Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
Másnap egészen másnap volt
  2009-09-30 20:47:59, szerda
 
  Micimackó mondatát idéztem. Előző este sokat ivott.
Velem is megtörtént ez hétfőn este, de persze a feleségem a hibás, aki Martinit kívánt, s vettem egy palackkal. De ez nem jelenti azt, hogy - csak szociális alapon - besegítek. S bort is ittam, s együtt keddre nem biztosított jó ébredést. Persze gond nem volt, csak némi fájása a fejnek.
Ezt az állapotot hívom én Micimackó-effektusnak.
MA a hivatalban kezdtem, majd a Kisalföld szerkesztőségében folytattam, aztán Rajka, a polgármseterrel készítettem egy interjút. Aztán ebéd, Marci főzött pörköltet.
....
Délután Győr, elhoztam a nyomdából a Dunakiliti Krónikát, s a környezetvédelmi brossúrát. Aztán eszembe jutott, hogy nem menetem el a humán munkaközösség értekezletére. Holnap Stipi Ági csúnyán néz majd rám.
Kibírható.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Így ne!
  2009-09-29 21:56:23, kedd
 
  Az előbb hívott Kántás Jancsi Bécsből. Állítólag kering egy e-mail, amelyben a Pázmáneumról írt írásom található. Ez a Smuk BAndival készült interjú, amiben Bandit az Europa-Club Pázmáneum béli elhagyásáról kérdezem. Ezt elküldtem neki átnézésre, s fölkerült a netre, s több száz helyre elpostázták. Erről nem volt szó. Arról, hogy velem revolverezik egymást, s írásommal az egymás ellen küzdők.
Az írás a decemberi szél-járásba készült, a szélfúvás rovatba, s most, hogy több helyről hallom a visszhangot, már tudom, nem mindenben állja meg a helyét.
Ennek persze az lesz a következménye, hogy nem fog megjelenni. Pedig ezek után a lapot fel lehetne egy szám erejéig futtatni, de ha valóban nem korrekt az írás, akkor le is lehet járatni.
Decemberig még kiforrja magát az ügy.
Mintha nem volna elég sok problémám e nélkül is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Graziak Magyaróváron
  2009-09-26 19:13:57, szombat
 
  U. Misi hozott egy csapat grazi vendéget ma délelőtt. Bár még nem voltam túl jól, mégis kellemes délelőtt volt. Misi lánya fordított, megnéztük az óvári várat, s kimentünk a Gyásztérre, a sortűz helyszínére. Intelligens társaság volt, jegyzeteltek, kérdeztek, valóban 1956 miatt jöttek hozzánk. Mint megtudtam, zöldek (párt), s nem jártak még itt. Jó volt velük lenni, ez nem a bevásárló turista fajta. Volt köztük egy idősebb úr, aki ismerte a Lokietek nevet.
A Magyarosban ebédeltünk, innét Andauba mentek, fölkeresni 1956 ottani emlékeit. Ilyen is van.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elborítottak a hullámok
  2009-09-25 06:34:29, péntek
 
  Olyan volt az elmúlt három nap, mint egy színház. Csak az az érdekes, hogy néző is és szereplő is voltam.
Kissé levertnek éreztem magamat, a nátha elkapott, de lázas nem lettem. Igaz, a gyerekek is betegek a suliban. Ma reggelre aztán nagyjából helyrejöttem.
A Szél-járás egy része célba ért, rengeteg a visszajelzés, főként pozitív. A következő szám is készülget, sok írás kimaradt helyszűke miatt a mostaniból. Smuk Bandinak elküldtem a Pázmáneumról írtakat, s villámpostán szétküldte, úgy tűnik lesz egy kis vihar körülötte, ma küldtem el Bandi kérésére a Nemzet egyik újságírójának.
Közben szkenelem Pista Méhészet jegyzetét, a jövő héten nyomdába kellene mennie. Ági is jelentkezett, tegnap összeraktuk a Dunakiliti Krónikát, ezen már csak simítgatások vannak. A hét vége sem a lazításé, Grazból jön egy csapat, holnap délelőtt őket kalauzolom a városban: Vár, Magyar utca, Gyásztér. Majd ebéd, és mennek Andauba. Ide már nem szeretnék velük tartani, egyébként sem vagyok ott annyira ismerős. Ami kissé zavar, hogy arról volt szó, hogy tudnak magyarul. S kederült, hogy nem. Így fordítani kell, hisz az én konyhanyelvemmel nem lehet idegenvezetést tartani németül.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kiállítások
  2009-09-24 05:34:49, csütörtök
 
  Koppány Attila kiállítására készülgetek, jövő szombaton nyitom meg a Magyar Galériában. Attila már két hónapja ellátott a kiállítandó képek fotóival, van idő gondolkodnom. Ízléses, szép meghívót készített, erre kiprésel belőlem egy bekezdésnyit a leendő megnyitóból. Jó módszer, naponta elmélázok fölöttük. Szép színvilág, de teremtettségében is dideregtető. Jó "festő" ő.
Vitéz Vili fotókiállítására elmegyek a Fleschbe, Vili külön is meghívott, s Tamás is mondta, hogy jó dolgai vannak. Valamikor volt már tárlata, kiváncsi vagyok, milyen irányba ment el.
9-én Burda Zsuzsa "arcait" nyitom meg Kimlén, hozzá holnap kimegyek, már csak a szél-járások ürügyén.
Kissé benáthásodtam, este kúrált az asszony, kissé szigorú volt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pázmáneum
  2009-09-22 05:18:56, kedd
 
  Régi intézmény Bécsben, még Pázmány Péter alapította, a Bolzmanngassen található. Voltam benne egy ízben, amikor a magyaróvári sortűzperről hívtak beszélgetni bennünket, Ágit, Pistát, Zétényi Zsoltot és engemet. Mellette van az amerikai követség. Akkor éppen háborús állapotok voltak a környéken, az osztrák kormányba bekerült Szabadságpárt miatt heves tüntetések voltak Bécsben.
Emlékszem a Mindszenty-táblára a falon. Itt lakott 1971-től 1975-ig.
Több magyar egyesület, imtézmény bérelt itt helyett, köztük az Európa-Klub. Aztán utcára rakták őket az egyház szent nevében. Paskai egyik embere a rektor most (mint tudott, Paskai ügynök volt), akit itt pihentetnek, mert itt talán "kevesebb kárt okoz." A bécsieknek nagyon nem tetszik a stílus, a modor. (Csanádi Örsnek hívják.)
Még augusztus végén készítettem Smuk Bandival egy riportot, tegnap fésültem készre. A decemberi szél-járásban jön. Előtte megmutatom Farkas atyának, de megegyeztünk, hogy nem lehet mindent szó nélkül hagyni.
Érdekes, hogy a Duna Televíziónál is szólni akartak a dologról, aztán hirtelen elvesztették érdeklődésüket. Ugyanez történt a Katolikus Rádiónál.
Nálunk nem fog ez történni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hajnaltájt
  2009-09-21 05:59:55, hétfő
 
  Korán ébredtem, bár korán le is fekdtünk tegnap este. Marci fiúnk délelőttös, négykor ébredt, fürdött, kávézott. Én ezekre az apró zajokra fölébredek.
Eszembe jutott 1972-1973. Az a 13 hónap, amikor a Soproni Szőnyeggyárban dolgoztam. Ha délelőttös voltam, fél öt körül keltem, a vonat negyed hat tájékában jött. Mindig puszit adtam ágyban fekvő édesanyámnak. (Katonának is így vonultam be.) A vonat fényei a kisszoba ablakában látszottak. S elég volt akkor kimenni, amikor az átjáróban fénylettek. Aztán a soproni állomásról busz vitt bennünket a gyárig. S hatkor megszólalt a munkakezdést jelző sziréna.
Ahogy öregszem, egyre több ilyen emlék jön elő.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szeretem tanítványaimat
  2009-09-20 12:35:52, vasárnap
 
  A tegnap este jár még mindig a fejemben. S ehhez hozzájött ma délelőtt egy kis tollbamondás-javítás. Az új elsőseimet kínoztam meg a földrajzi nevekkel. Bizony rettenetes az eredmény. AZ bosszant, hogy gyakorlatilag nem tanították meg őket írni. Sietni kell az alsóban, látványpékség a tanítás. A lassú munka, betűformálás hiányát látom évek óta. S most kezdhetem én a gimnáziumban az írásgyakorlatokat. Holnap szódolgozatot iratok, s minden héten valamit, hogy írjanak. Lesz olyan is, hogy csak a szépírást osztályozom. S olvasunk is hangosan irodalomórán. Szerencsére elsőben (bocsánat, a 9. osztályban - román példa, ragadós), van egy kis idő. Heti öt óra a magyar.
Mert aggódok értük, mert azt szeretném, ha ebben a szemét világban kissé felkészülten kezdenék az önálló életet.
Mindig csak mellékállásban tanítottam, de nem mellékesen.
Hogy a kultúrházról miért nem írok - kérdezte valaki a múltkor. Nincs hozzá kedvem - az a16 év ott van az elmúlt másfél évtized megyei, s nemzetközi sajtójában. S bizony, az sem volt ritka, hogy országos tévében is voltunk. Dolán Gyuri első performanszáról nálunk forgatott kisfilmet a Duna Televízió. Nem tűnt el nyomtalanul, csak alszik ez a másfél évtized. Benkó Sanyi hívott a múltkor 30 évig jártak ide, s két éve nem jöhetnek. Biztosan nem ütik meg a helyi mértéket.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rohanás
  2009-09-20 07:24:39, vasárnap
 
  Tegnap délelőtt idehaza rendezgettem dolgaimat, vártam Deák Ernőt Bécsből. Majd egy órát késett, Fischamendnél dugó volt. Rögtön átültünk az én kocsimba, s az Interneten megtervezett útvonalon Peredbe mentünk. Jó másfél óra volt az út Somorján, Dunaszerdahelyen át. Vittem 260 szél-járást.
Éppen a Csemadok konferencia elejére értünk óta. Nagyon sok kedves ismerőssel találkoztam a magyar világ minden részéről. Bizony voltak olyanok, akiket újra fel kellett ismernem. Gyüre Lajost Kassáról, Lilit Lendváról. Fél hatkor visszaindultunk Jenő méltatlankodása közepette, de ez volt a terv.
Jenő is kedves volt, ott szeretett volna fogni bennünket.
Időben hazaértünk, este még el tudtam menni a húsz évvel ezelőtt érettségizett osztályom találkozójára.
Tündériek voltak ezek a majdnem negyvenesek! Szinte sütött a szeretet belőlük, tudták mit húztak érettségin, s nekem is visszajött néhány dolog. Emlékszem, 1989. június 16-án érettségiztek, s Baksa Péter volt az elnököm Győrből. Aznap temették újra Nagy Imrét.
Büszke vagyok eredményeikre. Krász Lilla boldogan újságolta, hogy terhes, emlékszem nem volt kispályás az iskolában, most az ELTE tanára.
Szóval van értelme a tanításnak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Méhészet
  2009-09-18 06:53:41, péntek
 
  Elkezdtem szkenelni NP. egyetemi jegyzetét, lassan megtalálom a technikai megoldást, s egy hét alatt összehozom. Ezt kellene kiadni a hónap végére, hogy a friss hallgatók is tudjanak tanulni.
Én a méhecskék végtermékét szeretem, mindentől tartok ami csíp, szúr, harap, bök. Igaz, azt már régóta tudom, hogy az emberekkel kell óvatosnak lenni, az állatok, ha megtanultad őket kissé, kiszámíthatóbbak.
Ma nyomda: szél-járás. Az egyesületi kiadványt tegnap lőttem át.
Holnap délre Deák Ernő jön, s megyünk Peredre (Szlovákia). Tegnap már tisztázta, hogy az én autómmal megyünk, s én vezetek. De nem alszunk ott, nekem este érettségi találkozóm lesz (a húsz éve érettségiztetett osztállyal), neki másnap az osztrák horvátok rendezvényén kell lenni Bécsben.
Pereden a Csemadok 60. évfordulójára rendezett ünnepségen veszünk részt, s ez része a Kárpát-medencei Magyar Kulturális Napoknak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2009.08 2009. Szeptember 2009.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 277 db bejegyzés
Összes: 3563 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 154
  • e Hét: 1755
  • e Hónap: 11718
  • e Év: 56691
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.