|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 11
|
|
|
|
2009-02-02 19:33:33, hétfő
|
|
|
Habos házi krémes (kipróbáltam és a család kedvence lett)
piskóta tészta:
6 tojás
10 dkg porcukor
5 dkg kristálycukor
8 dkg félfogós liszt
fél csomag sütőpor
2 púpozott evőkanál holland kakaópor
2 evőkanál meleg víz
2 evőkanál étolaj
Krém:
6 tojás sárgája
1 csomag vaniliás cukor
3 dl tej
3 evőkanál félfogós liszt
10 dkg porcukor
25 dkg vaj
(2.e.k. sütőrum)
Hab:
6 tojás fehérje
20 dkg kristálycukor
Tészta: piskóta tésztát keverünk. tojás sárgákat a porcukorral és 2 e.k meleg vízzel legalább 10 percig elektromos habverővel felverjük. Végén becsorgatjuk a 2 e.k. étolajat. A tojás fehérjét a kristálycukorral keményre felverjük. Végül a lisztbe kevert kakaót és sütőport hozzáadjuk.
Krém: 6 tojás sárgáját, vanilcukorral, liszttel, tejjel sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A porcukrot a vajjal habosra keverjük. Összevegyítjük a kér krémet. Nem rontja el 2 e.k. sütőrum!!
A tojás fehérjét a cukorral gőz fölött habverővel keverve keményre főzzük.
Összeállítás: barna piskóta, sárga krém, fehér hab. Tetejére lehet tenni tortadarát, vagy reszelt csokit.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2009-02-02 14:44:32, hétfő
|
|
|
* 4 db nagyobb krumpli / kb. 40 dkg /
* 1 csokor petrezselyemzöld
* 1 közepes fej vöröshagyma
* 2 db tojás
* 4-6 evőkanálnyi liszt
* 1 tk csípős pirosarany
* 1 tksó
* 2 mk őrölt bors
* 2 ek olaj
kisütéshez * 3 dl olaj
1. A nyers krumlit meghámozzuk és kislyukú reszelőn lereszeljük.
2. A hagymát apró kockákra vágjuk, 2 evőkanál olajon megdinszteljük.
3. A petrezselyemzöldet felaprítjuk.
4. Az összes hozzávalót elkeverjük a reszelt krumplival, a liszt kivételével.
5. A lisztet kanalanként fokozatosan adagoljuk hozzá, amíg nokedlitészta sűrűségű nem lesz.
6. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat és kb. 2-2 evőkanálnyit teszünk a masszából az olajba, kissé ellapítjuk és mindkét oldalát pirosra sütjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2009-02-02 13:43:19, hétfő
|
|
|
* 1 kg liszt (fele rétes, fele sima liszt)
* 0,5 l tej
* 5 dkg élesztő
* 10 dkg olvasztott vaj
* 3 tojás
* 10 dkg cukor
* 0,5 dl rum
* csipet só
* olaj a sütéshez
* porcukor a tetejére
* sárgabarackdzsem a tálaláshoz
1. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, egy csipet sót, majd beleütjük az egész tojásokat, hozzáadjuk a rumot, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, és a meleg tejet. Fakanállal jól összedolgozzuk.
2. Addig verjük a fakanállal, amíg a tészta kifényesedik, és hólyagos nem lesz. Ekkor már elválik az edény falától és lejön a fakanálról is.
3. Kicsit meglisztezzük a tetejét, és letakarva kétszeresére kelesztjük.
4. Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk.
5. Kézzel szépen széthúzogatjuk, kb másfél ujjnyi vastagságúra.
6. Fánkszaggatóval, vagy nagy szájú üvegpohárral kiszaggatjuk.
7. Mire az olaj felforrósodik, addigra másodszorra is megkel a tészta.
8. A forró olajba tesszük a fánkokat. Nem sokat egyszerre, mert sütés közben megnőnek.
9. Azonnal fedőt teszünk rá és kb 2 percig fedő alatt sütjük. Ha az olaj nagyon forró, lejjebb vesszük, mert nagyon gyorsan megpirul, és akkor nem sül át. Ha világos piros, gyorsan megforgatjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. Ekkor lesz szép szalagos a fánkunk.
10. Bő olajban süssük, mert ha kevés olajat használunk, nem tud úszni az olajon, és nem lesz szép.
11. Forrón meghintjük porcukorral, és gyümölcsdzsemmel tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2009-02-02 13:39:19, hétfő
|
|
|
* 20 dkg vaj
* 35 dkg liszt
* 1 tojássárgája
* 1,5 tk só
* 15 dkg reszelt sajt (gouda vagy ementáli)
* 15 dkg tehéntúró
* 2 ek tejföl
* 1 tojás a kenéshez
* 5 dkg tökmag a tetejére
1. A túrót villával áttörjük, a sajtot lereszeljük, a tökmagot feldaraboljuk.
2. A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a vajjal.
3. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a túrót, a tojássárgát, a tejfölt és jól összegyúrjuk.
4. 15 perc pihentetés után 1 cm vastagságúra nyújtjuk és 30 percre betesszük a hűtőbe.
5. Miután kissé megkeményedett, derelyevágóval különféle formákra (pl. háromszög, kocka, rombusz stb.) vágjuk.
6. Enyhén felvert tojással megkenjük és megszórjuk az apróra összevágott tökmaggal.
7. Előmelegített sütőben 200 C°-on 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 11
|
|
|
|
2009. Február
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
135 db bejegyzés |
e év: |
732 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 77
- e Hét: 1752
- e Hónap: 2744
- e Év: 34473
|
|
|