Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
A kegyetlen bosszú fegyvere a
  2009-01-27 23:37:03, kedd
 
  A kegyetlen bosszú fegyvere a foszfor
hétfő, 2009. január 26.

A gázai háború során a sebesülteket ellátó orvosok azt tapasztalták, hogy sok esetben a súlyos harmadfokú égési sérüléssel bekerült emberek sebei a kórházba szállítás után még továb növekedtek, kiterjedtebbekké lettek. Egy kisfiű sebeinek a tisztítása során mindkét összeégett kezéből fehér füst szállt fel.
A foszfor!

A vegyi fegyverekre vonatkozó nemzetközi egyezmények szerint foszfort csak két esetben vethetnek be a hadseregek. Világítás céljából vagy azért , hogy magukat álcázandó ködöt csináljanak.

Beigazolódott, hogy a gázai háború során az izraeliek a megtámadott sűrűn lakott területekre dobtak le foszforbombákat.
Az állam falaz az elkövetőknek. Milyen szinten és kik adták ki a parancsot?

Izrael elismerte a foszfor használatát

Miután hetekig tagadta, az izraeli hadsereg elismerte, hogy a sűrűn lakott gázai övezet elleni támadások során fehérfoszforos füstbombákat is bevetett. Olmert miniszterelnök bejelentette, hogy a hadműveletekben részt vevő katonák minden jogi védelmet megkapnak a kormánytól...

...Mivel Izrael nem írta alá a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot létrehozó egyezményt, az ország ellen ott nem lehet eljárást indítani. A Genfi Konvencióhoz csatlakozott országok ügyészségein ugyanakkor bárki feljelentést tehet háborús bűncselekmények résztvevői ellen. ...

...Teljes jogi védelemben részesülnek mind Izraelben, mind külföldön azok a katonák, akik részt vettek a gázai övezeti hadműveletekben, és ezért netán perbe fognák őket - közölte Ehud Olmert izraeli kormányfő vasárnap, a kormány heti ülése előtt...

...Az izraeli katonai cenzúra már napokkal ezelőtt megtiltotta a gázai offenzívában részt vett parancsnokok nevének közlését, nehogy háborús bűnökért perbe tudják őket fogni. Izraeli sajtóhírek szerint a hadsereg figyelmeztette vezető tisztjeit, kétszer is gondolják meg, mielőtt Európába utaznak.


http://index.hu/politika/kulfold/foszf090125/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"Kimentették", számlát kapott
  2009-01-27 23:27:08, kedd
 
  "Kimentették", számlát kapott
2009.01.27. 08:31 zero

Egy fiatalember alatt beszakadt a Fertő tó jege. Kimászott a lékből saját maga(!), és odakísérték a parton álló "Concorde Soproni Speciális Kereső és Felderítő Mentőcsoport- Önkéntes Tűzoltóság" autójához, ahol kapott meleg ruhát és bögre forró teát. Ott elkérték a lakcímét és adatait, melyet a szerencsétlenül járt fiatalember megadott, azt gondolta a statisztikához kell.

Másnap azonban megjelent nála Sztojka András, a mentőcsapat vezetője, és átadta neki ezt, valamint egy határozatot:




http://m.blog.hu/va/vastagbor/image/2009/01/3(1).jpg

Pecsétes, hivatalosnak látszó papír szerint a fiatalember megszegte a szabad vízen tartózkodás szabályait, ezért kötelezik őt 44.800 forint megfizetésére. A világ vicce, egy alapítvány büntet ...
Sőt, még pofátlanul ezzel zárják a "határozatot": "Jelen határozatom ellen fellebbezésnek helye nincsen!" ... még egyszer: az alapítvány dönt, fellebbezni nem lehet!

Sztojka András:


"A 44.800 forint mentéstechnikai költség, ami az ügyeleti díjból, a személyzet díjából és az egészségügyi feladat ellátásából tevődik össze. Huszonhét concorde-os van, a vízimentő-szolgálat tagjai megfelelő képesítéssel is rendelkeznek. Nem értem, mi a probléma? Évek óta így működünk, nemcsak mi, a vitorlás szakosztály mentői is."

Ezzel szemben az ÁNTSZ vizsgálja az ügyet, mivel a Concorde alapítványnak nincs is működési engedélye(!), a határozaton szereplő számot 2005-ben kapták,de még abban az évben le is járt. Azóta is használják ...

Dr. Tölli Katalin aljegyző:


"A szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól szóló BM-rendelet szerint, vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken lehet, melyek nem esnek tiltó rendelkezés alá. A szabály megszegése esetén azonban csak a rendőrség vagy a közterület-felügyelet szabhat ki helyszíni bírságot, illetve a szabálysértési hatóság hozhat pénzbüntetésről szóló határozatot. Ha a mentéssel kapcsolatban az alapítványnak költsége merül fel, akkor megtérítését polgári peres úton kezdeményezheti."

A Concorde magáról:

"Célja: A bajbajutottaknak való segítségnyújtás Sopronban és a város térségében: mentés, katasztrófaelhárítás, a rendőrség, tűzoltóság, a mentők munkájának segítése.
A Mentőcsoport Alapítvány formájában működik. 7 különböző területen vagyunk aktívak, ahol minden vezető szakképzett kolléga és a munkaidejében is ezzel a munkával foglalkozik.
A Munkacsoportok - vegyész, búvár, alpinista, veszélyes állat kilövő és befogó, orvos, élő-halott személy felkeresésére kutyás kereső, műszaki mentős."

Mellesleg az alapítványnál mindenki önkéntes alapon dolgozik, fizetést nem kapnak.

Végezetül pár vélemény a langlovagok.hu fórumából:
"Egyszerűen felháborítónak, és gusztustalannak tartom, hogy egy "mentőszolgálat" ezt megengedheti magának. Működési engedély nélkül egyáltalán hogyan működhet? Ilyet csak olyan ember mer megcsinálni, akinek erős hátszele van hátulról. Vagy ennyire gátlástalan tud lenni valaki? Elég komolyan ki kellene vizsgálni az ügyet, mert ez a csapat rontja annak a szép kis városnak az imidzsét. Ha jól vagyok informálva, akkor nem ez az első számla amit már kapott valaki.
Remélem a hatóságok elég keményen az ügy végére fognak járni, mert megbotránkoztató hogy egy ilyen csapat "speciális mentőcsoportnak" meri nevezi magát, és működhet."

"Teljesen jogtalannak és etikátlannak tartok bármiféle számlát. A speciális mentéssel foglalkozó társadalmi szervezetek ugyanis azt vállalják, hogy mentenek, és a mentés költségeit más forrásból, pl. állami és magán támogatásból fedezik. Nem vállalkozók. Ha vállalkozók lennének, akkor valakinek a szolgáltatást meg kell rendelni. Ez lehet pl. a korcsolyapályát üzemeltető önkormányzat, vállalkozás. Olyan nincs, hogy valaki utólag küld számlát olyan szolgáltatásról, ami igényelve sem lett."

237 komment


http://vastagbor.blog.hu/2009/01/27/kimentettek_szamlat_kapott#more902316
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az MSZP-nek már a demokrácia
  2009-01-27 23:16:24, kedd
 
 


Nyiri János 2009. január 27. 18:02


Az MSZP-nek már a demokrácia látszata is egyre kevésbé fontos


Az MSZP megkezdte a demokratikus fügefalevelek elhullajtását. Szavakban már megérkeztünk a legrosszabb háborús okfejtéshez: baj van, nincs idő választani. Ha a dolgok úgy mennek tovább, ahogyan az elmúlt két hónapban, akkor nem kérdés: jövőre még nagyobb baj lesz - és, ha elfogadjuk Lendvai Ildikó érveit, akkor nem is lehet választást tartani.
Ma délben jelentette be a Fidesz-KDNP frakciószövetség, hogy 29-én kezdeményezi a Parlament feloszlatását.

Lendvai Ildikó azonnal válaszolt, szó szerint ezt:

Ha a Fidesz nem vet számot azzal, milyen katasztrófát okozna a gazdasági világválság közepette egy előrehozott felelőtlen választási kampány és a velejáró gazdasági és politikai bizonytalanság a magyar gazdaság, a magyar munkahelyek, a magyar forint számára, az nagyon nagy baj.

Ha számot vet vele, és a saját hazája érdekénél fontosabbnak tartja a hatalom megszerzését, az még nagyobb baj.

Ha a Fidesz komolyan gondolja, hogy a nemzeti összefogás helyett a politikai hidegháborúnak van itt az ideje, az nagyon nagy baj.

Ha nem gondolja komolyan, csak egy politikai blöfföt dobott be a hírversenybe, mert a parlamenti cirkusszal meg szeretné előzni, hogy a rendkívüli ülésen végre kivitelezhető javaslatokkal kelljen előállnia, az még nagyobb baj.

* * *

Ezek szerint háború van, mert demokráciában csak a háború lehet ok a választás elhalasztására.

Megjegyezzük, az USA-ban 1944-ben is megtartották a kampányt. Igaz, visszafogottan, Roosevelt győzelméhez nem férhetett kétség. Meg is bánták az amerikaiak, hoztak is egy alkotmánymódosítást, hogy többé senki se lehessen kettőnél többször megválasztott elnök.

Magyarországon 1957 tavaszán napolták el utoljára a választást, az 1956. őszi eseményekre hivatkozva, mondván, nem alkalmas az idő a nép véleményének megkérdezésére.

Ha valamit nem szabad mondani, akkor az Lendvai Ildikó mai nyilatkozata. Még jó, hogy fegyvert nem rántott.



http://www.gondola.hu/cikkek/39744
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Új privatizáció jöhetne az áll
  2009-01-27 23:09:38, kedd
 
  Csath: Új privatizáció jöhetne az államosítás után


2009.01.27.-10:57:34

A kormány nem tud mit kezdeni a munkanélküliséggel.



A jelenlegi kommunikációból és Gyurcsány akciózásából könnyen kiolvasható, hogy a kormány az eddigieknél is brutálisabb megszorításokra készülhet. Gyakorlatilag semmit nem tudnak kezdeni az egyre növekvő munkanélküliséggel, a leépítések bejelentésén kívül mást szinte nem is tesznek. Csath Magdolna közgazdászprofesszor állítja: a részleges államosítás - ahogy Nyugat-Európában is történik - gyógyír lehet a bajokra. Amikor a válság kidühöngte magát, akkor jöhetne egy új privatizáció. Magyar embereknek, tisztességesen. Interjúnk.

- Minden bizonnyal lehetetlen elérni a teljes foglalkoztatottságot, ám minden kormányzatnak kutya kötelessége erre törekedni. Elnézve a magyar állapotokat, vajon kijelenthető, hogy az efféle törekvés megvan a több mint hatodik éve regnáló baloldali kormányban?

- Különösen válsághelyzetekben fontos a munkanélküliség elleni fellépés. Gazdasági válságok idején a kormánynak három kiemelten fontos feladata van. Az első mindenképpen az, hogy megakadályozza a munkanélküliség növekedését. Ezzel összefügg a másik két lépés is: egyrészt meg kell akadályozni a szegények számának növekedését, illetve az olló kinyílását a szegények és a gazdagok között, a harmadik feladat pedig, hogy a kormány saját magán kezdje el a takarékoskodást. Mint látjuk, Magyarországon a munkanélküliség folyamatosan növekszik, ennek pedig alapvetően az az oka, hogy évek óta megszorításokkal ,,dolgozik" a kormány. Ugyan nem annak nevezték, de a konvergenciaprogram is vaskos megszorítás volt. Ennek hatására a gazdasági növekedés erőteljesen lassult, 2008 végére pedig meg is állt. Az idei költségvetésben a kormány egyszázalékos gazdaságszűküléssel számolt, pedig tudni lehetett, hogy a megszorítások miatt a gazdaság zsugorodása jelentősen nagyobb lesz. Erre egyébként az elemzők rá is mutattak, figyelmeztetve a kormányt, hogy a GDP akár 3-4 százalékkal is visszaeshet. A vicc az, hogy most a miniszterelnök, akinek irányításával a rossz költségvetést áterőltette a kormány a parlamenten, túltesz az elemzőkön is, sőt az EU-vezetést is megcáfolva nagyon nagy gazdasági visszaesésről beszél. Valószínűleg azért, mert tökéletesen elkötelezett az eddigieknél is durvább megszorítások mellett, amelyek pedig egyértelműen tovább rontják a gazdaság esélyeit. Ennek következménye a növekvő munkanélküliség lesz.

Hiszen mit is jelent a gazdaság szűkülése? Azt, hogy megszűnnek, csődbe mennek cégek, amelyek sorra teszik az utcára az embereket. Az idei munkanélküliségi szám a költségvetésben még 8 százalék alatt volt, ugyanakkor én nemzetközi elemzésekben már a 9 százalékos előrejelzéssel is találkoztam. Mindebből látszik: a magát baloldalinak nevező kisebbségi kormány egyáltalán nem tartja fontos feladatának, hogy csökkentse a munkanélküliséget. Megszorításokkal nem lehet dinamizálni a gazdaságot. A kormánynak rossz az értékrendje is: nem azt tartja a legfontosabb feladatának, hogy megmaradjon az emberek munkahelye, s hogy megélhetési biztonságban legyenek a családok.

- De mire támaszkodhatnánk? Mi az, amire építhetnénk még?
- Az erőforrásaink korlátozottak, ám a legfontosabb esetünkben is az ember, vagy ahogy a szakma mondja, a humánerőforrás s annak megóvása. Az embert kell középpontba állítani. Annak az embernek, amelyik - súlyosabb esetben tartósan - munkanélküli lesz, elkopik a tudása. Emiatt pedig romlik a későbbi elhelyezkedési esélye is.

- Szinte rohan a világ, ezért elvárás a folyamatos tanulás és a készségek fejlesztése, a szinten tartás már nem biztos, hogy elég.
- Ez így van, és éppen ezért nagyon nagy kár, ha az emberek kiesnek a munkából, és még nagyobb, ha ez azzal jár együtt, hogy lehetőséget sem kapnak arra, hogy tudásukat felfrissítsék. Ugyanis amíg a gépek akkor kopnak, ha használják azokat, az ember tudása éppen akkor kopik el, ha nem használja. Jó, ha tudjuk: Dániában ha valaki elveszti az állását, akkor automatikusan, állami finanszírozással átképzésre megy. Éppen annak érdekében, hogy könnyebben találjon új munkahelyet. Nem elhanyagolható az sem, hogy ha valaki tanul, akkor a közérzete is jobb, mentálisan is kedvezőbb helyzetbe kerül, mint ha nem lenne mivel eltöltenie az idejét.

- Úgy is mondhatnánk: van miért felkelnie reggel.
- Olyan feladata van, amivel emberileg is tud fejlődni, hiszen ennek része a tanulás, a tudás megszerzése is. A kormány nálunk ezzel sem törődik. A tavaly decemberben elfogadott költségvetésben is látszott, hogy a kormány a felnőttképzésre szánt pénzből is elvett. Az oktatás, a továbbképzés is sínyli a válságot, illetve a megszorító politikát. Éppen onnan szívják el a forrásokat, ahová pénzt kellene pumpálni a krízis hatékonyabb kezelése érdekében. Sőt ezzel lehetne könnyíteni a válság utáni helyzetet, az újraindulást is. A kormány mindent nagyon rosszul csinál ezen a területen is.

- A bajokat tetézi az is, hogy a kormányzati, miniszteri kommunikáció mintha arról szólna, hogy nem a kilábalás lehetőségeit veszik sorra, hanem folyamatosan jelenthetik be, hol és mikor várhatók a további, akár tízezres leépítések.
- Nagyon meglepő és elkeserítő, amit hallunk. Bajnai Gordon gazdasági miniszternek nem az lenne a dolga, hogy azt jelentgesse be, hol, melyik cég ment tönkre, s hogy mennyi ember került az utcára. A szociális tárca vezetőjétől sem azt várják az emberek, hogy arról beszéljen, mennyi pénzt von el a kormány a szociális területtől.

- Bajnainak például a cégek megmentésének lehetőségeit kellene felvázolnia.
- Ez lenne a feladata. Érdemes lenne odafigyelni a nyugat-európai gyógymódokra. Mit is csinálnak a franciák vagy a britek? Ha csődközelbe kerül egy cég - a briteknél ez inkább a bankokra, a franciáknál a termelő vállalatokra is igaz -, akkor azt mondja az állam, hogy nem probléma, ha növekszik a költségvetés hiánya, mert ez a kisebb baj. A nagyobb: ha tönkremennek a cégek és a vállalkozások, amelyek ekkor utcára tesznek nagyon sok embert. Tehát beszáll a körforgásba, de nem államosít százszázalékosan, de anyagilag ,,részt vesz" ezekben a cégekben annak érdekében, hogy ne növekedjen a munkanélküliség. Ezt Magyarországon is meg lehetne tenni. Igaz, hogy rövid távon költségvetési kiadásnövekedéssel járna, és a hiányt is növelné, de hatalmas hasznot hajtana hosszú távon a cégek, az ipari kultúrák és persze a munkahelyek megmentése. Egyébként még az sem biztos, hogy a költségvetés hiányát ezek a lépések jelentősen növelnék. Ugyanis ha máshol abbahagyná a pocsékolást a kormány - a miniszterelnöknek és Veresnek új autó vásárlása, felesleges tanulmányok írattatása, gazdaságtalan, pocsékoló infrastrukturális nagyberuházások és még lehetne sorolni -, akkor lehet, hogy a költségvetési hiány növekedése is elkerülhető lenne.

- Amit mond, mind nagyon szépen hangzik, de azért ne feledkezzünk el az SZDSZ-ről, amely eleve a radikális államtalanításban találta meg önmagát, plusz az állami kiadások egyre nagyobb mértékű lefaragásában. Vagyis bukik a ,,mentőakció".
- Sajnos az MSZP sem gondolkodik másképpen, ám kétségtelen, hogy az SZDSZ alapértékei között szerepel az a tézis, hogy az állam vonuljon ki a gazdaságból. Ám ebben sem következetesek, hiszen ha komolyan vennék saját véleményüket, akkor az SZDSZ-frakciónak a Hankook gumigyár előtt kellene tüntetnie. A cégnek adott ingyen állami pénz ugyanis kemény állami beavatkozás volt a gazdaságba.

- Milliárddokkal lettek kibélelve.
- Ez is azt bizonyítja, hogy nem következetesek, még a látszatra sem adnak. Ha egy magyar céget kellene megsegíteni, azonnal ,,kiabálnának", de a külföldi cégeket még a válság idején is hihetetlen mértékben támogatják a magyar adóforintokból. Nem azt mondom, hogy általában mindent államosítani kell, de krízis idején a legfontosabb a munkahelyek megőrzése. Vagyis ha az állam részben vagy egészében átveszi a súlyos helyzetbe került cégeket, akkor megmaradnak a munkahelyek. Ez pedig azért is kifizetődő lehet, mert valószínű, hogy a válság idején bajba került cégek többségét kellő szakértelemmel rendbe lehet hozni. Nem biztos, hogy a vállalat azért zár be, mert tényleg nincsen kereslet a termékeire, hiszen lehet, hogy emögött politika áll. Nyugat-Európában megfigyelhető most egy pozitív értelemben vett nacionalista szellemiség, amikor is a politikusok halkan megsúgják a hazai cégeiknek: zárják be a külföldi leányvállalatot, és vigyék haza a munkát, hogy otthon legyen minél több munkahely. Ezen esetekben különösen indokolt lenne az állami beavatkozás a cég továbbműködtetése érdekében.

- Később mit lehetne kezdeni ezekkel a cégekkel?
- El lehetne adni utána az állami részesedéseket. Itt lenne a lehetőség arra, hogy amit a rendszerváltáskor nagyon elrontottak - vagyis hogy a magyar gyárak többsége külföldi kézbe került -, most helyrehozzák. Jöhetne egy újabb privatizáció, tisztességes körülmények között. Részesedéshez juthatnának magyar emberek, kisvállalkozások, vagyis növekedhetne a magyar kézben lévő cégek aránya. Ehhez egy másfajta értékrend lenne szükséges, megtoldva a jövőről gondolkodás képességével.

- Ezzel a kormánnyal van lehetőség arra, hogy a magyar gazdaság talpra álljon?
- A gondolkodó, elemző szakember, aki látja a folyamatokat, pártállásra való tekintet nélkül láthatja, hogy ez a kormány reménytelenül a teljes csőd felé vezeti az országot, miközben cinikusan tovább költekezik, és tömi a barátai zsebét.

Lippai Roland - MNO
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Koldus nép, luxus vezetés
  2009-01-27 22:39:00, kedd
 
  Koldus nép, luxus vezetés


Azt hiszem a téma hosszas tárgyalást nem érdemel. Ezen cikk apropója a következő, még ropogós hír: Tavaly decemberben 14,2 millió forintért vásároltak egy háromezer köbcentiméteres Audi A6-ost Veres János pénzügyminiszternek, Kovács Álmos szakállamtitkár pedig egy nyolcmillió forintos Volkswagen Passatot kapott - írja a szombati Magyar Nemzet.

Mélyre menő következtetések kigondolására és átgondolásra való buzdításra ezúttal nincs szükség. Országunk nyakig úszik a szarban, az emberek egyre alább csúsznak a ranglétrán, a társadalmi mobilitás a visszájára fordul, de Veres Janinak (akinek egyébként igaza volt; idézet őszöd 2006) egy 15 milliós szekér kell. Mert hát miféle világ az, ahol a pénzügyminiszter egy 5 milliós autóban megy a munkába. Jó, hogy nem gyalog akarják a munkába járatni. És különben is jól végzi a dolgát, hát ennyit minimum megérdemel. Igen tisztelt olvasóimtól viszont annyit kérnék, hogy (amint az Pozsonyi Ádámtól tanultam) hívják a képernyők elé családjuk tagjait és közösen, hangosan ismételjék el a következőket:

UN-DO-RÍ-TÓ

GUSZ-TUS-TA-LAN

VÉR-LÁ-ZÍ-TÓ

Na még egyszer:

UN-DO-RÍ-TÓ

GUSZ-TUS-TA-LAN

VÉR-LÁ-ZÍ-TÓ

Ennek szellemében tessék szavazni a későbbiekben is. Mondjuk 2010-ben. A ferencvárosi olvasóimat ezúton is külön üdvözlöm!

http://ellenkultura.blogspot.com/2009/01/koldus-np-luxus-vezets.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nagyon rosszak Magyarország ki
  2009-01-27 22:32:52, kedd
 
  Nagyon rosszak Magyarország kilátásai
2009.01.27 20:06
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, azaz az EBRD ma csökkentette a Kelet-Európára vontakozó GDP növekedési várakozásait és immár azt mondja, hogy régiónkban 2009-ben egyáltalán nem várható a gazdaság növekedése. Az összes ország közül hazánk lehet az egyik legrosszabb.


Kelet-Európa 30 országának (köztük a volt kommunista országoknak és Törökországnak) összesített GPD növekedése 0.1% lehet az EBRD legfrissebb prognózisa szerint - írja a Financial Times, mely arra is figyelmeztet, hogy az intézmény előző, három hónappal ezelőtt adott becslése még 2.5%-os növekedés volt.

Az idei évben a nemzetközi pénzügyi intézmény szerint a régió hat országa - köztük a Balti Államok, Magyarország, Törökország és Ukrajna - recesszióba süllyed, többi ötnek (köztük Oroszországnak) pedig 1% alatt lesz a növekedési üteme.

Az EBRD hazánkban 2 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít erre az évre, ennél súlyosabb recesszió csak a balti államokban és Ukrajnában várható (a lett és az ukrán GDP 5 százalékkal eshet vissza).

Románia a korábban várt 3% helyett 1%-kal bővülhet a tavalyi 8% után, a szlovák GDP növekedés pedig 7-ről 2.5%-ra lassulhat le, miközben a lengyel nemzeti össztermék 1.5%-kal növekedhet, a cseh pedig stagnálhat.

Erik Berglof, az EBRD vezető közgazdásza úgy véli, hogy régiónk gazdasági kilátásai drámaian leromlottak azzal, hogy a globális növekedéssel együtt az exportunk felé irányuló kereslet is összezuhant, ez jól látszik azon, hogy már a negyedik negyedéves makroadatok is sokkal rosszabbak a korábbi prognózisoknál. A szakértő megállapítja, hogy a régió országai közül hazánk, illetve Lettország már recesszióban van, ezért a régió 2008-as GDP növekedési előrejelzését az eddigi 6.3%-ról 4.8%-ra vágta vissza.

Berglof szerint a nagy nemzetközi bankok eddig teljes mértékben kiálltak a kelet-európai leánybankjaik mellett, de kifejezte aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy a Nyugat-Európában készülő bankmentő csomagok alkotói diszkriminálni fogják a külföldi leánybankokat a csomagok áldásos intézkedései alól. "Ez az egyik legnagyobb aggodalmunk, folyamatosan hallunk olyan törekvésekről, amelyek vissza akarják fogni az egyes bankok külföldi aktivitását" - mondja Berglof, aki az Egyesült Királyságot, Görögországot és Ausztriát említette meg konkrétan.

A szakértő szerint a régió túlélése szempontjából kulcsfontosságú, hogy mikor indul újra be a globális gazdasági növekedés, illetve hogy a kormányok és a nemzetközi pénzügyi intézmények (köztük az EBRD) milyen közös segítséget nyújtanak majd az egyes országok pénzügyi rendszereinek.

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=109192
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Esélytelen, de kommunikációnak
  2009-01-27 22:29:40, kedd
 
  Török Gábor: Esélytelen, de kommunikációnak kiváló a Fidesz javaslata
2009. január 27., kedd 18:50 InfoRádió

Cselekvésnek elégtelen, kommunikációnak viszont kiváló - így vélekedett az InfoRádiónak Török Gábor politológus a Fidesz javaslatáról az Országgyűlés feloszlatásával kapcsolatban. A Vision Consulting igazgatója rámutatott: az MDF-nek és az SZDSZ-nek nem érdeke, hogy támogassa az ellenzéki kezdeményezést.


Török Gábor politológus nem hiszi, hogy a Fidesz közjogilag komolyan gondolja, hogy az Országgyűlés feloszlatásának van esélye. A Vision Consulting igazgatója az InfoRádiónak elmondta: akkor lenne valódi tétje egy ilyen akciónak, ha a parlamenti pártok politikájában az elmúlt időszakban lényegi változás ment volna végbe.

Jelenleg azonban az ötből háromnak (az MSZP-nek, az SZDSZ-nek és az MDF-nek) nem érdeke az előre hozott választás, amíg pedig ez a helyzet áll fenn, addig nincs esélye egy ilyen kezdeményezésnek.

A politológus szerint az SZDSZ és az MDF is abban érdekelt, hogy kitöltse mandátumát ebben a parlamenti ciklusban, mert minél később tartják a választást, annál nagyobb az esélyük arra, hogy a mostani kilátástalannak tűnő helyzetükön változtatni tudjanak.

Török Gábor úgy véli: a legnagyobb ellenzéki párt javaslatának haszna az, hogy azzal ismét nyílt színvallásra és az MSZP-kormány közvetett támogatására kényszerítsék az SZDSZ-t, és hogy megmutassa eltökéltségét a parlament feloszlatásának ügyében azok felé a jobboldali szavazók felé, akik már elégedetlenek a párt "tétlensége" miatt.

A politológus szerint a Fidesz kezdeményezése cselekvésnek elégtelen és esélytelen, kommunikációnak azonban kiváló.
Hanganyag: Herczeg Zsolt
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elég sokára jött rá
  2009-01-27 22:24:50, kedd
 
  A Fidesz szerint Magyarország az EU-csatlakozás vesztese
2009. január 27., kedd 20:14 InfoRádió / MTI





Magyarország uniós tagságának esetleges újraértékeléséről beszélt Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője egy miskolci rendezvényen kedden, míg Pelczné Gáll Ildikó a párt országos alelnöke úgy vélekedett, hogy az uniós csatlakozás egyértelmű vesztese Magyarország.

A legnagyobb ellenzéki párt immár negyedik alkalommal - ezúttal Miskolcon - tartotta meg "Beszélgetések a jövőről" című rendezvényét, amelynek témája az uniós tagság volt.

Navracsics Tibor úgy fogalmazott: az uniós csatlakozásunk óta eltelt csaknem öt év sokaknak nem bizonyította ennek előnyét, "vagyis egy olyan helyzetben vagyunk, amikor sok mindent újra kell értékelni, talán újra kell értékelni európai uniós tagságunkat is".

A rendezvényen Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke azt mondta: az unió támogatottsága Magyarországon jelentősen csökkent, az emberek jelentős része már nem hisz az unióban, "az európai uniós csatlakozás egyértelmű vesztese Magyarország".
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csak a baráti sajtót hívták me
  2009-01-27 22:10:43, kedd
 
  2009-01-27 21:41
Csak a baráti sajtót hívták meg Gyurcsány tájékoztatójára

Ismét csak a baráti sajtót hívták meg Gyurcsány Ferenc - a Nabucco-csúcs közben tartott - sajtótájékoztatójára. A Kormányszóvivői Iroda nem először akarta távol tartani a Hír Televíziót a miniszterelnöktől.





A kormányszóvivő két hete, a noszvaji válságtanácskozást követően tagadta le, hogy a miniszterelnök zárt körű, meghívásos sajtótájékoztatókat tart a baráti sajtónak.

Gyurcsány Ferenc Nabucco-konferencia közben tartott tájékoztatójáról csak az egyik újságírótól értesült a hírTV. A Parlamentben a Hír Televízió stábjától kérdezte meg, hogy merre van a Nándorfehérvári terem, mert a miniszterelnök ott válaszol a sajtónak. A kormányőrök a Kormányszóvivői Irodától kapott listának megfelelően engedték be a stábokat a terembe.

A miniszterelnök kommunikációs munkatársai egy ideig váratták a hírTV stábját. Miután lebuktak, Gréczy Zsoltnak, a miniszterelnök tanácsadójának nem nagyon maradt más választása, beengedte a stábot.

A miniszterelnök a tájékoztatón megismételte, amit a Nabucco-konferencián elmondott, illetve beszélt a kormány adóterveiről, itt ismerte el, hogy jelentős adócsökkentésre nem lát lehetőséget. Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt nem adott még interjút a hírTV-nek vagy a Magyar Nemzetnek.

(hírTV)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az elnyert mandátum
  2009-01-27 22:04:24, kedd
 
  2009-01-26

Torkos Matild:
Az elnyert mandátum
Álláspont
A várakozásoknak megfelelően a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte el a ferencvárosi időközi választásokon Gegesy Ferenc visszaadott mandátumát. A második fordulóban a választásra jogosultak csaknem harminc százaléka ment el szavazni, ami akár sikerként is értékelhető, hiszen a levegőben van egy előre hozott választás lehetősége, így nem tudni, hogy hány hónapra is választottak maguknak képviselőt a ferencvárosi polgárok. Azért is szép eredmény, hogy ennyien járultak az urnákhoz, mert három párt, a Magyar Szociális Zöld Párt, a MIÉP és az MDF jelöltjét a jelöltállítás során az ajánlószelvényekkel elkövetett szabálytalanságok miatt kizárták a versengésből, míg az SZDSZ az első fordulóban elért, csúfos kudarcnak tekinthető eredmény láttán mondvacsinált indokkal visszaléptette jelöltjét. Arra számítottak, hogy a második forduló a ferencvárosi liberális szavazók távolmaradása miatt eredménytelenül zárul.

Ha a vasárnapi voksolást - beleértve a fóti időközi polgármester-választás ugyancsak a jobboldalnak sikert hozó eredményét is - egy nagy merítésű mintán végrehajtott közvélemény-kutatásként értékeljük, akkor levonható az a következtetés, hogy ha valamilyen csoda folytán mostanában előre hozott választást tartanának Magyarországon, a Fidesz-KDNP-szövetség a Jobbikkal együtt akár a kétharmados többséget is megszerezné. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy csupán 2,5 százalékkal szavaztak többen most vasárnap, mint két hete, ám a Jobbikra leadott szavazatok száma csaknem egy százalékkal volt kevesebb, mint a múltkor. Vagyis az országgyűlési képviselő-választásokon szokásos magas részvételi hajlandóság mellett ma még nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a radikális párt parlamenti politikai erővé erősödjön a hátralevő bő egy esztendő alatt, főleg ha valódi politikai program híján továbbra is csupán néhány témakörre fókuszál.
A fideszesek súlyosan tévednek, ha azt hiszik, a ferencvárosi eredménnyel a tarsolyukban, a "történelmi siker" tudatában kényelmesen hátradőlhetnek, miközben "brutális erejű támadást" indítanak Veres János luxusautó-beszerzése okán, ahelyett hogy a gazdasági válságban az ellenzéki közgazdászok a pénzügyminiszter teszetoszaságát támadnák inkább.

Hiszen most már nem múlik el úgy nap, hogy a média ne számolna be a kormánypárti politikai erők korrupciós ügyeiről, szocialista klientúrához tartozó vállalkozásoknak érdemtelenül és gyanús körülmények között juttatott, állami avagy uniós forrásokból osztott támogatásokról. Az "emberek" - akiknek a befogadóképességére a választási kampányszlogeneket rászabják tudományos alapon a kommunikációs boszorkánykonyhákban - ma egyszerre félnek, hogy elveszítik állásukat a nagy elbocsátáshullám idején, és remegve figyelik a forint árfolyamát, mert már tudják, mit jelent a gyenge forint, ha már engedték magukat rábeszélni az alacsony kamatozásúnak remélt jenalapú jelzáloghitelre. Ha a tömegek egyszerre veszítik el munkájukat és fejük felől az otthonukat, akkor jobb esetben radikalizálódnak, rosszabb esetben manipulálhatóvá, könnyen megvásárolhatóvá válnak.

A fideszesek pár hónappal az uniós választások előtt joggal örülnek a ferencvárosi sikernek. Ez a magas társadalmi támogatottság várhatóan kitart júniusig. És a jobboldali szavazókat az uniós választásra még könnyebb lesz mozgósítani, hiszen nincs ember a nemzeti oldalon, aki ne szeretné támogatni azt, hogy végre Deutsch Tamás is megtalálja azt a munkát, amiben örömét leli, amit szívesen is végez. Hiszen láttuk, milyen nehezen viselte a nem rászabott feladatot az erzsébetvárosi képviselő-testületben.
"Ferencváros elindította a változást" - mondta Bácskai János. Mi is örülünk. Hiszen a remény hal meg utoljára.

Torkos Matild
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
2008.12 2009. Január 2009.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1115 db bejegyzés
e év: 7232 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1310
  • e Hét: 5074
  • e Hónap: 8819
  • e Év: 162315
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.