Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Januári név magyarázó
  2009-01-04 12:03:06, vasárnap
 
 



Szilágyi Ferenc: Sokféle neveknek magyarázata 1987. RTV - Minerva



Január,


Vízöntő, avagy a Boldogasszony hava


Évkezdő a naptárban Ábel, amelyet a naptár csak pirossal így jelez: Újév.

Fruzsina Euphrosyne nevet viselte, Efruzsina első hangját még görög apothéka első a—jának vélték, így lett belőle nyelvünkben: Patika.
A görög Euphroszüné a három kháris - rómaiaknál Grácia - egyike volt, társai: Aglája - tündöklő - és Thália - virágzás - voltak.
Az Euphroszüné jelentéséből következik, hogy az ókori Görögországban az örömlányok kedvelt neve volt. Fruzsinából lett a Fruska, vidám, eleven, süldő lány jelentéssel.

Ábelt Tamási Áron regényéből jól ismerjük, s hogy hogyan lett a leleményes kis székely legényből Ábel? A székelység körében is elterjedt a szentháromság tagadó szombatosság, tagadták Jézus istenségét, a vasárnap helyett - bibliára, melyben valóban benne vannak a szombat - esőisten hivei - a szombatot ünnepelték.


A XVII. századtól üldözték őket, ezért sokan Törökországba menekültek, az itthon maradtak pedig az ószövetségi zsidó hithez húztak, s az Udvarhely megyei Bözödő faluban a múlt században maradékaik - százhetven ember - át is tért zsidó hitre. 1940-ben unitáriánus egyházba léptek át, de így sem menekültek meg a zsidóságot sújtó üldöztetéstől - most kiválasztott Királyi nép lett a zsidó, a fehér emberiség a megváltója, ill. kislányok, mint azelőtt is lányok voltak nyugaton, sivatagban és keleten is.
Tamási Áron szülőhelye, Farkaslanka a régi Udvarhely megyében volt.
Áron az Ószövetségben, Mózes bátyja, Izrael felszabadításában s pusztai vezérlésében legfőbb segítőtársa, a héber főpapi család alapító őse.
A Biblia szerint Ádám és Éva másodszülött fia, akit bátyja, Káin irígységből megölt.
A debreceni Kollégium egykori diákja és poézistanítója könyve: Száz és négy válogatás bibliabéli históriák - , amelyben kezdte a bibliai: ,,valának Ádámnak két fiai. Az öregebbiket hívták Káinnak, a'ki szántó-vető ember volt, az ifjabbikat pedig Ábelnek és ez juhoknak pásztora vala. E' két atyafiak vivének áldozatot Istennek eleibe. Kain a földnek gyümöltséből, Ábel az ő juhainak első fajzásából.
Inkább kedvellé pedig az Isten az Ábel áldozatját, mint a Kainét: mert Ábel kegyes vala, Kain ellenben istentelen. E' dolgon a 'Kain' haragja igen fel-gerjedvén, megölé az ő attyafiát, Ábelt, mikor ők mindketten a mezőn volnának.
A Biblia Bázelben jelent meg 1754-ben magyarul, száz év alatt számtalan kiadást megért.
Káin és Ábel története fogalommá lett: a hirosimai atombomba támadásról Hans Herlin nyugatnémet író ezzel a címmel adott ki könyvet: Kain, wo is dein Bruder, Abel? - E kérdés belekerült az adventista egyházaknak a könyvébe is.
Ábel jelentése: lehelet, múlandóság. Nyelvünkben másik Ábel név is volt, Abel, Adalbert becéző alakja. Belőle rövidült Albert. 1967-ben egy gyerek sem kapta ezt a nevet, 88-an vették fel az Albertot.
1967. fontos dátum: az emberek nyomorúságának, skorbutjának kezdete.


Adél germán eredetű, nemeset jelent. Franciából ered, ott Adéla volt
az alakja.Ady Endre megfordította, amikor Diósyné Brüll Adél nevéből
a Lédát megalkotta.
Van egy ógörög mitológiai Léda is, Tündereosz spártai király felesége, akit Zeusz, magát hattyúnak álcázván csábított el. Nászukból született a regebeli spártai királyné, Menelaosz király felesége, a szép Heléna, akiért a trójai háború kitört.

A német Adelheidnek Adelaide formájának latinos szóvégű Adelaida alakja egy másik változata a február 5-ös Alida, nemes természetű jelentéssel.
Adelheid olaszos becéző alakja a december 16-os Aletta.

Simon apostola Jézusnak, pontosabban két ilyen nevű tanítványa volt.
Simon-Péterként emlegetik, mivel Jézus Petros-nak, kősziklának nevezte el.
A másik Simon apostolt Zeletes, túlbuzgó melléknévvel illették.
Eredetileg héberben Simeon volt, meghallgatás jelentéssel.
Leghíresebb lett az Oszlopos Simeon, aki harminc évet töltött egy húsz méter magas oszlop tetején, s a neve Sarkadi Imre egyik drámájának címadója lett, Január 5-én ünnepli névnapját oszlopos Simeon, míg a másik szerint Jézus atyja ünnepe, mint názáreti ácsmesternek - február 18-án tartja a római katolikus egyház.

A Tolna megyei szépen helyreállított simontornyai vár építtetője
1270. táján Döröcske nemzetségből Salamon fia, Simon alországi bíró volt.
a Borsod Online Simontornyát is az új kertvárosi lakossággal és ügyfélszolgálati vezetőkkel ismételte.-Ma ismert neves költőnk, Serfőző Simon viseli ezt a nevet, Somogyi Simonfa is egy Simon földbirtokosról kapta a nevét, Simonfalva volt régen. Most a médiába kerültek ismétlik ezeket a falvakat, ahol egykor királyok, hercegnők ... laktak.
A Bánk bán-ban Simon bán is ezt a bibliai héber nevet viselte.
Van női párja idegen nyelvekben: Simone, Simone de Beavuoir írta meg, hogy Amerika felszámolta az embert Öregszik c. könyvében, s hogy miket találtak, amikor oda megérkeztek egykor.
Simó, Simén, Simkó, Sinkó, Sinkovics, Szemjon, Szemjonov - mind Simonból ered.
Károlyi Gáspár vizsolyi bibliájában olvashatjuk Simon Idvezítőjét, akit megláttak a szemei. Tompa Mihály írt erről verset (Új Simeon részletek)
Csokonai is megírta agg Simeon történetét, kinek híre nem fért már el Debrecenben.

Ernőnek viszont van női megfelelője: Ernesztina, vagy Erna.
Ófelnémet Ernest azt jelenti ma: komoly, óskandinávban jelentése élénk,vidám volt.

Január 3-án van Gáspár, Menyhért és Boldizsár. József Attila a betlehemi kiráyokban írta meg a napkeleti bölcseket, hogy a jézus születését megjelenítő csillagtól vezéreltetve Betlehembe zarándokoltak leróni tiszteletüket a megjövendölt Messiás előtt, lerakva jászolbölcsőjéhez aranyuk, tömjénük és mirhájuk.

A történet középkori legenda Aurera - Arany Legenda - nyomán került bele a debreceni - csíkszomlyói kódexbe. Parsidából - Belső-indiából indultak el Gáspár, Boldizsár és Menyhárt néven, s imádták őt tizenharmad napi gyermkökkorában, Parsida Sábaország volt. Mindhárman nagy természettudó bölcsek voltak, az ég forgásának ismeretében igen esmeretet vettek.
Ebből származó népszokás a betlehemezéshez hasonlóan fehér ruhába öltözött gyermekek nagy papirsüveggel járnak házról-házra, egyikük a hatágú kiugratható betlehemi Dávid csillagot tartja a kezében, harmonikáznak, csillagénekeket énekelnek hozzá.
A bölcsek Karácsony éjszakáján érkeztek meg az izraeli Betlehembe.

Hogyan esik akkor január 6-ra december 24. helyett?

A római egyház a naptárbeli eltolódás végett Jézusnak a Jordán vizében történt megkeresztelését kezdte ünnepelni e napon, így lett a neve: Vízkereszt a Háromkirályok mellett.
Budaőrsön pl. kenyeret, sót, hagymát, almát, sőt krétát is vittek a templomba megszentelés végett e napon. A krétával a gazda felírta a kapura vagy ajtóra a Háromkirályok nevének kezdőbetűét: G.M.B.
A három királyok királysággá lettek, mint nevük mutatja, s hirdették az evangéliumot Perzsiában.

Boldizsárnak volt egy Baltazár megfelelője, de az, csak mint vezetéknév él. A baltazárból lett a Bódi, a Bódis, Gáspárból a Gaskó, Gazsó családnév, Menyhértből a Menes, Mense, a Menyó.


Ha a magyar Farkas keresztnév januárra esnék most Piroska és a Farkas címmel lehetne kezdeni a névtudományi mesét Arany János szellemében, de mivel a Farkasok máskor ülik a névnapjukat, Piroska mellé egy januári fiúnév került a Károly.

Németben Rotkapphen - piros sapka - a jelentése, piros csuklyácska, angoloknál is ehhez hasonló.
Piroska, ill. Piriska nevet Szent László királyunk lánya viselte, ki később, 1105. Táján II. jános görög császárnak a felesége lett. Iriska-Piriska Irén becéző formában nyelvérzék után.
Egy másik magyarázata a latin eredetű Prisca - Priszka személynév, magyaros Priska, jelentése: régi, szigorú, komoly.
A január 28-as Károly Karlnak, Charlesnak a megszokott megfelelője, holott a latin Carolus-szal csak alaki rokonságban vannak.
Ősi magyar személynév, a vadászmadár karvaly ótörök eredetű nevének alakváltozata, a magyarság egyik totemállata volt a turullal együtt.

Ákos az ótörökben azt jelenti: fehér sólyom, a kánya jelentésű Bese ma már csak vezetéknévként él, de valamikor a személyt, magát jelölték vele mint ahogyan a farkas jelentésű Kurd névvel is.

Karuly alak elhomályosult, így lett Karsa, Karcsa belőle a nyugati Carolus változatából.
Karola, Karolina Károly párja a naptárban, aminek nincsen magyarázata, legfeljebb a fickónő, nőfickó, avagy a nőstény karvaly?

39. oldalon található Pongrác, Szervác és Bonifác háromszentek vízöntő hónapban szintén. Fábián és Sebestyén egy napon ünneplik a névnapjukat - a hölgyyek Antónia, Fábiána formában rejtőznek a férfinevek árnyékában.

Antal január 17-i, 1 a név Shakespeare Antonius és Cleopatriájából ismert híres római császár nevével azonos. Antalhoz a jámbor együgyűséget magyarázták,
Hübele Balázst Balázsból, mint Istvánból - Istókból a Bolond Istókot.
Antonból, Antonióból Tonio, Tony lett.
Ezt viseli a magyar származású Thony Curtis is. Amikor megjött ide a megyei, vagy városi önkormányzathoz szőke, rövid haju Kos-nőjével együtt,
A csillag a városba érkezett - írta az Új Hirnök, Nem lesz itt művészeti vezető - mondta a másik, a győztes csapásaival együtt.
Szentekről van szó, Szent Antalról, mégpedig Páduaiai Szent Antal, van egy téli szent, IV. században élt, Egyiptomban remetéskedett, ő volt a páduai, a fő alamizsnásmester. A téli szent Antal a jószágok védőszentje lett, vele függ össze a Csepel-szigeti Tököl rác - szerb - eredetű marhaszentelés január 17-én kocsi, vagy szánkó állt meg a templom előtt, s a pap két ministrás gyerek kíséretében körbejárta a falut, megáldotta a kis asztalkákra, égő gyertyák közé kitett sót, almát, fokhagymát.

Szent Sebestyén a barokk festményekről, amelyeken nyilaktól megsebezve néz az égre ismeretes. Jelentése: felséges, magasztos. Szent Sebestyén az ókorban élt, III. században, császári testőrség parancsnoka volt, bátor hitvallása miatt nyilazták le, bitófához kötözve. Így lett az íjászok és puskások védőszentje. Fábiánnal együtt a pestis elleni védőszent lett.
Sebestyénból lett a Sebő, Sebők név, mint keresztnév.

Fábiánsebestyén Csongrád megyében van, mutatja, hogy valóban egy napon összefonódott a névnapjuk. Szent Fábián és Szent Sebestyén vértanú tiszteletére emelt templom kun szálláson - fordította a Csongrád megyei oklevél.
Német Bast, Sebastian, Bastian - kéreg alatti héj jelentése is Fábiánból lett, női megfelelője Fábiána, senki sem viseli.


Január 13-án ünnepli névnapját Veronika, Pál január 25-én.
Veronika legendás kendőjét a Golgotára tartó Krisztusnak nyújtotta át, de a biblia könyvei nem ismerik a kálváriának ezt a szereplőjét.
Apokrif - újszövetségi könyvek tudnak arról az egyszerű nőről, aki a kereszt alatt verejtékező Krisztusnak átnyújtotta kendőjét, s mikor visszakapta kirajzolódott rajta a Megváltó arcvonása.
VI. állomásként került be a keresztúti ájtatatosságba Veronika.
Igaz jelentéssel latin Vera s a kép görök ikon összetételt magyaráz, igaz, hű képmásként.
A görög Phereniké - macedón Bereniké nevet változtatták át, hogy belemagyarázzák a kép, s az ikon jelentését.
Beremike több egyiptomi királylány volt, sőt van a Vörös-tengernél Beremike kikötőváros is.
1967-ben 400-an kapták a Veronika nevet.

Pálfordulás: hirtelen megváltozik jelentéssel bír.

Pál apostol történetét mindenki ismeri, aki a kereszténység makacs ellenfele volt, míg a damaszkuszi úton meg nem jelent neki a feltámadott Krisztus, s ő Saulusból - Saul volt a héber neve - Paulussá nem lett, kicsi, alacsony termetűt jelentett a Paulus név. Pálos, Palkó, Palló, Pósa családnév sem más, mint Pál becéző alakja. Szent Pál fordulását mondják január 25-re.
Ilyenkor az időjárás is megfordul, a medve is a barlangjában.
Paula női megfelelője is azt jelenti: kicsike, január 26-án van a névnapja.
Paula és Paulina szintén Pálból bekerült az adventisták könyv-sorozatába, ill. a szappantisztító ária film - sorozatokba, szappanoperákba.


Óangol, ófrancia és germán lovagok: Alfréd, Artúr és Vilmos.


Lóránd és Alfréd ugyanarra a napra esnek: január 15-re.
Lóránd Bretagne grófja volt, aki hősiesen harcolt a hódító mórok ellen. A roncevalles-i szorosban a szaracénokkal küzdve hősi halált halt, miután híres kürtje, az Olifant szavára sem érkezett meg a felmentő sereg. Így Károly frank uralkodó csak bosszút állhatott hű embere haláláért.
A hős életét a XIII. századi francia Chanson de Roland, a német Rolandilied és spanyol románcok tartották fenn. Maga a Roland is germán eredetű, ahol Hruodland volt az eredeti alakja, név jelentése: dicsőség,
Merész, vagyis vakmerőségével dicsőséget szerzett harcos.
A Lórántffy család neve is Lórántból van.

Január 15-re még egy germán eredetű név jut, az Alfréd.
Licércnyomás németben második eleme jelentése, Alfréd őde az Alprat - gonosz szellemek nyelvén jelentéssel bírt. Becéző alakja Frédi, Frici.

Nagy Alfréd alatt élt brit Artúr király, egész mondakörhöz fűződik, amely a brit őslakók, a kelták bátor harcát mondják el az angolszász hódítókkal
Szemben az V-VI. században.
Lovagi tettek sorát vitte végig.

A német költészet Artúrt összekapcsolják a Grál legendával, erről szól Richard Wagner utolsó műve is, a Parszifal.

A Roland kút Pozsonyban látható, bárfai városházán van hasonló szobor a nagybányai Szent István-torony falába illesztve.
Lóránd - Lóránt becéző alakja a Lóri.

A német eredetű Elfrida ide tartozik, jelentése: tündérek és manók segítségével védekező, február 8-én, s augusztus 2-én tarthatják névnapjukat.
A január 10-i Vilmosnak ott a női megfelelője, Vilma.
Vilmos germán eredettel bir, Willihelm latinus Villemus alakjából keletkezett, a germán név pedig szó szerint azt jelentette: erős akaratú védelmező.
Vilmosok, Vilmák beceneve: Vili, 1967-ben 144 Vilmosra 27 Vilma jutott.

Gusztáv januári német eredettel bíró név: jelentése a gótok támasza.
II. Gusztáv Adolf nagy svéd uralkodó tette népszerűvé a nevet.


Adolf szintén germán eredetű, nemes edel +farkas(Wölf) a jelentése.
Aégebben Adolfnak női párja is volt: Adolphine.
A farkas a török nép totemállata volt, Kurd a neve, hogy itt is élt nálunk, mutatja a Tolna megyei Kurd helység.

Ágnes és Vince kerültek egymás mellé a naptárban január 21 és 22-én.
,,Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince" régebbi monda
1967-es felmérés szerint 2313 Ágnesre csak 52 Vilmos jutott.
Nevük győzelmet jelent, a latin Vincentiusból rövidült, melynek jelentése győztes, nyelvújítási társa a Győző. 1967-ben 100 kisfiú kapta a nevét.
Idetartozik Bence is amelyet legtöbben Benedek becéző alakjának gondolnak, a Benjáminokat is Bencének nevezik.
Ha Vince napján megcsordul az eresz, jó lesz az az évi szőlőtermés.
Pest megyei Harta idős németjei azt mondják: Vinzentsdhein, bringt
Viel Wein - ha Vince ragyog, a pince ajtaját is kitárják, hogy besüssön a napocska, e napon gömböcöt, hurkát akasztanak a karókra, hogy akkora fürtök nőjenek a vesszőkön. Borral öntözik meg a szőlő négy sarkát,, szentelt borral, a széleit meg Vízkeresztkor - január 6-án - beszentelik vízzel.
Vince napján egy-egy vesszőt levágnak, s meleg szobában rügyeztetni kezdik.
304-ben Hispániában, a mai Spanyolország területén vértanúhalált halt
Szent Vincéről nemigen esik szó.Sárospatak határában a Szemince-hegy is rok Szent Vince alakjával.
Szent Legendája az érdi Kódex-ben található, Áprily Lajos írta meg bordalát.

Ágnes a görög hagnoszból - hagioszból - ered, jelentése: szent, szemérmes, szűzies, tiszta, érintetlen.

Hagness görögből került át ide H nélkül a latinba, az Agnus Dei jelentése: Isten Báránya, magát Jézust, az ártatlanul, bűntelenül feláldozott Messiást jelentette.
Becéző alakja Ági január 11-én, az Ágota február 3-án ünnepli névnapját.
Ágotát 1967-ben 217-en kapták, az Agatha megfelelője, nálunk Agáta, azt jelenti görögből, hogy a jó.












 
 
0 komment , kategória:  Névnapok eredete, versek  
Mai harmoniakártyáim
  2009-01-04 10:50:56, vasárnap
 
 


1./ A mai napodat Báj hatja át

Ékszerek - Ha ez a kártya jellemez, akkor figyelmed a külsőségek felé fordult. Nagyobb jelentőséget kapnak a felületes kapcsolat(ok), a külvilág eseményei. Fogékonnyá tesz a szépségre, a művészetekre. Ma új ékszert vásárolni, vagy rég nem hordott ékszert felvenni szerencsés dolog.


2./ A mai napodat Bölcsesség hatja át

Hó - lehet hópihe is. Az érzelmek kihűlésének lehetőségére hívja fel a figyelmet. Jelezheti egy kapcsolat � főként mély érzelmi kapcsolat- felborulását. Jelképezi az illúziókat, mivel a hó könnyen elolvad. A hó jelképe magában hordozza a gondot, a szomorúságot is, de a hóolvadás a rossz időszak elmúlását jelenti.
 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2008.12 2009. Január 2009.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 1940 db bejegyzés
Összes: 7244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 755
  • e Hét: 2642
  • e Hónap: 5001
  • e Év: 57267
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.