|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2008-09-16 13:04:08, kedd
|
|
|
* 4 tojás
* 50 dkg tehéntúró
* 12 dkg liszt
* 5 dkg füstölt szalonna
* só
* tejföl
1. Serpenyőben az apró kockákra vágott szalonnát megpirítjuk, majd kiszedjük egy kis tányérba, alig hagyva zsiradékot a serpenyőben.
2. Egy edénybe beletesszük a tojásokat, és néhány csipet sóval kicsit felverjük. Ehhez hozzáadjuk a lisztet, jól elkeverjük és így tulajdonképpen lágy galuskatésztát kapunk.
3. A galuskatésztához adjuk a túró felét (25 dekát), könnyedén elkeverjük. Az a lényeg, hogy ne folyjon, de ne is legyen kemény (lisztes), mert akkor nem lesz puha a kész galuska sem.
4. Forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk a túrós galuskákat. Ezt kávéskanállal vagy akár evőkanállal is tehetjük, mert a galuskákat jóval nagyobbra kell szaggatni, mint egyébként szokás. Pár (5-8) perc alatt puhára főzzük, de ügyeljünk arra, hogy ne főjjön szét.
5. A leszűrt galuskákat a serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a túró másik felét és alacsony lángon finoman megforgatjuk.
6. Tálaláskor a tetejére ízlés szerint pirított szalonnát és tejfölt tehetünk.
|
|
|
1 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2008-09-16 12:59:57, kedd
|
|
|
tésztához
* 200 g kristálycukor
* 150 g szobahőmérsékletű vaj
* 5 egész tojás
* 300 g liszt
* 1/2 cs. sütőpor
tetejére
* 600 g szilva
* 4 ek kristálycukor
* 1 ek őrölt fahéj
1. Egy tálban kikeverjük a vajat a cukorral. Hozzáadjuk egyenként az egész tojásokat, majd kisebb részletekben a sütőporral elkevert lisztet.
2. A masszát egy jól kivajazott kb. 32 x 25 x 5 cm-es tepsibe simítjuk.
3. Az alaposan megmosott, leszárított szilvákat kettévágjuk, magjukat kivesszük. Egy tálban összeforgatjuk a szilvát a cukorral és a fahéjjal, majd szorosan egymás mellé rendezve rárakosgatjuk a tészta tetejére.
4. 170 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) 30-35 perc alatt megsül.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2008-09-16 12:54:06, kedd
|
|
|
* 18 dkg porcukor
* 8 tojás
* 2 kk kakaó
* 18 dkg darált dió
* 1 ek zsemlemorzsa
* 1 cs sütőpor
a mázhoz:
* 15 dkg vaj
* 1 ek tej
* 15 dkg cukor
* 3 ek kakaó
1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig kikavarjuk a porcukorral.
2. A darált diót, a zsemlemorzsát, a 2 kk kakaót és a sütőport egy tálban elkeverjük, majd azt a tojássárgájás masszával jól összekeverjük. A habot lazán a tésztába forgatjuk.
3. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben, légkeverésen, 180 fokon, kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha kész, még melegen kifordítjuk a tepsiből és lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy deszka segítségével fordítsuk vissza.
4. Amíg a tészta hűl, elkészítjük a mázat. A vajat és kis edényben felolvasztjuk lassú tűzön, majd hozzáadjuk a tejet és a cukrot. Amikor felforrt, és a cukor is elolvadt, levesszük a tűzről és 3 ek kakaót belekeverünk (a kakaót vagy egy kis szűrő segítségével vagy egy kanállal nyomjuk porrá, hogy ne legyen csomós a máz). A mázat melegen ráöntjük a süti tetejére, így 2-3 mm vastag lesz rajta a csoki réteg.
5. Amikor megdermedt (kb.1 óra múlva), a tésztát kockára felvágva tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2008. Szeptember
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
102 db bejegyzés |
e év: |
1248 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 314
- e Hét: 803
- e Hónap: 2854
- e Év: 31077
|
|
|