Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Béla, a XXI. századi rabszolga
  2009-10-21 22:59:18, szerda
 
  Béla, a XXI. századi rabszolga

Gyöngyösi Balázs
2009.10.21. 03:00

éntes rabszolgasorsban él egy juhász. Nem tartják fogva ugyan, de fizetséget sem kap a birkanyáj őrzéséért.




A rabszolga olyan ember, akit megfosztottak személyes szabadságától, tárgyként kezelik, valaki másnak a tulajdona. A szabadságtól való megfosztás erőszakkal történik, célja a gazdasági kizsákmányolás - a józanész azt diktálja, hogy ezt a meghatározást a régmúlthoz kapcsoljuk, hozzátéve: ez már történelem. Hivatalosan a rabszolgaság a világ minden országában megszűnt, ennek ellenére mégis sok ember él efféle függőségben. Magyarországon, a dél-alföldi régióban is.

A Békés megyei Szarvas, és a Bács-Kiskun megyei Kecskemét külterületén hasonló tapasztalatokról számolnak be a helybéliek: egyes állattartó gazdák szociálisan és mentálisan leépülteket, rendszerint időseket, nyugdíjasokat dolgoztatnak ingyen, emberhez méltatlan körülmények között. Nemcsak a fizetség marad el, az étkezésre és a mosakodásra sem nyílik mindig lehetőség. Ez a modernkori rabszolgaság, ha úgy tetszik, csicskáztatás.

A rabszolgasorban élők számát nem tudni, csak a környékbeliek pletykáira hagyatkozhatunk. A csicskáztatás nehezen érhető tetten, a hatóságok is tehetetlenek. A rabszolgák rettegnek, többségük nem mer feljelentést tenni, inkább csendben teszi a dolgát. Lapunk egy ritka kivétellel szembesült: van, aki önként vállalja a rabszolgaságot. Béla még áprilisban került egy Kecskemét határában lévő tanyára, juhászként.

1200 birkát őriz teljesen ingyen Béla
1200 birkát őriz teljesen ingyen Béla, aki egy bódéban lakik, és lavórban fürdik.

Miután egy nagykunsági faluban a csecsemőkorú gyermeküket egyedül nevelő élettárs, Ágnes két hónapig egy árva hírt sem kapott Béla felől, augusztus végén jelentkezett a rendőrségen. Béla csaknem került elő. Október közepén azonban a juhász levelet írt a rendőrségnek, melyben arról panaszkodott, hogy nem tartják ugyan fogva, de egy rozoga bódéban alszik, lavórban fürdik, és egy fillért sem kap a nyáj őrzéséért. A bejelentést nem követte eljárás.

Információink szerint a rendőrség az adóhivatallal és a munkaügyi felügyelettel karöltve látogatott el a helyszínre, a tanyán azonban senkit és semmit sem talált. - A juhász a rábízott mintegy 1200 birkával átkóborolt Pest megyébe, ott bukkantunk rá - tudtuk meg a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől.

- A férfi arról számolt be, hogy nem kényszerítik erőszakkal a munkavégzésre, saját lelkiismerete hajtja: nem akarja, hogy a több mint ezer birka más területén legeljen, s ezzel kárt okozzon - mondta el Mihályné Bornemisza Eleonóra. - Arra vár, hogy a gazda találjon egy új juhászt, addig azonban őrzi a nyájat.

Mivel Béla önként vállalja a rabszolgasorsot, a rendőrség nem segíthet kiszolgáltatottságán. Eljárás nem indult, de a rendőrség jelezte a foglalkoztatás körüli szabálytalanságokat az adóhivatal és a munkaügyi felügyelőség felé. Nem meglepő: Béla nem rendelkezik alkalmi munkavállalói könyvvel, nincsen papírja arról, hogy rabszolga...

http://www.delmagyar.hu/kecskemet_hirek/bela_a_xxi_szazadi_rabszolga/2121122/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szeretnék egyszer választ kap
  2009-10-21 21:17:31, szerda
 
  Szeretnék egyszer választ kapni
egy értelmes O.V. drukkertől:

Miért van az, hogy a megfelelő stílusban feltett kérdésekre vagy hasonló stílusú bírálatokra,... pl

- miért fogadták el - még utólagos megjegyzést sem téve - a román EU-csatlakozást?

- miért szavazták meg - szinte olvasatlanul - a nemzeti szuverenitást kiárusító lisszaboni szerződést, miért nem viselkedtek ír- vagy Klaus módra?

- miért futott el O.V. azon az emlékezetes október 23-án és ha már elment, miért nem jött vissza, tudván az ottani gyalázatos jogsértésekről?

- miért kell egy rasszista izraeli pártot (LIKUD) testvérré fogadni, de egy nemzeti magyar pártra köpködni?

- miért volt szükség kéretlenül beszállni a vesztésre ítélt amerikai republikánus elnökjelölt kampányába?

- miért kellett erőháttér nélküli, nevetségessé váló blöffsorozatba kezdeni - pl. 72 órás ultimátumot hirdetni?

- miért hagyta cserben és miért bízta egy álomszuszékra O.V. a zseniális húzással létrehozott Polgári Körök mozgalmát?

- Miért....miért....miért a kérdés tömérdek,

...pimaszul arrogáns válasz érkezik. A kisebb hívek ennél is rosszabbak: egyszerűen eleresztik a fülük mellett. Legfeljebb a kérdezőre ragasztják az MSZP-bérenc kommunista jelzőt. Az elv ugyanaz, mint az ellenoldalon: aki a szoclib oldalt bírálja, az szerintük fasiszta meg antiszemita. Aki a FIDESZ-t meg OV-t bírálja: az MSZP bérence.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Október 23. napja NEM A KÖZTÁ
  2009-10-21 21:14:28, szerda
 
  OKTÓBER 23. NAPJA NEM A KÖZTÁRSASÁG NAPJA



Október 23. napja nem ünnep. Október 23. napja nem a köztársaság napja, és nem ünnepeljük a köztársaságot. Október 23. napja a magyar FORRADALOM és SZABADSÁGHARC emléknapja. Emlékezzünk tehát - és ne ünnepeljünk - ezen a napon a kommunizmus embertelen elnyomása elleni harcban elesett, megrokkant magyarok tízezreire, akik tömegsírba, vagy az ÁVO börtöneibe kerültek. Emlékezzünk, amíg csak élünk és létezünk, magyar emberek! Amíg akár egyetlen egy ,,jogutód" is létezik, aki mérgezi a magyar közéletet. Emlékezzünk, és mindig gondoljunk a megbocsájthatatlan bűnökre, amit elkövettek ellenünk!


Feltétlenül érdemes felfigyelni arra az igyekezetre, amivel a hatalmasok próbálják belénk beszélni a hazugságok sokaságát. Minden esetben, amikor a FORRADALOM emléknapjáról esik szó, odakerül a mondatba a ,,köztársaság ünnepe" kifejezés.
Tisztázzuk már most az elején: 1956. október 23.-ának az égvilágon semmi köze nincs a jelenleg köztársaságnak csúfolt országrabláshoz. A köztársaságnak a demokráciához lenne köze, de az meg nincsen. A cél az összemosás. A pártállami múlt összemosása a jelenkor államilag szervezett bűnözésével. A cél a bemocskolás. A magyar nemzet bemocskolása, mintha a magyar nemzet is olyan silány söpredék lenne, mint az államvédelmi hatóság, vagy a kommunista párt.

Hát nem!

A bolsevikok egyszer teljesen tönkretették Magyarországot 1919-ben, előkészítve a politikai helyzetet a trianoni tragédiához, majd tönkretették másodjára 1949-től, a rákosi-féle rémuralommal, ezután sikerült harmadjára is tönkretenni a kádár-rendszerben 1956 után, és végül - de reméljük utoljára - sikerült 1989 után is tönkretenni, a demokrácia és a köztársaság díszes leple alatt. Ez a folyamat tart a mai napig is.
A 4 (négy) tönkretétel után mi, magyarok ünnepeljük a bolsevizmust?

Hát nem, és nem!

A történelmi igazságokat nem lehet permanens módon a viszályára fordítani. Az 1956-os MAGYAR FORRADALOM és SZABADSÁGHARC a judeobolsevizmus ellen harcolt. Azok ellen az emberek ellen, akiknek ,,jogutódjai" ma is kirabolják hazánkat és nemzetünket. A judeobolsevik hatalmasok azért ünnepelnek, mert leverték - szovjet hadsereggel - a MAGYAR FORRADALMAT és SZABADSÁGHARCOT. Nem másért, ezért! Ezért ünnepelnek, ezt szeretnék kifejezni az ünnepeléssel.

Hát nem, és nem!

Hogy mennyire átgondolt, és koncepciózus volt a negyedik kifosztás, azt jól mutatja, hogy éppen október 23. napján kiáltotta ki Szűrös Mátyás a köztársaságot a parlament erkélyéről 1989-ben. Véletlenül! Mit tesz Isten!
Véletlenek nincsenek! Már akkor érezte a judeobolsevik hatalom, hogy nem lehet szembe menni a néppel, ezért port kellett szórni az emberek szemébe. Régi trükk, ha nem tudod megakadályozni, akkor állj az élére! A reform-kommunisták ,,felvállalták ötvenhat eszmeiségét"! Emlékszik a nyájas olvasó ezekre a lózungokra? Igen? Na, itt az eredménye!

Hát nem, és nem!

Semmilyen reform-blabla, semmilyen judeobolsevizmus nem örököse a MAGYAR FORRADALOMNAK. Ez ugyanolyan fából vaskarika, mint a zsidó-kereszténység, csak ezzel a katolikus egyház vakítja a ,,parasztot". Most már a Katolikus Püspöki Konferencia Körlevélben szólal fel az ,,újpogányság" ellen. Te kis huncut! Ez nem új, ez a régi. A legrégibb! Az ősi, a magyar nemzet ősi keresztény vallása. (Ha még a püspök urak emlékeznek, hogy mit is jelent az Öregisten! A magyarok Öregistene! De ezzel olyan ,,reklámot" csináltak a magyar ősvallásnak, hogy a püspök urak majd csak győzzék a sipákolást a sok csodálatos szertűz láttán. Előre megjósolom, hogy soha annyi szertűz még nem lángolt fel a Kárpát-medencében egyszerre, mint a téli napforduló éjszakáján fog! Emlékezzenek majd, püspök urak, ezekre a szavakra!

Hát nem, és nem!

De vissza, a MAGYAR FORRADALOMHOZ és SZABADSÁGHARCHOZ!
Amíg él magyar, amíg beszél magyar nyelven igaz ember, amíg ró valaki a szkíta-magyar rovásírással, addig nem felejtünk! Soha! Tudjuk ki a magyar nemzet ellensége, ki gyűlöl mindent, ami magyar! Ismét meg fogjuk tanulni, és meg fogjuk tanítani minden magyar gyermeknek a magyarok igaz történelmét. Meg fogjuk ismerni a magyar kultúrát, népzenét, népköltészetünket, népi iparművészetünket, mondáinkat, népballadáinkat. Ismét viseletben fogunk járni, éppúgy, mint az írek, vagy az osztrákok, mert ezután nekünk is szabad lesz. Szabad lesz! Ízlelgessék ezt a szót! Na, ez a szabadság! Ez volt a célja a FORRADALOMNAK ötvenhatban is. Ma is az! A Turul-nemzetség árpád-sávos lobogója fogja ékesíteni a magyar nemzeti lobogó mellett a házak ormait, és ünnepeink rendezvényeit. Testvér lesz minden magyar a Kárpát-medencében, és azon is túl! Tisztelni és becsülni fogjuk - mint eddig is - a tótot, románt, szerbet, horvátot, ukránt, zsidót, osztrákot, nyelvétől, vallásától függetlenül, ha tisztességes! De csak akkor! Turul népe megint szabad lesz! Hamarosan! És akkor fog győzni az 1956-os FORRADALOM és SZABADSÁGHARC, de a negyvennyolcas is! Énekelni fogjuk himnuszainkat, és dalainkat. Táncolni fogjuk néptáncainkat. Szabadon!

Bolsik! Rettegtek már? ,,El lehet menni!" (idézet egy ,,teoretikusotoktól"!) El lehet menni, de szabadon, mert mi nem vagyunk olyan véresszájúak, mint ti! Menjetek, Isten hírével, és vigyétek magatokkal a hírt, hogy a magyar jobb nálatok!

Hát nem, és nem!

1989. október 23.-án azért ezen a napon kellett kihirdetni az új államformát, mert az is - éppúgy, mint az előzőek - teljesen törvénytelen volt, már a megszületése pillanatában. Ugyanis Magyarországnak volt, és van törvényes államformája. Az elvtársak próbálják csupán elfeledtetni, de nem sikerül, hogy 1946-ban Mindszenthy bíboros törvényesen megvétózta, mint esztergomi prímás, az államforma megváltoztatását, így még mindig királyság Magyarország alkotmányos államformája. Törvény szerint! Ja? Hogy ez az elvtársakat nem érdekli? Na, ezért nincs Magyarországon sem demokrácia, és ezért nem lehet ,,üzembiztosan" működtetni egy köztársaságot sem. Ahhoz ugyanis demokrata politikusokra van szükség. Az meg nincs egy szál sem! Tisztelet a kivételnek!
Képzeljék el, hogy egy más államban, egy történelmi dátumra ráerőszakolnak egy másik eseményt, és kényszerítik a népet, hogy ezután ezt a másik eseményt ,,ünnepelje"! El tudják képzelni? Hogy például az Amerikai Egyesült Államok nemzeti ünnepén, ami a szabadságharcuk ünnepe egyébként, egy másik eseményt kellene megünnepelni? Például egy elnök beiktatását? Hát ez nevetséges lenne!
De ugyanilyen nevetséges ez a ,,köztársaság ünnepe" duma is!

Hát nem, és nem!

Végül álljon itt egy örök érvényű gondolat, melyet gróf czegei WASS ALBERT vetett papírra, felidézvén Álmos vezér gondolatait a Vérszerződés alkalmából:


Örökre való kötést tettünk veled, magyarok földje,
kötést tettünk és megpecsételtük azt vérrel és verejtékkel.
Vérünkkel érdemeljük ki ezt a hazát, és verejtékünkkel tartjuk meg magyarnak.
Bármennyi vért és verejtéket kívánjon tőlünk ez a föld, nem panaszkodunk miatta.
Cserébe annyit kívánunk csupán, hogy asszonyaink termékenyek legyenek,
gyermekeket szüljenek, akik továbbviszik ezt a kötést,
és boldogan ontanak vért és verejtéket ezért a földért, amikor mi már nem leszünk.


DR. KOLLÁR LAJOS
büntetőjogász,
a Kárpáti Harsona főszerkesztő-helyettese,
a Sajtóiroda igazgatója
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szégyen!!!!
  2009-10-21 21:12:27, szerda
 
 
October 20, 2009 -- -UNITED NATIONS (IPS) - The 47-member Human Rights Council (HRC) approved a resolution Friday endorsing war crimes charges against Israel and the Palestinian militant group Hamas, as spelled out in a report by a four-member international fact-finding mission headed by Justice Richard Goldstone.

As expected, the United States threw a protective arm around Israel and voted against the resolution, along with some members of the European Union (EU): Hungary, Italy, the Netherlands and Slovakia, as well as Ukraine.
--------------------------------------------------------------------------------- ------------

Egyszer és nagyon kivételesen az ENSZ háborús bűnösként cibálja a cionistákat bíróság elé.
Természetes hogy USrael azonnal a cionistákat védi és ellenszavaz.
Nem természetes hanem gerinctelen patkány viselkedés hogy
MAGYARORSZÁG, Olaszország és Hollandia (ugyan vajon miért?) plusz Szlovákia és Ukrajna azonnal fejest ugrik a yenkik után.
Még mindig nem vették észre ezek az országok hogy saját maguk alatt vágják a fát? Hogy öngyilkossági kísérlet a cionisták alázatos kiszolgálása?
Szégyen!!!!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
ómájlenin
  2009-10-21 21:06:38, szerda
 
  ómájlenin, csak nem lesz felelősségrevonás a rendszerváltozás kezdetéig visszamenően?
De akkor most hogy is van ez? Ildinéni Élvtársnő csak úgy leáll a
fasisztoid Inforádióval közösködni? Ráadásul egy nagy és mély
interjúra? Azonnali ideológiai útmutatást kérek a KB-tól!
Bizony, közösült velük, jó alaposan. Főleg ő volt alapos.

Érdemes (?) végighallgatni.


http://vastagbor.blog.hu/2009/10/21/az_oregecske_cenzorasszony_villantott

********************************
Lendvai: Ha előrehoznák a budapesti választásokat, tovább lophatnának, akik lopnak
2009. október 20., kedd 20:31 InfoRádió





Az MSZP véget akart vetni a BKV körüli állandó rendetlenségnek- mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lendvai Ildikó. A pártelnök szerint a fővárosban és a fővárosi cégeknél történtekért közös a felelősség, de a szocialisták nem asszisztálnak ahhoz, hogy ne legyen lehetséges a rendcsinálás.



Az MSZP azért lépett ki az SZDSZ-szel kötött fővárosi koalícióból, mert véget akart vetni a BKV körüli állandó rendetlenségnek és bénultságnak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lendvai Ildikó. Az MSZP elnöke úgy fogalmazott, a BKV mára negatív szimbólummá és szitokszóvá vált.

A szocialisták a kilépéssel nem a múltbéli felelősséget akarják elmosni - közölte a pártelnök, aki azt elismerte, hogy minden olyan párt és vezető felelős, amely, illetve aki nem vette észre, hogy mi zajlik a közlekedési cég körül, hogy a mechanizmusok átláthatatlan helyzetet eredményeztek, amiben néhány megcsinálták a szerencséjüket.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta: azért a jövőért viszont már nem akarják vállalni a felelősséget a szocialisták, hogy szándékaik ellenére akadályozzák és lassítják a rendcsinálást. Az MSZP elnöke kiemelte, máig nem érti, a fővárosi közgyűlésben miért szavazták le Horváth Csaba átláthatósági csomagját.

Vád az SZDSZ ellen

Minden időhúzás újabb disznóságoknak adhat menlevelet, és ha újabb hetek telnek el, amíg ismét napirendre tűzik a javaslatokat, addig sok minden történhet, amiért a felelősséget nem kell vállalni - fejtette ki Lendvai Ildikó. A pártelnök hangsúlyozta: azzal vádolja a volt koalíciós partnert, hogy megakadályozott egy olyan lépést, ami gyorsan, ollóval vághatta volna át a korrupciós szálakat az összes közüzemi vállalatnál.

Ne kapjon fizetést olyan feladatért egy MSZP-s főpolgármester-helyettes, amit nem engednek neki ellátni - emelte ki Lendvai Ildikó, aki szerint lehet, hogy kívülről hatékonyabban tudják megismételni ugyanezeket az indítványokat. Példaként említette, hogy a koalíció felmondása óta már rendkívüli közgyűlést kezdeményeztek, amit a koalíciós szerződés nem engedett volna.

Az MSZP elnöke szerint nem megfelelően felügyelte területét senki, aki a fővárosi vállalatok közelében dolgozott, és politikai felelőssége van mindenkinek, aki nem vette észre a disznóságokat ebben a mechanizmusban. A szocialisták kényszerből nem asszisztálnak ahhoz, hogy továbbra is elkenődjenek a dolgok, és ne legyen lehetséges a rendcsinálás - tette hozzá.

Lendvai Ildikó azt mondta, ha előrehozott önkormányzati választást tartanának a fővárosban, akkor pár hónapig tovább lophatnának azok, akik lopnak. Gátat kell vetni a 100 milliós végkielégítéseknek és a fedezetlen szerződéseknek - emelte ki a pártelnök, aki szerint a fővárosiak is ezt akarják.

Közös a felelősség

Nem akarják az SZDSZ nyakába varrni a BKV által szimbolizált gondokat, ami eddig történt a fővárosban, az közös felelősség, siker és kudarc egyaránt - vélekedett a szocialista politikus, aki hangsúlyozta, azt a politikai együttműködési formát választották, amellyel a rendet jobban tudják szolgálni. Lendvai Ildikó szerint a szocialisták nem hagyták ott Budapestet, hanem egy hatékonyabb, nagyobb nyomásgyakorlásra alkalmasabb pozíciót akarnak kivívni maguknak.

Az MSZP elnöke úgy fogalmazott, a BKV-botrány szaga Budapest határain túl terjedt, így a fővárosi történéseknek az országos politikához is köze van. Az MSZP-nek saját renoméja növelése, azaz a választási eredményei javítása miatt fontos dolga, hogy megtegye a becsülete védelmében megteendő lépéseket - hangsúlyozta.


Hanganyag: Mong Attila


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A menekülő politikusbűnözőkön
  2009-10-21 20:56:20, szerda
 
  A menekülő politikusbűnözőkön tartja szemét a Jobbik
2009. október 21. 01:15:53

A következő kormány első lépései között kell legyen a volt SZDSZ-es pártfunkcionárius Szent-Iványi István nagyköveti kinevezésének visszavonása. A Jobbik szerint az egyszázalékos törpepárt EP-ből kibukott mamelukja és más menekülő politikusbűnözők helyett valódi diplomatát kell a külképviseletek élére kinevezni (különösen a kiemelt fontosságú szomszédos államok esetében), nem pedig egy olyan személyt, aki 2004-ben még az ott élő, elszakított magyarság ellen kampányolt.

A magyargyűlölő párt számára megsemmisítő vereséget hozó EP-választás óta több SZDSZ-es politikus próbál menekülni a felelősségre vonás elől. Szent-Iványi István a szlovéniai nagykövet helyére pályázik, ami azért is felháborító, mert a félszázalékos párt néhány éve a leghangosabban kampányolt határon túlra rekedt testvéreink magyar állampolgársága ellen. Az önéletrajza szerint egyetlen szláv nyelvet sem értő Szent-Iványi egyébként sem alkalmas a feladatra.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom azt üzeni a bukott Szent-Iványinak, hogy ne nagyon rendezkedjen be ljubljanai irodájába. A következő kormány első lépései között kell legyen az ország tönkretevőinek elszámoltatása, ami elől Szent-Iványi sem bújhat el.

Samu Tamás Gergő,
a Jobbik Külügyi Kabinetének alelnöke

barikád.hu

Forrás: barikad.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Róna Péter: a magyarokat már 2
  2009-10-21 20:54:08, szerda
 
  Róna Péter: a magyarokat már 20 éve megették a neoliberálisok - vér nélkül nem úszhatjuk meg az elitváltást
2009. október 21. 12:09:50

Dr. Róna Péter nemzetközi jogot tanít az ELTE-n. A világgazdasági válságról beszélgetett vele ingatlanmagazin.com, és arról, hogy a közgazdaságtan egyelőre tanácstalan a jövőt illetően. A való világ elrobogott a tudomány mellett, maradt a GDP, rágják mint a gittet. Az államot pedig kizsigerelték.

Róna Péter
Róna Péter


- Adott a világgazdasági válság. Állandóan erről beszélnek. De főként azok, akik ehhez nagyban hozzájárulnak. Mik az alapproblémák, vannak-e valóban hiteles információk, és körvonalazódnak-e már a megoldások?

- A világválságról szóló eddig napfényre került elemzések két nagy csoportra oszthatók. Az egyik elemzéstípus konklúziója arról szól, hogy fogalmilag és statisztikatechnikailag rossz az, amit mérünk. A gazdaságpolitika érdeklődésének középpontjában a GDP alakulása áll. De a GDP az elmúlt harminc évben egyre inkább megbízhatatlan adattá vált, azaz nem igazán képes tükrözni a gazdaságban, társadalomban, emberi életben zajló folyamatokat, mert a GDP a termelés kibocsátását és felhasználását méri. Az elmúlt 30 évben a világgazdaságban előtérbe került, sok szempontból dominánssá vált az ipari termelés kibocsátással és felhasználással szemben egyrészt a szolgáltatások szerepe, másrészt az állam szerepvállalása. Ezek persze nagyon komplex formákat öltenek. Ezeknek a tényezőknek a mérése valójában nem megvalósítható az ipari termelés mérésére kidolgozott fogalmak és technikák segítségével. Itt más világról van szó.

- Mondana erre egy konkrét példát?

- Amikor az amerikai állam több milliárd dollárt költ arra, hogy a tulajdonában lévő NIH (National Institutes of Health) feltérképezze a genome-ot, az emberiség genetikai térképét, akkor nem pusztán költségvetési kiadásról beszélhetünk. A kutatások eredményeit nem lehet úgy elintézni, mint a rendőrségre fordított kiadásokat. A GDP növekedése egyre megbízhatatlanabbul tükrözi a társadalom jólétét.

- A multikat gondolom csak ez a szám érdekli. Sorolhatnánk a közhelyeket: maximális profit, pragmatizmus, gazdasági érdekek stb.

- Én inkább azt mondanám, hogy a valóság és a tudomány eszköztára szétvált. A valóság megváltozott. Én nem igazán érzem azt, hogy a multinacionális cégek különösebb nyomást gyakorolnának a kormányokra, hogy GDP alapú gazdaságpolitikát folytassanak. Ők ezt lazábban kezelik: szeretnék megérteni, hogy mit és miért csinálnak a kormányok, aztán kitalálják, hogy erre hogyan reagáljanak. Most valóban van egy tudományos gond. Arra a megdöbbentő felismerésre jutottunk az elmúlt években, és ezt a válság nagyon felerősítette, hogy nem igazán azt mérjük, amit kellene, és amit mérünk, azt se mérjük jól. Egyszerű példa: a közlekedési dugó jót tesz a GDP-nek, fogy az üzemanyag, rongálódik az autó és az úttest, mindez fogyasztást jelent és termelést ösztönöz. De a dugónak a társadalom többsége nem örül, és nem tartja szerencsés körülménynek. Hiába nő a GDP, ettől még nem fogom azt érezni, hogy az életem jobb lesz. Sárközy francia elnök egy évvel ezelőtt másokkal együtt bejelentette, hogy a lakosság többsége úgy érzi, a statisztika hazudik, nem tükrözi az élettapasztalatokat. Ez növekvő gazdasági és társadalmi gondként jelentkezik. A híres amerikai szaktekintély Stiglitz vezette bizottság múlt héten publikált egy komoly tanulmányt, ami ezt a kérdéskört taglalja. Válságban van a közgazdaságtan abban az értelemben, hogy nem tudja, mit kellene mérnie és hogyan. Már 20 évvel ezelőtt felmerültek ezek a gondok. Ebben a nemzetközi elemző munkában egyébként komoly szakmai munkát végez a Központi Statisztikai Hivatal.

- És mi az elemzések másik fő tanulsága?

- Felismerték azt, hogy a közgazdaságtan azon feltételezése, miszerint a piacgazdaság egyensúlyteremtésre törekszik, olyannyira téves, hogy ennek az ellenkezője igaz. Hiszen éppen a gazdasági folyamatok vezetnek egyensúlytalansághoz a megfelelő jogi és szabályozási keretek hiányában. Tehát a kialakult világválság annak a következménye, hogy a neoliberális közgazdaságtan mentén az államok leépítették azokat a szabályozó képességeket, amelyek a piacokat az egyensúly megteremtése felé terelték volna.

- De lesz-e önkritika és nagyszabású korrekció?

- Azt még nem lehet tudni, hogy ennek milyen következményei lesznek. Vissza a szocializmusba, vagy vissza az erős államba, ez milyen hatással van a demokratikus intézményrendszerekre, előtérbe kerülnek-e az autoriter állami struktúrák, a puhadiktatúrák? Dunát lehet rekeszteni a különféle verziókkal és véleményekkel. Mivel azonban a piacok nem képesek egyensúlyt teremteni, ebből következik, hogy a piacoknak nincs önszabályozó képességük. Az erre alapozott gazdaságpolitika bukásra van ítélve. E két fő felismerésre alapozva mindenki egyetért abban, hogy a pénzügyi rendszer talpra állítása nélkül nincs kibontakozás, hangsúlyozottan vonatkozik ez a megállapítás az ingatlanpiacokra. Ha a bankok nem finanszírozzák az ingatlanágazatot, akkor az nem fog talpra állni.

- Mi lenne a leépített államok feladata a tűzoltásban és a talpraállásban?

- A pénzügyi rendszer szabályozásának visszaállítása égető feladat, de a megoldás előtt sok az akadály. Hiszen ezek a szabályozó rendszerek hagyományosan a szuverén államok keretein belül kerültek megfogalmazásra, de a globalizáció hatására ezek a lehetőségek nagyon beszűkültek. Ezért aztán a szabályozást bizonyos értelemben nemzetközi szintre kellene emelni, amely vonatkozna a világ nagy részére, de erre a szuverén államok még nem hajlandóak és nem képesek. Joggal egyébként, hiszen ha anélkül mondanak le a pénzügyi rendszer szabályozásáról, hogy a fiskális rendszerben is valamiféle koordináció alakulna ki, akkor veszélyes helyzetbe hoznák országaikat. Most itt tartunk.

- De hogyan lehet a válság irdatlan veszteségeit pótolni?

- A nemzetközi pénzügyi rendszer elvesztette a tőkéje kétharmadát, ezzel a hitelező képessége drámaian beszűkült, nem tud hitelezni. A hiányzó tőkét részben pótolták az államok különböző beavatkozásokkal, de ez nem elégséges, és hosszú távon nem járható út. A piacok, amelyek egyébként rendelkeznének a szükséges mennyiségű tőkével, hogy ezt helyrehozzák, nem fogják ezt megtenni mindaddig, amíg nem alakul ki egy átlátható, értelmezhető szabályozó rendszer. Nem tudják értelmezni a tőkeigényt, nem tudnak beárazni egy árszintet, a szokásos technikákat nem tudják alkalmazni.

- Mennyire hasonló és mennyiben eltérő Magyarország helyzete?

- A magyar helyzet részben, de nem is olyan nagy részben ennek a következménye. A magyar helyzetben az a legjobb, hogy Magyarország több mint 20 éve gazdasági stratégia nélkül bóklászik. Ezért a gazdasági szereplők nem tudják felmérni a tényleges lehetőségeket, nem tudják kiszámítani a gazdaság alakulásának a pályáját. A magyar gazdaságpolitika már a rendszerváltás előtt is azt a nézetet vallotta, hogy ez egy kis ország, ezért fejlődését, felzárkózását az exportra kell építeni, és ahhoz, hogy ezt az exportvezérelt gazdasági növekedést megvalósíthassuk, szükségünk van a külföldi tőkére. Ezért jöjjön a külföldi tőke, csináljon, amit akar, és akkor majd lesz növekedés. Ez azért nem jött össze, mert az exportvezérelt növekedési stratégiánktól eltérően a magyar export importtartalma óriási. A export valójában nálunk a bérmunka exportja, ez viszont elégtelen a tőke elvárt hozamának a kitermeléséhez. Ez úgy nyilvánul meg a nemzeti jövedelem szintjén, hogy az ún. külföldi tulajdonosi jövedelem, ami a fizetési mérlegben megjelenik, az most 7-8 milliárd euró körül mozog. Ez az, amit nekünk minden alkalommal a befektető tőkére ki kell fizetnünk.

- Vagyis mivel szimpla bérmunkáról beszélünk, nincs hozzáadott érték, pedig az nálunk maradna.

- Így van. Ez akkor lenne járható út, ha a külkereskedelmi mérlegben keletkező többlet ezt az összeget legalább fedezné.


Az ingatlanmagazin.com arról beszélgetett a közgazdásszal, hogy válság idején az uralkodó elit veszi a kalapját, és távozik. Demokráciákban. Nálunk soha. Csak vérrel és forradalommal. Lehet-e békésen ajtót mutatni a félművelt, korrupt és szervilis magyar elitnek? Emellett még az IMF-hitel szerepét boncolgatták, valamint a banki hungarikumot: az egyoldalú szerződésmódosítást.

- A válság Magyarországon felnagyította a piacgazdaság helyi változatának alapvető problémáit is. Ha leegyszerűsítve a dolgot, a világot centrális, félperifériális és perifériális területekre osztjuk, akkor Magyarország már jó régóta bennragadt a félperifériában. Változhat-e ez a ,,dagonyaállapot"?

- Ki tudunk törni. Én azt mondom, hogy Magyarország alapvető gazdasági és társadalmi gondjai nemzetközi összehasonlításban nem tartoznak a legsúlyosabbak közé. Ez megoldható helyzet. Csak sajnos alapattitűd nálunk a pesszimizmus és a kishitűség. A kitörésre vonatkozóan tudok adni gazdasági szintű választ is, de ennél fontosabb és izgalmasabb az, hogy kulturális átalakulásra van szükség. Ennek a jeleit felfedezni vélem a felszín alatt. De ezek még nem kristályosodtak ki.

Én 1964-ben lettem oxfordi diák. Ez volt a Beatles, a Rolling Stones, a beat nagy korszaka, ami Anglia életében egy óriási kulturális forradalmat eredményezett. Amikor Angliába érkeztem, akkor ez egy tespedő, pesszimista, teljesen eltévedt, versenyképtelen, anarchikus közösség volt, és amikor elmentem onnan három évvel később, akkor Nagy-Britannia egy virágzó, izgalmas ország lett. A fordulat nem gazdaságpolitikai, hanem kulturális eszközökkel történt. Jött egy generáció, ami megmutatta, hogyan kell élni és boldognak lenni, nem pedig a szülei életét akarta élni.

- De ott a 20. század kataklizmái nem roppantották meg a középosztály derékhadát, amely mindig is kulcsszerepet játszik egy nép életében.

- Mi hajlamosak vagyunk túldimenzionálni a tragédiáinkat és balsorsunkat. A britek mindkét világháborúban óriási veszteségeket szenvedtek, 1945 után pedig elvesztették a világtörténelem legnagyobb birodalmát. Ez óriási lelki, pénzügyi, gazdasági hatással volt rájuk. És ezután jöttek a hatvanas évek, ami átalakította a társadalom struktúráját, gondolkodását, egészen új iparágak jöttek létre. Ez velünk is megtörténhet, már ami a gazdasági és kulturális felületét érinti a kérdésnek. Nekünk arra kellene koncentrálnunk, amit a közgazdaságtan komparatív előnynek vagy kulcsképességnek nevez. Teljesen értelmetlen olyan dolgokkal foglalkoznunk, amelyeket mások jobban csinálnak. Viszont vannak olyan adottságaink, képességeink, amit viszonylag rövid időn belül a világ vezető szintjére tudunk fejleszteni. Ott van a gyógyvíz. A világ 4. vagy 5. legnagyobb és minőségileg legkiválóbb gyógyvízállományával rendelkezünk. Erre fel lehetne építeni egy óriási ellátórendszert, turistaparadicsomot, ami a nemzetgazdaság nagyon jelentős tényezője lehetne.

- De ki lesz az az új elit, aki ezt végrehajtja? Másképp szólva, hogyan lehet eltávolítani a hatalomból a félművelt, nem innovatív, velejéig korrupt, szervilis vezető garnitúrát?

- Amikor az 1929-33-as világgazdasági válság visszavetette Amerikát, akkor az amerikai gazdasági és társadalmi struktúrában egy teljesen gyökeres elitváltás következett be. Nem volt forradalom, nem voltak véres utcai harcok, a válságért felelős elit egyszerűen lekerült a porondról. Most ugyanez zajlik Amerikában. A Bush-féle elitnek vége. Akik a gazdaságot irányították, vezetők voltak a minisztériumokban, bankokban, kutatóintézetekben - azoknak vége. Mindenkinek kivétel nélkül. Az persze nagyon érdekes kérdés, hogy Magyarország hagyományosan az ilyen elitcserére nem képes.

- Csak vérrel?

- Hát igen! Nem tudjuk megcsinálni azt, hogy köszönjük szépen, tessék akkor felállni, valami más fog következni. Ez egy nagy kérdés, amire nem tudom a választ. De az kézenfekvő tény, hogy világszinten az olyan jellegű válságokat, amit most Magyarország átél, jellegzetesen széleskörű elitváltás követ. Ilyen szempontból mi kilógunk a sorból. Ha egy elit odavezet egy országot, ahová mi kerültünk, akkor annak mennie kell.

- A magyarországi multiknál szocializálódott és dolgozó fiatal magyar értelmiség, juppi réteg képes lehet az elitcserére? Hiszen nálunk azért erősen szervilis munkaadó-munkavállaló kapcsolatokról, egyfajta gyarmatosításról is beszélhetünk, vagyis ha nem a hozzáadott érték a fontos, hanem a bérmunka, ahogy ön is fogalmazott, akkor ez nem egy öntudatos, karakteres társadalmi réteg. Vagy nem?

- Ez kérdés, én nem tudom. Már láttam csodákat az életemben. Nagy társadalmi átalakulásokat, amelyeket nem lehetett előre látni, mégis bekövetkeztek. Az tény és való, hogy történelmileg ennek az országnak a belső átalakulási képessége nagyon alacsony.

- Váltsunk témát, mert itt körbeértünk. Még mindig nagyon izgatja az embereket az ún. IMF-hitel. Lehetne egy kicsit homályt oszlatni?

- Az IMF-hitelnek az volt a teljesen legitim üzenete, hogy amikor odajutottunk, ahová jutottunk, akkor nagy volt a valószínűsége, hogy a forint egy jelentős spekulációs támadás áldozata lesz. Tekintettel a magyar lakosság belföldi eladósodására ez a spekulációs támadás padlóra küldte volna az országot. A gond nem az volt, hogy a spekulációs támadás nyomán az államadóssággal óriási bajok lehetnek, mert azok nem jelentettek volna feltétlenül a világvégét. A probléma az 1,7 millió devizaadóssal volt, mert ha jött volna a támadás, akkor valószínűleg a forintot 30-40 %-kal leértékelik.

- De a magyar kkv-szektor továbbra sem kap kölcsönt, likviditása katasztrofális. A magyar anyabankok viszont kaptak kölcsönt az IMF-hitelből.

- A tőkehiány különösen érzékenyen érinti Magyarországot, mert a pénzügyi szektor 80 %-a külföldi tulajdonban van. Még pedig olyan anyabankok és biztosítóvállalatok tulajdonában, amelyek közül többeket a válság nagyon rosszul érintett, és nagyon nagy veszteségeket kénytelenek elkönyvelni. De náluk ez a tőkehiány halmozott. A leánybankok hitelnyújtó kapacitását nem a leánybank szintjén mérik, hanem a csoportszinten. Ha a csoportnak nincsen tőkéje, akkor kimegy az utasítás, hogy tessék visszafizettetni a hiteleket, és nem szabad új hitelszerződéseket kötni. A két magyar anyabank esetét vizsgálva: az OTP-nek jelentős külföldi leányvállalatai vannak Ukrajnában, Szerbiában. Ezeknek a mérlege nagyon rossz állapotba került, és kérdés volt, hogy az ott keletkező veszteségek mekkora nagyságrendet érnek el, vagyis mennyit kell ebből az OTP-nek feltöltenie. Mert a nemzetközi (baseli) szerződések értelmében az anyabank felelős a leánybank tőkeszerkezetéért. A mi külföldi leánybankjaink esetében nem keletkezett több hiány, mert a veszteségek kezelhetőek voltak, most pedig már kezdenek növekedni. Az IMF-hitel aláírásakor ezekkel a leánybankokkal nem volt gond. A veszély az volt, hogy a két magyar bank spekulációs támadás áldozatává válik, nem lesznek képesek a leánybankjaikban keletkezett hiányt pótolni, és akkor nagy baj lett volna.

- Most akkor lehet kapni hitelt vagy nem?

- A magyar bankrendszer a mai napig nem hitelez. Beleértve az OTP-t és az FHB-t is. A kkv-k, egyének, háztartások nem jutnak hitelhez. Ennek egyik oka a tőkekérdés, a másik oka pedig az, hogy a bankok tényszerűen nem tudják felmérni, hogy kinek adjanak hitelt, hiszen a válla-latok jövője nagyon nehezen kiszámítható.

- A magyar leánybankok nyereséget realizáltak még a válság alatt is.

- Az anyabank szintjén jóval alacsonyabb a jövedelmezőség, mint a leánybankok esetében. Tavaly az anyabankok többsége jelentős veszteséget szenvedtek el, míg a magyarországi leánybankok jól tevékenykedtek. A különbség a sajátos magyar egyoldalú szerződésmódosítások miatt van. A nyugati bankrendszerben a kamatszint a hitelszerződésekben akkor változik, ha a hitelező forrásköltsége változik. Magyarországon azonban a bankoknak még az új kódex alapján is van egy sor hivatkozási pontjuk, hogy miért emelnek kamatot, de a hivatkozási pont nem határolja be, hogy mennyit emelhetnek. Például a kódex azt mondja, ha a jogi környezet megváltozik, akkor emelhetnek kamatot. Pedig abból még nem következik, hogy a bank tény-leges forrásköltsége megnőtt volna. Ez a szabályozási rendszer teljes csődje. A bankrendszer felügyelete és szabályozási rendszere teljesen védtelen.

- Simor András, az MNB elnöke szorgalmazza, hogy a devizahiteleket szorítsuk korlátok közé. Erről mi a véleménye?

- Három éve írtam erről először, hogy a devizahitel bajba fog minket sodorni. Örülök, hogy Simor András megvilágosult, és érdeklődéssel várom a javaslatait.

ingatlanmagazin.com

2009. október 21. 09:04


Forrás: gondola.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Barroso fütyül az emberi jogok
  2009-10-21 20:45:20, szerda
 
  Barroso fütyül az emberi jogokra Magyarországon


2009/10/21
Morvai Krisztina közleménye

Az Európai Parlament plenáris ülésén felhívtam Barroso bizottsági elnök úr figyelmét arra, hogy a Nemzeti Jogvédő Szolgálat sajtótájékoztatón ismertette azon jogerős bírósági ítéleteket, amelyek alapján ma már bizonyosan állíthatjuk: a kormány irányítása alatt álló rendőrség 2006. őszén, egyebek mellett október 23-án brutális támadást intézett békés polgárok tömegei ellen, számtalan sérülést okozva.

Ártatlan emberek sokasága kapott kártérítést azért, mert jogellenesen bebörtönözték, megkínozták és hosszas koncepciós eljárásoknak vetették alá őket. Miután meghívtam az elnök urat és képviselőtársaimat a “Guantanamo Magyarországon?" címmel tervezett sajtótájékoztatómra, megkérdeztem: mi a véleménye arról, hogy az EP Szabadságjogi, Rendészeti és Igazságügyi Bizottságának Göncz Kinga személyében olyan alelnöke van, aki a szemkilövető kormány tagja volt?
Barroso elnök - sajátos módon értelmezve a kérdést - úgy válaszolt, hogy a történtek Magyarország belügyei, amibe az Unió nem avatkozhat be.
Álláspontom szerint ez a megközelítés elfogadhatatlan és felháborító, különös tekintettel arra, hogy számos más emberi jogi kérdésben az Unió igenis állást foglal és beavatkozik a tagállamok “belügyeibe" akkor, amikor például a litván “melegjogokról", a romák jogvédelméről, a néhai Haider választási sikeréről, vagy éppen a most a figyelem középpontjában álló olaszországi állítólagos “sajtószabadság-válságról" van szó.
Felhívom az érdeklődők figyelmét, hogy szinte minden felszólalásom megtalálható az Európai Parlament honlapján illetve - hamarosan megújuló - saját honlapomon:


www.morvaikrisztina.hu

Strasbourg, 2009. október 20.
Morvai Krisztina
EP képviselő
Független/Jobbik
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vajon ki szólalt fel Strasbour
  2009-10-21 20:26:03, szerda
 
  Vajon ki szólalt fel Strasbourgban a tejválság kapcsán?

2009. október 21., szerda - 05:34



Az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának ülésén valamint a plenáris ülésen is kérdéseket tettem fel Marianne Fischer Boel agrárbiztosnak. Rámutattam, hogy a most meghozott intézkedések még tűzoltó jellegűnek sem tekinthetőek, a gazdák inkább valamiféle könyöradományt kaptak. A következőkre kértem választ - sajnos sikertelenül:

*
- Levont-e valamiféle tanulságot az agrárbiztos és a Bizottság a tejválságból, s általában a mezőgazdaság számos más területét is érintő drámai helyzetből? Kívánnak-e foglalkozni a mélyebb okokkal - az alapvetően elhibázott EU agrárpolitikával, annak alapos újragondolásával - vagy csak folyamatos válságkezelésre kívánnak berendezkedni? Mit tekint Fischer Boel asszony a válság okának s hogyan kívánja, kívánják megakadályozni, hogy a jövőben hasonló válság kialakuljon?
*
- Az agrárbiztos úgy nyilatkozott, hogy a tagállamok a 280 millió Euró nekik jutó részét "szabadon használhatják fel". Érthetjük-e ezalatt azt, hogy nem az "agrobiznisz" képviselői, az iparszerűen működő mezőgazdasági nagyüzemek kapnak segítséget, hanem azok, akiknek a megélhetésük van közvetlen veszélyben, azaz a kistermelők, családi gazdálkodók? (Én a magam részéről ezt kérem a magyar kormánytól!)
*
- A válság a legsúlyosabban a kistermelőket, családi gazdálkodókat érinti, közülük is leginkább az új tagállamok, így Magyarország gazdáit. Ismételten rámutattam: nemcsak végtelenül igazságtalan, hanem az egyenlő elbánás jogelvébe is ütközik, s így kifejezetten jogsértő, hogy piacunk 100%-át kellett felajánlanunk az Uniónak, ugyanakkor még most is csak töredékét kapjuk a régi tagállamok mezőgazdasági támogatásainak. Megkérdeztem, hogy ezen jogsértés felszámolására milyen elképzelések vannak a Bizottságban.

Mint már jeleztem a kérdéseimre nem kaptam választ.

Felhívom az érdeklődök figyelmét, hogy hamarosan megújuló honlapomon szinte minden felszólalásom megtekinthető.

Szomorúsággal töltött el, hogy én voltam az egyetlen magyar képviselő, aki ebben a kiemelkedő fontosságú témakörben felszólalt, s határozottan kiállt a drámai helyzetben lévő magyar gazdák érdekeiért.

Strasbourg, 2009. október 20.

Morvai Krisztina EP képviselő
Független/Jobbik

barikád.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mégis kicsoda a bennünket hete
  2009-10-21 20:14:03, szerda
 
  2009-10-21. 16:53



Mégis kicsoda a bennünket hetente kioktató Weiss nevű felvidéki nagykövet?


Weiss - szép név
Peter Weiss
http://imgsrv09.kuruc.org/galeriaN/egyeb/peterweiss.jpg

1975-től a Szlovák Kommunista Párt tagja.
1989-ben a rendszerváltáskor részt vett a kerekasztal-tárgyaláson, ahol a demokratákkal szemben ő képviselte a kommunista pártot, és kiállt az egypártrendszer mellett.
Szlovákia Kommunista Pártja 1990-ben az ő vezetésével alakult át a Demokratikus Baloldal Pártjává. Abban az időben ennek a pártnak a tagja volt Robert Fico, a jelenlegi felvidéki miniszterelnök is.
Az egyetem elvégzése után, 1975 és 1989 között a Szlovák Kommunista Párt Marxista-Leninista Intézeténél dolgozott, mint tudományos titkár, ahol társadalmi és politikai kérdésekkel foglalkozott, továbbá a marxista-leninista elmélettel, a ,,tudományos kommunizmussal" és annak a társadalom életébe való behelyezésével. Az Intézetnél a ,,Szocializmus elmélete" című lap szerkesztőségében is dolgozott. Ez az intézet volt az, amely Duray Miklósról azt az értékelést adta, hogy meg kell büntetni a ,,Csehszlovákiában" megvalósított cselekedeteiért.
Gyakran bírálja a magyarságot, mert szerinte a magyarok nacionalista eszméket vallanak.
Kétszer nősült, az első felesége öngyilkos lett.

(Olvasónktól, források: Felvidék Ma, Wikipédia, Libri.cz)


http://kuruc.info/r/26/48832/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2009.09 2009. Október 2009.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 404 db bejegyzés
e év: 7232 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 81
  • e Hét: 2341
  • e Hónap: 19134
  • e Év: 152051
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.