Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Július havi névnapi szófejtő
  2009-06-30 22:35:43, kedd
 
  Július


Oroszlán, avagy Szent Jakab hava



Szent Jakab és Szent Anna hava:
++++++++++++++++++++++++++++

Szent Jakab napja július 25. Után augusztus 5-én ünnepli a katolikus egyházban Havas Boldogasszony napját, mely hagyomány szerint III. Sixtus pápa 440-ben Mária tiszteletére templommá szentelte Liberius pápa bazilikáját, azon a helyen épült fel, ahol égi jel gyanánt a legforróbb római nyárban ismételten hó hullott.
Jakab július 25-i eredete: Krisztus egyik apostola is ezt viselte, a név ősibb alakja pedig Jákób, már az Ószövetségben is előfordul.
A Biblia szerint Ábrahám fiának, Izsáknak hatvanéves korában feleségétől Rebekától ikrei születtek: Ézsau és Jákób.
Amelyik először született pozsgás és mindenestül szőrös, azután született annak atyafia, s az az ő kezével tartja Ézsaunak sarkát, azért nevezték el Jákóbnak.
Megjakabolni igét a tudós erdélyi Bod Péter latin-magyarból értelmezte: megcsalni jelentéssel.
Az Újszövetségben két Jakab van, egyik Zebedeus, másik Kleofás fia.
A régi vezetéknevekben lelhető meg Jákób: Jakó, Jakus, Jáki, Jáksi, Jakub, Jakuba, Jakabos éppúgy származéka, mint a Kabos név, s még a Kubic és a Kóbi is Jakab, ill. Jákób becéző alakja.
A július 23-i Jakab nap szentje Zebedeus halász fia, Szent János testvére volt, Péterrel együtt Jézus legkedvesebb tanítványa, akit Jánossal, az aranyszájúval együtt a Mester, Boargesz-nak, s mennydörgés fiainak neveztek. Ma is van Szentjakabfalva Veszprém megyében.
A Jakab angol megfelelője Jack, ill. Jockey.
Még a jakubinus név is Jakab származéka.
Leiter Jakab a sajtóbeli elírásokat, bakikat, főleg félrefordításokat szokták jelölni.
Leiter Jakab több, mint százhúsz éve bukkant fel a sajtóban, méghozzá a Magyar Sajtó c. lapban, mint fiatal újságíró, s kíváló humorista. Leiter Jakab német eredetiben Jakob' s Leiter: Jákób létrája.

Ézsau már nem anyakönyvezhető, de belőle alakult Izsó igen. Izsák is becéző alakból jött létre.

Ézsaiás július 6-án - a héber Jesaias név változata - máig él, 1967-ben adták szülei egy kisfiúnak. A jelentése: Isten az üdvösség, s rokonságban van Ézsauval.

Anna, a héberben alakja Hannah, azt jelenti: kegyelem, Isten kegyelme.
++++++++++++++++++++++++++++++
A Biblia szerint ő volt Mária anyja, névnapját a Szentszék csak a XVI. században tette kötekező ünneppé. Korábban is volt kultusza, a bányászok, hajósok, anyák, a házasság, az özvegyek és szegények védőszentje.
Hanna mellett az Anikó becéző alakja, Annát 1836-an, míg Anikót 1113-an kapták 1967-ben. Az Anett, Anita is e név származéka, mint a becéző Naca, Náni, Nanett, Nina, Nusi - az Annusból -, Ancsa, Panni, sőt a Csuri is - az Ancsurból -, Manci és Manyi is Annának köszönheti létét.
Idetartozik még Annabella, viselői júliusiak, azt jelenti olaszból: Szép Anna.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Az Anna és Sibilla név vegyüléséből ered, szeretetre méltó jelentéssel, Amábel skót változata. A balatonfüredi nagyszálló, az Annabella azért kapta a nevet, mert Füreden tartják július 26-án több, mint másfélszáz éve a hires Anna bálokat, amikor a bál szépének átnyújtják a győztesnek járó aranyalmát.

Tihamér július 11-én van, míg Ignác július 3l-én.
A Tihamér jelentése: csendet kedvelő. Tihanyban ugyenezt a szótőt lehet felismerni, Tihony nevű földbirtokos neve ragadt rajta, azt jelenti: csöndes, halk szavú ember.

A hónap végi Ignác latin eredetű, tűz jelentésű ignisből képzett, a latin Egnatius - Ignatius név már a II. században adott szentet a római egyháznak. A zsidóság is használja Ignácot, mégpedig Izsák név helyettesítéseként. 1967-ben 25 Ignác, 24 Tihamér volt anyakönyvezve.

Apollónia van még júliusban, mely a Napisten, Apolló nevéből keletkezett. Jelentése: Apollónak szentelt.
A sok régi Pólika, Paula, Polixénia becéző alakjai is - hajdani népszerűsége mellett szólt. 1967-ben 23-an kapták az Apollónia nevet.

Jeromos július 20-án tartja névnapját görög eredettel, a görög Hieronümosz hangtani változata, melynek jelentése: szent nevű.
Ma már komikusnak érezzük, mint a Jónást és a Tóbiást, amely héber Tóbijah név latinos formájának átvétele, szó szerint azt jelenti: Jehova jó. A Bibliának is van egy vitatott apokrif könyve - a ,,Tóbiás könyve".
Jeromost és Jeremiást 1967-ben egy fiú sem kapta.

Xénia görög eredettel július 30-án ünnepel, két kislánynak választották ezt a nevet, jelentése: vendég, idegen.

Sára július 5-i, de nem Sarolta az eredete. Sára Bibliai eredetű, jelentése: hercegnő, uralkodónő. A Sarolta ótörök eredetű személynevek sorába tartozik, s jelentése: fehér menyét. Később Károly francia női párjával, a Charlotte-tal azonosították. Becézése Sári. 1967-ben 54 kislány kapta a Sára nevet, 112-en a Saroltát.

Judit, Jutka, Juci, Ucó jelentése: Júdeából származó nő, francia változata yvette alakban Ivettnek van latinosítva. 1967-ben 2643 Judit, 30 Ivett, egy Ivette volt anyakönyvezve.

Kármen, Karméla ismert név Judithoz hasonlóan földrajzi vonatkozású, Karmel nevét őrzi, az izraeli hegységét. Ószövetség szerint e hegyre idézte meg Illés próféta istenítéletre a pogány Baál papjait, amikor imája nyomán oltárára mennyi tűz szált, s Baál prófétáit elpusztították.
A történet nyomán remeték éltek a hegyen, akikből a XII. században egy Berthold nevű keresztes lovag megszervezte a karmeliták szerzetesrendjét. A spanyol Carmen a Nuestra Senora del Carmen - Kármel hegyi Miasszonyunk - kifejezésből vált k i, héberben a jelentése: kert Kármennek. Olasz megfelelője Carmela, ill. Carmelina. Kárment 1967-ben 14 kislány kapta.

Ottó júlus 2-án ünnepel, germán eredettel becéző alakja az Otmarnak, jelentése vagyon + harcos és az Otfried vagyon + béke. Július 2-i Ottokár is, Odowadar eredetibb alakjában, jelentése: birtokot megőrző. Ottót 1967-ben 231-en választották, Ottokárt csak egy család.

Ottilia az Ottó női megfelelője. Jelentése: öröklött vagyon. 1967-ben 40-en kapták ezt a nevet.

Valter július 16-i név már Gellért püspök XI. századvégi legendájának egyik fejezetében ,,A magyarok szimfoniája"-ban előfordul Walther alakban. A német Walter jelentése: uralkodó sereg. Átkerült angolba is, a XVIII-XIX. sz. híres történeti regényírója, Walter Scott is ezt a nevet viselte. 1967-ben öt6 kisfiút neveztek el így.

Bertold július 27-i az említett kereszteslovag neve. Eredetileg Beerchtwald volt, s azt jelentette: pompával uralkodó. 1967-ben két kisfiú kapta. Ebből eredő családnevek: Berta és Bertók.

Amália július 10-én ünnepel, eredeti alakja Amalberga volt, az Amálok - gót királyi család + védelem jelentéssel bírnak.
Becéző alakja Málcsi, Máli, Málika.

Helga július 11-én tartja a névnapját, nevük jelentése: egészségese, boldog.
Ógermán eredete van, Rurik leánya viselte ezt a nevet, amit az oroszok Olgának mondanak, az orosz ortodox egyház első szentje is ő lett Szent Olga néven. Olga június 31-én van, a protestánsok viszont július 27-én tartják ezt a napot. 1967-ben 48 Helga és 134 Olga lett anyakönyvezve.

Tatjána - Tánya - sem igazán orosz. A latin Tatius, ill. Tatianus női párja. Tatius név viselője a szabinok királya, Romulus uralkodó társa volt, apa jelentésű gyermeknyelven tata származéka e név. 1967-ben ketten kapták ezt a nevet.

Jenővel szokták az orosz Eugént azonosítani, Jevgenyij nem más, mint Eugén.

Szabolcs július 17-i neve jelentése: fölötte bölcs férfiú. Szabolcs vára őrzi az emlékét, de még Tas vára is volt. Tas Szabolccsal együtt sereggel indult el a Tisza parti népeket behódoltatni. Tas vára volt Sárvár. Szabolcs Előd vezér fia volt, az Elődök július 1-én ünnepelnek, annyit jelent nevük: elsőszülött, vagy ős. 1967-ben négy fiú kapta az Előd nevet, Szabolcsot 139-en.

Zalán július 14-i, 1967-ben két kisfiú kapta ezt a nevet, nevének eredeti ejtése Salán lehetett, s azt jelentette: dobó, ütő. A Titel melletti Zalánkemén talán az ő nevét őrzi.

Magdolna, Magdaléna, Magda jeles néprajzi hagyományokat őriz, mint Illés.

Illés Bibliai eredettel bír, tüzes szekéren az égbe ragadtatott Károli Gáspár fordítása szerint. Július 20-án van a névnapja. Eredetileg Élijjáhu volt, azt jelentette: Jahve (Jehova) az én istenem. A héber szó görögben Éliás alakot vett föl, Éliásból lett Illés. 1967-ben 13-an kapták ezt a nevet. Vezetéknév Illyés alakjában gyakori.

Magdolna július 22-re esik, ami hajvágó nap is. Mária Magdolna a bibliai hagyomány folytán a fodrászok és fésűsök védőszentje lett.
Magdalombeli Máriának hívták Mária Magdalénát, Magdala városról kapta a nevét, amely a Genezáret tava mellett található.
Magdát ketten kapták, Magdolna 826 kis bölcsőben és Mózes kosárban talált tulajdonosra.

Márta július 29-én tartja névnapját, szintén héber eredettel, jelentése: úrnő. 1267-en kapták 1967-ben ezt a nevet.

Dánielt Tóth Árpád Berzsenyi c. szép versében írta meg, olyan Dánielről írt, aki magányosan élt egy barlangban. Bibliában Dániel volt egyike a zsidó ifjaknak, kiket Jeruzsálem elpusztítása után Nabukadnezár babilóniai király az oroszlánverembe vettetett. Az oroszlánveremből szabadulva álomfejtéseivel s jövendőmondásaival magas udvari rangra jutott, ő fejtette meg a falon megjelent végzetes feliratot: Mene, tekel ufarszín: megszámláltatott, megmérettetett, könnyűnek találtatott.
Július 21-én ünneplik Dánielek a névnapjukat. Dán jelentése: bíró, el pedig azt jelenti: Isten, vagyis Dániel jelentése: Isten a bírám.
1967-ben 56-an kapták ezt a nevet.
Dankó, Dános, szláv formájú Daniló és Danieli, latinus Danielisz róla kapta a nevét.
Női párja a latinos-olaszos Daniella, július 21-re esik a névnapja.

Krisztina és Keresztély július 24-én az Újszövetségi Messiás, Jézus nevének görög változata Krisztosz szóból, ami azt jelenti: felkent. Az új vallás megalapítójának nevéről nevezték híveit chirstianus-nak, vagyis Krisztust követő-nek. Krisztián a Christianusból rövidült változat, női párja Krisztina július 24-én ünnepel. 1967-ben 3 Krisztiánra 1325 Krisztina jutott.
Krisztina becéző alakja Kriszta is anyakönyvezhető.

Kinga és Kunigunda név germán eredetű, nemzetség, törzs + harc jelentéssel.
Kingát 1967-ben több, mint százan kapták, míg Kunigundát egy sem.

Kristóf július 25-re esik, Krisztián rokonságába tartozik. Kristófot eredetileg Reprobusnak, Offerusnak hívták, kánaánbeli óriás volt. Történetét a Legenda Aurea alapján a XVI. századi Érdy-Kódex
őrizte meg. Így lett Christophoros, vagyis Krisztushordozó a név jelentése. A képeken bal vállán a gyermek Jézussal, jobbjában a kihajtott és gyümölcsöt termő pálmafával ábrázolták.
Krisztoszból ered a héber Jehosua. Jesua ószövetségi megfelelője Józsua pátriárka volt, aki a Biblia szerint a Honfoglalás vezére, Mózes tanítványa volt.

Józsua anyakönyvezhető, július 22-én tartják a névnapját. A Józsa viszont
Jánosnak, Józsefnek becéző alakja.
Jókaiból két, azonos napra eső júliusi név Enyém, tied, övé női főszereplője: Szeréna. A latin eredetű név jelentése: derűs, vidám.
1967-ben Szerénát 4 kislány kapta.
Jókai regényben párja Ince, senkinek sem ártó jelentéssel latinból, az Innocentiusból rövidült. Július 28-án van a névnapja.

MTV Minerva

Szilágyi Ferenc: Sokféle neveknek magyarázata

 
 
0 komment , kategória:  Névnapok eredete, versek  
A hippi világképe
  2009-06-30 18:24:11, kedd
 
  S. Miklósnak és S. Gergelynek

Kozmosz Könyvek
Egyetemi Nyomda 1985.
Felelős vezető: Sümeghy Zoltán
(Ezt a könyvet 1995-ben kezdték ismételni, mely folyamatosan történt az ötvenes évektől tisztuló beat-hippi-punkrációsoknál, az egészségügy és szociális hálózat változtatásával.)


A hippifilozófiát fogalmilag nem lehet meghatározni. Ezt a filozófiát maga védi ki ellene szóló, nyilvánvaló érveket azzal, hogy nem óhajt elmélet, ideológia lenne (sőt minden ilyesmit elszántan tagad), pusztán önmaga gyakorlatát kínálja a bármilyen fogalmak helyett. A távoli, magyar szemlélő a hippi világképből először az eszme tagadásokra, elhatárolódásokra figyelhet fel.

Ez az elutasítás szinte parttalan: minden tételes nemzetrendszerre érvényes. A hippik nem követik a beatnikek ekletikus befogadását, akik ellentétes gondolatokból is gátlástalanul hasznosították a nekik tetsző filolófiát és társadalmomtudományt hárítja el, de lemond az új baloldal vezérideológiáiról is. Sartre, szervezetet társadalom közegében, az elfogadott kommunikáció szabályai szerint közvetííti fogalmait.

A tételes világkép a hippiknek utálatos. Mi eredményez méggis hippiideológiát? Két, egymástól igen távoli, de a hippivilágban otthonosan összebékülő gondolatrendszer, pontosabban, e rendszerek önkényesen aláértelmezett elemei.

Az egyik keleti filozófiák - a Zen-buddhizmus, az ősi, modernizált indiiai tanok - minden korábbinál magasabb hulláma. A hippik esetében nemcsak a magányos szemlélődés megnyugtató bölcseleteként, hanem sokkal inkább az önjavítás, az énfeladás, a másokkal való zavartalan együttélés gondolati háttereként. Szorosan ide tartozik a kábítószerek - a hippivilág leginkább az LSD - folyamatos használata és a kábítószer-fogyasztás "megideologizálása". A különféle drogok, a "fű", meg a "sav" nem pusztán élvezeti narkotikumok, a szeretettransz elérésének kívánatos és szükséges lépcsőfokai.

Néhány jellegzetes vélekedés.

Maggie Gaskin huszonkét éves hippilányt kérdezi Leonard Wolf:
"L.W.: Mi olyan nagyszerű abban a "feldobódásban", amit a methedrin vált ki?
Maggie: Csodálatos! Olyan ragyogó, boldog dolog az egész! Mikor szedni kezdi az ember és a feje oké, akkor igazán gyönyörű. Olyan boldog érzés, hogy egyszerűen elsírom magam, pedig semmi okom sincs rá, de a kisugárzások olyan borzongatóak.
L.W.: Mit értesz kisugárzásokon?
Maggie: A kisugárzásokat. Ez nem metafora. Mindenkiből más-más szinten jönnek a kisugárzások. Színek, hangok, meg ilyenek. Néha aurákat is lát az ember...
L.W.: Mit értesz aurákon?
Maggie: Ez egy szín valaki körül, kiemeli a vonásait, vagy a teste körül, vagy az arcának valamelyik része körül jelenik meg. Az első alkalommal, amikor bennem volt a sav, csodálatos smaragdzöld volt az alapszín mindvégig.
L.W.: Végzel-e gyakorlatokat, hogy eljuss ebbe az állapotba?
Maggie: Csak most fogok neki. Úgy érzem ugyanis, hogy a savval fejest ugrottam a dolgokba és még nem voltam teljesen felkészülve. Most azonban szükségem van rá, mert a sav segíti, hogy ráébredjek, Isten mindannyiunkban ott lakozik, de nem mindannyian ébredünk rá erre. És ez az, amiről az önmegvalósítás szól. Azt jelenti, hogy felismerjük: Isten egy darabkája vagyunk és ha az ember tudatosan Isten egy darabkája, akkor világos, hogy kontaktusba és összhangba tud kerülni Isten többi darabkájával is....

Sandra Butler huszonöt éves hippilány mondja Leonard Wolf magtefonjába:
"Beszedtem egy csomó LSD-t. Már szedtem egy ideje az adagot és az lett a vége, hogy meztelenül rohangáltam a műúton és teljesen lerobbantam. Anyámnak kellett eljönnie és hazavinnie. Az ember egy csomó gyönyöer dolgot egyetlen nap alatt is meg tud tanulni, egyetlen savutazáson. Csináltad ezt valaha is: levetni a ruhát az erdőben sétálni? Mikor egyedül vagyok az erdőben, az más, mint ha a többiekkel járnám a természetet. Egy új világ. Elég merész voltam akkoriban, hogy a szememmel kísérleteztem. Hallottam azokat a gyönyörű hangokat, mintha csak minden suttogta volna, hogy vegyem le a ruhám. Így hát levetkőztem és teljesen egyedül voltam, de azért éreztem, hogy a társadalom ott van az oldalvonalon. Úgy éreztem, mintha a fákkal kellene szeretkeznem, de egész idő alatt tudatában voltam a társadalomnak. És elhatároztam, hogy megszabadulok tőle...

Eszünk ágában sincs moralizálni a kábítószerkultuszt a hippimozgalom szembeötlően dekadens tüneteként említeni. De ténykérdés, hogy az LSD folyamatos fogyasztása (legalábbis a fogyasztók jelentékeny hányadára) veszélyes. A tartós hallucinogén állapot előbb tudati, majd fiziológiai károsodást okoz. William S, Burroughs, a neves regényíreó, igazán belülálló ahhoz, hogy véleményét hitelesnek fogadjuk el. Akadémia: dekondicionálás című tanulmányában így ír:

"Az erős hallucinogének: az LSD, a meszkalin, apsylocibin, a dm-N, a bannisteria caapi sokkal veszélyesebbek, semmint apostolaik beismerik. A LSD gyakran kóros rémülettel jár és már egy normális adag is okozott halált. Emlékszem, mikor egyszer Putumayóban utazgattam és egy hétig lázasan feküdtem egy Macoa nevű városkában, elmesélték nekem egy kaliforniai fiatalember történetét, aki ha jól emlékszem, diák volt és hitt a telepátiában. Lorcát olvasott és a "lélekbore"ral, a bannisteria csapival akart kísérletezni, amit a helybeli indiánok "yage"-nak hívnak és a berujo össze is kotyvasztotta főzetét, akkora adagot, amekkorát maga szokott bevenni, aki negyvenéves volt már és átnyújtotta a szerencsétlen utazónak: az pedig egyetlen iszonyú, fájdalmas sikolyt hallatott és berohant az őserdőbe. Egy kis tisztáson találtak rá, ahol görcsökben fetrengett haldokolva. A brujo ellen nem emeltek vádat, hiszen a városi ember csak azt kapta, amit kért. A gonosz vénember néhány évvel később engem is megmérgezett. Ám én emlékezve elődöm sorsára, elláttam magam hat nembutálkapszulával és húsz kodeintablettával és valószínűleg csak elővigyázatosságomnak köszönhetem, hogy még élek. Még így is órákig feküdtem kínba és rettegésbe merevedve a brujo kunyhója előtt. A különböző emberek számára elviselhető adagok nagysága erősen változik és a brujo napi adagja, amitől ő csak erőre kap, könnyen halálos lehet egy kezdő esetében. Ezek a szerek a változó nagyságú adagoktól eltekintve is nagyon különböző reakciókat váltanak ki az emberekből és ami az egyiknek biztonságos adag, veszedelmes lehet a másiknak. Az LSD folyamatos élvezete egyes esetekben őrjítő, kóros jóindulathoz vezethet, a veterán LSD-s belemosolyog az ember arcába és elfogadva olvassa arcodon gondolataidat. Mindezek a szerek tagadhatatlanul veszélyesek lehetnek és szánalmas testi és lelki állapotba juttathatják az élvezőjüket."

Tegyük ehhez hozzá, hogy az LSD-kultusz legfőbb teoritikusát, Timothy Leary mestert nemcsak a burzsoá állam osztályelnyomása juttatta börtönbe, hanem az a kétségtelen tény, hogy pszichodelikus kísérletei számos fiatalkorú megbetegedését, sikertelen és sikeres öngyilkosságát, halálát okozták. Gondolatmenetünk szempontjából az egészségügyi érveknél nem kevésbé fontos, hogy a hippiközösség, a csoporttagok közérzete szüntelenül mesterséges: művi úton, a természetes emberi állapot folytonos meghamisításával, túlcsigázásával teremtődik meg. Közel-kelet-európai szemmel nézve némiképp kiábrándító, hogy a hippik közösségi gondolkodásának és létezés-formájának a sav kell, hogy legyen az egyik fontos szabványazonosítója.

A keleti filozófiákkal társult pszichedelikus kultúra mellett kevésbé tudatosan érvényesül, de szövegelemzéssel lépten-nyomon felderíthető: a hippimanifesztumokban korunk ügyeletes diadala, a "kommunizmus gyermekbetegségének" tartó vírusa: a régi-új baloldali anarchizmus. Proudhont és Bakunyint együtt idézik Marx-szal. Sorelt Leninnel, Cohn- Benditet Castróval és Gueravával. Ebből az elegyes, ösztönös anarchista látomásból következik minden társadalmi szerkezetnek, mint intézményesült, az emberi szabadságot és az emberi önmegvalósítást gátló, személytelen totalitásnak az elutasítása: szervezett gazdasági folyamatok,az áruelemzés, árucsere, árufogyasztás utálata, s leginkább az állam, az államiság intézményének, a döntési és végrehajtási szerveknek a gyűlölete.

 
 
0 komment , kategória:  Beat, Hippi, Punk, Rock  
A szoborlap
  2009-06-30 18:16:07, kedd
 
 

Szoborlap.hu

100 százalékig biztos vagyok abban, hogy az internetezők ha valamit keresnek akkor a gyűjtőoldalakat is előszeretettel használják. Én is így tettem, mikor egy szoborral kapcsolatos kérdésbe szaladtam bele. Konkrétan a Szent Korona szobrot kellett megtalálom...

Sikerült rálelnem a szoborlap.hu oldalra ami egyszerűen fantasztikus, minden elismerésem a készítőké. Több mint 4000 alkotás között böngészhetünk. Az oldal nem titkolt célja, hogy minden hazai maradandó köztéri művészeti alkotást egy könnyen kereshető adatbázisba gyűjtsön.

Többféleképpen kereshetünk az alkotások között. Például a Köztér menüpont alatt, ha esetleg tudjuk melyik településen vagy budapesti kerületben található a szobor amiről több információt szeretnénk.

Minden szobor oldala a friss fotókon kívül az alkotás paramétereit, térképes megjelenítését is tartalmazza, és aki kedvet érez, akár kommentezheti is kedvenc alkotását.

A weblap mindenki előtt nyitott, egy gyors regisztrációval bárki hozzátöltheti felvételeit egy már szereplő alkotáshoz, vagy új adatlapot nyitva maga is gyűjtésbe foghat. Érdemes a kedvencek közé tenni az oldalt, mivel a weboldal örökös fejlődésben van, így hónapról-hónapra újabb funkciókkal és érdekességekkel bővül.

Aki kedvet érez egy kis kulturális csemegézésre miközben virtuálisan bejárja az ország köztereit, annak csak ajánlani tudom a szoborlap.hu oldalt!

www.szoborlap.hu

Forrás: Krisztina egypercese
 
 
0 komment , kategória:  Szórakozás  
Hegtetoválás, testszépítés
  2009-06-30 18:11:09, kedd
 
 
Hegtetoválás és tünde-fül - Bizarr testszépítés

A különböző testszépítő, -dekoráló technikáknak számos típusa van. A régebben meghökkentőnek számító hagyományos tetoválások vagy a piercingek (testékszerek) látványa mára általánossá vált. Van kevésbé elterjedt technika is, mint például a hegtetoválás.

A hegtetoválásokat kétféleképpen készítik: metszéssel, valamint égetéssel. A metszéssel készült alakzatoknál a formát a bőr eltávolításával érik el: az előre felrajzolt területről gyakorlatilag lenyúzzák a hámréteget. Az így létrejött heg elszíneződik, majd a regenerálódás során alakul ki a végleges minta. Az égetést egy felhevített acéllap segítségével végzik. A heg - gyógyulás után - kidudorodik.

Hegtetoválást különböző afrikai törzsek és az új-zélandi maorik régóta készítenek. Hasonló mintákat Óceánia más részein is szívesen alkalmaznak. A hegtetoválás mai formája a '80-as években fejlődött ki az Egyesült Államokban, onnan terjedt át Európába.

A WEBBeteg bőrgyógyásza azt javasolja a hegtetoválásra vállalkozóknak, hogy ne végeztessék el a beavatkozást vállra, mellkasra, nyakra, mert ezeken a testrészeken általában sokkal rosszabb a seb gyógyulása, és a tervezett mintázatot jóval meghaladó, torz kép lehet a végeredmény.

Implantátumok

Van egy másik, kevésbé ismert testdíszítő művészet, mikor különböző alakú, titánötvözet, orvosi acél, szilikonalapú polimer implantátumokat ültetnek a bőr alá. Ez az eljárás hordoz magában veszélyt, a beültetett ékszer körül a szövet begyulladhat, olyankor az implantátumot el kell távolítani.

Szemtetoválás

Festék és antibiotikumos szemmosó kombinációját a szemgolyóba juttatják, a művelet után a szemfehérje az adott színben pompázik.

Extrém testkultúra

Van, hogy eltávolítanak az adott szövetből egy darabot, mondjuk szív alakban. Van, mikor nem eltávolítanak, hanem hozzáadnak a módosítani kívánt testrészhez. Így jön létre a Gyűrűk Urában látott tünde-fül.

Léteznek úgynevezett transzdermális, azaz a bőrön keresztüli implantátumok. Itt is fennáll a gyulladás veszélye.

Fontos a sterilitás!

A hasonló beavatkozásoknál nagyon fontos a sterilitás, mert a felsértett bőrön át, a beültetett implantátumok sebén keresztül nagyon sokféle baktérium, - de ami még inkább fontos - vírus kerülhet be a szervezetbe. Ilyen a hepatitisz B és C vírus és a HIV is!

A WEBBeteg szakértője szerint a másik fontos szempont, hogy az implantátumok ne legyenek allergének, mert ekcémát is kiválthatnak.

Forrás: Krisztina egypercese
 
 
0 komment , kategória:  Szépség, fitness  
Mai harmoniakártyáim
  2009-06-30 03:15:31, kedd
 
 

A mai napodat Bohémség hatja át


Aranyhalak - Az aranyhalak elnyerik a negatív energiát, jelképezik a boldogságot, bőséget, és a vagyont. A feng-shui szerint érdemes belőlük egy párat tartani a bőség (pénz) sarokban. A perzsa hagyományban szintén felbukkan Noruszkor, és szerepe azonos a kínai hagyományban tapasztaltakkal.
 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2009.05 2009. Június 2009.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 204 db bejegyzés
e év: 1940 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 668
  • e Hét: 2990
  • e Hónap: 9231
  • e Év: 61497
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.