Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Hungária - Nosztalgia?
  2009-07-11 17:47:23, szombat
 
 


Rock Évkönyv 1981. január-december

Zeneműkiadó Budapest, 1982.
Szerkesztette: Sebők János

A főnixes Mici Mackós Annás apokalipszis a szentháromsággal indulva (Illés, Omega, Metro) érintve a babiloni korokat, köztük a vaskort, cserépkort, az Útont, a kutyákat, valamennyi egyházat a biblia történetéből. Kezdet: 1946-os tűzkutya évében született Koncz Zsuzsa és a Vörös Oroszlán misztikus szülöttjei és különféle zsidó rendjei. Fenyő Miklós a kétszeres Világ-Magyarország vasbabiloni országának fenyőfás karaktere nevével is, az ismétléseknek köszönhetőek a nosztalgiák. Egyébként a Szeretet csillagának megfelelően 17-szeres magyarországi apokalipszis-elméletet írtam meg és állítottam össze könyv formájában, amelyet az ATV szerint négyszer hajtottak végre.

"Éljen, éljen a rock and roll-
megszabadít a tegnaptól!"
(Chuck Berry)


Amióta csak létezik kororsztálybeli zene, ifjúságnak szóló muzsika, mindig is fő jellegzetessége volt a pillanatra esküvés, a hit a mában. Ezért is olyan fura a valamikor egy ellenkultúra részeként kibontakozó muzsika nogasztagiahulláma.

Az idősebbek visszasóvárogják az aranyéveket, részint azért is, mert megváltozott életvitelük folytán az újabb eredmények már igazán el sem juthatnak hozzájuk. A fiatalabbak meg, hiszen egy újszülöttnek minden vicc új, fölfedezik maguknak a pionírkorszak valóban utánozhatatlan lendületű és bájú dalait. Mindez azonban együttvéve is csak leegyszerűsített magyarázatát adhatja annak a népszerűségnek, amely idehaza a Hungáriát övezi.

1980 májusában, amikor Fenyőék utcabált hirdettek a Műegyetem rakpartra, még talán ha 150 tévedő figyelte a zenekart. Volt már akkor is csőnaci, rock'n roll party, Dolly és lófarok, limbózás és fölnyírt frizura. De a közönség, míg bőven fogyasztott sörök föl nem forrósították a hangulatot, inkább csak mint panoptikumfigurákat figyelte őket. Aztán a jó zene s a leszálló alkony is megtette a hatását, az idősebbek már nem állhattak ellen a csábításnak, s korosabb partnernőiket táncra kérték. A tinédzserek előbb csak szájtátva figyeltek, aztán ők is próbálkoztak, a Bill Haley-, Elvis- és Brenda Lee-dalok ritmusaira. De a figurákat nem ismerték, valamii "nyomorék" shakke-et jártak.

Táncolt már öreg, fiatal, de azért még együtt mosolyogták meg Fenyő Miklóst, aki magabiztosan hirdette:

"Ma még nevetnek rajtunk, furcsák vagyunk, de holnapra Hungáriás lesz itt mindenki. Ha újat, nagyot akarsz, járj egy lépéssel korod előtt."

Ami gúnyra ingerelt: a Hungária produkciójában nem volt semmi lényegsen új. A csikófrizura, a fénylőhajtókájú zakók, a csőrcipők a rock and roll korai éveit idézték, s nem is a legeredetibb, legvadabb korszakot. A Hungária széles repertoárral állt ugyan a közönség elé, de műsorában nyoma sem volt a Chuck Berry-féle külvárosi vadságnak, vagy a Bo Diddley-féle csavargómítosznak. Előadásmódjuk a rock and roll már finomított, kissé manipulált változatát idézte, melyben összebékül a lázadás a belenyugvással, a társadalomkívüliség a kereskedelemmel. Elvisnek az a korszaka ez, amikor már a németországi amerikai csapatoknál kétéves reklám katonai szolgálatot teljesít.

Fenyő és legénysége válallta, hévvel, ötletesen adta elő ezeket a dalokat, sőt sémáikat szellemesen variálva újabbakat is írt. A Hungária tagjai bár valóságos zenebohócként, mégsem iróniával idézték, hanem inkább megélték az ötvenes évek Amerikáját. Legalábbis, ami a rock"n' roll szemüvegen keresztül nézve, látszott belőle: coca cola, játékautomaták, benzinzabáló országúti cirkálók...

De hát Magyarország nem Amerika, s az ötvenes évek nem a nyolcvanasok. Vajon mi visszhangozhatott a közel kétszázezer lemezvásárlóban, aki hazavitte a Hungária 1980 karácsonyára piacra dobott Rock' n' roll partyját?

Részmagyarázat csupán, hogy világszerte nagy volt már az igény a táncolható, fülbemászó, mégsem monoton slágerzenére. Sokan unták diszkó együgyű narkóját. Az is igaz, hogy igazán eredeti újjal Illésék óta idehaza nem rukkolt ki senki Minden irányzat, legalábbis ami az alapokat illeti, a nyugati féltekéről került hozzánk. De hogy miért éppen az ötvenes évek rock and roll láza tüzesített fel annyi ifjú szívet, annak megértéséhez már bővebb magyarázat kell. Mi is a rock and roll? Zenei korszak? Vallás? Világnézet? Életstílus? Az egyszerűsített kedvelők szerint R+R = R+B+ (C+W), vagyis a rock and roll egyenlő rythyhm and blues meg country and western.

Maga a kifejezés állítólag egy bizonyos Alan Feedetől származik, aki saját rádióállomásán az ötvenes évek elején először sugárzott a néger és fehér jazz, a blues, a rhytmym and blues és az amerikai "magyarnóta" elemeit egy elemi ritmussal összerázó dalokat. Ma már Feed is a hőskor klasszikus figurája (1965-ben, 43 éves korában meghalt), s látható volt Chuk Berry és Bill Haley oldalán az első nevezetes rock and roll filmben (Rock az óra körül). Még ellenőrizhetetlenebb hírek szerint ő a keresztapja az újabb zenei korszaknak, a beatnek is.

A rock and roll átütő világsikerét 1954-ben jegyezhették föl a króniák. Bill Haley és a Comets a Decca York-i stúdiójában lemezre vitték a Rock Around the Clock-ot, ami néhány hónap alatt több milliós példányban kelt el. Minden idők kislemezeladási statisztikájában a mai napig ezüstérmes....

A rock and roll szél a későbbiekben végigsöpört a nyugati világon, variánsok váltakoztak, s a hatvanas évek elején kialakult a mai napig a legszélesebb körben elterjedt, jellegzetes, összetéveszthetetlen koreográfiájú, mégis bárki által pillanatok alatt megtanulható tánc, a twist is.

Mi jutott el ebből akkor hozzánk? Az ötvenes években még másfajta gondok foglalkoztatták fiatalságunkat, s 1956 előtt semmilyen rock and roll lemez sem "szivárgott át". Aztán az ötvenes évek végén, szerencsés bennfentesek kezén - külföldi rokonok révén - már megfordult egy-egy album, s még ronggyájátszott, a Vörös Szikra magnókon nyávogó felvételként is jó pénzt fiizettek. 1958 körül, ahogy az Omega is megénekelte, néhány szűk kapu alatt már működnek a tiszavirágéletű bugi-vugi klubok, de az újfajta zenének még nincs, nem is lehet igazi tábora. A rádió nem játszik rock and roll felvételeket, akadnak, akik a nyugati tánczene hallgatásának politikai jelentőséget tulajdonítanak. Az újmódi muzsika persze ettől függetlenül szűk körben divat, az elzárkózás ráadásul a tiltott gyümölcs különös ízét kölcsönzi a szokatlan ritmusoknak. S lehetőséget ad a Szabad Európa Rádiónak, hogy azokat politikai propagandaeszközként használhassa.

A Teenager Party előadásairól csak a hatvanas évek közepe táján fordul el a honi rádiók keresőgombja. Az1965-ben indult Csak fiataloknak adásai már az újabb zenei korszak, a beat térhódítását jelentik.

Az igazi rock and roll korszaknak ekkor már vége. Úgy is mondhatjuk, kimaradt az életünkből.

S 1969-ben megjelenik az első haza nosztalgia rock and roll lemez.Szerzői: Szörényi Levente és Bródy János.

Nemrégiben megkérdeztek egy 17 éves srácot.
- Tudod, ki az a Little Richard?
- Hát prersze- felelte -, róla énekeltek az Illésék. Ő az, aki csillogó fekete lemezeken...

A mai tizen- és huszonévesek többségéhez már csak így jutott el a rock and roll. Emlékező, a rock and reoll elemeit jól-rosszul variálgató, emlékezetes és gyorsan elfelejtendő dalok segítségével.

Külföldön, de idehaza is, keresve sem könnyű találni olyan valamirevaló zenekart, amelyik ne írt volna legalább egy rock and rollt. Nálunk is széles a skála, az Illéséktől az Expresszig. Eredeti, az aranykorból származó rock and roll lemezekhez azonban, a fetekepiacot leszámítva, alig-alig lehetett hozzájutni. Ritka kivétel volt az a Lengyelországban készült BBC licenc lemez, amely a korai Darts és Matchbox felvételeket tartalmazott. Aztán kapható volt még a Beatles rock and roll válogatása, később egy Chuck Berry és egy Bill Haley Greatest Hits. De az igazi rock and roll ezen a csatornán is csak kevesekhez juthatott el.

És ekkor jött - 1980-ben -a Hungária. A valóban profi szinten űzött zenebohóckodásba először még az irónia enyhítő cseppjei vegyültek: - Ilyenek voltunk! Hol van már az az idő?!

A leginkább zenefogyasztó korosztály, a tizen- és huszonévesek számára azonban minden szinte elemi élményt jelentett. S pillanatok alatt csak szűrőkön keresztül juthatott el a rock and roll, felsóhajtva táncra perdültek, s csődítették a régi barátokat: - "Olyan, mintha eredeti lenne" - mondogatták s elpróbálták a régi figurákat. Mindez azonban még nem repíthette volna ekkora népszerűségig a Hungáriát.

A rajongók igazi seregét természetesen a fiatalabbak alkotják, akik számára az összetartó erőt jelentő, különállást kifejező divat a hetvenes évek legvégére végképp zsákutcába jutott. A farmert már előkelő divatházak kollekciói is kínálták, a bőrös-biztosítótűs punker elegancia pedig a szélesebb rétegek számára végképp emészthetetlennek bizonyult.

A Hungária "újat", mást, gyorsan követhetőt, szellemesen könnyedet kínált. Ráadásul a hézköznapi tudat számára szinte totálisat. Más öltözködést, más beszédet, más zenét,más "életformát". A "semmi gáz", az "őrület, micsoda buli", az "azám, lazán kisapám" világát. A felelevenített jampec argó talán csak némelyik mai apa fejében ébreszthetett emlékeket, a tinik számára eredetileg hat.

A Hungária számukra nem nosztalgia, hanem a legújabb, a diszkót követő divat, sőt nem kevesek számára - nem túlzás - életfelfogást is jelent. A "laza" élet utáni vágyat, melyben a pénz nem gond, s eszelős szerelmek kísérik a limbózó csókkirály útját.

Minderről persze nem a Hungária tehet. Ötleges, profi zenéjük, sziporkázó szövegeik egyúttal végre a nívósabb tánczene térhódítását is jelentik, legalábbis ami az ötleteket illeti.

Az azonban már ifjúságszociológiai vizsgálatokat is megérne, hogy kik és miért találtatnak követendő ideálokat önmaguknál többet mondani semmiképpen nem akaró, szellemesen együgyű táncdalszövegekben...?


Molnár Miklós
 
 
0 komment , kategória:  Rock Évkönyv 1981.  
Kohut Katalin: Kék és fehér
  2009-07-11 15:52:37, szombat
 
 

Ez a dal olyan, mint a vogulok és a zsidók elmélete arról, hogy tűzben tisztul a világ, egyszer már volt vízözön, másodjára már nemcsak vízzel keresztelik a bűnösöket, hanem tűzzel, s aki nem állja ki a tűzpróbát, az örökké tűzben fog járni mindenki megvetésére. Ez a Jézus hit nagyon régi, az adventista könyvekben lehet bővebben olvasni róla. Feltételezés szerint tőlük került be a Bibliába -a Könyvecskékbe is -. Ezen tanokat a jók annyira elhitték, hogy biztosak voltak abban, eljön az az idő, amikor csak a jók fognak a földön élni, s körbeveszi őket Isten sátora védelmül az angyalokkal együtt. A tűzzel való növénytermesztés és egyéb jóság miatti égetésről olvashatnak Várkonyi Syriat oszlopai című könyvben is, melyet születésem óta négyszer ismételtek, legutóbb akkor, amikor itt a könyvben szereplő Káli lett a polgármester az Árnyékoskertből. Ezt az éneket a karikafülbevalós buzik alkoholista ügyvéd megtartásával, Bertalan utcai Katalin névmagyarázó szerinti okkultista vérfürdőben ismételte egészségügyi elmeosztályaival a börtönnek, cigányságnak ezelőtt öt évvel. Képviselőik tűzben vannak a levegőben, nagy hőséggel veszik körül és fénytesttel, árnyéktesttel az áldozatokat, mivel maguk is elektromosságból vannak, akár a mennydörgés fiai.

Kék és fehér felhős volt az ég,
A nap barnított és az álmom becsapott.
Nem tudtam én, merre indulok,
Más-más csónakot sodort alám a gonosz.

Sötét lett az ég és elsodort a szél
Nyugatról keletre, északról meg délre.
Nem vagyok más, csak sápadt falevél,
Ez lettem már, egy tépett kislevél.

Mondd jó uram, a megrontott meddig él,
Mennyit bír egy lélek és miért baj, hogyha fél?
A gonoszság erői meddig lesik még
menekülő lelkemet, s mikor lesz már fény?

Harmadik gyalázat halálos lesz, s miért?
Mert így akarják, pogányok uralják
Ezt az egész földet, jó uram.

Miért kell a játék és miért nem kell a jó,
Ki vette el szívemet, s ha sírok, kinek jó?
Sírjatok népek és sírjon a föld-golyó,
Mert ilyen tüzet, hatalmasat nem olt el a hó!

Sírjatok népek és sírjatok istenek,
Mert lábbal tapodjátok a mimóza lelkeket!
Kezdjétek el, míg világ forog sírhattok,
Mert besároztátok megint őt.....
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Joshi Bharat mai idézete
  2009-07-11 06:42:36, szombat
 
 

"Nemcsak azért vagyunk felelősek amit teszünk, hanem azért is, amit nem."
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Mai harmoniakáryám
  2009-07-11 06:08:17, szombat
 
 


A mai napodat Tájékozottság hatja át


Futás - Ez a kártya a félelmeidet, vagy a félelmeidtől való megszabadulást, a félelmekkel való szembesülést jelzi. Meg szeretnél szabadulni valamitől, ami nyomaszt, terhes, vagy bántó. Ez az időszak próbára tesz téged, de erőd elegendő ahhoz, hogy célba is érj!
 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2009.06 2009. Július 2009.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 172 db bejegyzés
e év: 1940 db bejegyzés
Összes: 7245 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 594
  • e Hét: 3526
  • e Hónap: 5885
  • e Év: 58151
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.