Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
nem lehet túl rózsás a helyze
  2008-10-22 22:31:30, szerda
 
  Ahogy elnézem, nem lehet túl rózsás a helyzetünk!

Magyarország már fuldoklik?
A német nyelvterület lapszemléje
2008. október 22. 08:53


Keresztes Lajos
A Markische Allgemeine Zeitung államcsődöt vizionál Magyarországon. A Handelsblatt szerint Magyarország válsága kihat térségünk többi államára is. A Die Presse beszámol a koalíciós tárgyalások bécsi megkezdéséről.


Markische Allgemeine Zeitung

A potsdami napilapban Roland Mischke Most az első EU-tagállamot fenyegeti az államcsőd című cikkében a pénzügyi válság várható magyarországi hatásaival foglalkozik. A magyaroknak a szájukig ér a víz. Katasztrófa azonban az, hogy a válság hatása csak enyhíthető, de már elháríthatatlan. ,,Mindent el tudok képzelni" - nyilatkozta Kúrancsi János közgazdász -, ,,de azt nem, hogy mi történik akkor az országban, ha az állam képtelen lesz kifizetni a hivatalnokait. Bezárják a városházakat, kórházakat és iskolákat? Mit tesznek a bankok, ha már nem lesz pénz a trezorjaikban?"

Az MNB elnöke által követelt takarékossági csomag megszorításokat követel a lakosságtól, miközben azt látják, tovább pusztul az infrastruktúra. Főként az óvodákat, iskolákat és a szociális intézményeket fogja megtalálni, no meg a nyugdíjakat, mely már most is alig teszi lehetővé a méltó életet. Kúrancsi már megmozdulásokról beszél: ,,Ismerem a magyarjaimat. Egy ideig csak szemlélődnek, de azután odacsapnak".

Richter Sándor, a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlítások Intézetének (WIIW) Magyarország-szakértője szkeptikus. Az év végéig az ország valószínű, hogy elevickélhet újabb állami hitelek nélkül. De a piacok hektikus mozgása rövid távon államcsődhöz vezethet. Vladimir Gligorov, szintén a WIIW pénzügyi szakértője azonban jelentős különbséget lát Izland és Magyarország között, méghozzá Budapest kárára. Miközben az izlandiak bízhatnak saját erejükben és erőforrásaikban (halászat, nyersanyag), addig Magyarországnak jóval kevesebb a lehetősége, hogy saját erőből talpra álljon. Gazdasága szorosan kapcsolódik más országok gazdaságához, s mivel ott bajok vannak, ezért a magyaroknak még rosszabbul fog menni. Magyarország lehet szerinte az első kelet-európai dominó, melyet Románia, Bulgária és Ukrajna követhet. A bécsi szakértők igen rossz híreket várnak a térségből, amennyiben a nemzetközi pénzügyi válsághelyzet nem kezd el a közeljövőben enyhülni.

Handelsblatt

A német gazdasági napilapban Reinhold Vetter Magyarország válsága megterheli egész Kelet-Európát című cikkében elemzi a pénzügyi krízis hatását a visegrádi államokra. A globális pénzügyi válság már az összes kelet-európai EU-tagállamot fenyegeti, ezért nyugati befektetők - tekintettel Magyarország komoly gazdasági nehézségeire - az elmúlt napokban nagy mennyiségű tőkét vontak ki az összes kelet-európai tőzsdéről. Hogy mennyire erős vagy gyenge ténylegesen egy gazdaság, az egyre inkább háttérbe szorul. ,,Minden a térségből érkező rossz hír mindannyiunknak árt" - panaszolja Dariusz Filar, a lengyel nemzeti valuta tanácsának tagja. Az év eleje óta a varsói, prágai és budapesti tőzsdeindex a felére esett vissza. A régiós valuták is vesztettek értékükből. Ennek ellenére egyes államok, mint Lengyelország, Csehország és Szlovákia kevéssé fenyegetettek a válságban, mint Magyarország, Lettország és Észtország, ahol nincs sok ok az optimizmusra. ,,A globális válság nem fog teljesen elérni bennünket" - nyilatkozta Filar. Ezt a felfogást erősíti ezen országok bankrendszerének viszonylagos stabilitása. Mindeddig nyoma sincs az összeomlásnak. ,,A régió bankjait nem érte el az ingatlanpiaci szemét" - fogalmazott drasztikusan Meciej Krzak, a varsói Szociális és Gazdasági Tanulmányok Központjának munkatársa.

Az új uniós tagállamok reálgazdaságára is hat a nemzetközi pénzügyi válság. A Volkswagen és a Peugeot-Citroen Szlovákiában, a VW-Skoda Csehországban már csökkentette a termelését. Ugyanaz érvényes a romániai acélgyáros, Mittal Steel terveire is. ,,Termeléscsökkentésre kell számítani az élelmiszeriparban, bútorgyártásban és természetesen az autóiparban" - nyilatkozta Piotr Kalisz, a varsói Citi-Handlowy Bank elemzője. Párhuzamosan mindenütt csökkentik a növekedési várakozásokat. ,,Az idei 5,4 százalékos közép- és kelet-európai növekedés jövőre 4,3 százalékra csökkenhet" - áll az Erste Group elemzésében. Leon Podkaminer, a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlítások Intézetének munkatársa szerint a növekedés nem esik ilyen gyorsan, mert a régió államai még mindig a Nyugattal szembeni lemaradásuk ledolgozásán dolgoznak. ,,Nem vagyunk recesszióra ítélve", fogalmaz Krzysztof Rybinski, az Ernst & Young munkatársa Lengyelországgal kapcsolatban.

Die Presse

Az osztrák napilap Haverkodás az első körben című cikkében a kedden elkezdődött bécsi koalíciós tárgyalásokon történteket ismerteti. Werner Faymann (SPÖ) kijelentette: ,,Velünk biztosan nem lesz bevezethető a tandíj, miként nem hagyjuk, hogy megtiltsák az EU-népszavazás gondolatának támogatását". Josef Pröll folyamatosan azt hangoztatta, a tárgyalások kimenetele nyitott: ,,Nézzük meg, képesek leszünk-e egy koalíciót összehozni".

A megbeszélés jó két óra hosszat tartott, a nyilatkozatok alapján sokkal jobb hangulatban zajlott, mint két évvel ezelőtt, mikor ,,leszerelési tárgyalásokról" volt szó. A megbeszélést követően külön-külön álltak a sajtó elé a pártelnökök. Faymann elismerte minden résztvevő törekvését, hogy az összekapcsolókat állítsa középpontba az elválasztók helyett. Pröll elfogadható eredményről beszélt. Konkrét eredmények? Az a közös felismerés, hogy a tartalmi kérdésekben viszonylag gyorsan megállapodásra kell jutniuk. E célt szolgálják a csütörtökönként sorra kerülő megbeszélések a bizottságokban és albizottságokban. Azonnali intézkedésként az SPÖ és ÖVP megállapodott egy konjunktúracsomagról, melyet szerdán a minisztertanács, majd október 28-án a nemzetgyűlés alakuló ülésén fognak véglegesíteni. A kis- és középvállalkozók számára az állami fejlesztési bank garanciakeretét 2,95 milliárd euróról négymilliárdra emelték. Emellett 400 millió eurót kívánnak az utakba és a vasúthálózatba fektetni. Az EU-val kapcsolatos kérdéseket Andreas Schieder (SPÖ) közigazgatási kérdésekkel foglalkozó államtitkárnak és Ursula Plassnik (ÖVP) külügyminiszternek kellene tisztázni. De Schiedernek még állítólag az sem sikerült, hogy időpontot kapjon Plassniktól.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mire várunk még?
  2008-10-22 22:22:41, szerda
 
  Mire várunk még?
2008. október 22. 20:28
HunHír.Hu-információ

Churchill számtalan bölcs megállapítást hagyott az utókorra, melyekkel egyet tudunk érteni. De vajon igaza volt-e akkor is, amikor a következő közismert kijelentést tette a demokráciáról? ,,Tudom, hogy sok hibája van, sok igazságtalanságot követ el, sokszor képmutató és korrupt, de sajnos jobb rendszert nem találtak ki, s nincs rá lehetőség, hogy valaha is kitaláljanak."

Elvileg egy társadalom működtetése vagy hierarchikus, vagy demokratikus.
A hierarchikus rendszerben mindennek egyértelmű következménye van. Mindenki teszi a dolgát, mindenki ismeri a saját feladatát, mindenki tisztában van saját helyével, szerepével, pontosan ismeri jogait és kötelességeit. Mindenki része az egésznek, nincsenek fölösleges emberek. A hierarchikus rendszer egyetlen igazi veszélye, hogy az erkölcs nélküli hatalomgyakorlás diktatúrához vezethet (pl.: Habsburg önkény).

A demokrácia, azaz ,,népuralom" létezése kamu, egy jól felépített hazugság, szemfényvesztés, illúzió csupán, a világ legnagyobb átverése, népetetési eszköze. Az eszményített, demokráciának nevezett rendszer képmutató módon egyenlő jogokat biztosít a nemzet ellenségeinek a nemzet felemelkedésén fáradozókkal - így születhetnek vérlázító bírósági ítéletek, és így lehetséges, hogy az igazság és a jogszerűség szembekerülnek egymással. Az ember ösztönei, az emberi lélek sajátosságai mind azt bizonyítják, hogy a demokrácia idegen tőle, a demokrácia természetellenes és éppen ezért működésképtelen.

Egy ,,rendszerváltás"-korabeli névtelen klasszikus nagyon találóan fogalmazta meg az új nemzeti sorstragédiát: ,,Mennek a tankok, jönnek a bankok." Ezzel utalva arra, hogy a fegyverekkel fenntartott, nyílt diktatúránál is van valami sokkal pusztítóbb, alattomosabb hatalom: a pénzdiktatúra - amelyet ma demokratikus rendszerként ismerünk. Míg egy nyílt diktatúrában az emberek tisztában vannak azzal, ki az ellenség, addig a demokráciának nevezett rendszerben a nemtörődöm többség azt sem veszi észre, hogy van ellenség! Ezt teszi az emberek józan ítélőképességével a nemzetközi globáltőke minden háztartásba befurakodó fegyvere, a média. És a pénzdiktatúra markában, az agymosottság csúcsán a nemzetek ,,szabadon, demokratikus jogaikat gyakorolva választják" a tömeges észrevétlen öngyilkosságot (sterilizáció, abortusz, eutanázia, stb.).

A demokráciának nevezett, valójában diktatórikus rendszer pedig mindaddig működhet, amíg a vezető réteg okosan ki tudja játszani egymás ellen az embereket (városi - falusi, diák - nyugdíjas), és a (csendes) többség nemtörődömségét kihasználva a saját kezében tudja összpontosítani a hatalmat.

A demokráciának nevezett rendszer életellenes rendszer.
Míg a falusi, önellátásra berendezkedett embernek annyi dolga van egész nap a megélhetés biztosításával, hogy nem ér rá unatkozni, addig a nagyvárosokban az ember unatkozik. A városi embernek nincs saját élete, ezért is ül folyamatosan a ,,villanypásztor" előtt, ahonnan megtudhatja, milyen jó is neki... Nem kell megtermelnie azt, amit megeszik, helyette ,,shoppingolhat" a multiknál - ez ugyanis ,,jár neki", ,,mert megérdemli".

Észre sem veszi, hogy az élete arról szól, hány multit és szolgáltatót tud eltartani. Nem azt termeli meg, amire szüksége van, és el is tudja fogyasztani, hanem mindazt megtermelik számára (készen megvásárolhatja műanyag-csomagolásban), és neki sok ideje marad munkára! Másoknak dolgozni. Nem a saját családja megélhetéséért. Amíg másoknak dolgozik (cserébe fizetést kap, amin élelmiszert is vásárolhat), az egész élete a szolgáltatók (lakbér, víz, gáz, áram, stb.) fenntartásáról szól. A tömegmédia által mesterségesen gerjesztett szükségletek folyamatos sulykolásával elérték, hogy felborult a természetes rend, a ,,demokráciában" ezért van sok fölösleges ember, aki nem találja a helyét.

A falusi önellátó életforma a demokrácia ősellensége. Ezért is követ el mindent a jelenlegi hatalom a vidéki élet ellehetetlenítéséért. A lélekölő nagyvárosokba kényszerített, drótokon és vezetékeken keresztül függőségben tartott embertömegek már hatékonyan irányíthatók kézi vezérléssel.
És vajon meddig működhet a demokráciának nevezett bankdiktatúra egy országban? Pontosan addig, amíg fenn tudja tartani a nagy tömegek számára azt az illúziót, hogy a nép választja vezetőit, hogy van választási lehetőségük. Pedig a ,,demokrácia" csak eszköz a hatalomban lévők számára saját hatalmuk fenntartására. Gondoljunk csak arra, hogy ,,alkotmányosan" nem lehetséges megdönteni a kormányt!

Ezek alapján megállapíthatjuk, hogy kétféle diktatúra létezik: az egyik a hierarchikus társadalmi rend elfajulása, a másik az a rendszer, amelyet demokráciának hazudnak nekünk. A demokrácia nem létezik.

Magyarországon is a rendszerváltásnak nevezett módszerváltás csak azért történt meg, mert az állampárti vezetők rájöttek, hogy ez szolgálja saját anyagi érdeküket. 50 éve először államosították a magántulajdont - egész életek munkáját rabolva el a családoktól, majd amikor érdekükben állt, rendszerváltásnak álcázva spontán privatizálták a már egyszer általuk elrablott vagyonokat - fennen hangoztatva a magántulajdon szentségét és sérthetetlenségét. Így a kifosztottakat kétszer fosztották ki ugyanazok.

A nemzetközi globáltőke remek társra talált a vele egylényegű, a helyi hatalom biztosításáért cserébe őt mindenben kiszolgáló posztkommunista, internacionalista, globalista, kozmopolita, intoleráns, ál-liberális, vadkapitalista, szoci-ál-demokrata, magyarellenes, nemzetvesztő rablóbandában - élén az aktuális pszichopata pojácával. És a bábkormány törvénybe iktatta a módszeres magyarirtást - konvergencia programnak, egészségügyi és oktatási reformnak, stb. nevezve azt.

Az elmúlt 6 évben többször is bebizonyította a kormány, hogy 50 % + 1 fővel gyakorlatilag bármit megtehet. Saját bevallott demokrácia-felfogásuk szerint, egy választástól a következő választásig mindenkinek kuss (kivéve persze, amikor nem ők vannak kormányon), egyébként meg örüljünk neki, hogy négyévenként megengedik nekünk, hogy újraválasszuk őket! Így a demokrácia lényegében egy elenyésző virtuális, statisztikai többség (valójában kisebbség!) diktatúrája a valódi többség fölött. Bebizonyosodott, hogy a demokratikus eszközök (aláírásgyűjtés, népszavazás) fabatkát sem érnek. A hatalomgyakorlók ,,demokratikus" válasza ezekre: ,,Na és?" Ez a ,,Na és?", ez mutatja meg a ,,demokrácia" valódi arcát.

A nemzetközi globáltőke bábjai mindenhol a világon a helyi ,,demokratikus" vezetők, így Magyarországon is minden parlamenti párt a lekötelezettje. És amíg ez így van, addig a képviselők nem a magyarság, hanem az arctalan bankvilág érdekeit képviselik. A pártok pedig a megosztás eszközei.

Hogy meddig maradhat még Gyurcsány? Ha a pénzdiktatúrának már nem lesz rá szüksége, végrehajtja a fejcserét a saját érdekében. De akkor teljesen mindegy lesz nekünk, hogy Gyurcsányt Szilire vagy Orbánra cserélik-e. A másik lehetőség, hogy a magyar emberek végre nem arra várnak, hogy majd valaki más, kívülről, helyettük fogja megoldani a saját gondjaikat, és végre saját kezükbe veszik sorsuk irányítását. És végre összefogunk, és rendet rakunk az országban.

Ehhez a rendrakáshoz a demokrácia korlát! Azok, akik demokratikusan próbálnak cselekedni egy nem demokratikusan viselkedő hatalom ellenében, azok saját kezüket kötik meg ez által. Ha azonban nem demokratikus eszközökhöz folyamodnának, akkor a liberálnáci belföldi és külföldi sajtó jajveszékelésére minden ,,demokratikus" állam elítélné, és antidemokratikusnak bélyegezné a történéseket (az optimista változat szerint). A demokráciának hazudott rendszer a 22-es csapdája!
De ha egyszer ennyire rossz ez a rendszer, akkor miért ragaszkodunk még hozzá? Talán nem vagyunk elég érettek a változtatáshoz? Vagy még nem ébredtünk fel elegen? Talán elkényelmesedtünk? Talán még mindig túl sok a vesztenivalónk? Milyen kifogás van még a tarsolyban? (,,Az ünneplő ruhám van rajtam." ,,Holnap munkanap, korán kelek.") Mire várunk még?!

Vajon hogy küzdhetünk a ,,demokráciában" annak véget éréséért? Demokratikusan - kihasználva minden lehetőséget, amit kínál (aláírásgyűjtés, népszavazás, stb., melyekről már bebizonyosodott, hogy semmit sem érnek) - vagy antidemokratikusan? Ha demokratikusan játszunk, nem lehet, hogy csak meghosszabbítjuk a ,,demokrácia" fennállását?

A ,,demokrácia" csak arra jó, hogy ne kelljen a felelősséget vállalni, azt mindig valaki másra lehessen hárítani. ,,Gyurcsány a hibás." ,,Mindennek Orbán az oka." Nem igaz! ,,Minden magyar felelős minden magyarért." Mind a 15 millió magyar felelős a gyurcsányi magyarirtásért, mert hagyja! Mert hagyjuk! Orbán pedig épp úgy a lecsillapítás eszköze, mint a betelefonálós, kibeszélős, sms-küldős műsorok, melyek segítségével - a hatalomra valódi fenyegetést nem jelentve - vezethetik le dühüket a jogosan felháborodott polgárok. És sokkal kényelmesebb a képernyő előtt anyázni, és várni, hogy majd valaki mindent megold, hogy Fletó majd ettől veszi a kalapját... Ugyan, miért tenné?

És vajon meddig fog fennállni ez a demokráciának nevezett észrevétlen rabszolgaság? Pontosan addig, amíg hagyjuk, kedves szalonmagyarok és kanapéforradalmárok! Egyetlen perccel sem tovább! Jut eszembe, ha most törne ki 56, és ha nem az optimista változat valósulna meg, Fletó vajon kit hívna be?

Egyébként Fletónak igaza van: még túlságosan ,,NAGY A JÓLÉT"! (Nem csökken sem a szeszesital, sem a cigaretta-, sem a benzinvásárlás. Tehát van miből költeni...) Ha nem így lenne, kétmillió ember állna a Kossuth téren! És még vasvilla sem kellene a kezükbe. Egyszerűen csak odamennének. Fegyvertelenül. Csendben. De azt mindenki tudná, miért!

Én tulajdonképpen szorítok Fletónak. Ő - szándéka ellenére - a mi emberünk, és nem is sejti! Tettestársaival minél jobban fokozzák a ,,reformot", annál több magyar tér észhez. Annál több magyar akar egyszerűen csak magyar lenni! Szóval, hajrá, Fletó! Nyelvbotlás - húzzunk bele, Fletó!

Megállapíthatjuk, hogy sem a szokványos hierarchikus társadalmi rendszer, sem a demokrácia nem jó rendszer. De akkor milyen társadalmi rendszer élhető, ideális? Gondoljunk csak arra, vajon mikor volt Magyarország jelentős tényező a világ térképén. Amikor fejedelemség vagy királyság volt! Churchill nem született magyarnak, és soha nem élt a szakrális magyar királyságban, ezért is gondolhatta úgy, hogy a demokráciánál nem lehetséges jobb rendszert kitalálni. Nekünk magyaroknak azonban nem kell újra feltalálni a spanyolviaszt!

A Magyar Szent Korona mint szakrális tér a nemzet egész testének tulajdonosa - beleértve az alattvalókat és a földterületet (teljes Kárpát-medence!) is. A hatalmat, a földet csak bizományba kapja az uralkodó, a birtokos bármikor megfosztható tőle, ha méltatlannak bizonyul rá. Idézzük csak fel az Aranybulla 2. §-át: ,,Hogyha pedig mi, vagy az utánunk következendő királyok közül valaki ezen mi szerzésünknek ellene járna valaha, ez a levél adjon szabad hatalmat mind a püspököknek, mind más jobbágyuraknak és országunkbeli nemeseknek mindnyájan és egyen-egyen, jelenvalóknak és jövendőbelieknek és az ő megmaradékoknak, hogy mind nekünk, mind az utánunk következendő királyoknak minden hűtelenség szégyenvallása nélkül ellentállhassanak és ellentmondhassanak mind örökké." Tehát az ellenállás nemcsak jog, hanem kötelesség is egyben! A Magyar Szent koronához hozzá tartozik a Kárpát-medence teljes területe, hisz az a Magyar Szent Korona tulajdona, így a Kárpát-medence minden polgára a Magyar Szent korona polgára. Ez a jogi helyzet 1038. augusztus 15. óta áll fenn. Ekkor, Nagyboldogasszony napján ajánlotta fel Szent István Székesfehérvárott a Mennybe emelt Szűz Mária templomban országát a Magyar Szent Korona képében a Mennybe emelt Szűz Máriának. Ez az ég és a föld között kötött szerződés a Kárpát-medencét Szűz Mária országává tette, és éppen ezért ezen jogi helyzeten földi hatalmak nem változtathatnak. No, tessék csak innen szemlélni ezután Trianont és a privatizációt! A magyar föld nem eladó.

A magyar ember lelke olyan, hogy ember soha nem parancsolhat neki, csak a teremtő Úristen! A magyar ember csak azt tudja elfogadni, ami a szívével, hitével egyezik, mert a magyar ember a szívével gondolkodik. A magyar ember mindig az igazságért, a szabadságáért, saját jogaiért, elveiért harcolt, soha nem aljasságból. Szembeszállt a kor legerősebb hatalmaival is, és életre-halálra megküzdött velük, amikor arról volt szó, hogy saját hite, hagyományai, szokásai, jogrendszere vagy idegen elképzelések szerint élje életét. A ,,lázadó" magyar midig csak azt védelmezte, ami az övé volt.

Változást akarsz? A változtatást kezdd magadban. A változás te magad légy. Mutass példát, követőkre találsz. A jövőt mi magunk teremtjük gondolatainkkal, most.

Valamikor 2000 évvel ezelőtt tizenketten indultak el az igét hirdetni a világba... A mi helyzetünk ennél nagyságrendekkel jobb! Aki ott volt idén májusban a Rákóczi vár romjainál az ,,ezeréves" határon az őrház-avatón, tudja: a honvisszafoglalás megkezdődött. Aki ott volt augusztusban Bösztörpusztán a II. Madjar-Magyar Kurultajon, tudja, mi nem tizenketten voltunk. A szép magyar jövő visszafordíthatatlanul elkezdődött. És ezt az arctalanok is tudják. És félnek. Nagyon. A bankrendszer omladozik. A ,,demokrácia" órái meg vannak számlálva.

Szabó Lilla Gabriella

http://hunhir.hu/?pid=hirek&id=13812
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
de közénk lövetne!”, - a
  2008-10-22 22:20:53, szerda
 
  "Magyar szöveg"
- szil - 2008. október 22. 09:56
,,...de közénk lövetne!", - avagy októberi szövegek


A legelső az utcáé. Az utca emberének, a mindennapinak a hangja. Jó félszáz évvel ezelőtt rendszeresen hallottam a hasonlatot: ,,Sokan vannak, mint az oroszok". Mi, korabeli gyerekek elsősorban tanulmányaink megerősítését halottuk ki belőle, a ,,Föld egy hatodán szocializmust építő Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségének" közel kétszázmillió állampolgárát értettük alatta az azerbajdzsántól kezdve a litvánon, türkménen és ukránon át egészen a legnagyobb lélekszámú oroszig.

Szüleink viszont testközelből élték át az 1945-ben országunkat elözönlő hadfiakat. ,,A nyilas rémuralom után - írja Salamon Konrád, az Ez volt a 20. század című, az Auktor kiadó gondozásában megjelent könyvében - a szovjet hadsereg rémtettei következtek: a nők tömeges megerőszakolása, a polgári lakosság kifosztása és hadimunkára, hadifogságba hurcolása, ahonnan csak kevesen térhette haza."

Akkortájt ilyen mondás járta a saját kérdésüket azonnal és tettel megválaszolókról: ,,Kié ez?- senkié, enyém! - mint az oroszok!"

Erről már többeknek, többünknek, az 1956 októberét kiskamaszként megélőknek voltak ,,testközeli" élményeink. Iskolatársaink közül nem egy volt világháborús árva. A legjobb barátom P. András például soha sem láthatta édesapját, aki valamikor 1945 végén pusztult el hadifogságban. Az én apám csont soványan, de három év múlva haza tért, bár annak idején csupán három napos ,,málenykij robot"-ra vitték el otthonunkból.

Ám akkor, azon az 1956-os októberen már többen nyíltan felemlegették az orosz zabrálásokat. Ezek közül a ,,Császí, császí!" szöveget szinte mindenki ismerte. Ez a kifejezés nem tévesztendő össze a ,,Csaszi"-val, a Császár uszoda népszerű emlegetésével. Az orosz ,,karórabegyűjtés" kezdődött ezzel az ,,Óra, óra!" illetve átvitt értelemben ,,Idő, idő!" felszólítással. Mesélték, hogy a szovjet katonák még a ,,felszabadulás" után egy évvel, 1946-ban is érdeklődtek így az utcán meg-megállított emberektől az idő felől. Ha a delikvens óvatlan volt, s megnézte karóráját, az pillanatokon belül a hadfi csuklóján ,,landolt".

Soha nem felejtem fiatal tanárnőnk zavarát, aki huszárosan(!) vágta ki magát, ha nem is ebből a helyzetből, de egy hasonlóval való szembesítésből. Osztályfőnöki órán valaki elszólta magát ,,császí" ügyben. Ezt az egyik osztálytársnőnk a következőkkel toldotta meg: ,,Apukám azt mondta, hogy nem csak órát, mást is vittek el az orosz katonák." A lány kijelentését a padsorokból halk vihogás kísérte. Tanárnőnk néhány másodpercig némán meredt tanítványára. ,,Provokáció?!" - cikázhatott át először az agyán, amit hamar elvetett. El, mert abból politikai kázust kellett volna teremtenie, és ő nem volt az a fajta. Meg aztán egy zsidó származású kislányról lévén szó nem valószínű, hogy a felszabadító szovjet hadsereg képviselőiben éppen az ő apukája látott volna ellenséget.

,,Persze - szólalt meg végül,- csata közben nincs idő az egyezkedésre, csak egy gyors cserére. Képzeljétek el gyerekek, Budapest felszabadításakor, a harcok kellős közepén hozzánk is beállított egy géppisztolyos szovjet katona. Fehérneműt kért, alsónadrágot, inget. Amikor az édesapám holmiját előszedtük és odaadtuk neki, ő levette hátizsákját és elénk öntötte a saját szennyes holmiját, hogy ,,Müty, müty!", azaz mossuk ki, az a miénk."

Az 1956-s szövegek közül a legszellemesebb minősítésre a Rajk László október 6-i újratemetésén, a kétszázezres tömegben elhangzott megjegyzés tarthat számot. Rajkot ekkor még a Rákosi Mátyás-féle kommunista diktatúra mártírjaként tisztelték, hiszen 1949-ben három társával együtt egy koncepciós pert követően kivégezték. Személyében a sztálinista magyar vezetőknek a saját soraikból való áldozatra volt szükségük - precedensként. Ha még- úgymond - a Párt felső vezetésébe is befurakodtak a nyugati ellenség titóista ügynökei, akkor a társadalom bármely sejtjébe megbújhatnak. Tehát leleplezendők és felszámolandók!

Korábban Rajk László kommunista belügyminiszterként két egymást követő kormánynak is az erős embere volt. Ezerkilencszáznegyvenhat tavaszán rendeleti úton oszlatta fel a Magyar Cserkész Szövetséget, majd a KALOT-ot (Katolikus Legényegyletek Országos Testülete), lépett fel a Kisgazda pártban ,,megbúvó reakciósok" és a ,,papi uszítás" ellen. Ő vezényelte le az 1947. augusztus 31-ére kiírt és ,,kékcédulás" néven hírhedetté vált választásokat.

A törvény lehetővé tette, hogy a választások napján a lakóhelyüktől távol élők és dolgozók is - kék színű névjegyzékkivonattal adassák le voksaikat. Kommunista aktivisták ezreit látta el Rajk belügyminisztériuma ilyen ,,kék cédulával", s indította több körzetet érintő szavazó körútra. Akik leleplezni kívánták a csalást, mint például a szociáldemokrata Karig Sára, azokat az ÁVO (Államvédelmi Hatóság) őrizetbe vette. Karigot a szovjetek aztán egy un. gulágra, egy vorkutai táborba hurcolták.

Nos, 1949-ben ez a Rajk László lett a ,,Saját sorainkban az ellenség!" jelszavú rákosista önkény egyik első áldozata. A már idézett könyvében így ír erről Salamon Konrád: ,,Miután a Rajk-ügy felülvizsgálatát nem lehetett tovább halogatni, az elítélteket tisztázták a vádak alól, s 1956. október 6-án ünnepélyesen újratemették Rajk Lászlót és három kivégzett társát. Az esemény - amelyen 200 000 ember vett részt, tüntetés számba ment. Egy Rajk László igazi énjét jól ismerő régi barátja meg is jegyezte: ,,Szegény Laci, ha ezt látná, de közénk lövetne!"


http://www.gondola.hu/cikkek/61841
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyarország a következő Izlan
  2008-10-22 22:01:39, szerda
 
  Magyarország a következő Izland? - CNBC a magyar helyzetről (2.)

2008.10.20 08:36
Hungary, next Iceland? - harangozta be ma reggel 8 óra utáni műsorát a CNBC gazdasági hírtelevízió az utóbbi hetek magyar piacainak fejleményeire reagálva. A magyar hatóságok által az elmúlt másfél hétben meghozott intézkedések "jó lépések", segíthetnek elkerülni, hogy Izland sorsára jussunk, de a globális piaci körülmények alakulásától sok függ - mondta el a stúdióba meghívott Bartosz Pawlowski, a Toronto Dominion Bank londoni elemzője.
http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=104549

Hungary Says It's Not Iceland
videó: http://www.truveo.com/Hungary-Says-Its-Not-Iceland/id/2581472096
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Összeomlás 2009 nyara elõ
  2008-10-22 21:57:49, szerda
 
  Összeomlás 2009 nyara előtt:

http://halturnershow.blogspot.com/

Az AMERÓ, az új amerikai pénz


Kivonatos gyorsfordítás.



BEBIZONYITOTT: AZ AMERIKAI KORMÁNY ÖSSZEOMLIK 2009-BEN ELVETI A NEMZETI
ADÓSSÁG VISSZAFIZETÉSÉT, ÚJ PÉNZT NYOMTAT MELY DEVALUÁLJA A RÉGI DOLLÁRT
90%-AL.



Az új pénznem az AMERO lenne, Amerika internacionális csodöt jelentene be és
beleeroltetné Kanadát meg Mexikót egy északamerikai únióba, evvel remélve
saját bore mentését.



A Bulletin információja szerint az állam által felvett horribilis
kölcsönökre még a kamatot sem lesz képes Washington kifizetni 2009 nyarára.

Usrael gazdasága már most mély depresszióban van. Ennek elkerülhetetlen
eredménye lesz a miminálisra csökkeno adóbevétel ami véglegesen
fizetésképtelenné teszi az államot.



Az összeomlás és új (értéktelen) pénznem bevezetése után a világ nem fogadja
el már a "zöldhasút" ami az importok megszuntét jelenti, beleértve élelem és
olaj importot is.



Olaj:

Usrael 18 millió barrel olajat fogyaszt napont. Ebbol 5 millió saját
termelése a maradék import. Az import szünet eredményeképpen 59 nap alatt
kifutnak olajkészleteikbol és megáll minden!



Élelem:

Miután kifutnak olajból nem lesz benzin és a teherközlekedés megszunik. A
teherkocsik leállása után nem érkezik étel a városokba. New York pl. három
napra való élelem tartalékkal rendelkezik mindössze. Három nappal a forgalom
leállta után a szupermarkete polcai üresen tátonganak majd.

Now lets talk food



Mi történik élelem ellátás nélkül?

Totális anarchia! Teljes szétesése a társadalomnak mely vadnyugati színtre
sullyed napokon belül. Központi és helyhatósági kormányzatok teljesen
tehetetlenek lesznek a várható gyilkos anarchia közepette. Mindenki
gyilkolhat, rabolhat ahogy csak akar.



Javaslatok

1.) A leheto leghamarabb utazz el várokból messze vidékre családtagokhoz
vagy ismerosökhöz. ( vajon miért gondolják hogy vidéken biztonságosabb lesz
a lét?)

2. ) Azonnal láss neki élelmiszer nagybani felvásárlásának. Dobozos
ételeket, rizst, lisztet, cukrot és sót halmozz fel . Igy legalább kenyeret
tudsz sütni családodnak.

3.) Karácsonyra felejtsd el az ajándék vásárlást. Helyette vegyél pár puskát
és ammuniciót. Javasolt minden családtagot sürgosen felfegyverezni hogy
védekezni tudj a vadállatok ellen akik jönnek elrabolni amit összehordtál.



. itt kövekeznek további jó tanácsok tragédia elhárításra és ismételt
magyarázatok arról, hogyan semmisítette meg a Wall Street (ténylegesen
AIPAC) irányította kormány Amerikát...

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A drasztikus kamatemelés sem
  2008-10-22 19:44:10, szerda
 
 
A drasztikus kamatemelés sem segít?
2008-10-22 17:44 hírTV

A jegybank drasztikus kamatemelése úgy tűnik nem állította meg a forint gyengülését. Londoni elemzők szerint 2009 végéig marad a megemelt kamat, ami növelheti a recesszió kockázatát.

Egyelőre úgy tűnik: nem állította meg a forint gyengülését a jegybank drasztikus kamatemelése. A Monetáris Tanács, rendkívüli ülésén 8,5-ről 11,5 százalékra növelte az alapkamatot. Utoljára 5 éve, a 2003-as forintválság idején kényszerült 3 százalékpontos emelésre a jegybank, az alapkamat pedig 2004 áprilisában volt magasabb a jelenleginél.

A beavatkozás átmenetileg ugyan megnyugtatta a piacot, délután 4 óráig folyamatosan erősödött a forint az euróhoz képest, majd hirtelen újra visszaesett a tegnapi zárásnak megfelelő 280-as jegyzés közelébe. Fél 5-kor 275 forint körül kereskedtek az uniós devizával, de a forint azóta ismét gyengült. A Monetáris Tanács, legutóbbi, hétfői ülésén nem nyúlt az alapkamathoz, de a jegybank elnöke utalt az esetleges beavatkozásra.

A londoni elemzők arra számítanak, hogy 2009 végéig marad a megemelt kamat, ami szerintük növelné a recesszió kockázatát. A helyzet komolyságát szakértők szerint jelzi, hogy Budapestről többször is élőben jelentkezett be a CNBC televízió tudósítója, és a vezető üzleti csatornán keresztül a jegybankelnök és a gazdasági miniszter is nyugtatni próbálta a piacot. Mindketten azt hangsúlyozták, hogy Magyarország nem azonos az államcsődbe jutott Izlanddal.

Madár István portfolio.hu elemzője a hírTV-nek elmondta: a kamatemeléssel a jegybank és Monetáris Tanács azt szerette volna üzenni a piacnak, hogy nem nézi tétlenül a forint gyengülését. Az elemző szerint közre játszott az is, hogy Magyarországon most két kereskedési szünnap következik és ekkor a szabadjára engedett forint még inkább ki lett volna téve a spekulációknak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"Nemzeti" csúcs után ötpárti e
  2008-10-22 19:43:25, szerda
 
  "Nemzeti" csúcs után ötpárti egyezkedés, majd politikai csúcs - aztán meglátjuk + olvasó
2008-10-22. 18:50

Ötpárti egyeztetést tartanak szerdán a parlamenti frakciók a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslatról - az úgynevezett plafontörvényről -, valamint az adóreform menetrendjéről és garanciáiról az Országházban, az SZDSZ és az MDF frakcióvezetőjének kezdeményezésére. A pártok mindegyike jelezte, hogy részt vesz az egyeztetésen.

A találkozó előkészítené a parlamenti pártok elnökeinek és frakcióvezetőinek részvételével tartandó politikai csúcs összehívását - írta Kóka János és Herényi Károly a frakcióvezetőknek címzett, az MTI-hez is eljuttatott levelében. (... és szép lassan megérik az idő egy szép nagy nagykoalícióra - elvégre a nép is ezt szeretné, hát még a piacok - a szerk.)

A dokumentum szerint a közös megoldásokat kereső szombati nemzeti csúcsnak elsősorban szimbolikus jelentősége volt, ezzel megkezdődött a párbeszéd a pártok között, de a hétvégi rendezvény önmagában nem nyugtatta meg a piacokat. A két politikus a levélben kiállt a stabilizációs és adóreform-alap létrehozása, az állami kiadásokat szabályozó költségvetési plafontörvény megalkotása, valamint az adóreform menetrendjének rögzítése mellett.

(MTI nyomán)


Tisztelt Kurucok!

Nem kellene ám annyira félni attól a nagykoalíciótól! Én már alig várom a létrejöttét.

Persze amíg eljutunk ide (az ország további szétesése mellett), a pártok még fognak egy kicsit csendben susmogni a háttérben, hiszen ehhez újra meg kell állapodni (a fejünk felett megint) a források elosztásának némi módosításáról, és jobban figyelembe kellene venni a Fidesz néhány álca-nemzeti célját is, hogy így nagykoalícióba ugorva az továbbra is fenntarthassa puha jobbközép-nemzeti-keresztény látszat irányvonalát.

És hogy miért örülnék egy mihamarabbi nagykoalíciónak? Hát egyrészt azért, mert ha az emberek ezt akarják, akkor ezt meg kellene nekik adni, másrészt, mert tudom, és sokan tudjuk, hogy ez csak egy újabb pofon lenne a szarnak.

Ugyanazzal az emberi garnitúrával, haveri körrel és eszköztárral az égvilágon semmivel sem lesznek képesebbek tényleges és hatékony válságkezelésre, ha nem vállalják fel az égetően szükséges nemzeti érdekek kőkemény és következetes képviseletét idehaza és külföldön. Erre pedig bizton nem számíthatunk tőlük.

Így a válság nagykoalícióval is tovább fog mélyülni, és minél előbb tető alá hozzák a nagykoalíciót, a király annál hamarabb lesz meztelen. Nem hiszem, persze, hogy az emberek ezt meglátva felébrednek, de azt talán észreveszik, hogy a nagykoalíció is csak egy illúzió volt.

És ez a lényeg. Hiába próbálják majd elmaszatolni, a hatalmon levőknek ki kell meríteniük az összes rendelkezésükre álló lehetőséget, és ha lehet, minél előbb.

Persze vakon hívők azután is lesznek, de talán lesznek néhányan, aki azért felébrednek.



http://kuruc.info/r/1/29756/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A nagy hazafi
  2008-10-22 19:41:46, szerda
 
  Ezen egyszerűen nem tudok napirendre térni!
A felcser megoperálta a beteget - a műtét annak hibájából nem sikerült.
Ott egy orvos, aki állította magáról 18 éven keresztül, hogy ő aztán tud segíteni. Most pedig szemrebbenés nélkül végignézi a beteg halálát: és kimondja, oldja meg az a felcser, amelyik elkövette a hibát. Pfuj! Ez egy bérgyilkos mentalitása is lehetne!

,,...nem a Fidesz dolga az országra nehezedő bizalmi válság és az ebből eredő vezetési válság megoldása",
,,...a Fidesz legfeljebb jóindulatú együttműködéséről és támogatásáról tudja biztosítani a kormányt",
,,...most nem azt nézzük, mi a legoptimálisabb politikai elrendeződés, hanem hogy mire van szükség, hogy az ország elhárítsa a gazdasági válságot".
,,Az egy dolog, hogy válság van, de nem lehet felforgatni a parlamentalizmust."
"Aki vállalkozott a kormányzásra, annak kell megoldani az ország ügyeit."


Orbán Viktor

*********
A Kordonbontó mindenkit megvéd! Ő mondta.

Az országot, meg a nemzetet kell védeni a kordonbontótól és elvtársaitól! Ezt (többek közt) én mondom.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lovas István levele a "szélsős
  2008-10-22 19:37:09, szerda
 
  Lovas István levele a "szélsőséges honlapoknak"
2008-10-22. 18:12

Hanem az, hogy önök mérsékeltek és szinte versenyképtelenek azzal az oldallal szemben, amely önöket szélsőségesnek tekinti és/vagy mindent elkövetne és elkövet elhallgattatásukért. Önök láthatóan gátlásosak. Így nem lehet hatékonyan háborúzni.


A magyar nyelvű ,,SZÉLSŐSÉGES"-nek nevezett HONLAPOKNAK
(szerte a világban)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Addig, ameddig a balliberális sajtót hidegen hagyja az is, hogy Magyarországon több százezer gyermek éhezik, vagy hogy a világon évente mintegy 10 millió gyerek hal meg szegénységben, illetve gyógyíthatatlan betegségben (www.globalissues.org/article/715/today-over-26500-children-died-around-the-world ), addig engem a legcsekélyebb mértékben sem érdekel, sőt, ásításra sem késztet, hogy kit és miért irritál az, ami az ön honlapjaikon megjelenik.

Nem is ezért írok.

Hanem azért, mert a hirdetők kedvenc lapján és a fősodratú sajtóban forrásként gyakran használt internetes Index.hu honlapon Jörg Haider karintiai tartományfőnök és pártelnök halálának másnapján egymás alatt ezen szöveggel jelent meg két cikk:

Haider gyorshajtás áldozata lett

Nem kötötte be magát a hülye disznaja

Mi történik egy sertés testével, ha nagy sebességgel a földbe csapódik? Ugyanaz, mint az autóséval, aki nem kötötte be magát, és kizuhan a kocsiból.

Kíváncsiságból visszamenőleg megnéztem néhányuk honlapját, miként jelentették be - néhány helyen megtették - Albert Györgyi halálhírét. Haider és Albert között az egyik alapvető különbség az volt, hogy az előbbi egy teljes tartomány hatalmas többségét tette hosszú éveken át boldoggá, az utóbbi saját magát se tudta azzá tenni.

De nem ez a lényeg. Hanem az, hogy önök mérsékeltek és szinte versenyképtelenek azzal az oldallal szemben, amely önöket szélsőségesnek tekinti és/vagy mindent elkövetne és elkövet elhallgattatásukért.
Önök láthatóan gátlásosak.
Így nem lehet hatékonyan háborúzni.
Talán emlékeznek rá: Amerika azzal nyert háborút, hogy két békés városra dobott le atombombát.
Mint tudják, ő sokak mintaképe.
Szedjék össze végre magukat.


LABORC SÁNDOR
a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője
Budapest

XI.

Laborc úr, nagyon sajnálom, hogy ismét megvárakoztatom, de ,,dramaturgiailag" nagyon rossz lett volna szétszedni két részre a Bába úrnak írt levél ezen részét.

Türelméért jutalomban részesül: az eddigieknél is jobban megnyugtatom magát, hogy helyén marad.

(folyt. a jövő héten)


Bába Iván
főszerkesztő
Budapest Analyses

II.

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

A múlt héten megkezdett levél végén azt írtam, most az ön szempontjából még kellemetlenebb dolgok következnek.

A levél első részében egy önöknek nagyon kedves és a nyugati világ véleményét alakító lapból mutattam be, hogy súlyos bajok vannak azzal a beállítással, amelynek célja a mai Oroszországot a kommunista Szovjetunió örökösének beállítani. Miután önök egy kárpátaljai lapból azt idézték, hogy Sztálinnak újjáéledő kultusza van Oroszországban, én azt idéztem, hogy Sztálinnak ennél sokkalta erősebb kultusza volt és van abban a Grúziában, amelyet önök jelenleg nagyon szeretnek és demokratikusnak kívánnak beállítani. Miközben Moszkvában a cári családot rehabilitálták és így Lenint mészárosnak bélyegezték.

Most elsőként ismét az International Herald Tribune - a New York Times Párizsban szerkesztett globális kiadása - egy tudósítása következik. Ismét Grúziából. Ezúttal nem Sztálin szülővárosából, Goriból, hanem Tbilisziből, a fővárosából.
Az október 2-án megjelent riportról még azt sem állíthatja, hogy ,,eldugott helyen" jelent meg, ugyanis az hosszan indul a címoldalon és folytatódik a 6-ik oldalon.
A cikk főcíme: Grúziában a média szabadsága bizonytalan. Alcíme: Szaakasvili bírálói mítosznak nevezik azt, hogy /Grúziában/ demokrácia lenne.
Ugye, Bába úr, elsápadt?
Hiszen a nyugati mítoszok egyikét leplezi le éppen a lap. (A másik mítoszban - hogy Oroszország volt augusztus 7-én az agresszor, és nem Szaakasvili bombázta szét Chinvalit, az ősi jászok lakta Dél-Oszétia fővárosát - már csak azok hisznek, akiknek ez politikai játékuk része.)

Annyit gyorsan megjegyzek a Demokrata olvasói kedvéért - tudja, ezt a levelet ők is olvassák -, a levél legvégén (és ez lesz önnek a legkellemetlenebb rész) kiderül, remélem mindenkinek, ezek a látszólag távoli ügyek mind az önhöz, mind pedig Laborc Sándorhoz írt leveleimben olyan mértékben érintenek bennünket, hogy azok miatt a magyar jobboldal politikáját képviselő párt vagy pártok nagyon hosszú időre elbúcsúzhatnak a kormányzásnak még a lehetőségétől is. Természetesen szeretném, ha nem lenne igazam, de azt azért megtanultam: megalapozott félelmet egy jövőbeni rossz bekövetkezésétől azért is meg kell írni, mert egyrészt akkor nem hivatkozhat senki arra, hogy nem is sejtette, másrészt egy újságírónak, gondolom, figyelmeztetni munkaköri munkája, illetve felelőssége.

De lássuk, miként kezdődik a beszámoló.
,,Az Imediben, Grúzia fő ellenzéki televíziójában a kamerák tavaly november 7-én nem álltak le, amikor álarcot viselő, géppisztolyos kormányzati rohamrendőrök betörtek a stúdióba. Szétverték a berendezést, az alkalmazottaknak és a televízió vendégeinek pedig megparancsolták, hogy feküdjenek hasra a padlón, majd elkobozták mobiltelefonjaikat. A műsorvezető mindvégig adásban maradt és beszámolt a pusztításról. Majd minden elsötétült. A támadásra - amely elhallgattatta Grúzia legnépszerűbb csatornáját - az a kormányzati vád szolgáltatott ürügyet, hogy zavargást szított, amiért a televízió egyik alapítójának, Badri Patarkatszisvilinek azt a nyilatkozatát sugározta, hogy megdönti Mihail Szaakasvili elnök kormányát.
Ugyanennek a napnak az elején rohamrendőrök gumibottal és gumilövedékekkel támadtak rá fegyvertelen tüntetőkre.
Nos, most, 11 hónappal később Grúzia azon állítását, hogy ott demokrácia van, ismét megkérdőjelezik és próbára teszik, amikor az ország Oroszország és a Nyugat közötti szembenállás arcvonalába került".

Bába úr, észrevette ezt az apró elszólást? Grúzia Oroszország és a Nyugat közötti szembenállás arcvonalába került. Vagyis mintha itt az amerikai tudósítók hajlamosak lennének azt a széles körben elterjedt, nem igazán atlantistabarát nézetet osztani, hogy Szaakasvilit valaki vagy valakik rávették a Chinvali elleni támadásra.

Akkor folytassuk.
,,Grúzia és amerikai támogatóik - beleértve az amerikai elnöki kampányban versengőket - igyekeztek úgy beállítani Grúziát, mint a labilis térségben a bátor kis demokráciát, azaz egy olyan országként, amely megérdemli a nagylelkű segítséget és a NATO-tagságot. Csakhogy Grúziában és az országhatárain kívül is egyre több bíráló érvel úgy, hogy Grúzia messze nem felel meg a nyugati demokratikus normáknak és elsősorban a médiaszabadság hiányára mutogatnak".

Látja, Bába úr, hogy nagyvonalúan nem a Demokratát vagy a Magyar Nemzetet idézem, hanem az Egyesült Államok ,,establishmentjének" elsőrendű lapját?

Menjünk csak tovább.
,,A valóság az, hogy a Szaakasvili-kormány a negyedik egypárti állam, amely Grúziában létesült az elmúlt húsz évben a szovjet korszak óta. És ez a leginkább a médiaszabadság korlátjaiban jelentkezik."

Most pedig átugrunk a hatodik oldalra, ahol a lap felén még további négy hasábon át folytatódik a tudósítás. Rögtön azzal, hogy a Freedom House szerint (márpedig ez a ,,cég" csak eléggé neokon, ugye?) Grúziában a sajtószabadság rosszabb, mint Nigériában, Malawiban, Indonéziában és Ukrajnában.

Szozar Szubari, a grúz emberjogi ombudsman elmondta a lapnak: ,,a Nyugat elhitte Grúziának azt a fő mítoszt, hogy ott demokrácia van és a sajtó szabad".

Nino Zuriasvili - egy tényfeltáró grúz újságíró - pedig azt mondta: ,,a paradoxon az, hogy a Rózsák forradalma előtt nagyobb volt a média szabadsága".

Egyes bírálók szerint a cenzúra kultúrája különösen erősen tenyészett augusztusban, az oroszokkal vívott háború idején. Ekkor a sajtó úgy igyekezett nyomásra beállítani Grúziát, mint amelyik egyben áldozat, és egyben győzedelmeskedett is.

Egy rádiós újságírónő pedig elmondta, hogy amikor a grúz csapatok fejvesztve menekültek Chinvaliból, vagy az út menti fákra másztak rettegve, arra kényszerítették őt is, hogy azt hazudják, a dél-oszét főváros a grúz csapatok ellenőrzése alatt áll.

De nem is folytatom. Ugyanis eltettem én önnek még mást is.

Például azt a cikket - ismét ugyanebből a lapból - amely október 14-én egy oroszországi ,,levélben" mutatja be, hogy ott milyen helyzetben vannak a kommunisták. Mármint azok a kommunisták, akik ma is annak vallják magukat. És akiket önök úgy akarnak láttatni, mintha továbbra is Oroszország urai lennének.

Ugyanis, Bába úr, ahogyan Gyurcsány neoliberálisként a neoliberális SZDSZ-szel, a neoliberális globális hatalom hátán tette tönkre az országot, noha egykor komcsi vezető volt, az egykori KGB-s Putyint ma nem tudom másként jellemezni én sem, mint tekintélyelvű nacionalistát, aki a ,,mi" volt kommunistáinkkal és persze SZDSZ-es szövetségeseivel ellentétben nem a saját zsebére dolgozik és hajlong a láthatatlan páholyban (ezt a kifejezést szó szerint értem) a hátát veregetők előtt, szorgosan fasisztázva, mint azt elvárják tőle, hanem népéért. És hogy minden rosszindulatú félreértést és szándékos belemagyarázást tisztázzak, én nem ,,drukkolok" Oroszországnak, hanem egyszerűen és eltántoríthatatlanul azt állítom, az a modell jobb annál a modellnél, mint amit egy neoliberálissá vált ex-komcsi vezető követ nálunk.

(A sztori a jövő héten.)

(Lovas István - Demokrata)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csődben van Magyarország
  2008-10-22 19:31:06, szerda
 
  Csődben van Magyarország
2008-10-21

Csődbe jutott a magyar állam, és ez áremeléseket, elbocsátásokat, bérstopot hoz létre - jelentette ki Boros Imre a Magyar Hírlapnak nyilatkozva. Az Orbán-kormány uniós pénzekért felelős tárca nélküli minisztere szerint rendkívül nagy kockázatokat rejt a jelenlegi helyzet a külföldi finanszírozás aránytalanul magas szintje és az államadósság nagysága miatt. Az elhibázott gazdaságpolitika miatt a krízis a globális válság nélkül is arcul csapná hazánkat.


- Mi a hatása a pénzpiaci krízisnek Magyarországon?

- Csődben van a magyar állam. Ez áremeléseket, bérstopot, a munkanélküliség növekedését, a fejlesztések leállítását hozza majd magával, ahogy már a kormány is pedzegeti.

- A csőd súlyos kijelentés.

- De igaz.

- Sokan nyugtatják a piacokat. Ön mire alapozza állítását?
-  Kong az ürességtől az államkassza, a kormány nem alkalmas a válságmenedzselésre. A hiteleket évek óta nem a belföldi megtakarításokból, hanem külföldi hitelekből finanszírozzuk. A magas államadósság miatt nagy a kitettségünk a nemzetközi pénzpiacoknak. Izland után Magyarország is veszélybe került.

- A magyar folyó mérleghiány meg sem közelíti az izlandi deficitet, a magyar bankrendszer sem terjeszkedett túl olyan mértékben, mint a piciny szigetországban.

- A magyar bankok alapvetően egészségesek, a beteg maga az állam. A hazánkba érkező külföldi finanszírozás aránya irgalmatlanul nagy. Ez okozza szélsőséges kitettségünket. Ha pedig baj van, ahogy most is, az adott országok bankjai saját hazájukban akarják a pénzt felhasználni. A nemzetközi nagybankok magyarországi leányvállalatai ezért nem adnak devizahitelt, nem pedig a magyar ügyfelek védelméért. Ráadásul az elmúlt években nemcsak az állam, hanem a vállalatok és a magánszemélyek is főként hitelekből, döntően külföldi hitelekből éltek. Rendre több százalékkal túlfizetjük a piacot 2003 óta, eddig a pénzbőség ezt lehetővé tette, mára azonban hat százalék túlfizetés esetén sem jutunk forráshoz, ami maga a csőd. Az állampapírok a kutyának sem kellenek.

- Mit gondol, mit kell tenni a kilábaláshoz?

- Vannak országok, amelyek euró-százmilliárdokat költenek a krízis megoldására. A magyar állam is beléphetne, ha lenne hozzá pénzügyi ereje, csakhogy ehhez nem elég muszklis. Gyurcsány Ferenc most azon mesterkedik, hogy összemossa a hazai és a globális válságot, holott a magyar gazdaság teljesítményéért ő és kormánya okolható. A felelősség ugyanis megkülönböztethető. Nálunk a bankok is az államcsőd miatt kerülnek bajba, éppen fordítva, mint a többi országban, ahol a hitelintézetek által okozott krízis miatt kell az államnak jótállnia.

- Van olyan elképzelés, hogy az uniós költségvetés fejlesztési pénzeit lehetne felhasználni.

- Ez lehetetlen, ehhez a közösség egész finanszírozási rendszerét át kellene szabni.

- A Nemzetközi Valutaalap segítséget ígért.

- Igen és az IMF-nek van is erre pénze. Csakhogy az ő segítségét egyszer már megismertük, belekóstoltunk, s a torkunkon is akadt: egymillió ember tűnt el a munkaerőpiacról. A valutaalap programja nem kell, mert bár ad pénzt, de aztán diktál, s benyújtja a számlát. A receptje az egészségügy, a felsőoktatási rendszer, a vízközművek magánosítása és a maradék állami vagyon kiárusítása, a természeti javak, az urán, gáz feltárási jogának eladása. Vagyis kő kövön nem maradna a még meglévő kis vagyonunkból. Az IMF "segítségét" csak egy esetben tudnám elképzelni, ha a pénzt feltétel nélkül adná.

- Ez a fantasztikum kategóriájába tartozik, így zárjuk le. Mi a véleménye arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank és az Európai Központi Bank megállapodást kötött olyan értékpapír-visszavásárlási ügyletről, amely ötmilliárdos értékhatárig lehetőséget biztosít az MNB-nek euróhitel felvételére?

- Pozitívum, de a hír hatása az állampapírok másodpiacán csak mérsékelten érzékelhető. A bankok a kapott devizaforrásokat vélhetően arra használják fel, hogy hazajuttassák a Magyarországra kihelyezett devizahiteleket. Igazán jelentős hatást akkor lehetne elérni, ha ezen forrásoknak hosszabb, legalább három-hat hónapos futamidejük lenne, és nőne a nagyságrendjük is. El ne felejtsük, hogy a lakosság felhalmozott időközben ötezermilliárd forintnyi adósságot, főleg devizában, s ez áramlik visszafelé.

Forrás: Magyar Hírlap

http://echotv.hu/index.php?akt_menu=60&newsid=84504
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
2008.09 2008. Október 2008.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 841 db bejegyzés
e év: 10632 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1475
  • e Hét: 4577
  • e Hónap: 15688
  • e Év: 169184
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.