Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Pünkösdi rózsák egy csokorba.
  2009-05-28 20:52:10, csütörtök
 
  Pünkösdi rózsák egy csokorba.



 
 
1 komment , kategória:  saját készítés  
pünkösdi rózsára találtam
  2009-05-28 15:51:42, csütörtök
 
  Interneten szörfözve találtam rá az általam fényképezett pünkösdi rózsára





Az eredeti kép



Papáék kertjében fotóztam le a virágot.



 
 
1 komment , kategória:  Pünkösd  
Pünkösd a tavasz ünnepe
  2009-05-28 15:45:04, csütörtök
 
  Pünkösd a tavasz ünnepe




Pünkösd, hiszen a tavasz végének jelképeként a pünkösdi rózsát kötik csokorba az ünnep napján. A virág szimbolizálja, hogy pünkösd napján minden felébred, a világ abbahagyja a lusta nyújtózást, az ember és az állat párt választ magának. A nagy nyári munkák előtt pünkösd ünnepével köszöntjük az új életet, imádkozunk a bő termésért, gyermekáldásért.A pünkösdi rózsát szoktak a mosdóvízbe szórni, hogy egészségesek legyenek. A legények pünkösdi rózsát tettek annak a lánynak az ablakába, akinek udvarolni akartak. Pünkösdvasárnap mindig május 10-e és június 13-a közé esik, a húsvét utáni 50. napra. A római egyház papjai pünkösdkor piros miseruhát öltenek magukra, amely a Szentlélek színe.

Pünkösd a Gergely-naptár szerint változó dátumú ünnep
2009. május 31
2010. május 23.
2011. június 12.
2012. május 27.
2013. május 19.
2014. június 8.
2015. május 24.



 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
Pünkösd, a lélek ünnep
  2009-05-28 15:37:48, csütörtök
 
  Pünkösd, a lélek ünnep




Pünkösd a kereszténység legfontosabb ünnepei közé tartozik, ám világi formája nem alakult ki, mint a karácsonynak vagy a húsvétnak. A kereszténység a Szentlélek eljövetelének emlékét ünnepli ezen a nyárelői napon. Pünkösd vasárnapja mindig május 10.-e és június 13.-a közé esik, a húsvéttól számított 50. napon köszönt ránk (innen a görög elnevezése is Pentecostes) melyre az idén május 11.-én emlékezünk.Pünkösd eredetileg a zsidó nép ünnepe volt, előbb az első gyümölcsöt, a befejezett aratást, később pedig a Sínai-hegyi törvényhozást (ekkor kapta meg Mózes a kőtáblákat) ünnepelték pészah szombatját követő 50. napon Sabauthkor.A zsidó nép pünkösdi ünnepéből alakult ki tehát ez a keresztény ünnepünk, amelyen a Szentlélek eljövetelét ünnepli a keresztény ember, vallási felekezetétől függetlenül. Pünkösdöt a keresztény világ a Krisztus utáni 2. századtól tartja számon. A keresztény egyházi ünnep története a következő: Krisztus mennybemenetele után, az ötvenedik napon az apostolok összegyűltek, hirtelen hatalmas zúgás, szélvihar támadt, majd lángnyelvek jelentek meg, s a Szentlélek lángnyelvek alakjában leszállt a tanítványokra. Ezután különféle nyelveken kezdtek el beszélni, ahogy a lélek adta nekik, hogy szóljanak. A Jeruzsálemben tartózkodók meglepve tapasztalták, hogy amit az apostolok mondanak ki-ki a maga nyelvén megérti. És mikor a pünkösd napja eljött, mindnyájan egy akarattal együtt valának. És lőn nagy hirtelenséggel az égből mintegy sebesen zúgó szélnek zendülése, és eltelé az egész házat, ahol ülnek vala. És megjelentek előttük kettős tüzes nyelvek, és üle mindenikre azok közül. És megtelének mindnyájan Szent Szellemmel, és kezdének szólni más nyelveken, amint a Szellem adta nékik szólniuk. (Csel 2:1-4)

"Áldott szép Pünkösdnek gyönyörű ideje
Mindent egészséggel látogató ege,
Hosszú úton járókat könnyebbítő szele" /Balassi Bálint/

Előállott Péter apostol prédikálni kezdett, beszédére sokan figyeltek, követték, megalakultak az első keresztény gyülekezetek. Ez az a -történelmi pillanat-, amikor az idegen népek közé téríteni induló apostolok lépteivel a keresztény vallás világhódító útjára indult. Az Írás értelmében pünkösd vasárnapját már az ősegyház is a Szentlélek eljövetelének emlékezetére ülte meg, de a pünkösdi esemény értelem szerint az egyetemes egyház születésnapja volt kezdettől fogva. Piros pünkösd napját ezer éve virággal köszöntik Európa több országában.Régen a templomokban évről évre megemlékeztek erről a napról, ahol a lángnyelveket pünkösdi rózsa szirmaival helyettesítették, a Szentlélek jelképeként pedig fehér galambot repítettek szabadon.A római egyház papjai pünkösdkor piros miseruhát öltenek magukra, amely a Szentlélek színe. Az ünnepről május hónapot pünkösd havának is nevezik .
A virágot régi nevén bazsarózsaként is ismerik. Mint keresztény jelkép, a tövis nélküli pünkösdi rózsa Venus örökösének, a szeplőtelen Szűzanyának lett a virága.



 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
Pünkösdi rózsa eredete
  2009-05-28 15:17:06, csütörtök
 
  Pünkösdi rózsa eredete




A legtöbb pünkösdi rózsa, amivel a kertünkben tallkoznak, eredetileg Kínából származnak. A finom, selymes virágok és a díszes levélformák ott nagyon kedveltek. Az ún. kínai pünkösdi rózsák (Lactiflora-Hybride) az eredeti ősformájukból itt mindig tovább lett kultiválva. A pünkösdi rózsa két csoportra osztható. Az ún. lágyszárú és a cserjeszerű pünkösdirózsa. Az utóbbi alig található a kertekben, tehát szükítsünk az elsőre. Lágyszárúnak nevezik azt, amelynek a szára és levele ősszel elhal és tavasszal a hajtások piros csúsai jelennek meg a talajból. A pünkösdi rózsák fő színei a rózsaszín, a vörös és a fehér világospiros, vöröseslila, mélyvörös, lila és krémfehér átmenettel. A pünkösdi rózsáknak egyszerű vagy töltött viráguk van.



 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
Pünkösdi rózsa gondozása
  2009-05-28 15:10:51, csütörtök
 
  Pünkösdi rózsa gondozása




A pünkösdirózsa sok örömet szerez annak, aki az ültetésen túl megfelelően gondoskodik a neveléséről. Melyek is azok a feltételek, amelyeket ez a növény igényel? Napfénykedvelő, ezért olyan helyre kell ültetni a kertben, ahol fürödhet a napsugarakban, de legalább fél napos megvilágítást kap. Mélyen megmunkált, tápanyagban gazdag talajban fejlődik a legjobban. Ahol homokos a talaj, ott célszerű komposztot és kevés agyagot a földjéhez keverni, mert ez utóbbi megakadályozza a gyors kiszáradást. Vigyázzunk, hogy a gyökerek ne érintkezzenek közvetlenül a komposzttal. A gyökérzóna körül a föld legyen mindig nyirkos. Az ajánlott talaj pH 6,5 - 7. Műtrágyázni ritkán kell. Használjunk alacsony N tartalmú műtrágyát, pl. 6-24-24. Száraz időben kéthetenként öntözzük. A tavasszal fenyegető fertőzések elkerülésére jól levegőzött talajra és környezetre van szükség. Legfőbb betegsége a Botrytis, amely ellen pl..bordói lével védekezhetünk. Ősszel a lehullott növényi részeket mindig el kell távolítani.

Nyár végén kell ültetni, hogy a tél beállta előtt elegendő idő maradjon az új gyökérzet kifejlődéséhez. A legtöbb faj télálló, ám ha a fagyosszentek időszakában zord az időjárás, a fiatal pünkösdirózsa hajtásait be kell takarni. A frissen ültetett növényt télen ajánlott a fagytól óvni pl. szalmatakarással. Csak türelmes ember telepítsen fás pünkösdirózsát. Kb. a 3. évtől virágzik teljes pompájában. Ha nagy virágokat szeretnénk, a borsónyi oldalrügyeket el kell távolítani. Nem kedveli, ha bolygatják, ezért a telepítés során olyan helyet kell számára választani, ahol kedvére terjeszkedhet. Ha mégis átültetjük, helyére mindenképpen más növényt ültessünk. A fás fajokat ősszel lehet szaporítani. Ehhez félig elfásodott hajtásokat kell levágni, és homokkal kevert tőzegbe tűzdelni. A gyökeresedés teljes időszaka alatt legyen a föld nyirkos, a hőmérséklet pedig 10 fok körüli. Másik szaporítási módja a gyökérre való oltás, ez azonban kertészeti szakismeretet kíván.




Az évelő, piros pünkösdi rózsa az egyik legkedveltebb falusi virág volt mindig is, és szerencsére most már a városi kertekben is egyre gyakrabban találkozhatunk vele. A föld alatt gyöktörzset fejleszt, amelyből 40-80 cm magas mutatós levelek és mélybordó, illatos virágok fejlődnek. Korai virágzású faj, idén már április közepén virított. A hosszú szárcsúcsokon súlyos virágfejek fejlődnek, ezért ajánlatos a tő mellé karót tűzni, és a szárakat hozzákötözni. Az évelő pünkösdirózsát vaskos gyöktörzsének szétosztásával, feldarabolásával lehet szaporítani. Ennek legkedvezőbb időszaka a szeptember hónap. Éles késsel vágjuk szét a gyöktörzset úgy, hogy mindegyiken legyen néhány szem és elegendő gyökérzet. Ezután fektessük vízszintesen a földbe, és csupán 5 cm vastag földréteggel fedjük. Késő ősszel takarjuk szalmával vagy lombbal, hogy az erősebb fagyoktól megvédjük.
Mind a fás szárú, mind az évelő pünkösdirózsa szaporítható magvetéssel is, de mivel magvai hajlamosak több évig is elfeküdni, eredményesebb a hajtásgyökereztetés vagy a tőosztás. A pünkösdirózsa gyorsabb növekedéssel és dúsabb virágzással hálálja meg, ha minden tavasszal vékony rétegben érett istállótrágyát szórunk a tövéhez. Vágott virágként sokáig díszlik a vázában is.
Forrás: Garami Márta írta a cikket diszvirágok c. rovatban

 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
Pünkösdi vagy bazsarózsa
  2009-05-28 15:07:02, csütörtök
 
  Pünkösdi vagy bazsarózsa




A pünkösdirózsák nemzetségében akadnak lágyszárú évelők és fás szárú, lombhullató cserjék egyaránt. A fajok száma meghaladja a harmincat, a nemesített és keresztezett fajták száma pedig évről évre nő. A virág változatos színekben pompázik és édes illatot áraszt. Az egyszerű virágú fajok szirmai csésze alakot öltenek és a feltűnő színű, sárga porzókat. A félig telt virágú pünkösdirózsa szirmai két-három sorban, körkörösen helyezkednek el, míg a telt virágú fajok megszámlálhatatlan szirmok sokaságával, gömb alakban nyílnak.
 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
Pünkösdi rózsa, mint gyógynövé
  2009-05-28 15:02:07, csütörtök
 
  Pünkösdi rózsa, mint gyógynövény




Az orvosra utaló név tetszik hihetőbbnek, mert a pünkösdirózsát évszázadokon át elsősorban gyógynövényként termesztették. Gyökeréből készült kivonatával gyógyítottak sárgaságot, vese- és hólyaghurutot, reumát és egyéb betegségeket. Ez annál is meghökkentőbb, mivel a növény mérgező, kivéve a tavasszal és ősszel kiásott gyökérgumókat.
A pünkösdi rózsát az antik világ gyógynövényként ismerte, és babonás erőt tulajdonított neki. Latin neve a görög paeonia szóból származik. Paeonia nemcsak a virág neve, belőle képezték többek között a kórház és a gyógyító szavakat is. Róla kapta nevét a homéroszi istenek orvosa, Paieón, aki e virággal Hádészt, az alvilág urát gyógyította ki Héraklésztől kapott sebéből.




 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2009.04 2009. Május 2009.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 182 db bejegyzés
e év: 1528 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3154
  • e Hét: 5335
  • e Hónap: 38489
  • e Év: 272236
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.