Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Föld
  2009-01-18 22:31:10, vasárnap
 
  FÖLD
(A palesztin panasza)

Talpalatnyi föld sincs, amiben megnyugodjunk,
a sirástól kiszáradt már a torkunk.
Halottaink szétlőtt rögön hevernek,
meghaltak, mert maradtak: hazát szerettek.
Nem távozunk mi sem: élünk és ellenállunk.
A végítélet napja jön, imádkozunk
és várunk. Küldhettek tankot, bombázót,
rakétát. Kitartást és erőt nekünk
az ég ád. Vagytok népe a homokra-hányt
pokolnak. Ellenetek vonul serege
élőnek és a holtnak.

-- Victorville, 2009. január 14. --
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Abortuszhoz való jogot ...
  2009-01-18 22:30:21, vasárnap
 
  Felhívás

Az Új Ember november 9.-i számának címlapján olvasható egy rövid cikk arról, hogy egyes csoportok nyomás gyakorolnak az ENSZ-re, annak érdekében, hogy az "abortuszhoz való jogot" sorolják az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának jogai közé.

A Katolikus Család és Emberi Jogok Intézete nemzetközi aláírás-gyűjtési kampányt indít annak érdekében, hogy a világszervezet emberi jogként ne ismerje el az abortuszt.

A kezdeményezés magyar nyelven is elérhető és aláírható elektronikus úton. Már most több magyar írta alá, mint német vagy olasz, de egészen biztos vagyok benne, hogy sokkal többen vagyunk még, akik egyetértünk minden magzat élethez való jogával.

Az aláírás nagyon egyszerű, nem több mint két perc:
http://www.c-fam.org/publications/id.105/default.asp

Kérlek hívd fel barátaid figyelmét, hogy felelősségünk nevünket adni és kiállni minden megfogant gyermek életéért.
(körlevélből)





 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem gázai jövőt képzelünk el
  2009-01-18 22:28:42, vasárnap
 
  *** www.nemzetihirhalo.hu *************

Vona Gábor: Nem gázai jövőt képzelünk el a gyermekeinknek!
2009. január 18. vasárnap, 12:08 Kárpáti Harsona

Adjon az Isten!

Köszöntök mindenkit, aki ma itt van velünk.

A 2007 decemberében elindult ügyészségi kereset következményeképpen 2008. december 16-án a Fővárosi Bíróság első fokon feloszlatta a Magyar Gárda Egyesületet. Az indoklás szerint a Gárda egyenruhája és felvonulásai félelmet ébresztenek. Egyelőre nem hallottam róla, hogy a bennem félelmet ébresztő In-Kal Security, az Országos Cigány Önkormányzat, a Kendermag Egyesület, a szcientológia egyház vagy a Mazsihisz ellen az ügyészség vizsgálódna. Természetesen fellebbezünk, és hajlandóak vagyunk akár nemzetközi szintig is elvinni az ügyet, de nem erről szeretnék beszélni, mert a per maga másodlagos. Hiszen mit is jelent a bírósági ítélet a Gárda számára? Voltaképpen semmit. Eddig is útjában voltunk a jelenlegi politikai garnitúra nemzet- és országpusztító terveinek, hát ezután még inkább ott leszünk. A kisujjunkat levágták, de a szívünk ettől csak még inkább megerősödött.

A Gárda születése óta a kormány, a titkosszolgálatok és a titkos háttérhatalom támadásai között él. És mi hálával tartozunk azért, hogy ilyen nehéz, szinte lehetetlen feltételeket teremtettek a munkánkhoz, mert ezzel bennünket akaratlanul is, de még jobbra, még többre ösztönöztek. Gondoljuk csak meg, ha a Gárda ilyen bődületes ellenszélben ennyi mindenre képes, mi lesz, ha ez az ország újra azoké lesz, akiket jog szerint illet? Mi jön majd, ha Magyarország újra a magyaroké lesz? A kutyákra dér, az biztos. Mert eljön a nap, amikor mindenkinek felelnie kell a tetteiért. Amikor nem a tévében, hanem majd a szegedi Csillagban hangzik fel a szókapcsolat: Gyurcsány, csomag!

Ezért a félreértések elkerülése végett azt mondom: nem azért jöttünk ma össze, hogy temessünk, hanem hogy ünnepeljünk. Mert a Magyar Gárda él és virul. Ugyan szíve szerint a Gárda sírját ásná az egész magyar politikai garnitúra, de az a gödör nem a miénk, hanem az övék lesz. Hogy is tartja a mondás? Aki másnak vermet ás, maga esik bele. Vagy mondhatnánk úgy is, hogy a Gárda megtámadásával nagy fába vágták a fejszéjüket. Nem látták, hogy a Gárda nem egy mesterséges szervezet, hanem a magyar társadalom édes gyermeke. A Gárda nem felszámolható, eltaposható tárgy, hanem legyőzhetetlen eszme és testvéri lelkiség. A Gárda az új idők hírnöke. Az ébredő magyarság. A szebb jövő. És hogyan is tudná legyőzni a múlt a jövőt?

Felmerül a kérdés, hogy az országgyűlésben tespedők köre, akiket most az egyszerűség kedvéért hívjunk csak négy mancsnak, miért gyűlöli ennyire a Gárdát? A Gárdát, amely velük ellentétben az elmúlt másfél évben nem lőtt agyon senkit egy iskolában, nem rabolt bankot, nem tüntetett el uniós pénzeket, nem hazudott a nap minden szakában, nem hamisított kopogtatócédulákat, nem sértett meg semmilyen jogszabályt. A válasz nagyon egyszerű. A Gárda tisztasága olyan tükörként működik, amely tükörben a magyar politikusok megpillantották saját ocsmányságukat. Ahelyett, hogy magukba szálltak volna, inkább úgy döntöttek, szétverik a tükröt.

Persze, nem is várhattuk a lelkiismeret szavát azoktól, akiknek nincs is lelkiismeretük. Akik az elmúlt húsz évben lelkiismeret furdalás nélkül privatizálták el a nemzeti vagyont, akik tönkretették a mezőgazdaságot, a magyar vállalkozásokat, akik ránk szabadították a gátlástalan multinacionális tőkét, akik kiárusították a magyar oktatást, az egészségügyet, a közlekedést, mindent. Innen üzenjük nekik: sok mindent tönkretettetek már, de most elég! Vegyétek le a Gárdáról a koszos mancsaitokat! Mind a négyet!

Bennünket akar egy Gusztos, egy Lendvai, egy Draskovics, egy Veres, egy Demszky vagy egy Gyurcsány elsöpörni? Mennyire nevetségesek. Egyre inkább hasonlít a magyar parlament a norvég országgyűlésre. Mindkettő Oslóban van. És ezek még azt hiszik, hogy egy bírósági ítélettől megremeg a térdünk? Jól vésse mindenki az eszébe! A Gárda Mozgalom feloszlathatatlan. És az alapítók köre is az. A Magyar Gárda Egyesületet ugyan jogilag meg lehet szüntetni, de az alapítókat nem egy bejegyző bírósági papiros köti össze, és nem egy feloszlató bírósági papiros fogja őket szétszakítani. Mert bennünket, alapítókat, az egyesület tagjait ugyanaz köt össze, mint benneteket. A közös hit, a közös erő és a közös akarat. Döntsön akárhogyan is a bíróság másod- vagy harmadfokon, mi alapítók együtt maradunk, és ha kell, egy másik egyesület vagy akár egy asztaltársaság formájában, de folytatjuk, amit eddig. Segítjük, támogatjuk a Magyar Gárdát, amit mi álmodtuk meg, ami olyan, mint a saját gyermekünk. Nem hagyjuk cserben. Ha a Gárda süllyedő hajó lenne, akkor se mennénk egy tapodtat sem el. Akkor miért is menekülnénk egy lendülettel sikló vitorlásról?

A Gárda példamutatása magához vonzotta a társadalom jobbik felét. Nem szabad megállnunk. Mert feladat van bőven. Nem sorolom el őket, hiszen itt mindenki tudja, mikre gondolok. De egyet kérdést hagy emeljek ki. Ki fogja megvédeni a magyar földet? Ki? Hiszen a parlamentben mindenki csak kussol. Egyesek azt suttogják, hogy azért, mert pont a földre fáj a hitelező IMF foga. És ki merne az IMF-fel ujjat húzni? Ha ez igaz, akkor jó, ha az illető valutaalapos urak két dolgot megjegyeznek. Egyrészt, nem fogjuk visszafizetni azt a hitelt, mert azt nem mi vettük fel. Hajtsák be azon, aki a magyar emberek felhatalmazása nélkül, annak ellenében azt felvette. Táncoltassák meg egy kicsit, az úgyis nagyon megy neki. A másik dolog, amelyet Strauss-Kahn úr figyelmébe ajánlunk, hogy akinek a magyar földre fáj a foga, annak a mi testünkön keresztül vezet az útja. A magyar földet a Gárda oroszlánjai fogják őrizni. Eddig csak néztük, ahogy szétlopják az országunkat. Már semmink nem maradt, csak a föld. Az a talpalatnyi föld, amelyből születtünk, és amelybe visszatérünk a halálunk után. Amelyért az őseink a vérüket adták, amelyet a nagyszüleink és szüleink műveltek. A mi szent földünkkel ne spekuláljon senki. Nem adjuk el senkinek, bárkinek is fáj rá a foga. Nem, nem soha!

A Gárda már eddig is nagyon sokat tett le az asztalra. Rávilágította a figyelmet a cigánybűnözésre, a cigány-magyar együttélés rettenetes helyzetére, amelyet mindenki igyekezett a szőnyeg alá söpörni. Látván az oktatásban és a kultúrában zajló neoliberális terrorizmust, a gárdisták segédkeztek az Atilla Király Népfőiskola beindításában és működtetésében. A Gárda a biztonság és a nemzettudat kérdésében példát mutatott. Ezt folytatni kell tovább. De emellett a jövő két nagy feladata vár ránk. Meg kell védeni a magyar földet és a magyar gazdaságot újjá kell szervezni. Alulról és a multinacionális tőke nélkül. A magyar termelőt és a magyar fogyasztót össze kell kapcsolni közvetlenül. Piacokra lesz szükség. És a Gárdára itt is elengedhetetlen szükség lesz.

Nem leszünk senki kapzsiságának a rabszolgái a saját hazánkban! Nem fogjuk tovább tétlenül nézni, ahogy megtapossák a becsületünket és a büszkeségünket! Mert olyan sokat szenvedett már a mi népünk, olyan sok könnycseppet, verejtéket és vért hullattunk már ezért az országért, hogy nem fogjuk feladni a küzdelmet az őseinkért, magunkért és az utódainkért. Nem gázai jövőt képzelünk el a gyermekeinknek! Nem. Mi egészen mást kérünk nekik, és aki kér, annak megadja az Isten, amit megérdemel. Mi pedig nem kérünk mást, csak hogy Adjon az Isten!

(Elhangzott 2009. január 17-én a budapesti Kossuth téren, a Magyar Gárda Egyesület melletti szimpátiatüntetésen)

Továbbította:
Csaba Zoltán

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A magyar Gárda Őrzőszárnya
  2009-01-18 22:27:25, vasárnap
 
  *** www.nemzetihirhalo.hu *************

A Magyar Gárda Őrzőszárnya a zsidó terror ellen (+16)

"segítsd őket Uram, mert sorsuk a sorsunk lészen"
A független Magyar Gárda szolidaritási demonstrációja Palesztináért a zsidó nagykövetség előtt.
2009.01.16



http://video.yahoo.com/watch/4311952/11583363

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Húsletépő bombákat vetett be
  2009-01-18 22:25:53, vasárnap
 
  *** www.nemzetihirhalo.hu *************

Húsletépő bombákat vetett be Gázában Izrael
Foszforbombák után újabb tömegpusztító fegyvert használ a zsidó terrorállam.
Jack Corn, sze, 2009/01/14 - 21:10 Szent Korona Ráfió

Haza érkezett Oslóba az a norvég orvoscsoport, amely 10 napon át látta el a palesztin sebesülteket egy gázai kórházban.

"Véleményünk szerint Izrael a megtámadott Gázai övezetet egy fajta kísérleti terepnek használja, hogy élő embereken próbálja ki az új fegyvereit (...) az egyik ilyen új tömegpusztító fegyver a húsletépő bomba, ami a föld felett hatalmas erővel robban fel, és 5-10 méteres körzetben mindent elpusztít és összetör a rendkívül magas légnyomás (...) az IDF (az izraeli hadsereg) polgári személyekkel sűrűn lakott területekre dobta le ezeket is, aminek nyomán tucatjával láttunk olyan darabokra tépett emberi holttesteket, amin egyetlen fémszilánk vagy srapnel okozta vágási felület vagy vágott sérülés sem volt (....) a bombák a nagy robbanóerejükkel leszakítják a testekről a fejeket, a végtagokat, letépik a csontokról a húst (....) mikor ilyen szörnyen széttépett emberi hullákat láttunk, vagy súlyosan roncsolt betegeket láttunk el, akkor mondták nekünk a palesztin kollégák, hogy ilyet csak a húsletépő bomba tud okozni" - nyilatkozta az Oslo-i repülőtéren dr. Mads Gilbert.

Gilbert doktor honfitársával, dr. Erik Fosse-val és segítőikkel 2008 december 31-től 10 napon át rendkívül nehéz körülmények között dolgozott a gázai Al Shifa kórházban. Elmondásuk szerint az izraeli katonák válogatás nélkül lőttek mindenre és mindenkire aki a kórház felé közeledett, még a mentőautókat és az orvosságokat, ivóvizet, kötszereket szállító fehér zászlós, vörös keresztes és vörös félholdas teherautókat is tűz alá vették, nem engedték be azokat sem a kórházba. A betegeket a hozzátartozók különféle trükkök és figyelemelterelő akciókkal tudták csak bejuttatni a kórházba, sokan az időveszteség miatt meghaltak vagy elvéreztek mire orvosi kezelést kaptak. "Gázában Dante Infernója valósult meg" - összegezte az újságíróknak a tapasztalatait Erik Fosse.

A húsletépő bombák hivatalos megnevezése Dense Inert Metal Explosives (DIME), amit az izraeli hadsereg 2006 nyarán pilóta nélküli robotrepülőgépekről indítva már többször bevetett a gázai övezetben. Az új zsidó tömegpusztító fegyverről a világ először 2006 októberében szerzett tudomást egy olasz televíziós forgatócsoport riportfilmjéből. Azóta a zsidók sikeresen tovább fejlesztették, és ezt az új, még nagyobb robbanó erejű, még több wolframmal töltött változatot most próbálták ki a foszforbombákkal egyidőben a gázai polgári lakosságon.

A DIME amerikai változata még tesztelés alatt áll, (állítólag) az amerikai hadsereg még nem vetette be sehol. Mivel új, kísérletezés alatt álló fegyverről van szó, használata - ellentétben a régebbi fehér foszforos gyújtóbombákkal - nem ütközik semmilyen nemzetközi egyezménybe.

(Jack Corn - Szent Korona Rádió)


Civilek a lőtéren? Nem maga a Krav Maga!


http://webcast.tv2.hu/dynamic/index.php?m=video&video_id=30979

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
...véletlen egybeesések
  2009-01-18 22:24:01, vasárnap
 
  *** www.nemzetihirhalo.hu *************

Állami népirtás formái a XXI. században - a liberális egészségügy és az izraeli érdekek véletlen egybeesése Magyarországon

Az állami szinten működő népirtásról készítek egy írást, csatolom pár videómat is hozzá, pár napon belül remélhetőleg készen lesz. Addig szeretnék néhány dolgot közölni egy rövidebb írásban e témában.

A globális éghajlatváltozás miatt a világon, így Európában is egyre kevesebb az élelmiszer és az ivóvíz. Magyarország geopolitikai szerepe emiatt felértékelődött, bár mi erről nem tudunk idehaza. Csak mi nem tudjuk magunkról, de minden külföldi befektető tisztában van ezzel a ténnyel és ezt titkolják előlünk!

Az ásványvizeink aranyérmesek a világbajnokságokon, a gyógyvízben lubickolunk, mialatt Görögországban és Spanyolországban tankerhajókkal importálják az ivóvizet!

Nem gyógyvizet, közönséges ivóvizet! Tankerokkal, akár az olajat! Érdekes, nem?

Olaj helyett van ezer alternatív energiaforrás, de ivóvíz nélkül nincs se emberi, sem más élet a Föld nevű bolygón...

Trianon után hazánk teljesen agrárországgá vált, ez sajnálatos tény.

Vessük össze a két dolgot! Egy agrárország termékeit egy globális éghajlati változás közepette nem akarják megvásárolni, vagy, ha megveszik, önköltségi ár alatt teszik meg?! Nem logikus, ugye? Dehogynem...

Ebben az évben ez kezdődött a meggyel, folytatódott a gabonákkal, most folyik az almával!

Szép lassan mindenki rájön, hogy az élet minden területén a magyar nemzet megsemmisítése zajlik.

Nem tíz, húsz, vagy száz év múlva, hanem napjainkban.

A folyamat egy előre megírt forgatókönyv alapján zajlik. ...és kik a végrehajtók? A mostani kormány már nem primitív kubikosokból, esztergályosokból áll, hanem főiskolát, egyetemet végzett janicsárokból. Mi egyre többször, egyre többen ellenállunk, mire ők hangosan méltatlankodnak, gyaláznak bennünket!

Ők már nagyon jönnének, de a Kárpát-medence lakott!

Nekik sürgős a kiirtásunk, belaknák már végre az üresen tátongó lakóparkokat, kellene a magyarok élettere!

Miért írok ebben a témában?

Az élet minden terén folyik ez a "nemzetellenes hidegháború! ", illetve állami népirtás.

A gazdák csodálkozva mennek tönkre, azt hiszik, csak velük történik mindez!

Tévednek.

Tehát írnék néhány tényt.

A Magyar Orvosi Kamara néhány éve élesen tiltakozott az újfajta receptek bevezetése ellen.

Azért voltak újak a receptek, mert a BNO-kódot fel kell rajtuk tüntetni.

A BNO- kód nem más, mint a Betegségek Nemzetközi Osztályozásának jelölése, ami az Orvosi Kamara szerint stratégiai fontosságú nemzetbiztonsági adat - mondták ők -!

Így van. Azóta pár év eltelt, gyakorlatilag Magyarország egészségügyi állapota feltérképezésre és feldolgozásra került, valakik pontosan tudják a magyar népességre jellemző betegségeket. Többször emelték a gáz , az élelmiszer és általában a megélhetés feltételeit.

(Borzasztóan elgondolkodtató az is, hogy folyamatosan emelik a gáz árát, és azon töpreng a kormány, melyik vezetéken jöjjön a drága gáz: a Nabuccón, vagy a Kék Áramlaton. Közben csak a Makói árokban több mint száz évre elég gázt termelnek ki a lábunk alól - a kanadai befektetők!)

De nem csak ezek drágultak. A tipikusan magyar betegségek gyógyszereit több alkalommal 2-3 szorosára emelték! Több alakalommal, 2-3 szorosára!!

Ezen gyógyszerek hiánya veszélyezteti az életet, mivel a magyar populáció tipikus betegségeiről van szó, ezért logikusan a magyarok életeit veszélyeztetik...

Csak egy dolog, a magas koleszterinszint, vagyis a csendes halál gyógyszere igen érdekes dráguláson esett át többször, a támogatásuk lecsökkent...

Furcsa? Minden recept közepén rajta van a BNO-kód helye, kötelező kitölteni, és az adat feldolgozásra kerül...Aki nem hiszi, nézze meg!

Szóval most teszik tönkre a gazdákat végleg, de van egy ördögi csel nálunk, az egészségügyben is.

Egyre több munkáért egyre kevesebb pénzt kapunk. Kesztyűs kézzel teszik mindezt! ...és hogyan???

A rendelőben, az alapellátásban teljesítményfinanszírozás van. Több munka, több beavatkozás - egy pontrendszer alapján - több pénzt jelent. Elvileg. Logikus.

Mégis egyre több orvos megy külföldre dolgozni, elegük van. Aki marad, az túlterhelt, fásulttá válik!

De miért? A magyarázat egyszerű!

Meg van határozva, hogy egy adott rendelés alatt hány beteget láthatunk el! Kevés az orvos, sok beteget kell ellátnunk, de a finanszírozó meghatározza, egy emberre mennyi időt KELL fordítanunk! Jó sok időt, természetesen! Tehát hiába lát el az ember 25-30 beteget egy nap alatt, a finanszírozó nem veszi figyelembe csak a töredékét, és természetesen NEM fizeti ki a kezelést... Teljesítményfinanszírozás van, de csak néhány beteg ellátását fizetik ki, ami nem fedezi a rendelő fenntartási költségeit!

Döbbenetes?

A rákbetegek várólistán várnak a szívbetegekkel és a többi halálraítélttel. (Olyan ez, mintha a vízben fuldoklóhoz odaeveznének és rászólnának, hogy majd holnap kimentünk a vízből, addig maradj csendben!)

Ez az állami népirtás egyik formája. Csak egy módja a sok alkalmazott közül! A súlyos betegek belepusztulnak a liberális reformba, mi, alapellátók "csak " tönkremegyünk...

De!!! A csőd szélén álló alapellátást végző településeket befektetők járják.

Rendkívül kedvező az ajánlatuk. Egészségügyi központot építenének minden nagyobb településen, a költségeket ők állják! Micsoda tőkeerősek lehetnek ezek a befektetők, ugye? Semmi mást nem kérnek, csak azt, hogy egy patikát is működtethessenek a központ mellett és az orvosi praxisjog ne lehessen az orvosé, hanem a befektetőé.

Az orvosok így egyszerű alkalmazottak.

Mi ebben az érdekes? A "tőkeerős" befektető egy izraeli cég, természetesen. Viszont van egy apróság! Az egészségügyi központok létesítését az állam támogatja. Az állam ad 90% tőkét a MI pénzünkből, a befektetőnek csupán 10% önerőt kell biztosítani...Az egészségügyi központok építéséhez szükséges 90%-os állami támogatást csak egy pályázó nyerheti meg. Olyan, mintha a pályázatot testre szabták volna...

Ugye nem kell elmondanom, kire van szabva az egész... Itt a kirakós játék utolsó mozaikja is összeáll!

Ez a gépezet, ami ellenünk működik, janicsárokat alkalmaz. Ha egy janicsár tudatosan épített hamis varázsa megkopott, teletömik a zsebét a MI pénzünkkel, és az röhögve félreáll. Jön a következő végrehajtó janicsár, az újabb hamis illúziókkal. Nem a janicsárt kell kiütni, mert azok sohasem fogynak el, hanem azt, aki a küldetéstudattal ellátja és ellenünk beveti.

Mivel a másik fél szervezetten működik, mi is csak szervezetten, egymással összefogva vehetjük fel a harcot, nincs más megoldás. A tönkretétel szép lassan mindenkit elér, társadalmi, gazdasági helyzettől függetlenül - kivéve a politikusokat és azokat, akik végrehajtják a népirtást.

Mert egy harchoz két fél kell: a támadó és a védő! A harc kimenetelét valamelyik fél gyengesége dönti el!

A magyar sohasem állt gyenge hírében. Akkor mi a gond?
(körlevélből)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Farsang ürügyén
  2009-01-18 01:24:58, vasárnap
 
  A farsang vízkereszttel (jan. 6.) kezdődik és hamvazószerdáig tart. Hamvazószerdán (húsvét előtti 40. nap) a pap megszentelt hamuba mártott ujjával, kereszttel jelöli meg a hívek homlokát. Előírás, hogy a hamut az előző év virágvasárnapi barkáiból kell készíteni.
A farsang különösen ünnepélyes hamvazószerda előtti vasárnaptól kedd estig, amit általában "farsangfarkának" mondanak.
Ez a telet, a sötétséget legyőző tavasz egyik örömünnepe, melyre már középkori források is emlékeznek. Minden bizonnyal Nyugatról került a magyarsághoz, amit egy 1757-ből származó feljegyzés is bizonyít:
"Azt a nevezetet Fársáng a Magyarok vették a Németektől, akik ... ez időben vendégeskedvén, nyargalózván s magokat mulatván."

A farsang a báli szezon kezdetét is jelentette ...
A középkori regősök énekeiben, mókáiban a mulattatás játszotta a főszerepet, sokszor azonban olyan társadalmi visszásságokat mondtak el, melyekről egyébként az ország vagy egy-egy nagytáj vezetői nem szerezhettek volna tudomást.
A regölés szokását a Dunántúl, főleg annak nyugati felében, továbbá Székelyföld egyes részein a 19. században még csaknem kétszáz községben ismerték.
Gyerekek, fiatal legények főleg állatbőrbe öltözve járták a falut. Még a nevük is állatokét idézte: bika, disznó, stb, félelmetesen hangzó láncos botjukat rázták, s köcsögdudájukkal, mely nem más, mint egy cserépköcsög hártyával bevonva, és sok más módon minél nagyobb zajt csaptak, és házról házra járva ilyen szöveggel köszöntöttek be: "Megjöttünk Szent István szolgái, hideg, havas országból, elfagyott kinek a füle, kinek a lába, a kendtek adományából akarjuk meggyógyítani. Mondjuk-e, vagy nyomjuk?"
Ha a mondásra engedélyt kaptak a ház gazdájától, akkor kezdenek bele az énekbe:
"Itt is keletkezik,
Egy csodató.
Aztat körülveszik
Csodatevő szarvasok.
Ezer ága boga,
Ezer misegyertya
Gyulladva gyulladjék,
Altatva aludjék
Az uj esztendőben!
Adjon az Isten ennek a gazdának
Egy hold földön száz mérő buzát!
Régi rejtem, régi rejtem
Sej, regü rejtem!..." (Nyögér, Vas m.)

A második részben a legények és leányok kerülnek sorra, akiket összepárosítanak: összeregölnek. Akikre így sor kerül, azokról azt tartják, hogy a következő farsang után összeházasodnak.

Farsang a 18. - 19. századi Magyarországon

A céhbe tömörült iparosok a város, a falu életében is jelentős szerepet játszottak. A mesterek helyet kaptak a vezetők között, a rendkívüli adózásban, a közmunkában egységesen és együtt vettek részt. Hasonlóképpen jelentős helyet töltöttek be az egyházi életben is.
Zászlóikat többnyire a templomban őrizték, együtt vettek részt a körmeneteken.
A belső céhszokások, szabályok a tagok sokirányú támogatását írták elő. Így a beteg legény mellé nappalra és éjszakára ápolót rendeltek, az elszegényedetteket, öregeket pénzzel támogatták.
Farsang idején a legtöbb céh b á l t is tartott, mely egyben a fiatalság összeismerkedésére nyújtott lehetőséget.

Hogyan mulattak ebben az időben? Például dalolással.
A dalolásra régebben nagyon sok lehetőség kínálkozott. A gyermekek játékában, a lányok összejövetelein, s vasárnapi sétáláskor nem maradhatott el a dalolás.
Az alkalomhoz kötött dalok a szokásokhoz kapcsolódtak, melyeknek egész rendszere alakult ki. A karácsonyi, húsvéti, pünkösdi dalok éppen úgy mások voltak, mint a farsangi dalok.
Mindez Magyarországon a 18. századtól kezdve, amikor már a falusi mesterek is csatlakoztak valamelyik szomszédos város megfelelő céhéhez. 1872-ben ugyan egy rendelkezés megszüntette őket, és helyettük más szervezeti formát hozott létre, de a legtöbb helyen a régi megszokott formában tovább éltek a századfordulóig.


Farsangolási szokások a 20. századi Magyarországon

A 20. század elején nagy esemény volt a párizsi világkiállítás, ahol Magyarország igen szépen mutatkozott be: összesen 145 grand prix-t, 240 arany- és 360 ezüstérmet nyert. Grand prix-t kapott például egy GANZ generátorral összekapcsolt 1300 LE-s LÁNG gőzgép s a Zsolnay-gyár fémes csillogású tárgyai, vázái. Zsolnay az un. porcelánfajansszal nagy aranyérmet és francia Becsületrendet érdemelte ki. 50.860.801 látogató kereste föl a párizsi világkiállítást, csodálta meg a beköszöntő 20. század vívmányait, művészi teljesítményeit. Rendkívül nagy hatást keltett annak az új stílusnak a bemutatója is, amely a következő években indult diadalútjára: az Art nouveau (Jugendstil, szecesszió) egy egész korszak művészetének stílusa lett.
Egyre lendületesebben fejlődik a magyar ipar, s vele együtt a polgárság.
A nagyvárosi polgárosodással egy-időben kialakultak az új farsangoló szokások is.

A farsang kezdete egyben a báli szezon kezdetét is jelentette.

A bálozók elsősorban a bécsi módit követték.
A század első évtizedére a pompakedvelés és az extravagancia volt a jellemző.
A budapesti szórakozóhelyek a világ más városaihoz hasonlók. 1913-ban nyílt meg az új Ritz Szálloda, a Duna-parti szállodasor egyik reprezentatív épülete. 1916-tól majd Duna Palota néven szerepel tovább a Grand Hotel Hungáriával közös igazgatásban. Az utóbbi látja vendégül a nyugati vendégeket, a Ritz a keleti látogatókat.

A farsangot világszerte a jelmezes, álarcos felvonulások teszik emlékezetessé.

A magyar hagyományra - úgy tűnik - ez kevésbé jellemző. Túl sok okunk és lehetőségünk (talán történelmünk alakulása folytán) a vigadozásra, farsangolásra az első világháború kitörése, majd a háború utáni Trianon-i ,,béke"diktátum után nem volt.
Hiszen, egy megcsonkított embernek (nemzetnek) kisebb gondja is nagyobb a farsangnál! Mire megtanultunk együtt élni ezzel az állapottal; mire megtanultuk hogy "külföldre" kell utazni ahhoz, hogy a történelmi helyeinket, városainkat - ősi hagyományainkat ápolandó - felkeressük, hogy aztán az adott "külföldi" állam ezt politikai provokációnak tekintve hatóságilag megtiltsa: kitört a második világháború.
Iszonyú pusztulás és pusztítás után újabb hittel látott hozzá népünk a szétbombázott ország újjáépítéséhez.

Sajnos újabb borzalmak következtek. A diktatúra keményen bánt a megmaradt, és azóta is fogyó magyarsággal!
Felépítette ugyan az új "rend" szórakozóhelyeit, ahol előírás szerint kellett szórakozni, farsangolni. A sematikus forgatókönyvtől nem lehetett büntetlenül eltérni!
A magyar azonban akkor még nem hagyta magát és baráti társaságokat alakítva: házi mulatságokat, "házibulit" rendezve kitalálta az új szórakozási (farsangolási) formát a 60-as évek elején.

A 70-es években szép, régi, népi hagyományai felélesztésével is egyéníti és "puhítja" a diktatúrát: táncházakban farsangol.

Miután a puha diktatúra is megbukott, és 1990-ben elindult a rendszerváltozásnak hazudott folyamat - abban bíztunk, hogy ismét mondhatjuk: "szórakozóhelyeink a világ más városaihoz hasonlók".
Azt hittük, hogy az újbóli polgáriasodással egy-időben kialakulnak az új farsangolási szokások. Azt hittük, hogy a farsang ismét a báli szezon kezdetét jelenti majd....

Beléptünk a 21. századba és csak pusztulunk és pusztulunk. Szokásokról nem is beszélhetünk... Bálozásról még úgy sem!!!
Vagyis, a felső tízezer, ők igen - ők báloznak az Operában. Kérkedve hivalkodnak a gazdagságukkal, azok előtt, kiknek még megengedett, hogy nézze a televízióján, ha még van neki egyáltalán! Pedig, az elszegényedett nép kizsákmányolásával és kifosztásával gazdagodhattak meg, miközben még mindig azt hazudják nekik: az ő érdeküket képviselik a magyar parlamentben!!!
Az újgazdag ,,aranyifjak", pedig buliznak, azt sem tudva, hogy most éppen farsang ürügyén...
A tehetősebb középosztályhoz tartozók - valószínű, hogy külföldre mennek mulatni, mert szégyellik a gazdagságukat a három millió nehézsorsú, nyomorgó előtt.
Sokuknak nem jut más, mint fagyoskodva dideregni az aluljárókban, pályaudvarokon. Ahol meg nincs pályaudvar, mert már a vasútvonalat is megszüntették... és metró aluljáró sincs, meg egy otthon nevezetű hely sem - ott akár meg is lehet fagyni farsang ürügyén?

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2008.12 2009. Január 2009.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 161 db bejegyzés
e év: 468 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5231
  • e Hét: 6611
  • e Hónap: 7558
  • e Év: 43499
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.