Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 52 
Törzsszavazók és ingadozók
  2008-11-02 22:43:04, vasárnap
 
  Törzsszavazók és ingadozók



Külföld
Mivel mind a republikánusok, mind a demokraták gyűjtőpártként működnek, szavazóbázisuk különböző csoportokból áll össze.


A demokraták elsősorban a középosztályra, az alsóbb rétegekre, a nagyvárosok lakóira, a színes bőrűekre, a latinokra, a baloldaliakra, a liberálisokra, a mérsékelt konzervatívokra és a fiatalokra támaszkodhatnak. Földrajzi megosztásban leginkább övék a keleti és nyugati part államai: Massachusetts, Connecticut, Rhode Island, Maine, New York, Kalifornia, Oregon és Washington.

A Republikánus Párt elsősorban a nagytőke pártja, de a fehér kisvállalkozókat is maguk mellett tudhatják, valamint számíthatnak a kisvárosi Amerikára, a vallásos konzervatívokra, a nyugdíjasokra. A republikánusok fellegvárai az olyan déli államok, mint Texas, Arizona, Mississippi, Tennessee és Georgia. Mivel az ország szinte egyenlő arányban oszlik meg a két párt hívei között, a kampány a 10-15 százalékot kitevő függetlenek, a még el nem kötelezettek megnyeréséért folyik, ami idén Ohio, Pennsylvania, Florida, Michigan, Colorado, Nevada, Új-Mexikó államok lakóit jelenti.

A nagy latin népességű Új-Mexikóban, Nevadában és Coloradóban Barack Obama előnyt szerezhet azzal, hogy kiáll a bevándorlási törvény mellett. A Floridában élő zsidó közösség általában a demokratákra szavaz, de kérdés, hogy a rágalomhadjáratok után megbíznak-e Barack Obamában, vagy még mindig Hamasz-szimpatizánsnak tartják, és helyette Izrael megmentőjéhez, John McCainhez fordulnak.

Ha a nemzetvédelemről van szó, nem kétséges, hogy a katonai tapasztalatokkal rendelkező John McCainnek van előnye. Ám ha a középosztály helyzetét tovább nehezíti a gazdasági válság, akkor az emberek mind erősebb nosztalgiával gondolnak vissza a Bill Clinton által fémjelzett, gazdaságilag stabil 90-es évekre, és ismét a demokratákhoz fordulhatnak orvoslásért.

Ha a jelöltek ideológiai síkon tudják tartani a kampányt, akkor a kisvárosi ideál, a republikánus alelnökjelölt Sarah Palin maga mellé tudja állítani az abortusz ellenes, családközpontú, a fegyvertartáshoz ragaszkodó polgárokat. Az előválasztások során Barack Obama fiatalok millióit nyerte meg, akik azóta is lelkesen dolgoznak kampányában. Ha az első szavazók az előrejelzés szerinti nagy számban vesznek részt a választáson, akkor az internetes nemzedék a politikában is átveheti a hatalmat.

Nem tudni, hogy Obama jelöltsége mennyiben mozgósítja a szavazástól egyébként rendszerint távolmaradó fekete lakosságot, és mennyire idegeníti el a színes bőrűektől többékevésbé változatlanul idegenkedő kisvárosi fehéreket. Utóbbiaknak a legújabb közvélemény-kutatás szerint lesújtó véleményük van fekete polgártársaik szorgalmáról, magatartásáról és bűnözési hajlamairól, és sokan az ingatlanpiac összeomlását is az ő nyakukba akarják varrni.

BE/Heti Válasz
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az araboktól és Kínától koldu
  2008-11-02 21:22:33, vasárnap
 
 
Az araboktól és Kínától koldul az IMF
2008-11-02. 11:24

Gordon Brown brit miniszterelnök szaúd-arábiai látogatásán azt kérte vendéglátóitól, hogy nyújtsanak segítséget a világgazdasági válság leküzdéséhez. Sőt, mi több, Gordon Brown szerint azért kell a szaúdi és más olajmonarchiák, sőt Kína (!) pénzügyi segítsége, mert az IMF-t kell megerősíteni, hogy az további kölcsönöket tudjon nyújtani a bajban lévő államoknak.(!) Értik ezt, kedves olvasók? Az abszurditás nem csak a magyarosrszági viszonyokra jellemző.

Ha a szaúdiaknak egy kis eszük van - és van bennük némi arab illetve muszlim öntudat -, nem segítik ki hittestvéreik és arab testvéreik elnyomóit, gyarmatosítóit és gyilkosait. És nem kellene kisegíteniük természetesen Gyurcsányit sem, aki egykoron leterroristázta őket. Különös egyébként, hogy Magyarország, továbbá Ukrajna és Belorusszia hatalmas összegeket vett fel az IMF-től, amely ezek szerint azonban maga is bajban van, és kölcsönért kuncsorog. Ráadásul azoknál koldulnak most, akiknek vallását, az iszlámot a világ békéjét fenyegető legfőbb veszélyforrássá nyilvánították. Megjegyzem, a legjobb az lenne, ha az IMF, a Világbank meg sz összes többi maffiaszerű képződmény becsődölne, és összeomlana ez az egész népnyúzó, hazug és csaló rendszer. Kérdés, az olajmonarchiák korrupt vezetői maguk érdekeltek-e a nyugati világrend összeomlásában? Mert ha ez bekövetkezne, aligha maradnának hatalmon ők odahaza.

A brit miniszterelnök egyébként szombaton érkezett Rijadba, ahonnan Katarba illetve az Egyesült Arab Emírségekbe megy koldulni.

"A szaúdiak és más Öböl-menti államok szerepe kiemelkedően fontos, jelentősek az olajbevételeik" - nyomta elindulásakor az üres szöveget a brit miniszterelnök. Hozzátette: "Mindenkinek van felelőssége a válság megoldásában, és remélem, az olajmonarchiák is kiveszik részüket a nehézségek orvoslásából". Persze. A válságot a nyugati pénzügyi maffiák okozták, meg Amerika eszetlen terjeszkedő háborúival, de most elvárják mindenkitől, hogy húzza ki őket a szarból.

(MMA/HAR nyomán P.O.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tiszaeszlár 2008. november 01.
  2008-11-02 21:10:50, vasárnap
 
  Tiszaeszlár 2008. november 01.

Mindenszentek napja az idén kettős jubileumot hozott a MIÉP Karcsai Ifjúsági Tagozatának, immáron öt évesek lettünk és ötödik alkalommal kerestük fel Solymosi Eszter fel síremlékét, hogy egy koszorúval és mécsessel emlékezzünk az "ófalui" lánykáról. Az 1882-ben meggyilkolt parasztleány síremlékét az idén is sok koszorú díszítette, jelezvén egyre többen róják le kegyeletüket és egyre többen emlékeznek meg a XIX századi tragédiáról, mely Magyarország tragédiája is lett egyben.

A tiszaeszlári eset és a későbbi "híres per" részleteit - gondolom - ismerik az olvasók, korábbi beszámolóimban is felelevenítettem már, most nem kívánom ismételni magamat. Ezúttal népesebb csoporttal keltünk útra, sajnos a korábbi évek állandó útitársa, Kázmér István barátunk az idén nem tudott velünk tartani, de egy mécsest Ő is küldött a síremlékre.

Felemás érzések voltak bennünk, amikor megérkeztünk, azt láttuk, hogy több koszorú van a síremléken, viszont gyertyát és mécset sajnos nem fedeztünk fel. Elhelyeztük a koszorút, meggyújtottuk a mécsest, és néma főhajtással emlékeztünk a leánykára. A himnusz eléneklése alatt többen megálltak mellettünk, volt köztük már régi ismerősünk is, akivel többször beszélgettünk, de akadt olyan is, akit még nem ismertünk. Néhány szót váltottunk velük, nagyon örültek annak, hogy messze idegenből is eljönnek a sírhoz. Úgy vettem észre, hogy az évek során a helybéliek kezdenek "oldódni", az a feszültség, amit az első alkalommal tapasztaltunk, mintha kezdene elszállni, és jobban beszélnének a történtekről. Két idősebb néni szóvá tette, hogy az általuk ültetett virágot valaki kiszedte, és már csak az van a sír előtt, amit az idén ültettek. Ezúttal sem keresetük mindenáron a helybéliek társaságát, de most is akadt beszélgetőtársunk. Farkas Ferenc magától jött oda hozzánk és ajánlotta fel, hogy készít a csapatról képet. Elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy mi évről-évre eljövünk és lerójuk kegyeletünket. Tisztában van vele, hogy mi történt akkoriban, és azzal is, hogy mennyi mindent követtek már el, annak érdekében, hogy az igazság ne derüljön ki. Eszterke halála egy folyamat kezdete volt, melynek hatását a mai nap is érezzük. Az akkori bevándorlók sajnos vérszemet kaptak, hogy a magyar a néppel bármit meg lehet tenni, és sajnos meg is tették az elmúlt századokban. A gátlástalan eszközökben azóta sem válogatnak, és mindenkit felhasználnak céljaik elérése érdekében, gondoljunk csak napjaink mesterségesen szított konfliktusaira, melynek - sajnos - egyre több halálos áldozta van - emlékezzünk csak a kecskeméti, zámolyi, olaszliszaki esetekre.

Útban hazafelé megálltunk egy pillanatra Olaszliszkán, ahol a két éve meggyilkolt Szögi Lajosra emlékeztünk. A sok mécses és a friss virág jelzi, hogy sokan leróják kegyeletüket az értelmetlen halált halt tanár emlékhelyénél. Mi is elhelyeztünk egy mécsest az emlékhelyen, mert megbocsátani lehet, de felejteni nem szabad.

Vajda Sándor
A koszorúzásról készült képek megtekinthetőek a www.karcsamiep.gportal.hu oldalon a képtárban.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A palack szelleme
  2008-11-02 21:09:05, vasárnap
 
 

A palack szelleme

Néhány éve még a baloldalhoz kötődő médiák egymásnak, de főleg a valóságnak ellentmondó számokat közöltek egy-egy FIDESZ nagygyűlés látogatottságára vonatkozóan. Többnyire bagatellizálni próbálták a résztvevők számát, holott a képek tanúsága szerint még a környező utcákban is szorosan egymás mellett álltak a szimpatizánsok, végeláthatatlan hosszúságban. Mára sajnos elérkeztünk ahhoz az elgondolkoztató valósághoz, a "tömeg" sokkal kisebb helyen is elfér, a lelkesedés igencsak megcsappant, a kiábrándultság viszont jelentősen nőtt.

2006-ban, azon a sokat vitatott, emlékezetes őszön csak a jelre vártunk, arra, hogy valaki a tömeg élére álljon. Hogy ne hagyja, hogy elfajuljon a jószándék, hogy huliganizmussá degradálódjon az eszköz, még akkor is, ha a cél nemes lett volna. Volt azután Kossuth tér, amikor lelkes, tettvágytól és jogos felháborodástól fűtött emberekkel telt meg a Parlament előtti terület. Voltak szónokok, naponta többen is, de az emberek vártak valakire, aki a menet élére állt volna. De nem jött senki. Volt kordonbontás, amikor többen egyszerre lélegeztek fel: végre! Majd ahogy jöttek, úgy el is mentek, dolguk végeztével, illetve megelégedve annyival, a gyorsan reagáló TV-társaságok rögzítették a tettet az utókor számára. Azután jött egy március, majd még egy október, de továbbra sem történt semmi. A karizmatikus vezér kiállt az emelvényre, és a tőle megszokott módon érthetően, logikusan felépített mondanivalóját jó szónokhoz méltóan lelkesítően adta át az őt hallgató tömegnek, majd amikor az emberek csak egy jelre várva már indultak is volna, akkor megköszönte, hogy meghallgatták, és távozott a pódiumról. Utána a csalódottság maradt, a kényszerű semmittevés maró érzése. Pedig indíték lett volna, események történtek akkor is, azóta is, melyek indukálhatták volna az ország józanabbik felének jogos reakcióját: elég volt, nem tűrjük tovább az ország szétbomlasztását, tönkretételét, elherdálását! Az emberek cinikus módon való kisemmizését, a családok teljes ellehetetlenítését!
A közelmúltban ismét volt egy október 23-a. Most sokkal kisebb hallgatóság előtt, de ismét fent állt a pódiumon a Karizmatikus Vezér. Beszédét elmondta, ebben megfogalmazott többek között egy mondatot, mely ismét felkavarta az állóvizet: "......ki kell engedni a palackból a szellemet!"
Ha nem ismernénk az elmúlt néhány év lelkesítő mondatai után történteket, illetve a nemtörténteket, tehát ha nem lennénk már fásultak, akkor erre felkaptuk volna a fejünket, és ezt véltük volna a JELnek. De ma már elengedtük a fülünk mellett. Mi. De nem engedte el a másik oldal, hiszen a politikai kártyabarlangban a kártyamesterek csemegére leltek benne, tökéletes adalékra a rémisztgetéshez! A zsidóság, és a liberális érzelmű nemzsidóság körében futótűzként terjedt el azonnal: "hallottad, mit mondott, nyíltan uszított a harcra, innen már csak egy lépés, és visznek bennünket!" Ha gondatlan hanyagságból kifolyólag valakinek esetleg elment volna a füle mellett, gondoskodott róla rögtön "Drágabolgárúr" vagy valamelyik helytartója, és a betelefonálós rádióműsorban témaként dobta be, mit szól hozzá a hallgató, milyen fenyegetést rejtenek a szavak? A tömeghisztéria veszedelmes fegyver, a gondosan megválasztott téma, és a kiélezett helyzet pompás táptalaj ehhez, és máris egy-null oda.
Minek kell még történni ahhoz, hogy a palackból kiszabaduljon a szellem? Nem volt még elég? Szótlanul tűrjük, hogy sorozatosan becsapjanak bennünket, nyíltan hazudjanak a szemünkbe? Tétlenül nézzük, ahogy lassan nincstelenekké válunk, elveszítünk mindent?
Egészen a legközelebbi választásokig, mert akkor majd azt is elveszítjük! Megint.

Talán ha tényleg kiszabadulna a szellem a palackból, és a tömeg élére állna mint karizmatikus vezér, akkor talán a kezdeti zűrzavar után elkezdődhetne egy pozitív változás. Hatását a mi korosztályunk már nem érezné, de talán gyerekeinknek lehetne már jobb. Ha nem, akkor tétlenül fogjuk végignézni, végigszenvedni azt, először elveszik tőlünk a 13. havi nyomorúságos bért, elveszik a megalázó nyugdíjunk 13. havi plusz juttatását, nézzük, ahogy elveszik hitellel terhelt lakásainkat, leasingre vásárolt autóinkat, a kifizethetetlen hitelek nem fizetése következtében megterhelik fizetésünket.
Meddig tűrjük?

Egy, a becsapottak közül...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A gonoszok már a spájzban vann
  2008-11-02 20:50:44, vasárnap
 
  A gonoszok már a spájzban vannak
2008. november 02. 19:22
HunHír.Hu
http://hunhir.hu/?pid=hirek&id=14065


Kérem szépen, hatalmas válság van. Ne is tessenek okoskodni, mondhat itt bármit az elvakult, fasiszta, náci újságíró (ti. én, bal-liberális szemszögből nézve), óriási válság van.

Megmondta Gyurcsány Ferenc, Bod Péter Ákos, Békesi László, és főleg megmondták a világ vezető hatalmasságai.

Előbbiek komoly, átszellemült arckifejezéssel jelentették ki számos kamera előtt, hogy bár ők sem örülnek neki, és rossz dolog elvenni ezt-azt az emberektől, de hát a válság globális, feltartóztathatatlan, elemi erejű, és még bolygónk nagyhatalmait is megtépázza, hát még a mi kis szakadt, szerencsétlen, nyomorult hazánkat.

Tegyük hát össze térden állva a két kezünket, hogy egyáltalán a magasságos IMF (és Brüsszel meg a Világbank) kegyeskedtek nekünk, alázatos szolgáknak kb. 21 milliárd Euró hitelt nyújtani, melynek segítségével, némi megszorító intézkedések, neo-Bokroscsomagok árán, de talán megmenekülünk az ősközösségbe való visszasüllyedéstől, és megőrizhetjük országunkat későbbi izraeli gyarmatnak.

Eddig a gátlástalan hülyeség.

Jöjjön a valóság:

A természettől teljességgel idegen, értékpapír, pénz és nemesfém alapú, ,,fejlett" gazdaságok ördögi elméjű Harpagonjai bedobtak egy, a XX. század közepén már bevált trükköt, amivel lehet ijesztgetni az egyszerű embereket, és amire hivatkozva lehet őket sanyargatni: A ,,világgazdasági válságot". Tetszenek érteni: VILÁG gazdasági. Ami, ha akarjuk, ha nem, mindenhol jelen van, és mindenkit utolér. Tetszenek érteni? Dehogy tetszenek. Ha tetszenének, akkor már nem itt tartana Magyarország. No, de hol is tart?

A kisebbségben kormányzó Gyurcsány-klán (a Magyar Kormány kifejezés eufémisztikus lenne rájuk nézve) -műellenzéki elvtársai hathatós támogatásával- a beharangozott válságot és az abból fakadó kenyérféltési krízist mesterien elhintette a nép között, majd egy huszárvágással (vagy inkább kaftánfordítással) felvett hajlott orrú gazdáitól 21 milliárd Eurónyi hitelt, mely 2010-ig költhető el, azután pár év alatt, kb. 6%-os kamattal kell visszafizetni. Meg is mondták tüstént jelenlegi vezetőink, hogy ennek bizony ára van: Nem lesz tizenharmadik havi nyugdíj, közalkalmazotti fizetés, ugrik az állami vállalatvezetők prémiuma. Nem esett szó azonban a kormánytagok és az országgyűlési képviselők számának csökkentéséről, juttatásaik felülvizsgálatáról, az állami beruházások szigorúbb monitorozásáról.

A fentiekből következik, hogy a jelenlegi kormány idegen pénzből húzgálhatja a mézesmadzagot az orrunk alatt, a haza megmentőjének szerepében tetszelegve, a következőként regnáló rezsim meg majd azt csinál, amit akar.

Mivel a kedves olvasók jól tudják, hogy rendre szeretek hétköznap hasonlatokkal élni, íme egy újabb, ezen műválságot szemléltetendő: Olyan ez, mintha én reggeltől estig libamájat zabálnék aranyvillával, francia pezsgőt vedelnék kristálypohárból, miközben folyamatosan dorgálnám a nejem, hogy ne egyen már olyan sok zsíros kenyeret, mert csődbe megy a család.

Vagy egy másik példa: Mintha egy kisebb állami vállalat vezetője folyvást hitelekből finanszírozná a cég dilettáns vezetés miatt labilis költségvetését, aztán leköszönése előtt az alkalmazottak szemére vetné, hogy attól a napi nyolc-tíz óra munkától, amit végeznek, nem lehet csodát várni, de nem kell félni, egy újabb hitel mindent megold. Igaz, ennek bércsökkentés és elbocsátás lesz az ára, de végül is örüljön, aki él, hiszen akár az egész vállalatot felszámolhatnák. Búcsúzóul pedig a vezér mindenkinek a kezébe nyomna egy mézeskalács-szívet, hogy azért mindenki jó emberként őrizze meg őt az emlékezetében.

Feltételezésem szerint a magyar lakosság 99 százaléka nincs tisztában azzal, hogy mi ma Magyarország valós államadóssági helyzete. Vélem, ha a szavazóképes honfitársaimnak legalább a fele tisztában lenne ezzel, akkor nem azok ülnének a jobb napokat és jobb embereket látott parlamentben, akik ülnek, és nem ott tartana a magyar gazdaság és közhangulat, ahol tart.

Mi lenne tehát a teendő ilyen helyzetben egy európai demokráciában?


Mindenek előtt nyilvánosságra kellene hozni, hogy kb. 1970-től melyik magyar kormány mekkora hiteleket vett fel, kitől, és milyen feltételek mellett.

Miután a közvélemény megismerte mindezt, egy hazafias és nemes értelemben nacionalista politikai elit pénzügyi szakértőinek racionális programcsomagot kellene kidolgoznia az államadósság gyökeres felülvizsgálatára, jelentős forrásokat szabadítva fel a magyar gazdaság élénkítésére, megszabadítva az országot eddigi függőségeitől, és elejét véve az újabbaknak.

Majd népszavazást kellene kiírni arról, hogy ezen hungarofil financiális portfolió (na, ez aztán a szép kifejezés) melyik alternatíváját szeretné a társadalom megvalósítani.

Ennyi, nincs benne mágia. Az írek meg tudták tenni ugyanezt a Lisszaboni Szerződéssel kapcsolatban, pedig kevesebb, mint fele annyian vannak, mint mi, magyarok.

A hangsúly az összetartáson, a közös akaraton, adott esetben a közös elutasításon van, nem pedig a korifeusok által szajkózott és preferált külső tényezőkön.

Igaz, hogy sok lúd disznót győz, de, önkényesen megfordítva, módosítva ezt a közmondást: Elég két oroszlán is, hogy húsz hiénát elkergessen. (Mellékes, magam által kreált találós kérdés: Ha a Magyar Gárda szimbóluma az oroszlán, akkor kiknek a jelképe a hiéna?)

Persze, nem mondtam újdonságot. Amit fennebb leírtam, azt jól tudják Brüsszelben, Tel-Avivban, Washingtonban is, hiszen nem hülyék a világ oligarchái, csak gonoszak.

Ezért tehát ostorral és cukorral terelgetik a magyar kormányokat már jó ideje: - Mondd csak, akarsz világbanki tanácsadó, alelnök, vagy akármi lenni? Nem tetszene egy zsíros állás Brüsszelben? Nincs más dolgod, mint ezt a kis hitelt / törvényjavaslatot / uniós alkotmányt lenyomni a hülye magyarok torkán. - Micsoda? Ellent mondasz? Na, megállj, nem leszel te többet miniszterelnök, de még cipészinas sem ebben az országban! Akarsz egy polgárháborút? Netán egy szerbiaihoz hasonló bombázást? Ugye, hogy nem! Na, akkor alo mars!

Hát így megy ez, kedves olvasóim. És így is fog menni, amíg az istenadta nép elégedetlensége nem lesz képes egységbe forrni, és cselekvőképességében az időszakos utcai kődobálásnál magasabb szintre fejlődni.

Ezzel párhuzamosan egyszer és mindenkorra ébredjünk rá, hogy nem az változtathatatlan, amit annak akarnak mutatni. Nem az Európai Unió, a kül- és belföldi pénzügypolitika, nem az adórendszer, nem a bevándorlás és a deviáns kisebbségek ellenőrzési módja az, amiken nem lehet változtatni; hanem a hazaszeretet, a múlt, a magyarság összetartozási igénye, és önvédelmi törekvései.


Münzberg Mihály
Nyíregyháza

********************


a magyar lakosság 99 százaléka nincs tisztában azzal, hogy mi ma Magyarország valós államadóssági helyzete.

Hogy is lehetne tisztában vele, mikor 42%-a még azt sem tudja hogy ki van kormányon?? Döbbenetes a lebutítás mértéke.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hogyan határolódott el Székesf
  2008-11-02 20:45:42, vasárnap
 
  Hogyan határolódott el Székesfehérvár szociálliberális része az SZDSZ-től?
2008. november 02.



Gál Péter: a Jobbik székesfehérvári önkormányzati képviselőjeGál Péter: a Jobbik székesfehérvári önkormányzati képviselőjeVárosunk 2008. október 30-ai közgyűlésének napirendi pontjait az egy százalékos ultraliberális törpepárt helyi szervezetének a közgyűlés reggelén napirendre erőszakolt javaslata színesítette, melyet a jobb sorsra érdemes Kovács Péter Barnabás tanácsnok úrral interpretáltattak. Címe: Javaslat a szélsőséges elveket valló mozgalmaktól történő elhatárolódásra.

Természetesen már maga az eljárás is - méltón kiagyalóihoz - ellentétes a hivatal és a képviselőtestület működését szabályozó SZMSZ-szel, így tökéletesen szabálytalan, de ezen az apróságon most ne akadjunk fenn, hiszen a módszer csak hű tükre a politikai zsarolást napi rutinná tevő SZDSZ eljárási mechanizmusának.

Tették mindezt a Népszavában megjelentetett, Béki Gabriella által jegyzett, a Gárda októberi avatásaival foglalkozó írásuk nyomán indított országos hecckampányuk részeként.

Az első és legfontosabb észrevételem: az előterjesztés tartalma, megfogalmazása - az, hogy még azt az egy mondatot sem tudták a magyar nyelvtan szabályainak megfelelően leírni - és szakmai színvonala az SZDSZ szellemi sorvadásának biztos jele, alkalmas arra, hogy végképp lerántsa a leplet ama tévhitről, hogy a 'strabag madarak' a szürkeállomány pártja.

Másodjára: mivel a javaslatot a helyi szoclib erők 15 igen szavazattal 2 nem és 16 nem szavazás ellenében elfogadták, elmondhatjuk, hogy Székesfehérvár közgyűlése e napon elhatárolódott az ultraliberális, szélsőséges elveket valló SZDSZ - től!

Mielőtt olvasóink pezsgőt bontanának, és azt hinnék, eljött az igazság pillanata, gyorsan hozzáteszem, az én olvasatomban! Hiszen a határozati javaslat ezt mondja ki:
,,Székesfehérvár Megyei Jogú Város Közgyűlése elhatárolódik bármilyen szélsőséges eszméket valló mozgalmaktól."

Természetesen, miként azt az előterjesztésben olvashatják is, ők a Jobbikhoz kapcsolódó Magyar Gárda Mozgalomra gondoltak, melyre vonatkozólag rögtön a második bekezdésben olyan alaptalan és hazug állításokat fogalmaznak meg a tőlük megszokott felháborító stílusban, melyeket kénytelen voltam a napirendi vitában határozottan visszautasítani.

Nemzetünk liberális ellenfeleinél a Gárda avatási ünnepségein szüleik társaságában megjelent és résztvevő fiatalok és gyermekek verték ki a biztosítékot.

Irományukban nemes (nemtelen?) egyszerűséggel ,,cselekvőképtelen, belátóképességgel nem rendelkező gyermekek"-nek minősítik tisztességes magyar családok, szülők gyerekeit csak azért, mert ők egy olyan, törvényesen bejegyzett, törvényesen működő, a magyar törvényekkel még soha összeütközésbe nem kerülő civil mozgalom rendezvényén vettek részt, melynek értékrendje szemben áll az általuk képviselt ultraliberális vonallal.

Ezek a fiatalok a gárda által szervezett foglalkozásokon a magyar történelemmel, népdalainkkal, kézművességgel foglalkozhatnak, miközben egy olyan szervezet kezdett kollektív aggódásba jövőjük miatt, mely a szabad drogfogyasztás hazai bevezetésének aktív élharcosa, kivívva ezzel a társadalom döntő többségének elutasítását. Egy olyan pártocska, mely egyszer sem emelte fel szavát, amikor az általuk imádott és támogatott utcai ,,színes" parádékat 4 -5 éves gyerekek képeivel reklámozták óriásplakátokon országszerte.
Végképp furcsa egy olyan párt aggodalma a magyar gyermekek sorsáért, melynek - figyelembe véve a soraikban fellelhető lebukott és jogerősen elítélt pedofilok sorát -elsősorban saját tagjaitól kellene óvnia ifjainkat!

Persze megérthetjük indítékaikat, ha arra gondolunk, a kiskoruktól drogot szopogató, a deviáns viselkedés harsány népszerűsítését az anyatejjel magába szívó gyermekből még lehet elbódult tudatú, gondolkodásmentes ultraliberális szavazó, ugyanez kevésbé képzelhető el egy egészséges nemzettudatú, hazaszerető fiatal esetében.

Az SZDSZ-nek a magyar nemzeti történelemhez, nemzeti kultúránkhoz való közismert hozzáállása ismeretében egyáltalán nem meglepő, hogy a sámánokat, táltosokat, táltos dobok használatát az iromány abszurdnak, a szóbeli kiegészítés egyenesen bohócságnak nevezi, melyet minden jóérzésű, hagyománytisztelő magyar ember nevében vissza kell utasítanom. Azt kell gondolnom, aki túl sok időt tölt el egy olyan párt kötelékében, mely számára a Szent Korona svájci sapka, mely egyik prominensének a Himnuszról a szellentés jut eszébe, maga is sérül, és hajlamos megfeledkezni arról, hogy történelmünk nem az államalapítással kezdődött. Miképp a norvégok sem tagadják meg a vikingjeiket (sőt!), a katolikus olaszok sem a római kori kultúrát, úgy kell nekünk is tisztelnünk őseink kultúráját, mely nélkül ma mi sem lehetnénk például Szent István városa, Géza nagyfejedelem terével a város szívében!!

Nálam az is természetes, hogy aki tiszteli és őrzi ősi hagyományainkat, ugyanúgy tiszteli és fejet hajt Szent István emléke és életműve előtt! Vajon a liberalizmust hirdetőknél miért nem működik ez sem? Nyilvánvalóan azért, mert az SZDSZ valódi értékrendje még köszönő viszonyban sincs a valódi értelemben vett liberalizmussal, annál inkább képviselői annak a ma neoliberálisnak nevezett nemzetközi irányzatnak, mely áldásos tevékenységének köszönhetjük a mai általános válságot, és melynek jellemzője, hogy miközben parazita képviselői az értékek devalválásával a társadalomban káoszt, a gazdaságban válságot idéznek elő, ugyanakkor annak legnagyobb haszonélvezőivé válnak!

Reménykedjünk abban, hogy a mostani erőltetett, a budapesti elvárásoknak szerencsétlen módon megfelelni kívánó előterjesztés a megbukott neo- és ultraliberalizmus hazai képviselőjének utolsó, kétségbeesett próbálkozásainak egyike. Ezért kezeljük is a helyén!

Nálunk szerda reggel jár a kukásautó!

Gál Péter
a Jobbik székesfehérvári alapszervezetének elnöke és önkormányzati képviselője
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kenessey Csaba: Válasz Susazze
  2008-11-02 20:34:22, vasárnap
 
  Kenessey Csaba: Válasz Susazze Glassnak!


2008.10.28.

Tisztelt Doktor Struwe!

Tegnap, október 26.-án a "Weltspiegel" világtükör) adásukban volt egy Magyarországgal foglalkozó rész. Megint sikerült a német nézők számára teljesen elferdített, a valóságnak nem megfelelő képet nyujtani. Úgy gondolom, hogy Ön, dr. Struwe az adásért azért is felelős, hogy adójukon ne hazugságokat sugározzanak!

Amennyiben feltételezésem helyes, az esetben gyors beavatkozásra van szükség. Hogy ne ismételjem önmagamat, bemásolom az ide vonatkozó tiltakozásomat melyet e-mailon elküldtem:

Tisztelt Hölgyek és Urak!

A Susanne Glass nevéhez fűződő adásrész nem más mint egy a tények perfekt elferdítése. Egy "barna gárdáról" egyetlen német újságírónak sem lenne szabad beszélnie! Az egész egy szégyen, hogy a német nyilvános televízióban és rádióban sorozatosan hazugságokat terjesztenek, amit a polgárok adóiból tartanak fenn. Göbbels doktor örömében forog a sírjában, méltó utódokat hagyott maga után. Vagy esetleg Németországban teljesen természetesen nő az ilyen gaz?

Mi az elképzelése, mi az önök feladata: a nézők semleges informálása, vagy a nyilvánosság véleményének manipulációja? Németországban továbbra is elfogadott a hazugság, a cél szentesíti az eszközt felfogással? Csak így tovább, a valóban barna és vörös nyomdokokon.
Nem volt véletlen, hogy annak idején Sztálin és Hitler barátsági szerződést kötöttek egymással.

A Magyarországról bemutatott adás teljesen mellémagyarázó, a vélemény, amit képviselnek, megfelel a hivatalos kormány állásfoglalásának, amely kormány közönséges tolvajokból, okmányhamisítókból, kizsákmányolókból, adócsalókból áll, ami azt jelenti, hogy közönséges kriminálisokból.
Esetleg lefizették Frau Glasst?

Én abban az időben nőttem fel, amikor a "barnák" majd a "vörösök" áldatlan ténykedéseiket végezték. Egyik nagybátyám Dachauban a zsidó polgárokkal együtt pusztult el. Lányát, aki testvéreivel és anyjukkal az oroszok elől menekült, Sopronban a front utolérte, ott a mamát és a nagyobbik leányt (akkor 17 volt) egy dicsőséges Vörös Hadsereg-horda csoportosan megerőszakolta, amibe a kislány a soproni kórházban belehalt. Ezeket az időket jómagam is megéltem, tudom miről beszélek! Susanne Glass jól tenné, ha ha többet foglalkozna a történelemmel és az aktuális helyzettel, mielőtt egy adást szerkeszt, így - esetleg - közelebb kerülne a valósághoz. Így az adás nem más, mint a TV nézők
félrevezetése, ilyen tekintetben egy perfekt munka.

Németország tényleg ebben a helyzetben van ma? Nem tud, vagy nem akar senki sem a hazugságok ellen valamit tenni? Amikor 52 évvel ezelőtt hazámat elhagyni kényszerültem és Svájcban új hazát találtam, nem tudtam elképzelni, hogy Németországban újból a hazugságterjesztés lesz divatos.

Kívánok Önnek egy magábaszállást és emlékezést azokra a valóban német hagyományokra, amelyekből van bőven és azt remélem, fogja tudni, hogy hogyan lehet a hazugságokat adójukból kizárni.

Ebben az értelemben kívánok Önnek felelősségteljes munkájához sok szép eredményt, de egy alapos gondolkodásmód átállást is...

Kenessey Csaba
volt szabadságharcos
újságíró,
a Független Újságírók Szövetségének
svájci tudósítója
a Magyarok Világszövetsége Svájci Tanácsa főtitkára

Ungarn
Aufmarsch der braunen Garden
Sendeanstalt und Sendedatum: WDR, Sonntag, 26. Oktober 2008

Auf einem Privatgelände bei Szentendere, etwa eine halbe Autostunde nördlich von Budapest: Eine geheime Übung der ,,Ungarischen Garde“.

Die rot-weiß gestreiften Arpad-Fahnen gehen auf die Gründung der ungarischen Nation zurück, 1000 Jahre später wurden sie zum Symbol der ungarischen Pfeilkreuzler-Faschisten - also jenem von Hitler eingesetzten Terrorregime, dem Zehntausende Juden und Roma zum Opfer fielen. Auch auf den Uniformen prangt das Arpad-Symbol.

Mit Nationalsozialisten wollen die Mitglieder dieser paramilitärischen Organisation allerdings nicht in Verbindung gebracht werden. Sie bezeichnen sich als ,,radikale Nationalisten“ - wollen ,,Ungarn zu retten“.

Vor was genau - haben wir uns am Abend vorher erklären lassen, als die Filmaufnahmen offiziell gestattet waren. Auf dem Heldenplatz in Budapest bereiten Gardisten ihre große Kundgebung vor. Die ist genehmigt, denn die ,,Ungarische Garde“ ist offiziell als ,,Bewegung“ registriert, mit etwa 1300 Mitgliedern. 400 neue sollen nun vereidigt werden - unter dem Kommando von Landesbefehlshabers Robert Kiss. Auf dessen Sweatshirt steht: ,,Ungarischer Boden darf nicht verkauft werden.“ Denn genau dies werfen die Gardisten der sozialistischen Regierung vor.

,,Die tun doch alles dafür, unser Land an Ausländer zu verscherbeln. Wir sind die Opfer der Globalisierung. Ungarn ist nicht mehr Ungarn. Aber wir werden den Ausverkauf verhindern. Denn für uns gilt: Ein Land, ein Boden, ein Gott, ein Ungarn.“

Und er - der freilich nicht befugt ist, vor der Kamera zu sprechen - ist von der ,,jüdischen Weltverschwörung“ überzeugt und meint, dass die rechte Szene in Deutschland von der ,,guten Organisation“ in Ungarn lernen könne.

Eine Bürgerwehr wollen die Gardemitglieder darstellen. Unbewaffnet die Aufgaben des Ordnungs- und Zivilschutzes übernehmen. Sowie die Heimat im Kriegsfall verteidigen.

Hinter der Garde steht eine politische Partei namens ,,Jobbik“- Motto: ,,Für ein besseres Ungarn“. Das Stadtbüro in Budapest wird von Karoly

Baksai geleitet. Als sein historisches Vorbild nennt der 25Jährige Miklos Horthy, den mit Hitler verbündeten ungarischen Faschistenführer.

Vor jeder Filmaufnahme, die er uns gestattet, vor jeder Aussage, muss sich Karoly Baksai telefonisch absichern. Er studiert Japanisch, kommt aus einem gutsituierten Elternhaus. Aber in Zeiten der schweren Finanzkrise plagen ihn Zukunftsängste.

,,Es ist sehr schwer einen guten Job zu finden, die Steuern und Abgaben sind sehr hoch, unser Gesundheits- und Sozialsystem ist zusammengebrochen. Aber diese Zigeuner, die setzen nur viele Kinder in die Welt und leben dann von den Sozialleistungen, die die ungarischen Steuerzahler finanzieren.“

So oder so ähnlich lauten die Argumente, mit denen die Ungarische Garde ihren Feldzug gegen die Roma rechtfertig. Denn wenn die Uniformierten in der Vergangenheit öffentlich aufgetreten sind, dann ging es meistens gegen diese Minderheit.

Wie im Dorf Olaszliszka. Hier war ein ungarischer Autofahrer von einem aufgebrachten Mob gelyncht worden, weil er ein Roma-Mädchen angefahren hatte.

Seitdem demonstriert die selbsternannte Bürgerwehr in Roma-Siedlungen regelmäßig Stärke. Die Aufmärsche finden oft auf ausdrücklichen Wunsch der Bürgermeister statt. Die örtliche Polizei bleibt unsichtbar. Bisher gab es dabei keine Zusammenstöße - auch weil sich die Roma zum friedlichen Protest entschlossen haben.

Gleichzeitig zeigen sie Selbstbewusstsein. Der Roma-Sprecher empfängt zum Interview im eigenen kleinen Studio, das er wegen der vielen Anfragen einrichten ließ.

,,Es ist nicht akzeptabel, dass die Rechten in einem demokratischen Land mitten in Europa aufmarschieren können. Eigentlich unvorstellbar, dass das ungarische Rechtssystem das zulässt. Wir haben eine Petition mit 80-tausend Unterschriften eingebracht und das Parlament aufgefordert, das Gesetz entsprechend zu ändern.“

Inzwischen läuft auch ein Verbotsprozess gegen die Garde. Aber der kann sich hinziehen. Denn ihr Gründer Gabor Vona, ein 30jähriger Geschichtslehrer, hat geschickt eine Gesetzeslücke genutzt. Seine Bürgerwehr ist kein Verein, der strengeren Vorschriften unterworfen wäre, sondern lediglich eine ,,Bewegung“. Gleichzeitig ist Vona Chef der ,,Jobbik“-Partei, mit der er ins ungarische und ins Europa-Parlament einziehen möchte. Entsprechend gibt sich Vona jetzt staatstragend. Von vorbestraften und allzu offen rechtsextrem auftretenden Mitgliedern hat sich seine Garde inzwischen getrennt.
,,Ich weise auch aufs Schärfste zurück, dass wir faschistenartige, SS-ähnliche Uniformen haben. Ich bin Historiker. Die Garde-Mitglieder tragen lediglich ein Einheitsgewand, das den ungarischen Trachten und Überlieferungen aus Märchen nachempfunden ist.“

Tracht oder Uniform - für ihre Ausrüstung müssen die Gardisten jedenfalls selbst aufkommen. Und den Preis darf uns Karoly Baksai nicht verraten. Immerhin hat er uns sehr früh in seine Wohnung gelassen, während er sich für die große Kundgebung auf dem Heldenplatz ausgehfein macht. Denn er möchte zeigen, dass hinter der Garde Menschen stehen - in seinem Fall ein Japan-Fan.

,,Seit meiner Kindheit wollte ich immer Astronaut werden, oder Polizist oder Samurai-Kämpfer.“

Stattdessen ist Karoly Baksai also Mitglied der Bürgerwehr geworden. Dass er - wie viele andere Freiwillige - bei der Kundgebung in Budapest nur im weißen Hemd aufmarschieren konnte ohne die charakteristische schwarze Jacke, lag übrigens nicht daran, dass sich die Gardisten ein freundlicheres Image verleihen wollen. Nein, die Uniformen waren leider nicht rechtzeitig fertig geworden. Was auch daran liegen könnte, dass diese Mobilmachung der Rechtsextremen nicht allen Ungarn gefällt und der Chef der Schneider jüdischer Abstammung ist.
Autorin Susanne Glass

Magyar fordítás:

Magyarország

A barna gárda felvonulása
Az adás elhangzott németül:
a WDR/ARD német csatornákon,
2008. október 26.-án, vasárnap,
a ,,WELTSPIEGEL" (magyarul: Világtükör) című adásban, mely 19.20-kor kezdődött és abban öt országról, öt témában tudósítottak.

(Az adás témái:
Ungarn - Aufmarsch der braunen Garden,
Philippinen - Die Engelmacher von Manila,
Israel - Glaube als Happening,
USA - Im Schatten von Golden Gate,
Indien - Krieg den Christen)

Budapesttől majd félórányi autóútra, egy Szentendre melletti magánterületen: A ,,Magyar Gárda" egyik titkos gyakorlata.

A piros-fehér sávos Árpád-zászló a magyar nemzet megalapításáig megy vissza, majd 1000 évvel később szimbóluma lett a magyar nyilas-keresztes fasisztáknak - vagyis annak a Hitler által beiktatott terror rezsimnek, akiknek a zsidók és cigányok tízezrei estek áldozatul.

Azonban ennek a katonai jellegű intézménynek tagjai tagadják a nácikhoz való kötődésüket. Magukat ,,nemzeti radikálisoknak" nevezik - ,,meg akarják menteni Magyarországot".

De pontosan mitől - szerettük volna előző este megtudni, amikor a filmfelvételt hivatalosan engedélyezték. Budapesten, a Hősök terén készítik elő a gárdisták a nagy gyűlésüket. Ez engedélyezett, hisz a ,,Magyar Gárda" mintegy 1300 taggal hivatalosan bejegyzett ,,Mozgalom". Most 400 új tag vár avatásra, az országos parancsnok, Kiss Róbert kommandójába. Az ő trikóján olvasható: ,,A magyar föld nem eladó". Ugyanis éppen ezzel vádolják a gárdisták a szocialista kormányt.

,,Ők mindent megtesznek azért, hogy országunkat a külföldieknek elkótyavetyéljék. Mi a globalizáció áldozatai vagyunk. Magyarország már nem Magyarország. De a kiárusítást mi megakadályozzuk. Hisz nekünk fontos: Egy haza, egy föld, egy Isten, egy Magyarország."

És ő - aki a kamera előtt nem mondhatja el -, de meg van győződve ,,a zsidók világméretű összeesküvéséről" és úgy gondolja, hogy a németországi jobboldal a magyarok ,,jó szervezetétől" tanulhatna.

A gárdatagok a lakosság oltalmazását tartják fontosnak. Fegyvertelenül akarják a közrend- és polgárvédelmet felvállalni. Valamint háború esetén a hazát védeni.

A gárda mögött egy politikai párt, nevezetesen a ,,Jobbik" áll. Mottójuk: ,,Egy jobb Magyarországért". A budapesti irodát Baksai Károly vezeti. A 25 éves Baksai történelmi példaképének Horthy Miklóst tekinti, a Hitlerrel szövetséges magyar fasisztavezért.

Minden filmfelvétel előtt, melyet nekünk engedélyez, és minden kijelentés előtt, Baksaival telefonon kell egyeztetni. Ő japánt tanul, és egy jól szituált családból származik. De aggódik jövőjéért a nehéz pénzügyi válság idején.

,,Nehéz egy jó állást találni, az adók és a levonások nagyon magasak, az egészségügyi- és szociális rendszerünk összeomlott. De (ezek) a cigányok, csak a sok gyereket hozzák a világra, és azután a szociális juttatásokból élnek, melyeket a magyar adófizetők finanszíroznak."

Így, vagy ehhez hasonlóan hangzanak az argumentációk, amelyekkel a Magyar Gárda jogosnak tekinti fellépését a romák ellen. Hisz ha az egyenruhások a közelmúltban nyilvánosan felléptek, akkor legtöbbször e kisebbség ellen mentek.

Ahogy az Olaszliszka nevű faluban. Itt egy magyar autóst egy felháborodott csőcselék meglincselt, mert egy roma-lányt elütött.

Azóta mutatják erejüket rendszeresen a magukat polgárvédelemnek kinevezők a romatelepüléseken. A felvonulásokat gyakran a polgármester nyomatékos felkérésére rendezik. A helyi rendőrség ilyenkor nincs jelen. Máig nem került sor összetűzésre - azért sem, mert a romák csak békés protestálásra határozták el magukat.

Egyidejűleg a romák önbizalmat mutatnak. A roma-szóvivő egy interjúra fogad egy kis stúdióba, melyet ő a nagy érdeklődés miatt rendezett be.

,,Ez tűrhetetlen, hogy a jobboldaliak egy demokratikus országban, Európa közepén felvonulhatnak. Tulajdonképpen elképzelhetetlen, hogy a magyar jogrendszer ezt hagyja. Mi egy 80-ezres aláírással támogatott petíciót nyújtottunk be és a parlamenttől követeljük, hogy a törvényt ennek megfelelően megváltoztassák."

Időközben egy betiltási per is folyik a Gárda ellen. De ez elhúzódhat. Mivel annak megalapítója Vona Gábor, egy 30 éves történelemtanár, ügyesen használt ki egy törvényhiányosságot. Az ő polgárvédelme nem egy egyesület, melyet szigorú előírásoknak kell alávetni, hanem csupán egy ,,mozgalom". Egyidejűleg Vona a ,,Jobbik" párt vezetője, mellyel a magyar és az európai parlamentbe szeretne fölvétetni. Ennek megfelelően Vona állami tisztségviselőnek adja ki magát. A büntetett előéletűektől és a nagyon nyílt szélsőjobboldaliaktól az ő gárdája elkülönült.

,,Én a leghatározottabb módon visszautasítom azt az állítást, hogy mi fasisztaféle, SS-mintájú egyenruhát viselnénk. Én történész vagyok. A Gárda-tagok csupán egy olyan egyenruhát viselnek, melyet a magyar népviseletekből és meséinkből kiérzünk."

Népviselet vagy egyenruha - a gárdistáknak mindenesetre maguknak kell a költségeket fedezni. És ennek árát Baksai Károly nem árulhatja el. Mindamellett Baksai bennünket nagyon korán a lakásában hagyott, miközben a Hősök terei nagygyűlésre beöltözött. Hisz ő mutatni akarja, hogy a Gárda mögött emberek állnak - az ő esetében egy japán-rajongó.

,,Gyermekkorom óta mindig asztronauta, vagy rendőr, vagy szamuráj-harcos szerettem volna lenni."

Ehelyett azonban Baksai Károly a polgárvédelem tagja lett. Ahogy ő - mint sok más önkéntes - a budapesti nagygyűlésen csak fehér ingben menetelhetett a jellegzetes (karakterisztikus) fekete zakó nélkül, mely egyébként nem azon múlott, hogy a gárdisták egy barátságos arculatot akartak kölcsönözni. Hanem, hogy az egyenruhák sajnos nem készültek el időre. Ami azon is múlhatott, hogy a szélsőjobboldaliaknak ez a mozgósítása nem minden magyarnak tetszik és a szabók főnöke zsidó származású.

E cikk írója: Susanne Glass

Ez a szöveg a 2008. 10. 26.-i televíziós adásról informál. A tényállás esetleges későbbi megváltoztatásai nincsenek figyelembe véve.

Video van a beszámolóhoz

http://fusz.hu/node/9503
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Amikor visszakerült a Felvidék
  2008-11-02 18:13:01, vasárnap
 
  Amikor visszakerült a Felvidék déli sávja
2008. november 02. 10:40 | Utolsó módosítás:2008. november 02. 11:46

http://hvg.hu/velemeny/20081102_horthy_trianon_visszacsatolas_felvidek.aspx

Horthy bevonul Kassára. A baloldal is lelkesedett.

Az I. világháborút lezáró trianoni békeszerződéssel Magyarország területe - nem számítva a jelentős belső önállósággal bíró Horvát-Szlavónországot - 282 870 négyzetkilométerről 92 963 négyzetkilométerre, lakossága 18 264 533 főről 7 615 117 főre csökkent. Kerekítve 3 millió 227 ezer magyar került a csonka ország határain kívülre, közülük 1 millió 72 ezer csehszlovák uralom alá. Olyan, túlnyomó részben magyar etnikumú és a magyar történelemben fontos szerepet vitt városokat veszített el az ország, mint Arad (lakosságának 73 százaléka volt magyar az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó, 1910-es népszámlálása szerint), Kassa (75 százalék), Kolozsvár (83 százalék), Nagyvárad (91 százalék) vagy Zenta (92 százalék). A trianoni katasztrófát követően a magyar állami vezetés elsődleges külpolitikai célja az elcsatolt országrészek, vagy azok minél nagyobb részének békés úton történő visszaszerzése volt.

Az ország vezetése a harmincas években úgy látta, hogy az erősödő Harmadik Birodalom az a nagyhatalom, melynek a segítségével a revíziós célok megvalósíthatóak. 1938. március 13-án megtörtént az Anschluss, így Magyarország határos lett a náci Németországgal.

Az 1938. szeptember 29-i müncheni, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Olaszország által aláírt egyezmény értelmében Csehszlovákia átadta Németországnak a túlnyomó részben németek által lakott területeit. A müncheni konferencia Magyarországgal, illetve a felvidéki magyar kisebbséggel közvetlenül nem foglalkozott. Az egyezményhez csatolt záradék viszont javasolta, hogy a magyar és a csehszlovák kormány egyezzék meg a magyar kisebbséggel kapcsolatos vitás kérdésekben.

A magyar-csehszlovák tárgyalások 1938. október 9-én kezdődtek Komáromban. Kánya Kálmán magyar külügyminiszter először az egész magyarlakta határ menti sáv átadását követelte, valamint azt, hogy a szlovákok és a rutének lakta vidékeken rendezzenek népszavazást a hovatartozás kérdéséről. A szlovák küldöttek először viszont csak a magyar területek autonómiáját, s a második fordulóban is csak a Csallóköz átengedését ajánlották föl. A további tárgyalások során a két álláspont jelentősen közeledett egymáshoz. A magyar fél a határ menti magyar sávra korlátozta igényét, melynek túlnyomó részét végül a szlovák delegáció is jogosnak ismerte el. Továbbra sem tudtak azonban megegyezni a magyar nyelvhatár északi peremén fekvő fontos városok - Pozsony, Nyitra, Kassa, Ungvár, Munkács - és ezek közvetlen környékének hovatartozásáról. A müncheni megállapodás értelmében ezek után a müncheni szerződés aláíróinak kellett volna egy újabb konferenciára összeülniük, ám miután az Egyesült Királyság és Franciaország érdektelenséget nyilvánított az ügyben, német-olasz döntőbíráskodásra került sor.

A bécsi Belvedere palota Aranytermében 1938. november 2-án kihirdették az I. bécsi döntést. (A Kánya által vezetett küldöttség által aláírt szerződés itt olvasható.) Ennek értelmében 11 927 négyzetkilométer tért vissza az anyaországhoz, 1 millió 58 ezer főnyi, 86,5 százalékban magyar lakossággal. Az 1941-es magyar népszámlálás 1 062 022 lelket számolt ugyanezen a területen. Az említett városok közül Pozsony és Nyitra Cseh-Szlovákiáé maradt, Kassa, Ungvár és Munkács Magyarországhoz került. (A kötőjeles írásmód annak köszönhető, hogy miután október 6-án Szlovákia, 8-án Kárpát-Ukrajna deklarálta autonómiáját, az ország nevének írásmódját is megváltoztatták.) Ugyancsak visszatért Magyarországhoz Észak-Komárom, Érsekújvár, Léva, Losonc, Rimaszombat, Jolsva - jolsvai élményein alapszik Móricz Zsigmond: Az Isten háta mögött című regénye -, Rozsnyó és Beregszász. Az I. bécsi döntéssel egyidejűleg Németország annektálta Pozsonyligetfalut és Dévényt.




Rossz vége lett

Az I. bécsi döntést a magyar közvélemény kitörő lelkesedéssel fogadta. Nemcsak a hivatalos Magyarország ünnepelt, hanem annak ellenzéke - beleértve a baloldali ellenzéket - is. ,,A magyar területek visszacsatolása egyetemes nemzeti érdek és az egész nép számára lesz örömteljes nagy esemény, ha megtörténik. [...] A felvidéki magyar terület visszacsatolása [...] egy brutális igazságtalanság immár elháríthatatlan jóvátétele, amelyet egész Európa szükségesnek ismert fel" - írta 1938. október 5-én a Magyarországi Szociáldemokrata Párt lapja, a Népszava.

A már említett 1941-es népszámlálás 77 700 izraelitát talált a visszacsatolt területen. Túlnyomó részük magyarnak érezte magát és szívesebben tartozott az I. zsidótörvényt már 1938 májusában életbeléptetett Magyarországhoz, mint a demokratikus, sok tekintetben nyugatias Cseh-Szlovákiához. Elmondható tehát, hogy teljes nemzeti egység alakult ki az I. bécsi döntés megítélésében. A revíziót verssel köszöntötte nemcsak Szabó Lőrinc, hanem az akkor már rendkívüli tekintélynek örvendő, politikailag ugyanakkor igen mérsékelt Babits Mihály is.


Gróf Eszterházy János. Fellépett
a deportálások ellen
© www.mult-kor.hu
A komáromi és kassai bevonuláskor Horthy Miklós kormányzó népszerűsége a csúcspontjára jutott. Politikai téren Imrédy Béla miniszterelnök is profitált a terület-visszacsatolásból. A felvidéki magyar pártok még 1936. június 21-én közös szervezetbe tömörültek Egyesült Magyar Párt néven. A párt irányítása 1938 végén szinte teljesen a mind szélsőségesebb, imrédistává váló, 1944-ben belügyminiszterként a zsidóság deportálásában főszerepet játszó, s 1946-ban háborús bűnösként ,,lőpor és golyó" által kivégzett Jaross Andor kezébe került. A másik nagytekintélyű vezető, gróf Esterházy János a Szlovákiában maradt mintegy hetvenezres magyarság politikai képviseletét irányította; 1942. május 12-én a pozsonyi parlament egyetlen képviselőjeként szavazott a felvidéki zsidóság deportálásáról szóló törvény ellen. A magyar parlamentbe bekerült huszonhat felvidéki képviselő Imrédy táborát gyarapította. Az új országrészt először katonai, majd 1938. december 21-étől polgári közigazgatás alá helyezték. A visszacsatolást a parlament az 1938. évi XXXIV. törvénycikkel, november 13-án iktatta törvénybe.

A Dél-Felvidék revíziójában fontos szerepet kapott az úgynevezett Rongyos Gárda. Az eredetileg 1919-ben alapított és a Lajtabánság kikiáltásának fegyveres hátterét biztosító szabadcsapatot 1938 áprilisa és szeptembere között, kifejezetten a felvidéki revízió érdekében szervezték újjá, mintegy kilencezer fővel. Október első napjaiban diverziós céllal mintegy ezer önkéntes gárdista szivárgott át a csehszlovák határon. A gárdisták telefon- és távírókábeleket vágtak el, csehszlovák katonai alakulatok ellen hajtottak végre gerillaakciókat, szabadidejükben pedig a polgári lakossággal - különös tekintettel a zsidókra - szemben, egészen ritka brutalitással kegyetlenkedtek. Egyik vezetőjük a szakmát magas szinten űző, képességeit már Orgoványon, az 1919-es fehérterrorban megmutató Héjjas Iván volt.

Az I. bécsi döntés - bár etnikailag teljesen korrekt volt - egy olyan szövetség felé vezette Magyarországot, amely 1944-45-re a teljes pusztulást hozta magával. 1939. február 24-én Magyarország aláírta az Antikomintern Paktumot, április 11-én pedig - német nyomásra - kilépett a Népszövetségből. Ekkor már Magyarországé volt a Kárpát-Ukrajna néven 1938 októberben autonómiát kapott Kárpátalja, Cseh-Szlovákia pedig megszűnt létezni.

De ez innentől már egy másik történet.

Szegő Péter

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A német kancellár beintett Gyu
  2008-11-02 17:56:45, vasárnap
 
  Merkelt nem nagyon érdekli Magyarország problémája

A német kancellár beintett Gyurcsánynak



Mint ismeretes, az IMF több EU tagállam hozzájárulását kérte a Magyarországnak elkülönítendő bődületes összegű készenléti hitelkeret létrehozásához, Németország azonban nemet mondott a mentőcsomagra. A háttérben meghúzódó okok közt szerepelhet, hogy a Nemzetközi Valutalapnak is rohamosan fogynak a tartalékai.


Az elmúlt hetekben hazánk az Európai Unió egyik leggyengébb(ha nem a leggyengébb) láncszemének bizonyult gazdasági és államháztartási szempontból. Neves külföldi elemzők véleménye szerint az államcsőd sem lett volna elképzelhetetlen a hatalmas pénzügyi mentőöv nélkül.

Gyakorlatilag egész Európa ránk figyelt az elmúlt néhány hétben, mindamellett, hogy számos nemzetközi szervezet azon dolgozott, hogy milyen módon lehetne megmenteni Magyarországot az összeomlástól, amivel gyakorlatilag egész Közép-Európában lavinát indíthatott volna el. Magyarország csődjével több nagy európai bank is csődöt jelenthetett volna, mivel hazánk működésének finanszírozásába jelentős összegeket fektettek korábban.

Az IMF az olaszok, az osztrákok és a németek fejét próbálta fűzni
A Nemzetközi Valutaalap igyekezett bevonni a Magyarországnak nyújtandó mentőöv kapcsán folyó tárgyalásokba Németországot, Olaszországot és Ausztriát is, mivel a magyar devizahitelezésben leginkább ezen országok bankjai érintettek. A brit The Economist gazdasági folyóirat értesülései szerint Ausztria hajlandó volt részt venni, a németek viszont nem jelentek meg a tárgyalásokon jelezve, nem kívánnak hozzájárulni a mentőövhöz. A hetilap nem kommentálta az eseményeket és az olasz hozzáállásról sem közölt információkat.

Ahogy azt már a korábbi híradásokból is tudni lehet, Magyarország hatalmas összegű készenléti hitelkeretet kapott több nemzetközi szervezet jóvoltából. A legnagyobb részt az IMF vállalta a maga 15,7 milliárd dolláros felajánlásával, Az Európai Unió 81 milliárd dollárral, míg a Világbank 1,3 milliárd dollárral járult hozzá a mentőcsomaghoz.



Hatalmas hitelkeretről van szó egyébként, amely megközelítőleg számszerűleg azonos a rendszerváltásig felhalmozott teljes magyar államadósság összegével. Érdemes még megjegyezni, hogy míg 2002-ig némileg csökkent majd stabilizálódott a magyar államadósság, addig az elmúlt 6 esztendőben drasztikus mértékben emelkedett.

A közvéleményt joggal foglalkoztatja, hogy a készenléti hitelkeret felhasználásával vajon milyen terhek nehezedhetnek hosszabb távon az országra, hiszen tudvalevő, hogy ez a segítség sincsen ingyen.

Simor András, a Nemzeti Bank elnöke elmondta, hogy az IMF, az EU és a Világbank által felajánlott - megközelítőleg 20 milliárd eurónyi hitelkeretet 2010 márciusáig hívhatja le a magyar kormányzat. A hitelt természetesen nem kötelező igénybe venni, ám annak ettől függetlenül van egy 0,25 százalékot kitevő készenléti díja. A felhasználás esetén a visszafizetés futamideje 3-5 év, a kamat pedig 5-6 százalék környékén mozog. A hitelkeret egyébként jóval meghaladja a Magyar Nemzeti Bank 17 milliárd eurós tartalékát, amelyet várhatóan kétszeresére fognak emelni.

Az IMF forrásai jelenleg mindössze elégségesek
Ahogy már korábban is írtuk, az IMF forrásai könnyedén kimerülhetnek, ugyanis a jelenleg könnyedén hozzáférhető összeg "mindössze" 250 milliárd dollár, melynek jelentős részét már fel is használták Ukrajna, Magyarország és Izland megsegítésére. Mint ismeretes, hazánk 15, Ukrajna megközelítőleg 16, míg Izland mintegy 2 milliárdos segítséget kapott a Nemzetközi Valutaalaptól, mely összesen eléri a 34,3 milliárd dollárt. Zárójelben érdemes megjegyezni, hogy a fent említett összeg Magyarország IMF kvótájának 10-szerese, míg Ukrajna kvótájának 8-szorosa.

A problémára brit miniszterelnök is felhívta a figyelmet azon tény ismeretében, hogy az IMF a jelenlegi 250 milliárdos "könnyedén" mozdítható tartaléka mellett maximum 50 milliárd dollárt tudna még nagy nehezen felszabadítani. Gordon Brown szerint jelen helyzetben a a gondok megoldásából a nagy tartalékokkal rendelkező országoknak is ki kellene venni a részüket, mint például Kína, vagy az Öböl menti országok.

CTRL-Nagy András
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hazatérés
  2008-11-02 17:52:38, vasárnap
 
  Kedves Barátaim!

Emlékeztetek mindenkit a vasárnapi, november 2-i ünnepnapra. Ekkor
lesz az I. Bécsi Döntés 70. évfordulója! HAZATÉRÉS!

Ekkor tért vissza Komárom, Érsekújvár, Losonc, Fülek, Léva,
Dunaszerdahely, Rimaszombat, Rozsnyó, Krasznahorka, Kassa, Ungvár,
Munkács és Beregszász. Erre emlékeztetni kellene a mostanában nagyszájú
tótokat is, hogy ha ezt a területet ma visszaadnák megoldódna minden
problémájuk!

Horthy Komáromban

http://www.youtube.com/watch?v=LMJwrPSecb0
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 52 
2008.10 2008. November 2008.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 916 db bejegyzés
e év: 10632 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 353
  • e Hét: 2613
  • e Hónap: 19406
  • e Év: 152323
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.