Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 76 
A görög zavargások kelet-európ
  2008-12-20 23:26:44, szombat
 
  A görög zavargások kelet-európai tanulságai

p, 2008/12/12 - 11:56 globusz.net

A görögországi zavargások elemzése alapján, a legnagyobb példányszámú lap kommentátora, Ovidiu Nahoi úgy véli: egész Kelet-Európának van oka tanulni ebből a lázadásból, melyet az úgynevezett "600 eurós nemzedék" robbantott ki, és amelynek már halásos áldozata is van. A szerző ugyanakkor figyelmeztet: a 15 éves Andreasz Grigoropulosz halála, illetve az a tény, hogy a zavargások Athén Exarchia nevű bohém-egyetem-negyedéből indultak ki - ismét onnan, ahol az egykori "ezredesek diktatúrája" (1967-1974) ellen is megszületett az akkori leghatékonyabb mozgalom - ne tévesszen meg senkit: mindez csak következmény.

Alapvetően a politikai rendszer romlottságával van baj, részben azzal, hogy a két pártra szakadt politikai elit: egyrészről a jelenleg hatalmon lévő középjobb Új Demokrácia, illetve az ellenzékben lévő középbal PASZOK, továbbra is feudális módon bonyolítja az ország ügyeit, zárt klánrendszerben. Az egyiket a Karamanlisz család irányítja, a másikat a Papandreuk. Addig, míg tartott a '90-es évek gazdasági prosperitása, a közembernek ebből túl sok nem tűnt fel, de most, hogy már évek óta recesszió sújtja az országot, egyre inkább érzi mindenki, hogy az Uniótól lehívott összegekkel Görögország nem a jövőbe invesztált, hanem abba, hogy tradicionális agrárgazdaságát, primitív kisiparát életben tartsa. Semmilyen reform nem történt az országban, de soha nem tapasztalt szilárdságot mutatnak azok a viszonyok, amelyeket át meg áthat a korrupció.

Mindent elmond az itteni "balkáni helyzetről" egy egyszerű összehasonlítás. Míg az egykori Európa legszámkivetettebb és legszegényebb országa, Írország az uniós pénzeket elsősorban a humán szektorba, illetve a tanügybe invesztálta, addig a görögök a tradicionális infrastruktúrákba öltek minden lehívott eurót. Ennek eredményeként Írországban az egy főre jutó GDP ma 37.100 euró, Görögországban ugyanez alig haladja meg a 24.000 eurót.

Görögországban rendkívül könnyű diplomához jutni, a kapott tudás azonban teljesen versenyképtelen az Unió piacán. Az a 600 euró pedig, amit az állam a munkakezdő fiataloknak biztosít, a mai görög anyagi feltételek között még a tisztességes nyomorhoz sem elégendő.

A szerző szerint egész Kelet-Európában, de főként Romániában nagyon hasonló válság érik. A november végi választásokon a lakosság ugyan kiszavazta a parlamentből a nacionalista szélsőségeseket, de ne higgye senki - figyelmeztet -, hogy azok a társadalomból is eltűntek volna. És bár Romániában soha nem volt oly mérvű tradíciója az anarchizmusnak, mint ami a mostani lázadást inspirálja Athénban, de vannak futballhuligánok, akik betölthetnek hasonló szerepet. Egyébként sem térhet a román társadalom napirendre a '90-es évek bányászlázadásai fölött, amikor a politikai alvilág a megtévesztett embereket felvezette Bukarestbe, ahol komoly összecsapásokra került sor. Akkor, rossz gazdasági körülmények között, a vidéki lakosság szimpátiája kísérte a főváros ellen vonuló bányászokat, ám Románia számára is egyre inkább lezárulóban van a gazdasági prosperitás.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az MDF a rendőrséghez fordul
  2008-12-20 23:21:29, szombat
 
  Az MDF a rendőrséghez fordul

Szombat, 2008. december 20. 13:56 - Frissítve: Szombat, 2008. december 20. 15:19
MTI/Zoom
Az MDF feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a IX. kerületi időközi országgyűlési választáson a választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt - közölte a párt elnökhelyettese. Ezt azért teszik - közölte Herényi Károly - mert az MDF által gyűjtött ajánlószelvények egy részének hitelességét megkérdőjelezték.

Az MDF ismeretlen tettes ellen a választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt a rendőrséghez fordul - közölte Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese.

A Jobbik Magyarországért Mozgalomnak a választókerületi választási bizottságba delegált tagja szombaton fordult a sajtóhoz azzal, hogy az MDF ajánlószelvényeinek jelentős része fénymásolt hamisítvány, és emiatt javasolja a választási bizottságnak feljelentés megtételét, illetve az MDF-jelölt nyilvántartásba vételének megtagadását.

A helyi választási bizottság szombati ülésén úgy döntött, hogy megvizsgáltatja három jelölőszervezet, az MDF, a MIÉP és a Magyar Szociális Zöldpárt leadott ajánlószelvényeinek eredetiségét. Ennek elvégzésére az Állami Nyomdát kérte fel a választási bizottság, és amennyiben megkapja a vizsgálat eredményét, hétfőn újra összeül, hogy a döntést hozzon a jelöltállítás kérdésében.

A jelöltállítás ideje péntek délután négy órakor járt le, a pártoknak eddig volt lehetőségük arra, hogy jelöltjeiknek 750 érvényes ajánlószelvényt összegyűjtsenek.

Az előírt időpontig (időrendi sorrendben) a Humanista Párt (HP), az SZDSZ, az MSZP, a Jobbik, a Magyar Kommunista Munkáspárt (MKM), a Fidesz-KDNP, az MDF, valamint a Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) jelöltjét vette nyilvántartásba a helyi választási bizottság. Az MDF pénteken közölte, hogy jelöltje, Dézsi Mihály - aki korábban rendőrségi szóvivő volt -, összegyűjtötte a szükséges 750 ajánlószelvényt.

A ferencvárosi időközi képviselő választás MDF-es jelöltje, Dézsi Mihály indulásának engedélyezése korábban kétségessé vált.

A nyugalmazott rendőrezredes ugyanis előzőleg leadott ugyan 827 ajánlószelvényt, közülük a helyi választási bizottság 145-öt érvénytelennek nyilvánított. A Zoom úgy tudja, ezek döntően olyan polgároktól érkezhettek, akik előzőleg más párt jelöltjét támogatták. Mindez egybevág azzal a pletykával, hogy az MDF a szocialisták segítségét kérte az ajánlószelvények összegyűjtéséhez. Dézsi végül pénteken pótolta a hiányzó szelvényeket, kevéssel a négy órakor lejáró határidő előtt.

A 2009. január 11-ére kitűzött időközi képviselő-választást azért kell megtartani, mert az SZDSZ-es Gegesy Ferenc korábban lemondott parlamenti mandátumáról, és kilépett a pártból is.

http://www.zoom.hu/belfold/az-mdf-a-rendorseghez-fordul-34873.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sarkosan fogalmazva
  2008-12-20 23:07:08, szombat
 
  2008-12-20

Sarkosan fogalmazva



Munkaköri ártalomból kifolyólag olvasom a kormánypárti sajtót is, nézem és hallgatom a balliberális közszolgálati médiumokat. Ilyenkor az a csalóka képzetem támad, hogy alapjában véve nincsen semmi baj, épül és szépül az ország. Az egyik főnyalonc szerint "a parlamenti többség úgy döntött, hogy nyugalmat akar. Elfogadott költségvetés már van, indulhatnak a reformok. Az ország pedig látni fogja, hogy az álarcosbál véget ért." Mert hát Orbán "hű szövetségesével, Gaskó Istvánnal karöltve az ország megbénításán fáradozik". A főnyalonc gazdája, Gy. F. pedig egy interjúban úgy véli, "a magyar választók nem akarnak még több pénzt fizetni a MÁV-nak". Nem is sejti, hogy a magyar választók neki és a bandájának sem akarnak még több pénzt fizetni, igaz, erről senki sem tudakolta a választók véleményét. A nemzetvezető szerint az, hogy Gaskót életveszélyesen megfenyegették, nem nagy dolog, vele ez naponta háromszor megtörténik. (Gy. F. kicsivel nagyobb védelmet élvez, közpénzen.) Ha nem szenvedne szereplési viszketegségben, és csak egy kis időre tartani tudná a száját, a táncoskomikus népszerűsége talán még nőne is, ahogyan pártjáé is, ha az alvezérek és -vezérnők jellegzetes arca néhány boldog napra lemaradna a képernyőről. De ne kívánjunk lehetetlent, inkább örüljünk, hogy ami Kádáréknak nem sikerült, az utódainak igen: a Malévből talán végre Aeroflot lesz, a ferihegyi görög sztrájktörők mellé olaszok és hollandok is felsorakoztak. És "Európa csendes, újra csendes".

Szentmihályi Szabó Péter
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A munkabéke ára
  2008-12-20 23:06:44, szombat
 
  2008-12-20

A munkabéke ára

Álláspont

Számoljunk csak! A kormány jövőre egyszázalékos gazdasági visszaesést tervez, a piac szerint ennek a kétszerese bizton jósolható, de szakértők nem zárják ki a háromszázalékos recessziót sem. Ha két-három százalékos lesz mínuszban a gazdasági növekedés mértéke, akkor száz-kétszázmilliárdos töbletpénzre is szükség lesz. Ilyen helyzetekre szolgál a költségvetési tartalék.

A büdzsé fedezetét azonban vészhelyzet előtt "hasznosítja" a kormány. A kabinet enged a közalkalmazottak nyomásának, és a 13. havi illetmény egy részét kifizeti a következő évben. Az intézkedés 120 milliárdos kiadás a költségvetésnek. A döntés váratlanul jött, hiszen a kormány éppen a Nemzetközi Valutaalapra hivatkozva próbálta "mentesíteni" az állam dolgozóit a jussuktól. Mit korábban! A jövő évi költségvetést úgy fogadták el, hogy nem lesz benne 13. havi ellátás. Az IMF képviselői a napokban Budapesten jártak, cáfolták, hogy ők lennének a "patás ördögök" csak azért, mert hiteleznek.

Mi áll a kormány "megtérésének" a hátterében? Mindenekelőtt az, hogy momentán sztrájk van - földön és levegőben. Munkabeszüntetéssel pedig a közalkalmazottak is fenyegetőztek, csakúgy, mint a BKV dolgozói. Utóbbiak már letettek a sztrájkról - és úgy fest, az előbbiek is. A magyarázat nagyon egyszerű: a kormány már nem ragaszkodik eltökélten a megszorító intézkedésekhez. Ahol tud, ott a növekvő társadalmi elégedetlenséget és nyomást észlelve lazít.

Csakhogy a jövő évi államháztartási hiánycélt tartani kell, az "elszállás" tilos! Nyakunkon érezzük az EU és a pénzügyi piacok jeges leheletét, ami kiváltképp válság idején nagyon hideg. Ha már az év elején költeni kezdi a kormány a tartalékolásra szánt pénzt, mi lesz a következő hónapokban vagy éppen a 2009-es esztendő közepén? Félreértés ne essék, jogos, hogy megkapják - egyébként törvényben rögzített - jussuk egy részét a köz szolgái, ám a következetességet hiányoljuk. Hiszen mi történik akkor, ha terebélyesedik a válság? Már az összes nemzetgazdasági ágazat recesszióba zuhant, a jövő pedig egyáltalán nem biztató. Sőt, exportpiacaink leálltak, a hazai agrárium teljesítménye pedig - az idei lendület ellenére - arra volt elegendő, hogy a gazdaságot még ne a visszaesés jellemezze. A reálbérek eközben csökkennek.

Arra tippelünk, hogy a kormány megijedt. Jövőre európai parlamenti, majd országgyűlési választások lesznek. Nem véletlen, hogy a miniszterelnök átfogó társadalmi megállapodást javasol, illetve sürget - mindenkivel. Azon sem lennénk meglepődve, ha a nyugdíjasok következő évi, 13. havi járandóságára vonatkozó szabályozáson is enyhítene a kabinet.

Meglátjuk. Addig is tűnődhetünk rajta: ha az egyik héten nincs pénz valamire, a másik héten honnét lesz?

A fájó az, hogy még nem tudni pontosan, mi is a pillanatnyi munkabéke ára, a kormány viszont aligha remélheti ettől, hogy kilóra megvásárolja a szavazókat. Az biztos, hogy további váratlan eseményekre is készülhetünk. De semmiképp a "jóléti rendszerváltás"-ra.

Szajlai Csaba
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Skót katona elvisz a gumishoz
  2008-12-20 22:49:01, szombat
 
  Skót katona elvisz a gumishoz egy szakadt óvszert azzal, hogy szeretné megfoltoztatni.
- A vulkanizálás 30 pennybe kerül, egy új óvszer meg 40-be. biztos, hogy megéri? - kérdi a gumis.
- Igaza van, ezt meg kell fontolni, majd holnap visszajövök - mondja a katona.
Másnap újból megjelenik a szakadt óvszerrel és közli:
- Az ezred úgy döntött: vulkanizáltatunk!
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Három emeletes égő ház legfels
  2008-12-20 22:47:43, szombat
 
  Három emeletes égő ház legfelső emeletén egy anya tartózkodik pár hetes gyerekével és kétségbeesetten kiabál segítségért. A tömegből egyszer csak egy erőteljes hang:
- Dobja csak le hölgyem, tudja, én válogatott focikapus vagyok.
A nő így is tesz, mire a tömeg egyszerre kiált fel:
- Góóóóóóóóóóóóól!!!
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Két homokos focista arról besz
  2008-12-20 22:42:06, szombat
 
  Két homokos focista arról beszélget, hogy ki minek örül a legjobban.
- Én annak - kezdi az első -, ha gólt rúgok. Egyszerre tíz játékos csókolgat.
- Én meg annak - mondja a másik - , ha kimarad egy gólhelyzetem és tizenötezer szurkoló ordítja egyszerre: "Kapd be!
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Piros Ferrari dudál a döcögő s
  2008-12-20 22:40:28, szombat
 
  Piros Ferrari dudál a döcögő szekér mögött. A parasztbácsi rosszallóan átkiabál:
- Mi olyan sürgős, fiam?
- Menjen már tata, ez nem két lóerős, mint a maga rozoga szekere, hanem kétszáz! Azzal elhúz a szekér mellett.
Az öreg paraszt rágyújt egy pipára, csendben zötyög tovább. Pár óra múlva észreveszi a piros Ferrarit egy útszéli fának ütközve. A tulaj ott stoppol az út szélén. Az öreg odakiált neki:
- Mi van, komám? Szétszaladt a ménes?
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Az anya nyulat készített az új
  2008-12-20 22:39:33, szombat
 
 
Az anya nyulat készített az újévi ebédre, amelyet az apa saját maga vágott le.
A gond csak az volt, hogy a gyerekek nagyon szerették a nyuszikat, így nem
mondták meg nekik az igazat. Ebéd közben a kisfiú, aki nagyon jóízűen eszi
a nyulat, megkérdezi:
- Apa, milyen hús ez?
Az apa büszkén mondja:
- Találd ki... adok egy tippet... az anyátok néha szokott így becézni engem!
Ekkor a kislányuk mindent kiköp a tányérba, és azt mondja a testvérének:
- Úristen, nehogy megedd, ez egy fasz!
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Kihagyhatatlan videó
  2008-12-20 22:26:06, szombat
 
  Kihagyhatatlan videó:

http://tdyweb.wbteam.com/EjjeliMenedek1219.htm
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 76 
2008.11 2008. December 2009.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1074 db bejegyzés
e év: 10632 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1364
  • e Hét: 3286
  • e Hónap: 7031
  • e Év: 160527
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.