Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Töltött burgonya
  2009-11-29 16:12:22, vasárnap
 
  Hozzávalók:

Közepes nagyságú, egészséges egész burgonyák, étolaj, só, kolbászkarikák, húsos szalonna- és sonkaszeletkék, sajtdarabok, hagymakarikák.

Elkészítés:
Az egészben hagyott, héjas krumplikat nagyon alaposan megmossuk, kefével lesikáljuk, az esetleg hibás részeiket eltávolítjuk.
Ezután minden krumpliszemet bevagdosunk keresztben kb. 3/4-ed részig 2-3 milliméter vastag szeletekre, de úgy, hogy a krumpli alja egyben maradjon.
A krumpliszemeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
10-12 krumplihoz kb. Egy szilikonecset segítségével minden burgonyaszemet jól bekenünk sós étolajjal úgy, hogy az olaj a vágásokba is befolyjon. A krumplik tetejét is megsózzuk.
A tepsit 200 fokos sütőbe rakjuk és a krumplikat puhára sütjük. A sütési idő kb. 35-40 perc, de függ a krumplik nagyságától és a bevágások sûrûségétől is.
A sütés vége felé a krumplik vágásaiba vékony sajtszeleteket, hagymakarikákat, szalonna- és sonkaszeleteket, kolbászkarikákat rakunk. A megtöltött krumplikat még tíz percre visszatoljuk a sütőbe.
Az így elkészített burgonya belül puha, kívül ropogós és nagyon finom.
Kiváló önmagában is (esetleg valamilyen salátával), de köretként is remek.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Kialudt a gyertyád, Testvér!
  2009-11-29 16:11:25, vasárnap
 
 

Klarisz meghívott bennünket adventi gyertyagyújtásra az alábbi történetet mellékelve:

"A régi Keleten bambuszból és papírból készített lámpásokat használtak, melyekben gyertya égett. Egy vak embernek, aki a barátjánál járt látogatóban egyik este fölajánlottak egy lámpást, hogy hazaútra vigye magával.
-Nincs szükségem lámpásra - mondta a vak. - Nekem mindegy sötét van-e vagy világos.
-Tudom, hogy az út megtalálásához nincs rá szükséged - válaszolta a barátja - , de ha nincs nálad, beléd ütközhet valaki. Vidd hát magaddal! A vak elindult a lámpással, és alig ment pár lépést, mikor valaki egyenesen belészaladt.

-Miért nem vigyázol - kiálltotta oda az idegennek -, nem látod ezt a lámpást?
-Kialudt a gyertyád, testvér! - felelte az ismeretlen."
Állj meg Testvérem, az Úr közeleg feléd! Állj meg, Testvérem, olvasd el mégegyszer a példázatot!.
Ádventi koszorúd fényében úgy érzed Rólad nem szól ez a történet? Ádventi gyergyád fénye úgy beragyog, hogy a meditáció címére nemmel tudsz válaszolni?


 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Az igazi ajándékok
  2009-11-29 15:02:03, vasárnap
 
  Ajándékok, amelyek nem kerülnek semmibe

Egy jó szót szólni, egy beteget felvidítani,
valakinek kezet nyújtani, óvatosan csukni be az ajtót,
apróságoknak örülni,
mindenért hálásnak lenni,
jó tanácsot adni,
egy levél megírásával örömet szerezni,
apró túlzásokon nem rágódni,
jogos panaszt nem melegíteni fel újra,
nem tenni szóvá, ha a másik hibázik.
nem elutasításnak venni, ha háttérbe szorulunk.
levert hangulatot nem venni komolyan,
nem sértődni meg egy félre sikerült szón,
megtalálni az elismerő, dicsérő szót a jóra,
együtt érző szó a megalázottaknak.
Egy-egy tréfás szó a gyermekeknek,
elismerni az elkövetett helytelenségeket,
örülni a holnapi napnak,
bizonyos dolgokra aludni egyet,
mindenre rászánni a kellő időt és gondot,
és mindenkihez szeretettel lenni.

 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Mai jóslás - Mérleg
  2009-11-29 14:54:16, vasárnap
 
  Tudd meg, melyik erő áll ma melletted, mit kell, vagy mit nem szabad tenned!
Mérleg

Általánosan: a 7. zodiákus jegy, (szept.23-okt.24-ig), uralkodó bolygója a Vénusz. E jegy szülötte barátságos, udvarias és lelkiismeretes. Egyik ásványköve az opál. A szivárvány színeiben játszó követ szentként tisztelték. Indiában úgy tartották, hogy megtisztítja az elmét és erősíti az agyat. Kísérje végig a napodat!

Mai jelentés: életednek ezt a szakaszát valószínűleg befolyásolni fogja egy olyan ember, aki diplomatikus, előzékeny, romantikus, bájos, laza, idealisztikus és békeszerető
 
 
0 komment , kategória:  Napi jóslás  
Kellemes adventi várakozást!
  2009-11-29 14:51:57, vasárnap
 
 

Klubból hoztam:

Ádvent első vasárnapjával kezdődik az egyházi esztendő. A soron következő négy hét egyben a várakozás időszaka is, a lelki felkészülés ideje karácsonyra, Jézus születésére.
2008. november 30. - december 21.



Az ádvent a latin Adventus Domini, az Úr eljövetele kifejezésből származik. A hagyományt valószínűleg - a római liturgiától eltérő - gallikán szertartásrend honosította meg a 4. században: a hívők vízkeresztkor keresztelkedtek, a megelőző három hét pedig a felkészülésről szólt. Az 5. században az ádventi időszak karácsony elé került, kezdetben hat héten át tartott, majd később a négy hétre csökkent. Számos keresztény ünnephez hasonlóan advent kezdete minden évben más időpontra esik.





Ádvent első vasárnapja - 2008. november 30.

Időpontja évről évre változik, Szent András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnapon ünnepeljük. Színe a lila: a templomi terítő lila, a szertartáson a pap lila miseruhát vagy stólát visel, illetve az adventi koszorún elsőnek meggyulladó gyertya színe is lila.



Ádvent második vasárnapja - 2008. december 7.

Színe hasonlóképpen a lila. Az ádvent mellett a nagyböjti időszaknak is lila az ünnepi színe az egyházi liturgiában. Számos helyen a karácsonyt megelőző hetekben a lilát kékkel helyettesítik, hogy a két ünnepet megkülönböztessék egymástól.



Ádvent harmadik vasárnapja - 2008. december 14.

Gaudete (örvendjetek!) vasárnap kiemelkedik a többi közül, ádvent második felének kezdetét jelzi. Színe a rózsaszín, amely az örömöt szimbolizálja.



Ádvent negyedik vasárnapja - 2008. december 21.

Színe a bűnbánatot kifejező lila. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég ezen a napon.


 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Köpcös varánusz
  2009-11-29 10:42:28, vasárnap
 
 
Jellegzetes bútordarab: akinek varánusza van, tudja, hogy nem lehet nem észrevenni. Etetésénél összegyűlik a család, hogy elbúcsúzzanak cincogiéktól.

A sztyeppi varánusz (Varanus exanthematicus) egyike a négy afrikai varánuszfajnak. Közülük azonban - nyugodt természete és kis mérete miatt - ez a faj a legkedveltebb, így tömegesen hozzák be Európába és Amerikába hobbiállatnak.

Neve görögül vulkánkitörést jelent, amelyet a nyakán és hátán található durva pikkelyek kitörő vulkánhoz való hasonlatossága miatt kapott. Az állatkereskedésekben kapható példányok többnyire Kenyából, Togóból és Tanzániából származnak, ahol jobbára a füves szavannákon tartózkodnak, kerülik az esőerdőket és a sivatagokat.

A varánuszok bulldogja

A sztyeppi varánusz felépítése kissé eltér egy a többi fajra jellemzőktől - nem olyan karcsú és elegáns, mint néhány ázsiai faj - de pont ettől olyan mutatós. Olyan, mint a kutyák között a bulldog: feje kicsit tompa és a többi varánuszénál kevésbé hosszúkás. Orra pontosan a pofa közepén található, nyaka rövid, teste robusztus. Farka nagyon vastag, ovális, alapi részén pedig zsírt képes raktározni az ínséges időkre. Érdekessége még ennek a fajnak, hogy a test ugyan olyan hosszú, mint a farok. Ügyeljünk otthon tartott varánuszunk táplálkozására, mert a fogságban tartott egyedek hízásra hajlamosak, így az amúgy is erős testfelépítésű állat könnyen elterebélyesedhet. Ha kell, fogjuk diétára.



Hidegben sötét színű ruhát ölt

Színe nagyon változatos, világos barna, bézs, sötétbarna vagy szürke. Azonban a legtöbb példánynál megfigyelhető a szürke valamely árnyalata. A varánusz kiváltsága még a színváltoztatás - így könnyen beleolvad környezetébe - és a hő hatására változó színtónus is. Hideg időjárás esetén sötétebb árnyalatúvá válik, ezzel is segítve a napsugarak hatását, azaz a hőfelvételt. Hűvösben nem szeret mozogni, de amint elérte az optimális testhőmérsékletet, aktivizálódik, színe pedig kivilágosodik.

Ha akar, elbújhat

A terrárium méretét mindig a varánusz méretéhez igazítsuk. Általánosságban elmondható, hogy a terrárium nagysága legalább kétszer olyan hosszú és másfélszer olyan széles legyen mint maga az állat. De ha figyelembe vesszük, hogy ez a varánuszfaj ritkán nő 80 centiméternél nagyobbra, akkor a kényelmes lakhely érdekében rögtön érdemes 200x100 cm alapterületű terráriumot beszereznünk. A talaj vastag rétegben elhelyezett folyami sóder, vagy sóder és föld keveréke legyen. Ha elég nagy a terráriumunk ahhoz, hogy 30-60 cm vastag talajt helyezzünk bele, még ásni is fog kedvencünk. De ha erre nincs módunk, akkor más rejtekhelyet kell kitalálnunk számára - ezzel csökkenthetjük a varánuszt érő stresszhatásokat. Fürdőzőre is szüksége van, kívánja ugyanis a vizet.

Nem éppen ínyenc

A varánusz heti menüjének összeállítása nem igényel nagy fantáziát: szinte bármit megeszik, amit kínálnak neki. A szabadban is mindent elfogyaszt a rovaroktól és csigáktól kezdve, a rágcsálókon keresztül a dögökig. Azért jobb, ha nem "teszteljük" a gyomrát, és legfőbb kedvenceit, a rovarokat szolgáljuk fel számára. Kerüljük viszont az egyhangúságot - rovarból is sokféle van - variáljuk az étlapon a tücsköt, csontit, csótányt, sőt az újszülött egereket, patkányokat. De az egerekkel bánjunk óvatosan, magas zsírtartalmuk miatt. A varánusz táplálékának megválogatása azért is fontos, mert csak így érhetjük el a megfelelő vitamin-, és ásványi anyag bevitelt. Néha szervírozzunk rákot (garnéla is megteszi), darabolt pontyot, főtt tojást és pulykadarabokat. A tojást mindig főzzük meg, mert a varánusz különösen érzékeny a szalmonellára. A fertőzést néha tünetmentesen hordozza és ezzel a gazdájára is veszélyt jelenthet. Ne felejtsünk el, hogy folyamatosan legyen előtte friss ivóvíz.

Az összkomfortot szereti

Származása miatt nagyon melegkedvelő. A hőmérséklet nappal 28-33 °C között legyen, a melegítőlámpa alatt pedig 40 fok. Éjszaka a hőmérséklet 23-28 fokra csökkenhet. Ideális esetben a terráriuma olyan, hogy kedvencünk választhat hideg és meleg sarkok között. A fűtőtest elhelyezésére nagyon ügyeljünk, ugyanis súlyos égési sérülést okozhat. A sztyeppi varánusz nappali életmódot folytat, ezért igényli a 12 óra megvilágítást és a 12 óra sötétséget.Ha mindenképpen valami különlegességet szeretnénk otthonra, jobb ha mérges kígyó helyett inkább a - a kevésbé életveszélyes - sztyeppi varánuszt választjuk. Legtöbbször gyorsan megszokja a terráriumi körülményeket, és viszonylag gyorsan megszelídül - persze a szelídséget is varánusza válogatja.

Forrás: Krisztina egypercese







 
 
0 komment , kategória:  Állaatokról  
Magyarország harmoniakártyája
  2009-11-29 08:00:16, vasárnap
 
 

Harmónia az országban - erre törekszünk, s ezért minden nap hívunk: Nézd meg a jóslatot melyet az országnak, s népének szól. A napi jóslat magyarázata mindig friss, aktuális, elgondolkodtató.
Hazánk mai napját Könnyedség hatja át.

Narancssárga - a kettes csakra színe, teremtőerő

Minden szín-kártya főként a jellemet, jellemed változását mutatja. A narancsszín az erősen aktív, talpraesett, tevékeny, szervező időszakot jelzi. Energiatartalékaid kiapadhatatlanok, nyugtalan vagy, kész változni és változtatni. Az indiai és tibeti (kínai) szerzetesek ruhája gyakran narancssárga színű, mint a sáfrány, mely a világ legdrágább fűszernövénye.

Szerelmi üzenete: ha nincs párod, akkor szervezz bulit, spontán összejövetelt - ha van, akkor csípd fülön és vidd el valahová, ahol mindketten jól érzitek magatokat.

Ezt mondja neked:
Figyelj, hogy ne használjanak ki ebben a meleg szívű periódusodban!
Ez a szín segít leküzdeni a belső zűrzavart. Kezdd azzal, hogy magad körül rendet raksz!
Látogass el a Harmónia Színjósdába!

Erre is gondolj: A szexcsakra mandalája

 
 
0 komment , kategória:  Magyarország harmoniakártyája  
Mai harmoniakártyáim
  2009-11-29 07:50:30, vasárnap
 
  1./ A mai napodat Javulás hatja át.

Nefelejcs - hűség, az isteni rendelkezések betartása, emlékezet

Nevében hordozza jelentését. Figyelmeztet arra, hogy ne felejts! Az emlékezet, akár az emberiség egyetemes emlékezete, akár a mindennapokban való jó emlékezet megőrzése viszi előre a történelmet és az emberiséget. Szánj időt a nosztalgiára, és csodálatos felismerések jönnek. A visszaemlékezés üzenetét hozta el ez a kis kék virág. Jelzi, hogy ma különösen nagy szükséged van a memóriádra. A virágok általában a szerelmet, az ifjúságot jelképezik. Jelentik a tél végét, az életörömöt, az újjászületést. Női, passzív princípium.

Szerelmi üzenete: Akár régi kapcsolatban élsz, akár párt keresel, a régi szerelmi kapcsolataid üzenetének feldolgozása a feladatod mára. Ha van egy fel nem dolgozott régi sérelmed, az még mindig jelen van a kapcsolatban, vagy árnyékot vet egy esetleges újabb kapcsolat létrejöttére.

Ezt mondja neked:
Üzeni, hogy a szépség múlandó, elhervad, mint egy szál virág. Ami ma fontosnak tűik, arra holnap már nem is emlékszel.
Emlékezz azokra az emberekre, akikkel már nem tartod a kapcsolatot, de szívesen találkoznál velük megint. Ne sajnáld az időt arra, hogy megtudd tőlük közvetlenül, hogy mi történt velük, mióta nem láttátok egymást. A nosztalgiázás olyan érzelmeket hoz felszínre, amiket már rég éltél meg.Szervezz találkozókat, írj leveleket, telefonálj szeretteidnek.
Üzeni, hogy a hűség csodálatos erény.

Erre is gondolj: Olvasd Berzsenyi Dániel: A közelítő tél című versét: ,,Minden csak jelenés, minden az ég alatt, / mint a kis nefelejcs, enyész." A nefelejcs virágzásakor kapni ezt a kártyát különleges szerencsét jelent - olyankor vásárolj egy kis csokornyit, vagy szakíts egy-két szálat!

2./ Kedves !

A Harmóniakártyád szava és a kép összefüggései határozzák meg a mai napodat. A szó és a háttér szimbólum együtt mutatják meg az Univerzum üzenetét.
A mai napodat Alkalmazkodás hatja át.

Mező - aktuális lelkiállapotunk, lehetőségek, határtalanság

A határtalan térben lehetőséged van megfordítani a sorsodat. Megnyílnak előtted a lehetőségeid. Mutathat új működési területre, ahol új horizontok tárulnak fel előttünk. Szabad döntéseket, tetteket és gondolatokat hozhatunk, ha ez a kártya uralja napunkat. A szabad akarat érvényesülhet, most végre tisztán látunk, még akkor is, ha a látóhatár vége nem a pusztaság, hanem hegyek-dombok (esetleges kihívások, akadályok) tornyosulnak előttünk. A tiszta, átlátható helyzetben ezek nem tűnnek riasztónak. Az állatoknál, növényeknél a "mezei" ,"réti" besorolás az egyszerűségre, elterjedtségre is utal. (Pl: mezei egér) Menj ki a mezőre, nézz szét, meditáj. (Mindegy milyen évszak van) Éld át, hogy az elemek is könnyedén közlekednek ebben a nyílt térben - szél, napsütés, vihar halad át felette - ám a mező ezt igazán nem érzi meg. Újra tud éledni.

Szerelmi üzenete: Párkeresőknek nyílt egyértelmű, nem feltétlen buján szexuális, de kiszámítható párkapcsolat esélye. Párkapcsolatban élőknek a végtelen lehetőségeket ígéri hogy mindent kipróbáljatok szerelem terén.

Ezt mondja neked:
Ne törődj bele a látszólagos sorsba, rajtad áll, hogy megtaláld a helyedet. Szabad akaratod érvényesülhet!
Nézz szét a mezőn, s ha úgy érzed, hogy fontos, változtass irányt, hiszen itt nincs előre megszabott ösvény, mégis minden irány járható.
Használd ki teljesen a lehetőségeidet, és ne irigyelj, pláne gáncsolj másokat, ha azt teszik - a mező erre való!

Erre is gondolj: A mezőben nem csupán lehetőségeink nyitottak, de dolgozni is kell ám rajta! Az állatokat takarmányozó növényzetet kaszálni kell, a gyógynövényeket be kell gyűjteni, gondos szelekcióval. Fogyassz egy pohár gyógynövény teát (például görögszénát) vagy helyezz asztalodra egy csokor mezei virágot, vagy ennek képét!


















 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2009.10 2009. November 2009.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 188 db bejegyzés
e év: 1940 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 114
  • e Hét: 1263
  • e Hónap: 7504
  • e Év: 59770
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.