Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Prof. Dr. Bokor Imre: MANIFESZ
  2008-07-22 21:13:32, kedd
 
  Prof. Dr. Bokor Imre: MANIFESZTUM


2008.07.21.

MANIFESZTUM
AZ OROSZ FÖDERÁCIÓ, VALAMINT A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG
ÁLLAMPOLGÁRAIHOZ ÉS ELNÖKEIHEZ

(HÁTTÉRANYAG EGY JOGI INDÍTVÁNYHOZ)

MÉLYEN TISZTELT CÍMZETTEK!

A történelmi igazság függvényében, a konszenzusra és megbékélésre való törekvés érdekében, lépéseket kell tennünk a népeink kapcsolatában létrejött (kialakult) - nyílt vagy lappangó - ellentét (szembenállás) maradványainak felszámolására.

Ennek érdekében, szakítani kell az eddigi torzítási és elhallgatási gyakorlattal, foglalkozni kell a legkényesebb kérdésekkel is, hogy közös erővel, mindkét fél számra elfogadható - igazságos - megoldásokkal, gyógyítsuk be az egymáson ejtett ,,sebeket".

Az alábbi négy pontban azok a problematikus kérdések szerepelnek, amelyek determinálták a magyar-orosz(szovjet) kapcsolatok alakulását. A felsorolt pontok mentesek a szubjektivitástól és kizárólag valós (bizonyított) tényeket tartalmaznak.

I.

A magyar-orosz(szovjet) történelmi ,,kapcsolatok" egyik (számunkra fájó) epizódját képezte, és maradandó nyomot hagyott a magyarság érzelmi világában, hogy 1849-ben, az osztrákok megsegítésére, I. Miklós cár,- herceg Iván Fjodorovics Paszkievics tábornagy vezette orosz (kozák) csapatokat küldte hazánkba, leverték a szabadságharcunkat, és - közel hetven évvel - meghosszabbították a Habsburg ház uralmát Magyarországon.

Szabadságharcunk bukását követően, Haynau osztrák császári generális vezetésével kegyetlen megtorlás következett: kivégezték Batthyány Lajos miniszterelnököt (a mai Szabadság-tér helyén), 13 tábornokunkat (Aradon), 160 polgári és katona személyt, továbbá - mintegy - kétezer főt ítéltek börtönbüntetésre vagy várfogságra.

II.

Az első világháborúban Magyarország és az Orosz Birodalom (ismét) egymás ellenségeivé váltak, bár az Orosz Birodalomban (1917-ben) és Magyarországon (1918-19-ben) bekövetkezett forradalmi események azt igazolták, hogy nem a két állam népei, hanem azok vezetői voltak a világégést kezdeményezők köreiben.

Az első világháborút követő békeszerződés alapján Magyarországot ,,feldarabolták", területének mintegy kétharmadát elszakították az anyaországtól, és magyar ajkú lakosságából 5 milliót rekesztettek ki a környező országokba! Az elvesztett területeken voltak az ország leggazdagabb ásványkincsei, erdő-és vadgazdaságai.

Mindezek betetőzéseként, 200 millió aranykoronát kellett (jóvátétel címén) fizetni a győztes hatalmaknak.

Ezt a ,,békediktátumot" még V. I. Lenin is az imperialista hatalmak legigazságtalanabb és legdilettánsabb döntésének nevezte.

III.

A második világháborúban ismét frontvonal választotta el egymástól a magyar és a szovjet-orosz népet, tovább mérgezve az addig sem ,,felhőtlen" kapcsolatainkat.

Geostratégiai helyzetünkből kifolyólag, a németek oldalán sodródtunk be a háborúba (a legutolsók voltunk, akik hadat üzentünk a Szovjetuniónak), és mint vesztes fél további területekkel lettünk megrövidítve, valamint 300 millió dollár kifizetésére kötelezve (Szovjetuniónak, Jugoszláviának és Csehszlovákiának).

Nem vitatva azt a tény, hogy az első és a második világháborúban is az agresszor oldalán álltunk, bizonyítható, hogy nem volt hódító szándékunk, és a Magyar Királyi Honvédség nem vett részt rablásban, fosztogatásban, katonai vagy polgári személyekkel szembeni -a genfi egyezményben tiltott - cselekményekben.

Ez sajnos nem mondható el a Szovjet(Vörös) Hadseregre, amelyben Zsukov marsall intézkedésére, gépjárművekkel és vasúti gördülő eszközökkel rendelkező speciális alakulatokkal (szervezett formában) szállították el gyáraink és üzemeink gépeit, mezőgazdaság termékeinket, haszonállat állományunkat, műkincseinket, nem beszélve a polgári személyek fosztogatásáról, valamint a nőkkel szembeni - tömeges - erőszakoskodásról.

1944÷1945-ben a Vörös Hadsereg több százezer polgári személyt (mintegy 300÷350 ezer főt) vagonírozott be és irányított a Szovjetunióba, egyes állítások szerint azért, hogy a hadifoglyok számával is igazolják (Sztalin előtt) hőstetteiket. Tekintettel arra, hogy a Rákosi-Kádár érákban agyonhallgatták ezeket az eseményeket, így ma sem tudni, hogy a kiszállítottak közül hányan kerültek vissza hazánkba.

Amikor 1946-ban a Moszkvába érkező magyar kormány delegáció tagjai arról panaszkodtak Sztalin előtt, hogy a német és a magyar fasiszták kirabolták az országot, még Sztalin sem tetszhetett ez a képmutató ,,színjáték" mert megjegyezte: ,,Na persze a mi katonáink is ELVITTEK EZT-AZT, ha ezt maguk most nem is említik",- és hangosan nevetett tulajdon szavain. (Kiemelés: B.I.)

A német csapatok kiűzését követően, szovjet megszállás vette kezdetét, mégpedig olyan megalázó módon, hogy a régi sebek felszakadása mellett újak, sőt súlyosabbak keletkeztek.

Csupán egyetlenegy példával szemléltetve ezt a kérdést: Vorosilov marsall intézkedésére,- a magyar EREKLYÉS ORSZÁGZÁSZLÓT ELTÁVOLÍTOTTÁK a Szabadság térről (ahol Batthyányt kivégezték) és a helyére felállítottak egy szovjet címerrel, ötágú csillaggal és a felszabadító katonákat magasztaló felirattal ellátott emlékművet (1950. május 1-én).

Ehhez az emlékműhöz ragaszkodnak foggal-körömmel ma is az Orosz Föderáció (egyes) vezetői, képtelenek megérteni, hogy mit sem ér egy olyan emlékmű, amelyet (több mint tíz éve) kordonnal, kamerákkal és rendőrökkel kell védelmezni. És azt sem látják be, hogy ilyen előzmények ismeretében, képmutatás lenne ,,hozsannázni" az emlékmű előtt.

És ebben az esetben nem arról van szó, hogy bárki is ellenezné egy történelmi emlékmű felállítását, hanem a megoldás mikéntjéről, a győztes arroganciájáról, a magyar emberek önérzetének, hazaszeretetének és igazságérzetének semmibe vételéről!

Magyarország területén több mint kétezer szovjet katonasír van, kulturált temetői környezetben, gondozottan. A magyar nép megadja a hősöknek kijáró tiszteletet minden nép -- háborúban elesett -- fiainak, és ez alól nem kivételek az itt elhantolt szovjet katonák sem.

IV.

A Moszkvából ,,idetelepített" Rákosi és elvtársai (megközelítőleg) hasonló rémuralmat vezettek be az országban, mint amilyent Sztalin uralkodása alatt a szovjet emberek milliói évtizedeken át elszenvedtek.

A lelki és fizikai terror, a kolhozosítás (kuláküldözés), az esztelen munkaverseny szervezés, az értelmiség mellőzése, a koncepciós perek beindítása (és végrehajtása), nemzeti hőseink és szimbólumaink meggyalázása és nemzeti ünnepeink elvétele oda vezetett, hogy 1956 októberében forradalom robbant ki a rezsim torz elemei, valamint a bűnös vezetői ellen.

A legsúlyosabb szakadás akkor következett be népeink között, amikor az itt diszlokált (megszálló) szovjet különleges hadtest csapatai felléptek a forradalmárok ellen, majd a szovjet kormány a törvényes magyar kormány és a világ közvéleményének megtévesztésével, új csapatokat irányított hazánkba (mintegy 16 hadosztályt), hitszegő módon letartóztatták a Tökölre érkező, Maléter Pál honvédelmi miniszter vezette delegációt, elrabolták Nagy Imre miniszterelnököt és társait, brutálisan leverték a forradalmunkat.

Rommá lőtték Budapest egyes kerületeit (főútvonalait), számos helységben önbíráskodtak, nyakunkra ültették a hazug és hazaáruló Kádár-féle bábkormányt, és közvetlenül is segítették Kádár megtorló akcióit.

A megtorlások messze meghaladták a Haynau vezette megtorlások mértékét: közel ezer embert végeztek ki (köztük Nagy Imrét, Maléter Pált), 50-60 ezer embert börtönöztek be, 700-900 ezret tartottak megfigyelés alatt, és az sem hallgatható el, hogy 200 ezer ember menekült ki az országból a szovjet agresszió miatt.

Ezt követően, a megszálló erők létszámát a duplájára növelték (80-90 ezer főről mintegy 200 ezerre), óriási terheket róva népgazdaságunkra.

I. Miklós cárhoz hasonlóan, prolongálták az előző (,,szocialista") rendszer kozmetikázott változatát, amely erkölcsi és anyagi csődbe vitte az országot.

Jelcin elnök erről így nyilatkozott 1992-ben a magyar parlament üléstermében:

,,A magyar forradalom eltiprása örökké lemoshatatlan szégyenfoltja marad a Szovjetunió történelmének".

EPILÓGUS

Célszerű lenne, ha ezekről a kérdésekről egy tudományos konferencia keretében értekeznének a két állam illetékes történészei, politikusai, katonai szakértői, és jogászai hogy, kialakítsanak egy elfogulatlan szemléletet a megoldás érdekében.

Nem képezheti vita tárgyát, és történelmi tapasztalatokkal is igazolható, hogy a problémák elkendőzése csak átmeneti (ingatag) megnyugvást eredményezhet.

Kétségtelen, hogy a mai generációt nem lehet felelősségre vonni elődeik tetteiért, de az sem megoldás, hogy elhallgassuk (vagy elfogadjuk) a történelem hamisítók tételeit.

A magyar állam kétszer fizetett, mert agressziót követett el másokkal szemben, az oroszok, majd pedig a szovjetek szintén agressziót követtek el ellenünk, az oroszok (szovjetek) területe permanensen növekedett, hazánk területe látványosan csökkent.

Jogosan vetődik fel egy olyan kérdés (kérés vagy igény), hogy ne csak a kis államok fizessenek az agresszióért, hanem a ,,nagyobbak" is. Ezen felül elvárjuk, hogy szolgáltassák vissza (maradéktalanul) az elrabolt műkincseinket! Jogosnak tartjuk, hogy a nemzeti szimbólumunknak számító ereklyés országzászló visszakerüljön a régi helyére, és a szovjet emlékművet helyezzék el a szoborparkban vagy más megfelelő helyen. Történelmi példákra hivatkozva elvárható, hogy az '56-os agresszió elkövetéséért térítsék meg a bekövetkezett károkat, különös tekintettel arra, hogy a Kuvait ellen elkövetett iraki agresszió során keletkezett károkért az ENSZ különbizottsága nagy összegű jóvátétel megfizetésére kötelezte Irakot, és az orosz delegáció sem emelt vétót az ENSZ határozat ellen.

Jelcin elnök elismerte a súlyos agresszió tényét. Az Orosz Föderáció vezető személyiségeinek tekintélye csak növekedne, ha a jogosnak tűnő kéréseinket akceptálnák, és ezzel egyszer s mindenkorra megszűnnének a magyar-orosz kapcsolatokat mérgező gócok.

KÉSZÜLT AZ MVSZ JUSTITIA BIZOTTSÁG KEZDEMÉNYEZÉSÉRE, BIZOTTSÁGI TAGOK ÉS PÁRTOLÓ TAGOK KÖVZETLEN VAGY KÖZVETETT RÉSZVÉTELÉVEL //Szabó Béla alelnök, dr. Léh Tibor nemzetközi jogász, Péteri Attila Árpád koordinátor, dr. Csendes László hadtörténész, Hiripi Lajos el. mérnök, Lévay Atilla közíró, Kenessey Csaba nemzetőr dd. tábornok, Csukás Irén POFOSZ elnökségi tag. Az idegen nyelvi fordításokban közreműködött: dr. Léh Tibor (francia), Kenessey Csaba (német), Lévay Atilla (angol), dr. Bokor Imre (orosz)//.

A JUSTITIA BIZOTTSÁG KÖSZÖNETÉT FEJEZI KI AZ MVSZ ELNÖKÉNEK (Patrubány Miklósnak), TISZTELETBELI ELNÖKÉNEK (Rácz Sándornak), dr. Ilkei Csabának, dr. Morvai Krisztinának, dr. Szöőr Annának, Balogh Gyulának, dr. Dobos Attilának, Tőke Péternek, dr. Drábik Jánosnak, dr. Halász Józsefnek, Pápai Szabó Györgynek, Belovai Istvánnak, prof. Dr. Lengyel Alfonznak, Kéri Editnek, Körömi Teréznek, Bella Árpádnak, L. Gyöngyösi Zsuzsannának, a Nemzeti Hírhálónak, Házik Zoltánnak, Orbán Évának, Vass Magdának, Szász Lórántnak, Endreffy Ivánnak, Frigyesy Ágnesnek, Karasszon Attilának, Németh Sándornak és számtalan fel nem sorolt személynek vagy szervezetnek, akik közvetlen vagy közvetett módon segítik közös - nemzeti ügyünket szolgáló - munkánkat.

(Prof. Dr. Bokor Imre)
a Justitia Bizottság elnöke
------------------------------------------------------------------------------

МАНИФЕС& ;#1058;

К ГРАЖДАН& ;#1040;М И ГЛАВАМ ГОСУДАР& ;#1057;ТВ

РОССИЙС& ;#1050;ОЙ ФЕДЕРАЦ& ;#1048;И И ВЕНГЕРС& ;#1050;ОЙ РЕСПУБЛ& ;#1048;КИ

(Фоновый материа& ;#1083; к юридиче& ;#1089;кому предлож& ;#1077;нию)

Глубоко& ;#1091;важаем&#10 99;е Адресат& ;#1099;!

Учитыва& ;#1103; историч& ;#1077;скую справед& ;#1083;ивость, в целях достиже& ;#1085;ия консенс& ;#1072; и примире& ;#1085;ия, мы должны предпри& ;#1085;ять шаги по устране& ;#1085;ию остатко& ;#1074; создавш& ;#1080;хся (сформир&am p;#1086;вавших&#1 089;я) - открыты& ;#1093; или скрытых - разногл& ;#1072;сий (противо&am p;#1089;тояний) в отношен& ;#1080;ях наших народов.

В интерес& ;#1072;х этого, необход& ;#1080;мо положит& ;#1100; конец существ& ;#1091;ющей до сих пор практик& ;#1077; искажен& ;#1080;я и умалчив& ;#1072;ния, необход& ;#1080;мо занимат& ;#1100;ся также и самыми щепетил& ;#1100;ными вопроса& ;#1084;и, чтобы общими силами, приемле& ;#1084;ыми для обеих сторон - справед& ;#1083;ивыми - решения& ;#1084;и залечит& ;#1100; нанесён& ;#1085;ые друг другу «раны».

Нижепри& ;#1074;едённы&#10 77; четыре пункта рассмат& ;#1088;ивают те проблем& ;#1072;тичные вопросы, которые явились определ& ;#1103;ющими в формиро& ;#1074;ании венгерс& ;#1082;о-русск&#1 080;х (советск&am p;#1080;х) отношен& ;#1080;ях. Перечис& ;#1083;енные пункты исключа& ;#1102;т субъект& ;#1080;вность и содержа& ;#1090; исключи& ;#1090;ельно реальны& ;#1077; (доказан&am p;#1085;ые) факты.

I.

Одним (болезне&am p;#1085;ным для нас) эпизодо& ;#1084; историч& ;#1077;ских венгерс& ;#1082;о-русск&#1 080;х (советск&am p;#1080;х) «связей& #187;, который оставил неизгла& ;#1076;имый след в душах венгерс& ;#1082;ого обществ& ;#1072;, явилась помощь, оказанн& ;#1072;я австрий& ;#1094;ам в 1849 году. Царь Николай I. послал в нашу страну русские войска (казаков) под pукoвoдств& amp;#1086;м генерал& ;#1072; герцога Паскеви& ;#1095;а Ивана Фёдоров& ;#1080;ча, которые разгром& ;#1080;ли нашу борьбу за независ& ;#1080;мость и - приблиз& ;#1080;тельно на семьдес& ;#1103;т лет - продлил& ;#1080; господс& ;#1090;во Габсбур& ;#1075;ов в Венгрии.

После поражен& ;#1080;я борьбы за независ& ;#1080;мость, последо& ;#1074;ала жестока& ;#1103; расправ& ;#1072; со стороны австрий& ;#1089;ких войск, которым& ;#1080; руковод& ;#1080;л генерал австрий& ;#1089;кого императ& ;#1086;ра Haynau: был казнён премьер-&am p;#1084;инистр Batthyány Lajos (на месте сегодня& ;#1096;ней площади Свободы), были казнены 13 наших генерал& ;#1086;в (в гopoдe Арад), а также 160 граждан& ;#1089;ких лиц и солдат. Примерн& ;#1086; две тысячи человек были пригово& ;#1088;ены к тюремно& ;#1084;у заключе& ;#1085;ию или к заточен& ;#1080;ю в замке.

II.

В первой мировой войне Венгрия и Российс& ;#1082;ая Империя (вновь) стали врагами друг другу, хотя произош& ;#1077;дшие в Российс& ;#1082;ой Империи (в 1917 году) и в Венгрии (в 1918-19 годах) революц& ;#1080;онные события показал& ;#1080; то, что инициат& ;#1086;рами мировог& ;#1086; пожара были не народы двух стран, а их руковод& ;#1080;тели.

На основан& ;#1080;и мирного договор& ;#1072;, заключё& ;#1085;ного после первой мировой войны, Венгрию «подели& #1083;и на части», приблиз& ;#1080;тельно две трети её террито& ;#1088;ий оторвал& ;#1080; от метропо& ;#1083;ии и пятимил& ;#1083;ионное, говорящ& ;#1077;е на венгерс& ;#1082;ом языке, населен& ;#1080;е, оказало& ;#1089;ь изгнанн& ;#1099;м в соседни& ;#1077; страны! На потерян& ;#1085;ых террито& ;#1088;иях находил& ;#1080;сь самые богатые месторо& ;#1078;дения полезны& ;#1093; ископае& ;#1084;ых, лесные и охотнич& ;#1100;и террито& ;#1088;ии.

Ко всему этому, государ& ;#1089;тво должно было заплати& ;#1090;ь странам-&am p;#1087;обедит&#1 077;лям (в качеств& ;#1077; возмеще& ;#1085;ия) 200 миллион& ;#1086;в золотых крон.

Даже В.И. Ленин, назвал этот «диктат мира» самым несправ& ;#1077;дливым и самым дилетан& ;#1090;ским решение& ;#1084; империа& ;#1083;истиче&#10 89;ких стран.

III.

Во второй мировой войне венгерс& ;#1082;ий народ и советск& ;#1080;й - русский народы снова оказали& ;#1089;ь по разные линии фронта, далее отравля& ;#1103; и до сих пор наши совсем не «безобл& #1072;чные» отношен& ;#1080;я.

По причине нашего геостра& ;#1090;егичес&#10 82;ого положен& ;#1080;я, в войне мы оказали& ;#1089;ь на стороне немцев (мы были последн& ;#1080;ми, кто объявил войну Советск& ;#1086;му Союзу), и, как проигра& ;#1074;шая сторона, мы снова потерял& ;#1080; террито& ;#1088;ии. Кроме того мы были обязаны выплати& ;#1090;ь 300 миллион& ;#1086;в долларо& ;#1074; (Советск&am p;#1086;му Союзу, Югослав& ;#1080;и и Чехосло& ;#1074;акии).

Не споря с тем фактом, что и в первой и во второй мировых войнах мы были на стороне агрессо& ;#1088;а, доказан& ;#1086;, что мы не имели амбиций завоева& ;#1085;ия, Венгерс& ;#1082;ая Королев& ;#1089;кая Армия не принима& ;#1083;а участия в грабежа& ;#1093; и мародёр& ;#1089;тве и в запрещё& ;#1085;ных Женевск& ;#1086;й Конвенц& ;#1080;ей действи& ;#1103;х против военных лиц и граждан& ;#1089;кого населен& ;#1080;я.

Это, к сожален& ;#1080;ю, нельзя сказать о Советск& ;#1086;й (Красной) Армии, специал& ;#1100;ные подразд& ;#1077;ления которой по распоря& ;#1078;ению маршала Жукова (в организ& ;#1086;ванной форме) средств& ;#1072;ми авто- и железно& ;#1076;орожно&#10 75;о транспо& ;#1088;та увозили оборудо& ;#1074;ания наших заводов, фабрик, сельско& ;#1093;озяйст&#10 74;енную продукц& ;#1080;ю, животны& ;#1093;, наши произве& ;#1076;ения искусст& ;#1074;а, не говоря уже, об ограбле& ;#1085;ии граждан& ;#1089;ких лиц, о насилии - массово& ;#1084; - над женщина& ;#1084;и.

В 1944-1945 годах Красная Армия много сотен тысяч граждан& ;#1089;ких лиц (примерн&am p;#1086; 300-350 тысяч) загрузи& ;#1083;а в вагоны и отправи& ;#1083;а в Советск& ;#1080;й Союз, по некотор& ;#1099;м утвержд& ;#1077;ниям потому, чтобы числом военноп& ;#1083;енных доказат& ;#1100; (Сталину) свой героизм. Учитыва& ;#1103; то, что в эпоху Ракоши - Кадара эти события строго замалчи& ;#1074;ались, то и сегодня нельзя знать, сколько из них вернуло& ;#1089;ь обратно на родину.

Когда прибывш& ;#1080;е в 1946 году в Москву члены делегац& ;#1080;и венгерс& ;#1082;ого правите& ;#1083;ьства пожалов& ;#1072;лись Сталину, что немецки& ;#1077; и венгерс& ;#1082;ие фашисты ограбил& ;#1080; страну, то даже Сталину не понрави& ;#1083;ась эта лицемер& ;#1085;ая «игра», так как он заметил: «Да, конечно, и наши солдаты УНЕСЛИ кoe-что, даже, если вы об этом в данный момент и не упомина& ;#1077;те» и громко рассмея& ;#1083;ся над собстве& ;#1085;ными словами. (Выделен&am p;#1080;е B.I.)

После изгнани& ;#1103; немецки& ;#1093; войск началас& ;#1100; советск& ;#1072;я оккупац& ;#1080;я, к тому же таким унизите& ;#1083;ьным способо& ;#1084;, что, помимо вскрыти& ;#1103; старых ран, последо& ;#1074;али новые, даже более серьёзн& ;#1099;е раны.

Этот вопрос проиллю& ;#1089;трируе&#10 84; всего лишь единств& ;#1077;нным примеро& ;#1084;: по распоря& ;#1078;ению маршала Ворошил& ;#1086;ва Государ& ;#1089;твенны&#10 81; Флаг (являющи&am p;#1081;ся Pеликвие&am p;#1081;) убрали с площади Свободы (где был казнён Batthyány), и на его место установ& ;#1080;ли памятни& ;#1082; с советск& ;#1080;м гербом, с пятикон& ;#1077;чной звездой и с прослав& ;#1083;яющей воинов-о&am p;#1089;вободи&#1 090;елей надпись& ;#1102; (1 мая 1950 года).

На этом памятни& ;#1082;е и сегодня зубами - ногтями настаив& ;#1072;ют (некотор&am p;#1099;е) руковод& ;#1080;тели Российс& ;#1082;ой Федерац& ;#1080;и. Они не способн& ;#1099; понять, что любой памятни& ;#1082; ничего не стоит, которую (уже более десяти лет) необход& ;#1080;мо охранят& ;#1100; загражд& ;#1077;ниями, видеока& ;#1084;ерами и милицие& ;#1081;. И не видят и то, что, зная такие предпос& ;#1099;лки, было бы лицемер& ;#1080;ем «востор& #1075;аться и петь» перед памятни& ;#1082;ом.

И в этом случае речь идёт не о том, что кто-либо возража& ;#1077;т против установ& ;#1082;и историч& ;#1077;ского памятни& ;#1082;а, речь идёт о методе решения этого, об арроган& ;#1094;ии победит& ;#1077;ля, о пренебр& ;#1077;жении к чувству собстве& ;#1085;ного достоин& ;#1089;тва венгров, к чувству их любви к родине и чувству справед& ;#1083;ивости!

На террито& ;#1088;ии Венгрии на кладбищ& ;#1072;х находит& ;#1089;я более двух тысяч могил советск& ;#1080;х солдат, за которым& ;#1080; ухажива& ;#1102;т. Венгерс& ;#1082;ий народ отдаёт дать уважени& ;#1103; героям, сынам всех народов, павшим в войне. Исключе& ;#1085;ием не являютс& ;#1103; и похорон& ;#1077;нные здесь советск& ;#1080;е солдаты.

IV.

«Насажд& #1105;нный сюда» из Москвы Рaкоши и его товарищ& ;#1080;, ввели в стране террор (приблиз&am p;#1080;тельно) такой же, как чувство& ;#1074;али и страдал& ;#1080; от него в сталинс& ;#1082;ие времена миллион& ;#1099; советск& ;#1080;х людей на протяже& ;#1085;ии десятил& ;#1077;тий.

Душевны& ;#1081; и физичес& ;#1082;ий террор, коллект& ;#1080;визаци&#11 03; (раскула&am p;#1095;ивание), организ& ;#1072;ция безрасс& ;#1091;дных рабочих соревно& ;#1074;аний, игнорир& ;#1086;вание интелли& ;#1075;енции, концепц& ;#1080;ональн&#10 99;е процесс& ;#1099; (и их исполне& ;#1085;ие), оскорбл& ;#1077;ние наших национа& ;#1083;ьных героев и их символи& ;#1082;и, отмена национа& ;#1083;ьных праздни& ;#1082;ов привели к тому, что в октябре 1956 году произош& ;#1083;о восстан& ;#1080;е против безобра& ;#1079;ных элемент& ;#1086;в режима, а также против преступ& ;#1085;ых руковод& ;#1080;телей.

Самый серьёзн& ;#1099;й разрыв между нашими народам& ;#1080; произош& ;#1105;л тогда, когда дислоци& ;#1088;уемые здесь части советск& ;#1086;й армии особого назначе& ;#1085;ия (оккупац&am p;#1080;онные части) выступи& ;#1083;и против революц& ;#1080;онеров, а затем советск& ;#1086;е правите& ;#1083;ьство, введя в заблужд& ;#1077;ние законно& ;#1077; венгерс& ;#1082;ое правите& ;#1083;ьство и мировое обществ& ;#1077;нное мнение, ввело в нашу страну новые войска (примерн&am p;#1086; 16 дивизий). Веролом& ;#1085;ым образом была арестов& ;#1072;на прибывш& ;#1072;я в гopoдe Тёкёл делегац& ;#1080;я под руковод& ;#1089;твом министр& ;#1072; обороны Пала Малeтер, был похищен премьер-&am p;#1084;инистр Имре Надь и его соратни& ;#1082;и, бруталь& ;#1085;ым образом было подавле& ;#1085;о наше восстан& ;#1080;е.

Разбомб& ;#1080;в в руины некотор& ;#1099;е районы Будапеш& ;#1090;а (основны&am p;#1077; магистр& ;#1072;ли), устроив в многочи& ;#1089;ленных местах самосуд, русские посадил& ;#1080; на нашу шею лживое и продавш& ;#1077;е родину марионе& ;#1090;очное правите& ;#1083;ьство Кадара, и непосре& ;#1076;ственн&#10 86; оказали ему помощь в карател& ;#1100;ных операци& ;#1103;х Кадара.

Карател& ;#1100;ные действи& ;#1103; далеко превзош& ;#1083;и размер карател& ;#1100;ных операци& ;#1081;, проведё& ;#1085;ных под руковод& ;#1089;твом Haynau: были казнены более тысячи человек (среди них Имре Надь, Пал Малeтер), 50-60 тысяч человек заключи& ;#1083;и в тюрьму, 700-900 тысяч человек подверг& ;#1083;и наблюде& ;#1085;ию, и о том также нельзя умолчат& ;#1100;, что 200 тысяч человек из-за советск& ;#1086;й агресси& ;#1080; бежали из страны.

После этого, число оккупац& ;#1080;онных частей увеличи& ;#1083;и вдвое (с 80-90 тысяч до 200 тысяч человек), возложи& ;#1074; огромны& ;#1081; груз на нашу экономи& ;#1082;у.

Аналоги& ;#1095;но царю Николаю I., продлил& ;#1080; подкраш& ;#1077;нный вариант предыду& ;#1097;ей («социал& ;#1080;стичес&#10 82;ой») системы, которая привела страну к моральн& ;#1086;му и материа& ;#1083;ьному краху.

Премьер-&am p;#1084;инистр Ельцин так говорил об этом в венгерс& ;#1082;ом парламе& ;#1085;те в 1992 году: «Подавл& #1077;ние венгерс& ;#1082;ого восстан& ;#1080;я навсегд& ;#1072; останет& ;#1089;я несмыва& ;#1077;мым пятном позора на истории Советск& ;#1086;го Союза».

Эпилог

Целесоо& ;#1073;разно было бы, чтобы эти вопросы в рамках научной конфере& ;#1085;ции рассмот& ;#1088;ели компете& ;#1085;тные историк& ;#1080;, политик& ;#1080;, военные эксперт& ;#1099; и юристы обоих государ& ;#1089;тв, которые в интерес& ;#1072;х решения смогли бы сформул& ;#1080;ровать независ& ;#1080;мую точку зрения.

Не может явиться предмет& ;#1086;м спора - что подтвер& ;#1078;дено также историч& ;#1077;ским опытом - то, что размазы& ;#1074;ание проблем& ;#1099; может принест& ;#1080; только временн& ;#1086;е (неустой&am p;#1095;ивое) успокое& ;#1085;ие.

Несомне& ;#1085;но, что сегодня& ;#1096;нюю генерац& ;#1080;ю нельзя обвинят& ;#1100; в действи& ;#1103;х их предшес& ;#1090;венник&#10 86;в, но решение& ;#1084; не являетс& ;#1103; умалчив& ;#1072;ние (либо приняти& ;#1077;) тезисов историч& ;#1077;ских фальсиф& ;#1080;каторо&#10 74;.

Венгерс& ;#1082;ое государ& ;#1089;тво два раза платило за то, что соверши& ;#1083;о агресси& ;#1102; против других, русские, а затем советы также соверши& ;#1083;и агресси& ;#1102; против нас. Террито& ;#1088;ия русских (советов) пермане& ;#1085;тно увеличи& ;#1083;ась, террито& ;#1088;ия нашей страны значите& ;#1083;ьно уменьши& ;#1083;ась.

Правоме& ;#1088;но возника& ;#1077;т вопрос (просьба либо требова& ;#1085;ие), что за агресси& ;#1102; должны платить не только малые государ& ;#1089;тва, но также и более «крупны& #1077;» .Кроме этого, мы по праву ожидаем возвращ& ;#1077;ние (полност&am p;#1100;ю) наших украден& ;#1085;ых произве& ;#1076;ений искусст& ;#1074;! Правоме& ;#1088;ным считаем,- чтобы государ& ;#1089;твенны&#10 81; флаг, являющи& ;#1081;ся символо& ;#1084; и реликви& ;#1077;й нации, был возвращ& ;#1105;н на старое место, а советск& ;#1080;й памятни& ;#1082; был перенес& ;#1105;н в парк скульпт& ;#1091;р, либо в другое, подходя& ;#1097;ее место. Ссылаяс& ;#1100; на историч& ;#1077;ские примеры, мы по праву ожидаем компенс& ;#1072;цию за ущерб, возникш& ;#1080;й в результ& ;#1072;те агресси& ;#1080; '56 года,- особо обращая внимани& ;#1077; на то, что особая комисси& ;#1103; ООН обязала Ирак выплати& ;#1090;ь большие суммы за ущерб, нанесён& ;#1085;ый в ходе агресси& ;#1080; Ирака против Кувейта. Против такого решения ООН советск& ;#1072;я делегац& ;#1080;я также не примени& ;#1083;а вето.

Президе& ;#1085;т Ельцин принал факт серьёзн& ;#1086;й агресси& ;#1080;. Авторит& ;#1077;т руковод& ;#1103;щих личност& ;#1077;й Российс& ;#1082;ой Федерац& ;#1080;и только возрос бы, если бы они акцепти& ;#1088;овали по нашему мнению наши законны& ;#1077; просьбы, и на этом раз и навсегд& ;#1072; исчезли бы очаги, отравля& ;#1102;щие венгерс& ;#1082;о-русск&#1 080;е отношен& ;#1080;я.

Пpoф. Дp. Имpe Бoкop

Пpeдcедaтeл&#1100 ; Komccии Justitia
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kiérdemelt fütty
  2008-07-22 21:12:18, kedd
 
  2008-07-22


Kiérdemelt fütty

Szóról szóra
"Miközben Gyurcsány Ferenc a díjakat adta át a balatonfüredi mólónál, a több száz fős közönség soraiból erőteljes füttyszó és pfujolás hallatszott." (Magyar Hírlap, július 21.)

Miniszterelnököt kifütyülni nem csinos dolog. De nem is ördögtől való cselekedet. Nem sportszerű, ám egy ab ovo sportszerűtlen miniszterelnök esetében minimum tolerálható. A helyzet közel van a megoldhatatlansághoz.

A történetnek vajmi kevés köze van az ország legnagyobb vitorlásversenyéhez, a balatoni Kékszalaghoz. Én is tudom, ön is tudja, Fodor Gábor is tudja, a miniszterelnök is tudja, hogy ez a füttyszó azon spirituális örök kérdés okán harsant fel, miszerint: "Van-e élet a halál után?" Gyurcsány Ferenc politikai tetszhalott - ezt sokan sokszor leírták már baloldali "politikai celebek" is - a kérdés csupán az, hogy meddig tarthat a vegetálás.

Sportújságíró koromban többször tudósítottam vitorláseseményről. Magam is a vizek szerelmese volnék, igaz, inkább motoros változatban. Eskü alatt vallom, a szelek és a hullámok lovagjai békés, szeretetre méltó emberek. A lágy közeg valahogy determinál. Amit Gyurcsány Ferenc elért ezen családias sportág híveinél, az több mint elgondolkoztató. És itt most felesleges szerintem fideszezni, csürhézni, gárdázni, fasisztázni...

Egy rövid személyes szál. Megrögzött liberális kolléganőm, aki lényegesen többet jelent számomra, mint amit a józan ész diktálna, néhány napja egy szerény, enyhén ironikus cikkem kapcsán azt mondta, szélsőséges és gyalázkodó. Természetesen minden racionális érv nélkül. Na, így nem lehet élni ebben az országban. Írástudónak mondott értelmiségiként szerintem ez Gyurcsány legnagyobb bűne. Nem a Motim, nem az Altus, nem a kétszeres áron előállított autópálya. Az ellopott illúziókért vádolom, a szellem és érzelem megrontásáért vádolom, azért, mert egy országot tanított meg arra, hogy akármit csinálsz, úgyis mindegy. Azért vádolom, mert egy vitorlásverseny is végül róla szól, kimegyünk, fütyülünk, elmegyünk, utálkozunk - és végül minden marad a régiben. A cinizmus toráért vádolom. A szent megszállott hajós barátaimért, akik most fütyültek, mert egyszerűen nem volt jobb ötletük.

Krúdyt kell mostanság olvasni. Szindbádot, a "hajóst". Aki lehet, hogy link volt, nőcsábász, élveteg, örök álmodozó. De nem mondott soha őszödi beszédet, nem volt Altusa, és hagyta a többieket is álmodni.

Galsai Dániel újságíró

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1900 milliárd forintnyi uniós
  2008-07-22 21:10:06, kedd
 
  1900 milliárd forintnyi uniós támogatást oszt ki a haveroknak a kormány

EU-s pénzek eltűntetése és kimentése felsőfokon?
Lehel vezér, k, 2008/07/22 - 08:31

Az uniós támogatások negyedéről, mintegy 1900 milliárd forintról pályáztatás nélkül dönt a kormány - írja a Népszabadság. Néhány hónap alatt a kiemelt projektek száma mellett a megítélt támogatások összege is a többszörösére emelkedett.

Pályáztatás nélkül dönt a kúrmány az uniós támogatások negyedének, körülbelül 1900 milliárd forintnak a felhasználásáról az úgynevezett kiemelt projektek keretében - olvasható a keddi, kormányközeli Népszabadságban.

A napilap információi szerint néhány hónap alatt a kiemelt projektek száma mellett a megítélt támogatások összege is a többszörösére emelkedett. Júniusban már csaknem 360 tervet soroltak ide, összesen 1900 milliárd forintos forrásigénnyel.

A kiemelt projekteket az érintett tárcavezető, a regionális fejlesztési tanács, illetve az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) javaslatára a kormány hagyja jóvá. A kormány évente kétszer dönt arról, hogy az elképzelések közül melyek kerülhetnek a kiemeltek közé.

Az Állami Számvevőszék megállapításai szerint a kiemelt projektek előrehaladása eddig nem volt értékelhető. Februárban még csak hat projektre kötöttek szerződést, igaz, ebből kettő megvalósítása 45 milliárdot tesz ki. Az NFÜ szerint ennél jóval többről, összesen húsz támogatási szerződésről szól - írta a Népszabadság.

Azt viszont nem feszegeti a kúrmányközeli lap, hogy melyek a kiemelt projectek, pedig biztos érdekes lenne a lista...

(origo)
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Bakács Tibor Trianonnal gúnyol
  2008-07-22 21:07:01, kedd
 
  Bakács Tibor Trianonnal gúnyolódik

Bakács egy szexmúzeum kurátora lesz, nemzeti büszkeségünknek az utcalányokat tartja.
Karsymis, k, 2008/07/22 - 15:02

bakács
,,Van egy kis nemzet, amelyiknek Trianon miatt nem áll föl a farka" - mondta el Bakács Tibor a velvet.hu-nak. Nemzeti büszkeségnek véli a hazai prostituáltakat, mert az egész világon a legjobbak, mi kegyetlen magyarok mégis az utcára zavarjuk őket.

,,Magyarország az a hely, ahol a kurvák annyira kicsi kisebbség, hogy képviseleti szinten nem téma velük foglalkozni. Annyi bajunk van az életünkkel, hogy hol érdekelnének bennünket a lányaink? Amikor elkezdtünk foglalkozni a Szexmúzeum ötletével, úgy láttam, ez lesz a kitörési pont, hogy az általános, hazai képmutatást megtörjük"- mondta Bakács Tibor Settenkedő. Csodálkozna, ha valakik utánasettenkednének és ugyanazt kapná mint Csintalan? - a szerk. G. E.

Már önmagában ezek a kijelentések is hagynak némi kívánnivalót maguk után, de a magát esztétának nevező Bakács pofátlanul a kurvákhoz és a szexualitáshoz kívánta kapcsolni nemzetünk legnagyobb fájdalmát, Trianont, nem is akárhogyan:

,,Van egy kis nemzet, amelyiknek Trianon miatt nem áll föl a farka, mégis hihetetlen mennyiségben árasztja el Európát a pornófelvételeivel és mintáival. Erről kérdeztem Kovit, aki megadta a megdöbbentő választ. Azért favorizálják a magyar nőket nemzetközi szinten, mert a mi lányaink hazudják a legjobban a szerelmet."

Kinyílik a bicska minden normális csonkaországi és gúnyhatáron kívül rekedt ember zsebében, hogy akad olyan állat, akinek egyáltalán nem fáj Trianon, sőt nem retten vissza attól sem, hogy ezzel bárhol és bármikor gúnyolódjon, viccelődjön.

Ezen kívül egyértelműen baromság és sértés egy kalap alá venni minden magyar lányt a kurvákkal, akik érzelem nélkül teszik, amit tesznek. A világ bármely táján élő nőkre sértő ez a kijelentés, de különösképpen egy olyan országban nem helytálló, ahol a Földön egyedülálló népköltészeti, népzenei remekek ezrei mutatják és bizonyítják azt, hogy a szerelem szerves része a kultúránknak. Talán ezek és a magyar irodalom lírái, epikái hihetetlenebb mennyiségben árasztják el Európát és más kontinenseket, mint a pornó.

És tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy valaki ennél messzebbre már nem megy, hiszen Jézus és a kereszténység is szerepet kapott az interjú további részében:
,,Jézussal fogok példálózni, aki gyakran vette körül magát rossz nőkkel. Hogy miért volt neki az fontos? Mert provokátor volt."

Nem is gondolnánk, hogy egy "esztéta" egyben hittudós is, de ha még rendelkezne is ilyen végzettséggel az uraság, akkor sem lenne sem joga, sem pedig hatásköre, hogy ilyen és ehhez hasonló ítéletet mondjon Jézus felett, mellesleg nem kell sokat gondolkoznunk azon, hogy miféle irodalomból meríthette ezeket a gondolatokat.

Mint azt Bakács Tibor elmondta, a múzeum a szexualitás magyar történetét dolgozza majd fel. A tárlat anyagából megismerhetjük majd a tájegységi jellegzetességeket, ezek alapján összeáll Magyarország szextérképe.

De valóban erre van szükségünk? Úgy látszik van egy jókora primitív réteg az országban, akiknek igényeit már nem elégíti ki a buzifelvonulás "méltósága".

(velvet.hu nyomán Szent Korona Rádió)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A becsődölt mézesmadzag esete
  2008-07-22 21:00:06, kedd
 
  Unió, Unió, te csodás! - avagy A becsődölt mézesmadzag esete


2008.07.22.

Fénye mára már megkopott, rangja sem a régi, úgyis mondhatnánk, csak árnyéka egykori önmagának. Pedig külsőre, első ránézésre úgy tűnik, soha ilyen nagy, soha ilyen erős még nem volt.

A látszat azonban csal.
Igen, az Európai Unióról beszélek.
Arról az Európai Unióról, amely kétségbeesetten próbál kikászálódni a gödörből, behozni a behozhatatlannak tűnő hátrányát ebben az öngyilkos tempót diktáló globális versenyfutásban. A mézesmadzagnak azonban lőttek. És nagyon úgy néz ki, hogy ezúttal végleg.
Szemezgessünk kicsinység!
Először a Magyar Nemzet és Sobieski Tamás jóvoltából talán a portugál nyelvterület lapszemléjébe lapozzunk bele, a teljesség igénye nélkül:

Elszegényedik a portugál középosztály?
A portugál nyelvterület lapszemléje
2008. július 20. 18:02
dn.sapo.pt - Portugália

Megdöbbentő tényt hozott nyilvánosságra az állami kezelésű portugál napilap: a reformok és az üzemanyag-, illetve élelmiszerárak válsága miatt a portugál középosztály egyes tagjai már hetente elektronikus levelek tucatjaiban kérnek segítséget az irgalmas-rendiektől. Manuel de Lemos, a Portugál Irgalmas-rendiek Uniójának elmondta, hogy olyan emberekről van szó, akik nem nyomorognak, de fenyegeti őket a szegénység. A jelenség év eleje óta érezhető, amióta egyre nyilvánvalóbbak a gazdasági válság jelei.

Mivel is hitegettek minket annak idején az Unióhoz történő csatlakozás előtt, a kizárólagosan csak IGEN-t szajkózó tömegkommunikációs csatornákon keresztül a különböző médiumok? Valami olyasmit volt a frankó papírra írva, hogy EBBŐL EGÉSZ EGYSZERŰEN NEM LEHET, NEM SZABAD KIMARADNI!
Valóban? És miért is?
Azért, hogy néhány euróért kivágassuk a gazdákkal a szőlőt, mert felesleg van belőle? Azért, hogy azt támogassuk, aki ne termel semmit? Tisztára, mint a birkaiskola. Aki oda se ment, az kapott dicséretet.
Azért, hogy az újonnan csatlakozott kábé százmillió fogyasztó felszívja a nyugat-európaiak árufeleslegét? Szívd fel begyem, szívd fel...
Azért, hogy a leomló határok kínálta szabadságot felhasználva azonnal meginduljon a szemét és a rossz minőségű élelmiszer szinte megállíthatatlan beáramlása?
Azért, hogy az egyenlőtlen mezőgazdasági támogatások miatt hátrányba szoruló magyar parasztot még különféle kvótákkal és szabályozókkal is sújtsák? Ráadásul még harmadik piacra sem adhatja el az áruját?
Ezért nem volt szabad ebből kimaradnunk? Ezért kellett nekünk minden áron, éjt nappallá téve fáradoznunk, hogy bekerüljünk ebbe a népnyúzó gyarmatbirodalomba? Ezért kellett annyira sertepertélni ennek a megbukott és végletekig bemocskolódott, magát nagyképűen ,,elit"-nek aposztrofáló riherongy politikai kurzusnak? Mert ők búsás hasznot húva oly jól megélnek ebből?
Úgy tűnik ezért.
És még mi sírunk, hogy csúszik lefelé a középosztályunk? Tessék mondani, van nekünk egyáltalán olyanunk?
A globális újgyarmatosító rablókapitalizmus féktelen térhódítása kijózanító pofonként hatott a népi naivitás és a buta tudatlanságban állapotában leledző milliókra. Az Európai Unió képe, mint tejjel-mézzel folyó Kánaán, már a konzumidióta baromnak sem adható el többé, a valóvilág felülírta a reality-showt. A mézesmadzag, mely oly soká és oly kitűnően funkcionált, mára végképp becsődölt.
Színes lufik eregetése és időkereket beindító titokszolga kormányfő helyett csak a renitens kormánypárti képviselő vicsorog bele a kamerába, amint elkeseredett harcát vívja a hazánkban ideiglenesen, haszonelv alapján tartózkodó multi ellen.
Ez lenne hát az egykoron Mihail Szergejevics, azaz Gorbi által felvázolt csodálatos, nagyságos és fényességes Európai Ház? Dejszen bármelyik pillanatban ránk omolhat! A végén még alatta maradunk!
A sokat átélt és sokat tapasztalt Olvasó erre persze még mindig legyinthet könnyedén, mondván, ugyan kérem, mit jövünk itt a portugálokkal? Kicsodák ők, hogy komolyan kéne vennünk őket?
Rendben van! Ne vegyük komolyan a portugálokat! Mit nekünk a portugálok, nem igaz?
Ám a Magyar Nemzet ismét a segítségünkre siet. Ezúttal Keresztes Lajos jóvoltából kapunk némi ízelítőt a német nyelvterület lapszemléjéből. Íme:

Der Spiegel (spiegel.de)
A baloldali német hírmagazin Ahogyan a gazdagok kiszorítják a szegényeket címmel interjút közölt a Hartmut Häußermann városkutatóval, aki szerint nemsokára csak a gazdagok lakják a belvárosokat.
Berlin kivételével lassan kiürülnek a gazdag külvárosok. Ez a fejlődés figyelhető meg München, Köln vagy Hamburg esetében.
Korábban a fiatal párok vidékre költöztek és családi házakat építettek, ma már nem teszik. Ma, amikor a nőknél radikálisan megemelkedett a diplomások aránya, és mindkét szülő dolgozik, bonyolult lenne a gyerekek mozgatása. Ha nincs személyzet, akkor az ideális megoldás a belvárosi lakás.
A belvárosok régi házaiból a városok szélére költöznek majd az alsóbb osztályok, akiknek nincs pénzük, munkájuk és jelentős részben külföldiek. Ez különösen a gyermekek és a fiatalok számára hátrányos, akik gyakran már senkit sem ismernek, aki dolgozni jár, mert a környezetükben mindenki segélyből él. Ha ugyanezt látják a barátaik körében, akkor ki motiválja őket a tanulásra vagy a munkahelykeresésre? A bérlők viszont homogén lakóövezeteket akarnak. Az ingatlankereskedők ezért gyakran azzal reklámozzák portékájukat, hogy bizonyos csoportok nem laknak ott.

Nem tudom tetszettek-e figyelni? Tudom, hogy ez önkényes kiragadása a szövegnek az ő környezetéből, no de hát ez azért már mégis csak gáz: ,,Ez különösen a gyermekek és a fiatalok számára hátrányos, akik gyakran már senkit sem ismernek, aki dolgozni jár, mert a környezetükben mindenki segélyből él. Ha ugyanezt látják a barátaik körében, akkor ki motiválja őket a tanulásra vagy a munkahelykeresésre?"

Itt és most az Európai Unióban lassan az számít kirívónak, ha valaki munkából próbál megélni! A média által sugárzott ,,példamutatás" sok mindent elhitet az emberrel, még azt is, hogy minden más jobb, mint dolgozni.
Egy fél ország szurkolt a whisky-s rablónak, aki tulajdonképpen a mi pénzünkkel lépett meg. A kövérre hízott bankvezér simán kisétál a tárgyalóteremből a többmilliárdos cehh után, széles, 42-fogas amerikai fogpasztamosollyal, és még ő van kiakadva, mint az Epeda sezlonyrugó, mondván, túl súlyosnak találja az ítéletet. Mindeközben a szintén több milliárdra rúgó értékpapír vircsaftot lebonyolító, kőművesből lett bróker fő hallja kend sem nélkülöz, kóser kaját hozat magának luxuslakába, a házi őrizet során.
Na erre varrjá' gombot öcsém!
Érdekes keresztmetszet a nagyságos és fényességes Európai Portától. A szalontól a mosókonyháig. Ától zettig, ahogy mondani szokás.
És hogy mi újság a hátsó fertályban? Arról szintén a német nyelvterület sajtószemléjéből, ez alkalommal a Deutschlandradio beszámolójából értesülhetünk:

Deutschlandradio (dradio.de)
A német közszolgálati rádióban Jan-Uwe Stahr A gulyáskommunizmustól az ingyenkonyháig című dokumentumriportjában foglalkozik a növekvő magyarországi szegénységgel. A "szocialista tábor legvidámabb barakkjaként" az egész keleti blokkban irigyelték Magyarországot. A gulyáskommunizmus relatív szabadságot és szerény jólétet biztosított a magyaroknak. Ezért magától értetődőnek tűnt, hogy a politikai fordulat és a piacgazdaságba történő átmenet problémamentes lesz.
A várakozások ellenére Magyarország egészen más képet mutat. Depresszió és a politikával szembeni növekvő düh az utcára hajtja az embereket. Hiszen az ipartelepítések csillogó homlokzata, a 24 órán keresztül nyitva lévő fogyasztói templomok és az új autók áradata mögött nő a szegénység. A 10 millió magyarból egyre többen érzik úgy, hogy leszakadtak a gazdasági növekedéstől, s gyakran a legszükségesebbet - mint az elegendő ételt és a fűtött lakást - sem képesek megfizetni. Sokan bizonytalan jövő elé néznek. Pedig az eladósodott ország, amely az euró bevezetésére készül, további fájdalmas megszorításokra és a szociális rendszer megnyirbálására számíthat.
Gyurcsány Ferenc kénytelen volt bevallani, hogy az ország helyzetéről évekig hazudtak a választóknak. Most a magyarok dühösek a gátlástalan átverés miatt, de azért is, mert számos politikus egyre gazdagabb, míg az átlag polgár egyre szegényebb lett.
A riporter a VIII. kerületbe, egy önkormányzati irodába kalauzolja a hallgatót. A VIII. kerületben lakók harmada segélyből él. A riporter szerint sokan még nem élnek ezekkel a támogatásokkal, mert szégyellik magukat. Még van pénz, hogy azokon segítsünk, akik felkeresnek bennünket - fogalmaz az egyik önkormányzati alkalmazott. Kóta Edit szerint mindig csak azt mondják, hogy munkahelyeket kell teremteni ezeknek az embereknek, hogy maguk is megkereshessék a jövedelmüket, de ezt nem lehet önkormányzati szinten megoldani. A kerületnek egyre kevesebb a pénze, és még takarékoskodnia is kell.

A mézesmadzag tehát befuccsolt. Ez most már Napnál is világosabb mindannyiunk számára. A kutya sem hisz ma már annak, aki az Európai Unióról, meg a az abban megnyilvánuló és testet öltő magasztos européer értékekről papol és szónokol. Ehelyett inkább egy új gyarmatbirodalom látszik körvonalazódni, ahogy alakot ölt a Gonosz. Csillogó és soktornyú üvegpalotái a szinte elérhetetlennek tűnő messzeségben, valahogy Morodor fekete urának várát, a Barad-dûr-t juttatja eszembe. Ahogy Középföldén, úgy az Európai Unión is egy mindent látó szem tartja rajta a szemét, ha élhetek ezzel a frappánsnak éppen nem mondható aprócska képzavarral.
Akadnak ugyan, kik még nem akarnak hinni a szemüknek, a fülüknek, a pénztárcájuknak, de előbb vagy utóbb ők is belátják, hogy ez az új, mesterségesen létre erőltetett gyarmatbirodalom pusztulásra van ítélve. Az uniformizálás, a sokszínűség kipusztítása, eltüntetése sivárságot, belterjességet, igénytelenséget, egy élhetetlen rendszert eredményez. És a dolog már most sem működik. Csak úgy ímmel-ámmal, tessék-lássék módjára. Mi pedig szívunk, mint az a bizonyos sokat emlegetett torkos borz.
Az ,,EBBŐL EGÉSZ EGYSZERŰEN NEM LEHET, NEM SZABAD KIMARADNI!"-ból, a ,,csak és kizárólag IGEN-nel lehet szavazni"-tól mára eljutottunk a ,,csak már szabadulnánk valahogy ettől"-ig. A csapda azonban nem enged. Bezárult, ránk zárult. A mézesmadzag ellátta feladatát. Még pedig kitűnően. Szépen sorban ráragadtunk, s most itt vergődünk a végsőkig, várva sorsunk beteljesedését. Még nem tudjuk, mi lesz ennek az egésznek a végkimenetele.
Jön egy még nagyobb, egy amolyan igazi fenevad, hogy aztán mohó és féktelen étvágyával mindent és mindenkit bekebelezzen?
Vagy van esély tán a megmenekülésre?
Jó lenne! Talán.
Lépre csaltak bennünket. Ronda magyarsággal - új magyarul(?) - át lettünk verve.
Vagy az Európai Unió, vagy mi? A kettő együtt nem megy!
Ha a hagyomány állításának hinni szabad, Oscar Wilde mondotta halálos ágyán a következőket: ,,Borzalmas ez a tapéta, egyikünknek menni kell!"
(A tapéta maradt.)
Isten áldja Magyarországot!

A szocialista nagyváros öntudatos polgára

www.johafigyelunk.hu
FÚSZ

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Akár tízmilliót is fizethet a
  2008-07-22 20:58:34, kedd
 
  Akár tízmilliót is fizethet a HospInvest a hírTV lebuktatása miatt (+videó)
2008-07-22 17:05 barikád.hu


Akár tízmillió forintra is büntethetik a hatvani kórházat működtető HospInvest Zrt.-t az intézményben tapasztalt szabálytalanságok miatt. A Hír Televízió rejtett kamerás felvételén jól látszott, hogy ágyakat helyeztek el a folyosón, és ott ápolták a betegeket.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet a Hír Televízió felvételei alapján indított vizsgálatot. Mint bemutattuk, a magáncég által üzemeltetett kórház baleseti osztályán hétfőn is több beteget a folyósón ápoltak. A felügyelet jelenleg adatokat gyűjt, amennyiben bebizonyosodik, hogy betegjogok sérültek, eljárást indítanak az ügyben.

Nem ez az első ilyen eset a Heves megyében monopolhelyzetben lévő HospInvest intézményeiben - télen Gyöngyösön fektettek több beteget a folyosóra, akkor a csúszós utak és a sok baleset miatt megnövekedett betegszámra hivatkoztak. Az Egészségbiztosítási Felügyelet akkor 200 ezer forintra büntette a céget.

A videó IDE kattintva tekinthető meg.

http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=6196

http://barikad.hu/node/15880


,, ...Mindenképpen azt vizsgáljuk, hogy a kórház megfelelően helyezi-e el a betegeket, hiszen jogszabályi kötelezettség olyan körülmények biztosítása, hogy az a beteg pihenését, éjszakai elhelyezését, intimitását biztosítsa" - nyilatkozta a hírTV-nek Dr. Kovácsy Zsombor. Amennyiben ezek a betegjogok sérültek, akkor a felügyelet bírságot szokott kiszabni, erre lehet számítani - tette hozzá az Egészségbiztosítási Felügyelettől elnöke.

(hírTV - barikád.hu)

http://barikad.hu/node/15880
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nézd meg! Draskovics Nácivadás
  2008-07-22 20:54:28, kedd
 
  Nézd meg! Draskovics Nácivadász Tibor, az igazság bajnoka (videó!)
2008. július 22. 20:49HunHír.Hu

Draskovics Tibor igazságügyi miniszter azt látja, hogy szerveződik a civil ellenállás, a kirekesztéssel, az elfogadhatatlan megkülönböztetéssel szemben, és ez jó. Az persze természetes, hogy jó célt sem lehet törvénysértő módon szolgálni - teszi kényszeredetten hozzá.

Az igazságügyi miniszter úgy látja: a nácivadászok csak arra reagálnak, hogy a szélsőjobboldal "mások életét kockára téve rendre túllépi a törvény kereteit". A HírTv felvétele.

http://hunhir.hu/?pid=hirek&id=12163
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A balliberális identitás és az
  2008-07-22 20:52:45, kedd
 
  A balliberális identitás és az üzengetés
2008-07-22 06:13:07


A szocialista párt egyik jelenlegi szellemi szövetségese, Kolompár Orbán ismét megmutatta, hogy is működik a jó, magyarországi balliberális politikusi attitűd.

Bizonyára gondolkozott, gondolkozott, hogyan is lehetne valamit tenni a fojtogató, rettenetes helyzet ellen, amelyben a roma népesség van, hogyan lehetne jobbá tenni a világot.

Tovább gondolkozott, és rájöhetett, hogy jelentős részük szociális segélyeken él, ez ellen kellene valamit intézkedni, hiszen ebben a formában nehezen fenntartható a rendszer.

Vélhetően érezte, hogy a cigányságnak csak igen kis százaléka szerez egyáltalán középfokú végzettséget, ez pedig szerinte is nyilvánvaló, hogy aki ilyennel nem rendelkezik, az a mai munkaerőpiacon nagyon nehezen talál lehetőségeket.

Elképzelhető, hogy azon is eltűnődött, hogy bizonyos jelzések szerint a bagatell, illetve számos erőszakos bűncselekmény 75 százalékát ez a kisebbség követi el. Bár azt is hozzátehette gondolatban, hogy nincs jelenleg hivatalos kimutatás erről, így helyzet jelenleg felmérhetetlen, így ellene tenni sem lehet.

Nyilvánvaló, hogy a roma önkormányzati szervezet mostani helyzetét is figyelembe vehette, és eszébe ötlött, hogy bizony sok visszaélésről hallani.

Természetesen azt is számba vehette, hogy a jelenlegi kimutatások szerint a felzárkóztatásra szánt állami pántlikázott pénzek jelentős része a semmibe tűnik el.

Mit tegyen, mit tegyen ebben a nyomasztó helyzetben? - elmélkedhetett.

Levelet írt tehát a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjének, hogy most aztán rendelje magához gyorsan a Gárdát, aztán pedig mindenki boldog lehet, hiszen ezzel egy intésre megszűnik az, amely a roma népességet nyomorgatja.

A roma népesség másik nagy jogvédője, Mohácsi Viktória is felszólalt, bele a kamerákba, hogy most aztán már elő kell venni a Magyar Gárdát a legújabb galgagyörki események kapcsán, hiszen nyilvánvalóan azok lőttek. Az ártatlanság vélelmének elve itt jól érzékelhető a képviselőnő szavaiban: a Magyar Gárdát a lövöldözés okán leginkább fel kell oszlatni és kész.

A két nagy jogvédő-érdekképviselő ezzel ismét beletenyerelt a nagy társadalmi igazságtalanságok piros jellel kijelölt középpontjába.

Amikor is a hat éve együtt kormányzó (illetve egy ideje nem együtt kormányzó) szociálliberális koalíció két tulajdonképpeni terméke megszólal, ismét érezhetjük a problémák gyökerének felderítésére szolgáló csalhatatlan érzéket.

Természetes, hogy a választott képviselők megszólalnak. Csakhogy ezek a képviselők azzal is foglalkozhattak volna, amiért alapvetően megválasztották őket. Például, hogy elősegítsék a képviseltek érvényesülését, társadalmi beilleszkedését, továbbá az érdekartikulációban jelentős szerepet lássanak el.

Ez alatt a hat év alatt számos olyan programra juthatott volna idő és pénz, amely a valódi roma problémákra kísérelt volna meg választ adni. Ám nem ez történt. A válaszok elmaradtak, a cigány népesség jelentős részének helyzete mit sem változott, sőt romlott.

A demokráciákban ki is a felelős a kormányzásért? A Kormány mint alkotmányjogi intézmény kezében van az adóigazgatás, a pénzek allokálásának jogi és reális lehetősége, a legitim kényszermonopólium, és a jogszabályok alkotásának és megváltozatásának képessége.

Tény, hogy az ellenzék e felett társadalmilag legitim módon a parlamentben kontrollt gyakorol, de ez kizárólag kontroll, a döntések érdemi része nem az ő kezében van.

A Magyar Gárda pedig egy, a legnagyobb ellenzéki párttól független civil szervezet, amelyet a jelenlegi ellenzék nem irányít, nem gyakorol felette felügyeletet.

További tény, hogy ezt a Kormányt immár hat éve azok a baloldali-liberális honatyák irányítják, akikkel a két politikusnak igen jó kapcsolatai vannak, sőt segítségükkel lett egyikük például képviselő az Európai Parlamentben, amelyben szintén sok mindent el lehet érni.

A baloldali identitásuk is oda kötheti őket. A nagy, ideológiailag és szervezetileg is megerősített kapcsolati hálóban. Így egyértelmű, hogy kihez kell nekik fordulni.

Akkor tehát: menjenek, és neki üzengessenek.

- csett -

gondola.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bayer Zsolt: Megkésett filmajá
  2008-07-22 20:37:54, kedd
 
  Bayer Zsolt: Megkésett filmajánló
2008-07-22 06:17:00

Tegnap Tusnádról jövet megálltunk Csíkszeredában, hogy eltöltsünk egy napot György Attila barátomnál. Azok kedvéért mondom, akik még nem ismerik, hogy ő a legjobbak egyike ma az erdélyi magyarságból. A boszorkányokról írt könyve remekmű, s egyben kristálytiszta cáfolata annak a Könyves Kálmán-i tételnek, miszerint "boszorkányok pedig nincsenek". A Harcosok könyve című munkája meg még inkább remekmű - tápos anyósországi magyaroknak különösen javallt olvasmány, bár tudom én jól, hogy az olvasás, csakúgy, mint az élhető élet, per pillanat nem aktuális, nem elég divatos...

Szóval megálltunk Attilánál egy kis hallgatásra.
És amikor eleget hallgattunk, megnéztünk egy filmet is nála, a méla délutánban.

Erről a filmről akarok most írni pár sort.
A film címe: Fegyvernepper. Főszereplő Nicolas Cage.
Lehet, hogy én vagyok rosszul tájékozott, de emlékeim szerint ebből a filmből nem lett szenzáció. Pedig már két éve, hogy bemutatták. Azután szép csöndben eltűnt.

Persze tudjuk azt jól, hogy ebben a világban miből lesz szenzáció. Abból, amiből bizonyos körök szenzációt akarnak csinálni.

A Fegyvernepperből nem akartak.
Most, hogy láttam, már meg is értem, miért...
Átkozottul jó film a Fegyvernepper.

S leginkább azért, mert az izgalmakon túl kimond fontos dolgokat erről a világról. Erről, amiben élünk. S fontos dolgokat kimondani erről a világról, nos, az nem túl szerencsés vállalkozás, már ha az ember szenzációra, sikerre, megbecsülésre, "jó sajtóra" vágyik.

A Fegyvernepper például megjelenít egy milliárdos fegyverkereskedőt, bizonyos Simeon Weiszt (fontos a név! A filmben is az!), aki azt mondja Jurijnak (Nicolas Cage): ebben a szakmában fontos, hogy az ember állást foglaljon. Erre Jurij Weisz szemére veti, hogy az iraki-iráni háborúban mindkét felet ellátta fegyverrel. Mire a jó Weisz így válaszol: talán az volt a célom, hogy mindkettő pusztuljon...

Hát, például az ilyen párbeszédek döntik el, hogy lesz-e egy filmből szenzáció vagy sem...Vagy mondjuk az a jelenet a film végén, amikor a letartóztatott Jurij elmondja az őt évek óta megszállottan üldöző CIA-ügynöknek, hogy most mi fog történni. Az fog történni - mondja Jurij -, hogy nemsokára kopognak majd ezen az ajtón, és önt kihívják. Megköszönik a munkáját, és közlik önnel, hogy engem haladéktalanul szabadon kell engedni. Mert, tudja, barátom, az ön főnöke, az Amerikai Egyesült Államok elnöke naponta több fegyvert ad el, mint én egy egész évben.
S mire Jurij eddig ér a mondandójában, kopognak is az ajtón...

A film végén elhangzik a szentencia: a világ legnagyobb fegyvergyártó és szállító államai az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország és Nagy-Britannia. Egyszersmind ez az öt állam az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja.
Hát igen. Végül is olyan nagyon bonyolultnak tűnik ez a világ, s ugyanakkor olyan végtelenül egyszerű. S ha az emberiség legalább a nyilvánvaló igazságok töredékével tisztában lenne, akkor ezt a világot meg is lehetne változtatni. Hogy ne mondjam: meg lehetne váltani - csak hát ez olyan idejétmúltan patetikus...
De az emberiség nincsen tisztában a nyilvánvaló igazságokkal. Az emberiségnek az igazságok helyett ott a világmédia, mindenestől. S ha olykor születik egy-egy alkotás, ami a lényegről beszél, abból nem lesz szenzáció.

Pedig a Fegyvernepper egy amolyan igazságszerető világban akár többszörös Oscar-díjas film is lehetne. De jobb így valakiknek, így, hogy csöndben elmerült a feledésben. (Tudják, ezért nem lett szenzáció például Michael Moore Sicko című filmjéből idehaza. Valakik gyorsan megvették a forgalmazás jogát, aztán a filmet nem forgalmazták. Micsoda véletlenek vannak...)
Mindegy, no. Ezt is tudjuk. De aki teheti, vegye meg a Fegyverneppert DVD-n, és nézze meg odahaza. És hívjon meg rá vendégeket is. Garantáltan jó szórakozás és sok-sok gondolkodnivaló. (Bár, tudom, az sem nagy divat manapság...)

magyarhirlap.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Palesztinok harca a túlélésért
  2008-07-22 20:36:07, kedd
 
  Palesztinok harca a túlélésért

2008. július 22. 18:25HunHír.Hu

Hogy mennyire egy központból irányítják a nyugati médiák többségét, jól mutatja az a mód, ahogy a hírközlő eszközök a palesztinok szabadságküzdelmének híreit tálalják.

Ha egy palesztin végső kétségbeesésében végrehajt felrobbant egy bombát, netán buldózerével békés polgárokat gyilkol, a médiák azonnal világgá röpítik a hírt. Azonban ha békés palesztinok tüntetnek földjeik elrablása, az elválasztó fal építése, a brutális izraeli megszállás ellen, akkor a világ közvéleménye arról nem értesül. Mert ha értesülne, esetleg az emberek Nyugaton is megtudnák: ki az elnyomó és ki az áldozat.



1948,vagyis a zsidó állam létrejötte óta a ciszjordániai Ni'lin palesztin falucskához tartozó földeken nem kevesebb, mint öt izraeli település jött létre. A településen lakók élettere /igen, igen, élettere!/ egyre csökkent, megélhetésük egyre nehezebbé vált. 2002-ben az izraeliek elkezdték építeni az elválasztó falat, de nem ám saját államuk és a hivatalosan a Palesztin Autonómia irányítása alatt álló Ciszjordánia határán, hanem mélyen bent a palesztin területeken. 2004. július 9-én a Hágai Nemzetközi Bíróság a nemzetközi joggal ellentétesnek minősítette a fal építését. Izraelt, és legfőbb patrónusát, az USA-t /no meg a nyugati csatlós államokat/ azonban mindez nem hatotta meg. Végtére is a zsidó állam ENSZ határozatok tömegét nem hajtja végre, és nemzetközi egyezmények sokaságát sérti meg /például nem lenne szabad az általa megszállt területeken településeket létrehoznia, az etnikai arányokat megváltoztatnia, no persze megszállnia sem lenne szabad mások földjeit/, mit számít akkor még egy nemzetközi bírósági végzés?

Ez év május elején, amikor az elválasztó fal munkálatai Ni'lin falucska közelében is megkezdődtek, betelt a pohár. A fal ugyanis a település még megmaradt földjeinek további 20%-át elrekesztette volna az ott élőktől. A falu lakói békés tüntetésbe kezdtek, amely azóta nap, mint nap megismétlődik. És ott van a település apraja-nagyja, és nem mennek haza. Annak ellenére sem, hogy Izrael kijárási tilalmat vezetett be, és rendszeresen fegyveres erővel igyekszik feloszlatni a fal építése ellen tüntetőket. Mindhiába. Az izraeli haderő gumilövedékekkel, időnként pedig éles lőszerrel is lőtte a demonstrálókat. A sebesültek száma immár eléri a kétszázat, és halálos áldozatok is vannak. Egy 14 éves palesztin lány lefilmezte, amint egy izraeli katona közvetlen közelről gumilövedéket lő egy palesztin fiatal férfi lábába. A felvétel az internetre is fölkerült. Ám az "objektív tájékoztatás" élharcosai, a nyugati médiák nem tudnak semmiről. Csak a palesztin "terroristákról".

Viszont szívet melengető hír /amit szintén nem kötnek az orrunkra/, hogy amerikaiak és más nyugati államok polgárai, továbbá izraeliek is vannak a békésen tüntető ni'liniek oldalán. Nagyszerű emberek ők, akik példát adnak mindannyiunk számára emberségből és szolidaritásból.

Zábori László



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2008.06 2008. Július 2008.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 653 db bejegyzés
e év: 10632 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1615
  • e Hét: 3102
  • e Hónap: 14213
  • e Év: 167709
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.