Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Zalatnay Sarolta: Kis butám
  2008-10-25 00:36:08, szombat
 
  Régen szívesen énekeltem Zalatnay dalait. Játszottunk táncdalfesztiválósdit, s mindig én voltam a győztes. A dalszövegekbe annyira beleéltem magam, mintha velem történtek volna meg a benne megfogalmazottak.
A gyermekévek után valóban más volt a felnőtt világ. Nálam hazugságok özönével kezdődött, de még gyermekfejjel szembesültem ezekkel a számomra érthetetlen emberi tulajdonságokkal. Mi értelme van a hazugságnak, ha úgyis kiderül az igazság? De a hazugok nem is törődnek igazán azzal, mások mit gondolnak róluk, nem azért füllentenek, csak megszokásból, érzelem és következmények felmérése nélkül. Nem jelent nekik a másik ember semmit, tehát nem vállalnak felelősséget sem szavaikért, sem azokért az emberekért, akiknek fáj a hazugság.
Egyetlen hazugság megengedhető a földön: a kegyes hazugság, amikor azt mondjuk egy haldoklónak, meg fog gyógyulni, bár ennek sincs sok értelme. Az ember bízva bízik, küzdve küzd a jövőjéért, mintha állandóan egybemosódna Az ember tragédiája az emberek történelmével, holott az csak kis csoport alma jeles Évás népcsoporté volt, akik hosszú utat tettek meg, de csak kárára voltak a földnek még elméletben is. Mennyire veszélyes az ilyen elemeknek olvasni, írni is megtanulni, még ezt is mások ellen használják fel!
Talán ezért is volt analfabétizmus köreikben oly' sokáig.

Ma nem történt különösebben semmi érdekes azon kívül, hogy ismét megalázkodtam. Nagy bűn egyetlen ember nyomorba döntése is - írtam a Jupiter-lány kalandjaiban.

Az emberi méltóságot emeli a szeretettel végzett munka. Engem a szükség arra vitt rá, hogy monoton munkákat végezzek, mely az idegrendszert hosszabb távon megterheli. Nem nyújt sikerélményt, s még anyagilag sem fizették meg. Az egyik munkahelyen miskolci felettesem, aki velem egyidős Halak volt közölte velem: "Az emberek nem pénzért dolgoznak.".


Ide most képzeljenek el el rongybabát, akihez a dal szólt. Minden háború és harc 1936-ig bábokkal történt. Ilyen a sakk, a kártyacsata, a szélmalom. Kihagyták az embereket a játékaikból a nagyok. Mindeddig nem is került napvilágra semmi sem a világot irányító erőkből. De most ellenség lett az emberség, ellenség az ember, mert szívvel rendelkezik, szorgalmas és becsületes, nem ismeri a hazugságot, a bűnt. Még fizetést sem adtak nekik, csak keveset, mert anélkül is tisztességesen látták el munkáikat. Már régóta így történt, az idegesítés hozzátartozott a szív elleni merényletekhez.








Zalatnay Sarolta : Kis butám -

Kis butám, rongybabám,
Mért haragszol rám?
Rossz talán, kis butám,
Fáj, hogy más is vár?
A gyermekévek után
Oly más ez a felnőtt világ,
És annyi mindent kínál,
S megadná talán,
De még száz meséd
Elkísért és elhinni jó.
Így maradj énvelem,
Így te kis bohó!

A gyermekévek után,
Nézd, most már egy fiú is vár,
És annyi szépet ígér,
S elér még talán.
Kicsit még nehéz,
Hát ne nézz ily vádlóan rám!
Úgy érzem, kis butám,
Őt választanám.

szövegíró : Halmágyi Sándor
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2008.09 2008. Október 2008.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 142 db bejegyzés
Összes: 7233 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 354
  • e Hét: 762
  • e Hónap: 12467
  • e Év: 51468
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.