Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Tanuljunk az idézetekből!
  2009-08-16 21:43:50, vasárnap
 
 


Klubból hoztam:

"Tanulás az, ha rájövünk arra, amit már tudunk.
Cselekvés az, ha megmutatjuk, hogy tudjuk.
Tanítás az, ha másokat emlékeztetünk arra, hogy ők is éppolyan jól tudják.
Mindannyian tanulunk, cselekszünk és tanítunk."
(Richard Bach)

“Először figyelembe sem vesznek, aztán nevetnek rajtad, aztán harcolnak ellened, és aztán nyersz." (Mahatma Gandhi)
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Márai Sándor: Az igazi (idézet
  2009-08-16 21:21:38, vasárnap
 
 

“Ez a legnyomorultabb érzés. Mikor hiányzik valaki. Körülnézel, nem érted. Kinyújtod kezed, egy pohár vizet keresel tétova mozdulattal, egy könyvet. Minden a helyén van életedben, a tárgyak, a személyek, a megszokott időbeosztás, a világhoz való viszonyod nem változott. Csak éppen hiányzik valami. ...
S ha nagyon pontos és figyelmes leszel, ha idejében kelsz és későn fekszel, ha sokat vagy emberek között, ha elutazol ide vagy oda, ha belépsz bizonyos helyiségekbe, végül találkozol azzal, aki vár. Természetesen tudod, hogy ez a reménykedés egészen gyermekes. Már csak a világ végtelen esélyeiben bízol. Hol keressed? S aztán, ha megtaláltad, mit mondjál neki?... És mégis várod."
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Idézet Hamvas Bélától
  2009-08-16 21:20:21, vasárnap
 
 

“Valami érthetetlen kapcsolat van a barátság és a csillag között.
Miért csillag a barát?
És miért barát a csillag?
Mert olyan távol van, és mégis bennem él?
Mert az enyém, és mégis elérhetetlen?
Mert az a tér, ahol találkozunk nem emberi, hanem kozmikus?
Mert nem kíván tőlem és én sem kívánok tőle semmit?
Csak azt, hogy legyen, és így, ahogy van; és ő van és én vagyok, ez kettőnknek tökéletesen elég?
Nem lehet rá válaszolni.
Nem is kell.
De, ha nem is lehet, barátom iránt mindig azt fogom érezni, hogy csillag,
a világegyetemnek rám ragyogása."






















 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Rima Jeruzsálem
  2009-08-16 20:25:29, vasárnap
 
  "Darabokra hullik a Biblia széjjel" 1995. Fatimei Jóslat

Világirodalom Klasszikusai

Biblia
Válogatás a vizsolyi Bibliából

Fordította: Károlyi Gáspár 1590.
Kiadta: Európa Könyvkiadó 1986
Debrecen
Felelős szerkesztő: Király László

Ezékiel könyve XVI. 1-63

És lőn az Úr szava énhozzám, mondván: Embernek fia, add tudtára Jeruzsálemnek az ő utálatosságait. És mondjad: Így szól az Úr Isten Jeruzsálemnek: Az te lakásod és nemzetséged Kánaán földéről való, az te atyád emoreusok közül való és az te anyád hitteusok féle. A te születésed pedig ilyen: Azmely napon születtél, el nem metszett az te köldököd, és vízzel meg nem mostak, hogy tiszta lenne tested, nem sóval meg nem sóztak, sem be nem póláltanak. Semmi szem meg nem szánt tégedet, hogy ezekbe valamit teveled cselekedett volna könyörülvén rajtad, hanem elvettettél volt a mezőn, megutáltatván, azmely nap születtél.

És elmúlán temelőlled és látálak tégedet eltapodva az te véredben és mondék neked: Az te véredben élj, mondám (mondok) tenéked, az te véredben élj. Nagy sok ezerekre szaporítottalak én tégedet, mint az mezei füvet, és megszaporodál és felnevekedél, és jutál nagy szépségre, emlőid megnevekedének és szőröd kinőtt vala, te pedig mezítelen és befedezetlen valál. És mellőled megyek vala és látálak téged, ímé a te időd házasságra való idő vala és kiterítém én én ruháimat tereád, és befedezém a te mezítelenségedet, és megesküvém tenéked és frigyet veték teveled, azt mondja az Úr Isten és lől nékem feleségemmé. És megmosálak téged drága olajjal. És megruházálak tégedet külömb-külömb színű ruhákkal és karmasin sarut adék lábodra, bíbor övvel övedzélek meg téged és selyemvel fedelek bé tégedet. Efölött felékesítélek téged szép ékességgel, és adtam karra való ékességeket a te kezeidre, aranyláncot a te nyakadra. És adtam násfát a te homlokodra és fülre való ékességet az te füleidbe és dicsőségnek koronáját az te fejedbe. Felékesíted azért magadat arannyal és ezüstvel és az te ruhád bíbor, selyem és külön-külön szín vala, zsemlyét és mézet és olajt ettél, és megszépültél felette igen, és ország birodalmára jutál. És kiméne az te híred-neved az pogányok közé a te szépségedért, mert tökéletességben nagy vala, az én ékességeiméert, melyet vetettem tereád, azt mondja az Úr Isten.

De elbízád magad az te szépségedben és az te híred-nevedért paráznává lől és kiöntéd az te paáznaságaidat mindenre, azki azon átalmenne, ahhoz vala az te kívánságod. És vevél az te ruháidból és csinálál magos oltárokat magadnak külön-különféle színnel és azokkal paráználkodál, nem következnek hasonló dolgok és nem lészen olyan nép, azki ilyen dolgokat cselekednék. És vevéd az te ékességednek szerszámit az én aranyamból és ezüstömből, kiket tenéked adtam vala, és csinálál magadnak férfiúképeket, és azokkal paráználkodál. És elővevevéd az te külön-különféle színű ruháidat, és befedezéd azokat, és az én olajomat és drága illatomat vetéd elejékbe. Az én kenyeremet, melyet adtam vala tenéked, zsemlyét és olajt és mézet, kikkel tartottalak téged, ölejekbe rakád, hogy lenne kedves illat, azt mondja az Úr Isten.

Efölött vevéd a te fiaidat és leányaidat, kiket énnekem szültél vala és megáldozád őket, hogy megemésztetnének, avagy kicsiny-é ez a te paráznaságaid közül? És megáldozád az én fiaimat és adád őket, hogy azok tűz által áldozhatnának meg. És minden utálatosságidban és paráznaságidban meg nem emlékeztél az te kicsinységednek idejéről, mikor mezítelen és béfedezetlen valál, és eltapodva az te véredben.

És lőn minden gonoszságod után (jaj, jaj tenéked, azt mondja az Úr Isten) építél magadnak bordélyházat, és csinálál magadnak magos oltárt minden utcákon. És minden keresztutaknál felépítéd az te magos oltárodat és utálatossá tevéd az te szépségedet és térdedet kétfelé vetéd minden úton járónak, és felette igen paráználkodál. Paráználkodál az egyiptusbéliekkel, az te szomszédiddal, nagy testűekkel, és megszaporítád paráznaságodat, hogy engemet haragra ingerlenél.

Ennek okáért ímé kinyújtom az én kezemet teellened, és megkisebbítem az te rendelt eledeledet, és adálak téged azoknak kévánságokra, kik téged gyűlölnek, az filiszteusok leányainak, kik átallják az te éktelen útaidat. És ezután paráználkodál az assiriabéliekkel, miérthogy meg nem elégedél, paráználkodál övélek, de így is meg nem elégedél. És megsokasítád az te paráznaságodat az Kánaán földén az káldeusokkal, de mégsem elégedél meg ezzel is. Mely erőtelen az te szíved, azt mondja az Úr Isten, hoegy mindezeket cselekedted, magabíró parázna asszonyi állatnak cselekedeteit, hogy építetted az te bordélyodat minden keresztútakon és magos oltáradat felcsináltad minden utcákon és nem voltál, mint egyéb kurva, megutálván a bért, mint az parázna asszonyi állat, azki férje helyébe idegeneket bocsát hozzá. Mert minden kurvának bért adnak, te pedig adtad az te ajándékidat minden te szeretődnek, és ajándékoztad őket, hogy bémennének tehozzád mindenfelől az te paráznaságidért. És teközted külömbség vaegyok és az több asszonyi állatok között az te paráznaságidban, mert utánad nem járetak paráználkodásért, hanem te adtál béret, és más tenéked bért nem adott, külömben cselekedtél azért ebben egyebeknél.

Annak okáért, te kurva, halld meg az Úr Isten beszédét, így szól az Úr Isten: Miérthogy kiöntve vaegyon az te rútságod, és kinyilatkoztatva vagyon az te mezítelenséged az te paráznaságidban, az te mezítelenséged az te szeretőiddel és az te utálatos bálványaid miatt, és az te fiaid vérek miatt, kiket adtál őnékik, ennek okáért ímé én együvé gyűjtöm minden te szeretődet, kikkel gyönyörűségesen éltél, és mindenedet, kiket szerettél mindazokkal, azkiket gyűlölsz vala, egybegyűjtöm őket teellened mindenfelől és megmutatom az te mezítelenségedet őnénik, hogy lássák minden te mezítelenségedet. És megítéllek téged olyan ítélettel, mint szokták az paráznákat és vérkiontókat ítélni, és véredet kiontatom haraggal és buzgó indulattal. És adlak téged azoknak kezekbe, és elrontják az te bordélyodat, és eltörik az te magos székeidet, és levonsszák rólad az te ruháidat és elveszik az te szép ékességidet és mezítelen és ruhátlan hagynak tégedet. És gyűlést tésznek teellened, és megköveznek téged és általvernek téged az ő fegyvereikkel. És megégetik az te házaidate tűzzel, és ítéletet tésznek teellened sok asszonyi állatok szeme láttára és többé bért nem adsz az te szeretőidnek. És így nyugatom meg az én haragomat terajtad, és eltávozik az én búsulásom tűled és megnyugszom, és többé nem haragszom. Miérthogy meg nem emlékeztél az te kicsinységednek idejéről, hanem ingerlettél haragra engemet mindezekben, s ímé én is az te útadat fejedre fordítottam, azt mondja az Úr Isten, hogy ne cselekedjed az te minden gondolatidat az te utálatosságidban.

Ímé, valaki közbeszéddel örömest él, közbeszéddel kezd rólad szólani, mondván, azminémő az anyja, olyan az leánya is. Anyád leánya vagy te, azki megutálta az ő férjét és fiait, és húgaidnak nénjej vagy, azkik megutálák az ő férjeket és fiokat, az ti anyátok hitteusok féle, és atyátok emoreusok féle. Az te nénéd Samaria, ki az ő leányival egybe bal kezed felől vagyok, és az te húgod, ki lakozik jobb kezed felől, Sodoma, az ő leányival egybe. És azoknak útokban nem jjáretál, és azoknak utálatosságaik szerint nem cselekedtél, mintha kicsiny dolog volna az, hanem megvesztél inkább azoknak minden te útaidban.

Élek én, azt mondja az Úr Isten, ha így cselekedett Sodoma, az te húgod és annak leányi, azmint te cselekedtél, te és az te leányid! Ímé ez volt álnoksága Sodomának, az te húgodnak, az kevélség, az kenyérnek elégsége és hivalkodásnak bővsége volt őnéki és az ő leányinak és az szűkölködőnek és az szegénynek kezét nem fogta Felfuvalkodának azéret, és cselekedének utálatosságot énelőttem, és elvetém őket, mikor megláttam volna. Továbbá Samaria félennyire nem vétkezett, mint te, és megsokasítottad az te utálatosságidat azok felett, és minden te utálatosságidban, kiket cselekedtél, náladnál igazabbakká tetted az nénédet, húgodat. Te is azért viseld az te gyalázatodat, azki ítéled vala az te nénédet, az te bűneidéret, melyekkel utálatosban vétkeztél azoknál, igazbak valának tenáladnál, te mondom, szégyenülj meg, és viseled az te gyalázatodat, mivehogy az te nénéidet és húgaidat igazbaknak mutatod lenni. Ha megtérítem azért azoknak fogságokat, azaz Sodomának és az ő leányinak fogságát, Samariának és az ő leányinak fogságát, az te foglyaidnak is fogságát övélek együtt megszabadítom. Hogy viseljed az te gyalázatodat, és megszégyenülj mindazokért, azmiket cselekedtél, mikor azoknak vígasztalására lészesz. És ha az te húgod és nénéd, Sodoma és az ő leányi visszatérnek az ő régi álalpotjokra és Samaria és az ő leányi megtérnek az ő régi állapotjokra, te is és az te leányid megtértek az ti régi állapototokra. És az te húgodnak, Sodomának híre nem volt az te szádban az te kevélségidnek idején. Mindekelőtte kijelennék az te gonoszságod, mint mikor gyalázatban volnál az síriabelieknek és filiszteusoknak leányinál, kik őköröülötte vagynak, kik tégedet mindenestül fogva megutálnak, az te gonoszságodat és utálatosságidat viseled, azt mondja az Úr Isten.

Mert azt mondja az Úr Isten: Úgy cselekszem veled, mint te cselekedtél, ki megutáltad az esküvést, hogy a frigyet felbontanád. De mindazáltal én megemlékezém az én fogadásomról, melyet tettem tevéled a te gyermekségednek idején, és örökké való frigyet vetek veled. És megemlékezel az te útaidról, és megszégyenled magad, mikor hozzád veszed az te nénéidet húgaiddal együtt, és adom azokat tenéked leányul, de nem az te frigyedből. És megerősítem az én frigyemet teveled és megesméred, hogy én vagyok az Úr! Hogy megemlékezzél és megpirulj, és meg ne nyissad az te század szégyenletedben, mikor megkegyelmezek néked mindenekben, valamiket cselekedtél, azt mondja az Úr Isten.
 
 
0 komment , kategória:  "Darabokra hullik a Biblia..:"  
A pengetős gitáros parázna
  2009-08-16 18:46:42, vasárnap
 
  "Darabokra hullik a Biblia széjjel" 1995. Fatimei Jóslat

Jehova Biblia Budapest, 1987
Egyetemi Nyomda
Felelős: Sümeghy Zoltán igazgató



Tirus királya ellen
Részlet Ezékiel szimbolista könyvének 28. fejezetéből


És lőn az Úr beszéde hozzám, mondván:
2. Embernek fia! mondjad Tírus fejedelmének: Mivelhogy felfuvalkodott szíved és azt mondtad: Isten vagyok én, Isten székében ülök a tengerek szívében, holott csak ember vagy és nem Isten, mégis olylyá tevéd szíved, minő az Isten szíve.
3. Lám, hát bölcsebb volnál te Dánielnél! Semmi elrejtett dolog nem homályos néked?
4. Bölcsességeddel és értelmeddel gyűjtöttél magadnak gazdagságot s gyűjtöttél aranyat s ezüstöt kincses házaidba.
5. Bölcsességednek nagy voltával kereskedésed közben megsokasítád gazdagságodat és felfuvalkodott szíved gazdagságod miatt.
6. Ezokáért így szól az Úr Isten: Mivel olylyá tevéd szíved, minő az Isten szíve:
7. Azért ímé, hozok reád idegeneket, a nemzetek legkegyetlenebbjeit és kivonszák fegyverekeiket bölcsességed szépsége ellen és megfertéztetik fényességedet.
8. A sírgödörbe szállítnak alá, s meghalsz a megölettek halálával a tengerek szívében.
9. Vajon mondván mondod-e megölőd előtt: Isten vagyok én? holott ember vagy és nem Isten a téged átütőnek kezében!
10. Körülmetéletnek halálával halsz meg, idegeneknek keze által. Mert én szóltam, ezt mondja az Úr Isten.
11. És lőn az Úr beszéde hozzám, mondván:
12. Embernek fia! kezdj gyászéneket Tírus királyáról és mondd néki: Így szól az Úr Isten: Te valál az arányosság pecsétgyűrűje, teljes bölcsességgel, tökéletes szépségben.
13. Édenben, Isten kertjében voltál, rakta valál mindenféle drágakövekkel, karniollal, topázzal és jáspissal, társiskővel és onixxal, berillussal, zafirral, gránáttal és smaragddal és karikáid mesterkézzel és mélyedéseid aranyból készültek ama napon, melyen teremtetél.
14. Valál felkent oltalmazó Kerub és úgy állattalak téged, hogy Szent hegyen valál, tüzes kövek közt jártál.
15. Feddhetetlen valál útaidban attól a naptól fogva, melyen teremtetél, míg gonoszság nem találtaték benned.
16. Kereskedésed bősége miatt belsőd erőszakossággal telt meg és vétkezél, ezért elvetélek téged az Isten hegyéről és elvesztélek, te oltalmazó Kerub a tüzes kövek közül.
17.Szíved felfuvalkodott szépséged miatt, megrontottad bölcsességedet fényességedben, a földre vetettelek királyok előtt, adtalak szemök gyönyöerűségére.
18. Vétkeid sokaságával kereskedésed hamisságában megfertézted szenthelyedet, azért tüzet hoztam ki bensődből, ez emésztett meg téged és tevélek hamuvá földön mindenki láttára, a kik reád néznek.
19. Mindnyájan, a kik ismertek a népek közt, elborzadnak miattad, rémségessé lettél s többé örökké nem leszel.

Tirus elpusztul, de ismét felemeltetik Isten dicsőségére
Részlet Ésaiás könyvének 23. fejezetéből

Jövendölés Tírus ellen.
Jajgassatok Tarsis hajói, mert elpusztíttatott, úgy, hogy nincs benne ház és abba bemenet! A Kitteusok földéről jelentetett meg nékik.
2. Némuljatok meg lakosi e partvidéknek, a melyet Sidon kalmárai, a kik a tengeren járnak, töltöttek be egkor.
3. Melynek sok vizeken át Sihór veteménye és Nilus aratása vala jövedelme, úgy, hogy a népek vására volt!
4. Pirulj Sidon, mert szól a tenger és a tenger erőssége, mondván: Nem vajudtam,nem is szültem és nem tápláltam ifjakat és nem neveltem szűzeket.
5. Mihelyt e hír Egyiptomba eljut, Tírus e híre miatt szenvednek ott is.
6. Menjetek át Tarsisba és jajgassatok ti partvidék lakói!
7. Ez-é a ti örvendező várostok? melynek eredete ősidőktől való, és most lábai viszik őt bujdosni messzire!
8. Ki végezé ezt a koronás Tírus felől? melynek kereskedői fejedelmek és kalmárai a földnek tiszteletesei?
9. A Seregeknek Ura végezé ezt, hogy meggyalázza minden dicsőségnek kevélységét és hogy megalázza a föld minden tiszteletesét.
10. Terülj el a földeden, mint a folyóvíz Tarsis leánya, nincs többé megszorító öv!
11. Kezét kinyujtá a tenger fölé, országokat rettentett meg, az Úr parancsolt Kanaán felől, hogy elpusztítsák erősségeit.
12. És szólt: Nem fogsz többé örvendezni, te megszeplősített szűz, Sidon leánya, kelj fel, menj át Kittimbe,de ott sem lészen nyugodalmad!
13.Ímé, a Káldeusok földe, nép, mely eddig nem vala,Assiria adá azt a puszta lakosainak, felállítá őrtornyait, lerombolá Tírus palotáit, rommá tevé azt.
14. Jajgassatok Tarsis hajói, mert erősségtek elpusztíttatott!
15. És lesz ama napon, hogy Tírus elfelejtetik hetven esztendeig egy király napjai szerint, hetven esztendő múltán Tírus sorsa a parázna nő éneke szerint lészen.
16. Végy cziterát, járd be a várost, elfeledett parázna nő, pengesd szépen, dalolj sokat, hogy így emlékezetbe jöjj!
17. És lesz hetven esztendő multán,hogy meglátogatja az Úr Tírust és az ismét megkapja a maga keresetét és paráználkodik a föld minden országával a földnek színén!
18. S lészen az ő nyeresége és keresete szent az Úrnak, mely nem halmoztatik fel, sem el nem rejtetik, mert az Úr előtt lakozóké lészen az ő nyeresége, hogy egyenek eleget és szép ruházatuk legyen.




 
 
0 komment , kategória:  "Darabokra hullik a Biblia..:"  
Vallomás a szülőföldről
  2009-08-16 16:24:31, vasárnap
 
 

Füzes László: Lázas kemencék földjén Új Kilátó 1990. Miskolc
Vallomás a szülőföldről (szonettkoszorú)

I.

Ahol a legszebb erdők véget érnek
porral verten, a Bükkben keleten,
ott születtem, s az első szerelem
ott lobbant fel, mint lelkemben az ének.

S ahogy suhantak zizzenők az évek,
új város nőtt a kenderföldeken,
és füstöt terel minden reggelen
a szél- fakulnak tőle mind a fények.

Mi jöttünk ősök megtiport hitének
gyötrelmeiben tűzmart, ifjú népek.
Itt él szerelmek, itt van jó borom.

Gépek zúgnak, mint kaptárban a méhek,
a megawattok visongva zenélnek,
zokog a föld, de ez az otthonom.

II.

Zokog a föld, de ez az otthonom,
hol küzdelmeknek dűlt csataterére
ó hányszor hullott véreimnek vére:
Miskolc, átkozott, áldott városom.

Ha alkony suhan bársony pázsiton
és elkísér az esték neszezése,
megcsendesül a küzdők szívverése,
meglazul minden feszített izom.

Rőt csillag néz az égi csillagokra.
E táj emlőin nőttem fel konokra,
és mind anyámat - szidni nem hagyom.

Az ébrenlétnek messze hord a sorsa,
el nem vágyódom bolygó csillagokra,
legszebb az éj, ha erről álmodom.


III.

Legszebb az éj, ha erről álmodom,
útjaim végén mindég visszatérek,
a botló szavak térdepelve készek,
E földet, ahol élek, nem hagyom.

Az ősök kötnek engem - nem vagyon -,
a társk és a völgyben égő fények,
melengetően szívemig elérnek,
és az igéket tőlük hallgatom.

Köhögtet füst, a szénmonoxid és
korompillangók szárnyán nő a vész,
de akácfüttyök nyílnak, hófehérek.

Számlálni időm nem volt semmi még,
de jussom néke is e piszkos ég,
apám s anyám hol mindhalálig éltek.

IV.

Apám s anyám hol mindhaláiig éltek,
a gyár volt sorsuk, és a tiszta szó,
goromba zaj és félelmes kohó.
Ők nem hitték, hogy lelke van a gépnek,

mert alattomos tüzek, mint lidércek
nyúltak a bátor, mindig lázadó
után, akár a tolvaj házaló.
Meghalhattak, kik bennünk most is élnek.

Ujjamon tépni élestűl köröm.
Élek, élhetünk, bármely délkörön,
kik hűek voltak, mindég visszatértek.

Segítenek és fogják a kezem,
mert tudják, amit nem tudtok ti sem:
Itt feketébb és súlyosabb a vétek.

V.

Itt feketébb és súlyosabb a vétek,
szigorún kimért minden moccanás,
mert a kín lelkünk legmélyére ás
és üvöltéssé torzul el az ének.

Gyengék vagyunk, vagy szikrázón kemények:
Ha hűlő igék és harácsolás
piszkos nyálával fröcsköl szembe más -
a büntetés, hogy kijár-e, ne kérdezd.

Mert úgy gondolom, s hidd el, úgy is éltem,
hogy birtokaim határát kimértem.
Más hamis pénzén én nem osztozom.

Forog e táj is önnön híg levében,
ha szépül arca, másoké az érdem.
Az örömökre ráhull a korom.

VI.

Az örömökre ráhull a korom
ahogy nő a kocsma presszó és butik,
- s nem építettünk még egy új mozit -
külvárosokban félhomály bolyogn.

Az Avas már egy nagy beton vadon.
A harangjáték hangja elbukik,
halált rikolt a vésztjósló kuvik
elítélt fákon, hajló ágakon.

Hiába óvná kincseit a táj,
a "mit számit az" mindent felzabál,
alig látszik a kilátótorony

nyújtózó tűje. - Karcsú és feszes. -
De él bennem a régi, zsindelyes,
mint eső mosta szikla hegyfokon.

VII.

Mint eső mosta szikla hegyfokon,
pihen a lelkem tenyérnyi fellegen,
kezében kinyílt virág az értelem
és tudja dolgát minden kis szirom.

Szívem ablakát sarkig kinyitom,
illatok felhőznek át a tarka kerten,
mint kaszált rétet, szél járja át lelkem,
füszászló leng ott lenn a városon.

A város, mint egy gyorsan nőtt kamasz
kicsit félszeg, de lát már ezt, amazt,
és távol tőle álszent síri mécsek.

És mert a szíve szívemmel rokon,
tudja, mint napfény mosott gyolcsokon,
sosem leszünk oly tiszták, hófehérek.

VIII.

Sosem leszünk oly tiszták, hófehérek,
ruhánk olajos, érdes a szavunk,
sokszor gorombán vallatjuk magunk.
Verejték árkot nyílnak: Értem? Érted?

Maradhat-e csak cseppje is a vérnek,
mely nem azért van - ha feszül a karunk -
élni e földért, mert úgy maradunk,
mint szélcibálta ágakon a fészkek.

Olyan üresen, mint nyári verem.
Barázda, mely már többé nem terem,
s gazdátlan szél vicsorgat sunyi holdnak.

Bőrünkön poros tűz fénye ragyog,
harmattal mosdatnak a csillagok:
Itt a pázsit és lomb gázban fuldokolnak.

IX.

Itt a pázsit és lomb gázban fuldokolnak,
havar sepersz, vagy kertet öntözöl,
a nap felettünk ritkán tündököl,
bús árnya leng itt, szürke fátyoloknak.

De az erdőn, hol kis szelek zokognak,
és madárének röppen egyre föl,
övét oldja a szépség, nem pöröl.
Rejtőző titkok mind elém lobognak.

Szeret e föld, mert én is szeretem.
Poklok tüzében süti kenyerem,
de hű dajkája boldog holnaoknak.

S az erőtől, mely kezében terem
bezárul minden jajongó verem.
A sírkeresztek némán meghajolnak.

X.

A sírkeresztek némán meghajolnak,
ha óvakodva oson a halál
a temetőn, hol nyugtot nem talál
rég kihűlt szívek hogyha fellodognak.

Mozdulnak lenn az új s régi holtak,
porló kezükhöz köműveskanál,
kalapács simul - szinte érzi már -,
kik apáink és nagyapáink voltak.

Itt nem dicsér meg senki, meg se vádol.
Itt senki nem fél csendes elmúlástól,
vadgesztenyékről holt levél ha hull.

Közelebb lép a messze hívó távol.
A Tiszai-ig a Molnár sziklától
a végtelen csend itt ricsajba fúl.

XI:

A végtelen csend itt ricsajba fúl.
Erjed a zaj, mint friss kenyér kovásza,
de ha az alkony mélyül éjszakára,
a sok érdes hang mollá finomul.

És míg az emlékek karja kinyúl,
kigyúl a lámpák fényes pupillája,
utat hasít a hömpölygő homályba,
s a szerelmesek vállára lehull.

De mert a legszebb város nékem ez,
itt üdvözülhetem, itt is vétkezem,
szerelmével nem csábít el másik.

És élni itt, mint máshol, úgy lehet.
Kevéssel, sokkal, másképp nehezebb,
az ember, míg él, új csodákra vágyik.

XII.

Az ember, míg él, új csodákra vágyik.
Mér, perdül, kitör, számít és rohan,
még nem tudja, hogy meddig és hogyan,
s a szívverése felszökik a lázig.

Még nem figyel, hogy benn a lelke fázik,
s a blokkházak közt üres szél suhan.
Őt várja már az első szívroham,
mert ellene él, nem segít a másik.

Közömbös, mint egy bolti eladó,
hozzá alig, vagy el se jut a szó.
Küzdelmeinkre úgy néz - véle játszik.

De igazunknak tiszta fénye int,
és megvirradó szemünk feltekint
a tudotton túl, végtelen határig.

XIII.

A tudotton túl, végtelen határig
hinti szét oldott kévéit napunk,
magunk után ha semmit sem hagyunk,
az évek lánca hasztalanná válik.

Rág, rág a gond, hogy elménk belevásik,
véssük az idő arcát. Itt vagyunk.
Sebet ejtünk, s ha sebeket kapunk,
ide futunk, mert nincs szülőföld másik.

Felsejlik benn egy finom, halk szonáta,
az ember - lehet - isten földi mása,
s elítélhetik igazgalanul.

Ráeszmélünk a porlepte csodákra
s a mozdulatra, mely sorsunk vigyázza,
mint a gyerek, ha járni megtanul.

XIV:

Mint a gyerek, ha járni megtanul,
holnap már bátrabb, mint kit megigéznek.
Alig, vagy nem is hisz hamis igéknek.
Lobog a lelke nyughatatlanul.

Lelkemre emlék csillámlón lehull:
Magam látom, ha messze visszanézek,
a mezitlábas, gyerek szép szemének
fakult a tükre, vére csillapul.

Zajló szívem ha egyszer majd megáll,
itt öleljen sírba a halál,
itt hallgathassak végtelen meséket

kipihenvén a fáradalmakat,
a gyári sírkert dús fái alatt,
ahol a legszebb erdők véget érnek.

MESTERSZONETT:

Ahol a legszebb erdők véget érnek
zokog a föld, de ez az otthonom.
Legszebb az éj, ha erről álmodom.
Apám s anyám hold mindhalálig éltek.

Itt feketébb és súlyosabb a vétek.
Az örömökre ráhulló korom,
mint eső mosta szikla hegyfokon,
sosem leszünk oly tiszták, hófehérek.

Itt pázsit és lomb gázban fuldokolnak,
a sírkeresztek némán meghajolnak,
a végtelen csend itt ricsajba fúl.

Az ember míg él, új csodákra vágyik
a tudotton túl, végtelen határig,
mint a gyerek, ha járni megtanul.
 
 
0 komment , kategória:  Füzes László  
Kik a boldogok?
  2009-08-16 15:08:29, vasárnap
 
 

Boldogok, akik tudják, miért élnek, mert akkor azt is megtudják majd, hogyan éljenek.
Boldogok, akik összhangban vannak önmagukkal, mert nem kell szüntelen azt tenniük, amit mindenki tesz.
Boldogok, akik csodálkoznak ott is, ahol mások közömbösek, mert örömes lesz az életük.
Boldogok, akik tudják, hogy másoknak is lehet igaza, mert békesség lesz körülöttük.
Boldogok, akik meg tudják különböztetni a hegyet a vakondtúrástól, mert sok zavartól kímélik meg magukat.
Boldogok, akik észreveszik egy diófában a bölcsőt, az asztalt és a koporsót, és mindháromban a diófát, mert nemcsak néznek, hanem látnak is.
Boldogok, akik lenni is tudnak, nemcsak tenni, mert megcsendül a csöndjük és titkok tudóivá válnak. Leborulók és nem kiborulók többé.
Boldogok, akik mentség keresése nélkül tudnak pihenni és aludni, mert mosolyogva ébrednek fel és örömmel indulnak útjukra.
Boldogok, akik tudnak elhallgatni és meghallgatni, mert sok barátot kapnak és nem lesznek magányosak.
Boldogok, akik komolyan tudják venni a kis dolgokat és békésen a nagy eseményeket, mert messzire jutnak az életben.
Boldogok, akik jóindulattal értelmezik mások botlásait, akkor is, ha naivnak tartják őket, mert ez a szeretet ára.
Boldogok, akik mindebből meg is tudnak valósítani valamit, mert életesebb lesz az életük.
Ha tudsz igy élni, vagy remélni boldog leszel.
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások  
Érdekességek 4
  2009-08-16 07:32:51, vasárnap
 
 

Az USA államok közötti autópályáit úgy építették, hogy minden 5 mérföld útból legalább 1 mérföld egyenes legyen. Ezek az egyenes útszakaszok repülőgép leszállópályaként használhatók háború vagy egyéb vészhelyzet esetén.

Egy 1991-es Gallup felmérés azt az eredményt hozta, hogy az amerikaiak 49 százaléka nem tudta, hogy a fehér kenyér búzából készül.

Egy ember hamarabb elpusztul a teljes alváshiánytól, mint az éhségtől. 10 alvás nélküli nap már elég a halálhoz, míg éhezni több hétig is képes egy egészséges személy.

Egy tehenet be lehet rúgatni, ha almával eteted.

Egyes számítások szerint az emberi agy tárolókapacitása 1 trillió bit, vagy 1164153 gigabyte.

Görögország nemzeti himnusza 158 versszakból áll. Senki nincs az országban, aki kívülről tudná az összest.

Ha egy ember meghal, a hallását veszti el utoljára. Az első érzékszerv, ami felmondja a szolgálatot, a látás, ezt követi az ízlelés, a szaglás és az érintés.

Hitler és Napóleon is csak egy herével rendelkezett.

Kanada az egyetlen olyan olimpiát rendező ország, aki nem nyert aranyérmet a saját olimpiáján.

Leonardo da Vinci képes volt egyik kezével írni, a másik kezével pedig rajzolni egyszerre.

Limában (Peru) szobrot állítottak Micimackónak.

Pablo Picasso halva született, a bába ott is hagyta az asztalon. Picasso nagybátyja hozta vissza a kicsit az életbe, egy slukk szivarfüst segítségével.


Forrás: Krisztina egypercese


 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Mai harmoniakártyáim
  2009-08-16 07:29:12, vasárnap
 
 
1./ A mai napodat Alázat hatja át


Kígyó - A szexuális erő szimbóluma. Kundalini energiájának felébresztésére hív ez a kártya. A kígyó kísértésbe visz, ha hagyod, miként megkísértette Évát. Ha azonban nevén nevezed kísértő tettét, felébred és szolgálatodra áll. Megajándékoz a legteljesebb isteni gyönyörrel. A szeretkezés a tantra szövevényében nem bűn. A kártya üzenete, hogy szabadulj meg a prüdéria minden formájától!


2./ A mai napodat Sokszínűség hatja át


Tej - Első táplálékunk a tej. A kártya édesanyánk kebelének biztonságát idézi. Azt mutatja, hogy most nem érzed magad biztonságban, védelmet, támogatást keresel. A tej energiája segíthet megtalálni az elveszett biztonságot, így ha szereted a tejet, akkor ne habozz felhajtani egy pohárral!
 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2009.07 2009. Augusztus 2009.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 149 db bejegyzés
e év: 1940 db bejegyzés
Összes: 7233 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 210
  • e Hét: 972
  • e Hónap: 12677
  • e Év: 51678
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.