Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
kutyus
  2008-11-10 20:41:23, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
tepsis csirkeragu
  2008-11-10 18:45:26, hétfő
 
 


* 60 dkg csirkemell filé
* 25 dkg gomba
* 2 fej hagyma
* 20 dkg angolszalonna
* 60 dkg krumpli
* 1 dl olaj
* só
* frissen őrölt bors
* frissen vágott petrezselyemzöld

1. Duci csíkokra vágjuk a húst, negyedekre a krumplit, csíkokra a szalonnát, kockára a hagymát és negyedekre az apróbb gombát.
2. Olajat öntünk a tepsibe és mindent belemerünk, megsózzuk, borsot darálunk rá, összekeverjük és fóliával fedjük.
3. Nem túl forró sütőben pároljuk, míg minden levet ereszt.
4. Levesszük a fóliát és pirosra sütjük.
5. Tálalás előtt petrezselyem zöldet szórunk rá.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
egyensúly püspökkenyér
  2008-11-10 18:43:43, hétfő
 
 


2 őzgerinc formához

* 6 tojás
* 6 tojás súlyának megfelelő cukor
* 6 tojás súlyának megfelelő finomliszt
* 1 tábla (10 dkg) étcsokoládé
* 10-15 dkg dió apróra vágva
* 10 dkg mazsola

1. Sütőt melegítsük elő 160 fokra.
2. A 6 tojást és a cukrot habosra felverjük.
3. Óvatosan, apránként hozzákeverjük a lisztet.
4. Belekeverjük az apróra vágott csokit, diót és a mazsolát.
5. Kivajazott, kilisztezett őzgerinc formában kb. 30 percig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
csirkemell finoman
  2008-11-10 18:41:34, hétfő
 
 


* 1 csirkemell (kifilézve, felszeletelve)
* 1,5 ek olaj
* 2 ek vaj
* 1/2 citrom leve
* 2 kk dijoni mustár
* 2 ek konyak
* 3 ek apróra vágott petrezselyem
* 3 ek felaprított snidling
* 5 ek tyúkhúsleves (szárnyasalaplé)
* só
* bors

1. A csirkemell szeleteket sózzuk, borsozzuk.
2. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat és a 1,5 ek vajat.
3. A csirkemellek mindkét oldalát 4-4 perc alatt pirosra sütjük. Amikor a hús megsült, tálba szedjük.
4. A visszamaradt zsiradékba belekeverjük a dijoni mustárt, a konyakot, a petrezselymet, a snidlinget, a fél citrom levét és a tyúkhúslevest.
5. Jól összekeverjük és 1-2 perc alatt összefőzzük. Majd fél ek vajat hozzáteszünk, és simára keverjük.
6. A szaftot a húsra locsoljuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
somlói galuska
  2008-11-10 18:39:42, hétfő
 
 


tésztához

* 6 tojás
* 6 ek porcukor
* 6 ek liszt
* 1 ek cukrozatlan kakaópor
* csipet só

vaníliakrém

cukorsziruphoz (opcionális)

* 200 g cukor
* 250 ml víz
* 1 dl rum

* 1 nagy marék mazsola
* 1 dl rum
* 10 dkg darált dió

csokiöntethez
* 10 dkg vaj
* 10 dkg cukor
* 3 ek cukrozatlan kakaópor
* 2 ek hideg tej

tálaláshoz
* tejszínhab

1. Két piskótát sütünk: egy simát és egy kakaósat. Ehhez a tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral, géppel, habosra keverjük, hozzáadagoljuk a lisztet. A masszát megfelezzük, és az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport. A tojásfehérje habot elfelezve, egyik, ill. a másik tálba óvatosan beleforgatjuk.
2. Két, sütőpapírral bélelt tepsire terítjük a piskótatésztákat vékonyan, ügyelve, hogy közel egyforma nagyságúak legyenek.
3. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt (tűpróba!) megsütjük a piskótákat (egymás után).
4. A cukorsziruphoz cukrot és a vizet kis lábasban feltesszük a tűzre, és addig melegítjük, míg sűrű szirup nem lesz. A tűzről lehúzva, amikor már langyos, hozzákeverjük a rumot. Hagyjuk teljesen kihűlni.
5. A mazsolát rumba áztatjuk.
6. Elkészítjük a vaníliakrémet.
7. A kihűlt piskótákat megfelezzük, és következik a rétegezés: egy sima piskótával kezdünk, meglocsoljuk a cukorsziruppal, megkenjük a vaníliakrémmel, megszórjuk a lecsepegtetett mazsolával és meghintjük a dióval. Erre jön a kakaós piskóta, az előzőek szerint járunk el, majd még egy sima piskóta, és a töltés, végül a megmaradt kakaós piskótával zárjuk az egészet. Ha maradt krém, mazsola és dió, ezt is megkenjük, megszórjuk, ha nem, az sem baj. Fóliába csomagoljuk és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, de még jobb, ha egy egy egész éjszakára ott felejtjük.
8. A csokiöntethez gőz felett összeolvasztjuk a vajat és a cukrot, és a gőzről levéve hozzákeverjük a kakóport, majd a hideg tejet is beledolgozzuk.
9. A réteges piskótából desszertes gyűrűvel (vagy egy pohárral) tornyokat szaggatunk. Meglocsoljuk csokival és tejszínhabbal tálaljuk.

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
birsalmasajt
  2008-11-10 18:38:11, hétfő
 
 


* 4 db birsalma
* 400 g kristálycukor
* 1 db citrom leve

1. A birsalmákat alaposan megmossuk. Negyedekbe vágjuk, magházukat egy nagyon éles késsel eltávolítjuk. (Hámozni nem kell, azt főzés után sokkal könnyebb elintézni.)
2. Egy lábasba tesszük a birsalma cikkeket, felengedjük vízzel, fél citrom levét belefacsarjuk és puhára főzzük az almát.
3. Leszűrjük, és mindegyik darabról lehúzzuk a héjat. A puha gyümölcsöt botmixerrel vagy turmixban pürésítjük.
4. A birsalmapürét vasatag falú lábasban (én egy magasabb falú, öntöttvas serpenyőt használtam) kevergetve felmelegítjük és hozzáadjuk a cukrot. (A cukor mennyiségét illetően különféle "szabályok" léteznek: van aki azt mondja, hogy a birspüré súlyának 80 %-ának megfelelő mennyiségű cukor hozzáadásával a legfinomabb, van aki ugyanannyi cukrot ad hozzá, amennyi a birspüré nettó súlya, én leredukáltam a hozzáadott cukor mennyiségét 60 %-ra, így 670 g birspüréhez 400 grammnyi cukrot tettem.) A maradék citrom levét hozzáfacsarjuk és az egészet sűrűre főzzük.
5. Egy megfelelő méretű tálat/ formát folpackkal bélelünk és beleöntjük a sűrű, forró masszát. Miután kihűlt és megszilárdult annyira, hogy tartja a formáját (én egy éjszakán át hagytam a kibélelt tálban), kiborítjuk belőle egy darab zsírpapírra és hűvösebb helyre költöztetjük, ahol békén hagyjuk úgy kábé egy hétig, vagy amíg rendesen ki nem szárad. ( Ez a legnehezebb fázisa a birsalmasajt készítésének, tényleg baromi nehéz megállni, hogy ne kóstoljunk bele a mennyei illatú finomságba.)
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
túrófánk
  2008-11-10 18:36:24, hétfő
 
 


* 25 dkg túró
* 25 dkg liszt
* 3 egész tojás
* 1 pohár tejföl (175 g)
* 1 tk szódabikarbóna
* 3 ek cukor
* csipet só

sütéshez
* kb. 1/2 l olaj

tálaláshoz
* vaníliás porcukor
* házi készítésű sárgabarack dzsem

1. A túrót egy villával összetörjük és minden hozzávalóval jól elkeverjük.
2. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd púpozott teáskanálnyi adagokat pottyantunk az olajba és mindkét oldalukat aranyszínűre sütjük (adagonként 6-7 perc alatt).
3. A kész túrófánkokról a felesleges olajat papírtörlővel leitatjuk.
4. Azonnal tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
kapros juhtúrós nokedli
  2008-11-10 18:34:49, hétfő
 
 


* 2 tojás
* 25 dkg finomliszt
* só
* víz
* 1 ek vaj
* 1 csokor friss kapor
* 15-20 dkg juhtúró
* 1 dl tejföl

1. Egy tálba beleütjük a tojásokat, megszórjuk egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a lisztet és apránként annyi vizet, amennyit felvesz. A tészta ne legyen túl kemény, inkább kicsit lágyabb.
2. Lobogó vízbe szaggatjuk a tésztát, és kifőzzük.
3. A leszűrt galuskára egy evőkanál vajat teszünk, jól összeforgatjuk, hogy egyenletes bevonatot képezzen rajta.
4. Rámorzsoljuk a juhtúrót és az apróra vágott kaprot, jól összekeverjük.
5. Tálalás előtt langyos tejföllel meglocsoljuk a tetejét.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
mézes krémes
  2008-11-10 18:33:19, hétfő
 
 


mézes lapokhoz

* 45 dkg liszt
* 15 dkg porcukor
* 1 késhegynyi szódabikarbóna
* 3 ek olvasztott zsír
* 4 ek olvasztott méz
* 1 egész tojás (villával felverve)
* 4 ek tej

töltelékhez
* 1/2 l tej
* 10 dkg búzadara
* 25 dkg margarin
* 20 dkg porcukor
* 2 cs. vaníliás cukor
* 1 tojássárga
* 20 dkg sárgabarack lekvár

csokoládémázhoz
* 20 dkg étcsokoládé
* 20 dkg vaj

A tészta készítése:

1. A mézes lapokhoz valókat félkemény tésztává gyúrjuk. Ha még kíván tejet, aprénként lehet bele picit tenni.
2. A tésztát rúd formára sodorjuk és négyfelé osztjuk. Mindegyik tésztacipót nagyon lisztezett felületen kinyújtjuk, majd egyesével megsütjük maragrinnal vékonyan megkent tepsi hátoldalán 200 fokra előmelegített sütőben. (Sötét zsemleszínűre kell sütni, vigyázzunk, nagyon gyorsan sül, kb. 6 perc/ lappal számoljunk. Azért jó a tepsi hátulján készíteni, mert könnyen le lehet róla csúsztatni.)

Töltelék készítése:

1. A tejet felforraljuk és a lassan beleöntjük a grízt, ha megfőtt, keverve kihűtjük. Amikor langyos, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral és tojássárgával habosra kevert margarint.

Összeállítás:

1. A tölteléket kettéosztjuk, az első lapra rákenjük a fele tölteléket, a második lapot rátesszük és megkenjük a lekvárral.
2. Erre jön a harmadik lap, amire rásimítjuk a krém másik felét, a negyedik lappal borítjuk, amit pedig csokimázzal vonunk be. (A csokoládémázhoz a darabokra tört csokit gőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük a vajat.)

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
részeges csirke
  2008-11-10 18:31:24, hétfő
 
 


* 8 db csirkecomb (alsó és felső, vagy vegyesen)
* 4 szelet bacon
* só
* 3-4 ek olaj
* 1-2 szelet füstölt szalonna
* 2 dl száraz fehérbor
* 2 dl tejföl

1. A csirkecombokat kicsit sózzuk, és mindegyiket egy fél szelet baconbe tekerjük.
2. Egy tepsit olajjal megkenünk, ráhelyezzük a húsokat és füstölt szalonna darabokat dugdosunk közéjük.
3. A húsok alá öntjük a bort.
4. Alufóliával letakarva, 180 fokos sütőbe tesszük.
5. Kb. 1 óra elteltével levesszük a fóliát és a húst pirulásig sütjük (ez további 15-20 perc).
6. Végül a tejfölt elkeverjük a szaftjába és átrotyogtatjuk (5-10 perc alatt).
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2008.10 2008. November 2008.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 148 db bejegyzés
e év: 1248 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 976
  • e Hét: 2875
  • e Hónap: 7279
  • e Év: 39008
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.