez
23 ÁBTL 3.1.2. M-42194. 99-101. Foglalkoztatási terv ,,Pók Csaba" fn. tmb. részére, 1986. február 10. 1986 közepétől azonban a nyíregyházi punkok kikerültek ,,Pók Csaba" látóköréből. vissza a szöveghez
24 ÁBTL 3.1.2. M-42194. 13-14. ,,Pók Csaba" fn. tmb. jelentése, 1982. november 29. vissza a szöveghez
25 ÁBTL 3.1.2. M-42194. 73-74. ,,Pók Csaba" fn. tmb. jelentése, 1984. október 22. vissza a szöveghez
26 Horváth Sándor: Huligánok, jampecek, galerik. Fiatalok szubkultúrái a hatvanas években. ,,Hatvanas évek" Magyarországon. Tanulmányok. Szerk. Rainer M. János. Bp., 2004. 408-423. vissza a szöveghez
27 Horváth: i. m. 416. vissza a szöveghez
28 ÁBTL 3.1.2. M-42194. 35-36. ,,Pók Csaba" fn. tmb. jelentése, 1983. június 27. vissza a szöveghez
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Titkosszolg. módszerek Kádár..
  2008-07-10 12:47:06, csütörtök
 
  Állambiztonsági jelentések nyíregyházi punkokról

A Szabolcs-Szatmár Megyei Rendőr-főkapitányság 4. számú napi operatív információs jelentése
1982. május 13.

ER1 12-12
Andró-Vaskó Sándor Nyíregyháza, Szarvas u. 126. sz. alatti lakos, az Agydaganat UMCS együttes nevében levelet küldött a szegedi C.P.G. [!] együttesnek, melyet a szegedi ifjúsági ház igazgatója beszolgáltatott.
A levélben Andró közli, hogy egy Punk Front nevű önvédelmi szervezet megalakítását tervezi, amely szakszervezeti jelleggel működne. 1982 júliusára javasol egy találkozót, ahol közös kiáltványt fogalmaznának meg. Ehhez kéri a C.P.G. együttes aktív támogatását.
Megjegyzés:
Andró-Vaskó Sándor zavaros ideológiai nézetei miatt az elmúlt évben került látókörünkbe.
Intézkedés:
• Az együttes létszámának a megállapítására, magatartásuk, tevékenységük ellenőrzésére előzetes ellenőrzést vezettünk be.
• Az információról tájékoztatjuk a BM III/III-2. osztályt.2
Tordai Tibor r. százados
Dr. Koncz András r. alezredes13
főkapitány áb. helyettese
[ÁBTL 2.7.1. Szabolcs-Szatmár-4/1982.]
* * *
,,Pók Csaba" fedőnevű titkos megbízott jelentése
1982. november 10.
[...]4
[...]
Október elején hallottam, hogy az ,,Agydaganat" című együttes fellépett a Városmajori Műv. Házban, amely koncert botrányba fulladt, és kihívták a rendőrséget. Andró-Vaskó Sándor (Géza) a közönséget próbálta a rendőrök ellen hangolni. A Csicsó nevű srácot Andró név szerint pocskondiázta, és ezek ketten egymásnak is mentek. (Csicsó többszörösen büntetett előéletű, felesége Margit, aki esti tagozaton végzi a gyors- és gépíró iskolát.) Hallomásom szerint a kihívott járőr a Gézát a botrányos magatartása miatt megütötte.
[...]
Nyíregyháza, 1982. november 10.
Pók Csaba
Értékelés: A tmb. jelentése operatív értékű, intézkedést igényel. [...] Az Agydaganat együttesre keletkezett információ azt tükrözi, hogy Andró-Vaskó Sándor figyelmeztetése ellenére sem hagyott fel negatív megnyilvánulásaival, a rendezvényeiket botrányok követik. A városmajori rendezvényen tanúsított magatartásuk miatt szabálysértési eljárás indult ellenük. Pók Csaba fn. hálózat Andróék ellenőrzését közvetlenül tudja végezni, melyre feladatot is kapott. [...]
Intézkedés: [...]
• Az ,,Agydaganat" együttes tevékenységét, Andró magatartását a hálózat továbbra is ellenőrzi.
Feladat: [...]
• Lehetőségeihez mérten az Agydaganat együttes programjait kísérje figyelemmel, ellenőrizze tagjainak, főleg Andró-Vaskó, Mák Antal tevékenységét.
[...]
Találkozó: 1982. nov. 22-én
Czirják János5
Jelzet: ÁBTL 3.1.2. M-42194. 11-12. Kézzel írt eredeti.
* * *
,,Dici Gábor" fedőnevű titkos megbízott jelentése
1982. november 10.
Szig. titkos!
[...]
Jelentés
A TK főiskolán6 barátom találkozott Ember Katalin II. évf. tört[énelem]-népm[űvelés] szakos hallgatóval, aki elmesélte barátomnak, hogy a ,,B Közép" nevű punk-együttes fellépése a városmajori művelődési házban kudarcba fulladt. Az együttes három tagból áll. Andró-Vaskó, az együttes vezetője közönségesen viselkedett. Embereket borított le az ülésről és köpködött. Magatartása elviselhetetlen volt. Volt egy számuk, melyben az értéktöbblet elméletet boncolgatták. A műv. ház vezetője a végső botrány elkerülése végett kihívta a rendőrséget. Andróék tervezték, hogy nov. 5-én fellépnek a [...]7 klubban, nov. 7-én pedig a nagykállói műv. otthonban. A TK főiskolán is szerettek volna egy bulit, de a TK közművelődési titkára elutasította őket. [...]
Barátomnak nem sikerült találkoznia a punk-együttes vezetőjével, Andró-Vaskóval, de lehetőséget fog teremteni, hogy személyesen beszél vele. [...]
Nyíregyháza, 1982. 11.10.
Dici Gábor
Értékelés:
A hálózattal okt. hóban vettem fel a kapcsolatot. Az elmúlt oktatási évben félévismétlő volt. Megállapodtunk, hogy - feladatként - Andró-Vaskó S. személyét és baráti körét ellenőrzi.
Feladata alapján szerezte információját. Az információ számunkra új adatokat szolgáltatott, valamint megerősíti korábbi ismereteinket. Andró eredeti tervéről nem mondott le. Továbbra is szervezi az együttest és kísérletet tesz a fellépésekre. Op. úton a zenekar fellépését erősen korlátoztuk. Az információ szerint az együttes a ,,B-közép" nevet vette fel. [...]
Intézkedés:
Andróékra vonatkozó részt kivonatoljuk és ,,F" dossziéjába lerakjuk. [...]
Feladat:
Személyesen vegye fel a kapcsolatot Andróval és tájékozódjon jövőbeni elképzeléseiről, szándékáról, továbbá hogyan ítéli meg a személyével szemben foganatosított intézkedéseket.
Találkozó:
1982. dec. 1-én 15 órakor Nyh. T. ponton.8 Rendkívüli esetben soron kívül bejelentkezik.
Somosi S. szds.9
Jelzet: ÁBTL 3.1.2. M-40333. 18-19. Kézzel írt eredeti.
* * *
,,Dici Gábor" jelentése
1982. november 22.
Szig. titkos!
[...]
Jelentés
Ny[íregy]háza, 82. nov. 22.
Barátomnak sikerült találkoznia Andró-Vaskó Gézával, a B. Közép punk-együttes vezetőjével 1982. XI. hó 21-én vasárnap az Omnia presszóban. Géza elmondta, hogy ő nem tartja magát punknak. Ő csak lázad a jelenlegi társ.-i rendszer ellen. Rendszer nélküli társadalomra lázít. Nagy hatással van[nak] rá Bakunyin eszméi, mely szerint nem a tőke, a magántulajdon hibás mindenért, hanem az állam. Mert a szoc. rendszer egy ingoványon álló betonoszlop rendszere, mely hamarosan beszakad és maga alá temeti a társadalmat. Véleménye szerint, mint 1956-ban a rock and roll hozott egy új, lázadó ideológiát, úgy a punk is egy új nacionalista ideológiát hoz létre főleg az ifjúság körében. Amíg a szovjet hadsereg Magyarországon van, fegyverkezéssel harcolunk a békéért. Véleménye szerint a közeljövőben, ha a csepeli munkások és más ipari városok munkásai kimennek az utcára, akkor vér fog folyni, mint 56-ban. Ők a fiatalságot akarják megnyerni közegüknek. A hatalom, a jelenlegi vezetés ellen lázadnak. Szerinte, ha pártház ajtajára horogkeresztet rajzolna, az ugyanolyan jelkép lenne csak, mint a vörös csillag. Ettől még senki sem fasiszta. Elmondta, hogy mikor bevitték a rendőrségre, nyugati útlevelet ajánlottak fel neki, hogy menjen ki. De neki ez nem szándéka. Megpróbál gitárosával Pestre menni, mivel Szabolcsból ki van tiltva. Ő nem tud 8 órán keresztül egy gyárban dolgozni, mert akkor börtönben érzi magát. Van egy barátja Miskolcon, a Kovács Imre, akinek az anyja az LKM10-ben dolgozik és elmondta, hogy onnan sok munkást internáltak. Most dolgozta át József A. Hazám és Petőfi Sándor Talpra magyar c. versét. Véleménye szerint a szövegük nem azt fejezik ki, mint a címük. Most írta át Bertol [!] Brecht: Arthur Miller halála című drámát Adolf Hitler útja a koporsóig címmel. [...] Nézetei egyértelműen lázadó, rendszerellenes nézetek.
Nyíregyháza, 1982. 11. 22.
Dici Gábor
Értékelés:
A hálózattal a folyó oktatási évben okt. hó 7-én vettem fel a kapcsolatot. Feladatát végrehajtva szerzett információt Andróról, aki ,,F" dossziés személy. A jelentése alátámasztja Andró ellenséges magatartását, továbbá a fiatalok megnyerési törekvését, a társadalommal való szembefordításuk szándékát.
Adataink alapján Andróék magatartása fellépéseik alkalmával megbotránkoztató volt. Sor került rendőri beavatkozásra is. A művelődési házak nem vállalják értük a felelősséget, ezért nem járulnak hozzá fellépéseikhez. E körülmény készteti Andrót és Mák Antalt arra, hogy B[uda]pestre távozzanak, hogy az ellenőrzést jobban elkerüljék.
Intézkedés:
A jelentés másolatát anyagában elhelyezzük.
Feladat:
Vegyen részt a hétfői társ. tud.-i előadáson. Mélyítse el kapcsolatát Andróval és Béda Ferenccel.
Találkozó: 1982. dec. 1-én 10 órakor T. ponton. Rendkívüli esetben soron kívül bejelentkezik.
Somosi S. szds.
Jelzet: ÁBTL 3.1.2. M-40333. 20-21. Kézzel írt eredeti.
* * *
,,Pók Csaba" jelentése
1983. január 3.
Jelentés
83. 01. 02-án ismerősöm találkozott Andró-Vaskó Sándorral a Korzó presszóban. Andró elmondta, hogy 4-én Pestre megy dolgozni a MAHIR-hez, ahol Tóni is dolgozik. Andró azt mondta, hogy itt Nyíregyházán nem lehet kibontakozni, nincs kulturális élet, és ezt ő Pesten mind megtalálja, és Tónival zenekart is alakítanak. [...] Tóniék Nyíregyházán és környékén nem játszanak, a zenekaruk már nem ,,él".
[...]
Nyíregyháza, 1983. 01. 03.
Pók Csaba
Értékelés: A tmb. feladatát jól hajtotta végre. Az információ intézkedést igényel. Andró-Vaskó Sándor ,,F" [dossziés] személy az információ szerint Budapesten vállal munkát ill. zenekart akar létrehozni. Ha valóban Budapesten maradt, ellenőrzését megszervezzük. [...]
Intézkedés: [...]
• Andró-Vaskó Sándor és társai ellenőrzését Pók Csaba útján továbbra is végezzük, kivonatot készíttetek anyagába.
[...]
Feladat: [...]
• Tudja meg, hogy Andró-Vaskó S. valóban munkába állt-e a MAHIR-hoz, hol lakik.11
[...]
Találkozó: 1983. január 10.
Czirják János
Jelzet: ÁBTL 3.1.2. M-42194. 17-18. Kézzel írt eredeti.
* * *
,,Pók Csaba" jelentése
1983. február 21.
[...]
Jelentés
83. febr. 9-én Hudák Sándor elmondta, hogy Tóni írt neki levelet, és azt írta, a zenekarban benne van Géza és még pesti srácok. A zenekart ,,Pofátlanok" névre keresztelték. Hudák nem tudja, kik a pestiek, nem ismeri őket. És feltehetőleg Tóni kollégája, Takács Csaba (H. Sarkantyú utca, Buús Béláék melletti lépcsőházban), ő lesz a menedzser. [...]
Galambos társaságban mondta, hogy a nyíregyházi fiatalok, akik Pesten dolgoznak, az Erzsébet híd mellett lévő Ikerpalota [Klotild palota] alatt lévő sörözőbe szoktak összejárni és találkozni [...]. Itt szoktak egymásnak üzeneteket hagyni.
Nyíregyháza, 1983. febr. 21.
Pók Csaba
Értékelés: A tmb. feladatát jól oldotta meg. Jelentése operatív értékű, intézkedést igényel. Andró-Vaskó Sándor és társai Budapesten újra zenekart akart alakítani. Információnk szerint Bp-en az Erzsébet híd közvetlen közelében egy sörözőbe járnak össze a Budapesten dolgozó nyíregyházi fiatalokkal. Az együttes tagja valamint a velük kapcsolatot tartó fiatalok társaságának ellenőrzése indokolt, megszervezésére intézkedtünk, saját hálózat valamint társ ÁB szerv útján. [...]
A Budapesten összejáró nyíregyházi fiatalok személyeinek behatárolása, tevékenységük megismerése céljából felutaztatjuk hálózatunkat, mivel e körben személye ismert, befogadják, bizalmukat élvezi.
Intézkedés:
• Andró-Vaskó Sándor és csoportjának ellenőrzését a Budapesti RFK III/III. Osztály, saját hálózatunk útján megszerveztük.
• [...]
• a Budapesten dolgozó nyíregyházi fiatalok tevékenységének, összejárásuk céljának megismerése céljából hálózatot utaztatunk fel.
Feladat:
• Andró-Vaskó Sándor és társaira vonatkozóan a hazautazó fiataloktól próbáljon ujjabb [!] információkat beszerezni. Tudja meg a szórakozóhely nevét, azt, hogy a társaság milyen napokon, időpontban látogatja.12
• [...]
Találkozó: 1983. február 28. Nyíregyháza T pont.
Czirják János
Jelzet: ÁBTL 3.1.2. M-42194. 21-22. Kézzel írt eredeti. A dokumentum végén a következő megjegyzést olvasható: ,,A hálózatot utaztatni kell Bp-re a galerihez. III. 2. Szép alez."
* * *
Jelentés ,,Pók Csabával" tartott találkozóról
1983. április 25.
SZABOLCS-SZATMÁR MEGYEI RENDŐRFŐKAPITÁNYSÁG
III/III. OSZTÁLYA
SZIGORÚAN TITKOS!
TÁRGY: ,,PÓK CSABA" fn. hálózattal
megtartott találkozóról
JELENTÉS
Nyíregyháza, 1983. április 25.
Jelentem, hogy 1983. április 18-án ,,Pók Csaba" fn. tmb-vel találkozót tartottam, a találkozóra pontosan eljött, szóban az alábbiakat jelentette:
Ismerőseimmel együtt szórakoztunk a Korzó presszóban húsvéti ünnepek első napján. Odajött hozzánk Mák Antal nyíregyházi lakos, munkájáról, körülményeiről elmondta a következőket: ,,Jó körülmények között dolgozunk a MAHIR-nál, mint plakátragasztók. Andró-Vaskó Sándorral és három budapesti sráccal megalakítottuk a »Pofátlanok« nevű punk együttest. Budapesten a VIII. kerületi művelődési ház biztosít számunkra próbálási és fellépési lehetőséget. Már volt fellépésünk. 1983. május 8-án a budai Ifjúsági Parkban a Rolls nevű újhullámos együttessel fogunk fellépni." Gézával, mióta Budapestre mentek dolgozni, most találkoztam, most jöttek haza Nyíregyházára először, az ünnepek után utaznak vissza. [...]
Értékelés:
A tmb. szóban tett jelentése operatív értékű, intézkedést igényel. A ,,Pofátlanok" együttesre keletkezett információt a BRFK III/III. osztály útján ellenőrizzük, s az eredmény alapján tesszük meg a további intézkedést. [...]
Intézkedés:
• ,,Pofátlanok" együttesre keletkezett információról írásban tájékoztatjuk a BRFK III/III. osztályt további intézkedés megtétele céljából. Az információról kivonatot készítünk Andró-Vaskó Sándor ,,F" dossziés személy anyagába.
• [...]
Feladat:
• Andró-Vaskó Sándor és ,,Pofátlanok" nevű együttesről újabb információ jutna tudomásra, azt jelezze.
• [...]
Találkozó: 1983. április 25-én 10.00 órakor ,,T" ponton.
Czirják János r. főhadnagy
Láttam:
Szép Imre r. alezredes13 osztályvezető
Nyt. sz.: 7/93
Készült: 1 pld-ban ,,M" dosszié
1 pld. ,,F" dosszié (Andró)
Készít.: CzJ/Mné.
Jelzet: ÁBTL 3.1.2. M-42194. 29-30. Géppel írt tisztázat Czirják János és Szép Imre aláírásával.
* * *
,,Pók Csaba" jelentése
1983. május 9.
[...]
Társaságban szórakoztunk a Korzó presszóban 1983. máj. 13. este, és akkor találkoztunk Andró-Vaskó Sándorral, aki két lány társaságában jött be a Korzóba. Andró azt mondta, hogy beszélni akar barátommal. De nem kereste meg. Utána találkoztunk Tónival az Omniánál, aki elmondta, hogy a máj. 08-iki koncertjük a Rolls-szal a budai ifiparkban elmarad, mert a rendőrség nem engedi őket fellépni. Azt mondta, hogy a közeljövőben Miskolcon vagy Diósgyőrben a Rolls-szal fognak fellépni.14 [...]
83. máj. 9.
Pók Csaba
Értékelés: A tmb. feladatát jól oldotta meg, információja operatív ismereteinket bővíti. Intézkedésünkre a BRFK III/III. Osztály megakadályozta Andró-Vaskó Sándor és zenekarának fellépését. Andró V. S. a hálózat barátjával keresi a kapcsolatot. A hálózat nem tudja egyelőre, hogy mi célból, ennek kiderítésére feladatot kapott. [...]
Intézkedés:
• Andró-Vaskó S. ,,F" [dossziés] személyre keletkezett információról kivonatot készíttetek anyagába. Szóban tájékoztatom a Borsod Megyei RFK III/III. Osztályát.
• [...]
• a Budapesten dolgozó nyíregyházi fiatalok tevékenységének, összejárásuk céljának megismerése céljából hálózatot utaztatunk fel.
Feladat:
• [...]
• Andró-Vaskó Sándorról tudja meg, hogy barátját mi célból akarja megkeresni, miről akar vele beszélni.
Találkozó: 1983. május 16-án Nyíregyháza T pont.
Czirják János
Jelzet: ÁBTL 3.1.2. M-42194. 33-34. Kézzel írt eredeti.
* * *
Jelentés ,,Pók Csabával" tartott találkozóról
1983. július 15.
SZABOLCS-SZATMÁR MEGYEI RENDŐRFŐKAPITÁNYSÁG
III/III. OSZTÁLYA
SZIGORÚAN TITKOS!
TÁRGY: ,,Pók Csaba" fn. tmb-vel megtartott
találkozóról
JELENTÉS
Nyíregyháza, 1983. július 15.
Jelentem, hogy a beütemezésnek megfelelően 1983. július 11-én ,,Pók Csaba" fn. tmb-vel a találkozót megtartottam, feladatával kapcsolatban szóban az alábbiakat jelentette:
Ismerősöm kb. egy hete találkozott MÁK ANTAL plakátragasztó nyíregyházi fiatallal. Nevezett ismerősömnek elmondta, hogy az IM-ben15 megjelent, hogy 1983. június 26-án a Budai Ifjúsági Parkban fognak szerepelni a ROLLS együttessel. Felutaztak az adott időpontban, de fellépésüket a rendőri szervek nem engedélyezték.16 [...]
ÉRTÉKELÉS:
A tmb. szóban tett jelentése operatív ismereteinket bővíti. A ,,Pofátlanok" együttes fellépéseit a BRFK III/III. Osztály útján megakadályoztuk. Az intézkedést az együttes tagjai közömbösen fogadták. Hálózatunknak jó lehetősége van az együttes ellenőrzésére. [...]
INTÉZKEDÉS:
A Pofátlanok együttesre keletkezett információról kivonatot készítünk Andró-Vaskó Sándor ,,F" dossziés személy anyagába. Hálózat útján Andrót és társait ellenőrizzük. [...]
FELADAT:
[...]
- Pofátlanok együttes tagjaival alkalomszerűen beszélgessen el, tájékozódjon, hogy terveznek-e fellépést. A szegedi C.P.G. [!] együttes fellépéseiről mi a véleményük.
Tájékozódjon a budapesti punk együttesek politikai kapcsolatáról,17 magatartásáról.
TALÁLKOZÓ:
1983. július 25-én Dózsa-lak fn. T lakásban
Czirják János r. fhdgy.
Láttam:
Szép Imre r. alezredes
osztályvezető
Nyt. sz.: 7/324
Készült: 1 pld-ban
Lerakva: ,,M" d.
Készít.: CJ/Iné.
Jelzet: ÁBTL 3.1.2. M-42194. 37-38. Géppel írt tisztázat Czirják János és Szép Imre aláírásával.
* * *
,,Pók Csaba" jelentése
1983. augusztus 8.
[...]
Ismerősöm találkozott vasárnap az Omniában Andró-Vaskó Gézával és Géza elújságolta, hogy már nem dolgozója a MAHIR-nek. Helyette az UTASELLÁTÓ-hoz ment dolgozni és a Szabolcs Expressen jár. Büfés. Dicsekedve mondta[:] ,,Megfogtam az Isten lábát." Ezt úgy érti, hogy nagyon jól keres. Ideiglenes lakását fenntartja Pesten, mert ehhez a munkahelyhez pesti lakás kell. Elmondta még, hogy a zenekaruk nem működik, mert nem kapnak fellépési lehetőséget. [...]
1983. aug. 8.
Pók Csaba
Értékelés: A tmb. jelentése operatív értékű, intézkedést igényel. Andró-Vaskó Sándor ,,F" [dossziés személy] munkahelyet változtatott, többet tartózkodik Nyíregyházán. A hálózatnak a célszemély ellenőrzésére lehetősége nőt[t], társaságban többet találkoznak, meglévő kapcsolatuk elmélyítésére törekedhet. Nevezett folyamatos ellenőrzésére a hálózat feladatot kapott. [...]
Intézkedés:
• Andró-Vaskó S.-ra keletkezett információról kivonatot készíttetek anyagába, a hálózat útján ellenőrizzük.
• [...]
Feladat:
• Tudja meg, hogy Andró-Vaskó Sándor Nyíregyházán hol tartózkodik, kikkel tart szorosabb kapcsolatot, mi célból.
• [...]
• Farkas Tibor diszkós a nyíregyházi szabad strand büfében minden héten péntek, szombat, vasárnap rendezvényt tart kb. 30 fiatal részére. A programot, az odajáró személyek magatartását, hangulatát ellenőrizze, op. szempontból érdekes dolgot tapasztal, azt jelenti.18
Találkozó: 1983. augusztus 22-én Dózsa lak fn. T-lakásban.
Czirják János
Jelzet: ÁBTL 3.1.2. M-42194. 41-42. Kézzel írt eredeti.
* * *
,,Pók Csaba" jelentése
1983. szeptember 5.
[...]
Ismerősöm találkozott szerdán este Andró-Vaskó Sándorral (Géza) és érdeklődött Mák Tóni holléte felől, mert úgy rebesgették, hogy Tóni disszidált. Géza nem adott érdemleges választ, de utána találkoztak Tóni édesanyjával és a húgával, és ők azt mondták, Tóni írt Bécsből, tehát kint van Ausztriában. A képeslapon azt írta, hogy lágerben van, nem dolgozik, az ellátás (kaja, pénz) jó, Atlantic szappannal mosdik és ,,Fa" habfürdőben fürdik. A címét ismerősöm nem tudta és a disszidálási körülményeit sem. Disszidálási szándékáról még a legjobb barátai sem tudtak.
Egy másik ismerősöm elmondta, hogy Gézát mostanában Stüfivel látják együtt (Jereván, Omnia) utcán. Állítólag tanyát akarnak bérelni gazdálkodási céllal. Továbbá elmondta, hogy Géza útlevélkérelmet adott be, de elutasították, és meg akarja fellebbezni.19 Géza hangoztatta, hogy most már, ha csinál is zenekart, nem fog politizálni, mert ,,leszarja", és unja a házkutatást és a zaklatást, és biztos ezért nem kap útlevelet sem. Dolgozni akar, hogy pénze legyen, ezért feltehetően a mostani munkahelyét is otthagyja, ha sikerül neki ez a vállalkozás. Jelenleg idehaza (szüleinél) tartózkodik [...].
1983. 09. 05.
Pók Csaba
Értékelés: A tmb. feladatát jól hajtotta végre, információja operatív értékű, intézkedést igényel. Mák Antal a jelentés adatai alapján disszidált. Tájékoztatta hozzátartozóit, hogy nem tér haza. Az információról tájékoztatjuk a III/II. és Igrend. Osztályt
Andró-Vaskó Sándor Jugoszláviába akart utazni, kiutazását környezetében titkolta. Szervünk javaslatára a Nyíregyházi Városi és Járási Rendőrkapitányság Igrend. Oszt. az útlevélkérelmét elutasította, utazásból kizárta. Andró az elutasítást követően beszélt kiutazási szándékáról. Többet tartózkodik Nyíregyházán, a hálózatnak ellenőrzésére jó lehetősége van. [...]
Intézkedés:
• Mák Antalra keletkezett információt ellenőriztük, megállapítottuk, nyugati, szoc. országokba szóló érvényes útlevéllel nem rendelkezett, kiutazásának körülményei tisztázatlanok. Az információról írásban tájékoztatjuk a SZSZMRFK III/II. és Igazgatásrendészeti Osztályokat.
• Andró-Vaskó Gézára keletkezett információról kivonatot készíttetek anyagába. Pók Cs. hálózat útján ellenőrizzük.
• [...]
Feladat:
• Mák Antalnak próbálja megszerezni a külföldi címét, valamint kiutazási körülményeivel kapcsolatos információ jut tudomására, azt jelezze.
• Andró-Vaskó S. tevékenységét kísérje figyelemmel, ha munkahelyében, munkakörében változás áll be, valóban tanyát vásárol v[agy] bérel, tudja meg, hol és valóban gazdálkodási célra akarja felhasználni. A keletkezett adatokról tájékoztasson.
• [...]
Találkozó: 1983. szept. 19. Dózsa-lak fn. T-lakásban.
Czirják János fhgy.
Jelzet: ÁBTL 3.1.2. M-42194. 45-46. Kézzel írt eredeti.
* * *
,,Pók Csaba" jelentése
1983. szeptember 19.
[...]
Egyik ismerősömnek Andró-Vaskó Sándor (Géza) társaságban elmondta Mák Antal Nyíregyháza Széchenyi u. 20. sz. alatti lakos disszidálásának körülményeit: Tóninak Géza szerint érvényes piros útlevele volt, Jugoszlávián keresztül érvényes TRANZIT pecséttel. Géza szerint Tóni teljesen titokban [disszidált], úgy, hogy senki nem tudott szándékáról.
Andró különben egyelőre a tanyabérlésről lemondott, mert anyagi fedezete nem elég. Ellenben szándékában van Nyíregyházán zenekart alapítani, most azon fáradozik, hogy tagokat találjon. Különben mind a mai napig Nyíregyházán tartózkodik, táppénzen.
Nyíregyháza, 09. 19.
Pók Csaba
Értékelés: A tmb. jelentése op. ismereteinket bővíti. Mák Antallal kapcsolatos információt ellenőriztük, nyilvántartási adatok szerint érvényes útlevéllel nem rendelkezett. Kiutazásának körülményei ismeretlenek, hálózati úton erre vonatkozóan adatgyűjtést végzünk. Ez irányba Pók Csaba fn. hálózatnak jó lehetősége van, s feladatot kapott.
A hálózat jelentése szerint Andró-Vaskó S. Nyíregyházán újra zeneakart akar létrehozni. Az információt op. tiszt személyes adatgyűjtés útján keletkezett adatok is megerősítették. Tevékenységének ellenőrzését Pók Csaba hálózat útján végezzük.20

Intézkedés:
• Andró-Vaskó S. ,,F" [dossziés személyre] keletkezett információról kivonatot készíttetek anyagába, Pók Csaba tmb. útján ellenőrizzük.
• Mák Antalra keletkezett információról szóban tájékoztatjuk az SZSZMRFK Igrend. Oszt.
Feladat:
• Mák Antal disszidensnek tudja meg a külföldi címét, mivel foglalkozik, valamint kiutazásának körülményeire op. értékű adat jut tudomására, azt jelezze.21
• Ismerősei útján tudja meg Andró-Vaskó S. jelenlegi munkahelyén dolgozik-e továbbra is, Nyíregyházán milyen zenekart alakít, meg kik a tagjai, milyen zenei irányzatot képviselnek.22
• [...]
Találkozó: 1983. okt. 3-án Dózsa-lak fn. T-lakásban.
Czirják János
Jelzet: ÁBTL 3.1.2. M-42194. 47-48. Kézzel írt eredeti.
* * *
,,Dici Gábor" jelentése
1983. október 10.
zig. titkos!
[...]
Jelentés
A főiskolán több barátommal beszélgettem, akik elmondták, hogy az utóbbi időben többször is látták a főiskolán Andró-Vaskó Gézát. [...]
Barátom a városmajori műv. házban beszélt Olgival, a vezetővel, aki elmondta, hogy van egy jó együttesük, és gyakran fellépnek ott. Sok iskolás eljár a koncertjükre, mert jól zenélnek. Olgi elmondta a barátomnak, hogy okt. 10-én Andró együttese fel fog lépni. Előtte Sugár András politikai estje lesz ott. [...]
Nyháza, 1983. okt. 10.
Dici Gábor
Értékelés:
A hálózat rendkívüli találkozó során készítette el op. értékű, több személyt érintő jelentését. Információit ált. jellegű feladatának végrehajtása során szerezte. Andró-Vaskó S. ismét kapcsolatokat épít ki a főiskolán. Ezirányú törekvését nem céltalanul teszi. A városmajori Műv. Házban történő fellépésével főleg fiatalkorú, periférikus egyéneket nyer meg. Sajátos politikai nézeteinek terjesztésével károsan befolyásolja, negatív irányba fordítja a fiatalok magatartását. [...]
Intézkedés:
1. 1.A jelentés Andró-Vaskó S.-ra vonatkozó részét kivonatoljuk, ,,F" dossziéjába elhelyezzük. Mozgását op. úton ellenőrizzük.
[...]
Feladat és találkozó időpontja a korábbi jelentésben rögzítve.
Somosi S. szds.
Jelzet: ÁBTL 3.1.2. M-40333. 38-40. Kézzel írt eredeti.
* * *
,,Simon Tibor" fedőnevű titkos megbízott jelentése
1983. október 18.
[...]
Az egyik ismerősöm, aki a SZÁÉV-nél23 dolgozik, elmondta, hogy náluk dolgozik egy tanuló srác, Temesvári István, a 110. MÜM tanulója, akit elhúztak szakmunkás vizsgán, és most lesz a vizsgája esztergályos szakon. Ez a srác egy együttes tagja, akik ,,Pityu elmondása szerint a Nagykállói Művelődési Házban próbáltak újhullámos stílusban". Azóta egy kis átalakulás ment végbe az együttesben és elmondása szerint Géza, a volt ,,Agydaganat" énekese a jelenlegi énekesük. Elmondása szerint a Tanárképző Főiskolán tartott koncertjüket a rendőrség nem engedélyezte. A fellépési díjat (500 Ft) megkapták, csak a műsor maradt el.
[...]
Nyíregyháza, 1983. X. 18.
Simon Tibor
Értékelés: A tmb. a feladatát a számára meghatározottak szerint igyekszik végrehajtani. Andró-Vaskó S. ,,F" dosszés személy és csoportjára új ismereteket adott, ill. más hálózat útján nyert adatainkat megerősíti. A tmb-nek lehetősége van az együttes tagjainak név szerinti felderítésére, zenén túli tevékenységük megismerésére, erre feladatot kapott. [...]
Intézkedés: Andró-Vaskó S. ,,F" dossziés személy és társaira keletkezett információról kivonatot készíttetek anyagába. A tmb. feladatot kapott az együttessel kapcsolatos további adatgyűjtésre. [...]
Feladat: Ismerőse útján és Temesvári Istvánt felhasználva ismerje meg a zenekar tagjait (név, foglalkozás, lakáscím), zeneszámaikat, tudja meg, hova terveznek fellépést, rendezvényüket látogassa. [...]
Találkozó: 1983. okt. 25-én 16.00 Nyíregyháza T-pont.
Czirják János r. fhdgy.
Megjegyzés: Op. tiszt személyes adatgyűjtés útján az információban szereplő Temesvári I. adatait megállapítottuk:
Temesvári István [...] esztergályos tanuló, munkahelye SZÁÉV. 1983. nov. fog szakmunkásvizsgázni. Az Ipari Szakközépiskolából helyezték át a 110. Intézetbe. Andró V. S. zenekarának tagja.
Czirják János
Jelzet: ÁBTL 3.1.2. M-41627. 9-10. Kézzel írt eredeti.
* * *
,,Simon Tibor" jelentése
1983. november 8.
[...]
Egy ismerősömtől hallottam, hogy Temesvári István mondta neki, hogy ők Nyíregyházán nem léphetnek fel Géza miatt (ő az Agydaganat énekese volt). Ők újhullámos zenét játszanak. István mondta, hogy lehet, hogy ő nem fog tovább játszani emiatt az eltiltás miatt, de viszont lehet, hogy Debrecenben fel fognak tudni lépni Géza ismerősei révén, de ezt még nem tudják, hogy mikor.
[...]
Nyíregyháza, 1983. november 8.
Simon Tibor
Értékelés: A tmb. a meghatározottak szerint igyekszik a feladatát végrehajtani. Az együttes ellenőrzésére jó lehetősége van. Tervezett fellépésükről időben tájékozódni tud, erre feladatot kapott.24 [...]

Intézkedés: Andró-Vaskó S. ,,F" dossziés személy és társaira keletkezett információról kivonatot készíttetek anyagába. A tmb. feladatot kapott az együttessel kapcsolatos további adatgyűjtésre. [...]
Feladat: Andró-Vaskó S. ,,F" dossziés személyre keletkezett információról kivonatot készíttetek anyagába. Ellenőrzésére további feladatot kap a hálózat. [...]
Találkozó: 1983. nov. 15. T-pont.
[...]
Czirják János r. fhdgy.
Jelzet: ÁBTL 3.1.2. M-41627. 11-12. Kézzel írt eredeti.
* * *
Jelentés ,,Pók Csabával" tartott találkozóról
1983. december 6.
SZABOLCS-SZATMÁR MEGYEI RENDŐRFŐKAPITÁNYSÁG
III/III. OSZTÁLYA
SZIGORÚAN TITKOS!
TÁRGY ,,Pók Csaba" fn. tmb.-vel
megtartott rendkívüli
találkozóról
JELENTÉS
Nyíregyháza, 1983. december 6.
Jelentem, hogy 1983. december 5-én 16 órától ,,Pók Csaba" fn. tmb. telefonon rendkívüli találkozót kért. A találkozót gépkocsiban tartottuk, s az alábbiakat jelentette: [...]
Ismerősöm elmondta, hogy ha egy kis szabadideje van, Andró-Vaskó Sándorral szokott találkozni. November 26-án is találkozott Gézával a Városmajorban amatőr együttesek számára megrendezett koncerten. Géza nem lépett fel a rendezvényen, hanem bent volt a művelődési ház vezetőjének irodájában ismerősömmel, a műv. ház vezetőjével ittak, beszélgettek. Ismerősömnek egy másik alkalommal Géza elmondta, hogy Trunkos Tamásékkal25 (budapesti zenészek) és még a Bizottság együttes valamelyik tagjával alakítanak a jövőben egy zenekart. Állítólag a közelmúltban felléptek a debreceni csapókerti műv. házban. Géza azt is elmondta, hogy a budapesti Utasellátó Vállalat a szerződését nem hosszabbította meg, és jelenleg Nyíregyházán az Elekterfém Ktsz. Vasgyár úti galvanizáló üzemrészlegének művezető-helyettese. [...]
Értékelés:
A tmb. jelentése operatív értékű, intézkedést igényel. [...] Andró-Vaskó Sándor munkahelyváltozását ellenőrizzük, a keletkezett információt hasznosítjuk.
Intézkedés:
• [...]
• Andró V. S.-ról keletkezett információról kivonatot készíttetek anyagába.
• [...]
Feladat:
• [...]
• Tudja meg, hogy Nyíregyházán van-e ,,Patkányok" nevezetű punk vagy újhullámos együttes, annak kik a tagjai.
Találkozó: 1983. december 20-án.
Czirják János r. főhadnagy
LÁTTAM:
Szép Imre r. alezredes
osztályvezető
Nyt. sz.: 7/629.
Készült: 1 pld-ban
Lerakva: M" dosszié
Készít.: CzJ/Fné
Jelzet: ÁBTL 3.1.2. M-42194. 57-58. Géppel írt tisztázat Czirják János és Szép Imre aláírásával.
* * *
,,Dici Gábor" jelentése
1984. február 22.
Szig. t.
Jelentés
[...]
A főiskola Kollégiumában nagy közönség előtt vetítették le febr. 22-én este a Kutya éji dala című filmet, melyet Farkas Bálint I. tanító szakos hallgató szervezett. Ezzel ők a punk zenei mozgalmat szeretnék a főiskolásoknak bemutatni. [...]
Nyíregyháza, 1984. 02. 22.
Dici Gábor
Értékelés:
[...]
A Kutya éji dala c. filmet Bódi Gábor filmrendező készítette. A punk együtteseket mutatja be, dalbetétek bemutatása útján érzékelteti anarchista magatartásukat. A film az úgynevezett ,,tűrt" kategóriába tartozik, a mozikban is vetítésre került.
Megfelelő közegben pozitív hatása lehet, mert egyértelmű társadalmi hovatartozásuk. A műsort, ill. annak hangulatát hálózat és alk. op. kapcs. útján ellenőriztük, esemény nem történt. [...]
Feladat:
Vegyen részt az MG Főiskolán26 febr. 23-án sorra kerülő ,,Tavaszi koncert"-en. [...]
Találkozó:
1984. márc. 2. felében bejelentkezik. Rendkívüli esetben soron kívül kér találkozót.
Somosi S. szds.
Jelzet: ÁBTL 3.1.2. M-40333. 45-46. Kézzel írt eredeti.
* * *
Jelentés ,,Dici Gáborral" tartott találkozóról
1984. március 23.
SZABOLCS-SZATMÁR MEGYEI RENDŐRFŐKAPITÁNYSÁG
III/III. OSZTÁLYA
SZIGORÚAN TITKOS!
TÁRGY ,,Dici Gábor" fn. tmb-vel
megtartott találkozó
JELENTÉS
Nyíregyháza, 1984. március 23.
Jelentem, hogy a hálózattal - bejelentkezése alapján - a találkozót március 23-án 11.00 órakor ,,T" ponton megtartottam. Szóban az alábbiakat jelentette:
Részt vett az MG-főiskolán február 23-án megrendezett ,,Tavaszi koncert" című műsoron. A fellépett együttesek műsorukkal, ill. annak szövegével nem manipuláltak, nem politizáltak. A műsor szervezői nem járultak hozzá a programon kívüli fellépésekhez, így Andróék szerepléséhez.
A főiskolások hete véget ért. Politikai szempontból rendkívüli esemény nem történt. Elismerően beszéltek a fiatalok a külső segítőkről, így a rendőrség személyes támogatásáról. [...]
Értékelés:
A hálózat a feladatát végrehajtotta. Reális tájékoztatást adott a Mezőgazdasági Főiskola ,,Tavaszi koncert"-jéről, a tanárképző főiskolások játékos hetéről. [...]
Találkozó:
1984. április 26-án 11 órakor ,,T" ponton.
Somosi Sándor r. százados
LÁTTAM:
Szép Imre r. alezredes
osztályvezető
Nytsz.: 7/219.
Készült: 1 pld-ban
Lerakva: ,,M" dosszié
Készít.: SS/Fné
Jelzet: ÁBTL 3.1.2. M-40333. 47-48. Géppel írt tisztázat Somosi Sándor és Szép Imre aláírásával.
* * *
Jelentés ,,Pók Csabával" tartott találkozóról
1985. december 30.
SZABOLCS-SZATMÁR MEGYEI RENDŐRFŐKAPITÁNYSÁG
III/III. OSZTÁLYA
SZIGORÚAN TITKOS!
TÁRGY ,,PÓK CSABA" fn. tmb.-vel
megtartott találkozóról
JELENTÉS
Nyíregyháza, 1985. december 30.
Jelentem, hogy 1985. december 28-án a tmb-vel találkozót tartottam, s a feladatával kapcsolatban szóban az alábbiakat jelentette:
,,A közelmúltban, kb. 2-3 hete ismerősöm találkozott Mák Zoltánnal (Kismák) és még 3 fiúval, akiket csak látásból ismer. Kismák elújságolta, hogy most már újra működik a zenekaruk, fellépési lehetőségük is adódik. Megadott időpontokat, amikor a Vörösmarty téri műv. házban terveztek rendezvényt. E fellépésükre meghívta, azonban a rendezvény valamilyen oknál fogva elmaradt. Kb. 1 hete Kismákkal újra találkozott, aki említette neki, hogy a nyíregyházi program ugyan nem jött össze, de Debrecenben felléptek. Hogy hol, azt nem mondta el."
A tmb. kifejtette, hogy munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tudott kellően tájékozódni Mák Zoltánék punk együtteséről, de a következő találkozóra igyekszik részletesen megtudni mindent, illetve rendezvényükre is el fog járni. [...]
ÉRTÉKELÉS:
A tmb. jelentése operatív ismereteinket bővíti. Mák Zoltán punk együttese operatív szempontból érdekes. Andró-Vaskó Sándor disszidens által képviselt zenei irányzatot követik, az ő számaival lépnek fel, ahol lehetőséget biztosítanak számukra. Az információ egyelőre intézkedést nem igényel, hálózati úton ellenőrzésüket tovább folytatjuk.
FELADAT:
• Mák Zoltán punkegyütteséről tudja meg, hogy kik a tagjai, hol próbálnak, zeneszámaikat próbálja megismerni, tervezett fellépéseikről előre tájékozódjon. Tájékozódjon arról is, hogy a ,,Szajna parti séták" együttessel milyen kapcsolatban állnak, Andró V. S., Mák disszidenssel tartja-e a kapcsolatot.
• Kresztyankó Ágnessel, lehetőségeit figyelembe véve, bizalmát mélyítse el, tájékozódjon a ,,Szajna parti séták" együttes terveiről, hova járnak össze, terveznek-e politikai témájú előadásra való összejövetelt a közeljövőben.
TALÁLKOZÓ: 1986. január 6. ,,Dózsa-lak" fn. ,,T" lakásban.
Czirják János r. fhdgy.
LÁTTAM:
Kerecseny László r. szds.27 osztályvezető
Nytsz.: 7/891.
Készült: 1 pld-ban
Lerakva: ,,M" d-be
Készít.: CJ/Iné
Jelzet: ÁBTL 3.1.2. M-42194. 95-96. Géppel írt tisztázat Czirják János és Kerecseny László aláírásával.
* * *
,,Pók Csaba" jelentése
1986. március 6.
[...]
Ismerősöm 1986. 03. 5-én találkozott az utcán Mák Zolival, és az elmondta ismerősömnek, hogy jó bulik szoktak lenni a SZÁÉV Klubban, a múltkor is volt úgynevezett ,,Anti-Disco", ahol régi Sex Pistols, Led Zeppelin és más punk együttesek műsorát hallgatták. Ismerősöm mondta Zolinak, hogy hallott ő is erről, de nem engedték be, mert [nem] volt klubigazolványa. [...]
86. 03. 6.
Pók Csaba
Értékelés: A tmb. jelentése op. ismereteinket bővíti. A tmb. feladatul kapta, hogy ismerőseit felhasználva a SZÁÉV Klub programjaira eljárjon. Feladatának megfelelően igyekszik a klub rendezvényein részt venni, lehetőséget megteremteni, kapcsolatot kiépíteni. [...]
Intézkedés:
• A SZÁÉV Klub rendezvényére keletkezett információról szóban tájékoztatom a kulturális vonaltartót.
• [...]
Feladat:
• Ismerőseit felhasználva a SZÁÉV Klub látogatásához szerezzen belépőt, s a rendezvényekre rendszeresen járjon el. Áb. szempontból érdekes adat jut tudomására, arról tegyen jelentést.
• [...]
Találkozó: 1986. március 24-én T-ponton.
Czirják János r. fhdgy.
Jelzet: ÁBTL 3.1.2. M-42194. 102-103. Kézzel írt eredeti.
* * *
Jelentés ,,Pók Csabával" tartott találkozóról
1986. április 22.
SZABOLCS-SZATMÁR MEGYEI RENDŐRFŐKAPITÁNYSÁG
III/III. OSZTÁLYA
SZIGORÚAN TITKOS!
TÁRGY ,,PÓK CSABA" fn. tmb.-vel
megtartott találkozóról
JELENTÉS
Nyíregyháza, 1986. április 22.
Jelentem, hogy 1986. április 21-én a tmb-vel találkozót tartottam, aki feladatával kapcsolatban szóban az alábbiakat jelentette:
Mák Zoltán, a ,,Cica-mica" együttes vezetőjével, illetve az együttes tagjaival az elmúlt időszakban nem találkozott, régi törzshelyeiket: a Jerevánt, a Balmazújvárosi sörözőt nem látogatják. Újabban a város központjában sem lehet látni őket. Az együttesről nem hallotta, hogy mostanában fellépett volna valahol. [...]
Értékelés:
A tmb. jelentése operatív ismereteinket bővíti. A ,,Cica-mica" együttes, ill. tagjai azért érdekesek, mivel ,,Andró-Vaskó S. emlékzenekarként" is fellépnek, ha erre lehetőséget kapnak. A rajongóik agresszív magatartást tanúsítanak, amelyek fasiszta tendenciákra utalnak. [...]
Intézkedés:
• [...]
• A ,,Cica-mica" együttes tevékenységének, programjainak ellenőrzését a tmb.-n kívül Sz. A. alkalmi op. kapcs. ill. ,,Bánkuti" fn. tmb. útján is végezzük.
Feladat:
• Mák Zoltán együttesének tevékenységét, mozgását igyekezzen figyelemmel kísérni, programjaikról tájékozódni, s ismerőseit felhasználva Mák Zoltánnal a kapcsolatot elmélyíteni.28
• [...]
Találkozó: 1986. május 20-án T ponton.
Czirják János r. főhadnagy
LÁTTAM:
Kerecseny László r. százados
osztályvezető
Nytsz.: 7/269.
Készült: 1 pld-ban
Lerakva: ,,M" dossziéba
Jelzet: ÁBTL 3.1.2. M-42194. 104-105. Géppel írt tisztázat Czirják János és Kerecseny László aláírásával.
1 A kód arra utal, hogy az információ rendőri szervektől származik. vissza a szöveghez
2 A BM III/III-2. osztály feladata volt az ifjúság körében, felső- és középfokú oktatási intézményekben tevékenykedő ellenséges elemek elhárítása. vissza a szöveghez
3 Koncz András rendőr alezredes (1985-től ezredes) 1982. március 1-től 1990. január 30-ig volt a Szabolcs megyei rendőrfőkapitány állambiztonsági helyettese. Előtte majdnem tíz évig a megyei III/III. osztályt vezette. vissza a szöveghez
4 A hálózati személyek kézzel írott jelentéseire a tartótiszt feljegyezte a jelentést adó személy fedőnevét, saját nevét, a jelentésadás idejét és helyét, valamint a jelentés tárgyát. Ezeket nem közlöm. vissza a szöveghez
5 Czirják János 1981-től rendőr főhadnagy, 1986-tól százados. 1977-től a megyei rendőr-főkapitányság állambiztonsági szervének III/III. osztályán operatív, 1986-tól főoperatív tiszt. Ifjúságvédelmi területen dolgozott 1990. január 31-ig, ekkor az osztály megszűnése miatt elbocsátották. vissza a szöveghez
6 A nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskoláról van szó. vissza a szöveghez
7 Olvashatatlan szó. vissza a szöveghez
8 Találkozási pont. vissza a szöveghez
9 Somosi Sándor rendőr százados (1985-től őrnagy) 1963-tól dolgozott a főkapitányság állambiztonsági szervénél, 1978-1985 között a III/III. osztályon, ifjúságvédelmi területen működött. 1990. január 31-én kérelmére nyugdíjazták. vissza a szöveghez
10 Lenin Kohászati Művek. vissza a szöveghez
11 A tmb. februárban jelentette, hogy Andró-Vaskó Budapesten a MAHIR-nál dolgozik Mák Antallal, új zenekart még nem alakítottak. ÁBTL 3.1.2. M-42194. 19-20. ,,Pók Csaba" fn. tmb. jelentése, 1983. február 7. vissza a szöveghez
12 ,,Pók Csabának" később sikerült megtudnia, hogy a Budapesten dolgozó nyíregyházi fiatalok találkozási helyét ,,Bölcs bagoly" presszónak hívták, ahol munka után járnak össze. (A presszó a pesti bölcsészkar akkori épületének [Piarista Ház] földszinti részén a tanári menza helyén működött a Váci utca és a Szabadsajtó utca sarkán.) ÁBTL 3.1.2. M-42194. 25-26. Jelentés ,,Pók Csaba" fn. tmb-vel megtartott találkozóról, 1983. március 14. vissza a szöveghez
13 Szép Imre rendőr alezredes 1982. március 1-től 1985. augusztus 31-i nyugdíjazásáig volt a megyei rendőr-főkapitányság III/III. osztályának a vezetője. vissza a szöveghez
14 A bekezdés mellé másféle kézírással: BAZ. III/III. vissza a szöveghez
15 Ifjúsági Magazin. vissza a szöveghez
16 A tmb. már a korábbi jelentésében beszámolt arról, hogy Mák Tóni megmutatta neki az e havi Ifjúsági Magazint, benne a Pofátlanok együttes június 26-i fellépésének hírével. ÁBTL 3.1.2. M-42194. 35-36. ,,Pók Csaba" fn. tmb. jelentése, 1983. június 27. vissza a szöveghez
17 Ez a szó áthúzva. vissza a szöveghez
18 A tmb. a következő találkozó alkalmával ismételten feladatul kapta, hogy ,,Farkas Tibor diszkós a nyíregyházi szabad strand büfében rendszeresen megtartott rendezvényeit látogassa, ellenőrizze az odajáró személyek magatartását, op. szempontból érdekes dolgot tapasztal, azt jelezze." ÁBTL 3.1.2. M-42194. 43-44. ,,Pók Csaba" fn. tmb. jelentése, 1983. augusztus 22. A hálózati személy - már ha elvégezte a rábízott feladatot - a jelek szerint semmi jelentenivalót nem talált Farkas Tibor rendezvényén. vissza a szöveghez
19 Andró később baráti társaságban állítólag azt mondta, hogy nem meri megfellebbezni az útlevelének bevonását. ÁBTL 3.1.2. M-42194. 52-54. ,,Pók Csaba" fn. tmb. jelentése, 1983. október 17-19. vissza a szöveghez
20 Ez a tmb. számára azért sem lehetett nehéz, mert Andró-Vaskó felajánlotta neki, hogy legyen az alakuló együttesének a menedzsere. ÁBTL 3.1.2. M-42194. 49-50. ,,Pók Csaba" fn. tmb. jelentése, 1983. október 10. vissza a szöveghez
21 A tmb. csak hónapok múlva tudott információval szolgálni: egy Ausztriából visszatért disszidenstől hallotta, hogy Mák Tóni az Egyesült Államokban akar élni, és már meg is kapta a politikai menedékjogot. Pár hónap múlva sikerült megtudnia Mák amerikai címét is. ÁBTL 3.1.2. M-42194. 61-62. ,,Pók Csaba" fn. tmb. jelentése, 1984. január 23. és 65-66. ,,Pók Csaba" fn. tmb. jelentése, 1984. május 14. vissza a szöveghez
22 ,,Pók Csabának" pár hét múlva annyit sikerült megtudnia, hogy Andró-Vaskó Sándor új zenekarának a neve ,,Géza és a mókusok", és tagjai nem ismert ,,régi" zenészek, hanem tinik. ÁBTL 3.1.2. M-42194. 55-56. ,,Pók Csaba" fn. tmb. jelentése, 1983. október 24. vissza a szöveghez
23 Szabolcs-Szatmár Megyei Állami Építőipari Vállalat. vissza a szöveghez
24 ,,Simon Tibor" 1984 januárjában arról számolt be, hogy Andró-Vaskó együttese továbbra is működik. ÁBTL 3.1.2. M-41627. 17-18. ,,Simon Tibor" fn. tmb. jelentése, 1984. január 31. vissza a szöveghez
25 Helyesen Trunkos András, a Rolls Frakció zenésze. vissza a szöveghez
26 A nyíregyházi mezőgazdasági főiskoláról van szó. vissza a szöveghez
27 Kerecseny László rendőr százados 1985. szeptember 1-én vette át a III/III. osztály vezetését, ahol 1979-től dolgozott. 1990. január 31-én ,,átszervezés" miatt elbocsátották. vissza a szöveghez
28 A tmb. hónapokkal később is csak azt tudta jelenteni, hogy Mák Zoltán és társai a város központjában lévő szórakozóhelyeket nem látogatják, és az együttesük fellépéséről sem hallott. ÁBTL 3.1.2. M-42194. 112-113. Jelentés ,,Pók Csaba" fn. tmb-vel megtartott találkozóról, 1986. szeptember 30. Későbbi jelentéseiben már nem fordul elő Mák neve. vissza a szöveghez

 
 
46 komment , kategória:  Általános  
Legyen vége a sok borzalomnak!
  2008-07-10 12:38:44, csütörtök
 
  Részlet az önéletrajzomból:


Hát, megtörtént az, amitől annyira tartottam: ,,eredménytelen lett a népszavazás"! Miért nem figyelt rám senki a ,,mieink" közül? Bezzeg, az ellenfelek nagyon is figyeltek!
Figyeltek és árgus szemekkel követték minden lépésemet! Majd, szorgalmasan jelentettek és - minden létező eszközt igénybe véve - intézkedtek!
Valószínű, hogy ilyen ,,intézkedés" következtében halt meg Csengey Dénes? Hiszen, nem is olyan régen, a Panoráma Világklub első, alakuló összejövetelén azt mondta nekem az egyik ismerősöm a Hagyományőrző Nyugdíjasok Egyesületétől (az MDF-en belül) hogy: - ,,Csak nehogy úgy járj, mint Csengey Dénes!".
Ezt, az után mondta, hogy visszaadta a Nemzet és anyanyelv c. írásom akkori első öt oldalát, miután elolvasta.

Nem sokkal később, amikor kiléptem az MDF-ből, a helyi alapszervezet akkori elnöknője közölte velem:
- ,,Ha nem hagyod abba a politizálást, meg az írást, akkor a Fidesz úgy el fog rabolni, hogy a családod soha az életben nem fog megtalálni! Volt már ilyen, nem te leszel az első!"


Itt következhetne azon ,,eltérítéses hadműveletek" sora is, amely arra irányult, hogy ne tudjak elhelyezkedni.
Itt, a telefoni beszélgetések lehallgatása alapján szerzett információkat arra használták, hogy ,,jóindulatúan" figyelmeztessék az illetőt, vagy az intézmény illetékesét arra a veszélyre, ami akkor érné őt és intézményét, ha engem alkalmazna.
Vagy, a megbeszélt időpontot valaki lemondta telefonban és áttette egy másik időpontra a cég nevében.
Majd, egy alkalommal elmentem az első időpontra is és akkor kiderült, hogy ők nem kértek meg arra senkit, hogy egy másik időpontra hívjanak be állásinterjúra...

A levélben megkeresett személyek, vagy intézmények sem jártak jobban, nehogy ,,nyilvánossághoz" juttathassanak!

Nyomdák és újságok függesztették fel tevékenységüket, majd amikor ,,elmúlt a veszély" - azzal, hogy beletörődőn sorsomba, visszavonultam - ismét kaptak (állami) anyagi támogatást a megjelenésükhöz és tevékenységükhöz! (Például: Gyermekünk, Színes Iránytű, Tisztesség, Magyar Napló, a Kráter Műhely ,,PoLiSz"-a...)
Nyomdák és kiadók tevékenységét bénította meg az, hogy feltörve és megbénítva számítógépes adatbázisukat, nem tudták határidőre kiadni a megjelenésre váró műveket. (Alterra, Antológia...)

Ha ez sem volt elég ahhoz, hogy elhatárolják magukat tőlem és írásaimtól, olyan ,,ellenőrzést" és felülvizsgálatot zúdítottak a nyakukba, hogy ideiglenesen (Lakitelek Alapítvány és Antológia Kiadó, stb...), vagy végleg fel kellett függeszteni tevékenységüket, mint például: a Magyar Újságírók Közössége által működtetett újságíró-iskolának. Így provokálták ki, hogy MÚK-tagságomat megszüntessem és a MÚK környékére se menjek...

A Demokrata újság V. ker. Sas utcai szerkesztősége is azt követően szűnt meg, amikor felkerestem őket a díjnyertes szociográfiámmal.
Az is ,,érdekes", hogy ebben az épületben kapott később helyet az a pécsi egyetem Budapestre ,,kihelyezett" konzultációs vizsgaközpontja, amelyikben továbbtanultam és a tanulmányaim befejezését igazoló okmányt, az indexemet ,,eltüntette", majd a diplomavédéshez nem adta ki az abszolutóriumot! (Agárdi Péter javaslatára.)

De, még a Friderikusz Produkció is felfüggesztette tevékenységét, amikor egy hosszú társadalombíráló írással jelentkeztem az 1997. február 23-án kelt ,,Túlterhelt anyák" c. tervezett műsorba!

Ilyen volt pl. még az Éjjeli Menedék c. műsor is, mert a megszüntetés sorsára jutott, amikor az egyik felhívásukra megküldtem egy szociográfia-részletemet. (Mit csináltam 1980-as években?) Ebben, leírtam azokat a negatív diszkriminációkat, amelyekkel a továbbtanulásomat megakadályozták.

Természetesen, nem hiszem azt, hogy kizárólag miattam érte ezen intézményeket a negatív diszkrimináció, hanem, mint elgondolkodtató egybeeséseket említem ezeket a történéseket


Voltak olyan személyek, akik meghaltak, miután kapcsolatba kerültek velem és írásaimmal! Ilyen személy O. Kovács Attila, aki a Napi Magyarország on-line kiadásának főszerkesztő helyettese volt, amikor autóbalesetben meghalt. Ő, ezt megelőzően a XX.-XXIII. kerületi PE-SO (Pesterzsébet-Soroksár) nevezetű, helyi- önkormányzati újságnak volt a főszerkesztője, míg a fideszes polgármester mellé MSZP-s kulturális alpolgármestert nem ,,ültetett" a megtévesztett népakarat.
Egy alkalommal elpanaszoltam S. P.-nek - aki, akkor a kerületi MDF-nek volt az elnöke és tagja az önkormányzati képviselő testületnek - hogy nem válaszolnak a megkeresésemre olyan újságíró szerkesztők, akiket megkerestem az írásaimmal. Ilyen volt szegény O. Kovács Attila is, aki még ahhoz is hozzájárult - igaz, nagyon közvetve, hogy megírjam (minden gáncsoskodás ellenére) és határidőre leadjam 1998. március 31-én a ,,Felnőttképzés (oktatás), művelődés Budapest XXIII. kerületében" című szakdolgozatomat.

Ugyanis, 1998-ig olyan hitelesen tudósított az O. Kovács Attila főszerkesztésével megjelent PE-SO=Pesterzsébet-Soroksár, majd (Soroksár különválását követően) Pesterzsébet c. folyóirat, hogy anyaggyűjtés céljára tökéletes információkkal szolgált a fenti téma megírásához! Így, még időm sem volt arra, hogy azon szomorkodjak: hogy volt kollégám (Nyír u. Általános Iskola, Soroksár-Újtelep) az újsütetű szoci. kulturális alpolgármestere megtagadta tőlem a segítséget, amikor felkerestem adatgyűjtés céljából!

Ugyanígy járt el a soroksári illetőségű oktatási bizottság vezetője is, miután telefoni beszélgetésünkkor megígérte a segítséget. Ezért, nem volt más választásom, mint elővenni a gondosan megőrzött újságokat és kiírni belőlük az információkat. Természetesen, mint lokálpatriótának és, mint az oktatásban dolgozónak, tapasztalati ismereteim is voltak az ,,adattáramban".


Amiért ez az elszigeteltség, mint diszkrimináció már az 1956-os forradalom leverését követően folyamatosan tart (mint most is) leírtam tapasztalataimat, gondolataimat.
1998-ban nem kellett mást tennem, mint elővenni ezeket az írásokat és újraszerkesztve beilleszteni a dolgozatba!

Lehet, hogy S. P. a Polgárőrség parancsnoka (Boross Péter bizalmasa) azt hitte, hogy O. Kovács Attila közvetlen segített nekem?

Lehet, hogy volt osztálytársam: F. M. (aki első szerelmemnek, Horváth Józsefnek, a székesfehérvári honvédségi alakulat alezredesének, valamint a nagy hajós Fa Nándornak is unokatestvére volt) azért halt meg, mert kitüntetett figyelmével és barátságával? Horváth József is még a rendszerváltozás nevezetű felfordulás elején meghalt. Talán, mert az apja népi ülnök volt azon a tárgyaláson, ahol halálra ítélték Mansfeld Pétert és életfogytiglanra Bóna Rezső (Rudit)?
Persze, még a feltételezések is abszurdak egy kívülálló számára, de Horváth Józsefnek örökké fájt a feje apja múltja miatt. Végül is agyi ödémában halt meg 1991-ben, a Honvéd Kórházban.
F. M. a ,,halálba itta magát", miközben azon a pszichiátrián kezelték, mint szenvedélybeteget, amelyiknek fiatal vezető orvosát a hűvösvölgyi erdőben találták meg, holtan! Ez az orvos kezelte epilepsziás rohamai miatt egyik rokonomat. (Ez, a Dél-Pesti Jahn Ferenc Kórházban történt és lehet, hogy a mostani halott-eltüntetős botrányt azért pattantották ki, hogy a vizsgálódást elérve, hozzájussanak olyan információk dokumentumaihoz is, amelyekben a történések közötti összefüggésekre fény derülhetne!
A Csepeli Kórház - melyben ,,Anyuka" és ,,Apuka" titokzatos combnyak- illetve combcsonttörését operálták - dokumentációjában való kutakodást az is ellehetetlenítheti, hogy a kórház bezárása után beolvasztották" a Jahn Ferenc Kórházba!)


,,Anyuka" ,,barátja", Kovács László, aki 1957-től ,,kísérte figyelemmel" a Bóna-család sorsát, sokkal sikeresebben tudta megbízatását teljesíteni! Ő, évtizedekig ,,jelentett" rólunk, életünk legintimebb történéseiről.
Ez az ember, 1998-ban Anyuka halálát is arra használhatta, hogy egy ,,utolsót" alázzon rajtam!
Ugyanis, apának nem volt annyi pénze, hogy eltemettesse feleségét.
Nekem kellett ,,kölcsönért" kuncsorogni ennél a spionnál!
Kovács László az az ember, aki felötlött emlékezetemben 2004. október 23-án.
Ekkor végignéztem az MTV-1-en azt a filmfelvételt, amit egy angol újságíró készített és vágatlanul kijuttatott az országból 1956 karácsonya után. A kommentátor angolul beszélt, miközben olvasni lehetett a magyar feliratot. Azért nem tudtam kellő pontossággal megfigyelni azt, amikor a Köztársaság téri kazamatáknál hallgatóznak a felkelő forradalmárok, mert a feliratra koncentráltam, vagyis arra, hogy kellő gyorsasággal el tudjam olvasni.
Ezt követően azonban, a HÍR Tv-n megismételték ugyanezt a filmriportot, magyarul kommentálva az eseményeket. Pontosan meg tudtam figyelni, hogy amikor az aknába hajló ember csendre inti a tömeget, akkor a mikrofonba behallatszó zaj, ami a föld alól jött, egy működő géphez, vagy darálóhoz volt hasonló. Ekkor a levegőbe lőtt valaki, aki látszatra a lenti raboknak akart jelezni. Ezt követően a zaj megszűnt és akkor arra gondoltam, hogy a lövés, akár a zajkeltőt is figyelmeztethette?
Nem tudom, hogy miért, azonnal megjelent lelki szemeim előtt egyik gyerekkori emlékképem. Kislánykoromat nagyszüleim tanyáján töltöttem és hirtelen a szecskavágó - amit kukorica-morzsolásra is át lehetett állítani - jutott eszembe.
Már akkor kezdtem érezni, hogy nagy bajban vagyok, amikor a rádió Vasárnapi Újság c. műsorában hallottam A HÚSDARÁLÓ c. színdarabról készült riportot!

Eszembe jutott a TIBORCA (Adjátok vissza a gyökereimet!) c. regényem III. fejezetében az epizód, amelyikben leírom 1994. év őszének azon történetét, amikor a Pesti Feketedoboz a pincebörtönökről készített filmsorozatát vetítették a TV-ben, az 1-esen.

Pontosabban, a Köztársaság téri pincében forgattak, amikor váratlanul felbukkant ,,Laci bácsi"(Kovács László) és kijelentette, hogy: ,,A szóban-forgó épület alatti pincerendszerben soha, semmiféle rabokat nem tartottak..."



És még mindig nincs vége ennek az egész borzalomnak!
Mintha egy ,,halálosztó" járna a nyomomban...

Például, megbeszéltük R. J.-fel, a SZÓZAT főszerkesztőjével, hogy megjelenteti az újságban Makkai Sándorról írt monográfiámat. Zokog a lelkem, mert azóta R. J. is meghalt autóbalesetben!

Nem különben nagyon rossz érzésem van (túl a gyászon, a közelmúltban, szintén autóbalesetet szenvedett) Bubik István miatt is. Hozzá csak annyi közöm volt, hogy itt lakott a kerületben és évekig telekszomszédja volt a XX. ker. Szent Imre herceg utcában Bóna Ferenc nagybátyámnak. A művész halála előtt, látva a Hír Tv-beni riportot, elhatároztam: személyesen megkeresem az írásaimmal. Ezt, sajnos elmondtam otthon, pedig gyanítottam, hogy lehallgatnak bennünket! Nagyon felkavart azon kijelentése, hogy ,,hallgatni kellene az írókra, költőkre, mert ők előre látják a jövőt"!

- Bizony, én is ilyen író-ember lennék!! Mondtam a családomnak sajnálkozva. Még nagybátyám - aki visszaköltözött ide a közelbe, az Ábrahám Géza utcába - megszakította a kapcsolatot velem, mert fél! Ezt a menyétől tudom.

- Bubik István ugyanúgy ,,bogaras" volt, mint a XX. kerületi MSZP-s polgármester. Talán, még az autószerelőjük is megegyezett.

- Sz. Á. polgármesterrel keresztezte sorsunk egymást háromszor is. Először, amikor egy iskolában dolgoztunk és az akkori napközis csoportom tanulóinak osztályfőnöknője - a vele való intim kapcsolatnak köszönhetően(?) - hatévi meddő házasság után áldott állapotba került és egy kislánynak adott életet. Én erről a kapcsolatról említést teszek a TIBORCA (Adjátok vissza a gyökereimet!) c. regényemben, de úgy, hogy még utalást sem teszek a kapcsolat intimitására. Csak példaként leírtam azt a karácsonyi történetet, amikor köszöntötték egymást és önfeledten táncoltak. Majd a ,,gyerekek átölelték őket és úgy táncoltak együtt, mint ahogy otthon: anya-apa és fürtökben a gyerekek". Akkor még nem is tudtam, hogy már babát vár a volt kolléganőm. (Emlékezzünk csak arra, ahogyan felháborodtak az MSZP-ek és hogyan gúnyolódtak D. Tamáson, amikor felvállalta házasságon kívül született gyermekét!!!


- Majd, másodszorra a szakdolgozatom kapcsán, és harmadszor, 2000-ben, a millenniumi országzászló átadáskor.

- Egyébként, Sz. Á.-sal akárhányszor találkoztam a pesterzsébeti rendezvényeken, mindig elfehéredett, mint akinek kimegy a vér a fejéből és még a köszönésemet sem fogadta! Éreztem, ,,szemtanú" vagyok a szemében. Egy másik életének a ,,szemtanúja", amit nagyon nem szeretne, ha kiderülne! De nekem eszem ágában sem volt ,,lebuktatni" őt, mert arra az ártatlan kicsi lányra gondoltam, aki lehet, hogy neki köszönheti az életét! De én erről soha nem fogom tudni meggyőzni őt, mert magából indul ki és rólam is csak azt feltételezi, amit önmagáról. Végül is ezzel teremt olyan helyzetet, amikor - mint most is - beszélek erről a kapcsolatáról.


*2005. november 27-én meghalt Szüle Zsolt újságíró, aki a 80-as évek elején - közvetlen azután, hogy az Allende parki KISZ-lakótelepről visszaköltöztettem a családomat Bp. XX. kerületébe - becsöngetett hozzánk, hogy szeretne fényképeket készíteni gyermekeimről.
Amiért átépítettük az öreg házat, nem volt pénzünk és szerettem volna lemondani.
De ő nem tágított és azt sem mondta meg, honnan vette az ötletet, hogy pont minket fényképezzen?
Aztán, mégis megbeszéltünk egy időpontot, és amiért családi fotózást szerettem volna, vártuk férjemet haza. Órákig ott ült nálunk és hiába mondtam neki, hogy menjen el, mert nem szeretném az idejét igénybe venni...
Az volt az érzésem, hogy ő ,,mindent" (még olyasmit is, amit én a mai napig nem(!) tud rólunk, de nagyon hallgatag volt. Csak mosolygott és fotózta a gyerekeket.

Amikor 2005. szeptemberében elkezdtem internetezni és feliratkoztam a polg.körös hírlevélre örömmel fedeztem föl a XVIII. Ker. polg körök valamelyik rendezvényén Szüle Zsolt nevét.

Készültem arra, hogy elmegyek a programra, amikor olvastam a Magyar Nemzetben a hírt hirtelen haláláról.

Nos, ekkor már ismertem hazánkból külföldre üldözött punk művészt, akivel napi kapcsolatban voltam az interneten. Amiért oly sok kellemetlenség ért - le akaraták szerelni az oszlopról a telefonvezetéket (ADSL-el netezek) naphosszat érdekes emberek üldögéltek a kerítésünk lábazatán... Eltűntek a leveleim, meghívóim. Tönkrementek a postafiókjaim, Elszálltak a barátomnak írott leveleim...Furcsa alakok követték minden lépésemet. A telefonjaimat bizonyíthatóan lehallgatták. -Soha nem voltam/vagyok egyedül a számítógépemen... Mindenkinek tönkrement a számítógépe, akivel csak fölvettem a kapcsolatot. Kitiltottak OV Vendégkönyvéből, mint komcsi spiclit...- szóval, kétségbe esetten megkértem amerikai barátomat, hogy ne írjon többé! Ő megfogadta, sajnos a kérésemet...

Szeretném, ha ez a felsorolás véget érne!

Szeretném, ha lelepleződnének a gyilkos spionok! Szeretném, ha tanúvédelmet kapnék, mint az elmúlt évtizedek társadalmi bűneseteit elszenvedő történések ,,Szemtanúja"!

Szeretném, ha megszűnne az a fajta fenyegetettség, amiben felneveltem gyermekeimet, és amivel a mai napig együtt élek, élünk!!!

Bp. 2004. december 19.

(Bóna Mária Ilona)

*Ezt a másolatot 2006.jun.12-én készítettem és Szüle Zsolt történetével kiegészítettem. BMI

*Ezt a másolatot 2008. július 6-án készítettem, író barátom történetével kiegészítve. BMI
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2008.06 2008. Július 2008.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 326 db bejegyzés
e év: 2154 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 488
  • e Hét: 765
  • e Hónap: 9369
  • e Év: 45310
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.