Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
bohókás
  2008-10-24 20:11:20, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
tepertős pogácsa
  2008-10-24 07:41:41, péntek
 
 




* 30 dkg tepertő (ledarálva)
* 50 dkg liszt
* 4 dkg vaj
* 5 dkg élesztő
* 2 dl tej
* 1 tk cukor
* 2 tojás sárgája
* 2 ek tejföl
* 2 tk só

kenéshez
* 2 tojás sárgája

1. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
2. A lisztet elkeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a darált tepertőt, a tojás sárgáját és a tejfölt. Jól összedolgozzuk.
3. Langyos helyen 1 órán át kelesztjük a tésztát.
4. Lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, bevagdossuk a tetejét és kiszaggatjuk a pogácsákat.
5. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük a tetejüket tojással.
6. 220 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
dolka
  2008-10-24 07:32:56, péntek
 
 


* 50 dkg liszt
* 3 dkg élesztő
* 1 evőkanál cukor
* 2 tojás
* 5 dkg vaj
* 12 db édesítő tabletta
* kb. 3 dl tej - a liszt minőségétől függően
* csipet só
* 3 kg szilvából készített köcsögös szilvalekvár
* 25 dkg félzsíros tehéntúró
* 4 dl tejföl
* 2 dkg porcukor

1. A lisztből, cukorból, 1 tojásból, az édesítő tablettákkal, a csipet sóval, a vajjal, a tejjel a foszlós kalácsnál leírtak szerint kelt tésztát készítünk.
2. Duplájára hagyjuk kelni.
3. Hurkát formálunk a tésztából és a hurkát szeletelve tenyérnyi korongokat formálunk.
4. Zománcos tepsibe helyezzük a korongokat, újra kelesztjük.
5. A második tojást felverve, megkenjük a korongokat, amelyek a kelés után már inkább lapos zsemleformát mutatnak.
6. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük a zsemléket, hagyjuk kihűlni.
7. A zsemléket hanyatt fordítjuk (lapos felük felfelé), köcsögös szilvalekvárral megkenjük.
8. Villával összetört túrót merünk a lekvárra, a villával a lekvárra nyomkodjuk.
9. Jön a tejföl: kiskanállal tejfölt kenünk a túróra.
10. Teaszűrővel porcukrot szórunk a tejfölre.
11. Megesszük - Isteni!
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
lenmag
  2008-10-24 07:26:17, péntek
 
 



(Lini semen)
A len (Linum usitatissimum L.) olajos magját már a Kr. e. 14. században is termelétk és gyógyszerként használták. Az egyiptomi piramisokban talált leletek is azt bizonyítják, hogy nagy tiszteletben tartották ezt a növényt.
A lenmag fogyasztásával testünk hozzájuthat a legfinomabb esszenciális zsírhoz, A-, B-, C-, D- és E-vitaminokhoz, magnéziumhoz, kalciumhoz, káliumhoz, vashoz és különféle mikroelemekhez. Serkenti az agyműködést és megakadályozza a koleszterin lerakódását.
Nagyon sok betegség ellenszereként ismert. Ilyenek például: az ekcéma, izületi gyulladás, vesekő, gyomorfekély, prosztatabántalmak, izomláz, izomfájdalmak, rovarcsípések. Külsőleg olaj formájában használhatjuk.
Különféle kenyerek, illetve ropogtatni való ételek alapanyaga, de müzlibe keverve jól szabályozza a bélműködést.
Mivel a kis magok héját nagyon nehezen tudjuk csak megemészteni, ezért fogyasztás előtt mindenképp valamilyen mechanikai behatásnak kell kitenni (hengerelés, darálás).


GYORS REGGELI



* 4-5 tk puffasztott amaránt
* 2 tk tönkölykorpa
* 2 tk lenmag
* 2 tk szezámmag
* 2 tk tökmag
* 2 tk napraforgómag
* 3 dl gyümölcslé
1. A lenmagot, szezámmagot, tökmagot, napraforgómagot kávédarálóval megdaráljuk.
2. Összekeverjük az amaránttal és a gyümölcslével és fogyasztás előtt 5 percig állni hagyjuk, hogy a gyümölcslé beszívódjon.


SOKMAGOS SÓS ROPOGÓS



* 1/2 kg liszt
* 5 dkg szezámmag
* 1 evőkanál lenmag
* 2 kávéskanál köménymag
* 2 kávéscsésze napraforgóolaj
* 1/2 csomag sütőpor
* 1 tojás
* 2,5 dl világos sör
* + 1 tojás a kenéshez
* só

1. A lisztet a sütőporral, sóval és a 3 féle maggal elkeverjük, majd a többi hozzávalóval (olaj, tojás, sör) összegyúrjuk.
2. Nagyon vékonyra (2-3 mm) nyújtjuk.
3. A másik tojást felverjük és megkenjük a tésztát.
4. A tésztát téglalap, rombusz, négyzet, háromszög alakúra vagdaljuk.
5. 200 C fokra előmelegített sütőbe tesszük kis (2-3 mm) távolságokat hagyva, zsemleszínűre sütjük.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lacikrumpli
  2008-10-24 07:21:07, péntek
 
 


* 1 kg krumpli
* 1/2 kg disznókaraj (amit a hentessel kicsontoztatunk)
* 2 közepes fej vöröshagyma
* 2 dl tejföl
* 1 tojássárgája
* 1 zöldpaprika
* zsír (vagy olaj)
* só
* bors
* pirospaprika

1. A húst felszeleteljük, kiverjük, a szeleteket sózzuk, borsozzuk és pirospaprikával meghintjük.
2. A meghámozott krumpli felét nyersen felszeletelve (az alsó rétegbe kerülő krumplikarikák lehetnek vastagabbak, mert könnyebben átsülnek) a kizsírozott (kiolajozott) tepsi aljára terítjük, majd megsózzuk.
3. Elosztjuk rajta a hússzeleteket, rátesszük a karikákra vágott, megpucolt hagymát, amit előtte 3-4 ek olajon megdinszteltünk, rászórjuk a felkarikázott paprikát, végül beterítjük a maradék burgonyával.
4. Újra megsózzuk és megkenjük a tojássárgával elkevert tejföllel, kevés zsíradékot (vagy olajat) teszünk rá és forró sütőben megsütjük (kb. 1 óra alatt). Közben néha nézzünk rá, és ha túlságosan elkezdene pirulni a teteje, kissé mérsékeljük a hőmérsékletet.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
erdélyi mézeskalács
  2008-10-24 07:17:18, péntek
 
 


tésztához

* 450 g liszt
* 200 g porcukor
* 2 kk szódabikarbóna
* 1 kk fűszerkeverék (őrölt szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, gyömbér, ánizsmag, kardamom)
* 3 tojás
* 2 ek puha vaj
* 200 g méz
* 1 cs vaníliás cukor

díszítéshez
* 120 g átszitált porcukor
* 1 tojásfehérje

1. Az összes alapanyagot jól összedolgozzuk, és a tésztát fóliába csomagolva legalább egy napig hűvös helyen érleljük. (Nálam három nap lett belőle, de semmi baja nem esett a tésztának.)
2. Az érlelés után a tésztát, enyhén lisztezett munkafelületen, kis részletekben nyújtjuk ki, kb. 2 mm vastagságúra, és különféle formákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tojássárgájával megkenegetjük, majd 175 ºC-ra előmelegített sütőben, légkeverésen, 5-7 perc alatt megsütjük. A folyamatot addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy. (Rengeteg mézeskalács lesz a tésztából, részemről a nyers tészta felét bedugtam a fagyasztóba.)
3. Fontos, hogy ne légkeveréses üzemmódban, hanem alul-felül álláson süssük a tésztát, különben kiszárad.
4. A díszítéshez a porcukrot és a tojásfehérjét habbá verjük és egy alkalmas eszköz segítségével (kinek mi válik be, ki kell tapasztalni: nylon zacskó egy apró lyukkal, habzsák mini lyukú véggel, vagy egy kis ecset) tetszés szerinti mintákat rajzolunk a mézeskalácsokra.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
meggyes süti
  2008-10-24 07:13:53, péntek
 
 


* 15 dkg magozott meggy
* 6 ek liszt
* 1,5 dl tej
* 1 tojás
* 6 ek barnacukor
* 1 cs. sütőpor
* 1/2 ek szódabikarbóna
* 1/2 ek fahéj
* 1 ek meggy pálinka
* 3-4 ek darált dió
* 1 ek olívaolaj
* só
* vaj a forma kikenéséhez

1. A lisztet, sütőport, barnacukrot, szódabikarbónát, fahéjat, sót, darált diót keverjük össze alaposan egy tálban.
2. A tojást keverjük össze, majd keverjük hozzá a tejet, olívaolajat, és a meggypálinkát.
3. Egy kör alakú sütőformát kenjünk meg vajjal, majd az aljára pakoljuk be jó sűrűn a kimagozott meggyet.
4. Keverjük össze alaposan a tojásos keveréket a lisztes keverékkel.
5. Öntsük a meggy tetejére az összekevert tésztát.
6. Süssük 180 fokon 25 percig.
7. Ellenőrizzük tűvel a tésztát, mielőtt kivesszük a sütőből.
8. A sütőből kivéve, tegyünk a forma tetejére egy tányért, és fordítsuk rá a tányérra a formát, így hagyjuk kihülni (ezáltal a meggyből kifolyó lé egy picit "eláztatja" a tésztát, ami még finomabb lesz!).
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
kókusz dió
  2008-10-24 07:11:30, péntek
 
 


A belsejéhez:
* 10 dkg vaj
* 10 dkg kókuszreszelék
* 10 dkg porcukor

A külsejéhez:
* 2 ek rum
* 5 dkg keserű kakaópor
* 1 tojás
* 30 dkg darált dió
* 20 dkg barna cukor

A forgatáshoz:
* 6-8 dkg kókuszreszelék

A díszítéshez:
* 15 szem fél dióbél

1. Először összegyúrom a belsejét: a vajat, a kókuszreszeléket és a porcukrot. 15 egyforma kis golyót formálok belőle. 15-20 percre a mélyhűtőbe teszem, hogy a formáját megtartsa.
2. A külsejéhez valókat addig gyúrom, amíg a cukor el nem olvad benne. Nedves kézzel 15 egyforma gombócot formálok belőle. Két tenyerem között egyenként kissé ellapítom, a közepére egy kókuszos gombócot teszek, majd újra összegömbölyítem.
3. Kókuszreszelékbe forgatom. Hűtőszekrényben vagy mélyhűtőben dermedni hagyom.
4. Forró vízbe mártott késsel félbevágom, negyed dióval díszítem.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
vándor csiga
  2008-10-24 07:08:55, péntek
 
 


A tésztához:

* 25 dkg rétesliszt
* 25 dkg finomlisz
* 25 dkg margarin
* 2 dkg élesztő
* 0,5 dl tej
* 4 tojás sárgája
* 5 dkg porcukor

A töltelékhez:

* 4 tojás fehérje
* 30 dkg porcukor
* 15 dkg darált dió
* 1 tk enyhe ecet

1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalójával együtt összegyúrjuk, alaposan kidolgozzuk. 30 percig pihentetjük.
2. Amíg a tészta pihen elkészítjük a tölteléket: a diót megdaráljuk, a tojásfehérjéket a porcukorral gőz felett kemény habbá verjük, majd az ecettel elkeverjük.
3. A tésztát 4 cipóra osztjuk.
4. A cipókat egyenként vékonyan kb. 2 mm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük a tojáshabbal és megszórjuk a darált dióval.
5. A megkent tésztát feltekerjük mint a beiglit, majd vizes, éles késsel kb. 2 cm széles darabokra szeleteljük.
6. Az így kapott csigákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. (Ez a mennyiség 2 tepsiben fér el.)
7. Előmelegített sütőben 200 fokon 25 perc alatt pirosra sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
fűszeres sült karfiol
  2008-10-24 07:00:51, péntek
 
 


* 2 fej karfiol
* olívaolaj
* só, bors
* őrölt cayenne bors vagy chili
* jó minőségű keserű kakaópor

1. A megmosott, megszárított karfiolt rózsáira szedve, olívaolajban megforgatom, gazdagon sózom, borsozom.
2. Alufóliával bélelt gáztepsibe rendezem.
3. Megszórom egy nagy csipet őrölt cayenne borssal vagy leheletnyi chilivel.
4. Vékony rétegben keserű kakaóport szitálok a karfiolrózsákra.
5. Előmelegített forró sütőben puhára sütöm. Az eredeti recept szerint 35-40 perc. Nekem sajnos hagyományos gázsütőm van, amiben hamarabb rápörkölődik a kakaó, mint sem megpuhulna a karfiol, így a második sütésnél fólia alatt egy óra hossza alatt puhára pároltam, majd fólia nélkül pirítottam fél órát. Az eredmény kifogástalan lett!:)
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2008.09 2008. Október 2008.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 115 db bejegyzés
e év: 1248 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 2705
  • e Hónap: 3697
  • e Év: 35426
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.