Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Mai jóslás - A teknősbéka
  2009-11-12 18:06:50, csütörtök
 
 

Tudd meg, melyik erő áll ma melletted, mit kell, vagy mit nem szabad tenned!
A teknősbéka

Általános: Kínában, Japánban és más keleti országokban úgy tartják, hogy megvéd a gonosz minden formájától. Ezt az amulettet gyakran tartanak otthon, hiszen úgy gondolják, hogy boldogságot és szerencsét hoz testnek és léleknek egyaránt, amellett hosszú életed ad. Kísérje végig a napodat!

Mai jelentés: a teknősbéka képviseli az ég kupoláját, a világegyetemet. Legyél lassabb, megfontoltabb, így bármit elérhetsz, amit csak akarsz.
 
 
0 komment , kategória:  Napi jóslás  
Márton napi újborok
  2009-11-12 15:00:26, csütörtök
 
 


A legfinomabb Márton napi újborok


Hagyománnyá vált Magyarországon a Szent Márton napi libator, amely egyben az aktuális évjárat első borainak bemutatója. Az újborok közül összeválogattuk a legjobbakat.


Szent Márton legendája

Mielőtt azonban sorra vennénk az újborokat, nézzük meg, mi köze Szent Mártonnak a libához és a borhoz.

A keresztény ünnepek többsége általában valamilyen népi vagy pogány szokásból ered, illetve annak felülírása. Márton napja sem kivétel. A földből élő emberek számára november 11. valamikor a mezőgazdasági munkák végét jelentette, illetve a korai fajtákból préselt bor ezen a napon vált ihatóvá. Ezért vált szállóigévé a népi mondás: "A bornak Szent Márton a bírája".


Borok liba mellé

Máig vita tárgyát képezi, hol is született pontosan 316-ban a tours-i püspök, Szombathelyen vagy Pannonhalmán. Ez utóbbi mellett szólnak olyan érvek, mint az, hogy 1965-ig Pannonhalmát Győrszentmártonnak hívták, az idősek pedig máig szentmártoniként emlegetik a pannonhalmiakat.

A libának is megvan a maga története. Római tribunus fiaként Márton is katonai pályára lépett. De az öldöklés szelleménél erősebbnek bizonyult benne az empátia, a szegényekkel, gyengékkel és nincstelenekkel szembeni könyörület. A legenda szerint egy alkalommal katonai köpenyét megosztotta a téli hidegben vacogó koldussal.

Álmában megjelent neki Jézus Krisztus, ennek hatására keresztény hitre tért, majd később remeteként élt Tours mellett, ahol egyre több tanítvány csatlakozott hozzá. Amikor 371-ben a tours-i püspök meghalt, tanítványai, az ott élő emberek és a papok egyöntetűen őt kívánták püspökké választani.

Márton a libaólba bújt a megtiszteltetés elől, a madarak gágogása azonban elárulta. A püspök első intézkedéséül levágatta a libákat és a szegények javára lakomát rendezett belőlük. Ennek állít emléket a Márton napi libator.

Hogyan készül az újbor?

Mivel az újbor fogalma a libapecsenyéhez kötődik, a primőr alatt szinte automatikusan vörösbort értünk. Pedig az újbor fehér és rozé is lehet. Szent Márton napjára a korai fajták leve válik ihatóvá. Ilyen a zenit, a zéta, az ezerfürtű, a királyleányka, a tramini, a szürkebarát, a portugieser, a zweigelt.


Az újbor lehet fehér, rozé, vörös

A fehérbor és a rozé esetében nincs különösebb technológiai háttere az újbornak, a vörös esetében nálunk is egyre gyakrabban élnek az úgynevezett szén-dioxid macerációval. Ennek az a lényege, hogy a szőlőfürtök egészben kerülnek az erjesztőtartályba. Az erjedés a szőlőbogyóban indul el, megőrizve így a gyümölcs jellegzetes illatát és zamatát. A cserzőanyagok és az almasav az eljárásnak köszönhetően csak diszkrét formában jelenik meg a borban.


Három-négy napi áztatás után kipréselik a szőlőt, és az erjedés az erjesztőkádban fejeződik be. A szüretet követő egy hónap leforgása alatt elkészül a bor, és Márton napján már kész a bevetésre.

Az újbor divatját a franciáknak köszönhetjük, Burgundia déli részén, Beaujolais-ben, a gamay szőlőből készítettek először friss, gyümölcsös, üde újbort. A technológiát is ők alkalmazták.

Forrás: Deluxa Magazin
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Mai harmoniakártyáim
  2009-11-12 06:57:37, csütörtök
 
  1./ A mai napodat Géniusziság hatja át.

Tavasz - Megújulás, öröm, vidámság

Vidám napok, jönnek. Megújul körülöttünk minden, napfényesebbnek látjuk a világot, sőt az apróbb záporok is csak tisztaságot hoznak. Szeszélyesen, mégis biztosan ébred az élet minden sejtünkben. A szélsőségek kiegyenlítődnek, a szerelem, a vágy, az érzékek felébrednek. A gyermek- és a kamaszkort jelöli - ha már túl vagy rajta, emlékezz vissza rá! Kellemes meglepetés is várható. Alkalmas az idő a fejlődésre, nincsenek előtted akadályok. Ha megteheted, dekoráld környezetedet virággal, hogy a kártya energiája erősödjön! Tavasszal élő virággal erősítsd. A lapot a tavasz kezdetén kapni különleges szerencse. Bőséget, pénzügyi és családi gyarapodást hoz.

Szerelmi üzenete: Párkeresőknek könnyed, derűs, friss, szerelmes viszonyt jelez, esetleg forrón izzó lepedőket. Párkapcsolatban élőknek a kapcsolat megújulása, friss erők, a gátlások levetkőzése.

Ezt mondja neked:
Ha tavasszal kapod a kártyát, menj a szabadba, figyeld a madarak hangjait, meditálj a természetben. Máskor hallgass madárcsicsergést felvételről. Idézd fel ifjúságodat.
Vegyél új, színes ruhákat, hogy aki csak meglát, mosolyogni kezdjen - légy magad is üde, friss és reményteljes, mint tavasz!
Ne félj a váratlan találkozásoktól, változásoktól.

Erre is gondolj: Kapcsolatban van minden tavaszi csillagjeggyel. Olvasd Benjámin László, Béke című versét: "Tavasz van, milyen szép tavasz van, / de jó futkosni a szabadban,/ a fű magas, sűrű a lomb,/ csíz búvik ott és vadgalamb,/száll a gyermekek nevetése. / Tavasz, vidámság - ez a béke!" A magyar kártya minden évszakot megjelenít.

2./ A mai napodat Futurisztikusság hatja át.

22 - Huszonkettő - Szentté válás, megvilágosodás

A kétségek és a harmóniára való vágyódás száma. Az anyag elsődlegességét jelképezi. A benne lévő feszültségek koncentráltan robbannak, vagy nagy pusztítást, vagy a helyzet hirtelen tisztázódását jelzi. Az is lehetséges, hogy külső szemlélőként mások pont ellenkezőleg ítélik meg a helyzetedet, mint te magad. Huszonkettedikén a kártya hatása hatványozottan igaz. Ha este meditációban kivárod a huszonkét óra huszonkét percet, álmod jóslatot tartalmaz majd. Ez a kártya a Harmóniakártya utolsó lapja - 22.22-kor került fel az Internetre, hogy segítse a kártya használói számára a megvilágosodást.

Szerelmi üzenete: Mekkora az esélyed egy kalandra MA? Számold ki kalkulátorunk segítségével! A párkapcsolatban társadnak nem mindig az a jó, amit te jónak hiszel. Ma alkalom nyílik arra, hogy ösztönösen kedvezzetek egymásnak. Ha nincs párkapcsolatod, ma egyéjszakás kalandot, futó viszonyt létesíthetsz.

Ezt mondja neked:
Ma a megnyilatkozásod bölcseleteket tartalmazhat.
Isten a ,,vállán visz" , a tetteid ma nem emberi, hanem univerzális mércével mérettetnek meg. Vigyázz, hogy mit cselekszel ezen a napon.
Ha kereső vagy, a mai nap alkalmas arra, hogy mesterre találj!

Erre is gondolj: A tarotban a 0 és a 22. lap azonos: a Bolond. Ám a 22-es a megvilágosodott zsenit jelképezheti.

 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2009.10 2009. November 2009.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 188 db bejegyzés
e év: 1940 db bejegyzés
Összes: 7244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 681
  • e Hét: 1810
  • e Hónap: 4169
  • e Év: 56435
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.