Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Sziasztok ,szép álmokat
  2008-07-23 22:53:31, szerda
 
  Sziasztok ,szép álmokat. Köszönöm a mai rengeteg látogatást és a kommenteket.



Olyan sokat foglalkoztam ma az olimpiai témával, hogy már Én is Olimpikon leszek blog írásból, mai 32 beírással.




 
 
1 komment , kategória:  saját készítés  
1896 Athén stadion
  2008-07-23 22:32:24, szerda
 
  1896 Athén stadion



Alig fél ével később a Francia Atlétikai Sporttársaságok Uniója a sport szempontjából jelentős határozatot fogadott el, mely szerint "a kongresszusnak és az egyes országoknak erkölcsi érdeke, hogy az olimpiai játékok modern formában ugyan, de a régi keretek megtartásával nemzetközi alapon életre keljenek." Ezzel megalakul a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), első elnöke a görög Demetriosz Vikalasz, titkára pedig Pierre de Coubertin lett. Az első újkori olimpia rendezési jogát Athén kapta meg. A görög kormány azonban nem örült a lehetőségnek, de ezzel nem volt egyedül. Kemény Ferenc, a NOB alapító tagja puhatózó lépéseket tett annak érdekében, hogy az olimpiát Magyarország rendezhesse, ám itt is elutasító választ kapott. Az olimpiát a görög kormány bukása és egy görög kereskedő, Georgiosz Averoff mentette meg: Averoff egymilliárd drachmát(!) ajánlott fel a sportlétesítmények felépítésre.
Az olimpiai játékokat a görögök nemzeti ünnepén, 1896. április 5-én I.György görög király nyitotta meg; a helyszínen közel 60 ezren tekintették meg a sporttörténeti pillanatot. Akinek a király az olimpián elsőként gratulálhatott, James B. Connolly amerikai egyetemista volt a Harvardról. Ő az újkori olimpiák első bajnoka, aki a hármasugrást 13,71 méteres eredménnyel nyerte.
A kis létszámú, nyolc fős magyar olimpiai csapat még nem említett érmei is az atlétikai versenyeken születtek, . Dáni Nándor 800 méteren második, Kellner Gyula maratoni futásban harmadik lett
Magyar delegáció


Többek között egy borbély életre szóló ingyen borotválkozást, egy csokoládégyáros tíz mázsa édességet ígért, egy szabó pedig vállalta, hogy a bajnokot élete végéig ellátja ruhával. A mezőny Maratonból indult, s amikor a győztes beért az Olimpiai stadionba, az ottani hangulat leírására nincs szó. Merthogy görög győzött, Szpiridon Luisz, aki a terepet ismerve rutinosan kivárta, amíg a gyilkos tempót diktáló amerikai, francia és ausztrál ellenfele kidőlt előle a sorból.
Luisz még mint egyszerű levélhordó indult, a saját tempóját futotta, időnként pihent egy kicsit, és közben elfogyasztott egy-egy pohár bort(!), milliomosként érkezett a célba. Bár nős volt, így Averoff lányára és mesebeli hozományára nem tarthatott igényt, már a stadionban elhalmozták ékszerekkel, ajándékokkal, pénzzel, sőt kapott juhnyájat, tehéncsordát is. Ám amíg Louis a mennybe, a harmadikként célba érkező honfitársa, Belokas "pokolra" jutott. Kiderült, hogy a táv egy részét kocsin tette meg, így utólag kizárták - ez volt az újkori olimpiák első óvása -, mi több, letépték róla a kék-fehér színű görög nemzeti mezt. Így lett utólag harmadik a negyedik helyről előrelépő Kellner, akit György király egy aranyórával engesztelt ki. A görögöknek azért is rettentően fontos volt, hogy győzzenek a maraton futásban, mert addig egyetlen aranyérmet sem szereztek. (Később még nyertek kilencet.) Az különösen bosszantotta a hazaiakat, hogy a szintén görög számnak tartott diszkoszvetésben be kellett érniük a második és harmadik hellyel.
Az amerikai Garrett - főállású súlydobó - néhány nappal az olimpia előtt, már Athénban, egy edzésen látott először diszkoszt. Ám gyorsan elsajátította a technikát, s a versenyen az utolsó dobásával megszerezte az aranyérmet. Jó napja volt, mert a súlydobásban is győzött. Érdekesség, hogy az atlétika, súlyemelés, birkózás, vívás, céllövészet, torna és úszás mellett a kerékpár és a tenisz is bekerült az olimpiai programba. Az evezés is be volt tervezve, de ezt a kedvezőtlen időjárás meghiúsította. A tenisztorna sztárja az angol Boland lett - egyéniben és egy némettel összeállva párosban is nyert -, aki turistaként érkezett Athénba, s csak a helyszínen tudta meg, hogy a városban valamilyen sportversenyt rendeznek... Villámgyorsan benevezett, és szerzett egy ütőt. S ezzel a nehezén már túl is volt.
Olimpiai képtáram: Link Nagyon sok érdekes kép van feltöltve


 
 
0 komment , kategória:  Olimpia  
1896 Athén
  2008-07-23 22:26:32, szerda
 
  1896 Athén törénelmi leírás az olimpiai játékokról.
Több mint ezer esztendőn keresztül Hellász jelentette a sport fellegvárát négyévente megrendezett olimpiáival. Megszűnésük után a középkor "sötét" szellemisége egyáltalán nem kedvezett a testi kultúra fejlődésének, így nem csoda, hogy 1500 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy immár világversenyként ismét tért nyerjen az olimpiai eszme. Elsőként 1896-ban, Görögországban... Az ókori olimpiák 393-as megszűnését követően hosszú ideig semmi ehhez hasonló kezdeményezés nem történt. Bár a XI-XII. században a lovagi tornák megteremtettek egyfajta testkultúrát és versenyszellemet, ám az igazi fellendülés csupán a XV. századi reneszánszban mutatkozott meg.
A korszak alapmintaként az antik szokásokat helyezte előtérbe, így az irodalom, a képzőművészet és a zene mellett fontos szerephez jutottak a görög mintára berendezett iskolák Mantovában. Itt a növendékek labdáztak, ugrottak futottak, lovagoltak, birkóztak, valamint kirándultak. Az első olimpiainak elnevezett testgyakorló bemutatóra 1516-ban , Badenben került sor; Angliában 1604-ben indították útjára az "English Olympic Games" elnevezésű versenysorozatot. Utóbbi közel száz éven keresztül meghatározta a szigetország kulturális életét, megszűnésével egyre inkább felerősödtek azok a hangok, amelyek az ókori játékok felújítását szorgalmazták. De ehhez meg kellet ismerni az eredeti helyszíneket. Először 1766-ban Richard Chandler oxfordi régész utazott Olympiába, ahol rábukkant Zeusz templomára. A komoly kutatások a német Ernst Curtius vezetésével kezdődtek el. A döntő lépést azonban nem ők, hanem egy francia katona, történész, irodalmár, Pierre de Coubertin báró tette meg: 1892. november 25-én Párizsban az olimpiai játékok felújítása érdekében báró tette meg: 1892. november 25-én Párizsban az olimpiai játékok felújítása érdekében sorsdöntő előadást tartott, amelyben szinte "megtervezte" a sport béketeremtő arcát.

Olimpiai képtáram: Link Nagyon sok érdekes kép van feltöltve




 
 
0 komment , kategória:  Olimpia  
Olimpia bölcsője Athén
  2008-07-23 22:21:28, szerda
 
  Olimpia bölcsője Athén





Történelmi visszapillantás Kr. e. 776 ra.
Az olimpiák eredete, története sok gondot okozott a történelemkutatóknak az elmúlt évezredek során. Semmi biztosat nem lehet tudni arról, hogy mikor rendezték az első ókori játékokat, a fennmaradt írásos emlékek homlokegyenest mást mutatnak. Egy dolog biztos: megegyezéses alapon Kr. e. 776-tól, az első olimpiai győztes nevének ismeretétől számítjuk az antik Görögországból elindult mozgalmat. Történészek szerint a peloponnészoszi játékok eredete a korai egyiptomi, valamint a krétai minoszi kultúrában keresendő.
A két korszak szellemi és mozgáskultúrája egyesült és kiteljesedett Hellászban, s a dór hódítók segítségével egyfajta életformává vált. Magának az olimpiai játéknak az eredete a görög mondavilágba nyúlik vissza, ahol Zeusz, Pelopsz, valamint Heraklész nevével hozzák összefüggésbe. A legelterjedtebb hiedelem utóbbi nevével kapcsolta össze az olimpiát; Heraklész állítólag apja tiszteletére alapította a versenyt, kimérte a szent ligetet (Altis), oltárokat állított a 12 főistennek és elrendelte az ünnepek négyévenkénti megismétlését. Érdekes, hogy párhozamosan az Olympiában megrendezett versenyekkel Pythiában és Isthmusban is szerveztek hasonló szórakozást. Az olimpiák kezdeti hanyatló korszakában a polgárháborúkkal sújtott Hellászban Iphitus éliszi király volt az, aki a delphoi jósda tanácsára visszaállította, s tulajdonképpen a játékok egyeduralkodójává tette az olimpiát.
Eleinte a játékok egyetlen versenyszámból, a stadionfutásból álltak. Euszebiosz (Kr. u. 260-340) szerint Kr. e. 776-ban az éliszi Koroibosz nyert, aki szakácsként dolgozott. Miután ő volt az első olyan győztes, akinek a neve fennmaradt, az olimpiákat ettől a dátumtól számolják. A 14. olimpiától kezdve a kétszeres stadionfutás, majd a fegyveres futás (65. olimpia), a birkózás, a pentatlon (mindkettő a 18. olimpián), az ökölvívás (23. olimpia), a kocsiversenyek (25. olimpia), valamint a pankráció és a lóverseny (mindkettő a 33. olimpián) került fel a programba. Kr. e. 632-től (a 37. versenyen) kezdve a gyermekek, míg Kr. e. 396-tól (96. viadal) a kikiáltók és a trombitások olimpiáját is megrendezték. Ki hinné, hogy már az ókori olimpiák versenyzői is profik voltak? Nos, már maga az atléta szó is azt jelentette görögül, hogy "aki a díjért versenyez".
Az első helyezettek pajzsot, gyapjú köntöst és olajág-koszorút kaptak, de előfordult, hogy pénzdíjban részesültek. Ez utóbbi található Homérosz Iliász c. művében is, ahol Akhilleusz, barátja, a Trója ostrománál elhunyt Patroklosz emlékére rendezett "gyászversenyen" is megjutalmazta a sportolókat.

Olimpiai képtáram: Link Nagyon sok érdekes kép van feltöltve



 
 
0 komment , kategória:  Olimpia  
2004 nyári olimpia Athen
  2008-07-23 20:41:13, szerda
 
  2004 nyári olimpia Athen



Az olimpiai lángot augusztus 13-án gyújtották meg. Az ókori győzteseket olajágból font koszorúval koronázták meg. Ezt a hagyományt elevenítették meg ezen az újkori olimpián. A védjegy a színét a görög nemzeti zászlótól kapta.
Magyarország a 2004. évi nyári olimpiai játékokon 209 sportolóval vett részt. Összesen 144 olimpia pontot gyűjtöttek, ami az érem táblán a 13. helyet jelentette.



Arany érmeseink:
Igali Diána Sportlövészet-skeet (75 korong)
Janics Natasa kajak egyes 500 m
Férfi kajak négyes 1000 m (Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Storcz Botond, Horváth Gábor)
Női kajak kettes 500 m (Kovács Katalin, Janics Natasa)
Majoros István Birkózás-kötöttfogás 55 kg
Nagy Tímea Vívás-párbajtőr egyéni
Férfi vízilabda csapat (Benedek Tibor, Biros Péter, Fodor Rajmund, Gergely István, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Molnár Tamás, Steinmetz Ádám, Steinmetz Barnabás, Szécsi Zoltán, Varga Tamás, Vári Attila)
Vörös Zsuzsanna Öttusa egyéni
Ezüst érmesek:
Atlétika - Diszkoszvetés: Kővágó Zoltán
Vívás: Nemcsik Zsolt
Úszás - Mellúszás, 200m: Gyurta Dániel
Súlyemelés - női (69kg): Krutzler Eszter
Kajak-kenu - női négyes, 500 m: Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga
Férfi párbajtőr-csapat: Boczkó Gábor, Imre Géza, Kovács Iván, Kulcsár Krisztián
Bronz érem:
Úszás - Vegyes, 400m: Cseh László
Kajak-kenu:
Férfi kenu kettesek, 1000 m: Kozmann György, Kolonics György
Férfi kenu egyesek, 1000 m: Vajda Attila

Olimpiai képtáram: Link Nagyon sok érdekes kép van feltöltve


 
 
0 komment , kategória:  Olimpia  
2000 nyári olimpia Sydney
  2008-07-23 20:24:58, szerda
 
  2000 nyári olimpia Sydney



Magyarország a 2000. évi nyári olimpiai játékokon 178 sportolóval vett részt. A magyar sportolók tizenöt sportágban, összesen százharmincöt olimpiai pontot szereztek. Az érem táblán 10. helxen álltak.



Arany érmeseink:
Csollány Szilveszter, torna, gyűrű
Kolonics György, kajak-kenu, kenu egyes, 500 m
Kovács Ágnes, úszás, 200 m mell
Nagy Tímea, vívás, párbajtőr, egyéni
kajak-kenu, kenu kettes, 500 m (Novák Ferenc, Pulai Imre) nézd meg az videón:
Olimpia bajnok volt: Pulai és Novák Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2008-07-23 20:08:08
feltöltő: maroka
nézettség: 1980
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: Olimpia, bajnok, volt:, Pulai, és Novák,
kategória: sport
leírás: Olimpia bajnok volt: Pulai és Novák kajak páros 2000 Sydney

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!



kajak-kenu, kajak kettes, 500 m (Vereckei Ákos, Storcz Botond)
kajak-kenu, kajak négyes, 1000 m (Horváth Gábor, Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos)
vízilabda (Benedek Tibor, Biros Péter, Fodor Rajmund, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Kósz Zoltán, Märtz Tamás, Molnár Tamás, Steinmetz Barnabás, Szécsi Zoltán, Székely Bulcsú, Varga Zsolt, Vári Zsolt)
Ezüst érmeseink:
Balogh Gábor, öttusa, egyéni
Bárdosi Sándor, birkózás, kötöttfogás, 85 kg
Márkus Erzsébet, súlyemelés, 69 kg
kajak-kenu, kajak kettes 500 m (Kovács Katalin, Szabó Szilvia)
kajak-kenu, kajak négyes, 500 m (Kovács Katalin, Kőbán Rita, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet)
kézilabda (Balogh Beatrix, Deli Rita, Farkas Andrea, Farkas Ágnes, Kántor Anikó, Kökény Beatrix, Kulcsár Anita, Lőwy Dóra, Nagy Anikó, Pádár Ildikó, Pálinger Katalin, Pigniczki Krisztina, Radulovics Bojana, Simics Judit, Siti Beáta)
Bronz érem.
Erdei Zsolt, ökölvívás, 75 kg
Igaly Diána, sportlövészet, skeet
kajak-kenu, kajak kettes, 1000 m (Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián)

Olimpiai képtáram: Link Nagyon sok érdekes kép van feltöltve



 
 
0 komment , kategória:  Olimpia  
1996 nyári olimpia Atlanta
  2008-07-23 19:52:21, szerda
 
  1996 nyári olimpia Atlanta



Magyarország a 1996. évi nyári olimpiai játékokon 214 sportolóval vett részt. Összesen 150 olimpiai pontot szereztek, ami az érem táblán a 12. helyre volt elég. Olimpia történetében eddig ez volt a leg gyengébb Magyar eredmény.



Arany érmeseink:
Czene Attila úszás-200 m vegyes
Egerszegi Krisztina úszás-200 m hát
F. kenu kettes 500 m (Horváth Csaba, Kolonics György)
Kiss Balázs atlétika-kalapácsvetés
Kovács István ökölvívás-54 kg
Köbán Rita kajak-egyes 500 m
Rózsa Norbert úszás-200 m hát
Ezüst 4 db és bronz 10 db. érmesekről nincs adat.

Olimpiai képtáram: Link Nagyon sok érdekes kép van feltöltve


 
 
0 komment , kategória:  Olimpia  
1992 nyári olimpia Barcelona
  2008-07-23 19:39:25, szerda
 
  1992 nyári olimpia Barcelona



Magyarország a 1992. évi nyári olimpiai játékokon 217 sportolóval vett részt.208 olimpia potnot gyűjtöttek össze. Az érem táblán a 8. helyen voltak.



Az 1992. évi nyári olimpiai játékok 169 ország kilencezer-kilencszázötvenhat sportolója vett részt.
Arany érmeseink:
Darnyi Tamás úszás-200 m vegyes, 400 m vegyes
Egerszegi Krisztina úszás-100 m hát, 200 m hát, 400 m vegyes
Farkas Péter birkózás-szf. 82 kg
N. kajak négyes 500 m. (Czigány Kinga, Dónusz Éva, Köbán Rita, Mészáros Erika)
Kovács Antal cselgáncs-95 kg
Ónodi Henrietta torna-ugrás
Repka Attila birkózás-kf. 68 kg
Szabó Bence kardvívás-egyéni
Ezüst érmeseink: 12 db. és Bronz érmesekről 7 db.nincs leírás.

Olimpiai képtáram: Link Nagyon sok érdekes kép van feltöltve



 
 
0 komment , kategória:  Olimpia  
1988 nyári olimpia Szöul
  2008-07-23 19:23:24, szerda
 
  1988 nyári olimpia Szöul



Az 1988. évi nyári olimpiai játékokon 188 sportoló képviselte Magyarországot. A megnyitó ünnepségen a magyar zászlót Vaskuti István olimpiai bajnok kenus vitte. A magyar csapat nyolc sportágban összesen 18 - 11 arany-, 6 ezüst- és 6 bronz- - érmet szerzett. A legeredményesebb magyarországi versenyző Darnyi Tamás úszó volt. Összesen 211 olimpiai pontot szeretzek, mely az érem táblán a 6. helyet biztosította.
Arany érmeseink
Sike András, birkózás, kötöttfogás, 57 kg
Martinek János, öttusa, egyéni
öttusa csapat (Martinek János, Mizsér Attila, Fábián László)
kajak négyes, 1000 m (Ábrahám Attila, Csipes Ferenc, Gyulay Zsolt, Hódosi Sándor)
Gyulay Zsolt, kajak egyes, 500 m
Borkai Zsolt, torna, lólengés
Darnyi Tamás úszás, 200 m vegyes és 400 m vegyes (2000-től a Magyar Úszó Szövetség alelnöke lett. 2002-ben Csik Ferenc-díjat kapott.)
Szabó József, úszás, 200 m mell
Egerszegi Krisztina, úszás, 200 m hát (Minden idők legfiatalabb női olimpiai bajnoka, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjének tulajdonosa.)
kard csapat (Bujdosó Imre, Csongrádi László, Gedővári Imre, Nébald György, Szabó Bence)
Ezüst érmeseink:
Komáromi Tibor, birkózás, kötöttfogás, 82 kg
kajak négyes, 500 m (Géczi Erika, Kőbán Rita, Mészáros Erika, Rakusz Éva)
Jacsó József, súlyemelés, 110 kg
Messzi István, súlyemelés, 82,5 kg
Egerszegi Krisztina, úszás, 100 m hát
Güttler Károly, úszás, 100 m mell
Bronz érem:
kajak kettes, 500 m (Ábrahám Attila, Csipes Ferenc)
Isaszegi Róbert, ökölvívás, 48 kg
Kovács Zoltán, sportlövészet, gyorstüzelő pisztoly
Záhonyi Attila, sportlövészet, kisöbű sportpuska, 60 lövés, fekvő
női tőr, csapat (Jánosi Zsuzsa, Kovács Edit, Stefanek Gertrúd, Szőcs Zsuzsa, Tuschák Katalin)
férfi tőr, csapat (Busa István, Érsek Zsolt, Gátai Róbert, Szekeres Pál, Szelei István)

Olimpiai képtáram: Link Nagyon sok érdekes kép van feltöltve


 
 
1 komment , kategória:  Olimpia  
1984 nyári olimpia Los Angeles
  2008-07-23 19:08:45, szerda
 
  1984 nyári olimpia Los Angeles
Los Angeles kétszer, 1932-ben és 1984-ben adott otthont Nyári Olimpiai Játékoknak, utóbbi ,,csonka olimpia" volt, a politikai feszültségek miatt a Szovjetunió kezdeményezésére a legtöbb kelet-európai ország, így Magyarország sem vett részt rajta.



Az erdményekről nincs leírás.

Olimpiai képtáram: Link Nagyon sok érdekes kép van feltöltve
 
 
1 komment , kategória:  Olimpia  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2008.06 2008. Július 2008.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 136 db bejegyzés
e év: 1158 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 580
  • e Hét: 23640
  • e Hónap: 56794
  • e Év: 290541
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.