Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Blogom, Képtáram,
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Beszámoló 2.
  2008-08-29 11:27:59, péntek
 
  Pelsőcön röviden időztünk, onnét Rozsnóra mentünk. A Fő tér egyik szép éttermében ültünk le. Én kezdésnek borovicskát ittam, majd palóclevest ettem, s gömöri gombócot. Ez utóbbi hússal volt töltve (lletve bekeverve), s savanyú kaposztával tálalták. Kicsit soknak bizonyult, de fölséges volt. Aranyfácáb sört ittam hozzá. Ezt nem igazán szeretem, de csak az volt. Ezután megnéztük a terecskét, fényképeztünk.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megint utazás
  2008-08-28 20:00:30, csütörtök
 
  Tegnap este Jenő hozta a kirándulás fényképeit, s még a dunaszigeti fotókkal is adós volt. Átvettem őket, rendezgetésre várnak. Jó nagyok, szépek, szerkeszthetők. Erről az útról Kálóczy Kati ír a Szél-járásba, a tervezett folyóiratunkba.
Egész nap a Mosonvármegyén dolgoztam, meg is van a látszatja, ma jó üzleteket kötöttem.
A beszámolót természetesen folytatom, de hét végén visszavisszük Köschingbe a picinyemet, ez két nap oda-vissza, és a szívem is fáj, hogy ezt a drága csöppséget vissza kell adni a szülőknek. Nagyon jó volt vele, minden percünket kitöltötte, de megérte.
Még egy udvarias megjegyzés. Minden hozzászólásnak örülök, de a névtelen, azonosíthatatlan "véleményt" kénytelen vagyok törölni. Nem az elmarasztalás bánt, hanem a névtelenség védőfala mögé bújás. Én arccal, névvel, címmel, telefonszámmal vagyok itt. És ez magánnapló. Ne várjon senki tőlem öncenzúrát, szervilis lihegő véleményt. Nem tartom magamat tévedhetetlennek, de autonom szeméyliségnek igen. Nem vagyok Magyaróvár hivatalos alkalmazottja, de a véleményemet arccal, névvel ezután is elmondani szeretném. Tudom, hogy vannak, akik finoman szólva nem szeretnek, ne szeressenek, én sem szeretek mindenkit. De ez a korlátozott niylvánosság is megkíván egyfajta stílust.
Kár, hogy ezt le kellett írnom, ezután erről egy szót sem ejtek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Beszámoló 1.
  2008-08-24 07:06:11, vasárnap
 
  Augusztus 20-án reggel Fekete Márta és Görföl Jenő jött értem, s Pest felé vettük az irányt, ahol felvettük Kálóczy Katit.
Én már vagy három évtizede ismergetem a múltat, de még Fölső-Magyarországon nem jártam. A Felvidék szó ma politikai értelemben használatos idehaza, s egész Szlovákiát értik alatta. Ez durva csúszatás persze (és rettentően bántja a szlovákok nemzeti érzelmeit). Felső-Magyaroszág pontosabb kifejezés.
Jártam eddig Pozsonytól Királyhelmecig a déli részen szinte mindenhol, fölfele csak Selmecbányát és Besztercebányát láttam. Ezért is az öröm, hogy míg Jenő végigfotózza (némelyiket újra) Lőcse, Kézsmárk és a többi várost, mi addig ámulhatunk.
Végül Putnoknál léptük át a határt, s Pelsőc volt az első település, ahol megálltunk. Itt született Dénes György költő, akinek a háború után először jelenhetett meg verse magyarul Pozsonyban, s aki a magyar nyelvű pozsonyi rádiózás első irodalmi szerkesztője volt. (A lánya, Lacza Éva is a Pátria Rádióban dolgozik - most ez a neve a magyar adásnak.)
Gyuri bácsi, akit volt szerencsém személyesen is ismerni, tavaly halt meg, s Jenő azt mondta, hogy itt temették el szülőföldjén, Gömörben.
A templomot kívülről tudtuk csak megnézni, készítettünk néhány fotót. Meleg volt nagyon.
Én már jártam itt néhány éve, amikor Gombaszögre szállítottam jókai zenészeket.


(A falu egy régebbi település helyén alakult ki a 11. században. Bors ispán halála után 1243-ban IV. Béla a területet az Ákos nemzetségnek a Bebek család ősének adományozta, hogy azon várat és kolostort építsenek. Ebben az dománylevélben említik először Plesuck néven. 1317-ben "Plesouch", 1320-ban "Plysouch", 1328-ban és 1337ben "Plesewch" néven szerepel az írott forrásokban. A 13. század végén vámszedőhely volt itt. A városka a 14. század elején kapta kiváltságait, 1328-ban városi rangot és vásártartási jogot kapott. 1427-ben 52 portával adózott a Bebek családnak.

Vára a 13. században épült, a török időkben végvár lett. 1558-ban a török a várossal együtt elfoglalta, kirabolta és felgyújtotta. Sorsa 1567-ben pecsételődött meg, amikor Schwendi Lázár császári fővezér leromboltatta, azóta rom. Ezután a település több nemesi család birtoka volt. A 16. és 17. században sokat szenvedett a hadak pusztításaitól. 1570-ben a török pusztította el, ettől kezdve a füleki bégnek is fizetett adót. A 17. században a császári katonaság dúlta fel. 1688-ban jobbágyai 12 egész és 15 fél porta után adóztak. Az 1773-as urbárium szerint 50 polgár és 32 zsellércsalád lakta. 1828-ban 108 házában 853 lakos élt. Lakói mezőgazdaságból, mészégetésből éltek.

Vályi András szerint "PELSŐCZ. Plesovce, Plesnicz. Magyar Mezőváros Gömör Vármegyében, földes Ura Szeremley Uraság, lakosai katolikusok, és többen reformátusok, fekszik Sajóvize mentében, Rosnyóhoz két mértföldnyire, 's a' Vármegyének itten tartatni szokott Gyûlései nevezetesítik; Csoltóhoz is közel. Pelsőcz Kanyári, és a' Pelsőczi hegy alatt való Vas Hámorokkal együtt, határbéli földgyeik közép termékenységûek, legelőjök jó, és elég, fájok van mind a' kétféle, vásárjaikból kevés jövedelmek van, piatzozások egy, két mértföldnyire, vannak vashámorjai, meszet, és szenet is égetnek, első osztálybéli. "

Fényes Elek szerint "Pelsőcz (Pleisnicz, Pleschivecz), magyar m.-város, Gömör vmegyében, egy termékeny térségen, a csetneki és rosnyói Sajó összefolyásánál; Rosnyóhoz délre 1 1/2 mfdnyire. - Azon magasságra nézve 2-dik osztálybeli hegyláncz, melly pelsőczinek neveztetik, itt ér véget. - Van 931 ref., 25 evang., 184 kath. lakosa, s ref. szentegyháza. A vármegye közgyüléseit itt tartotta. Szántóföldei s rétjei bőtermékenységüek; a lakosok szép szabadságokkal (a többi között vérhatalmi és vásári joggal.) élnek, s különféle mesterségeket folytatnak. - Hajdani várát 1567-ben Svendi Lázár hányatta széjjel, mint fentebb láttuk a Bebek György hütlensége miatt, melly nemzetségnek IV. Béla király ajándékozta több helységekkel együtt 1242-ben. Az 1849-ki magyar forradalomban leégett."

A várost 1849-ben az oroszok égették fel. A 19. század végén a vasútépítés adott munkát a lakosoknak. 1910-ben 2393, túlnyomórészt magyar lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Gömör-Kishont vármegye rozsnyói járásához tartozott, ezután a csehszlovák állam része lett. Fejlődött a faipar, mészégető és téglagyár működött a településen. 1938 és 1945 között újra Magyarországhoz tartozott. Magyar lakossága az 1941. évi 87%-ról az 1945 utáni kitelepítések következtében 49%-ra csökkent.)

Pelsőc (szlovákul Plešivec) község Szlovákiában a kassai kerület rozsnyói járásában. 2001-ben 2447 lakosából 1204 magyar és 1076 szlovák volt.
 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Egy képeslap hátoldalára
  2008-08-23 16:00:09, szombat
 
  Egy képeslap hátoldalára

Valaha azt hittem,
egy szál fenyő is őrzi a fenyvesek zúgását.
(Közös emlékezet?)
S a végtelen pusztulásban
egyetlen fenyőmagba kódolva
a túlélés.
Mert Ő így teremtette, hittük,
törékenységében is öröknek a világot.

Ma már elhiszem,
hogy a folytonos újrakezdés
nem mindig hordozza magában
a folytatást.

Azért persze van remény,
szőlőmagban szőlő ígérete.
A kétségbeesés gyönyörűsége is
elvezet a halálig.

Bártfa, 2008. augusztus 22.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fél három
  2008-08-23 07:57:32, szombat
 
  Hajnali fél háromkor jöttünk haza Szlovákiából. Szepes és Sáros vármegyéből. Még le kell tisztulni bennem a sok élménynek, templomoknak, oltároknak.
Maj később mindenről.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Holnap holnap lesz
  2008-08-18 20:08:41, hétfő
 
  Alig érek ide, csörfös unokám irányít rendesen. Két német fiú is itt van, ők nem tudnak magyarul, velük németül pöröl, majd hozzám magyarul fordul. Úgy jár kel a két nyelvben, hogy csak ámulok.
Holnap délelőtt elmegyek átvenni a Kormos István-díjat Nemeskérre, este grillezünk, aztán szerdán irány Szepeeség, hajnalban jön értem Pozsonyból Görföl Jenő.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
extrém idő
  2008-08-16 13:03:06, szombat
 
  tegnap este tíz perc alatt leesett a hőmérő higanyszála, s a párás, fülledt levegőt kisöpörte a szél.
Aztán 11-kor éjjel nappali világosság, szakadt az eső. Fél egykor ismét viharra ébredtem, s fél ötkor szintén. Úgy süvített a szél, mint a legvadabb hóviharok idején. Aztán ma délre 17 fokra "fölszökött" a hőmérséklet. A szél fúj, jó ez a hűvös, de szabadtéri programunk van, kellemetlen hozzá.
Egész délelőtt csörög a telefon, odaátról hívnak.
Lassan én is készülödök, hogy kinézzek Gyurihoz, vigyem a tányérokat, poharakat, pezsgőt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Úra itthon
  2008-08-15 06:34:26, péntek
 
  Már negyedszer ugrottam neki ennek a bejegyzésnek, de hol elmentődött, hol nem. Elég vacak szolgáltatóm van, de mi működik igazán az ország szélén? Mobilszolgáltató nem fedi le az országot, a nemzeti főadó sem (Kossuth Rádió, nem emeregy!) Persze internet is olyan faőpados van, mint minden.
Majd ha Szlovákiához csatolnak bennünket!
Megérkeztünk tegnap, a pici boldogan fedezett fel mindent, este kukkeroltuk még a holdat, megszerveztük a mai napot. Édes kis gyermek.
Most, fél hétkor, elkezdett esni az eső. Inkább ma, mint holnap!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
töltögettem
  2008-08-12 20:50:28, kedd
 
  Az elmúlt napokban sokat ültem a gép előtt, töltögettem a honlapokat. A Bécsi Napló néhány cikkével még adós vagyok. A sajátom bejelentkezőjét javítottam, kifelejtettem Vitéz Vili verseskönyvét a kiadott könyvek közül, pedig élvezettel készítettem, s Vili jó verseket ír. Egy kicsit feszesebb lehetne egyik másik, de ezt neki kell megoldania.
És a Vármegyéből is föltettem néhány fontos írást.
Ma levelet kaptam a megyétől, azt hittem meghívó, de nem, adatlap a díjjal járó pénzhez. Erre nem is gondoltam: pedig jelentős összeggel jár a Kormos István-díj. Én legalábbis annak tartok 150 ezer forintot.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyorsan és óvatosan
  2008-08-12 17:33:25, kedd
 
  Az előbb hívtak Köschinből, a kicsi is beszélt velem, azt mondta, hogy vezessek gyorsan, hogy minél előbb odaérjek. Mondtam neki, hogy óvatosan kell vezetni. Hozzátette, hogy akkor gyorsan és óvatosan.
Így lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2008.07 2008. Augusztus 2008.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 22 db bejegyzés
e év: 255 db bejegyzés
Összes: 3588 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 21
  • e Hét: 14682
  • e Hónap: 15998
  • e Év: 88466
Szótár
 
Blogok, Szótár,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.