Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Szupertitkos Izrael
  2009-04-14 12:12:08, kedd
 
 


Észak-Magyarország 1992. január 18.

J. Derogy-H. Carmel: Szupertitkos Izrael

A damaszkuszi 33 60 68-as nem válaszol (9)

Az lzraeli titkosszolgálatok 1988 áprilisának végén, az Ataribus elkapása után úgy vélekednek, hogy Abu Dzsihad új merényleteket készít elő, ezúttal a Cáhál magasabb beosztású tiszjei ellen. Ammon Sahak tábornok, az Aman (a katonai elhárítás) vezetője április 10-én kijelenti a hadsereg hetilapjának, hogy ezentúl "minden terroristavezető olyan célpont, amelyet likvidálni kell". Abu Dzsihad ezena napon a líbiai fővárosban tartózkodik, ahol más terrorista mozgalmak operatív vezetői tanácskoznak. Úgy távozik Tripoliból, hogy a zsebében van a 25 millió dollárra szóló csekk, amelyet Kadhafi ajánlott fel az intifáda támogatására. A tanácskozásnak az volt az egyik célja, hogy megtervezzenek egy látványos akciót a szöuli olimpiai játékokra. (A dél-koreai rendőrség augusztus elején le is tartóztatott vagy fél tucat palesztint, aki az Új Fekete Szeptember nevű szervezet tagja volt.)

A nemzetközi sajtó mindenképpen úgy vélekedik, hogy az izraeli hatóságok már megtervezték és beprogramozták Abu Dzsihad kivégzését. A Moszad, legalábbis a The Washington Post jeruzsálemi tudósítója szerint háromszor is felhatalmazást kér a PFSZ katonai vezetőjének a kivégzésére, de a kormány ezt mindannyiszor elutasította. Az autóbusz elleni támadással és Saron mennydörgő átkozódásával azonban túlcsordult az infiláda által megtöltött kupa. Március 8-án összeült a tíz miniszterből álló szűk körű kabinet, hogy megvitassa a kérdést. Simon Peresz külügyminiszter, Jichák Nawon közoktatási miniszter és Ezer Weizmann tárca nélküli miniszter mg mindig ellenkezik. A többiek zöld fényt adnak a Cáhálnk az akció végrehajtásához. A már említett amerikai napilap tudósítója szerint szerdán, április 31-én sor kerül a szűk körű kabinet második, harminc percig tartó ülésére. Már csak Weizmann ellenzi a tervet, Peresz tartózkodik, Navon távollétével tűntet. Rabin (védelem) és Hájim Bar Lév (rendőrség), nemzeti egységkormány két másik munkapárti minisztere mellette foglal állást. Arról van szó, hogy helyreállítsák a hadereg morálját, kudacra kárhoztassák az intifádát és megmutassák, hogy egyetlen terrorista vezér em tudja elkerülni a megtorlást.

A The Washington Post értesülése szerint az akció tervezését és végrehajtását a Cáhál vezérkarának egy különleges egységére bízzák, a Moszad, a szárazföldi hadsereg, a haditengerészet és a légierő közreműködésével. Egy vegyes kommandó gyakorlatozik azon a maketten, amelyet Abu Dzsihad sidi-bu-szaidi (a Tunisz közelében lévő sziklás hegyfok, amelyről dicshimnuszt zengett) villájának fényképei, valamint azon légifelvételek alapján építettek fel, amelyek 1985. október 1-jén, a PFSZ főhadiszállása ellen intézett légitámadás alkalmával készültek.

A terepet a Moszad három ügynöke készítette elő: tökéletesen beszéltek arabul, libanoni útleveleik voltak, a helszínen béreltek két minibuszt és egy turistaautót, amely a tengerpart egyik elhagyatott és elszigetelt szakaszán várja a légpárnás csónakokon érkező kommandó partraszállását. Ezt az intervenciós erőt egy rakétavető naszád szállította, amely menet közben kapta meg a támadási parancsot. A kommandó harminc-negyven, a tunéziai nemzeti gárda egyenruhájába bújtatott tagja állandó rádiókapcsolatban állt azzal a repülő vezérkarral, amely egy az amerikai AWACS-féle radar-repülőgépekhez hasonló elektronikus berendezésekkel ellátott Boeing 707-es gép fedélzetén tartózkodik.

Ez a 4X977 jelzésű katonai repülőgép, amelyet szombaton, április 16-án, hajnal 1 óra 44 perckor észlelnek, mintegy 55 kilométerre Tunézia légterétől, Szicilia mentén körben mozog a "21-es kék" jelzésű légifolyosón. Kettős feladata is van: egyrészt zavarja a szidi-buszaidi telefonbeszélgetéseket, s ily módon elvágja a községet a világ többi részétől: másrészt koordinálja a villát elfoglaló kommandó mozgását, s úgynevezett "4X polgári kód" révén érintkezik vele. A gép fedélzetén van a The Washington Post szerint Sahak tábornok, az Aman főnöke, Jehúd Barak tábornok, a Cáhál helyettes vezérkari főnöke és Avi Bin-Nun tábornok, a légierő irányítója.

A támadók rávetik magukat a három testőrre , a hangtompítós fegyvereikkel örökre elnémítják őket. Négyen rajta ülnek Abu Dzsihadon, aki kirohan az irodájából, a felesége szerint revolver van a kezében. A támadók egymás után beléeresztik géppisztolyaik tárát, a fejétől a lábáig hevenöt golyó fúródik a testébe, ugyanakkor ügyelnek arra ,hogy megkíméljék a feleségét és gyermekeit: a szolgáló elmondja majd, hogy a kommandó egyik tagja lefilmezte az egész akciót.

A támadás csak néhány percig tartott. A támadók a tengeren távoznak, úgy, ahogyan jöttek, senki sem jelez riadót, mert már egy órája elvágták a telefonvezetékeket. A két minibuszt és a három állibanoni autóját később találják meg a tengerparton, Tunisztól északra.

A PFSZ katonai vezetője kiégzésének ez a rekonstrukciója nagyon is hasonlít ahhoz az Ifjúság Forrása elnevezésű akcióhoz, amelyet a Moszad és a Cáhál tizenöt esztendővel korábban hajtott végre a Feteke Szeptember három vezetője ellen, aki szerepelt a "Müncheni Bosszú" által körözött személyek listáján. Az amerikai NBC televíziós társaság azt állítja, hogy mindkét akcióban részt vett egy nő is. 1973. április 9-én öt európai üzletember és egy bájos belga titkárnő, aki külön-külön érkezett a bejrúti repülőtérre, öt bérelt autót vezetett a Ramlet el-Beida tengerparti sétányra, amelynek lábánál légpárnár bárkákról partraszállt békaemberek, ejtőernyősök és tengerészgyalogosok két vegyes alakulata amely két aknavető naszáddal érkezett Izraelből. Mindannyian civil ruhában voltak, de kézigránátokkal,géppisztolyokkal felszerelve és három csoportra oszlottak, hogy kivégezzék Abu Juszefet, Kemal Advent és Kamal Nasszert a lakásukon lepjék meg őket -, és egyidejűleg a levegőbe röpítsék a Fekete Szeptember arzenálját és a Népi Demokratikus Frontnak, a PFSZ balos tagszervezetének főhadiszállását. Helikopterek védelmében távoztak a helyszínről. A nemzetközi sajtó szempontjából azonban az volt a legmegdöbbentőbb hasonlatosság a két akcióban, amelyet tizenöt esztendő választott el egymástól, hogy a bejrúti már Jehúd Barak irányította, akiből időközben helyettes vezérkari főnök lett és Amnon Sahak, aki azóta a katonai hírszerzés élére került. És mellettük volt Preszler ezredes is, aki 1988 áprilisában a miniszterelnök mellé rendelt tanácsadó volt az antiterrorista harc kérdésében.
Az Abu Dzsihad kivégzését követő napon, miközben a méltatlankodó arab sajtó felveti annak lehetőségét, hogy egy izraeli vakond furakodott be a PFSZ legfelső vezetőségébe, George Shultz amerikai külügyminiszter éles hangol elítéli ezt a gyilkosságot, amely "árt a békés rendezést kereső törekvéseknek" és Tunézia szuverenitásának durva megsértése, Shultz törli tervezett közel-keleti útját, amelynek során újra felvetette volna azt a tervét, hogy hívjanak össze egy nemzetközi konferenciát.

Az Egyesült Államok külpolitikának irányítója, aki ily módon távol tartotta magát egy kalózakciótól, amelyet Izraelnek tulajdonított, a jelek szerint megfeledkezett arról, hogy országa három évvel korábban mily aktívan működött közre annak a repülgépnek az eltérítésében, amelyen Arafat egyik vezető munkatársa próbált kereket oldani, az az Abu Abbász, aki parancsot adott az Achille Lauro utasszállító hajó megtámadására. Ez az izraeli-amerikai együttműködés, amely kivételesnek számított, a közel-keleti terrorizmus elleni háború krónikájában csak előjátéka volt annak a még szorosabb együttműködésnek az iráni fegyverszállítások kapcsán - ez az ügy Trangete néven vonult be a történelembe -, s olyan botrányt robbantott ki, amely kis híján igen sokba került az Egyesült Államok legnépszerűbb elnökének.
 
 
0 komment , kategória:  Kelet örökségek  
Az eltévedt hercegről
  2009-04-14 11:19:18, kedd
 
 

Egri FAOSZ Új Arc 1993.

Kovács Barbara: Szellemdráma az eltévedt hercegről, avagy leányálmok az Írói Népfőiskola táborában

Szereplők:
Herceg
Lány
Lányok (statiszták)


Éjszaka. A női hálóban csend van. Majd nyílik az ajtó és belép egy férfi. Felgyújtja a villanyt. Rémült arcok. A férfi elindul Csalán Csilla ágya felé. Az ágyhoz lép és megcsókolja a lányt. A lány visít.)
Herceg: Ó, drága Csipke Rózsikám, de jó, hogy végre rádtaláltam. Már 1111 éve, 11 napja, 11 órája és 1 perce kereslek.
Lány: Ki ez a hibbant pasas lányok?
Herceg: Én vagyok a te herceged, aki eljött, hogy felébresszen hosszú álmodból.
Lány: Ez a pasas teljesen dili. Miféle hercegről beszél?
Herceg: Nem baj kedvesem, még biztosan álmos vagy. Várj, felébresztelek! (Felveszi az éjjeliszekrényen lévő poharat és rönti tartalmát a lányra. Az visít.)
Lány: Elég, haver, most már mondd meg, mit akarsz!
Herceg: Csipke Rózsikám! Hát nem ismersz meg? Fáj még a kis ujjacskád, amit megszúrt az orsó? Mutasd!
(Felemeli a lány ujját, amin egy szúrás látszik. Megcsókolja a pontot.)
Lány. Nézzétek lányok, ez a pasas tud a vérvételem helyéről. Ki maga?
Herceg: Hányszor mondjam még, a herceg vagyok.
Lány: Herceg. Herceg...?!
Á, tudom már. Maga az a Herceg, aki párttitkár volt Reketyakeresztesen. Mi újság, Herceg Úr?
Herceg: Csipke Rózsika mi van veled? Úgy megváltoztál. Idegen szavakat használsz, csúnya vagy és a szádban is villog az a furcsa valami.
Lány: Ja erre gondolsz? (fogsorára mutat( Ez csak a fogszabályzóm. Tök jó Protekcióra csinálták, alig kellett rá várnom. Neked is kell? Szólhatok a dokinak, aki az enyémet is csinálta.
Herceg: Doki, fogszabályzó...?! Andersen Mester teljesen másképp mesélt rólad. Azt mondta szép és bájos vagy. Azt mondta, csak meg kell csókolnom téged és máris az enyém leszel testileg, lelkileg.
Lány: Nem ismerem a fazont. Biztos valamelyik zűrös bulin futottam össze vele. De te tetszel nekem, úgyhogy részemről O.K. a dolog.
Herceg: A palotád is egészen más, mint amilyennek Andersen mester elmondta.
Lány: Ezt az ócska lyukat nevezed te palotának. Ez csak egy lerobbant faház, ami penészszagú, büdös és hideg, mint egy kripta!
Herceg: Kripta? Hát ez nem Rózsa Hercegség? És maga nem Csipke Rózsika, akit nekem a csókommal életre kell keltenem?
Lány: Nem kérem. Ez a Rekettyekresztesi cserkésztábor, én pedig Csalán Csilla vagyok, a táborvezető.
Herceg: Hát ez szörnyű. Már megint eltévedtem. Pedig esküszöm, hogy erre mutatott a jelzés az erdőben.
Sajnálom hölgyem, bocsásson meg. Nem értem, mi történt velem. Ezt a mesét már egy hete próbálom befejezni, de folyton eltévedek. Eddig már pontosan 77 nőt csókoltam végig, de egyik sem volt Csipke Rózsika. Közben összeszedtem valamilyen szájfertőzést.
Lány: Jé, lányok, ez egy valódi eltévedt herceg. Segítsünk neki, igazítsuk útba! (Elővesz egy mesekönyvet. Sokáig böngészi.)
Lány: Tudom már merre induljon! Manjen ki a tábori kapun. Majd egyenesen a sárga úton, tudja, amerre Óz birodalma van. Az első útkereszteződésnél jobbra. Onnan már látni fogja a rózsabokrokat.
Herceg: Hálásan köszönöm.
Lány: Ha siet, még eléri az utolsó buszt! NA sok szerencsét Hercegecském!
 
 
0 komment , kategória:  Kelet örökségek  
A tömeggyilkos író
  2009-04-14 11:02:34, kedd
 
 

avagy példa rá: hogyan legyünk világhírűek

Egri FAOSZ Új Arc 1993.


Nyikolaj Gyumaglajev 1979. januárjában bulit szervezett két barátjával és egy lánnyal. A buli kellős közepén eltűnt az ifjú hölggyel a szomszéd szobában. Amikor megjelent a két cimbora majdnem hanyatt esett a rémülettől. Gyumaglajev ugyanis baráti mosollyal magasra emelte két kezével a lány még vértől csepegő fejét. S ez az eset csak egy volt életében a sok közül.

Ki tudja ,mi lakik az emberi lelkek mélyén? Nem lehetett tudni Ausztria kedvencének Jack Unterwager esetében sem. Hittek neki sőt sokan kedvelték és csak jót tételeztek fel róla. Pedig az élete eléggé alulról indult. Ayja prostituált volt, apját talán életében nem látta, úgyhogy nem volt ideális gyermekkora. Alig néhány osztályt járt ki, ideje jó részét az utcán töltötte és elkövetett néhány szabálytalanságot. Állítólag 25 éves koráig több mint egy tucat felderített ügye volt, legalábbis 12 alkalommal marasztalták el a bíróságon.
De ezután egy nagyobb ügy következett. Egyszerűen megfojtott egy 18 éves prostituáltat. Az ítélet: életfogytiglani börtön.

Jack Unterweger nem adta fel. Bár kevés esélye volt a szabadulásra, ő mégis megpróbálta. Írni kezdett. Gyors egymás után három könyve jelent meg az alvilágról, a börtönéletről, az ő keserű sorsáról. A realista stílusban megírt könyvei hatalmas sikert arattak, hamasosan a szenzációkra éhes olvasók kedvence lett az egész világon.

Az olvasók szemében tiszta ember lett, alaposan elértékelődött a személyisége. Mindennek egyenes következményeként mozgalom indult meg szabadon bocsájtása érdekében 1990-ben végre megnyíltak előtte a börtön kapui.

S miután könyvének szerzői díjából jelentős pénzösszeg állott rendelkezésére, házat, kocsit vásárolt és nagyvilági életet kezdett élni.

Ám ekkor újból árnyék vetődött rá. Ugyanis szabadulása után röviddel, Ausztria területén utcalányokat fojtottak meg, egyiket a másik után. Első áldozata Brunhilde, akit egy erdőben találtak meg. Elfriedet saját autójában fojtották meg. A 31 éves Elfriede Hammererr meztelen holttestét 1990. decemberében találták meg a voralbergi Lustenau közelében a sűrű fák között. 1991 áprilisában saját harisnyanadrágjukkal fojtották meg a 25 éves Sabine Motzit és a 24 éves Silvia Zaglert, a Bécs környéki erdőkben. A 32 éves Regina Prem eltűnését is az ő számlájára írják. Utána a 25 éves bécsi prosti Sabine Sladke következett. 1992-ben a vád ellene már tizenegyrendbeli gyilkosság. De e példátlan gyilkosság-sorozatnak még nincs vége. A végeredmény még várat magára. S vajon Ausztria kedvencének a könyveit az ítélet után leseprik-e az olvasók könyvespolcaikról? Majd meglátjuk.

a.l.
 
 
0 komment , kategória:  Kelet örökségek  
A jóság rémuralma
  2009-04-14 08:10:17, kedd
 
 

Hétszínvilág Észak-Magyarország 1992.


Mircea Dinescu: A jóság rémuralma

Indulattal nézek mindent
a rosszabbik szögből.
Azt hiszem, isteneket
lök mindjárt asztalunkhoz
a sör dagálya, kik luxus-
kerékpárjukon pokolra mennek,
míg mi igen-nemlétünkről
pletykálkodunk éppen.

Valóság, hogy a parthoz megyek,
hol a víz helyén falragasz
hirdeti: betiltották a tengert.
A műúton gépkocsit kerget
egy vad darázscsapat
és a hajdan máglyára hurcoltak
rőzsét cipelnek folyton,
hát egyebet nem kérdezhetek
tőled, mint: hogy van a család,
hogyan virágzik a rákod és
szabadságodat mivel kezeled
épelméjű egyetlen barátom,
kit küszöbre tett tejesüveg
sarkall a reménykedésre,
s féltéglaként harapott ki
omló épületből székesegyház,
te hivatalnok, vasutas, tűzköves,
villámjáratok vátesze, ki lázadsz
villanyórák leolvasója ellen
s nem hiszed, hogy a köztereken
kitalálja magának óceánját a bálna
és nem tudod: rendőrt vagy
mentőt hívj, mikor torkodból
szédítőn magasra tőr
boldogság vagy a vér sugara.

Juhász József fordítása
 
 
0 komment , kategória:  Kelet örökségek  
Kis fehér kutyám és én
  2009-04-14 08:03:26, kedd
 
  Hétszínvilág Észak-Magyarország 1992.

Silja Walter: Kis fehér kutyám és én

Kis fehér kutyám jön velem,
s minden ajtón átmegyünk.
Keresünk téged, engemet,
könnyezve, fázva - s nem lelünk.

Körök a tavon: eső zuhog
és őrült forgásából
gyűrűk futnak: s már nem tudom,
kis kutyámmal hol járok?

Te nagy vagy. A világ széles.
S hová futnak az utak?
Ömlik, szakad egyvégtében,
s kutyám olykor felugat.

Nem talállak téged, s magam:
mindezt te tetted velem.
Kutyám búsan néz, s arcomat
csöpp orrára préselem.

Kohut Katalin fordítása

Ui.: A miskolc-tatárdombi irígységgel, mint rossz tulajdonsággal, Fábryval állították be a médiával a kis fehér kutyát az Észak írásainak ismétlésekor.Kis fehér kutyája a TAROT-ként nyilvánvalóvá vált egykori százféle népből álló népcsoportok közül a Világ bolondjának volt, aki gondtalanul ment a szakadék felé nem törődve semmivel, háta mögött a kis fehér kutyával. A TAROT-ot kiadták két könyvben is a kilencvenes években: Szepes Mária Divinációjában művészeknek, írásjógával ellátva azzal, hogy írjanak a kártya szimbólumokról, Rudolf Steiner neve alatt Szefirot fájaként, egykori történelemből Dóri és Jóni égigérő fájaként, melynek nem nőtt újra ága.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Mindig csak egyszer
  2009-04-14 07:59:35, kedd
 
 


Hétszínvilág Észak-Magyarország 1992.

Vesna Krmpotic: Mindig csak egyszer

Madár voltál mindig: de egyetlen egyszer
gyerek volt a madár - aztán soha többet.
Öröklét-fényedben egyszer tündököltem:
ág voltam s rám szálltál - hogy majd tovarebbenj.

Azóta ág vagyok, ringó és remegő.
Téged az időtlen ősi vágy vonzott már,
hogy az lehess újra, mi örökkön voltál:
madár, számtalan sok ágra emlékező.

Egyszer adatott csak, hogy számtalan legyek:
mikor elröppenni kitártad a szárnyad -
minden gally s ág akkor fel, az égre lázadt
és az erdő azt sem tudta, hogy létezett.

Washington, 1976. ugusztus 21.

Cseh Károly fordítása
 
 
0 komment , kategória:  Kelet örökségek  
Törő István: Korsóid kiürültek
  2009-04-14 07:54:32, kedd
 
 

Látókör Észak-Magyarország 1991.


Szél zörgeti a bábakalácsot,
új év jön, imbolygó, bozontos
gyertyafények tündöklik be útját.
Istennek tetsző korsóid kiürültek,
csak az emberé van még megtöltögetve
és mennyi érzelem lapul benne;
üzensz a karácsonyi madárral,
híreszteled az áldott beiglik ízét,
s neked potyogtatja az ég
a sápadt fagyöngyöket,
a szeretők sóhaját, ahogy égnek benned
el a lelkedig - nyerít a télalkony,
mint a madársírás a kopjafákon
messze repül, s minden hideget
lehel e szigorú számadásban;
minden új lesz, minden csak
születő, a hó, az álomi jászol,
legendák a kincsről, s a rózsafákról:
most is megjöttek a napkeleti bölcsek -
istennek tetsző korsóid kiürültek,
helyébe gyűl a kárhozat, akik
ma nótára kényszerülnek, hamisan
énekelnek, arcukra tűz
a közelgő ünnep fénye,
s mesére adják fejüket,
végtelen, üres, hosszú mesére.
 
 
0 komment , kategória:  Kelet örökségek  
Mai harmoniakártyáim
  2009-04-14 05:39:58, kedd
 
 
1./ A mai napodat Átlényegülés hatja át

Tej - Első táplálékunk a tej. A kártya édesanyánk kebelének biztonságát idézi. Azt mutatja, hogy most nem érzed magad biztonságban, védelmet, támogatást keresel. A tej energiája segíthet megtalálni az elveszett biztonságot, így ha szereted a tejet, akkor ne habozz felhajtani egy pohárral!


2./ A mai napodat Realitás hatja át

Édesség. A kielégítetlen érzelmi szükségletek jelképe. Aki édességre vágyódik, annak kevés életében jó, a szeretet. Az apró cukorkák a sok helyről áradó szeretetet, vagy a szeretet is jelképezhetik, ám hogy ez elér-e hozzánk, az rajtunk múlik. A túlzott vágyak, a túlzott érzelmi kötődés jele is lehet.




 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2009.03 2009. április 2009.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 240 db bejegyzés
e év: 1940 db bejegyzés
Összes: 7244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 550
  • e Hét: 2437
  • e Hónap: 4796
  • e Év: 57062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.