Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Szerenád
  2009-04-30 12:39:04, csütörtök
 
  Érettségizőim tegnap délután jártak itt, bekukkantottak mindehova, szendvicsetket gyártottam, bespájzoltam sört, vodkát, tojáslikőrt.
Kedvesek voltak, mindig érzem ilyenkor rajtuk, hogy fölismerték: valami befejeződött.
Hétfőn drukkolok.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A vers erőtere
  2009-04-28 07:11:19, kedd
 
  Reggelente kinyitom a gépet, s ma rendesen belemerültem a Mosonvármegye szerkesztésébe. A hivatalos részen nyűglődtem, hogy legyek túl már rajta. Utána olvastam el a blogot - most már szimultán - kattintottam rá Pistáéra is.
Mivel szereti verseimet, néha egyet-egyet küldök neki (is). A test és lélek volt az utolsó, ami személyes - remélhetőleg pillanatnyi - csalódásról szól. És persze gy kis bölcselkedés is van benne, ebben a korban ez sem ritka. Azt írja blogjában, hogy szomorú a vers - naná - s megint bántanak, (Hát igen, most magam bántom magamat.), hogy mikor lesz vége ennek.
Szóval nehéz dolog a vers is, mert bármennyire van egy állandó jelentése, az olvasó fölruházza, magévá is teszi, magára ismer benne.
Az igaz, hogy elég zavaros időszak van mögöttem, ami abból adódik, hogy még nem látom át a kényszervállalkozás minden szegletét, s nem állt be a dolog a kerékvágásba. S hogy egyszerűen úgy tekintenek, mint egy intézményt, ügyeket intézek, teleírva a naptár. Jönnek hozzám, mintha fógadóórám lenne, s olyan dolgokat beszélnek meg, amiben nem tudok segíteni, s tulajdonképpen nekem is hasonlóak a gondjaim.
Gondoltam arra is, hogy teljesen kikapcsolom a mobilt, s eltűnök "hirtelen"
Igen, de...

idemásolom a verset

"Melyik kerekedik felül végül a
test és a lélek örök küzdelmében?
Melyik oltja ki végleg a másikat?
(Ha lekerül a bilincs a rab kezéről
még sokáig égeti azt hiánya.)

Ez járt a fejemben, amikor üres lett a kagyló,
s hangod elhalt az éterben csak a
foglalt jel lüktetett tovább.

Test és lélek? Miért gondolom most mégis
hogy a túlzott fegyelmezettség
megöli a vágyat?
S hogy nem lehet katedrálist építeni porló
emlékeinkből?

Végül a testet legyőzi a lélek,
s győzelmébe aztán belepusztul."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
No comment
  2009-04-25 06:41:20, szombat
 
  43 nap 0 óra 24 perc 7 mp és kezdődik az EP választás
FŐOLDAL | ÉLETRAJZ | PROGRAM | VIDEO | ESEMÉNYNAPTÁR | KÖZLEMÉNYEK | INTERJÚK | FOTÓGALÉRIA | ELÉRHETŐSÉG Interjúk

Tegnap este kalandoztam az Interneten, s meglepve fedeztem fel AZ EP kapmpányra készülve az alábbi interjút Szegedi CSanád honlapjának élén. (Jobbik Magyarországért!)
Én készítettem valóban - a zömét. A végét nem, azt aktualizálták. Hát...! Tudom, hogy az interjú jó volt, de egy e-mail, egy kérő e-mail jöhetett volna!
Most lett teljesen igaz, amit néha-néha mondok: az írás megmarad. A régi rendszerben is sokat írtam. Nincs egyetlen sem, amit szégyellnem kellene. Pedig készítettem mindenféle emberrel interjút, százával írtam könyvkritikát, verset, publicisztikát.
Ezt az interjút is vállalom, a végét nem. Mert nem én írtam.




A Rózsadombról nem látni Borsod megyét!
2009.04.02.
Szegedi Csanád, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke, országos elnökhelyettese, a Magyar Gárda Egyesület alapító tagja járt a közelmúltban Mosonmagyaróváron. A ferencvárosi időközi választáson jól szereplő párt prominens személyiségével a lakossági fórum előtt beszélgettünk.

- A ferencvárosi érdekes választókerület. Lényegében ez a kerület volt az SZDSZ egyik kirakatkerülete. Itt a Jobbik harmadik erő tudott lenni. S még ennél is fontosabb, az SZDSZ-t legyőzve tudta ezt az eredményt hozni. Az SZDSZ öt százalékos eredményt ért el, de mindenkit óvnék attól, hogy lebecsülje ezt a magyargyűlölő pártot, csak akkor nyugodhatunk meg, ha az SZDSZ már kiesett a Parlamentből - értékeli a ferencvárosi eredményt Szegedi Csanád.

- Én kissé óvatosabb lennék a ferencvárosi eredmény országos kivetítésében. Azonban bizonyos tendencia talán mégis levezethető.

- Most már az uszító magyargyűlöletből elegük lett az embereknek, és ez egyre több szavazatot fog hozni a Jobbiknak.

- Tisztítsuk meg Magyarországot! a címe a mai fórumnak.

- A ferencvárosi kampány szlogenje az volt, hogy ,, Megtisztítjuk Budapestet! ". Abból indultunk ki, hogy Budapest jelenleg nem a magyar nemzet fővárosa, hanem a Közép-Európában föllelhető összes deviencia fővárosa. Hogy a magyar nemzet fővárosává válhasson, meg kell tisztítani a cigánybűnözéstől, a magyargyűlölettől, álliberalizmustól, a káosztól, a korrupciótól. De nem csak Budapestet, hanem Magyarország egészét is meg kell tisztítani, mert az egész országban tombola korrupció és a cigánybűnözés is.

- Biztosan sokan felkapják a fejüket az álliberalizmus szó hallatán.

- Azért kellenek ezek a fogalmak többek között, hogy önmagunkat is jobban meg tudjuk határozni. A szabadság eszméje nagyban különbözik a szabadosság eszméjétől. A liberalizmus fogalmát mára odáig erodálták, hogy csupán egy homokosokat, drogosokat, aberráltakat előnybe helyező eszme lett belőle. Ez a szabad demokratáknak köszönhető. Az SZDSZ politikája kimerül abban, hogy mindent, ami magyar kezdeményezés, gátol, ami magyargyűlölettel átitatott azt támogatja és ehhez sajnos az egész parlamenti politikai maffia asszisztál. Magyarországon nincs ma nemzeti politika, nincs ma magyar érdekvédelem.

- A magyar szó kedves szó az ember szívének, s tényleg láthatja a nemzeti érdekek negligálását. De az ön értelmezése nem mások kizárását jelenti? A nemzeti párt szókapcsolat óhatatlanul rossz ízűvé válik, ha a szomszéd népek pártjaira gondolunk.

- A Jobbik nemzeti párt. Szokták mondani, hogy radikális párt. De abban különbözik az összes radikális párttól itt Közép-Európában, hogy nem valami ellen, hanem valamiért jött létre. Szlovákiában, Romániában, Szerbiában kimondottan a magyarok ellen alakultak radikális pártok. A Jobbik építeni fog, nem rombolni. A Jobbik be fog jutni a Parlamentbe, s reményeim szerint legalább 10 százalékot fog elérni a választásokon. Nekünk ugyanazt meg kell majd tennünk, mint az SZDSZ az oktatáson és a kultúrán keresztül megtett, csak ellentétes előjellel. Számunkra Klebelsberg Kunó az irányadó. A nagy hullámvölgyekből mindig az oktatás és a kultúra segített kijönni. Elloptak mindent, ami ellopható, elgyarmatosított terület vagyunk, de újra fogjuk építeni ezt a nemzetet. S ennek az építésnek a felelőssége a mi nemzedékünk vállán nyugszik.

- Olyan érzésem van, hogy újra kell bizonyos fogalmakat tisztázni.

- Tárgyaljunk újra mindent, borítsuk ki a bilit! Elég ebből a Parlamentben is látható kéz kezet mos színjátékból. A fogalmakat is. Nézzük először a cigánybűnözést. Persze, hogy van. Csak azok mondják, hogy nincs, akik a Rózsadombon laknak. Onnét nehéz ellátni Borsod megyéig. De már nem csak Borsodról van szó. Pontosan tudjuk, hogy a veszprémi eset holnap akár Mosonmagyaróváron is megtörténhet. Azt is meg kell kérdeznünk, hogy hova tették a pénzünket. Már nem Gyurcsány és Orbán a kérdés! Felül kell vizsgálni a privatizációt, a cigánybűnözést fel kell számolni, a demográfiai katasztrófát meg kell állítani, mert elfogyunk! A magyar nyelvet meg kell védenünk. Jelenleg ez fogja össze a nemzetet. Ez maradt, mert nincs közös vagyon, csak közös nyelv, közös kultúra van.

- Ki lehet talán mondani, hogy ideje lesz a szavakat eredeti értelmükben használni?

- Igen. Ideje magyarul beszélni.

- Úgy látom, a Jobbik elhatárolódik a Fidesztől is, miközben az alapértékek mentén akár szövetkezhetne is. Ha bejutnak a Parlamentbe érvényesítnei csak szövetségben lehet programot. Ön azt is mondta, hogy az SZDSZ zsarolta az MSZP-t. Akkor a Jobbik ...

- A jobboldal és a baloldal, mesterkélt, értelmetlenné vált kifejezések. Mi úgy mondjuk: van a globális érdekeket feltétel nélkül kiszolgáló erő és van a nemzeti erő. Egyre többen úgy látjuk, hogy a nemzeti erőnek ma egyedüli politikai zászlós hajója a Jobbik. Nekünk értékek mentén kell majd politizálni a Parlamentben. Nemzeti értékek mentén kell gondolkodnunk, s nem koalícióban. A nemzeti érzelmű magyarok bölcsességében bízom. A magyar emberek idén június 7-én választhatnak a Szájer - Deutsch liberális duó, a népnyúzó Bokros - Habsburg tandem és a Morvai Krisztina - Balczó Zoltán nemzeti kettős között. Én az utóbbira buzdítok minden honfitársamat. A magyarságnak nincs ideje, hogy mégegyszer a kisebbik rosszat válassza!

- Köszönjük az interjút.

Böröndi Lajos
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gálya
  2009-04-25 05:39:40, szombat
 
  Elég rosszul aludtam. Este hívott Bea néni, a volt polgármester, hogy láttam-e az út szélén a fölkontyolt fenyőfákat. Jó derékmagasságig a három-négy méteres fenyőket "fölnyírták". Hát, nem hallottam még róla, hogy május elsejére így diszítsék föla fákat. Állítólag a fenyőkkel ezt nem szabad megtenni, különösen ilyenkor, amikor már tele vannak élettel. Elvéreznek.
Neki különösen fáj a szíve, hisz egy évtizede ők ültették őket, s Jenő bácsi is láthatta, hogy munkáját hogyan becsülik.
Írjam meg, mondta. Megírom.
Aztán egy kicsit Beával, a szomszédasszonnyal dumáltunk, cigánypecsenyét sütöttem, egy szeletet hagytam mára a szendvicsembe.
Készülök Bécsbe, szavalóverseny. Elég nyolc előtt elindulni pár perccel, fél tízre akkor is ott vagyok, ha kissé távolabb, a Donaukanal túlsó partján lelek parkolóhelyre.
Ernő nincsen, tegnapelőtt hívott, hogy garázdálkodjak az asztalán, vannak ott nekem áthozandó dolgok, előfizetés stb. Kolozsvárra kellett mennie RMDSZ ülésre, mint a nyugat-európai magyar szervezetek csúcszservezetének elnöke. (NYEOSZ?) Nem tudom a pontos nevét.
Persze nem küldte át a megbeszélt dolgokat, hogy mikor, hova kell együtt mennünk. Pedig valamiféle Bécsi Napló estet is említett Pesten.
Még mindig nem hiszi el, hogy ha beüti a levelet a gépbe, s megnyomja a gombot, akkor azt megkapom.
Javítgattam a próbaérettségit, holnapra marad azonban a dandárja. Gályarabság. Bár a gályán legalább szabad evezni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Test és lélek
  2009-04-24 17:21:50, péntek
 
  Új blogot nyitottam, mert reggel ide nem tudtam belépni, végig azt írta, rossz jelszó. A fenét volt rossz.
Ez az unokám nevén van, át lehet kötni lassan a borondil ismerősre, itt van a lin oldalt.
Ezt lezárom június 19-én

Egy vers született, tegnap reggell írtam, előre tudtam, ez az "élmény" hiányzik.

Test és lélek

Melyik kerekedik felül végül a
test és a lélek örök küzdelmében?
Melyik oltja ki végleg a másikat?
(Ha lekerül a bilincs a rab kezéről
még sokáig égeti azt hiánya.)

Ez járt a fejemben, amikor üres lett a kagyló,
s hangod elhalt az éterben csak a
foglalt hang lüktetett tovább.

Test és lélek? Miért gondolom most mégis
hogy a túlzott fegyelmezettség
megöli a vágyat?
S hogy nem lehet katedrálist építeni porló
emlékeinkből?

Végül a testet legyőzi a lélek,
s győzelmébe aztán belepusztul.


A borondil portálon is megtalálható, egy szó különbséggel.
Írnám, aki megtalálja a különbséget, az első öt, annak küldök A bárány vére kötetemből ajándékba egyet.
Most úgy vélem, karácsonyra lesz új verseskötet.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Egy jó hír
  2009-04-23 17:03:00, csütörtök
 
  Jó hírnek vélem: ma levél jött Vasy Gézától, amelyben értesített, hogy felvettek a Magyar Írószövetségbe.
Már Fodor András bíztatott vagy tíz éve, aztán halála után semmi nem lett ajelentkezésből. Az idén év elején döntöttem úgy, hoyg kérem a felvételemet. Valahova tartozni kell. S annyi dilettánsokat tömörító szervezet alakult, akik dühödten próbálják bizonyítani létüket, és érvényességüket, hogy ezzel a lépéssel is jelezni akartam, én ahhoz a szövetséghez kívánok tartozni, amelyik 1956 örököse, s amelyik az érték mellett áll még ma is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Koptató idő
  2009-04-22 06:04:50, szerda
 
  Elröpennek a napok. Sokkszor érzem azt, hogy eredménytelenül.
Az iskolába sok energiát ölök: tegnap próbaérettségit irattunk magyarból, a 2007-est választottam. Ennek is van ára: hétfőig ki kell javítani, mert kedden osztályozó értekezlet.
Az E-naplóba is be kellene írni a jegyeket, de ehhez ki kell másolni a rendesből.
Saját dolgaim is nehezen haladnak előre. Vers nem igazán van a Radnótis óta, az Irószövetségből sem jött még semmi. Sok sajtótájékozató, folyamatos cikkírás és szerkesztés az élet. Most éppen a Darnózseli Szóharangot kell elkészítenem május elsejéig. (Addigra már ki is akarják vinni!) A Mosonvármegyének is neki kellene állni. Itt sok anyag összegyűlt már, de még a nagyinterjút meg kell csinálni.
Tegnap összegyűltünk eszmét cserélni Szél-járás ügyben a Magyaros étteremben. Heten voltunk,sajnos Lupus, Ernő, Bandi és Vida Pista nem ért rá. Átnéztük az anyagi ügyeit is, nyugodtan lehet készíteni az új számot, a nyomdaköltség az azt követőre is rendelkezésre áll. Kész tervvel jött Jenő, sok a múltkoriba be nem fért értékes anyag. Május közepén össze lehet rakni. Tubára rásóztuk még a korrektor szerepet. Nekem a képzőművészetnél Lakatos és Lebó jutott, mindkettőhöz el kell menni. Nem lenne jó egyedül, Tamás ígérkezett, nehéz lesz egyeztetni. Az egyik Sárvár, a másik Győr. Tóbiás Katit Bécsben odébb tettük egy számmmal, hozzá tényleg el kell menni fotózni és interjút készíteni.
Most szombaton megint Bécs. Szavalóverseny magyar származású gyerekekenek. A hírek szerint lesznek nyolcvanan. Nehéz lesz zsűrizni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hópelyhek
  2009-04-18 07:02:39, szombat
 
  Két nap idehaza. Régen volt már ilyen. Bár az első egyedül, illetve a fiammal, mert az asszony Pesten van.
A reggel piaccal kezdődik, a jegyzetelés után zuhany (nem hideg, abból már elég), majd elindulok.
A Tesco jön azután, néhány dolgot vásárolni kell. Megveszem a szombati Magyar Nemzetet, ezt szeretem a kulturális melléklet miatt. Aztán levest főzök, hagyományos húslevest, s csirkepörkölttel. Nokedlit készítek hozzá, kicsit töprengek, hogy tegyek e a tésztába egy gondolatnyi spenótot, de eldőlt: teszek. (A haluskit szeretem így, az reszelt nyerskrumplival dúsított nokedli. Nálam - teszem hozzá, mert ha Görföl Jenő elolvassa a jegyzetet, biztosan beleköt ebbe a szlovákos receptbe.)
Saláta és uborka palántát vennék a piacon, igaz, az uborka nekem is kikelt már a fóliában. Ezt elültetem.
De aztán hiába kerülöm a fő dolgot, neki kell állni: kedden próbaérettségit iratok a negyedikesekkel. Egy komplett, szövegértési és szövegalkotási feladatsort kell összeraknom, s 26 példányban kinyomtatni. Ez 300-400 oldal, szegény nyomtatóm füstölni fog.
Nem írom le, hogy mit és honnan veszek, mert a gyerekek is kutakodnak utánam a neten, s tudom, hogy próbálják kitalálni, hogy mi lesz a feladat. Már nem vagyok naiv, ezek a kölykök nem kispályásak.
A verseken is babrálni szeretnék.
Aztán holnap reggel bemotorozok Tamáshoz, átveszem a tegnapi fotókat. Szent-Iványival készítettem egy riportot, s utána Lébényben kiállításmegnyitón voltam. Varga képei alá mondtam két verset. Előtte 20 percet misén is voltam a lébényi templom hűvösében. Csodálatos építmény, így, használat közben az igazi.
Imádkoztam az ellenem vétkezőkért.

Hópelyhek? Rövid versecskélk. Fűzér. A csipkefa szirmai. Legyen inkább ez a cím:


Csipkeszirmok


01.
a hallgatással elmondunk mindent?
kell még egy sóhajnyi mozdulat
állunk egymással szemben
sűrű méz a pillanat

02.
csak kéz: rebbenésre készen
a kézen

kibírhatatlan súlya van
a ránkhullott pillanatnak

03.
elröppen pedig szárnya nincs
ízét még sokáig érzem
illata arcon kézfejen
szomjúság ami marad utána

04.
fölépíteni nem lehet
emlékekből illatokból
csak a meggyötört képzelet
játszik aztán az se

05.
a pillanat megfagy
amikor elhúzod kezed

besötétül

megrándul a száj a
fájdalomtól
belekékül

06.
"Hallod-e csont a csöndet?"

érzem
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tágra nyílt pupilla
  2009-04-17 06:37:20, péntek
 
 


Tágra nyílt pupilla

Sárral kevert vér száradt fülemen



A világ tágra nyílt pupilla,
összetorlódott rémület.
Egymásra préselt képek. Nézem
e szörnyű szüretet.

Bár része vagyok, rab, szü-
letésemtől fogva rab vagyok:
elképzelni nem tudtam, most
megélem az iszonyatot.

Valahol már csőre töltve a fegyver
Amit majd rámszegeznek.
Tudom, hogy lesz tovább
s a pusztulásból új világok születnek.

Elpusztulnak azok is, mint ez
most: velem és nélkülem.
Ha elhallgat egy pillanatra minden,
hallom még: belül egy
pásztorfiúcska énekel.


Nemrégiben kaptam egy meghívót Győr város és a megye közös Radnóti emlékezésére.
100 éve született, s mások mellett engem is megkértek egy Radnótiról írt versem felolvasására.
A fönti verset írtam. Azt hiszem, a városháza a helyszín. A megyei elnök, Győr polgármestere és a Radnóti Társaság elnöke írta alá a meghívót, csak elkevertem. Úgy vélem ötödikén lesz.
Addig előkerül.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rohadt élet
  2009-04-16 20:40:12, csütörtök
 
  Ma 25 éve született a fiam. Emlékszem, délután három volt.
Este készítettem egy kis vacsorát, pezsgőt bontottunk.
AZtán a teraszon kicsit beszélgettünk.
Persze, hogy eszembe jutott a Papa, hogy egyedül halt meg, hogy milyen iszonyú egyedül lenni.
Nehéz ember volt, s mégis az fáj, hogy nem vigyáztunk rá eléggé.
S velünk mi lesz?
Bárcsak őszintén lehetne hinni!
Istenben.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2009.03 2009. április 2009.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 22 db bejegyzés
e év: 277 db bejegyzés
Összes: 3555 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 253
  • e Hét: 582
  • e Hónap: 12866
  • e Év: 44531
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.