Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Langyos ellenzék, meleg Budape
  2008-07-04 21:41:35, péntek
 
 
Langyos ellenzék, meleg Budapest

Olvasom, hogy Budapesten kilencvenkét meleg tanya várja a szórakozni és élvezkedni vágyó homoszexuálisokat. Az, hogy minden évben provokatív módon megrendezik a melegek felvonulását, és ehhez még politikai támogatást is kapnak a főpolgármestertől és mindezt a politikai elit hallgatólagosan tudomásul veszi, ez maga a botrány.




A rendőrség első lépésben elutasítja jogos és alapos indokkal a felvonulást, majd a liberálisok politikai hisztériakampányba kezdenek a melegek jogaiért és ennek hatására a rendőrség megváltoztatja határozatát és mégis engedélyezi a fajtalankodók önmutogatását. (Hogy is van ez? Politikamentes rendőrség? Ugyan kérem!)

Nem kívánok ennek a torz és életellenes aberrált rendezvénynek a társadalmi, morális veszélyeire kitérni, csak a politikai elit felelősségére hívnám fel a figyelmet.

Egy társadalom erkölcsi, politikai stabilitásáért az a hatalmi elit felelős, amely az ország irányítását végzi, ebbe az elitbe bele tartoznak a politikusok, a gazdasági, a rendfenntartó erők, a kultúra irányítói, a médiák tulajdonosai és ne felejtsük el az egyházak vezetőit sem. Ez az elit most hallgat, várja az események alakulását, hogy na mi lesz szombaton. Már megint verni fogják azokat a szegény mimózalelkű melegeket azok a szélsőséges, rasszista, fasiszta bandák? Látják! - Hallom előre. - Ezek az árpádsávos szélsőségesek veszélyeztetetik a társadalmi békét! Hát nem, liberális bűntolnokok, nem mi veszélyeztetjük a társadalmat, hanem ti!

Értem én, hogy miért kell nektek folyton provokálni a társadalom egészségesebb részét. Értem én a gondolatmeneteteket. - Már nehogy azt higgye az ország normálisabb fele, hogy az ő értékrendje adja a törvényt. Nem bizony! A mi aberrált elkorcsosult lényünk a modern, a jövő, a követendő! Mi megvédjük és terjesztjük a bűnt, hogy a mi bűnünk erénnyé váljon.

Tisztelt(?) sunnyogó, beszari elit! Vegyétek tudomásul, hogy az erkölcs, az élet nevében jogunk van fellépni a perverzitás propagálása ellen. Azt és ott dugnak meg homokos védenceitek amit és ahol akarják, csak ne lássuk és ne dicsekedjenek vele. Legyen a magánügyük és ne transzformálják fel közüggyé a maguk perverzitását, abnormális mocskos szexuális eltévelyedésüket.

Legfőképpen a keresztény, konzervatív, polgári erőket nem értem. Miért nem állnak ki az erkölcs és a normális életvitel mellett. Miért hagyják, hogy egy abnormális főpolgármester és miniszterelnöke írja felül az erkölcsöt.

Bármi történjen is a melegfelvonuláson és azt követően, a felelősség a jelenlegi hatalomé. Kormánytól, ellenzékestül, egyre megy.


Takács András

Magyarországért Párt
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lezárult a bizonyítási eljárá
  2008-07-04 20:58:52, péntek
 
 

Lezárult a bizonyítási eljárás a Kulcsár-ügyben

Lánchíd Rádió, p, 2008-07-04 16:19



Befejeződött a bizonyítási eljárás a Kulcsár-ügyben, és megkezdődtek a perbeszédek a Fővárosi Bíróságon a milliárdos sikkasztással vádolt egykori bróker és társai büntetőperében pénteken.

Az ügyész öt és fél órásra tervezett perbeszédének elején Kulcsár Attilát különösen jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztással és folytatólagosan elkövetett magánokirat hamisítással vádolta. A vád szerint Kulcsár 23 milliárd forint illegális mozgatásával 8,6 milliárd forint kárt okozott. Kulcsár mellett Rejtő E. Tibort, a K&H bank volt vezérigazgatóját bűnsegédként elkövetett sikkasztással vádolják.

A K&H brókerbotrány 2003-ban robbant ki, a Fővárosi Főügyészség három éve emelt vádat, a büntetőper két éve kezdődött el.

(FH)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Homokos felvonulás előtt még e
  2008-07-04 20:56:21, péntek
 
 
Kiakadt az SZDSZ Új Degenerációja!
Homokos felvonulás előtt még egy buzeráns rikácsolás.
senkialfonz, p, 2008/07/04 - 14:51


A degenerált buzeoliberális politikus felhívta a kormánybiztos figyelmét, hogy az emberek szombaton is élni szeretnének alkotmányos jogaikkal.

Megbukott az Új rend programja és annak kormánybiztosa - mondta az SZDSZ Új Degeneráció vezetője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón, a VIII. kerületi buzilebujt ért szerdai támadás kapcsán.

Léderer András szerint Kondorosi Ferenc kormánybiztosnak elvileg felelősnek kellene lennie azért, hogy ne dobhassanak Molotov-koktélt melegbárokra, vagy ha ez mégis megtörténik, akkor minél hamarabb megtalálják a felelősöket.

Hozzátette, hogy az államtitkárról általában akkor lehet hallani, ha tilosban parkol vagy ha 19 millió forintért 90 ezer példányban juttatnak el kiadványokat érettségiző diákoknak, amiben elmagyarázzák, miként tudnak élni az Alkotmányban biztosított jogaikkal.

"Ezúton szeretnénk felhívni Kondorosi Ferenc figyelmét, hogy állampolgárok szombaton is szeretnének élni alkotmányos jogaikkal, szeretnének felvonulni saját alapvető jogaik mellett, ezt azonban ellentüntetők megpróbálják megakadályozni, szétverni" - mondta a fővárosi betegfelvonulás kapcsán Léderer Bandika.

Egyúttal emlékeztetett arra, hogy a tavalyi buzeráns utcai hömpölygés elleni támadás tetteseit sem találta meg a rendőrség. Megjegyezte: akkor ő közösség elleni izgatás miatt feljelentést tett, de a rendőrség "nem igazán tett meg mindent" annak érdekében, hogy a közismert ellentüntetőket megtalálják és bevigyék. Hozzátette, hogy idén az ellentüntetők még nyíltabban szervezkednek.

A degenerált liberális aljadékpárt ifjúsági szervezetének vezetője úgy összegzett, hogy az Új rend programja és annak kormánybiztosa képtelen megfelelő választ adni azokra a cselekedetekre, amik Budapest utcáin történnek.

"Kíváncsi vagyok arra, hogy Kondorosi Ferenc milyen együttműködést tervez a titkosszolgálatokkal, hogy ezeket az elkövetőket felkutassák. Kérdés, valóban az-e a feladata a nemzetbiztonsági szolgálatoknak, hogy újságírókat figyeljenek meg" - közölte Léderer András. Szerinte inkább a Molotov-koktélos támadókat kellene megtalálni.

Újságírói kérdésre azt mondta, a tavalyi buzifelvonuláson a rendőrség két hibát is elkövetett. Nem készült fel arra, hogy fizikai támadás is érheti az erkölcstelen betegeket és nem biztosította azokat a helyeket, ahová a felvonulók utólag szórakozni mentek.

A Magyar Talmudista Iroda kérdésére hozzátette: biztos abban, hogy a szervezők megkérték a rendőröket arra, a múlt évinél nagyobb számban biztosítsák a feltűnési viszketeg, deviáns fartúrók / köcsögök és leszbicicusok rendezvényét.

Tudomása szerint az Oktogonnál találkoznak a buzifelvonulás résztvevői az ellentüntetőkkel és a két csoport a két szerviz úton halad el egymás mellett. Megjegyezte: nem ért egyet a másik tüntetés résztvevőivel, de örül neki, hogy nem próbálták mondvacsinált módszerekkel megakadályozni, hogy ők is illően köszönthessék a homokosok menetét.

( Híradó nyomán Szent Korona Rádió )

http://szentkoronaradio.com/belfold/2008_07_04_kiakadt-az-szdsz-uj-degeneracioja
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ellopták az erdőt, a tulajt bü
  2008-07-04 20:53:38, péntek
 
 
Ellopták az erdőt, a tulajt büntetik érte

electron, p, 2008/07/04 - 20:56



Több mint egymilliós büntetést kell fizetnie azoknak a monoki erdőtulajdonosoknak, akiknek ellopták erdejük egy részét. Nem értik, miért azt sújtja az erdészeti hatóság, akit megkárosítottak?

Abszurdnak tűnő történet játszódik le a monoki erdőtulajdonosokkal. A történet lényege, hogy a falut övező területen jelentős mennyiségű fát loptak el tolvajok. Az erdészeti hatóság tudomást szerezve a dologról összehívta a tulajdonosokat, szakembereik megtekintették és felmérték kárt, majd közölték: büntetésre kell számítaniuk, mert nem jelentették be a lopást.
Az érintettek ledermedtek a közlés hallatán. Mivel az önkormányzat épületében volt ez a hivatalos találkozó, a polgármester is rögtön tudomást szerzett róla és azonnal feljelentést tettek a rendőrségen a falopások ügyében. Ennek ellenére az erdészeti igazgatóság kiküldte az érintetteknek a határozatot, amiben tudatták: 1 millió 215 ezer négyszáz forint bírságot kell egyetemlegesen megfizetniük. Egy biankó csekk is érkezett a levélben.

Lyukak az erdőben és a hűtőn

A szociális rendelet megváltoztatása kapcsán közismertté vált Szepessy Zsolt polgármester szerint felháborító az eljárás, ezért az önkormányzat ügyvédje az ügy kárvallottjainak segítséget nyújtott a fellebbezés elkésztésében. Mint fogalmazott: "Mégsem járja, hogy azok, akiket megloptak, még büntetéssel is sújtsák." A falu első embere pénteken saját kocsiján akarta kivinni a falopások helyszínére munkatársunkat, de közben éppen egy kivágott fa, a fűben észrevehetetlenül álló törzscsonkja komoly kárt okozott a gépkocsiban. kilyukasztotta a hűtőt. A tetthelyen egyébként jól látható volt, hogy helyenként mintegy negyed hektárnyi területen tarra vágták az erdőt. A fát pedig elvitték.

Az erdőben lakjon?

Galatóczki Ferenc, az egyik kárvallott nem érti a történteket, és igazából még azt sem tudja, hogy hol van erdőrésze, amit megörökölt. Most meg azt akarják, hogy fizessen mert meglopták. A büntetést nem tudja kifizetni. Reméli, hogy jogorvoslati kérelmük sikerrel jár. Kezét széttárva közölte: ha elutasítanák a fellebbezést, és netán a tartozás, pontosabban a meg nem fizetett bírság fejében lefoglalnák a házát nem maradna más, mintsem kiköltözzön erdőbe. "Vegyen nekem sátrat az állam, lásson el gyógyszerrel és mással. Leélem életem az ellopott fák teremtette tisztáson. Legfeljebb magara gyújtanám az erdőt..." - tette hozzá elkeseredetten.

Miért a károsultakat büntetik?

Aligha gondolja bárki, hogy maguk a tulajdonosok termeltek ki jelentős mennyiségű fát a monoki erdőben, mégis ők kaptak a nyakukba büntetést. Miért?
A határozatot hozó erdészeti hatóság, a hosszú nevű B.-A.-Z. Megyei MGSZH (Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal) Erdészeti Igazgatóságának első embere, Csomós János elmondta: az erdészeti törvény pontosan szabályozza a teendőket, a felelősséget. E szerint az erdőben erdőgazdálkodásnak kell folynia, aminek felelőse a tulajdonosok által kijelölt személy. Ilyen erdőgazdálkodó nem volt az említett területen. Annak ellenére nem volt, hogy ennek szükségességére felhívták a figyelmüket, és már 2004-ben határozatban kötelezték a tulajdonosokat erdőgazdálkodó kijelölésére.

Feljelentendő

Erdőgazdálkodó hiányában pedig a kötelezettség a tulajdonosokat terheli - jelentette ki Csomós János. Hozzátette: Lehetőség van, illetve lett volna arra - szintén az erdőtörvény értelmében -, hogy mentesüljenek a büntetés alól, amennyiben idejében jelzik (feljelenés formájában a rendőrségen és az erdészeti hatóságnál), hogy az erdejükben falopás történik. Ilyen jelzés nem érkezett az utóbbi három évben se a rendőrségre, se hozzájuk.
Az igazgatótól megtudtuk: tavasszal született az első fokú határozat. Ezt megfellebbezte a tulajdonosok nagy része. Másodfokú döntés még nem született.

(boon.hu)


http://szentkoronaradio.com/belfold/2008_07_04_elloptak-az-erdot-a-tulajt-bunteti k-erte
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pilhál György: Lucullusi napok
  2008-07-04 20:51:29, péntek
 
  Pilhál György: Lucullusi napok
2008. július 4. 11:24


MNO

Pilhál György:

Dobogókőn túrázott minap az MSZP élvonala, pontosabban a kisebbségbe szöttyedt kormány negyvenöt (!) tagja. A kétnapos tanácskozásnak megadták a módját, legalábbis a számlák erre utalnak. Étkeztetésre és elszállásolásra 1,6 millió forintot költöttek, vagyis nem sátorban aludtak. A szálloda és a környék biztosítására 8,1 millió jutott. A rendezvényt a rendőrség és a Köztársasági Őrezred biztosította, az esemény idejére a Pilis Hotel környékét teljesen lehallgathatatlanná tették, ki ne szűrődjön bármi is a bent történtekről. (Aztán megint lenne egy újabb őszödi beszéd.) Valamelyik újságíró feltette a kérdést, miért nem a Parlamentben tartották a válságtanácskozást. A leleményes kormányszóvivők feltalálták magukat: a miniszterelnök azt szerette volna, hogy a résztvevők kizárólag az ország sorsát érintő súlyos kérdésekkel foglalkozzanak. Csak halkan kérdezem: mivel foglalkoznak akkor odabent, az Országházban?

(Magyar Nemzet, 2008. július 4.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Keservesen fogy a magyar
  2008-07-04 20:49:08, péntek
 
  Keservesen fogy a magyar
2008-07-04 14:15 barikád.hu


Mindenütt fogy a magyar népességMindenütt fogy a magyar népességFolyamatosan csökken Szlovákiában a magyarok száma - derül ki a pozsonyi statisztikai hivatal legfrissebb adataiból.

1993-ban még 568 500 magyar nemzetiségű polgár élt Szlovákiában, ami az összlakosság 10,7 százalékát jelentette. Tavaly már csaknem 55 ezerrel kevesebben, mindössze 513 700-an vallották magukat magyarnak, ami a lakosság 9,5 százalékát teszi ki.

Teljesen pontos adatok csak a 2011-es népszámlálás után lesznek, azonban a statisztikai hivatal a tízévenként ismétlődő népszámlálások között a községekből érkező jelentések alapján is figyeli és frissíti a demográfiai mutatókat.

Ludmila Benkovicova, a statisztikai hivatal elnöke szerint a magyarok arányának csökkenése elsősorban nem az asszimiláció következménye. A többségében magyarok által lakott régiókban ugyanis kisebb a népszaporulat és alacsonyabb az átlagéletkor, mint az ország északi területein.

Mindemellett országos viszonylatban is gondot okoz, hogy csökken a természetes népszaporulat. A statisztikai hivatal jelentése szerint egy szülőképes korú nőre átlagosan másfél gyermek jut, de az utóbbi években jelentősen csökkent az élve született gyermekek száma, 2007-ben 18 ezerrel kevesebb gyermek született, mint 1993-ban. Egyedül a cigány lakosság száma nő!

Az elmúlt 15 évben - főleg a halálozási mutatók kedvező alakulása és a külföldiek letelepedése miatt - 86 ezerrel gyarapodott Szlovákia lakossága, az év elején az össznépesség elérte 5,4 milliót.

Vagyis ismét rá kell ébrednünk azon szomorú tényre, hogy míg a szomszédos országok népessége évről évre gyarapodik, élükön a cigányokkal, addig egyedül a magyar fogy keservesen itthon is és a határon túl is.

inforadio.hu - barikád.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
a fideszes "ellenállás" infant
  2008-07-04 20:40:36, péntek
 
  a fideszes "ellenállás" infantilis

Ennyi tellik tőlük. Kényelmesen hátradőlve várják a 2010-et, hogy eggyel előréb ülhessenek. Addig meg vígan hajat növesztenek...
Nesztek, magyarok...
A haj átlagosan egy centit nő egy hónapban, így ha 2010 áprilisában lesz a következő parlamenti választás, Kövér haja 22-23 centivel lesz hosszabb. Azt meg már nem is érdemes fontolgatni, mi történik, ha 2010-ben mégsem a Fidesz győz...



Kövér addig nem vágat hajat, míg Gyurcsány van kormányon
2008. július 4. 08:06


MNO
Felesége megpróbálta jobb belátásra téríteni, de Kövér László hajthatatlan: addig nem vágatja le hosszúra nőtt haját, amíg Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök, és az MSZP van kormányon.


Az ellenzéki párt választmányi elnöke az egyik bulvárlapnak azt nyilatkozta: csak akkor megy fodrászhoz, ha már nem Gyurcsány Ferenc lesz a miniszterelnök, és az MSZP-t is lecserélik a választók.

,,A hajam a ma divatos retróhatást sugallja. Ráadásul a kormányzás miatt is ilyen érzése van az embernek. Amíg Gyurcsány úgy bitorolja a hatalmat, mint ahogy a szovjetek tették, addig ez így is lesz" - közölte Kövér.

(hirado.hu)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újra Berlinben Hitler - ahogy
  2008-07-04 20:34:21, péntek
 
  Újra Berlinben Hitler - ahogy a zsidók láttatni akarják
2008.07.04. 12:14

Vitákat váltott ki Németországban, hogy a Berlinben megnyílt Madame Tussauds-panoptikumban helyet kapott az ország egykori nemzetiszocialista vezetője is. A "biztonság" kedvéért Adolf Hitler megnyomorított viaszbábujához közel sem mehetnek a látogatók, és nem is fényképezkedhetnek vele. A zsidók főmuftija elégedett.


A Führer görnyedt alakja életének utolsó napjait idézi, legalábbis ahogyan a Bukás című film is ábrázolta. A bunkerszerű környezetben egy megtört, púpos alak ül az íróasztal mögött, a falon az egykor meghódított Európa térképe látható.

A viaszbábut bevallottan azért formálták ilyenné, mert nem akarták, hogy nemzetiszocialista szimpatizánsok zarándokhelyévé váljon a panoptikum. Ezt szolgálja az a szabály is, hogy más figurákkal szemben Adolf Hitlert nem lehet megérinteni, és közös fényképet sem lehet készíteni. Ha valaki mégis megpróbálja, a teremőrök azonnal kivezetik. Feltevődik a kérdés: miért rettegnek így tőle holtában is?


"Úgy akartuk megmutatni, ahogyan az utolsó napjaiban kinézett. A felmérésünk szerint az emberek úgy vélik, hogy Adolf Hitler a történelem része, ezért szerepelnie kell" - nyilatkozta a múzeumot üzemetető cég regionális igazgatója. A viaszbábut több mint kétezer kép alapján alkották meg.

A németországi zsidók tanácsának főtitkára azt mondta: nincs kifogása a kezdeményezés ellen, mert az segíthet szétoszlatni az egykori diktátort övező mítoszt.

(The Times - InfoRádió - Welt nyomán)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az ír pofon
  2008-07-04 20:19:57, péntek
 
  Meg kell venni kilóra az európaiakat

Mi van már a bécsi cukrászdámmal?

* Magyari Péter - magyarip@mail.index..hu

| 2008. július 4., péntek 16:15

A lisszaboni szerződés bukása zavarba hozta az unió vezetőit. Valószínűleg nem lehet az abban foglalt szabályok szerint megtartani a jövő nyári EP-választásokat és tolódhat Horvátország belépése is. Sarkozy és Merkel megpróbálják valahogy mégis keresztül verni a szerződést, ám ennek módját talán még ők sem tudják.
Az ír pofon

Megtörtént, amitől az EU legtöbb politikusa már hónapok óta félt: az ír népszavazáson elbukott a lisszaboni szerződés. A a bukásról és a tétről már korábban beszámoltunk, [1] így most a kiútkeresésről lesz inkább szó.
"Tisztelet az ír szavazásnak!" - áll a brüsszeli tüntetők transzparensén

A lisszaboni szerződés támogatói alapvetően háromféleképpen reagáltak az ír népszavazás után. Az egyik jellemző vélemény volt, hogy találjanak akkor ki valamit az írek, adjon javaslatot az ír kormány, hogy mi legyen most. A radikálisabbak azt emlegették, hogy Írország döntse el, hogy ki akar-e lépni az EU-ból, de ne húzza vissza a többieket. Változtassák meg az ír alkotmányt, hogy ne kelljen mindig népszavazást tartani, ha hozzányúlnak az alkotmányhoz (ehhez persze szintén népszavazás kéne). Ez az elkeseredett és sértett hozzáállás az első napokban volt hallható, igazából sok értelme nincs, mert csak közösen lehet dönteni a továbbiakról, ráadásul az írek részéről fel sem merült a kilépés lehetősége. A népszavazás eredménye miatt pedig nem lehet büntetni egy államot sem.

Egy második népszerű változat szerint az íreket ki kellene hagyni az integráció nekik fájó részéből. Dánia már kapott felmentést bizonyos közös ügyek alól a kilencvenes években, több ország nem vezette be az eurót és a schengeni határvédelemhez sem csatlakozott mindenki. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű: az írek a lisszaboni szerződést utasították el a népszavazáson, nem annak egyes elemeit. Egy írekre szabott csonka-szerződést valószínűleg újra meg kellene szavaztatni, és kicsi az esély, hogy ez sikerrel működhetne a közeli jövőben. Ráadásul a brit kormány és néhány más tagállam is jelezte, hogy nem lenne jó ötlet tovább szaporítani a különbségeket a tagállamok között.


A harmadik és a hónap végére legtöbbet emlegetett forgatókönyv szerint meg kell szerettetni az EU-t lakosaival. Az alkotmány franciaországi és hollandiai elutasítása, illetve a mostani írországi nem után világossá vált, hogy az EU nem elég népszerű, az emberek nem értik, hogy miért lenne ez jó nekik. A megoldás a jobb kommunikáció mellett a népszerű intézkedések meghozatala lehet. A bizottság eleve komoly szociális csomag elfogadását tervezte a következő félévre, ezt most nagyon hangsúlyosan kommunikálják majd. A soros elnökséget júliusban átvevő Franciaország elnöke pedig újra elővette a tervét, hogy csökkentsék az üzemanyagok adóját. Leegyszerűsítve, ha az EU olcsóbb tankolást biztosít, akkor biztosan népszerűbb lesz. Az alig titkolt új cél, hogy népszerű intézkedésekkel tegyék szimpatikusabbá az EU-t, és akkor fokozatosan megszeretik majd a polgárok.
Jövő nyárra ez nagyon kellett volna

Nem ez az első eset, hogy egy népszavazás keresztbe tesz az EU reformjának, az íreknek például kétszer kellett szavazniuk a nizzai szerződésről is, mire elfogadták (enélkül Magyarország sem csatlakozhatott volna az EU-hoz, most Horvátország csatlakozását veszélyezteti az ír nem). Azért aggódnak most jobban Brüsszelben, mert kevés az idő. Nyáron lejár az EP-képviselők mandátuma és a 27 országra szóló EP-választást már a lisszaboni szerződés szabályai szerint akarták megtartani (változott volna az egyes országok képviselőinek létszáma). Ősszel lejár a biztosok mandátuma is, és az ő utódjaikat is a lisszaboni rendszer szerint akarták megválasztani (nem járt volna egyszerre minden tagállamnak biztosi poszt például).
Nem lesz elnöke januárban az EU-nak, maradnak az elvontabb jelképek

Egyelőre senki sem tudja, hogy mi lesz, de a legvalószínűbbnek az látszik, hogy nem lehet a reformokat bevezetni 2009 első felében. Így az EP-választásokat nagy eséllyel a mostani szabályok szerint tartják meg, nem változik a tanácsban a szavazás rendje sem és nem lesz elnöke az EU-nak januártól. A kérdés, hogy a következő ötéves ciklusban végig így lesz-e.

Barroso bizottsági elnök felszólította a lisszaboni szerződést még nem ratifikált tagországokat, hogy ne ijedjenek meg az ír nemtől, biztos, ami biztos, csatlakozzanak a szerződéshez. Ennek ellenére már a német, a cseh és a lengyel államfők is jelezték, hogy hiába fogadták el parlamentjeik a szerződést, nem írják alá a ratifikációt. Közülük a legnagyobb brüsszeli nyomás a lengyel elnökre nehezedik, mert a német és a cseh államfők alkotmánybírósági döntésekre várnak, míg Kaczinsky egyszerűen csak azért nem írt alá, mert az írek úgyis elbuktatták a szerződést.

A dán miniszterelnök bejelentette, hogy talán elmarad a szeptemberre tervezett népszavazás az euró bevezetéséről, és a korábbi, a maastrichti szerződéshez kapcsolódó dán mentességek visszavonásáról.
Brüsszelben új népszavazást akarnak

Bizottsági forrásaink szerint Brüsszelben számítottak a nemek győzelmére, ezt sejtették a közvélemény-kutatási adatok, de arra nem gondoltak, hogy ilyen magas részvétel (53,4%) mellett ekkora lesz a nemek aránya (53,1%). Brüsszelben arra számítottak, hogy alacsony részvétel esetén esetleg egy erős kampánnyal meg lehetne ismételtetni akár egy éven belül a népszavazást, és akkor csak fél évet csúszna a lisszaboni szerződés hatályba lépése. Ez akkor lett volna könnyen keresztülvihető, ha az ír választók kevesebb mint a fele ment volna el.

A júniusi EU-csúcson nem találtak megoldást a tagállamok vezetői. Az ír kormányfő nem mondta meg, hogy hajlandó lenne-e kiírni egy újabb népszavazást a közeljövőben. Azt javasolta inkább, hogy októberben térjenek vissza a kérdésre.

Ennek ellenére egy Indexnek nyilatkozó magas rangú bizottsági munkatárs azt mondta, hogy a legvalószínűbb mégiscsak az lehet, hogy egy új népszavazásra buzdítják az íreket. "Az a szürreális az egészben, hogy azzal kell kampányolnunk, hogy mi nincs benne a lisszaboni szerződésben" - fogalmazott. Az ír nemek melletti kampányban ugyanis magasabb adókkal és liberális abortusz-törvénnyel és kórház-privatizációval riogatták az íreket, holott az EU ezt a kérdést nem akarja szabályozni, a szerződésben szó sincs ezekről. (Természetesen megalapozottabb érvek is szóltak a nem mellett: a lisszaboni szerződés valóban korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét és kevesebb lehetőséget hagy az egyes államoknak a vétózásra a közös döntésekkor.)

Rövid távon Horvátország járt a legrosszabbul. A horvát csatlakozás jövőre lett volna esedékes, de a német kancellár és a francia elnök már jelezték, hogy az unió mostani működését szabályozó nizzai szerződés modelljéhez új tagország már nem csatlakozhat. Ugyanakkor a bizottság külügyi főigazgatóságán dolgozó forrásunk szerint ők mindent megtesznek, hogy ne csússzon a bővítés. "Az volna a legrosszabb, ha most két évre minden leállna, mint az alkotmány bukása után történt".

Leginkább Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök akarják megmenteni a lisszaboni szerződést az európai nagyhatalmak közül. Sarkozy azt akarja, hogy a jövő nyári EP-választások előtt oldják meg az intézményi válságot, és azt ígérte, hogy ezért mindent megtesz a következő fél évben, amikor Franciaország lesz az EU soros elnöke. A brit parlament is ratifikálta a szerződést az írországi bukás után.
Sarkozy megoldást keres

Tárgyalás az oroszokkal, szerződés a bosnyákokkal

Júniusban végre összehozták a több mint egy éve halogatott orosz-EU csúcstalálkozót. A két hatalom közti viszony szabályozásáról tárgyaltak, leginkább az energetikai együttműködés lehetőségeiről. A Nyugat-Szibériában, nagy olajlelőhelyek tövében tartott tárgyaláson érdemi döntést nem hoztak, de ez most még nem is volt cél. Barroso bizottsági elnök annak örült, hogy ő is, és Medvegyev orosz elnök is jogászok, így biztosan jól megértik majd egymást.

Az EU egy kis csúszással, de aláírta a társulási szerződést Bosznia-Hercegovinával. A csatlakozási tárgyalások előszobájának tekinthető új viszony hatályba lépése hivatalosan azért késett, mert nem sikerült időben lefordítani az EU összes nyelvére a szerződést. A bosnyákok szerint viszont Brüsszelben azért húzták az időt, hogy a szerbek előbb aláírhassák hasonló szerződésüket. Az EU ugyanis a szerbekkel kötött megállapodást is felhasználta az ottani választási kampányban a nyugatosok támogatására.

Az EU feloldotta a Kuba ellen 2003-ban bevezetett gazdasági szankciókat, hogy így biztassák reformokra az új vezetőt, Raul Castrót. Szankciókat foganatosított viszont Iránnal szemben, az ottani atomprogram miatt. Válaszul az iráni kormány közölte, hogy kiveszik európai bankokban tartott pénzüket.
Versenyvizsgálatok

A bizottság közölte, milyen kifogásai [2] vannak az OMV és a Mol ügyében folytatott vizsgálattal. Az osztrák olajcég korábban jelezte, hogy felvásárolná a magyar vállalatot. A bizottság szerint leginkább a régió három nagy olajfinomítójának egy kézbe kerülése lehet aggályos (a pozsonyi és a százhalombattai finomító a Mol tulajdona, a schwechati az OMV-é.). Az osztrákoknak most megoldási javaslatokat kell tenniük, hogyan képzelnék el a monopolhelyzet feloldását (magyarul melyik finomítót adnának el például). A bizottság még szeptember közepéig vizsgálja az ügyet.

Egy másik magyar ügyben viszont döntést hoztak: az osztrák tulajdonú Spar felvásárolhatja a Plus magyarországi üzletláncát.

Nagy razzia volt a nagy mosóporgyártóknál. Az unió versenyhivatala árkartellt gyanít, ezért razziát tartottak több cég irodájában is. Brüsszelben hivatalosan nem mondták meg, hogy kik ellen folyik a vizsgálat, de kiderült, hogy adatokat biztosan kértek a Procter and Gamble, a Henkel, az Unilever és a Sara Lee cégektől.
Merkel hiába kapott májusban Károly-díjat a lisszaboni szerződés eröltetéséért

Szintén kartellgyanúval nyomoznak két nagy gázcég, a német E.on és a francia Gaz de France ellen. A két vállalat ellen az a fő vád, hogy megegyeztek, nem árulnak gázt egymás anyaországaiban. Ha a gyanú beigazolódik, akár éves forgalmuk 10 százalékára is megbüntethetik a két mamutot.
Jön egy EU-intézmény

Ahogy az már májusban sejthető volt, az EU tanácsa jóváhagyta, hogy Budapesten működjön az Európai Innovációs és Technológiai Intézet. A lágymányosi Infoparkban lesz a székháza. Korábban részletesen beszámoltunk az intézményről itt [3] és itt [4].
Hosszabb munkahét

A tanács évek óta tartó vitát fejezett be azzal, hogy a munkaügyi miniszterek megegyeztek a munkaidő-irányelvről. Eszerint a munkaadók túlórával együtt akár 60 órás munkahetet is előírhatnak, ha ebbe a dolgozók beleegyeznek, sőt, a rendelkezésre állást is beszámítva ez 65 órás munkahétté is kitolható. Sőt, ha kollektív szerződés rendelkezik erről, akkor még ennél is többet lehet majd dolgozni. Eddig az EU-ban 48 órás munkahét volt a túlórákkal együtt elrendelhető maximum.

A lehetséges hosszabbítás (egyáltalán nem kötelező a 65 órás munkahét) igénye már rég felmerült több tagországban is. Nagy-Britannia ugyanis kiharcolta, hogy bizonyos esetekben rájuk ne legyen érvényes a 48 órás heti munkaidő. Sok tagállam szerint ez túlzott előnyt biztosított a brit cégeknek, így mostantól minden tagállam élhet az eddig csak a britekre vonatkozó lehetőséggel. A döntés ellen hét ország szavazott, köztük Magyarország. Magyarország mellett Belgium és öt mediterrán ország próbált gátat vetni a túlóráztatás új szabályának. A döntés támogatói szerint viszont sosem lesz versenyképes Európa, ha az itt élők kevesebbet dolgoznak mint az amerikaiak vagy az ázsiaiak.

Dorgálások

A bizottság megszüntette Lengyelország ellen a túlzott költségvetési hiány miatt indított eljárást. (Ilyen eljárás jelenleg is folyik Magyarország ellen). Figyelmeztette viszont Romániát és Nagy-Britanniát, hogy kezdenek veszélyesen túlköltekezni.

A bizottság felszólította Magyarországot, hogy módosítsa a lakásvásárlásokra vonatkozó illeték-szabályokat. Brüsszel azt kifogásolja, hogy ha valaki az unió területén eladott lakásának árából akar újat venni Magyarországon, akkor azt nem számítják be az illeték kivetésekor.

Brüsszelben vizsgálják a debreceni villamost

Magyarország elküldte Brüsszelbe az első nagy projekt tervét: ezek azok az EU-s pénzből tervezett nagyberuházások, amelyek olyan sokba kerülnek, hogy csak brüsszeli jóváhagyással lehet elkezdeni őket. A 2013-ig tartó ciklus első ilyen magyar terve a debreceni 2-es villamos vonalának a kiépítése.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A kór neve: meggy
  2008-07-04 20:16:47, péntek
 
  A kór neve: meggy
2008-07-04 06:30:29

Árkartellt feltételeznek a meggytermelők, akik tegnap az alacsony felvásárlási árak ellen tiltakoztak. A gazdák egyúttal a versenyhivatalhoz fordultak.

A látlelet a következő: a felvásárlási ár kilónként 40-80 forint, a piacon pedig 200-450 forintot kérnek el a gyümölcsért. Eközben egy kiló meggy termelői költsége 105 forint. Tudniillik az üzemanyag, a permet és a vegyszerek ára, valamint a napszámosoknak kifizetett bér költségei egyre magasabbak.

Jogos a termelők panasza, hiszen már leszedni sem éri meg a termést. Sokan fontolgatják, hogy inkább kivágják a gyümölcsfákat, mert ahol a kiadás nagyobb, mint a bevétel, ott már aligha érdemes termelni. Itt tartunk most - a globális élelmiszerválság kellős közepén, a tekintélyes agrárhagyományok országban.

Ma a kór neve: meggy. Holnap a paradicsomon lesz a sor, majd a dinnye és a szőlő következik. A kereskedők pedig árkartellt játszanak. Szakértők viszont elmagyarázzák, hogy Európában ez a "trendi". A mai menü nem éppen a meggyleves. Sajnáljuk.

A kormányt sem különösebben zavarja a háborgó gazdák ügye, hiszen az agrárium súlya a magyar gazdaságban elenyésző. Pontosabban: azzá lett süllyesztve. A Hankook azonban húszmilliárd költségvetési ingyenforintot kapott, az idetelepülő Mercedesnek pedig negyvenmilliárd dukál. A kormány az idén mégis a gabonaterméstől várja a növekedés helyrebillenését. Itt valami hibádzik.

Amúgy döbbenetesek a statisztikák. A gazdasági kibocsátás pár százalékát teszi ki a mezőgazdaság teljesítménye, az élelmiszerfeldolgozó-iparral pedig együttesen éri el a tíz százalékot. Holott a magyar vidéknek megvannak a lehetőségei: az ország kétharmada alkalmas a művelésre, termékeink kiválók, és szakemberből sincs hiány. Érdemes azon is elmélkedni, hogy miközben a gazdák tiltakozásuk jeleként az Országgyűlés parkolójában kiszórták a termést, addig a parlament szakbizottsága tegnap rendkívüli ülésen tárgyalta volna az élelmiszerárak alakulását, de az ülésből csak beszélgetés lett...

A szocialista és a szabad demokrata képviselők nem jelentek meg az ellenzéki kezdeményezésű ülésen.
Persze a hatalmon lévők mondhatnák azt is, hogy nem érdemes részletesen foglalkozni egy-egy problémával. Vagy ne vigyen több meggyet a termelő a kereskedőnek, csináljon vele, amit akar.

Odaajándékozhatja a falunak, lerázhatja, vagy akár a fán is hagyhatja.

Ásó, kapa, nagy harag.

Szajlai Csaba
magyarhirlap.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2008.06 2008. Július 2008.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 653 db bejegyzés
e év: 10632 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 529
  • e Hét: 6261
  • e Hónap: 17372
  • e Év: 170868
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.