Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Régi magyar áldás
  2009-07-23 18:47:28, csütörtök
 
 

Klubból hoztam:


Áldott legyen a szív, mely hordozott,
És áldott legyen a kéz, mely felnevelt
Legyen áldott eddigi utad,
És áldott legyen egész életed.

Legyen áldott Benned a Fény,
Hogy másoknak is fénye lehess.
Legyen áldott a Nap sugara,
És melegítse fel szívedet,

Hogy lehess meleget adó forrás
A szeretetedre szomjasoknak,
És legyen áldott támasz karod
A segítségre szorulóknak.

Legyen áldott gyógyír szavad,
Minden hozzád fordulónak
Legyen áldást hozó kezed
Azoknak, kik érte nyúlnak.

Áldott legyen a mosolyod,
Légy vigasz a szenvedőknek.
Légy te áldott találkozás
Minden téged keresőnek.

Legyen áldott immár
Minden hibád, bűnöd, vétked.
Hiszen aki megbocsátja,
Végtelenül szeret téged.

Őrizzen hát ez az áldás
fájdalomban, szenvedésben.
Örömödben, bánatodban,
bűnök közti kísértésben.

Őrizze meg tisztaságod,
Őrizze meg kedvességed.
Őrizzen meg Önmagadnak
és a Téged szeretőknek.


 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Hívatlan társbérlő - a nyest
  2009-07-23 17:24:03, csütörtök
 
 
Hozzád is beköltözhetnek az eleven, rontó-bontó, mindenevő kisemlősök, a nyestek. Okozhatnak károkat, mégsem érdemes megijedni tőlük!

Este és éjjel vinnyogó-visító hangokat, kopogást, dobogást, kaparászást hallasz a padlásod felől, amitől nem tudsz aludni? "Ismeretlen tettesek" megrágják autód elektromos vezetékeit, lyukakat fúrnak házad szigetelésébe? Netán elpusztított madárfiókát vagy kölyökmacskát találsz házad táján? Nagy valószínűséggel nyesttel van dolgod.

Hogyan néz ki?

A nyestet ritkán lehet közelről megfigyelni. Ha sikerül is megpillantani, többnyire csak a félhomályban elsuhanó árnyat látjuk, amint gyorsan eltűnik egy autó alatt, vagy átbújik egy kerítésen. Kora reggeli órákban előfordulhat, hogy megáll, és zavarában nagy, barna gombszemével farkasszemet néz veled. Ilyenkor megfigyelheted. A menyétfélék családjába tartozó kis állat kerek füleinek szegélye fehér, orra hússzínű, bundája homogén szürkésbarna vagy barna. A mellkason fehéres, többnyire villás elágazású mellfolt található, mely a hímeknél néha sárgásan elszíneződhet. Testhossza 35-45 cm, farka 20-25 cm. Őshonos ragadozónk, az egész országban elterjedt, nem védett.

Még miről ismerheted fel?

A nyestek jelenlétére a csak rájuk jellemző ürülékből is következtetni lehet. Hulladékuk jellegzetesen görbült, nagyjából ceruzavastagságú, körülbelül 8 cm hosszúságú. Rendszerint apró magvakat is tartalmaz. Ha ilyet látsz házad körül, biztosan nyest-búvóhely van a közelben

Hogyan él?

A nyest mindenevő, természetes élőhelyén sem válogatós. Gyümölcsöket, növényi részeket, rovarokat és egyéb ízeltlábúakat éppúgy fogyaszt, mint gerinceseket: a békáktól a madarakig minden megtalálható menüválasztékán. A prédájára villámgyorsan, lesből ugrik rá, és egy gyors tarkóharapással azonnal végez vele. Leginkább éjszaka aktív, napközben rendszerint búvóhelyén tartózkodik, de párzási időszakban (július-augusztus) és tél végén nappal is megfigyelhető. A második-harmadik generációs városlakó nyestekre szintén igaz, hogy nappal is aktívak. A párzási idő alatt gyakorivá válnak a territoriális küzdelmek. A nászjáték igen agresszív viselkedési elemekből (például nyaktáji harapdálás, vonszolás) áll. A 3-4 kölyök a következő év április-májusában születik meg a. A nőstény 6-8 hétig szoptat. A nyestek ivarérettségüket 2-3 évesen érik el.

Miért ad ki annyiféle hangot?

A hangok, amelyeket ezek a kisemlősök produkálnak, nemcsak zavaróak, de időnként rémítőek is lehetnek. Nem véletlenül voltak ők - a baglyok és a denevérek mellett - a régi kísértettörténetek ihletői. A magányosan kóborló állat akrobata, "önszórakoztató" testgyakorlata során cincogó, nyafogó hangokat hallat, a csoportosan kergetőző egyedek keltette hangkavalkád pedig minden képzeletet felülmúlhat. Kísérteties nyávogásszerű, nyújtottabb hangokat tapasztalhatunk a júliusi-augusztusi nász idején a rivalizáló hímek és a párok kergetőzése közben. A családi életüket pedig hol a játékos, hol az agresszív hangok kísérik. Egyes megfigyelések szerint utódgondozás közben a kicsik számára táplálékszerzési gyakorlatokat tartanak. Ilyenkor mindent elmozdítanak a helyéről, ugrálnak, vetődnek, karmolnak.

Miért szereti a várost?

Talán nem gondolunk rá, de mi, emberek számos táplálékforrást, védett, padlásainkon szinte minden évszakban kiegyenlített klímájú búvóhelyet kínálunk fel a betelepülőknek. Ahogy az a természetben is lejátszódik: a lehetőségeket mindenki igyekszik kihasználni, megszerezni, megtartani, de a városlakóknak még egy speciális képességre is szükségük van: el kell tudniuk viselni a zaj, a fény és a szennyezés által túlterhelt környezetet. A nyestek, úgy tűnik, kiváló várostűrő képességgel rendelkeznek.

Mi a haszna?

Károkozásait már említettük. Akik érintettek, bosszankodnak is miattuk eleget. Bosszankodás közben azonban gondolj arra, hogy az urbanizálódott nyesteknek hasznuk is van, hiszen fontos szerepet töltenek be a városi táplálékhálózatban: zsákmányejtő ragadozó életformájukkal képesek megakadályozni a városi - egyébként szintén nem kevés kellemetlenséget okozó -galambok túlszaporodását.

Hogyan tarthatod távol?

A nyestek gazdasági károkat okozhatnak ugyan, de emberre közvetlen veszélyt nem jelentenek.

Azt a házat, ahol kutya van, a nyest kerüli. Elkényelmesedett, lelassult házi macskáktól azonban nem fél, sőt, ha esetleg harcba bonyolódnak, a küzdelemből biztosan a nyest kerül ki győztesen... Lehet próbálkozni búvóhelyének gyakori zavarásával, pakolással-takarítással a padláson, esetleg kutyapokróc, kutyaürülék kihelyezésével, rövid távon eredményt hozhat a gázolajjal beitatott rongydarabok "bevetése" is. Gyártanak különféle ultrahangos riasztókat is, mivel azonban a nyest idővel mindenhez hozzászokik, az egyetlen hosszú távú megoldás az lehet, ha azokat a réseket, amelyeken a tetőtérbe bejut, alaposan feltérképezzük, és szakemberrel lezáratjuk.

Pelle Kinga

Cikkünkhöz az ELTE-TTK Állatrendszeri és Ökológiai Tanszéke nyújtott segítséget.

Forrás: www.otvenentul.hu

 
 
0 komment , kategória:  Állaatokról  
Mai harmoniakártyám
  2009-07-23 09:24:41, csütörtök
 
 

A mai napodat Beteljesülés hatja át


Szélmalom - Mondd, meddig harcolsz még az óriásokkal, Don Quijote? A kilátástalan küzdelem mire való? Ez a kártya arra figyelmeztet, hogy engedd szabadon dolgozni életed szélmalmait, hogy neked őröljék a gabonát, és ne harcolj feleslegesen, kreált ellenségekkel. A szélmalomharc nem a te harcod!
 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2009.06 2009. Július 2009.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 172 db bejegyzés
e év: 1940 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 619
  • e Hét: 987
  • e Hónap: 7228
  • e Év: 59494
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.