Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
Végleg befellegzett az amerika
  2009-04-19 23:01:44, vasárnap
 
 
Végleg befellegzett az amerikai álomnak


Kertvárosi nyomornegyedek a jövő Amerikájában?

TPJJ, v, 2009/04/19 - 13:19


http://szentkoronaradio.com/kulfold/2009_04_19_vegleg-befellegzett-az-amerikai-al omnak

Az amerikai lakosság több mint fele készülhet a legrosszabbra. Elismert geológusok és energiaipari szakemberek azt állítják, hogy a korlátlan fosszilis energiaforrásokra épülő amerikai kertvárosokból hamarosan nyomornegyedek válhatnak.
A közelgő energiaválság miatt ugyanis nem fenntartható a végtelen autópályákra és az olcsó üzemanyagra alapozott életvitel.

Tökéletes, frissen nyírt gyep, nagy, könnyűszerkezetes ház garázzsal, mindent behálózó autópálya-rendszer, mindez távol a városi zajtól és nyüzsgéstől - ez az amerikai álom receptje. A második világháború után felpörgött az amerikai gazdaság, az autóipari bumm következtében megindult a tömeges kiköltözés a nagyvárosokból, elkezdődtek a hatalmas autópálya-beruházások, a tömegközlekedést pedig leépítették. Az eredmény: 60 év elteltével az amerikaiak több mint fele külvárosokban él.

A vidéki életmód ígérete azonban csalóka. A kertvárosokkal ugyanis az erőforrások valaha látott legnagyobb elpazarlása vette kezdetét. A külvárosi amerikaiak 50-100 mérföldet is elautózhatnak naponta a munkahelyükre, iskolába, bevásárlóközpontba és a gyorsétterembe. A tömegközlekedés kiépítése ugyanis a rendkívül alacsony népsűrűségű lakónegyedekben nem volt gazdaságos.
Az amerikai álom

Egy átlagos atlantai például 66 mérföldet utazik egy nap a munkahelyére és vissza. A National Public Radio szerint, ha összeadnánk az atlantaiak összes egy napi autóhasználatát, legyen az egy bevásárlás vagy egy ismerős meglátogatása, nagyobb távolságot kapnánk, mint amely a Föld és a Nap között van. Így felmerül a kérdés: vajon mindig lesz elegendő, olcsó üzemanyag az amerikai külvárosi életmód fenntartásához?

1956-ban Dr. M. King Hubbert, a Shell egykori geológusa az Amerikai Kőolajintézetnek írt tanulmányában azt állította, hogy az Egyesült Államok kőolajkitermelése 1965 és 1970 között tetőzni fog. Az elmélet azonnal nevetség tárgyává tette Hubbertet, és meglepő módon a technokrata tudós azután sem tett szert széleskörű elismertségre, hogy 1971-ben az amerikai kitermelés valóban tetőzött.

A geológus azonban nem csupán az amerikai olajcsúcsot jósolta meg előre, hanem az egész világ kitermelésének tetőzését is. Az azóta egyre szélesebb körben elismert elmélet, az úgynevezett Hubbert-csúcs szerint a világ olajkitermelése 2010-körül tetőzik majd. Ez azt jelenti, hogy a világ olajkitermelői egyre kevesebbet tudnak felszínre hozni a fekete aranyból, a kereslet viszont - nagyrészt az indiai és a kínai gazdaság fejlődése miatt - továbbra is rohamosan növekedni fog. Az így keletkezett hiány pedig azt eredményezi, hogy az üzemanyag ára az egekbe szökik, viszont a 70-es évek olajválságával ellentétben nem az OPEC akaratán múlik majd, hogy helyreálljon a világgazdaság.

Hazai kilátások
Az energiaválság nem csupán a hírhedten energiaigényes amerikai életformát veszélyezteti. Európa és Magyarország függősége az energiaimporttól hasonlóan súlyos problémát okozhat a közeljövőben. Az orosz gázkitermelés ugyanis egy tekintélyes, az olaj- és gázválságot tanulmányozó svéd szervezet szerint már 2015-ben tetőzhet. Ezt alátámasztja Matthew R. Simmons véleménye is, amely szerint a 2009-es orosz-ukrán gázvita mögött valójában az állt, hogy a rendkívül hideg tél során Putyin miniszterelnök a gázkészleteket inkább ,,otthoni felhasználásra" tartalékolta.
Emlékeztetőül: a jelenlegi hitelválság beköszönte előtt, a 2003-as 30 dollár/hordóról 2008 júliusára rekord magasságba, 147 dollár/hordóra emelkedett az olaj ára. A kínai és indiai keresletnek tulajdonított olajár-robbanást a gazdasági visszaesés ugyan lecsillapította, de ez nem tart örökké. A kínai és az indiai emberek ugyanis alig várják hogy megszerezzék életük első autóját. Nem meglepő, hogy az igényeknek eleget téve Indiában nemrég piacra dobták a világ legolcsóbb autóját a Tata Nanot.

Mit jelent ez az átlagos kertvárosi amerikai számára? A 70-es évek olajválsága idején, mikor megnégyszereződött az olaj ára, a kormány kénytelen volt válságintézkedéseket hozni. Az autópályákon 88km/h-ás sebességlimitet vezettek be, így az emberek kisebb autókat vásároltak, előkészítették a jegyrendszer bevezetését, a megújuló energiaforrásokra áttérőknek pedig adókedvezményeket adtak. Nixon elnök elrendelte, hogy hozzanak létre egy stratégiai olajtartalékot arra az esetre, ha a hadsereg beavatkozására lenne szükség a kialakuló káosz kezelésére. Ez azonban nem következett be, hiszen az OPEC feloldotta az embargót. De mi történik, ha a válság nem múlik el?
Egy soha nem használt gázolaj-kupon az 1973-as olajválság Amerikájából.

A megoldást az elektromos autók jelenthetik, hiszen ezeket a járműveket akár a háztetőn elhelyezett napelemekkel is fel lehet tölteni. Ráadásul a technológia akadályaival is egyre eredményesebben birkóznak meg a mérnökök, egyes új fejlesztések azt ígérik, hogy egy 10 perces töltéssel akár 300 kilométert is autózhatunk majd. Az innováció eredményeire azonban árnyékot vet a hagyományos gépjárművek és teherautók hatalmas száma. Amerikában ugyanis 2008-ban több mint 250 millió gépjármű szelte az autópályákat. Ilyen mértékű járműcserét pedig a legrobosztusabb ösztönzőcsomaggal sem lehet elérni. De még ha sikerülne is, milyen hatással lenne ez az áramellátásra?

2003 augusztus 14-én a világtörténelem egyik legnagyobb áramkimaradásával nézett szembe az Egyesült Államok és Kanada. Az Ottawától New Yorkon át Detroitig terjedő, 24 ezer négyzetkilométeres területet lefedő áramszünet 50 millió embert hagyott elektromosság nélkül. Egyes városokban leállt a vízszolgáltatás, a mobiltelefon hálózatok túlterhelődtek, 22 atomerőmű és 100 erőmű működése szünetelt, emberek százai kényszerültek az utcán tölteni az éjszakát.

Az eset betekintést engedett abba a világba, ahol a központosított áramtermelés felmondja a szolgálatot és a modern életforma összeomlik. Az áramkimaradást ugyanis az okozta, hogy a rendkívüli hőségben az emberek épp csúcsidőben kapcsolták be tömegesen a légkondicionáló berendezéseket, amikor az ipari, a kereskedelmi és a magánfogyasztók egyszerre terhelik az elektromos hálózatot. A 31 fokos melegben ezért az áramellátási rendszer kihasználtsága megközelítette a 100 százalékot, amely a hálózat összeomlásához vezetett. Ha a légkondicionálók ekkora galibát okoztak, mit tenne 250 millió elektromos autó?
Toronto éjszakai látképe az áramkimaradás előtt és után.

Az átlagosan 50 éves amerikai energiahálózat tehát alapos ráncfelvarrásra szorul. A feladat óriási, 100 milliárd dolláros nagyságrendű beruházást igényelne, azonban ez még korántsem oldaná meg a problémát. Matthew R. Simmons, a világ egyik legtekintélyesebb energiaipari befektetési bankára szerint ugyanis azzal, hogy az Egyesült Államok elkötelezte magát a földgáz alapú áramtermelés fejlesztésére, az ország zsákutcába szorult. Amerika földgázkitermelése ugyanis 1973-ban tetőzött, és egy, a Hubbert-modellt felhasználó tanulmány szerint a globális csúcs már 2019-ben bekövetkezhet.

Igaz, hogy az amerikai áramtermelés csaknem 50 százaléka szénerőművekből származik, ezek azonban köztudottan a legszennyezőbbek, így a szén aligha járható út. De még ha - jobb híján - az amerikai vezetés a szén-alapú energiatermelés felé is fordulna, az sem nyújtana végleges menedéket, hiszen az amerikai és a globális szénkitermelés várhatóan 2030-körül tetőzik majd. Nem beszélve arról, hogy a fosszilis energiaforrás által enyhített energiaválságot, a szennyezés miatt még súlyosabb klímaváltozás követné.

A kiutat a decentralizált megújuló energia-felhasználás jelentheti, azonban még kérdéses, hogy Obama ,,zöld forradalma" megmarad-e ambiciózus kezdeményezésnek, vagy valódi változást hoz az amerikaiak hozzáállásában. Amerika és a világ sorsa ugyanis azon dől el, hogy sikeresen tudja-e kezelni az energiaválság és a klímaváltozás problémáját.

(Kitekintő)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kik lesznek a megszorítások ny
  2009-04-19 22:49:17, vasárnap
 
  Kik lesznek a megszorítások nyertesei?

Vasárnap, 2009. április 19. 16:16 - Frissítve: Vasárnap, 2009. április 19. 17:22


Zoom
http://www.zoom.hu/belfold/kik-lesznek-a-megszoritasok-nyertesei-45474.html



A vártnál jóval nagyobb gazdasági visszaesés lesz, mindenkinek fájó megszorítások következnek, de lényegében az ország nyer a tervezett intézkedéssel - nagyjából ez derült ki, amikor részletesen ismertette válságkezelő elképzeléseit Bajnai Gordon. A kormányfő mindenkitől lemondást kért, reményt kínált cserébe.
Lényegében a már ismertté vált megszorításokat tartalmazza a kormány válságkezelő programja, amelyet vasárnap ismertetett a miniszterelnök. Bajnai Gordon - aki terveit a cselekvés, a kilábalás és a növekedés programjának nevezte - azt mondta: az intézkedések mindenkitől lemondást, szolidaritást kérnek, de csak így állhat talpra az ország.
MTI / Beliczay László

Lesz is honnan felemelkedni, a kormányfő ugyanis elismerte, hogy az eddig tervezett 3-3,5 százalékosnál jóval nagyobb 5,5-6 százalék lehet a gazdasági visszaesés. A helyzet jövőre sem javul, bár ha a program sikerrel jár, akkor megúszható lesz a további recesszió, 2012-2014 körül pedig már esély nyílhat arra is, hogy évente 4 százalékkal bővüljön a GDP.

A válságkezelő program a már korábban bejelentett megszorításokkal együtt összesen 1300 milliárd forintos állami kiadáscsökkentést tartalmaz. Az idén 400, jövőre pedig további 900 milliárdot vonnának el.

A részletes terveket ismertetve Bajnai elmondta: a közszférában befagyasztják a béreket (bár némi mozgástér marad a differenciálásra), megvonják az idei 13. havi illetmény még fennmaradó részét, sőt jövőre teljesen eltörlik a juttatást.

Szintén jövőre megszűnik a 13. havi nyugdíj, amelynek az idénre jutó részét - hasonlóan a közszféra külön illetményéhez - már nem fizetik ki. Emelkedik a nyugdíjkorhatár is: 2012-től fokozatosan a jelenlegi 62-ről 65 évre tolnák a korlátot, bár a eleinte különbséget tesznek majd a nők és a férfiak között.

Az idénre tervezett nyugdíjkorrekciót a jövő évre halasztva ugyan végrehajtják, a 2010-re időzített nagyobb korrigálást bizonytalan ideig elhalasztják. Bajnai szerint Magyarország egyik legnagyobb gondja egyébként, hogy az emberek átlagosan 58 évesen nyugdíjba mennek, így olyan szabályozás létrehozását tervezik, hogy ne érje meg korkedvezménnyel visszavonulni.
MTI / Beliczay László

A kormányfő ismertette a szociális ellátórendszerben tervezett jelentős változásokat is. Ennek célja szavai szerint az, hogy otthon maradás helyett dolgozni érje meg az embereknek, mert az országnak is több adófizető kell. Részben emiatt, illetve a költségvetési egyensúly megteremtése érdekében a táppénz mértéke 70-ről 60 százalékra csökken, a családi pótlékot pedig a válság miatt két évre befagyasztják, a jogosultsági korhatárt 23-ról 20 évre csökkentik.

A gyes és gyed időtartama - nem visszamenőlegesen - háromról két évre csökken, bár a kormányfő ígéretet tett arra is, hogy addig áttekintik a bölcsei és óvodai elhelyezés lehetőségeit, és több férőhelyet hoznak létre a gyermekek napközbeni elhelyezésére.

A kormány júliustól felülvizsgálja a lakástámogatási rendszert is, s a jelenlegi kedvezményeket, mint a forinthitelek állami támogatása, illetve a szocpol felfüggesztik. Ez szintén csak az új igénylésekre vonatkozik majd, miközben Bajnai azt is elmondta, hogy meg szeretnék teremteni annak lehetőségét, hogy a rászorultak igényelhessenek valamilyen támogatást. Erről konkrétumokat nem mondott.

A miniszterelnök állítása szerint a gázárcsökkenés miatt szűkül majd a gázár-támogatás, amely a következő két évben teljesen meg is szűnik. A kabinet emellett felülvizsgálja a közösségi közlekedésben alkalmazott kedvezményeket is.

Kik lesznek a megszorítások nyertesei?
Vasárnap, 2009. április 19. 16:16 - Frissítve: Vasárnap, 2009. április 19. 17:22


Zoom
http://www.zoom.hu/belfold/kik-lesznek-a-megszoritasok-nyertesei-45474.html



A vártnál jóval nagyobb gazdasági visszaesés lesz, mindenkinek fájó megszorítások következnek, de lényegében az ország nyer a tervezett intézkedéssel - nagyjából ez derült ki, amikor részletesen ismertette válságkezelő elképzeléseit Bajnai Gordon. A kormányfő mindenkitől lemondást kért, reményt kínált cserébe.
Lényegében a már ismertté vált megszorításokat tartalmazza a kormány válságkezelő programja, amelyet vasárnap ismertetett a miniszterelnök. Bajnai Gordon - aki terveit a cselekvés, a kilábalás és a növekedés programjának nevezte - azt mondta: az intézkedések mindenkitől lemondást, szolidaritást kérnek, de csak így állhat talpra az ország.



Lesz is honnan felemelkedni, a kormányfő ugyanis elismerte, hogy az eddig tervezett 3-3,5 százalékosnál jóval nagyobb 5,5-6 százalék lehet a gazdasági visszaesés. A helyzet jövőre sem javul, bár ha a program sikerrel jár, akkor megúszható lesz a további recesszió, 2012-2014 körül pedig már esély nyílhat arra is, hogy évente 4 százalékkal bővüljön a GDP.

A válságkezelő program a már korábban bejelentett megszorításokkal együtt összesen 1300 milliárd forintos állami kiadáscsökkentést tartalmaz. Az idén 400, jövőre pedig további 900 milliárdot vonnának el.

A részletes terveket ismertetve Bajnai elmondta: a közszférában befagyasztják a béreket (bár némi mozgástér marad a differenciálásra), megvonják az idei 13. havi illetmény még fennmaradó részét, sőt jövőre teljesen eltörlik a juttatást.

Szintén jövőre megszűnik a 13. havi nyugdíj, amelynek az idénre jutó részét - hasonlóan a közszféra külön illetményéhez - már nem fizetik ki. Emelkedik a nyugdíjkorhatár is: 2012-től fokozatosan a jelenlegi 62-ről 65 évre tolnák a korlátot, bár a eleinte különbséget tesznek majd a nők és a férfiak között.

Az idénre tervezett nyugdíjkorrekciót a jövő évre halasztva ugyan végrehajtják, a 2010-re időzített nagyobb korrigálást bizonytalan ideig elhalasztják. Bajnai szerint Magyarország egyik legnagyobb gondja egyébként, hogy az emberek átlagosan 58 évesen nyugdíjba mennek, így olyan szabályozás létrehozását tervezik, hogy ne érje meg korkedvezménnyel visszavonulni.


A kormányfő ismertette a szociális ellátórendszerben tervezett jelentős változásokat is. Ennek célja szavai szerint az, hogy otthon maradás helyett dolgozni érje meg az embereknek, mert az országnak is több adófizető kell. Részben emiatt, illetve a költségvetési egyensúly megteremtése érdekében a táppénz mértéke 70-ről 60 százalékra csökken, a családi pótlékot pedig a válság miatt két évre befagyasztják, a jogosultsági korhatárt 23-ról 20 évre csökkentik.

A gyes és gyed időtartama - nem visszamenőlegesen - háromról két évre csökken, bár a kormányfő ígéretet tett arra is, hogy addig áttekintik a bölcsei és óvodai elhelyezés lehetőségeit, és több férőhelyet hoznak létre a gyermekek napközbeni elhelyezésére.

A kormány júliustól felülvizsgálja a lakástámogatási rendszert is, s a jelenlegi kedvezményeket, mint a forinthitelek állami támogatása, illetve a szocpol felfüggesztik. Ez szintén csak az új igénylésekre vonatkozik majd, miközben Bajnai azt is elmondta, hogy meg szeretnék teremteni annak lehetőségét, hogy a rászorultak igényelhessenek valamilyen támogatást. Erről konkrétumokat nem mondott.

A miniszterelnök állítása szerint a gázárcsökkenés miatt szűkül majd a gázár-támogatás, amely a következő két évben teljesen meg is szűnik. A kabinet emellett felülvizsgálja a közösségi közlekedésben alkalmazott kedvezményeket is.








Utolsó 16 hozzászólás (összesen 16 darab)

Hozzászólások betöltése
1
Dil-emma
2009. április 19.

16:27


Örülök, hogy megint a köz-rab-szolgák és persze a nyugdíjasok szívják a legnagyobbat. Nem is értem... Költségtérítést akarok! Be kell járnom dolgozni, nekem is koszolódik az ingem, sőt még ennem is kellene néha. Vagy minek enni, az is elveszi az időt a munkától ugye? Röhej.
2
xuxu
2009. április 19.

16:35


Én tudom ki lesz a nyertes! A remény!
3
ferooo1
2009. április 19.

16:41


köztörvényes bűnőző banda ...... .....magyarország nem demokratikus állam ez a csürhe diktatorikusan terrorba tartja a magyar embereket ez már nem politika és messze nem demokrácia ki szavazott erre biróság elé őket ezek félre vezettek tiz millio embert dübörög a gazdaság közben hatalmas vagyont szereztek igazságot rendőrség mit véd mire edküdött maffiát
4
xuxu
2009. április 19.

16:58


Aszongya a BG! Sok mindent tovább viszünk!
Rendben, de ne a mi fejünkre borítsák!
A válság a bűnös; nem ám a ...... ........... ........... ........... .......
Ezután meg az lesz a bűnös, hogy nincs válság?
5
xuxu
2009. április 19.

17:50


A nyertesek: Én, a Gyula és a Tóth Ottó!
6
ojoco
2009. április 19.

18:11


Lenne egy jó megoldás:bankok helyet a népnek osztanám ki a felvet hiteleket,hisz úgyis nekik kell vissza fizetni,növekedne a vásárló erő és hamarabb kijutnánk a válságból.
7
mikulás
2009. április 19.

18:34


A megszorítók lesznek a nyertesek.
8
PuxaRisza
2009. április 19.

18:51


EEEEEEEz egy szemétláda...... ...........
innentöl kezdve mindennap kap egy levelet a meh.hu-ra...... .....
igaz egyenlöre még csak a töketlen szóvivönek a mail cime van megadva de ha már ugyis a net elött ülök megér egy misét...... .............
9
manus
2009. április 19.

19:20


Most én értem hogy megszorítás ...DE ? miért jutott pont most egyszerre eszükbe ezek az dolgok......mi vagyunk a hibásak mert ŐK odafönt szarul kalkuláltak és a mani elgurult ......kit érdekel az autógyár és a bank csődje ???...a család csődje senkit nem érdekel ???......keressék meg kik azok a felelősök akik nem profimódon hajtották végre az országra fölesküdött feladatot / mert én nem vagyok benne a fönök 1 nap után elküldöt volna / .......és végül nem érdekel Gordonka hülyesége sem ez NULLA amit ŐK ott végeznek ...semmi nem munka ez nudli és üres duma !!!!!!
10
miloka
2009. április 19.

19:35


Ilyen lüke címet?
Ráadásul tudjuk rá a választ, úgy össznépileg! A nyertesek a multik!
És azok fizetnek ezért a "szeretetcsomagért" akik nem tehetnek az egész helyzetről"
Üdvözlet Sipánkának és az egész díszes társaságának!
11
kaligula
2009. április 19.

19:38


Tudnám hogy kiknek a mijét kéne megszorítani, és meddig tovább nem volna gond nelük. Az ország csak nyerne vele!!
12
states
2009. április 19.

20:19


Az embernek csak forog a gyomra, a tolvaj milliárdos, már a sokadik, a baloldal ugyanis képtelen előállni más típusú politikai vezetővel, érzi magában azt az erkölcsi erőt, hogy lenyúzza a már amúgy sem lévő bőrt a jónépről. Ide jutottunk a rendszerváltás után 20 évvel. Ezért kár volt rendszert váltani, meg tette volna a régi is. Akkor is tolvajok voltak a pártvezetők, de legalább nem voltak milliárdosok...
13
Garnela
2009. április 19.

20:57


Ez Őrület..( Figyelitek? A szegényektől további lemondást(magyarul ha eddig nem is tudtál mondjuk fűteni, mostmár nem is egyél, a gyógyszer úgyis káros, hátha megdöglesz még a nyugdíj előtt) az gazdagoktól szolidarítást vár((( magyarul csináljanak már úgy legyenek szivesek mintha sajnálnák a pórnépet((azt mondja meg nekem valaki..a tüntetéseken m9iért 10E ember van mikor az ország 70% háborog? Hol vagytok Pestiek???
14
Virág elvtárs s k
2009. április 19.

21:25


A kormányfő mindenkitől lemondást kér...... .....
Mindenki meg tőle kéri a lemondását....
15
senki- bárki -valaki- aki
2009. április 19.

22:01


Óóó, azt a ki.....ott k. életbe már.Kik lesznek a megszorítások nyertesei?Hát azok az emberek akik feladják talán?Mert nincs más választásuk.Ezt akarják elérni?
Voltam olyan hülye és belementem egy kényszervállakozásba egy banknál.Persze annyi bevételem nem volt, hogy tudjam fedezni az összes járulékomat, ezért rátette az APEH a kezét az örökölt lakásom felére.A másik fele a banké, mert hát ugye a vállakozást be kellett indítani valamiből.Most munkanélküli vagyok idestova fél éve, ez havi 37e Ft-ot jelent.A gáz alapdíja cirka 6e Ft, ha használom, ha nem.Nem lesz gázártámogatás, jó, nem fűtök, remélem az alsó szomszédok majd igen.Növelik az áfát,járulékokat, amit ugye vonnak a munkanélküliből is /de hogy miért ez számomra paradoxon, na mindegy/ majd elmegyek legelni.Eddig jártam huszonéves létemre napszámba /közgáz végzettséggel/, de ha nem lesz pénze a parasztnak vetni, hát oda sem kell mennem.
Na, kérdem én: Tőlem mi a jó isten tudsz még elvenni???Min szorítsak még te ro.....dék???
16
Superman
2009. április 19.

22:10


lakás hitel(60e), a kocsira hitel(20e), két kicsi gyerek és egy beteg családtag, akinek havonta 10e a gyógyszer. Rezsi(60e) Ez eddig 150e és még nem adtam enni a gyerekeimnek, nem vettem nekik ruhát, a kocsiba nem tankoltam 1l benzint. A feleségem gyesen van. Össz jövedelem egy 5 fős családnak: 180e...
május1 től, 14 év munkaviszony után felmondtak, munkanélküli leszek.

Ez az én történetem, mélyen tisztelt miniszterelnök úr! Na és az öné??

Tisztelt BG úr, hol kell még megszorítanom?? hol kellene még spórolnom??? miről kellene még lemondanom? Tudom már...az életemről.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ficsor feladata a nagy visszat
  2009-04-19 22:40:33, vasárnap
 
  2009-04-17


Ficsor feladata a nagy visszatérés előkészítése



Ficsor Ádám Gyurcsány embere, be is nyomja Bajnai kabinetjébe. Nem lehet kétséges, hogy a leendő titokminiszter milyen feladatot kapott patrónusától: terhelő adatokat kell gyűjtenie minden szóba jöhető politikusról. Jobboldaliakról, baloldaliakról egyaránt. Gereben Ágnes történész szerint a titkosszolgálatok a Gyurcsány-rendszer legfontosabb prioritásai, és Ficsor vezetésével a nagy visszatérést kell előkészíteniük.

http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=165549
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A 13. havi fizetés története
  2009-04-19 22:38:11, vasárnap
 
  A 13. havi fizetés története





"A 13. havi bérnek semmi köze nincsen a hónapok számához.
A Gergely naptárhoz azonban igen.
Hazánkban a XX. század elején heti fizetést kaptak a dolgozók.
Mivel ez sok adminisztrációval járt a költségek csökkentése végett
nagyszüleink átálltak a havi bérfizetés rendszerére.
Osztásban igen jók voltak, s kiszámolták, hogy 52/4=13.
Majd társadalmi megegyezés született, hogy 12 hónapon keresztül havi
fizetést kapnak, s az elveszett négy hétben megtermelt fizetést 1 hónap
kifizetéseként kapják meg."

Ugye, milyen érdekes?

pl. USA-ban még most is heti fizetés van !!!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lyuk a fenekünkön
  2009-04-19 22:35:50, vasárnap
 
  2009-04-17


Bayer Zsolt:
Lyuk a fenekünkön

http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=165593

2008. december 19-én, 18 óra 9 perckor a következő SMS-t küldtem Szollár Domokos reptéri szóvivőnek: "Amit önök tesznek, elfogadhatatlan, aljas és pitiáner gazemberség. Ezért a világ összes civilizált vagy legalább félig civilizált országában lázadás törne ki. Vagy próbáljon meg a legközelebbi francia, olasz, német vagy angol reptéri sztrájk idején magyar munkavállalókat odaküldeni dolgozni, és nézze meg, mi lesz. Ezt is csak itt lehet megtenni. Undorító. Ez az »EU alkotmányának lábbal tiprásáról« szóló dumája meg cinikus és vérlázító. Nem baj, nem lesz mindig így. Addig is minden jót, Bayer Zsolt."

Szollár Domokost amúgy nem ismerem, életemben nem találkoztam vele, képét csak televízión keresztül láttam, elviselhetetlen cinizmusa, embertelensége, nyilvánvaló és ostoba hazudozása képernyőn keresztül tette számomra elviselhetetlenné. Tehát megszereztem a mobilszámát - nem olyan nehéz az, mégiscsak egy szóvivő, mi pedig mégiscsak egy szerkesztőség vagyunk -, és elküldtem neki ezt az üzenetet. Miért? Csak úgy. Mert muszáj volt. Mert olykor az ember tehetetlen dühében elküld egy-egy üzenetet. S ami tavaly télen a reptéren történt, az valóban túlment minden határon. Hát ezért.

A történethez az is hozzátartozik, hogy amikor a fenti üzenetet elküldtem, Szollár Domokos még nem mondta el ezt a mondatot: "A dolgozók meg örüljenek, hogy lyuk van a fenekükön!"

Ha már elmondta volna, nem lett volna ennyire udvarias, finom és szofisztikált az én üzenetem.

Ami a lényeg: Szollár Domokos mégiscsak elmondta ezt a mondatot, valamikor tavaly télen, a reptéri sztrájk idején, miközben minden létező írott és íratlan szabályt leköpve, magyarul nem is beszélő görög munkavállalókat hoztak a magyarok helyére dolgozni. Szollár Domokos elmondta a fenti mondatot, a nagy nyilvánosság előtt, és szabadon távozott. Ez a tény pedig mindennél jobban és egyértelműbben bizonyítja, hogy velünk, sajnos, nagyjából mindent meg lehet tenni. Mert gondoljunk csak egy pillanatra most a francia melósokra, akik azért nem olyan helyzetben vannak, és nem olyan problémákkal küszködnek, mint magyar társaik, mégis gondolkodás nélkül bezárják irodáikba a saját főnökeiket, konkrétan megvalósítják a személyes szabadság korlátozása meg a jogtalan fogva tartás meg mit tudom én még milyen bűncselekményeket. S akkor képzeljük el, mi történne, ha valamelyik főnök azt találná mondani nekik: "Örüljetek, hogy lyuk van a feneketeken!" Agyonvernék. Ott, helyben.

Jó, ha ezzel tisztában vagyunk. Ez lenne az egyik különbség miközöttünk és a Lajtán túliak között. A citoyenség és a muzsikmentalitás között. Azt azonban még ilyen körülmények között sem gondoltam, hogy néhány hónap elteltével Szollár Domokos neve komolyan felmerül majd mint lehetséges kormányszóvivőé.

De felmerült.

S mivel felmerült, az első elképedés után, némi töprengést követően rádöbbentem, hogy ez így természetes.

Ezeknek éppen Szollár Domokos az ideális szóvivőjük.

Miért is?

Hát azért, mert nagyjából 1956 óta rendkívüli módon örülünk, hogy lyuk van a fenekünkön. Utoljára 1956-ban viselkedtünk nemzetként - azóta rohamosan romló minőségű lakosság lettünk, aki nagyon örül, hogy lyuk van a fenekén. S nagy örömünkben éppen az ötödik nagy megszorítócsomagot viseljük el (1979, 1986, 1995, 2006 és ez a mostani, 2009). Otthon dörmögünk, hogy hát ez rémes, aztán csináljuk tovább. Harminc esztendeje hallgatjuk, hogy kicsit most összébb húzzuk a nadrágszíjat, és már észre sem vesszük, hogy körbeértek a lyukak. Nem vesszük észre, mert a fenekünkön lévő lyuknak örülünk. S persze egymásra fenekedünk közben. Jellemünk nagyobb dicsőségére a Népszavában (egykor a magyar szakszervezetek lapja!) toboroznak sztrájktörőket, amikor a buszvezetők sztrájkot hirdetnek! Jellemünk és nemzetünk nagyobb dicsőségére évtizedek óta képtelenek vagyunk bármiért is összefogni. Helyette sikeresen uszítanak bennünket egymás ellen. Melóst a melósra, értelmiségit az értelmiségire, parasztot a parasztra, mindenkit mindenkire.

S most itt van nekünk Bajnai meg az összes "szakértője".

Ha kicsit belegondolunk, s ha csak egy kicsit képesek vagyunk az önvizsgálatra, bizony be kell látnunk: Magyarország ideális szóvivője tényleg Szollár Domokos. Hát örüljünk neki. Ő a lyuk a fenekünkön! w

Bayer Zsolt, főmunkatárs

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lengyel Károly : IDŐ VAN !
  2009-04-19 22:31:02, vasárnap
 
  Lengyel Károly : IDŐ VAN !


Lengyel Károly, Budapest

2009. április 19. vasárnap, 18:39


Tisztelettel vettem részt a Hősök terén, a civil tüntetésen Virágvasárnap. Felemelőnek éreztem, hogy olyan sok magyar végre megértette, itt a vége a színjátéknak, és végre tenni kellene a hatalmat immár fegyverrel, egyeduralkodóként bitorló szocialista rabló csürhe ellen.

Nem tikkasztott el sokunkat a négy órás rendezvény, sőt maradt erőnk a hosszú sétához, ki erre, ki arra. Legtöbben az Andrássy úton végestelen végig, faltól falig.

Következett április 14-e. A rácslovagok ismét kitettek magukért, szolgálva és védve a rabtartó helytartókat. A valóban maroknyivá zsugorodott, mintegy kétszáz darabból álló horda ismét a rossz gombot vette célba a politikailag retkes melső végtagjával.

Ott voltam az Alkotmány utcában, a színpadtól mindvégig mindössze tizenöt-húsz méterre, fiammal két nagy zászlóval. Hallottuk a kihangosítást a cifra falak mögül.
Nézzük meg az időrendiséget, amire kevesen figyeltek fel! Sólyom László gratulál Bajnainak 16:50 körül, majd 17:00-kor a színpadról elhangzott a felhívás, hogy vonuljanak a tüntetők a budai Sándor palotához.
Kérdés: mennyi időbe telik gyalog kijönni az Országházból Sólyom Lászlónak, és egy viszonylag nyugodt útvonalon felhajtatni a Várba, a rezidenciájába?
Akárhonnan nézem, erre tíz perc nem elég!

Tudatosnak vélem tehát azt a döntést, hogy fél órával a rendezvény befejezése előtt a szervezők hivatalosan befejezettnek nyilvánították a tüntetést.
Vonultak a Várba a semmiért, hiszen pontosan tudták, hogy ott Sólyom László nem lehet jelen a követelések feliratának átadása idején. Ez tény.

Hiába próbáltam sokad magammal ezt az egyszerű tényt az elvonulni készülő narancsközeli tüntetőkkel megosztani, ők elborult szemekkel követték az éppen elvonulni készülő vezetőiket.

Azt remélem, nem a készülődő zivatar volt az oka mindennek, hiszen útközben ugyanúgy elázhattak, mint mi, akik kitartottunk legkevesebb a brutális jogtalansággal alkalmazott könnygázig. Mert a sünök ismét embervadászatot rendeztek, ezt minden épeszű ember világosan látja.
Még most sem képesek belátni a kékre színezett agyú fegyveresek, hogy nincs tovább. Fegyvert lábhoz, és haza mehetnek bántatlanul.

Ebben a pattanásig feszült légkörben szüntette meg a központinak vélhető tömegnyomást a Várba vonulás ötlete. Túl azon, hogy a Kossuth tér minden középülete ekkor szinte zsúfolásig megtelt sündőrökkel. Ez ugyan nem látszott a tisztelt nagyérdemű számára, ám több irányból érkező jelzésből egyértelmű volt. Kész volt a csapda a radikálisok számára, akiknek parlamentből történő kiejtésén még 2002-ben narancsék még oly felhőtlenül örvendeztek.

A mindig az igazat követő, noha ez esetben feltűnően békés keménymagot pórias egyszerűséggel ismét indokolhatatlan támadásnak tették ki a magukat nemzetinek álcázó likud-imádók.

Tisztelet és becsület a Magyar Gárdának a talpig férfias kiállásáért! Igen, ott volt a helyük azon a napon a Kossuth téren. Még beljebb, sokkal beljebb is kellett volna rendet tenni! De volt ott a téren, akinek sétálhatnékja támadt. Ének az esőben, egy operett-ellenzéktől.

Ki is mondatott másnap a Lánchíd Rádió délelőtti kalauz című műsorában a szervezők szerint levonható tanulság. Ez nem másképp szól, mint nem lehet elvárni a tüntetésen lelkesen megjelenőktől, hogy folyamatosan jelen legyenek a Parlament körül, vagy napról napra demonstráljanak munkájuk után. Innen kezdve másképpen szándékoznak folytatni a tiltakozást.

Észrevették? Rugalmasan eltávolodtak CÖF-ék a céljaiktól! Közel vannak az elszakadáshoz is!
De mitől támadt az az elgondolás, hogy nem kellene így folytatni, hiszen van más tiltakozási eszköz a tömeg kezében? Hogy létezik internet? Ugyan! Mennyien rendelkeznek elektronikus kapcsolattal a két hatalmasnak szánt rendezvény résztvevői közül.
Észrevették? Miközben a HírTV, a Lánchíd Rádió, a Magyar Hírlap, és a Magyar Nemzet a tüntetésekkel volt elfoglalva, hogy egyre többet jöjjenek el, addig a szoclibek csendben puccsot hajtottak végre a Magyar Köztársaság ellen.

Megkockáztatom azt a feltételezést, ráfért volna az arcuknak hazudott testrészükre, hogy elénekeljék a parlamenti patkóban is a hírhedett nemzetköziségre buzdító indulójukat.
Ki ne mondják! Mert még a falra festik a vörös ördögöt, ami úgy egyébként része maradt mindennapjainknak!

Végül emlékezzünk! Emlékeztetni kell arra a bódítónak induló lendületre, és kemény elszántságra, ami 1989 decemberében meglepte Romániát. Két emblematikus figura bukott fel a géppisztolyok sortüze nyomán. Emlékeztetni kell Kijevre, ahol mínusz 20 fokos hidegben kétmillió ukrán egy hétig, tán tovább is, éjjel-nappal kitartott az ottani parlament épülete előtt, míg meg nem valósultak követeléseik. A többi szócséplés!

Tolulnak elénk mindezek a gondolatok, nagyjából egy órával azelőtt, amikor az újonnan bársonyszékbe tolakodó vörös csürhe a hóhérkötelet a magyarok nyakába készül lendíteni. Elképzelhetetlen visszaesés várható életszínvonalunkban!
Figyelem! Ez pedig csupán a kezdet! A fájdalomcsillapítás nélküli, valódi, harctéri végtageltávolítás. Mert kétséget kizáró módon megindult a gazdasági háború ellenünk, az adósság gettójába terelés. Öngyilkosság, kilakoltatás, éhínség, járvány és más korai halál környékez mindenkit.

Ebből következően erősen vélhető, akik ilyen mértékű gazdasági megszorításokra készülnek, azok gazdasági hóhérok. Nyílt, közvetlen népirtást készítenek elő. Olyan fokon kívánják elődeik köztörvényes bűnben fogant elhibázott országlásának nyomait eltüntetni, amit a magyarok nem lesznek képesek elviselni.

És még üres a Kossuth tér? És ezek még szabadon járnak? Se szó, se beszéd, irány a vesztőhely? Csak úgy, civil kurázsitól fűtve, büszkén a gerenda alá? Hány percig maradna hatalmon ez a hiénacsapat, ha valóban megindulna a tömeg?
A válasz kézenfekvő. Addig maradhatnának helyükön, amíg a magyar emberek megfelelő számban megérkeznének a helyszínre. Ilyen egyszerű! A többi hiábavaló szócséplés.

És hogy el ne felejtsük hozzá tenni, mindenkinek ott volna a helye, hívás nélkül! Kifogás nélkül, mindent odahagyva!

De mint a Civil Összehúzódás Fórumának prominensétől idézhető, ,,Ez egy következmények nélküli ország."
Meddig? A nemzetközi háttérhatalom által megjelölt magyar létszám éhenhalásáig? Az új hódítók előtti térdrerogyásig?

Dalolj magyar! Dalolj magyar, kit hajolva életben talál majd az új esztendő!
Vagy ..... Dalolj magyar, ki szabadon élhet, halhat!

Itt az idő, válasszatok!


Ferencváros, 2009. április 19.

Lengyel Károly

http://karpatiharsona.info/index.php?option=com_content&view=article&id=3 832:lengyel-karoly--id-van-&catid=82:lengyel-karoly-budapest&Itemid=72

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyurcsány nem került az elitkl
  2009-04-19 22:23:07, vasárnap
 
  Gyurcsány nem került az elitklubba
- hj -
| 2009. április 19., vasárnap 13:57 | Frissítve: 8 órája

http://index.hu/belfold/2009/04/19/gyurcsany_nem_kerult_az_elitklubba/



A kiegyezés óta a második Gyurcsány-kabinettel bezárólag 55 miniszterelnök 64 kormányt vezetett. Közülük csak öten tudtak legalább egyszer végigvinni egy parlamenti ciklust, azaz voltak többpárti választástól többpárti választásig hatalmon. A rekorder Tisza Kálmán, aki három ciklust is végigcsinált, a másik véglet Hadik János 17 órás országlása, ami arra sem volt elég, hogy a kormánya minden tagját megnevezze.

Magyarországon az 1867-es kiegyezés után 1869-ben rendeztek először országgyűlési választásokat - előtte háromszor, 1848-ban, 1861-ben és 1865-ben -, amit 1887-ig három-, akkortól váltakozva négy- és ötévente tartottak meg. Azonban csak nyolc és fél évvel a kiegyezés után, 1875 őszén került hatalomra olyan miniszterelnök, aki kitöltötte a teljes parlamenti ciklust. A többiek - noha a kormánypártoknak mindig meggyőző többségük volt a parlamentben - idő előtt távoztak.

Andrássy Gyula, az első megválasztott kormány miniszterelnöke - aki a kiegyezéstől kezdődően kormányfő volt, így összesseen több mint három évet töltött hatalomban, de két ciklusban - 1871-ig volt kormányfő. Ekkor ugyanis ő lett a monarchia közös külügyminisztere, és a kormányrudat átadta Lónyay Menyhértnek. Lónyay csak a következő évig maradt hatalmon, az 1872-es választások után már Szlávy József alakított kormányt, viszont 1874 márciusában mondott le, amikor egy évre Bittó István lett az utódja.

Nyolc év után sikerült először

Az 1875-es választások után követően, mindössze hét hónapig, Wenckheim Béla volt a miniszterelnök. Utána került a miniszterelnöki székbe Tisza Kálmán - korábban Wenckheim belügyminisztere volt -, ő viszont olyan lendületbe jött - háta mögött az 1875 tavaszán alakult Szabadelvű Párttal -, hogy egészen 1890-ig hatalomban tudott maradni.


hirdetés
Végül Tisza Kálmán sem választáson bukott meg. Bár előszeretettel állította be távozását úgy, hogy az udvar mondatta le az emigrációban lévő Kossuth Lajos magyar állampolgársága melletti kiállásért, a történészek vélekedése szerint az általános elégedetlenség és az utcai tüntetések miatt kellett lemondania.

Tüntetések és az átkozott véderőreform

Az 1892-es választásokig Szapáry Gyula, azután - az 1895-ös lemondásáig - Wekerle Sándor vezette a kormányt (Wekerle azért távozott, mert elbukott egy, a polgári házasságra vonatkozó törvényjavaslata). Utódja Bánffy Dezső lett, aki az 1896-os választások után is hivatalban maradt, de ciklusát ő sem tudta kitölteni, bukását egyebek mellett az utcai tüntetésekbe torkolló népszerűtlen közhangulat és Tisza Kálmán véderőreform-javaslata okozta.

Ugyancsak a véderőfejlesztéssel kapcsolatos törekvései miatt bukott meg a Bánffyt váltó Széll Kálmán, aki hiába nyerte meg az 1901-es választásokat, 1903-ban, neki is idő előtt kellett távoznia. A következő két évben három kormány váltotta egymást: Khuen-Héderváry Károly első, öt hónapig hatalmon lévő kabinetje - ő 1910-1912-ben még egyszer hatalomra került, de akkor sem tudta kitölteni a ciklusát -, majd Tisza István első kormánya, végül a Fejérváry Géza vezette darabontkormány.

Wekerlének másodszorra összejött

A belpolitikai káoszt részben az okozta, hogy az 1875 óta hatalmon lévő Szabadelvű Párt az 1905-ös választást elbukta, míg a hatalomra került, a Függetlenségi és 48-as Párt vezette koalíció a monarchia szétbomlásával fenyegetett.

Ezért az uralkodó negligálta a választás eredményét, kinevezte a darabontkormányt, és új választásokat írt ki 1906-ra. Ezt fölényesen nyerte a Függetlenségi Párt, és Wekerle Sándor lehetett a második olyan miniszterelnök, aki kitöltötte a teljes parlamenti ciklusát.

Európa panamistája

Az 1910-es választást a Szabadelvű Pártból újjáépített, Tisza István vezette Nemzeti Munkapárt nyerte, de Tisza nem ő lett a miniszterelnök. Előbb Khuen-Héderváry második kabinetje, annak lemondása után az addigi pénzügyminiszter, Lukács László kormánya került hatalomra.

Lukács még pénzügyminiszterként a pártkasszába fizetett be állami ügyletekből szerzett négymillió koronát. Az ezt szóvá tevő, őt Európa legnagyobb panamistájának nevező Désy Zoltán képviselőt Lukács rágalmazásért beperelte, de a pert 1913-ben elbukta, a bíróság Désynek adott igazat. A pervesztés nyomán Lukács lemondott, ekkor Tisza Istvánt bízta meg az uralkodó a kormány vezetésével. Tisza a háború alatt, 1917-ben mondott le, mert ellenezte Bécs szociális reformjait és a választójog kiszélesítésére irányuló törekvéseit.

Négy év, tíz miniszterelnök

A 17 órás kormányfő

Az 1917-ben trónra lépett IV. Károly, hogy megelőzze a forradalmi mozgolódásokat, az akkor már 55 éves Hadik János grófot, az egykori császári tábornagy, Hadik András ükunokáját nevezte ki kormányfőnek 1918. október 29-én. Másnap délelőtt tízkor vette át a hatalmat Wekerlétől, és este tízig a kormány tagjaival tárgyalt. Hét miniszterrel megállapodott, a pénzügyminiszter kiválasztását másnapra hagyta.

Kormányzása azonban már csak 3 óráig tartott. Este fellázadt két elszállításra váró menetszázad a fővárosban, a forradalmárok hajnalra elfoglalták a főváros stratégiailag fontos pontjait. Ennek hatására Hadik hajnali háromkor lemondott, így kormány nélküli kormányfőként vonult be a történelembe.
A Tisza 1917. júniusi lemondását követő négy évben, 1921 tavaszáig az országnak tíz miniszterelnöke volt, közülük Hadik János 1918 októberében szűk két napig, a tanácsköztársaság idején, 1918 augusztusában Peidl Gyula öt napig. Ebben az időszakban csak a harmadjára miniszterelnökösködő Wekerle Sándor tudott több mint egy évig, 1917 augusztusától 1918 októberéig hatalmon maradni.

Az első világháború után először csak Bethlen Istvánnak sikerült stabil kormányt alakítania: ő 1921 áprilisában került hatalomra, és megőrizte a kormányrudat az 1922-es és az 1926-os választások után is. Ő volt a harmadik kormányfő, aki végigvitt legalább egy teljes parlamenti ciklust, és Tisza Kálmán után a második, aki többet is.

Nem vállalta a népszerűtlen stabilizációt

A bukását végül, akárcsak most a Gyurcsányét, a gazdasági világválság okozta, és az, hogy nem vállalta az annak kezeléséhez szükséges népszerűtlen intézkedéseket. Bethlen úgy érezte, hogy a válság olyan világjelenség, amely hatásai speciális magyarországi beavatkozásokkal sem tompíthatók, miközben 1931-re a gazdasági termelés egyes ágazatokban az 1928-as szint felére-kétharmadára esett vissza, és a mezőgazdaság után az ipar árai is zuhanásba kezdtek.

A válság kezeléséhez szükséges radikális, népszerűtlen - elsősorban a mezőgazdaságot sújtó -, csak a pénzügyi elit által támogatott lépéseket Bethlen, akit a közvélemény mindinkább "a mozdulatlanság, a változatlanság megtestesítőjének, rendszerét pedig korruptnak és pazarlónak" ítélt meg, nem akarta felvállalni, ezért lemondott (utólagos történészi megítélések szerint abban a reményben, hogy ha a válság enyhül, visszatérhessen a kormány élére).

Egy párt fölénye, sok kormányfővel

Ekkortól ismét elvált a kormányfők kinevezése és élettartama a választási ciklusoktól. Károlyi Gyulának az 1931-es választás után hatalomra jutott kormánya 1932 őszén távozott, utódja Gömbös Gyula lett.

A Gömbös-kabinet túlélte az 1935-ös választásokat - a Horthy-korszakban minden választást az Egység Párt és utódjai nyertek -, ám 1936-ban a Darányi-kormány váltotta. 1938-tól a második világháborúig legfeljebb két évig tudott kormányfő hatalmon lenni - választásokat 1939-ben tartottak utoljára -, az 1944 őszén megalakult ideiglenes kormány hatalomba lépéséig hat miniszterelnöke volt az országnak.

Választás kétévente

A háború után 1945 novemberében tartottak először általános országgyűlési választást - 1944 ideiglenes nemzeti egységkormány alakult -, a kisgazdák nyertek, a parlamentben négypárti koalíció alakult. A parlamentet 1947-ben feloszlatták, és új választásokat tartottak, de ez alatt a két év alatt is három kormányfő - Tildy Zoltán, Nagy Ferenc, Dinnyés Lajos - váltották egymást.

Az 1947-es, 1990-ig utolsó demokratikus választásokon Dobi István kommunista kormánya került hatalomra. Bár Dobi az 1949-es választás után is hatalomban maradt, a kor politikai sajátosságai miatt nem foglalkozunk azzal, hogy ekkortól 1990-ig mely miniszterelnök meddig kormányzott. Az 1990-es rendszerváltásig ugyanis nem működött a parlamentarizmus, a politikai döntéseket a párt és nem az országgyűlés hozta.

Az 1990-es rendszerváltás óta is csak ketten töltötték ki a hivatali idejüket, az 1994-ben hatalomra került Horn Gyula és az őt 1998-ban váltó Orbán Viktor. Antall József 1993-ban elhunyt, a 2002-ben hatalomra került Medgyessy Pétert 2004-ben Gyurcsány Ferenc váltotta. És bár Gyurcsány öt évig volt hatalmon, amivel a negyedik leghosszabb ideig hatalomban lévő miniszterelnök [1] , teljes parlamenti ciklust neki sem sikerült kihúznia.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Piackonform programot tett le
  2009-04-19 22:11:37, vasárnap
 
  Piackonform programot tett le Bajnai

* Index

| 2009. április 19., vasárnap 17:15 | Frissítve: 3 órája

A 2002-ben a 100 napos program intézkedéseit végre visszavonja a kormány, a tervekkel a hivatalos pénzügypolitika összhangba kerülhet a piaci szemlélettel - az elemzők alapvetően pozitívan értékelik és reménykeltőnek tartják Bajnai Gordon intézkedéseit. Kár, hogy azok nagyobb része csak jövőre hat, hathat igazán. A vártnál nagyobb áfaemelés, a 25 százalékos kulcs visszaállítása és a szuperbruttósítás bevezetése jelent igazi meglepetést, az Index az egyebek között a 13. havi juttatások megszüntetésével járó szigorítások döntő részéről már korábban is beszámolt.

Jövőre jön a szuperbruttósítás és az egységes érték alapú ingatlanadó, és lesz egy közbülső, 18 százalékos áfakulcs a kenyérre, pékárukra, tejre, tejtermékekre és távhőre, valamint a cégek búcsút mondhatnak a havi tételes egészségügyi hozzájárulásnak - ezeket az újdonságokat tartalmazza a már eddig ismertekhez képest Bajnai Gordon kormányának válságkezelő csomagja, amelynek vázlatával nemzetközi sajtótájékoztató keretében ma állt a nyilvánosság elé az újdonsült miniszterelnök.
Az IMF-EU-duótól nem jönne rosszul egy kis engedékenység
Nagyon sokat költünk

A csomag gerince a kiadásvágás. Ezt már régóta mérvadó közgazdászok sürgetik [1]. Azért van szükség a drasztikus takarékosságra, mert saját fejlettségünkhöz és régiós versenytársainkhoz képest [2] is túl sokat költünk, főként szociális és jóléti [3] célokra.

Az akciótervet Bajnai a cselekvés, kilábalás, növekedés programjának titulálta, de nem hallgatta el, hogy sokaktól lemondást követel meg a válságkezelés. A csomag idén a Gyurcsány-féle, februárban bejelentett kiadáscsökkentéssel együtt 350-400 milliárd forinttal vágja vissza a költségvetési kiadásokat, jövőre pedig 900 milliárdos metélést jelent. A kiadásoldali intézkedéssorozatot adócsomag is kiegészíti, amelyről annyit lehet sejteni, hogy idén nullszaldós adóátrendezésre futhatja, jövőre pedig valamekkora, a sajtótájékoztatón nem számszerűsített adócsökkentés is beleférhet.

Elképzelhető azonban az is, hogy végül az adók terén nagyobb gesztust tud majd tenni a Bajnai-kabinet. A kormányfő utalt arra: a csomagot úgy állították össze, hogy azzal az IMF-EU-duóval kötött megállapodásban foglaltakat betartva idén tartható legyen a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási deficit, de napokon belül tárgyalásokat kezdeményeznek a két szervezettel. Ha az IMF és az EU meggyőzhető [4] lesz a kismértékű hiánynövelésről, akkor lehet tere egy valamivel nagyobb adócsökkentésnek.
Adók

A parlament előtt hever a Gyurcsány-féle kormány által benyújtott adócsomag, annak néhány elemét megtartja a Bajnai-kabinet, pár lépésben azonban korrigálnak. Előbbi csoportba tartozik az, hogy idén év elejéig visszamenőleg felemelik az alsó, 18 százalékos személyijövedelem-adó sávhatárát 1,7 millió forintról 1,9 millió forint éves jövedelemig. Ezzel a legalább havi 160 ezer forint bruttó bért keresők év elejéig visszamenőleg 3000 forinttal több nettóhoz jutnak. Ugyancsak változatlanul meglépnék az üzemanyagok, alkoholtermékek, cigaretta jövedéki adójának 5-6 százalékos emelését. A munkáltatók által fizetendő járulékokat júliustól 5 százalékponttal szállítanák lejjebb a minimálbér dupláját jelentő bérig.

Az áfa normál kulcsát a mai 20-ról júliustól nem 23 százalékra, hanem 25 százalékra vinnék fel, azonban beiktatnának egy közbülső, 18 százalékos kulcsot is. Az alá a kenyér és pékáruk, a tej és tejtermékek, valamint a távhő tartozna.
Recesszió

Idén a kormány által eddig gondolt 3,5 százaléknál nagyobb mértékben zsugurodik a gazdaság. Bajnai elmondta: úgy kalkulálnak, hogy a GDP-esése idén 5,5-6 százalékos lehet. Ez a piaci előrejelzéseknek megfelel. Jövőre további visszaesést, 0,6 százalékos recesszióra alapoz a kormány.

Jövőre már jobban átformálnák az adórendszert. A legszembetűnőbb változás a személyi jövedelemadó terén lesz, ugyanis bejön a szuperbruttósítás. Ez azt jelenti, hogy amíg ma a bruttó bér az adó alapja, és az után vonják le például a 18 százalékos adót évi 1,7 (az előbbiek szerint 1,9 millió forint) éves jövedelemig, az afeletti jövedelemrész után pedig 36 százalékos szja-t kell leróni, addig jövőre már egy nagyobb adóalap után kell adóznunk. A bruttó bérhez hozzáadják a munkáltatók által fizetendő, a mai 32 helyett 27 százalékra apadó járulékot, és az így növelt összeg után kell fizetnünk a személyi jövedelemadót. Ám a magasabb adóaalapot két tényezővel is ellensúlyozzák: egyrészt, az alsó kulcs 18-ról 15-17 százalékra megy le, a felső 36 százalékos kulcs helyett pedig 33-35 százalékos kulcs jön, másrészt pedig még az évi 4-5 millió forintos jövedelemmel rendelkezők is csak az alsó kulcs alapján adóznak majd. Így, magyarázta Bajnai, jövőre a munkavállalók 90 százaléka csak az alsó kulcs alapján fog terhet leróni.

A cégeknek három lépéssel kedveskednek, két intézkedéssel viszont szigorítanak helyzetükön. Januártól megszüntetik a havi 1950 forintos tételes eho-t, eltörlik a céges, 4 százalékos különadót, és az 5 százalékpontos járulékcsökkentést jövedelemhatártól függetlenül meglépik. A céges különadó megszüntetéséért cserébe a 16 százalékos társasági nyereségadót 19-re emelik, és a kedvezmények, mentességek körét megrostálják.

Jövőre bevezetik az általános érték alapú ingatlanadót. Erről ma vajmi keveset tudni, csupán azt, hogy az alacsony értékű ingatlanoknál úgy állapítják meg az adókulcsot és az adóalapot, hogy az adó összege a mai, más formában beszedett ingatlanadó (kommunális adó, telek- vagy építményadó) összegével nagyjából megegyezik majd, de a nagyobb értékű ingatlanok tulajdonosai jobban kiveszik a részüket a közteherviselésből. Méltányossági szempontokat is érvényesíteni kívánnak, például a nyugdíjasok egy része vagy egésze számíthat valamiféle engedményre.
Súlyosabb kiadásvágás

Az adóoldali intézkedéseknél hangsúlyosabbak a kiadásoldali lépések. Azok teljes egészében megegyeznek az eddig napvilágot látott szigorító, lefaragó intézkedésekkel. Így például a nyugdíjasoktól idén elveszik a 13. havi járandóság második felét, jövőre pedig végleg eltörlik ezt a pluszhavi juttatást. (A már most nyugdíjasok is búcsút mondhatnak a 13. havinak.) 2012-től elkezdik - fokozatosan, évente 6 hónappal - emelni a most 62 éves nyugdíjkorhatárt 65 évre. A közszolgáknak is örökre le kell mondaniuk a 13. havi juttatásról, de a GDP-alakuláshoz kötött egyfajta ösztönző elem bejöhet a rendszerbe. A családi pótlékot két évre befagyasztanák, idén júliustól a lakástámogatásokat (szocpol, félszocpol, forintalapú lakáshitel kamattámogatása) úgy függesztenék fel, hogy ez a szigorítás azokat nem érinti, akik ma kapnak ilyen kamattámogatást, kaptak szocpolt vagy félszocpolt. A MÁV támogatását és az utazási kedvezményeket is meg akarják faragni. A kiadásoldali szigorító lépésekről itt olvashat bővebben [5].
Így látják az elemzők

Alapvetően pozítivan értékelik az Index által megkérdezett piaci szakértők a Bajnai-csomagot, ám nem mulasztják el megemlíteni, hogy az abban foglalt intézkedések csak a kormány oldaláról újak, a csomagban foglalt intézkedésekre már korábban számos javaslat volt a piaci, szakmai szereplők részéről.

Most úgy tűnik, hogy a kormány végre összhangba került a piaci elvárásokkal - fogalmazott Orbán Gábor, az Aegon Alapkezelő szakértője, aki szerint némi aggodalomra az ad okot, hogy az intézkedések jelentős része csak 2010-től élhet, így addig ígéretként kell azokkal számolni. Lassan, hét év után, de a kormány elkezdte visszavenni a 2002-es 100 napos programban foglalt intézkedéseket, mondta Barcza György, a K&H vezető elemzője, elfogadták, hogy nem fenntartható az a helyzet, amikor öt ember fizet adót, míg abból az állam tíznek ad járadékokat. A szakértő hosszabb távon optimista, emlékeztetett: a 90-es évek eljén kitört ERM-válságban a svédek és a finnek szenvedtek a leginkább, de azután, hogy a szükséges áldozatokkal járó átalakításokat meglépték, éppen ezen két ország növekedése volt az írek mellett a leggyorsabb az unióban.

A csomag kellően óvatosnak és konzervatívnak tűnik, elfogadható az idei, 6 százalékosnak várt GDP-visszaesés, és óvatos a mínusz nullás jövő évi növekedési várakozás, véli Orbán Gábor. Ezen makropálya mellett stimmelnek a kormány számai, azaz joggal várják az intézkedések révén azt, hogy a költségvetés elsődleges, az adósságkezelés költségei nélkül számított egyenlege eléri a 3, majd a 4 százalékos pluszt. Míg az eddigi pálya mellett az államadósság folyamatos növekedésre volt ítélve, Orbán Gábor szerint ha most az adósság GDP arányos csökkentése még nem is, növekedésének megállítása biztosan várható, ez pedig önmagában is fontos, bizalomépítő eredmény. Emellett is jó szerkezetűnek mondható a csomag, segítheti a növekedési pálya visszaállítását.

Eltérő véleményen vannak ugyanakkor a szakértők az áfaemeléssel kapcsolatban. Barcza György úgy véli, hogy ez a lépés szükségszerűen kamatemeléshez vezet a jegybank részéről, hiszen növeli az inflációt, ennek eredményeképpen pedig az az adósságfinanszírozáson keresztül az állam és a vállalati szféra terheit is növeli. Orbán Gábor szerint viszont az áfaemelés egy szükséges rossz, érthető, hogy a kormány biztosra akar menni a bevételek tervezésekor, másfelől a jegybank eddig is "eltekintett már néhányszor" átmeneti inflációs púpoktól. Márpedig, miközben az áfaemelés az idei év végére ugyan 6 százalék feletti inflációt eredményezhet, 2010 második felében már eljöhet az árstabilitást jelentő 3 százalékos szint (az áfaemelés egyszeri, annak bevezetésétől számított egy éven belül eltűnő inflációs lökést eredményez). A szakértő szerint azonban felesleges gesztus a 18 százalékos százalékos kulcs bevezetése, azt, az áfacsökkentések korábbi tapasztalatai szerint lenyeli a vállalati szektor, nem érvényesül az árakban, így még csak inflációcsökkentő hatása sincs.

A három százalékos hiány túllépésére nincs sok reményünk, mondta Barcza György, arra a kérdésre, van-e esélye Bajnai Gordon kormányának ezen vállalásunk alól felmetést kérnie az IMF-től és Brüsszeltől, ám a szakértő szerint nem is lenne ez kívánatos. Ha jobb időkben nem voltunk képesek a hiányt kordában tartani, miért gondoljuk, hogy elhiszik nekünk, hogy válság idején és választások közeledtével nem akar túl sokat puhítani a kormány, teszi fel a kérdést, mely a piaci szereplők fejében felmerülve viszont bizalmatlansághoz, spekulációs nyomás kialakulásához is vezethet. Barcza szerint ugyanakkor ha az IMF kapható is lenne az enyhítésre, Brüsszel ezt semmiképpen nem fogja megengedni, nemcsak azért, mert az általános előíráshoz ragaszkodik, hanem azért, mert a 2004-ben Magyarországnak engedményként adott ötéves határidő elengedésével saját hitelességét is csorbítaná.


http://index.hu/gazdasag/magyar/2009/04/19/ez_bajnai_cselekvesi_es_kilabalasi_pro gramja/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy harmadon áll a norvég Jobb
  2009-04-19 22:01:02, vasárnap
 
 
Egy harmadon áll a norvég Jobbik

Jack Corn, v, 2009/04/19 - 21:32
Kategóriák: Jack's Corner Norvégia



Siv Jensen

A norvégok Morvai Krisztinája a hazai és nemzetközi közvélemény-kutatási eredmények egybehangzó eredményei szerint az első helyen állva vezeti pártját a júniusban lebonyolítandó EU választási küzdelemben.


A Norvég Haladás Pártja (Fremskrittspartiet, FrP, Norwegian Progress Party) - az utolsó, 2009 márciusi közvélemény kutatási adatok szerint - jelenleg 32 százalékon állva toronymagasan vezeti az északi ország EU választási kampányában résztvevő pártok listáját. Siv Jensen, az FrP 39 éves, energiával és egészséges hazaszeretettel fűtött vezetője pedig a magasan a legnépszerűbb politikus hazájában.

Jensen pártja az EU, Izrael és a szélsőbaloldali amerikai és európai cionista szervezetek meglepetésére már a legutolsó általános választásokon is kiválóan szerepelt. A Norvég Haladás Pártja 2005-ös választási eredményével (22 százalék, 38 képviselő) jelenleg a második legerősebb politikai erő a miénkéhez hasonló patkó alakú Stortinget-ben, (norvég országgyűlés) és folyamatosan morzsolja le az egyelőre még első helyen tanyázó baloldali (inkább hagyományos értelemben vett szociáldemokrata pártnak nevezhető) Norvég Munkáspárt (Arbeiderpartiet, AP) és vezetőjének, a norvég KISZ-ből kikupálódott Jens Stoltenberg jelenlegi miniszterelnök előnyét.

Kétségtelen, hogy a Norvég Haladás Párt mostani kiváló eredményeihez hozzájárult a Munkáspárt amerikai és cionista nyomásra bejelentett bevándorló-barát politika újabb tervezett norvégellenes lépései ellen kitört óriási felháborodás.

Nem csak a nemzetközi, de sokáig a hazai politikát is közömbösen hűvös hangulatban figyelő, de ma már a bűnöző színesbőrű bevándorlókkal torkik levő norvégok egy emberként ugrottak talpra, mikor a volt KISZ-vezér miniszterelnökként bejelentette, hogy pártja a sajtószabadságot súlyosan sértő törvénytervezetet nyújt be, hogy a jövőben "gyűlöletbeszéd" ürügyén törvényesen elítélhetők legyenek azok, akik bírálni merik (figyelem: egyszerű, sima bírálatról volt szó a törvényjavaslatban) az iszlámot és a világban élő mohamedánokat.

A szocialista munkáspárti Stoltenberg azt is kezdeményezte, hogy a saría (iszlám törvényhozás) norvégosított változatát alkalmazzák Norvégiában is, és szerette volna, ha a norvég rendőrség kötelékében szolgáló bevándorló néger és arab mohamedán nők földig érő lepelben és szép színes arab fejkendőben állíthassák meg az őshonos, az országukat kemény munkával felvirágoztató és a bevándorlókat gazdagon eltartó adófizető norvég állampolgárokat. (A kapafogú szopott gombóc minimajom innen vette a cigány rendőrök eleve holt ötletét?)

A norvég miniszterelnök azonban rosszul időzített: a norvég sajtó (a hazug, cionista kézben tartott magyarországi távirati irodával és a szintén a zsidók által irányított magyarországi, döntően balos médiával ellentétben) részletesen, fényképekkel tarkított beszámolókban követte nyomon a legutóbbi lövöldözésekkel dúsított lisszaboni utcai harcok eseményeit. Portugália fővárosában négerek és arabok estek lőfegyverekkel és késekkel egymásnak, hogy egyértelműen kijelöljék a kurvák és a kábítószerkereskedők munkaterületeit, utcáit és a határvonalakat.

Majd megállíthatatlanul ömlöttek a felvételek a norvégok asztalára a négerek és arabok álal csonkig lepusztított Malmöből. A színesbőrű bevándorlók által elfoglalt nagy múltú svéd nagyvárosban a fehér őslakos svédek ellen a saját városukban és a saját hazájukban ellenük indított rasszista terrorról, a befogadásért és a segélyekért a svédek ellen hálából elkövetett brutális nemi erőszakokról, gyilkosságokról és a pár koronáért, mobil telefonért és mp3 lejátszóért történő csoportos rablásokról, verésekről, erőszakos gépkocsirablásokról és betörésekről.

És jöttek a felvételek természetesen a saját fővárosukból Oslóból is, ahol előbb a szegény, szerény, elárvult és becsületes munkára vágyó néger, arab, cigány, kurd és csecsen bandák verték be egymás fejét és az üzletek kirakatait, letisztázandó a Korán és a mohamedán vallás értelmezésében kialakult nézeteltéréseiket - majd kéz a kézben, békés egyetértésben fosztották ki a betört ablakú norvég üzleteket. (Az osloi jelentések mindenhol megemlítik a "Romániából érkezett cigányokat' is, ők valószínűleg csak a balhé és a szabad rablás kedvéért kotyogtak bele a tőlük nagyon messze álló koránügyi vitába, ugyanis a cigányoknál a Korán szó korán kelést jelent, és mint ilyet, messze kerülik.)

Nem használt Stoltenberg ötleteinek az a nyilvánosságra hozott rendőrségi jelentés sem, miszerint az elmúlt három évben az erőszakos nemi közösülők, az erőszakos nemi közösülés kísérletéért elkapott és elítélt emberek 100 százaléka színesbőrű bevándorló, pontosabban néger, kurd, cigány és arab volt. Három év alatt egyetlen egy norvég, vagy más fehér ember nem volt köztük. Tudom, nem fogják elhinni, de nem indult hajtóvadászat a jelentést készítő és azt nyilvánosságra hozó osloi rendőrfőkapitány ellen, nem kellett visszavonnia a jelentését és nem is akarta senki lemondatni. Talán azért, mert a norvég adófizetőket a norvég adófizetők pénzéből működtetett norvég rendőrségnek a törvényben biztosított módon egyelőre még nyilvánosan tájékoztatnia kell az elvégzett munkáról.

Úgy tűnik, a jelenlegi miniszterelnököt, a baloldali szocialista pártját és nemzetellenes politikájukat mindig kulturált hangon bíráló Siv Jensen és a Norvég Haladás Párt csillaga továbbra is töretlenül ível felfelé. Növekvő politikai súlyukat jelzi az a tény, hogy Stoltenberg kormányon levő pártja a közfelháborodás hatására végül visszavont minden Jensen által bírált törvényjavaslatot az alapvető sajtószabadságot és a szabad véleménynyilvánítás jogát súlyosan sértő, zsidó agyakból kipattant egyéb abszurdumokkal együtt.

A norvégok pedig nagyon remélik, hogy Jensen asszony a jövőben nagyon óvatosan fog vezetni, megbízható sofőrökkel és bizalmasokkal veszi magát körül és messze elkerüli a Volkswagen Phaeton típusú autóját.

Mi pedig azt, hogy legalább ezt az utolsó mondatot elolvassa a mostanában sokat utazó Morvai Krisztina és Vona Gábor is. Nálunk ugyanis rosszabbak az utak és élesebbek a kanyarok mint a szomszédban.

(Jack Corn - Szent Korona Rádió)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Államtitkár lesz a Tocsik-ügy
  2009-04-19 21:26:27, vasárnap
 
  Államtitkár lesz a Tocsik-ügy vádlottja


Tocsik Inc. | csütörtök, 2009. április 16.


A Tocsik-ügyben korábban a vádlottak padján ülő Boldvai László lesz a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára.

Boldvai Lászlót, aki 1994-től 1998-ig az MSZP kincstárnoka volt, a Fővárosi Bíróságon zajló Tocsik-perben 1999. február 8-án befolyással üzérkedésért fogházbüntetésre, vagyonelkobzásra, illetve pénzmellékbüntetésre ítélték. Ezt az ítéletet azonban a Legfelsőbb Bíróság 2000. április 12-én hatályon kívül helyezte, és új eljárásra kötelezte a Fővárosi Bíróságot. A megismételt elsőfokú eljárás Boldvai László esetében zsarolás bűntettére módosította a vádat (Tocsik Márta később visszavont ,,pizsamás vallomása" szerint Boldvai László a jogásznő 804 millió forintos sikerdíjából 25 százalékot kért az Arány Rt.-nek, amelyet Tocsik Márta át is utalt az ügyben semmilyen munkát nem végző cégnek). A Legfelsőbb Bíróság 2003. április 8-án jogerősen felmentette a zsarolás vádja alól Boldvai Lászlót.


(Index)


http://hungary.indymedia.org/node/11935
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
2009.03 2009. április 2009.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 541 db bejegyzés
e év: 7232 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 522
  • e Hét: 861
  • e Hónap: 4606
  • e Év: 158102
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.