Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 113 
Érzelmi élet válságban
  2009-03-31 20:11:27, kedd
 
 



Az érzelmi életünket befolyásolja a pénztelenség. A pénz adja a jólétet, a türelmet, a kedvességet, a jólápoltságot és az egészséget, az iskolázottságot. Ma már minden pénzben mérhető.

Amikor fiatal voltam, kevés volt a nagy Ő tipusú fiú, valahogy fejletlennek tűntek a lányokhoz képest, bár teljes egyenjogúságban éltünk egymással.
Az akkori fiúk most nagybetűs emberekké váltak, férfiak és asszonyok egyaránt kínlódnak az érzelmi sivárságban, válságban, amely a mai kort jellemzi.
Mi még a zsargont is nyelvtanból, mint tolvaj nyelvet tanultuk, sosem gondoltam volna, hogy a perverz beszéd hétköznapi általános nyelv részét képezi egyszer.

Leányom középkorú, kortársaival együtt nem tud férjhez menni, mert kevés a rendes fiú, férfi. Nem szolgáltatják ki magukat a primitív tulajdonságokkal bíróknak, inkább vállalják az egyedül létet, bár az egész életük magányosan telik.
Az emberi kapcsolatokat megnehezíti a kevés pénz is. Míg egyesek tobzódnak külföldi utakkal, nyaralásokkal, mások dolgoznak reggeltől estig, mégsem tudnak egy lakást sem vásárolni maguknak.

A családi élet válságba került a pénz miatt. Az egyedülálló anyák nem tudják vállalni gyermekük taníttatását egyetemen. A gyerekek megpróbálják a lehetetlent, munka mellett tanulni, felvenni a diákhitelt, majd feladják a harcot, s fizetik albérlet mellett a költségeket éveken keresztül, míg fel nem mondják a munkahelyüket. Ez történt a lányommal is. Felmondtak neki, ott a rengeteg törlesztése albérlet mellett, a részletre vásárolt berendezési tárgyak, s a diákhitel, s abba kell ismét hagynia tanulmányait. Jönnek a vádak: nem segíti őt senki sem albérletben, vagy tanulmányaiban. Én sem tudok megélni a bevételemből, egész életem küzdelem volt a pénz miatt egy alkoholista férj mellett, s az ember belefárad. Attól tartok, most a leányom feladja a tanulása miatti küzdelmet, most, hogy nincsen munkahelye, bizonytalan a jövője, de itt nem tud elhelyezkedni, hiába is költözik haza.

Megrontotta egész életünket a pénztelenség, mely örök ellenségként kísért.
Az érzelmi életünk válságba került miatta.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mai harmoniakártyáim
  2009-03-31 07:32:31, kedd
 
 


1./ A mai napodat Mosoly hatja át

Avar - Látszólag az elmúlást jelenti, mégis inkább az újjászületésre berendezkedett, a földet éltető és tápláló őserőt hordozza. Elhozza neked az őszi erdő csendjét és nyugalmát. Figyelmeztet az idő múlására, arra, hogy jól gazdálkodj az időddel, hogy abból is bő termés fakadjon. Az avar kártyája bölcsességet hoz a napodba.


2./ A mai napodat Bűntelenség hatja át

Kutya - Te magad, aki most vagy. Ragaszkodásod mindentől független, vágyad tárgyáért, vagy akár ellene, támadsz, harapsz, akár ölsz is, de hűségedhez semmi kétség nem férhet. Kötődsz és odaadó vagy. Sőt, ezt akár túlzásba is viheted. Ne hagyd, hogy kihasználjanak!




 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
Áprilisi névnapi szófejtő
  2009-03-30 15:01:12, hétfő
 
 

Április,

Bika, avagy Szent György hava



Április a bolondok hónapja, első napja a bolondok napja. Ilyenkor szokás, hogy telefonhoz hívnak valakit, s a vonal végén az a bizonyos viziló Jónás jelentkezik az Állatkertből.

Jónással elvileg semmi hiba, héber Jonah származéka, amely azt jelenti: galamb. Jonatán a bibliai héber eredettel jelentése a görög Dorotheához hasonlóan: Isten ajándéka.
Jónáshoz hasonló a jelentése a latin eredetű Titusnak, azt jelenti: mezei galamb.

Hugó germánból - Hugubrecht, amelyből a Hubert név is lett - szó szerint azt jelentette: szelleme által kiváló.

Szerzetesi névként terjedt el a Mór is, észak-afrikai eredetű, azonos a spanyolokat egykor meghódító észak-afrikai mórok nevével. Otellónak is velencei Mór volt a jelzője Shakespearenél.
Maurus, Mauritius névvel találkozunk, amelyből Móric, ill. rövidebb alakban a Mór lett.
Az afrikai szerzetes, Maurus Afer, Szent Mór i. sz. III. században élt, Rómában halt vértanúhalált 284-ben. Az ő emléknapját november 22-én tartják. A VI. században élt Szent Mór bencés apát volt, emléknapja január 15-én van. Szent Mór, a pécsi püspök szintén bencés szerzetes volt, a mártonhegyi - ma pannonhalmi - apátság szerzetese, aki 1036-ban pécsi püspök lett, megírta - latinul - András és Benedek remete életét, november 4-én van a névnapja.
A világiak közül a XVIII. Században élt Benyovszky Móric, Madagaszkár királya viselte e nevet, az ő angol nyelvű emlékiratait egy másik magyar Móric, Jókai fordította magyarra, aki eredeti Móric nevét 1848-ban, a forradalom alkalmával változtatta Mórra.

Arisztidek április 27-én ünneplik névnapjukat, görög arisztosz jelentése a névnek: a legkülönb, ez rejlik az arisztokrácia szóban is. Arisztidész azt jelentette: Nemes származású.

Fidél április 21-re esik, hűséges jelentéssel - a latin Fidelis rövidülése, mint nyelvújításkori megfelelője a Hűmér is melléknévből az Elemér, Tihamér végződésével megfejelve a hű szó.

Április szerencsés 13-áján ünneplők Idák.Germán istennő, valkűr nevéből van az egyik magyarázata, a másik tevékeny, serény jelentésű germán id-szó származéka, a harmadik az Ida-kezdetű, illetve végű női nevek megfelelőjét látja benne, amilyen az Idaberga, Alida, Adelheid alakjával azonos a mi Adél nevünkkel.
Van egy Ida hegység a görög regevilágban is: a Trója melletti Ida hegyén döntötte el Páris királyfi az aranyalmával a nevezetes szépségversenyt Aphrodité, Héra és Athéné között, amelyből aztán a híres trójai háború lett, itt játszódik Áprily Lajos színjátéka, az Ida hegyi pásztorok is.
Kréta szigetén is van Ida nevű hegy, görög idé szó jelentése erdőség.
Erdő jelentésű női név is van: Szilvána, Szillvia.

Csilla Vörösmartyval kapcsolatban, ízig-vérig magyar alkotás. Gyékény és nád édes ízű hajtását is jelenti, sőt egy tengeri rákfajt is. A növénynév: Scilla maritima latin kifejezés, a ráknév magyarosodott Csillává.
Március 22-én van Csillag névnapja, latin társát, a Stella. Stella Maris - Tenger Csillaga - kifejezésből rövidült, amely Szűz Máriának egyik díszítő jelzője a katolikus egyházban.

György, akárcsak Gergely, ősi görög-latin eredetŰ Georgius rövidebb Georg alakjából keletkezett, s azt jelenti: földműves, gazdálkodó.
A lovas Szent György nemcsak az emberiséget szabadítja meg a gonosz sárkánytól, hanem a fénylő Napot is kiszabadítja a tél rabságából, ezért tette az egyház áprilisra, a tavasz kezdetére Szent György ünnepét.

Még az ürgeöntés is Szent Györgyhöz kapcsolódik......

Gina nevet Vajda János tette közismertté, aki Kratochwill Georginának egész versciklust szentelt, többek közt Gina emléke címmel.
Szabó Magda Vitay Georginája népszerűsítette.
Van még Ginának egy Regina alakja is, amely már latin eredetű, királynő a jelentése.

Atala, Atália április 15-én van, jelentése: Isten fenséges.

Béla április 23-án ünnepel, névmagyaráta legalább hat van. Négy Árpád-házi király viselte a Béla nevet: I. Béla Szent István király unokaöccse, a megcsonkított Vazul (Vászoly) fia volt. IIIetve Béla volt, aki az írást rendszeresítette, IV. Béla a tatárdúlást követő újjáépítéssel tette nevét ismertté, amint ezt Szabó Magda drámájában megírta.
Jókai Egy magyar nábóbjának züllött, groteszk figurája is ezt a nevet viselte. Abellino nevet vett fel a regény szereplője Béla helyett.
Kárpáthy Abellino lett a neve.
A francia Abélard-ral is szokták azonosítani, ez a méh jelentésű francia abeille, s azt jelenti: méhész.


Forrás: Szilágyi Ferenc Sokféle neveknek magyarázata 1967. MTV
 
 
0 komment , kategória:  Névnapok eredete, versek  
Mai harmoniakártyáim
  2009-03-30 07:33:43, hétfő
 
 


1./ A mai napodat Élvezet hatja át

10 - Tíz - A mindent magába foglaló, felölelő, beolvasztó összefüggések száma. Jelzi egy ciklus végét, a befejezést, a megérkezést. Az Isteni Harmónia, és a tejút száma is ez. Azt jelzi, hogy új útra lépsz, mely út kitágítja korábbi kereteidet, szétfeszíti a határokat. A vonzás és taszítás, a siker és a bukás egyaránt benne rejtőzik.


2./ A mai napodat Változékonyság hatja át

Hattyú - Üzenetét a "rút kiskacsa" mese hordozza. A legnagyobb metamorfózis, az ostoba önhittséget állítja szembe a nemes öntudattal. A külső szépséget hozza összefüggésbe a lelki fejlődéssel. A hattyú élete minden tudását megszerzi, és elénekli élete utolsó hattyúdalát, majd átadja lelkét a teremtőnek.




 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
A nap mondása
  2009-03-29 08:05:16, vasárnap
 
 

Az optimisták még mindig angolul tanulnak.
A pesszimisták már héberül tanulnak.
A realisták meg lőni tanulnak.

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Kisfaludy Gy.:Az élet himnusza
  2009-03-29 08:03:45, vasárnap
 
 



A Föld vagyok én, a Végtelen,
az Óceán, a szárnyaló Értelem.
Kezem a csillagokba ér,
s nem teszek semmit mindezér'.
Az Ég, a Szél, a Fény vagyok.
Én vagyok Istened, s angyalod.
Én vagyok benned minden őserő,
vágy, szerelem, mindent elnyelő akarat,
csodák, minden alkotás,
bosszú, gonoszság, és megalkuvás.
Mindenben viruló parány önvaló,
a múltnak árnya, s jövőbe szárnyaló.
Jelenek szerelme, teremtő ölelés,
herék tüze, életnedv, öled és fogant gyümölcse;
színes lepkeszárny,
libbenő szellő és gonosz árny.
Viharnak villáma én vagyok,
Apám a Nap és anyám a csillagok.
Úgy lettek egy, hogy minden ér, patak,
folyó és minden vad folyam
már régen én voltam, én, magam.
Én vagyok te és te vagy én.
Mi vagyunk Krisztus az Olajfák hegyén.
Öröklét vagyunk és sosem pusztulás,
időknek tükre, s irdatlan szárnyalás.
Bennünk vibrál múltnak rezdülése,
mi vagyunk asszonyunk ölelése,
és mi vagyunk minden rút is,
a szép, lépteink vezető út is.
Mi vagyunk állatok, fák, ti vagy én,
Anyagkáprázat az idők tengerén.

A Föld vagyok én, mi eltakar,
cigány vagyok, zsidó és magyar.
Palesztin vagyok, s elűzött indián,
kurd, afgán, néger vagy ausztrálián.
Kis kínai vagyok minden tank előtt,
én vagyok az is, kit törvényed lelőtt.
Hit vagyok szívedben és éledő remény,
szeretet, örömtánc, és zengő költemény.
Aszály után az első csepp eső.
Madárfióka, a kezedben verdeső.
Jézusnak teste, a szádban a kenyér.
Szeretet nélkül az életed, mit ér?
Én voltam veled minden vad csatán.
Kit dicsérsz helyettem lelki sarlatán?
Érett gyümölcsnek íze én vagyok,
végső bajodban reményt én adok.
Szeresd kedvesed és az ölelés,
gyönyör és minden pezsdülés
hozzám zengi az élet himnuszát,
hisz én csináltam énalkotta szád.
Belőlem, bennem, rajtam, általam
mindenben Isten, Allah, Bráhma van.
Hiába miriád vagy százezernyi név,
e perc olyan, mint a milliónyi év.
Én vagyok bölcsőd és a sírodon a rög,
egyek vagyunk, s bennünk a lét örök.
Szülőid ölére én alkottalak,
léted kezdetén, csupa tiszta lap.
Megéled, alkotod, gyűröd, mocskolod.
Kétkedsz, vagy a hit vezet,
ott te olvasod;

és te ítélsz magadról újabb életet.


A Szeretet vezessen fiam!
Ég veled.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Mai harmoniakártyáim
  2009-03-29 07:15:23, vasárnap
 
 


1./ A mai napodat Tájékozottság hatja át

Futás - Ez a kártya a félelmeidet, vagy a félelmeidtől való megszabadulást, a félelmekkel való szembesülést jelzi. Meg szeretnél szabadulni valamitől, ami nyomaszt, terhes, vagy bántó. Ez az időszak próbára tesz téged, de erőd elegendő ahhoz, hogy célba is érj!


2./ A mai napodat Feladattudat hatja át

Sötétkék - Minden szín-kártya főként a jellemet, jellemed változását mutatja. Intelligens, felelősségteljes, jó szervező, bölcs ember színe a sötétkék. Magas szellemiségű, földöntúli energiákkal, és hatalmas életerővel rendelkező lélekre utal. Figyelmeztet arra, hogy ne légy passzív és határozatlan, inkább kiegyensúlyozott, aki elégedett a kínálkozó lehetőségekkel. Ez a szín segít elviselni a kudarcokat. Hallgass a megérzéseidre! Látogass el a Harmónia Színjósdába!






 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
Mai harmoniakártyáim
  2009-03-28 06:23:32, szombat
 
 


1l./ A mai napodat Fa-elem hatja át

Sötétkék - Minden szín-kártya főként a jellemet, jellemed változását mutatja. Intelligens, felelősségteljes, jó szervező, bölcs ember színe a sötétkék. Magas szellemiségű, földöntúli energiákkal, és hatalmas életerővel rendelkező lélekre utal. Figyelmeztet arra, hogy ne légy passzív és határozatlan, inkább kiegyensúlyozott, aki elégedett a kínálkozó lehetőségekkel. Ez a szín segít elviselni a kudarcokat. Hallgass a megérzéseidre! Látogass el a Harmónia Színjósdába!


2./ A mai napodat Erényesség hatja át

Zöld - Minden szín-kártya főként a jellemet, jellemed változását mutatja. A zöld szín segít leküzdeni érzelmi feszültségeidet, nyugtat, harmonizál. (Ezért is érdemes minden nap eltölteni egy kis időt a HarmoNeten!) Tisztelet övezte, segítőkész, az egészségére odafigyelő, figyelmes időszakban vagy. Reményed van az újrakezdésre, helyesen értékelsz dolgokat. Fel vagy készülve a váratlan helyzetekre is? Látogass el a Harmónia Színjósdába!




 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
Megyek reggel cipőt venni
  2009-03-27 20:12:29, péntek
 
 



Két esztendeje megdagadtak a lábaim. 37-es volt a cipőméretem, mindig csinos cipőkben jártam, akkor is, amikor kevés volt a pénzem, bár inkább fekete volt ilyenkor, legfeljebb egy fehér nyárára.
Elkezdődött a kivizsgálásom, először kardiológiára rendeltek be. Fél év múlva tudtak időpontot mondani, ezért pénzért fogadtunk fel egy fiatal doktornőt, mint valakinek ismerősét. A szívemet kizárták, bár 1991-ben a röntgen leleten szívnagyobbodást mutattak ki, s fáj a szívem állandóan, nem kapok levegőt. A tüdőmön is találtak egy foltot, mellyel fél évente ellenőrzésre kell azóta járnom, nem tudom belélegezni a levegőt egyáltalán, nem mérhető. Csontritkulást is találtak, egy évig szedtem a hormon gyógyszereket, rengeteg vitamint, melynek eredményeként többé oda nem kell mennem.

Az érsebészeten is jártam, ahol csodálkoztak azon, hogy a vasgyári sebészeten miért nem gipszelték be bokaficamkor a lábamat. Meghúzódtak a szalagok, süllyedni kezdett a bokám.
Limfopediás rendelésen sem találtak betegséget, bár a mirigyek vannak megduzzadva, nem találtak mirigyelzáródást sehol sem.
Jelenleg 40-es csizmában járok, melyet tavaly sikerült vennem, két párat is, de január 12-től herpesz végett nem tudtam rendesen közlekedni, papucsban jártam.
Most van gyógyulóban a seb, mostanáig be volt kötve a lábam.

Jön a tavasz. Tavaly a súlyom miatt elhatároztam, minden nap elsétálok a várig, meg vissza gyalog, de bedagadtak annyira a lábaim, hogy semmit sem tudtam felvenni, csak 40-es zuhanyzó papucsot.
Holnap jönnek a cipősök, akik széles lábra árulnak cipőket. Reggel korán megyek szandálcipőt venni, hogy letudjam a nyarat is. Kevés a pénz, még szerencse, hogy nyertem a lottón pár ezer forintot.



 
 
3 komment , kategória:  Egészség, betegség  
Környezeti válság
  2009-03-27 09:36:49, péntek
 
 


Szennyvízért fizetünk és füstös levegőt szívunk be

Régen egy kisvárosban laktam, ahol forrásvizet ittunk és tiszta, oxigéndús levegőt szívtunk be. Ingyenes volt még a víz, bármennyit lehetett fürödni.

Mikor a megyeközpontba költöztünk semmit sem tudva a környezeti ártalmakról, csak a szürkeség a város körül lepett meg minket.
Mentem első nap dolgozni, patakzott a könny a szememből. Az ablakot nem lehetett a füsttől kinyitni.
Esténként vágytam az oxigéndús vízre, hiába ittam volna, szennyvíz jött a csapból.
Később a hegy alatt családi házat vásároltam, melynek hibáit jól eltakarták, s fürdőszobát akartam létrehozni, mert komfort nélküli volt. A WC-t nekem kellett kiüríttetnem. A WC tisztítók kérdésemre, hová viszik a tartalmát, azt felelték, hogy a Tiszába. Hittem is, nem is, de azóta folyóvíznél nem voltam fürödni és egyre rosszabb lett a víz minősége, melyből nagy kavicsok mellett szürke mázas kosz rakódik le a csapra, fürdőkádra. A tusoló egy hét alatt vízkövessé válik.

Gondolkoztam azon: mit lehetne tenni az ürülék tisztességes eltávolításáért?
Ásni egy hatalmas derítőt a városon kívül a hegy alá, s odahordani, odaereszteni a szennyvízvezetékek tartalmát? Nem jutottam okos gondolatra ezzel kapcsolatban.

Most már a vízért fizetni kell, bár amikor zuhanyozom, bűzös szaga van és a ruhákat sem lehet beáztatni benne.

Jó lenne oxigéndús minőségi vízért fizetni, a fákat nem kivágni, hanem inkább ültetni, hiszen víz és levegő nélkül nem lehet hosszú ideig élni.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 113 
2009.02 2009. Március 2009.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 1940 db bejegyzés
Összes: 7228 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 373
  • e Hét: 644
  • e Hónap: 3486
  • e Év: 42487
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.