Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Törvényileg tegyük kötelezővé?
  2008-09-16 11:58:16, kedd
 
  (Nyílt levél egyik Barátomnak)

Igen, szükség van arra a nemzetmentő programra, amit olyan eszmeiség
jegyében fogalmazunk meg, amely valóban felemelkedést jelent hazánk
minden egyes állampolgára számára! Ezt az eszmeiséget számomra a
magyarság őstörténetéből meríthető lélekerősítés, a Szent korona
áldásos kisugárzásából meríthető lelki és szellemi megerősítés és a
klebelsbergi oktatási- és kultuszpolitikai megvalósítás következtében
kialakult polgárosodási folyamat jelenti.

Vagyis, a magyarság gyökereiben rejlő őskeresztyéni ERŐ megismerése,
továbbítása és a magyarság elhivatottságának erősítése a TUDÁS által.
Tehát, ne kicsik "merjünk lenni", hanem MERJÜNK VÉGRE A SAJÁT
NAGYSÁGUNKHOZ FELNŐNI!!!
Ezért tartom fontosnak, hogy az általad is teljességgel jónak tartott
nemzetmentő ,,progik" megfogalmazását befogadni, megérteni képes
szavazópolgárra lenne szükség. Ezért is szorgalmaztam az MDF Pedagógus
Kollégiumában, majd a Fidesznél, végül Vona Gábornál a népfőiskolai
kurzusok beindítását!

Azért tartunk ott a Szent Korona-tannal és nemzeti jelképeinkkel ott,
hogy valósággal köpnek rá bizonyos életkörülmények között élő emberek
a nagyobb városokban...ha nem élnének ebben az országban milliónyian teljes tudatlanságaban a saját magántörténelmüket illetően!!!

Mert, igen is előbb a családi történeteket kell megismerniük ezeknek az
agymosott embereknek, mert addig, míg azt sem tudja - és nem is
érdekli - hogy ki fia-borja, minden erkölcsi alapja adott ahhoz, hogy
"leszarja" a magyar történelmet úgy, ahogy azt neki hazudják az
iskolákban évtizedek óta!

Pedig nagyon fontos lenne ismerni a családi, magántörténelmünket, mert
abból áll össze a haza történelme!

Addig, bizony míg ez nem valósul meg, minden ismeret lóg a levegőben és képtelenek felelősséggel megélni magyar állampolgárságukat, és életidejüket.

Mert, ha ismernék szépapjuk, ükapjuk, vagy dédanyjuk történetét, azt, hogy melyik őse hogyan halt bele a háborús- ideológiás harcokba, illetve hogyan élte túl az I. v. a II. világháborút, vagy a proletárdiktatúrát..., de leginkább 1956-ot, akkor talán okulhatna ősei sorsából és kialakíthatna egy olyan életfelfogást amelyikkel
megszülethet benne egy olyan életprogram igénye, amihez hozzáadhatná a
szavazófülkében a szavazatát... vagyis FELELŐSSÉGGEL TUDNA
VÁLASZ-TANI!!!

Ekkor már nem is lenne szükség arra, hogy törvényileg tegyük
kötelezővé a választásokon való részvételt!
Abban a szavazásban úgysincs köszönet, amit a ,,TUDATLANSÁG" és
"FÉLISMERET" motivál!!!

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"A hazáért mindhalálig"
  2008-09-16 10:51:02, kedd
 
  ,,A hazáért mindhalálig"

Emlékművet állítottak 109 magyar honvéd

tiszteletére Bonchidán


- Ma nem ünnepelni jöttünk, hanem kegyelettételre, adósságot törlesztünk azokkal szemben, akik a magyar történelem vérzivatarában kötelességüknek tekintették a katonai esküjüket, hogy a Hon érdekében a legtöbbet - életüket adták - ,,becsülettel a hazáért mindhalálig" - kezdte emlékező beszédében Pataky József, a Tordai Hagyományőrző Bizottság (THHB)elnöke 2008. szeptember 13-án a bonchidai temetőben.

Majd beszédét így folytatta: - Jelenlétünk meghatározó célja: emlékoszlop állítás. A Tordai Hagyományőrző Bizottság nem véletlenül választotta ezt a napot, szeptember 13-át, avatási nappá. Nevezetes nap ez! Ugyanis ma pontosan 64 évvel ezelőtt kezdődött a tordai csata. Az Aranyos folyó jobb oldalán megjelentek az ezrednagyságú szovjet egységek, és leadták az első lövéseket a magyar honvédség védőállomásaira. 26 napig tartott az iszonyú csata, véres ütközetek. A súlyos harcok során több, mint 2500 magyar katona halt hősi halált. Csak egyetlen nap alatt, szeptember 22-én az óriási fölényben lévő szovjet-román seregekkel vívott harcokban több mint 1000 honvéd esett el. Sikerült a támadást visszaverniük, Torda város elfoglalását megakadályozták.

Pataky József rámutatott: - A magyar hadtörténelem az észak-erdélyi 25. gyaloghadosztály a tordai csatában tanúsított helytállását a ,,honvédség második világháborús legszebb fegyvertényekén" tartja számon. A fent említett harci cselekmények következtében sokan súlyosan megsebesültek, akiket a kolozsvári katonai kórházba, és a bonchidai Bánffy-kastélyban lévő 25. sz. tábori kórházba szállítottak.

A THHB hosszú kutatómunka következtében számszerű tényeket tárt fel: A kolozsvári házsongárdi katona-temetőbe 251 honvéd hamvait temették, közülük 221 név ismert, 30 ismeretlen. A bonchidai református temetőbe 109 honvéd hamvait temették, akik a Bánffy kastélyban lévő 25. hadikórházban haltak meg. A 109 név közül 89 név ismert, 20 ismeretlen. Szeptember 13-án a bonchidai kórházban elhunyt hősöknek állítottak maradandó emlékművet, s ezáltal megadták a hősöket megillető végtisztességet, tudván, hogy aki nem emlékezik, az felejt, és aki felejt, annak nincs jövője - mondta a THHB elnöke.

A bonchidai kutató-munka során segítséget nyújtott Szakács János, volt bonchidai lakos helytörténeti leírása, valamint Bálint József, nyugalmazott, volt bonchidai református lelkész feljegyzései.

A THHB tagjai nyolc esztendő leforgása alatt több, mint 1600 hősihalott, hadifogoly eltemetési helyét, sokakat név szerint azonosított. Számos helységben mintegy 30 emlékoszlopot, kopjafát, emléktáblát vagy sírkertet avattak. Az áldozatok nevét fehér márványlapokra vésve örökítették meg. Idén ősszel Tordaszentlászlón és Krasznán állítanak emlékhelyeket.

A THHB és a Bonchidai Református Egyházközség által közösen állított emlékmű-avatáson Pataky József Döbrentei Kornél költő verssoraival zárta beszédét: ,,Adassék tisztelet a honvédő katonáknak, testük eleven torlaszát állították gátnak: a ránk zúduló vörös áradat ellenében állták Tordánál a csatát, fejtetőig vérben: és nem haltak meg, válságos órán előjönnek, mert utóvédként előőrsei jövendőnknek."

A bonchidai temetőben állított emlékművet megáldotta Szakács Endre római katolikus plébános és Márton János református lelkész, aki a következőket mondotta: - Az itt eltemetett honvédek otthont kerestek, de az életben nem találták meg a földi életet, csak a maradandót: Isten országát. Életüket áldozták a Hazáért, felebarátukért.

Az emlékező eseményen beszédet mondott Szakács János, Cech Vilmos, a THHB budapesti munkatársa, valamint Kocsis László, az Erdélyi Történelmi Vitézi Rend tagja.

Vekov Károly történész ismeretei szerint a bonchidai kastélyban működő 25. sz. tábori kórházban sajnos tragikus események is történtek: a magatehetetlen beteg magyar honvédek közül több személyt lelőttek az épp arra portyázó szovjet katonák. E hősihalottak halálának okairól mindmáig hallgattak. Tragikus sorsuk történetének feltárása még várat magára.

A Bánffy-kastély hajdani virágzó- és tragikus történetéről ma is árulkodnak megmaradt romos- és felújított részei. 1699-ben hársak és folyópartok vették körül, majd a Rákóczi-szabadságharc idején a növényzet egy részét kivágták. A XVIII. században Bánffy Dénes barokk rezidenciájúvá építette. 1944. október 13-án a kastélyt felgyújtották. A Bánffy-kastély történelmi emlékhely. Rendbehozatala az utókor feladata.


Frigyesy Ágnes
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Zarándokút lelkiismeretünkhöz
  2008-09-16 10:12:35, kedd
 
  ,,Ha most nem tudunk felnőni a pillanathoz, ha most, amikor magunk is megszorultunk és elnyomorodtunk, nem tudjuk mégis félbevágni akár a családi vacsora utolsó szem krumpliját is, azzal nem kevesebbet jelentettünk be, mint azt, hogy a magyar nép, a magyar nemzet immár nincs, és nem létezik. De ha igen, felegyenesedhetünk, kibontakozhatunk egy levert lelki szabadságharc után beállott, harminckét éve tartó halálos dermedésből."
(Csengey Dénes: Zarándokút lelkiismeretünkhöz 1988. május 29.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2008.08 2008. Szeptember 2008.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 119 db bejegyzés
e év: 2154 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5127
  • e Hét: 6507
  • e Hónap: 7454
  • e Év: 43395
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.