Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Röplabdáző nyuszi
  2009-04-04 20:50:51, szombat
 
  Kívánok minden ide látogatómnak vasárnapra aktív pihenést

Röplabdáző nyuszi





 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Szorgalmas méhecske
  2009-04-04 20:39:17, szombat
 
  A hét képe: Szorgalmas méhecske




 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Hurrá!!! Itt a tavasz!!!
  2009-04-04 18:05:56, szombat
 
  Hurrá!!! Itt a tavasz!!!

Itt a tavasz!!!


Gyönyörű napsütéses idő van.
A fák is egyszerre ontják virágjaikat és leveleiket.
A madarak is vigan dalolnak, örülnek, hogy vége a télnek.

 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Tavaszi Aranyeső
  2009-04-04 18:00:07, szombat
 
  Tavaszi Aranyeső : Kardos András




"Ugye érzed - pezsdül a véred!
Ahova nézel - minden arany!
Aranyeső ágain káprázik szemed,
Arannyal ötvözött drága alak
Arany mosolyát szórja neked
Mint aranysugarú nap nevetve derít!
Szökken lelked arany zuhatagja!
Arany Tavasz hangja zendül benned
A Kedvesed... aranyozza - életed."





 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Báránycomb citrommal
  2009-04-04 13:23:53, szombat
 
  Báránycomb citrommal

Hozzávalók 4 személyre:
1 gerezd fokhagyma
1 cs. kakukkfű
3 nagy citrom
1 kicsontozott báránycomb (kb. 1,2 kg)
4 ek. extra szűz olívaolaj
2 dkg vaj
1 fej hagyma
2 babérlevél, só, őrölt bors
1 pohár fehérbor
1 tk. keményítő




Elkészítés:
A kakukkfű levelét, a fokhagymát és egy citrom héját apróra vágjuk. A keverékkel bedörzsöljük a combot, formázzuk, majd főzőzsineggel vagy rafiával átkötözzük. Egy nagy serpenyőben megmelegítjük az olajat és a vajat, és minden oldalán elősütjük benne a combot. Átrakjuk a húst egy tűzálló tálba, hozzátesszük a felaprított hagymát, egy megmosott és gerezdekre vágott citromot és a babérleveleket. Sózzuk és borsozzuk - a húst is -, és felöntjük a borral. Kb. 190 °C-on másfél óráig sütjük. Miután megsült, a húst kivesszük a tálból, és alufóliával lefedjük. A tálban maradt citromot jól kifacsarjuk, majd a hús levét kis lyukú szűrőn át serpenyőbe öntjük. Hozzáadjuk a kevés vízben feloldott keményítőt, és kis lángon sűrűre főzzük. A combot felszeleteljük, és a mártással tálaljuk.

 
 
1 komment , kategória:  receptek  
Húsvéti bárányragu
  2009-04-04 13:19:51, szombat
 
  Húsvéti bárányragu

Csakúgy, mint Magyarországon, Franciaországban húsvétkor hagyományosan bárányhúsból készült ételeket tálalnak. Ez a recept nagyon könnyen elkészíthető bárányból tavaszi új zöldségekkel, melyek április elején már megjelennek a piacon.
A ,,navarin" szó ragut jelent, de csak ezt az ételt hívják így, és kizárólag bárányhúsból készítik. Tehát ez egy kifejezetten szezonális eledel, mely ilyenkor gyakran szerepel a párizsi sörözők napi ajánlatai között.

Hozzávalók 4 személyre:
>1,2 kg báránylapocka
>8 db újhagyma
>8 db új sárgarépa
>8 db új jégcsapretek (4 fehérrépa)
>20 dkg. fejtett zöldborsó (vagy 10 dkg mirelit)
> 3 db nagy paradicsom
>8 db újburgonya
> 1 csokor petrezselyem, kakukkfű
>3 gerezd fokhagyma
> 1 dl olívaolaj
>1 liter leves
•>frissen darált bors
> nagy szemű tengeri só




Elkészítés:
Előző nap készítsük el a zöldségalaplét 2 liter sós vízből, különböző zöldségekből és friss fűszerekből (pl. sárgarépa, fehérrépa vagy jégcsapretek, hagyma, babérlevél, rozmaring, kakukkfű, póréhagyma). A káposztaféléket kerüljük!
1. Vágjuk a bárányhúst nagyobb kockákra. Forrósítsuk fel az olívaolajat egy lábosban, és pirítsuk meg benne a húsdarabokat minden oldalról.
2. Amikor jól megpirult, csöpögtessük le, és szórjunk rá sót, frissen őrölt borsot. Tegyük félre egy tálon.
3. Egy lábosban forraljunk vizet, dobjuk bele a paradicsomokat, majd húzzuk le a héjukat. Vágjuk kétfelé, szedjük ki a magját, és a húsát vágjuk kockákra.
4. Hámozzuk meg a hagymát, tisztítsuk meg a répákat és a retkeket. A lábosban visszamaradt zsiradékhoz öntsünk még egy kanál olajat, és pirítsuk meg benne az apróra vágott hagymát. Utána adjuk hozzá a sárgarépát, a retket és a kis csokor friss fűszert. Az egészet süssük át. A meghámozott fokhagymagerezdeket vékonyan szeleteljük fel.
Amikor a zöldségek megpirultak, enyhén sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá
a félretett húst, a paradicsomkockákat és a fokhagymát.
5. Öntsünk rá fél litert a felmelegített zöldségalapléből, majd ha forrni kezd, csökkentsük a tüzet, és fedő alatt egy órán át főzzük.
6. Hámozzuk meg a burgonyát, mossuk meg, és hagyjuk egészben. Hideg sós vízben tegyük fel főni, ha felforrt, öntsük le róla a vizet. Ha letelt az egy óra, adjuk
a krumplikat a raguhoz, ha szükséges, öntsünk még hozzá levest, és újabb fél órán át főzzük.
7. Fejtsük ki a zöldborsót. Lobogó sós vízben, az újraforrástól számítva 2-3 percig főzzük, majd tegyük jeges vízbe, hogy szép zöld színű maradjon. Ha jól kihűlt, csöpögtessük le. Adjuk hozzá az elkészült húshoz, s hogy jól felmelegedjen, fedő alatt még 2 percig főzzük. Azonnal tálaljuk.

 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Húsvéti bárányleves
  2009-04-04 13:13:18, szombat
 
  Húsvéti bárányleves

jancsi bá 2009. 04. 11.
Hozzávalók
>500 g bárány lábszárhús
>100 g bárányszív
> 100 g báránymáj
>150 g vöröshagyma
>1 dl olaj
> 30 g vaj
> 2 db tojás
>50 g rizs
> 1 csomó friss kapor
> 1 csomó petrezselyemzöld
>0,5 dl citromlé
>20 g fokhagyma
> 50 g gyöngyhagyma
> só, egész bors, babérlevél




Elkészítése
A húst és a belsőségeket alaposan megmossuk, a vöröshagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, a kaprot és a petrezselymet finomra, a belsőségeket apró kockára vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, és a lábszár minden oldalát megpirítjuk, hozzáadjuk a vörös- és fokhagymát, a babérlevelet, egész borsot, felengedjük 1,5 l vízzel, sózzuk, és lassú tűzön megfőzzük. Ha megfőtt, a húst kiemeljük, a csontot eltávolítjuk, és a színhúst kockára vágjuk. A főzőlevet leszűrjük, a fűszereket kidobjuk.
Kevés sós vízben a kis kockára vágott belsőségeket leforrázzuk, leszűrjük. A vajat felolvasztjuk, beletesszük a mogyoróhagymát, a péppé zúzott fokhagymát, a forrázott belsőségeket. Ha a belsőség és a hagyma megpuhult, felengedjük a félre tett főzőlével, felforraljuk, beletesszük a rizst, és puhára főzzük, majd hozzáadjuk a kockára vágott húst. Amíg a rizs fő, a tojássárgáját elkeverjük a citromlével, kevés forró főzőlével, és az egészet a forrásban levő leveshez adjuk. A tűzről levesszük, hozzákeverjük a finomra vágott kaprot és a petrezselyemzöldet.

 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Serpenyős báránycomb
  2009-04-04 13:07:23, szombat
 
  Serpenyős báránycomb

Hozzávalók 6 személyre:
1 ek. fehér szemes bors,
5 gerezd fokhagyma,
2,5 pohár száraz fehérbor,
fehér ecet, 8 ek. olívaolaj,
1 db, kb. 1,5 kg-os báránycomb,
3-4 babérlevél,
1 zeller, 1 sárgarépa,
1 kg krumpli,
húsleves (leveskockából),
1 ek. Worcester-szósz, só




Elkészítés:
1 ek. borsot 2 gerezd fokhagymával sütőpapírba csomagolunk, és húsklopfolóval összetörjük őket. Egy tálba helyezve elkeverjük fél pohár borral. A húst megtisztítjuk, vízzel és ecettel lemossuk, megszárogatjuk, és vágásokat ejtünk rajta, melyekbe a borsos-fokhagymás keveréket beledörzsöljük. A megmaradt keverékkel, 2 ek. olajjal, a maradék borral meglocsolt combra babérleveleket teszünk, és 2-3 órát pihentetjük. Ezután a combot lecsepegtetjük, majd a maradék olajon egyenletes barnára pirítjuk, sózzuk, hozzáadjuk a maradék fokhagymát, a felkockázott zellert és sárgarépát. A comb levébe belekeverjük a Worcester-szószt, majd meglocsoljuk vele a combot. Időnként megforgatva, a húslevessel locsolgatva 180 °C-ra előmelegített sütőben, 50 percig alufóliával lefedve sütjük. Ekkor mellétesszük a krumplit, és fedetlenül további 40 percig sütjük. A tepsiben tálaljuk.

Jó tudni!
> Van, ahol a bárányt félig átsütve fogyasztják, így a comb belsejében a hús rózsaszín marad; ehhez 1 óránál több ideig nem szabad sütni. Mi inkább a jól átsült húst szeretjük; hogy minél puhább legyen, akár meg is duplázhatjuk a sütési időt, ha közben rendszeresen locsolgatjuk a húst a levével vagy forró levessel.
> A krumpli ropogósabb lesz, ha előtte, már kockára vágva, 2-3 percre forrásban lévő vízbe dobjuk. Meghinthetjük sóval és vízzel kevert olajjal.



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Kenyértésztában sült báránybor
  2009-04-04 13:02:21, szombat
 
  Kenyértésztában sült bárányborda

Hozzávalók 4 személyre:
> 1 ág rozmaring
>1 cs. zsálya
> 1 gerezd fokhagyma
> liszt
> 20 dkg fagyasztott pizzatészta
> 1 bárányborda (kb. 1 kg), só, őrölt bors
>8 dkg szeletelt nyers sonka
>2 ek. olívaolaj




Elkészítés:
A rozmaringleveleket, a zsályát és a fokhagymát finomra vágjuk. A tésztát belisztezett gyúródeszkára tesszük, kézzel kilapítjuk, és meghintjük a keverékkel. Többször áthajtogatjuk, hogy egyenletesen eloszlassuk a fűszereket. Ezután átgyúrjuk a tésztát, amíg egészen megpuhul. Letakarva 10 percig pihentetjük, majd a sodrófával néhány mm vastagságú téglalappá nyújtjuk a tésztát. Előkészítjük és besózzuk a gerincet, majd sonkaszeletekbe göngyöljük. Ezután minden oldalról befedjük a tésztával (vigyázva, hogy a csontok kilógjanak, de ne hasítsák nagyon ki). Gondosan lenyomkodjuk a tészta széleit, a fölösleget levágjuk. A maradék tésztából csíkokat vágunk, és rácsosan feldíszítjük velük a tésztát. A húst kb. 75 percre 200 °C-os sütőbe tesszük. (Ha a tészta túlságosan megpirulna, fedjük le alufóliával. 5 perccel azelőtt, hogy kivennénk a sütőből, kenjük meg egy kevés olajjal.)

Tipp
Hozzá illő köret: mivel a hús tésztában sül, elég csupán friss salátát hozzáadni. Például lollo rosso salátát (fodros szélű, lilászöld), spenótot és pitypanglevelet összekeverünk, és balzsamecetes vinaigrette-szósszal leöntjük.

Jó tanács
Ha nem kapunk kész pizzatésztát (vagy nem gyúrható minőségű), magunk is gyorsan készíthetünk. 1 dl langyos tejben 1 kk. cukorral megfuttatunk 2 dkg élesztőt, majd 40 dkg lisztet, 4 ek. olajat és még 1 dl tejet hozzáadva, kevés vízzel ruganyosra-fényesre gyúrjuk, majd kb. 30 percig kelesztjük. Fagyasztható!

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Báránypörkölt
  2009-04-04 12:57:13, szombat
 
  Báránypörkölt

jancsi bá 2009. 04. 07.
Hozzávalók:
600 g báránylapocka (csont nélkül)
120 g sertészsír
200 g tisztított vöröshagyma
10 g fokhagyma
2 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 dl soproni kékfrankos
fűszerek (só, köménymag, fűszerpaprika




Elkészítés:
A megtisztított és finomra vágott vöröshagymát az olvasztott zsírban megpirítjuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymát, fűszerpaprikát és a köménymagot, kevés vízzel felengedjük, a lángra visszatéve zsírjára pirítjuk. A báránylapockát kockára daraboljuk, megmossuk, és a visszapirított pörköltlaphoz adva sózzuk, és sűrű kevergetés mellett fedő alatt puhára pároljuk. Amennyiben a hús saját leve a párolás során elpárolgott, hozzáadjuk a vörösbort és a kockára vágott paradicsomot és zöld paprikát, és készre pároljuk.
Köretét szabadon választhatjuk meg: lehet főtt burgonya, tarhonya vagy galuska. Illik hozzá a tavaszi saláta.


 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2009.03 2009. április 2009.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 187 db bejegyzés
e év: 1528 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1173
  • e Hét: 4763
  • e Hónap: 25446
  • e Év: 228359
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.