Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 39 
"A brutális bűnözők nem olvasn
  2009-03-02 21:37:00, hétfő
 
  "A brutális bűnözők nem olvasnak alkotmányt"

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságában leszavazták a Fidesz "három csapás" néven ismert javaslatát. Répássy Róbert szerint viszont a kormány által tervezett alkotmánymódosítás nem megoldás a növekvő bűnözésre, ugyanis a "brutális bűnözők nem olvasnak alkotmányt".
A "három csapás" néven ismert elképzelést a Fidesz amerikai mintára vezetné be. Az ellenzéki párt szigorítaná azok büntetését, akik többszörös visszaesők vagy korábban erőszakos bűncselekményért ítélték el őket. A javaslat bővítené azoknak a bűncselekményeknek a körét, amelyek elkövetőjét vagy elkövetőit a bíróságnak tényleges életfogytiglanra kellene ítélnie. Ide tartozna például a bűnszervezetben elkövetett bűncselekmény, hétköznapi elnevezéssel, a maffia-bűncselekmény.

Gyurcsány Ferenc ehelyett egy reggel megjelent interjúban bejelentette, hogy a kormány az alaptörvény módosítását kezdeményezi a gyűlöletkeltés és a gyűlöletbeszéd visszaszorítására. Az indítványt délutánra be is nyújtotta az igazságügyi miniszter az Országgyűlésnek, de a parlament honlapján a tervezet egyelőre nem olvasható el.
Draskovics Tibor sajtótájékoztatón ismertette a kormány javaslatának lényegét. E szerint a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási gyűlölet keltése akkor is tilalom alá esne, ha egyébként nem hív fel erőszakra. A szaktárca vezetője az alaptörvény átírását a szerinte egyre agresszívabbá váló szélsőséges megnyilvánulások megsokasodásával magyarázta.
Az alaptörvény módosítása viszont jelentősen leszűkítheti az Alkotmánybíróság mozgásterét a szólásszabadság védelmében. "

FH, hírTV

Magyarul: fogjad be a pofádat és el lehet innen menni,mert kell a hely.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bolond lyukból bolond szél
  2009-03-02 21:34:24, hétfő
 
 
Bolond lyukból bolond szél
2009-03-02

A Szentkorona rádióról szedtem le ezt a cikket, egyik olvasóm javaslatára, közkívánatra. Én már olvastam, hallottam róla. A lényegét nem ragozom, csak annyit mondhatok, hogy Fletó nyelve, ha nem vigyáz rá, akkor csokornyakkendőbe is köthető még, csak azért, hogy ne hazudjon többé. Ez az ostoba pszichopata nem tud leállni. Az a paradoxon, hogy éppen a cigányozás és a zsidózás az, ami a céljait szolgála, mert a cél a totális kontroll megkaparintása a társadalom fölött. pszichológiai tény, hogy amit nem mondok ki, azt még gondolhatom, és az még veszélyesebb! Találjátok ki most épp mire gondolok! Felhívom az Őrezred állományát, főleg a személybiztosítók , de az objektumosok figyelmét is, hogy legyenek résen és tudjanak jól dönteni. Nem kell meghalni srácok az ostoba hazaárulók miatt! Feláldozni magatokat pláne nem kell! A legegyszerűbben ti rendezhetnétek a számlát, de gondolom, ezt ők is tudják, és ezért tart ott az Őrezred is, ahol.

Gyurcsány korlátozná a szólásszabadságot
Fáj neki, hogy a szavazóbázisáról kimondjuk az igazságot.
Bakos Zoltan, h, 2009/03/02 - 10:24

A miniszterek elnöke közölte: alkotmánymódosítást kezdeményez a kormány, mert az Európa Tanács azt állapította meg(!) Magyarországról, hogy túlzottan szabadjára engedte a véleménynyilvánítás szabadságát.

Az Alkotmánybíróság elnökének múlt heti nyilatkozatára, amely szerint az Alkotmánybíróság gyakorlata védi a véleménynyilvánítás szabadságát még a “cigánybűnözés" kifejezésénél jóval durvább cigányozás esetében is, Gyurcsány úgy reagált: “akkor erről Paczolay Péter és én gyökeresen mást gondolunk. Minden olyan fogalom, amely egy egész társadalmi csoportot nevez meg bűnösként, vagy teszi lehetővé, hogy egy társadalmi csoport érezze magát bűnbaknak, az a fogalom sérti annak a csoportnak az identitását, és egyes tagjainak a méltóságát".

“Nem lehet nem látni, hogy a szólásszabadság védelmének örvén mára mindennapossá lett egyes társadalmi csoportok megaláztatása. Ezt a kettőt egyensúlyba kell hozni, és ha erről az Alkotmánybíróság elnöke így gondolkodik, akkor mi megpróbáljuk az alkotmányt módosítani".

A rend őrei, és a média kézi irányítása már nem elég. George Orwell rémálma hamarosan bekövetkezik. Persze azért még MI is itt vagyunk.

(MTI)
4 hozzászólás az íráshoz

1. Csitári György:
2009 03 02 22:19-kor

Tegnap vitáztatok a szép magyar nyelvről. Imre! Már a cím is? ... lyuból ...
2. Csitári György:
2009 03 02 22:20-kor

Nem szóltam bele, én is sietek / kapkodok, és előbb küldöm mint megnézném. Szóval bocs, de ez kiveri mindenki szemét.
3. tronox:
2009 03 02 22:23-kor

néhány gramm módosított cellulóz egy kevés réz és ólom meg egy megfelelő szerkezet.. Az itt a megoldás. Na meg az alkotmány módosítás. Egy korábbi változatra.
4. postaimre:
2009 03 02 22:30-kor

György ott, a pont! nekem is kiolvad a szemem és még van néhány befejezetlen történetem mára. Ha valaki ismeri az idő urát, szóljon neki! van egy kis feladatom a számára, ha esetleg kooperációra alkalmasnak mutatkozna.


http://www.postaimre.com/politika/bolond-lyubol-bolond-szel/#more-695
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
képzeletbeli levél Posta Imrén
  2009-03-02 21:31:58, hétfő
 
  képzeletbeli levél Posta Imrének Sólyom közelnöktől!

Tiszteletlen (számunkra) Imre! (nem Úr. nekünk csak Mi vagyunk azok, az ELIT)

üljön vissza a derekára, mert a moszad nem nézi jó szemmel a magyarkodást. mi pedig inkább nekik nyalunk. hülyék lennénk lemondani a hatalomról, hogy aztán majd minimálbérért gyakorolja azt más helyettünk, még ha alkalmasabb is volna rá. nekünk ez így ebben a felállásban tökéletesen megfelel.
ha pedig harcok lennének... azt terrortámadásként könyvelnénk el a nemzet ellen. az a nemzet, melyet kádár és apró apáink tenyésztettek és formálgattak a saját ízünkre, hogy majd szolgáljon minket és érdekeinket. és mint terroristákat tennénk mindenkit közszemlére és bevetnénk az elhárítóinkat.
az Ön által megadott elérhetőségeket már mind tompaagyú zsoldosaink, csicskásaink figyelik.

üdvözlettel sólyom (bár nem ez az eredeti nevem, de ezt praktikusabb használnom) és jewtsány.

http://www.postaimre.com
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyurcsány önző módon követelt
  2009-03-02 21:17:07, hétfő
 
  Gyurcsány önző módon követelt

2009.03.02.-13:25:53


Die Welt: Ahelyett, hogy Gyurcsány Ferenc azt követeli, vegyék egy kalap alá Közép-és Kelet Európai országait válságkezelés szempontjából, inkább azon kellene elgondolkoznia, hogy miért is jutott ide Magyarország,

ahol emberek milliói számára a piacgazdaságra történő valóban brutális áttérést kölcsönökből finanszírozott szociális támogatásokkal igyekeztek enyhíteni, miközben a politikusok "kézcsókkal üdvözölték" a növekvő hitelállományt, mert a hangulat olyan jó volt, s a kilátások olyan fényesnek tűntek - fogalmazott a Die Welt.

,,Magyar kudarc a keleti segélyezést célzó javaslattal." ,,Az Európai Unió elutasítja a kelet-európai szükségcsomagot" - ilyen és ehhez hasonló címekkel tudósítottak a hétfői német napilapok az unió állam- és kormányfőinek Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozójáról. A tudósításhoz mellékelt kommentárjában a Die Welt külön is foglalkozott Magyarországgal. A konzervatív újság szerint a tagállamok abban legalábbis egyetértettek, hogy az unió több mint félévszázados fennállása óta a legnagyobb gazdasági válsággal néz szembe.

Gyurcsány Ferenc öncélú és követel

Akármennyire is fájdalmas, a válság döntést és ezzel együtt esélyt is jelent az újrakezdésre - fogalmazott a lap, úgy vélekedve, hogy a magyarok bizonyítják, hogy ezt az esélyt miként lehet eljátszani. Még mielőtt az állam- és kormányfők diszkréten fontolóra vehették volna, miként egyesíthetik erőiket a mélyrepülés ellen, Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök "maximális követelésekkel" állt elő. A kormányfő szerint egy 190 milliárd euróig terjedő "szolidaritási alappal" kellene megakadályozni azt, hogy "egy új vasfüggöny ossza meg Európát" - írta a Die Welt.

Budapest nem csodálkozhat azon, hogy a javaslat egyértelmű elutasításra talált - vélekedett az újság. Különösen azért nem, mert az öncélúan kilenc további uniós tagállamot "egy kaptafára húz". Bulgária és Szlovákia egyértelműen elhatárolódott a magyar indítványtól - emlékeztetett a lap, hozzátéve, az érintett országok közül néhánynak fel kellene tennie önmagának a kérdést: miből is erednek azok a súlyos problémák, amelyek Magyarországot és Lettországot - például Szlovákiával ellentétben - gyötrik. Az újság szerint ezek a problémák akkor keletkeztek, amikor az egykori kommunista országok kormányai emberek milliói számára a piacgazdaságra történt valóban brutális áttérést kölcsönökből finanszírozott szociális támogatásokkal igyekeztek enyhíteni.
hirdetés

Nálunk ,,kézcsókkal" üdvözölték a növekvő hitelállományt

Miközben azonban egyes országok valóban fájdalmas reformokat követeltek polgáraiktól, mások azzal hitegették őket, hogy lehetséges egy középút. Ezt tette Magyarország, amely a dolgozó lakosság egyharmadát habozás nélkül nyugdíjba küldte. Egyidejűleg pedig a politikusok "kézcsókkal üdvözölték" a növekvő hitelállományt, mert a hangulat olyan jó volt, s a kilátások olyan fényesnek tűntek - fogalmazott a Die Welt.

Az újság rámutatott: ilyen körülmények között azzal vádolni az EU-t, hogy egy új vasfüggönyt hoz létre, éppenséggel nem az, amire Európának ma szüksége van. Ez nem újrakezdés, s semmiképp nem arról a szolidaritásról tanúskodik, amelynek mindkét irányban érvényesülnie kellene - hangoztatta a Die Welt.

A többi napilap inkább tényszerű tudósításban számolt be a magyar javaslatról, amely - mint a Frankfurter Allgemeine Zeitung már címében kiemelte - kudarcra ítéltetett. A konzervatív újság emlékeztetett arra, hogy a magyar miniszterelnök indítványa a csúcstalálkozót megelőző, Lengyelország által kezdeményezett kelet-európai különtalálkozón már jelentős szembenállásba ütközött, egyedül Litvánia támogatta azt egyértelműen.

Nincs külön ,,Kelet-Európa-kategória"

Az újság idézte Mirek Topoláneket, az unió soros elnöki tisztét betöltő Csehország miniszterelnökét, aki szerint nem létezhet semmi fajta külön ,,Kelet-Európa-kategória". A lap szerint több résztvevő is hangoztatta, hogy nem áll fenn az EU-n belüli csoportképződés vagy akár a szakadás veszélye. A kelet-európai bankválság által érintett országok elutasították, hogy egy kalapba kerüljenek - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Több napilap is idézte ugyanakkor Angela Merkel kancellárt, aki már a tanácskozás előtt kijelentette: nem tanácsolja, hogy csillagászati összegekkel kezdjék meg a vitát. "Európa Magyarország és Lettország példájával bizonyította, hogy segít a válságos helyzetbe került államokon" - fogalmazott Merkel, aki hozzátette, azt azonban elutasítja, hogy valamennyi közép- és kelet-európai országot azonos helyzetűként kezeljék.

MTI



http://www.kormanyvalto.hu/index.asp?inc=blognezet&id=9918
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Európa Argentínája
  2009-03-02 21:14:11, hétfő
 
  Európa Argentínája

2009.03.02.-10:58:41

Jövőre újabb IMF-kölcsönre lesz szüksége hazánknak, ám a valutaalap már csak jóval keményebb feltételek mellett lesz hajlandó hitelezni nekünk -



mondta a Magyar Nemzetnek Heim Péter.

Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója úgy véli, ha nem lennénk uniós tagok, és nem kaptuk volna meg a tavalyi óriáshitelt, már rég Argentína sorsára jutottunk volna. Heim szerint a legújabb Gyurcsány-csomag azt mutatja, hogy a kormány még mindig nem tudja, mekkora bajban van az ország.

Részletek a Magyar Nemzet 2009. március 2-i számában.

hírTV
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tovább rontott hazánk besorolá
  2009-03-02 21:11:35, hétfő
 
  Tovább rontott hazánk besorolásán a Fitch

2009.03.02.-20:44:09

A gazdasági válságban megnövekedett kockázatokra hivatkozva stabilról negatívra rontotta Magyarország adósbesorolását a Fitch Ratings.



A londoni központú hitelminősítő intézet számításai szerint a hazai recesszió 4 százalékos lehet, ami magasabb a kormány, de a Magyar Nemzeti Bank várakozásánál is.

A gazdaság mélyebb visszaesése miatt az ország eladósodottsága nőhet, az államadósság a Fitch előrejelzése szerint év végére elérheti a GDP 88 százalékát. A hírre a forint tovább gyengült - 308 forint fölött kínálták az eurót a nemzetközi piacon.

hírTV
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyurcsány Ferenc minisztereln
  2009-03-02 20:51:44, hétfő
 
  GYURCSÁNY EGYEDÜL MARADT PÉNZIGÉNYÉVEL AZ UNIÓ ESETI SEGÍTSÉGET NYÚJT CSAK
2009. március 1. 21:29:25

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javaslatait sorra elutasították az Európai Unió tegnap tartott rendkívüli csúcsértekezletén.

Angela Merkel német kancellár a miniszterelnök azon kérését vetette el, hogy az unió nagyszabású támogatást nyújtson az EU nehezebb helyzetbe került közép- és kelet-európai tagországainak. Jean-Claud Juncker az euróövezeti pénzügyminiszterei csoportjának elnöke pedig azon javaslatát tartotta elfogadhatatlannak, hogy megváltoztassák az euróövezeti csatlakozás feltételeit. Barack Obama elnök, jelentették be a tegnapi rendkívüli uniós csúcson, elfogadta, hogy április 5-én Prágában részt vesz az Egyesült Államok-EU csúcstalálkozón.






A csúcson a ,,levegőben volt", hogy a már eddig is 20 milliárd euróval megtámogatott Magyarország miniszterelnökének, Gyurcsány Ferencnek nem fogadják el azt a kérését, hogy a közép- és kelet-európai országok 160 és 190 milliárd közötti euró összegű segítséget kapjanak.



Korábban Magyarország még csak 100 milliárd eurós támogatást javasolt. A méltánytalanságot érzékeltette a The Economist című brit hetilap közép- és kelet-európai tudósítójának a BBC brit közszolgálati adó világszolgálatának elhangzott megjegyzése, amelyben a magyar miniszterelnök kérésére azt mondta: nem igazán ,,fair", hogy egy olyan ember teszi ezt a javaslatot, aki az elmúlt években úgy szórta a pénzt, mint ,,egy részeg matróz".



Magyarország annyi ígéretet kapott, hogy, mint Mirek Topolánek cseh miniszterelnök, az unió soros elnöke ígérte, egyetlen országot se hagynak ,,az út mentén" és mindegyik ország esetét külön-külön vizsgálják meg.



Angela Merkel német kancellár, aki kormánygépének meghibásodása miatt késve érkezett a belga fővárosba, ugyan elismerte, hogy a magyar gazdaság ,,rettenetes" helyzetben van, de a pénzügyi segítséget elutasította. Mint mondta, a helyzet nagyon különböző a térség egyes tagállamaiban és az ottani országokat nem szabad egy kalap alá venni.



A segítséget még a térség országai sem kívánták. Mirek Topolánek cseh miniszterelnök, az unió soros elnöke - a Donald Tusk lengyel kormányfő javaslatára összehívott tegnapi csúcsot megelőző, délelőtti, közép- kelet-európai ,,minicsúcs" után - hangoztatta: ,,nem hiszem, hogy Kelet-Európa különleges régió és nem hiszem, hogy az EU-n belül el kellene különíteni néhány országot". Hozzátette, az uniós segítségre minden EU-tagország rászorul.



A jelek szerint Gyurcsány Ferencnek Donald Tusk lengyel és Andrus Ansip észt miniszterelnököt sem sikerült meggyőznie a segély helyességéről. Az utóbbi cseh kollégáját, Topoláneket visszhangozva jelentette ki, hogy ,,szilárdan" ellene van Kelet-Európa kizárólagos megtámogatásának.



Gyurcsány Ferencnek az az ötlete sem talált pozitívabb visszhangra, hogy meggyorsítsák az eurócsatlakozást a bajba jutott országoknak.

A magyar miniszterelnök ezt nem úgy képzeli el, mondta, hogy a csatlakozás feltételeit tennék könnyebbé, hanem azt, hogy ne kelljen az euróövezeti ,,előszobában" mintegy két és fél évet várakozni a csatlakozásig.



Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportjának elnöke kijelentette, hogy a csatlakozás feltételei nem változtathatóak meg ,,egyik napról a másikra".



Ez az elutasítás is fájdalmasan érintette a magyar miniszterelnököt, aki drámai módon arra figyelmeztette az uniót, hogy húsz évvel a rendszerváltás után egy új, gazdasági vasfüggöny ereszkedhet Európára, ha nem támogatják a régi gazdaságait és nem lazítanak az eurócsatlakozás feltételein.



Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso ugyanakkor pénteken ismételten arról biztosította a nehéz helyzetbe került kelet-európai országokat, hogy Brüsszel ,,szolidáris" velük.



A szolidaritás a gyakorlatban azonban inkább éles vitákban nyilvánult meg, mint amikor Nicolas Sarkozy francia elnök ahhoz a feltételhez kötve ígért alacsony kamattal járó kölcsönt a francia autógyártóknak, hogyha azok nem mennek ,,Csehországba és egyéb helyekre". Amire Topolánek cseh miniszterelnök megengedhetetlen protekcionizmussal vádolta a francia elnököt.



Sarkozy a tegnapi csúcs után tartott, igen jó hangulatú sajtótájékoztatóján a témára visszatérve kezét széttárva kérdezte azt, hogy ha nem így tenne, ,,akkor mit mondanék az RTL nézőinek?"



Gyurcsány Ferenc szintén populista hangot ütött meg, amikor azt mondta, hogy a nyugati bankok ne csak akkor legyenek jelen a térségben, amikor a piacot vásárolták fel, de akkor is, amikor leánybankjaik bajba kerülnek.



Donald Tusk lengyel miniszterelnök Barroso bizottsági elnökhöz hasonlóan szintén szolidaritásról beszélt, de ezt elsősorban a protekcionizmus elvetésére értette.



Lapunk Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől azt kérdezte, vajon egyetért-e a The Economist című mértékadó brit hetilap legfrissebb számának címoldalán látható karikatúrára, amelyen a vendéglői árakon szörnyülködő Merkel-nek, Sarkozy-nek és Brown-nak a főpincér leporellószerűen az asztalra kiterített ételjegyzékén első tételként szerepel a magyar gulyás, mégpedig szándékosan egy ,,h" betű hozzátoldásával ,,ghoulash"-nak írva, azaz szójátékkal ,,hátborzongató gulyásra" utalva.



A miniszterelnök azt felelte, hogy a karikatúra a műfaji szabályokat tekintve nem jelent gazdasági elemzést és egyébként a magyar polgárok nem pénztámogatást várnak el az uniótól.



Lovas István

Brüsszel
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újabb 73,000 illegális települ
  2009-03-02 19:51:44, hétfő
 
  Újabb 73,000 illegális települést építenek Palesztínában

Fittyet hányva az összes nemzetközi szervezet kunyerálás-fenyegetésének, a cionisták nyilvánosságra hozták tervüket, mely szerint újabb 73,000 illegális települést építenek Palesztínában. Ez megduplázza a zsidó lakósok számát a papíron még palesztín területeken.

Megjegyzés: a fenti felháborító hírnek talán örölnünk kellene hiszen ez lelassíthatja a magyarországi cionista gyarmatosítást.

Israel 'plans settlement growth'

Israeli settler numbers have grown in the West Bank despite peace efforts

The Israeli government has plans to build at least 73,000 new homes for Jews in the occupied West Bank, the anti-settlement group Peace Now says.

If the plans are implemented in full it would double the number of settlers in the West Bank outside east Jerusalem, according to the Peace Now website.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7919050.stm




*** www.nemzetihirhalo.hu ************
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elítélnék a kommunista bűnösök
  2009-03-02 19:49:47, hétfő
 
  Elítélnék a kommunista bűnösöket
2009-03-02 14:18 barikád.hu

Koalícióba tömörülve lépnek fel Tőkés László EP-képviselő kezdeményezésére a kommunizmust elítélő és vizsgáló intézetek, civil szervezetek a Prágai Nyilatkozat romániai támogatása, valamint a hamarosan parlamenti vitára kerülő új büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása érdekében - tájékoztatott pénteken Marius Oprea, a Kommunizmus Bűntényeit Vizsgáló Intézet igazgatója (IICCR) Bukarestben, a koalíció tagjainak egyeztetése után.

Oprea elmondta, azonkívül, hogy a Btk.-t úgy szeretnék módosítani, hogy a kommunista rendszer bűncselekményei emberiesség elleni tetteknek minősüljenek, és ezáltal elévülhetetlenek legyenek, közösen szeretnének fellépni az olyan törvénytervezetek elfogadásáért, mint például a volt szekus tisztek nyugdíjának csökkentése.

Kiemelte, ő maga is részt vesz azon a március 18-án az Európai Parlamentben tartandó nyilvános meghallgatáson, amelyet Tőkés EP-képviselőként szervez a Prágai Nyilatkozat elfogadásáért. Cristian Pîrvulescu, a Pro Democratia Egyesület elnöke szerint, "ha a nyilatkozat EP-határozattá válna, az alapján a román törvénykezésben számos módosítást lehetne bevezetni, és elkezdődhetne Romániában is a kommunizmus bűnöseinek számonkérése".

Tőkés hozzátette, a Prágai Nyilatkozat arra hívja fel a figyelmet, hogy meg kell szüntetni a kettős mércét a fasizmus és kommunizmus viszonylatában, a fasizmus bűnöseihez hasonlóan a kommunizmus bűnöseit is el kell ítélni.

Megerősítette: a nyugat-európai politikusok, akárcsak a bukarestiek, lezártnak tekintik a kommunizmus ügyét, ezért szorgalmazta a koalíció létrehozását. Annak tagjai között szerepel többek közt az IICCR, a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Bizottság, a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Országos Intézet, a Pro Democratia Egyesület és a Társadalmi Dialógus Csoport.

Új Magyar Szó - barikád.hu

*** www.nemzetihirhalo.hu *************
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyurcsány készül az ellenzékis
  2009-03-02 19:48:51, hétfő
 
  Gyurcsány készül az ellenzékiségre

Index 2009. március 2. 11:11 Gondola

Míg az őszödi paradigma a korábbi évek politikája, a kormányfő szükségszerű megfáradása és a politikai innováció teljes hiánya okán vezetett oda, hogy az MSZP nem talált módot szavazatainak bővítésére, most a gazdasági válság nehezedik külső kényszerítő erőként a szocialistákra.

2009 februárjában a világgazdasági válság és annak következményei közvetlenül is elérték a magyar választópolgárokat - ez az utóbbi hónap legfontosabb fejleménye.

Nehéz pontosan rögzíteni, mely ponton vált általános közvélekedéssé, hogy a válság nem egyszerűen egy, a televízióban látott hír, hanem a mindennapi életet alapvetően befolyásoló gazdasági fejlemény. Megítélésünk szerint e percepciós váltás idén februárban bekövetkezett. Az újabb és újabb elbocsátások, valamint a forint látványos gyengülése - ennek minden, például a hitelekkel kapcsolatos következményével együtt - februárra elérte azt a kritikus szintet, amikor a választók egyre inkább felfogták, hogy a válság nem egy a sok politikai téma közül, mondta Török Gábor politikai elemző.

A Vision Consulting vezetője szerint mivel a politikai - és a gazdasági - szereplők többsége már a pénzügyi válság kirobbanásakor pontosan tudta, hogy a válság következményei súlyosak lesznek, e percepciós váltásnak hajlamosak voltak kisebb jelentőséget tulajdonítani. Némileg a szocialisták 2006-os választási győzelmet követő stratégiájára emlékeztetve - amikor a szocialisták "elfelejtették", hogy ők ugyan tisztában vannak a gazdaság reális helyzetével, a választók viszont nem -, a politikai szereplők többsége lényegesen előbbre járt a válság értelmezésében, mint a választók.

A válság mégsem kedvez az MSZP-nek

Februárra kiderült: az az értelmezés, amely szerint az MSZP kompetensnek tűnő válságkezelő stratégiája alkalmas lesz arra, hogy a pártot jobb helyzetbe hozza, illúzió. Ahogyan korábban a gazdasági válság megjelenése alkalmával is jeleztük, torz az "árvízi hajós" analógia, hiszen a gazdasági válság nem tűnik el a kompetensnek tűnő intézkedésektől - sőt, még a szakmailag ténylegesen adekvát programok sem járnak feltétlenül ilyen következményekkel.

Éppen ezért az MSZP bizonyos szempontból hasonló helyzetben van, mint a gazdasági válság kitörése előtt. Míg az őszödi paradigma a korábbi évek politikája, a kormányfő szükségszerű megfáradása és a politikai innováció teljes hiánya okán vezetett oda, hogy az MSZP nem talált módot szavazatainak bővítésére, most a gazdasági válság nehezedik az őszödi paradigmához hasonló külső kényszerítő erőként a szocialistákra.

A túlélők demokráciája

Gyurcsány hatalomtechnikai sikerének egy fontos általános tanulságát is le kell vonnunk. A legtöbb demokráciában a politikai pártok kudarcok hatására lecserélik a vezetőiket. Bár vannak kivételek, de ha valaki egyszer elveszt egy választást, radikálisan csökken az esélye, hogy pártjának első embere maradjon.

A legtöbb demokráciában a váltógazdaság valamilyen formája létezik: a nagyobb bal- vagy jobboldali párt előbb-utóbb kormányzati szerepbe kerül, vezetője előbb-utóbb kormányfő lesz, s ez vélhetően akkor is így lenne, ha vezetőjét nem váltanák le. Amikor Orbán Viktor a 2002-es választás után nem lépett hátrább, mi amellett érveltünk, hogy nélküle a Fidesznek nagyobb esélye lett volna a 2006-os győzelemre. 2010-ben lehet, hogy ismét versenyhátrányt jelent majd, de ha a Fidesz megőrzi előnyét, akkor a politikus valószínűleg ismét miniszterelnök lesz.

Gyurcsány hatalomban maradása azt jelezheti, hogy a magyar demokráciában a túlélő kormányfői - és pártvezéri - szerep válhat gyakorlattá. Orbánnak feltehetően nyolc évet kell ellenzékben eltöltenie, de komoly esélye van arra, hogy visszatérjen. Feltehetően Gyurcsány is valami hasonlóban gondolkozik.

Bár a magyar pártrendszer még kevésbé fagyott be, mint a legtöbb nyugat-európai, az azért nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy ha az MSZP 2010-ben veszít is, előbb-utóbb minden bizonnyal újra miniszterelnököt ad majd Magyarországnak. Ha Gyurcsány képes megőrizni vezető szerepét pártjában, esélye lehet, hogy egyszer ismét miniszterelnök legyen.

Az MSZP-ben mindez nehezebb lehet, mint a Fideszben. Ahogyan MSZP volt és lesz Gyurcsány nélkül is, a Fidesz egyelőre nem volt Orbán nélkül. A szocialisták körében eddig maximálisan a nyugati gyakorlat érvényesült: a bukást mindig a pártvezető váltása követte.

Az is tény ugyanakkor, hogy Gyurcsány már most a rendszerváltás után a leghosszabb ideje hivatalban lévő magyar miniszterelnök. Ha célja az, hogy hosszú távon át az MSZP első embere maradjon, könnyebben sikerülhet neki, mint elődeinek.

*** www.nemzetihirhalo.hu *************
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 39 
2009.02 2009. Március 2009.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1147 db bejegyzés
e év: 7232 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 188
  • e Hét: 10455
  • e Hónap: 21566
  • e Év: 175062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.