Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 172 
Hasonló hasonlót gyógyít
  2009-07-31 20:22:57, péntek
 
 

Hogy a homeopátia hatásos-e vagy sem, arról a mai napig megoszlanak a vélemények. Tény azonban, hogy egyre többen próbálják ki ezt az alternatív módszert egyes betegségek tüneteinek enyhítésére.

A homeopátia a legkevésbé sem újdonság: immár 200 éve, hogy Európában megszületett az elve. A német orvos-gyógyszerész, Samuel Hahnemann akkoriban épp a malária ellenszerének tartott kininnel kísérletezett. Rájött, hogy ha az ellenszerből egészséges ember igen nagy adagot szed be, akkor éppen a malária tüneteit fogja észlelni magán. Következtetéseivel így egyenesen úton jutott oda, hogy beteg embernél viszont a kisebb mennyiség gyógyító hatású lehet. Később finomította annyira a kísérleteit, hogy kiderült: minél alacsonyabb a gyógyszer hatóanyag-tartalma, annál erősebb a hatása. Ez tehát a homeopátia alapelve, vagyis hogy a hasonló a hasonlót gyógyítja. A gyógyszerekhez képest fontos különbség még a hatás iránya: a homeopátiás szerek nem a betegséget mulasztják el, hanem a szervezet öngyógyító képességét stimulálják. A homeopátiát szelíd gyógymódnak is nevezik, a kezelésnek ugyanis nincsenek melléhatásai, és a szerekhez nem is lehet hozzászokni.

Magyarországon homeopátiás terapeutaként csak végzett orvos praktizálhat. A terápia kezdetén az orvos a páciens együttműködésével feltárja a beteg személyiségét, valamint fizikai és lelki állapotát, majd ennek alapján állapítja meg az alkalmazandó szert. A homeopátiás szerek - melyekből ma már mintegy 3 ezer féle létezik - leggyakrabban apró tejcukor-golyócskák, amelyeket átitatnak a növényi, állati és ásványi eredetű hatóanyaggal, de porként és kenőcsként is találkozhatunk velük. Egyik legfontosabb jellemzőjük az úgynevezett potenciál. Az alapelv szerint a sorozatos hígítással és rázással a szer mérgező vagy toxikus hatásai elmúlnak, a vivőanyagok viszont megőrzik a hatóanyag tulajdonságait, ráadásul a sokszoros hígítást követően egyes anyagoknak egészen új gyógyító hatásai derülnek ki. A betűjelölések szerint a C-potencia százszoros, a D-potencia tízszeres hígítást jelent: vagyis ha a D6 jelzést látjuk, az annyit tesz, hogy az alapoldaton hatszor végeztek el tízszeres hígítást. Minél magasabb a szám, a homeopátia elve szerint annál hatásosabb a szer - vagyis a D6 sokkal hígítottabb formában tartalmaz hatóanyagot, mint mondjuk a D3.

A most olvasott Egyperces eredeti változatát az activia.hu honlapon találhatja meg. Ha további érdekességekre is kíváncsi az egészséges életmóddal kapcsolatban, látogassa meg az oldalt!
 
 
0 komment , kategória:  Egészség, betegség  
Dorock
  2009-07-31 11:52:06, péntek
 
 

Rock Évkönyv 1981. január-december

Zeneműkiadó Budapest, 1982.
Szerkesztette: Sebők János

A főnixes Mici Mackós Annás apokalipszis a szentháromsággal indulva (Illés, Omega, Metro) érintve a babiloni korokat, köztük az aranykort, vaskort, cserépkort, az Útont, a kutyákat, valamennyi egyházat a biblia történetéből. Kezdet: 1946-os tűzkutya évében született Koncz Zsuzsa és a Vörös Oroszlán misztikus szülöttjei és különféle alkémiás zsidó rendjei, a Nyomorultak 1967. óta.


- Gyerekek...rekek...rekek...rekek - brekeg a mikrofonba a disc-jockey, azaz a lemezlovas, a jólfésült aranyos gyerek, a B. Tóth Laci, akit Franzstadtban aranyszájúnak is hívhatnának.

- Gyerekek-rekek-rekek, a múltkor...kor...kor...szereztem nektek vizet, most sajnos nincs...nincs...nincs víz...zzz. De...deee....nem...baj, kibírjuk...juk...juk, mert máris következik a Fórum...rum....rum...rum...együttes.

És már hallatszik is a köszöntés, a Helló Everbody! Gyér taps és a meleg elnyom mindent. Fullasztó a meleg, a kánikula, olyan infarktusos ez a kora délelőtt, még talán gutaütéses is.

Mindenesetre a fiúk rákezdenek és a nagy keleti szélfuvallatból egy löket éppen felém hozza a basszusból a drum-drummot.

Fekszem a füvön, majd harmindezredmagammal és ha becsukom a szemem, ha a nap felé fordulok, ha erősen koncentrálok, ha hagyom magam elvakítani, innen Dorogról álmaim Jumbo-Jertjén máris Woodstockban vagyok, ahol üvölt, harsog, ropog, dobol, dümm-dömmöl, hörög, krákog, fulladozik, dohog abban az irtózatos völgykatlanban a beat...a rock... a blues... a soul...Ember ember hátán és a "fűtől", a piától érezzük, hogy nagy, közös szívünk van.

S itt ezen a nyavalyás kiszuperált, gazos futballpályán nincs közös szívünk. Mindenki érzi, hogy semmi, igazán semmi, de semmi közünk sincs egymáshoz. Itt nincs közös szív, itt csak B. Tóth Lacika van, szuper-digó-szerelésben, helyre kis töff-töff kalapban, meg valami szuper-frankó magnóval, ha-ha, interjút csinál és járkál bennfentesen, ez a legkasibb benne, hogy bennfentesen, mint Tom Wolfe ötödik Beatle-je, csak az szerényebb volt...

Szóval itt senki sincs együtt, csak az a nagy lazaság, az a nagy free-érzés van mindenütt. A kószálásban, a közös ölelkezésekben, nagy kövindinkázás, rizlingezés közben, a rókázásokban, s ez összetartja az embereket, a közös szív érzetét kelti.

Egymás után jönnek a szuper-hapsik, a nagy-csoda-manusok, lódenben, bőrben, durábel-bakancsban, félmeztelenül. Vonszolják a kis csajokat, a kis csajok vonszolják őket, s ebben az egészben az a frankó, hogy együtt vonszolják egymást itt Dorogon, a 800 éves városban, a bányászvárosban, amely még nem élt át ilyen napot...

Boros István
Magyar Nemzet
 
 
0 komment , kategória:  Rock Évkönyv 1981.  
KISZ pályázat első helyezettje
  2009-07-31 11:35:32, péntek
 
 

Rock Évkönyv 1981. január-december

Zeneműkiadó Budapest, 1982.
Szerkesztette: Sebők János

A főnixes Mici Mackós Annás apokalipszis a szentháromsággal indulva (Illés, Omega, Metro) érintve a babiloni korokat, köztük az aranykort, vaskort, cserépkort, az Útont, a kutyákat, valamennyi egyházat a biblia történetéből. Kezdet: 1946-os tűzkutya évében született Koncz Zsuzsa és a Vörös Oroszlán misztikus szülöttjei és különféle alkémiás zsidó rendjei, a Nyomorultak 1967. óta.


A KISZ KB-dalpályázat első helyezettje

Beatrice: Nem nekem tanulsz


....Végezetül egy hír, amely minden bizonnyal sokak figyelmét elkerülte. Olvasható volt a Magyar Ifjúságban és az Ifjúsági Magazinban: A KISZ KB dalpályázatát a hivatalos kategóriában a Beatrice nyerte "Nem nekem tanulsz" című dalával. Sajátos módon az első helyezésről a zenekar tagjai is csupán az újságból értesültek... Gyűjtőknek, érdeklődőknek itt a nyertes dal szövege:

"Mostanában nagyon sokat engedsz meg magadnak fiam! Olyan pofont adok, hogy leszáll a fejed. Ez az én házam, amíg az én kenyeremet eszed, itt az történik, amit én akarok! Értsd meg végre, nem nekem tanulsz. (2x) Mindent megadunk neked, hát ez a hála? Azért gürcölünk anyáddal, hogy te máshogy élj! Most már elég, ne núzd a szádat és ha megkérhetlek,ne rángasd a vállad, ha én megrángatlak fiam, akkor majd megnézheted magad! Értsd meg végre, nem nekem tanulsz, magadnak tanulsz!

Molnár Miklós
Jövő Mérnöke
 
 
0 komment , kategória:  Rock Évkönyv 1981.  
A negatívumok elengedése
  2009-07-31 11:27:50, péntek
 
 

Klubból hoztam:

Az aggodalmak gyökereitől való megtisztulás


Bármennyire is boldogok, és egészségesek vagyunk, lelkünk mélyén mégis sok félelmet és szorongást rejtegetünk. Ha nem alakítjuk át ezeket az érzelmeket, alkalomadtán erőteljesen kifejezésre juthatunk.

Ha egy ideig csendesen befelé figyelünk, észrevehetjük megszokott félelmeinket és aggodalmainkat. Invitáljuk őket barátságosan, hogy mutatkozzanak meg! Éljük át az összes bennünk felbukkanó, zavaró érzelmet és figyeljük meg, hogy testünk mely részéből bújnak elő!
Mondjuk, aggodalmaink egy sötét barlangból kiszűrődő, homályos fényhez hasonlítanak. Képzeljük el, hogy ez a furcsa derengés, ami eddig valahogy ,,belénk szorult" és rejtve maradt, most felszabadul és akadálytalanul tör ki belőlünk! Az összes homályos derengés elhagyja testünket, s nyomtalanul tovatűnik.
Mondogassuk magunknak: ,,Nem aggódom semmi miatt! Milyen csodálatos érzés szabadnak lenni!" Kóstoljuk meg a feszültségmentes test-tudat könnyedségének csodálatos ízét!


A félelmek elengedése

1. Lazuljunk el és lélegezzünk nyugodtan, egyenletesen.
2. Kérjük meg tisztulás angyalát, hogy segítsen a testünkben levő feszültségek oldásában.
3. Képzeljük magunk elé a dolgot, amitől félünk. Szívjuk be mélyen a levegőt és irányítsuk testünknek abba a részébe, ahol a félelmet érezzük.
4. Hagyjuk, hogy egy félelemmel kapcsolatos kép, emlék vagy szimbólum merüljön fel a tudatunkban.
5. Lazuljunk el, amíg az angyalok eltávolítják a képet vagy szimbólumot belőlünk. Hagyjuk, hogy a félelmünket feloldjuk a fényben.
6. Ezután az angyalok egy pozitív képet mutatnak nekünk, amellyel félelmünket helyettesítjük és megerősíti lelkünket.
7. Most ezt a szimbólumot a harmadik szem csakránkon belélegezzük és testünknek abba részében irányítjuk, ahol a feszültség és félelem volt.
8. Végül köszönjük meg az angyaloknak a segítségüket és nyissuk ki a szemünket.
 
 
0 komment , kategória:  Meditációk  
Idézet Tatiosztól
  2009-07-31 11:14:26, péntek
 
 
Klubból hoztam:

"Az élet és a szeretet csupán egyetlen időt ismer: a jelent.
Az egyetlen érzékelhető idő a pillanat, amelyben élünk, amikor szeretünk.
Amikor együtt tudunk élni jó és rossz tulajdonságainkkal, akkor élünk együtt saját énünkkel.
Mindenkinek van egy árnyékénje. Hatalmadban áll a választás fény és árnyék között. Az árnyék nem azért lakozik benned, hogy elsötétítse a fényességet, hanem, hogy felhívja figyelmedet tökéletlenségeidre. Az erénynek csak egy fajtája van - az erény; a gonoszságnak ellenben számtalan.
Szeretnünk kell mások tévedéseit, hiszen a saját tévedéseinkbe egyenesen szerelmesek vagyunk.
Senki sem tökéletes, tudd ezt magadról is. Ha saját vétkeidet csupán apró botlásnak tartod, fogadd megértéssel mások hibáit."

(Tatiosz: Az egyetlen érzékelhető pillanat amikor szeretünk)

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Az univerzumos meditáció
  2009-07-31 11:12:33, péntek
 
 


Klubból hoztam:

Hunyd le a szemed, helyezkedj el kényelmesen! Lazítsd el izmaidat. Hagyd, hogy
Átáramoljon rajtad a szeretet energia. Mint egy nagy végtelen rózsaszín folyam, úgy ömlik beléd a szeretet fény. Csordultig telt szívcsakrád és mellkasod a szeretet fényével, árazd tovább, tested minden sejtjére. Majd tovább a szellemtesteidet is borítsd el ezzel a csodálatos színnel. Lépj át tested korlátain és a szeretet rózsaszín fényével töltsd meg a szobát vagy termet. Majd az egész épületet. Áraszd szét ezt a fényt a városra, majd tovább a megyére, Magyarországra, Közép-Európára, és az egész földre. A földet kívül, belül és a rajta lévő összes élőlényt átjá1a ez az isteni energia. Éld át a szeretet adásának örömét, éld meg ezt a boldogító érzést. Lépj át a Föld határain, ki az űrbe és borítsd el az Isteni rózsaszín szeretet fényével. Majd a Holdat, a Vénuszt, a Marsot, és szép fokozatosan az egész Naprendszert, a Tejútrendszert, és a határtalan Mindenséget. Most az isteni szeretet rózsaszín fényében, eggyé váltál minden létezővel, mert Te magad vagy a SZERETET. Itt mindenben benne vagy, mert Te vagy ISTEN, Te vagy az ÉLETERŐ és Te vagy az LÉTEZÉS. Te vagy a szeretet, ami a határtalan mindenségben megnyilvánul, ami mindent körülölel és mindent átitat. És Te vagy az isteni Életerő, ' ami ' lángként lobog minden létezőben, mert Te vagy minden megtermékenyítő LÉTEZES. Most érezd át a végtelent, amibe minden benne van, és mindez egyben Te vagy!!! Mert a szívedben minden ugyanígy megtalálható!!! Hozd magaddal a nyugalom a szeretet a harmónia érzéseit, Most szép lassan térj vissza az itt és mostba.
 
 
3 komment , kategória:  Meditációk  
Augusztus havi névnapok
  2009-07-31 11:07:32, péntek
 
  Augusztus

Szűz, avagy Kisasszony hava



Bertalan nevét augusztus 24-én külön fejezetben tárgyalja az író.

Bár a Berta is hasonló, semmi köze a Bertalanhoz, germán név, Prechta istennőnek nevéből keletkezett, aki a fény születésének volt istennője, a téli napfordulónak. A csillogás, a fény angol bright szó is családjába tartozik, akárcsak az Albert, Hubert, Róbert és a Norbert név is fény jelentésű második elemével. Hubertből rövidült Hugó, Albertről, Adalbertről szintén volt már szó. Június 6-i Norbert jelentése azt jelenti: északi fény. 1967-ben 120-an kapták ezt a ritka nevet hazánkban.
Június 7-én tarthatják névnapjukat a Róbertek. Míg Szent Norbert a XII. században Észak-Franciaországban a premontrei szerzetet alapította meg, Robert korábban Kelet-Franciaországban a ciszternita rend alapítója lett.
Az ő emlékét április 29-vel szentelte a katolikus egyház, a június 7-es angol rendtársának emlékét őrzi, van még egy Róbert pap május 23-án, a Pázmány Pétert is tanító jezsuita Bellarmin Róbert emlékére. 1967-ben majdnem ezren kapták a Róbert nevet.
Becéző alakja, a Robi, nem anyakönyvezhető, franciában, s angolban kialakult Robin viszont igen.

Erik és Erika összetartoznak, germán eredettel jelentésük: nagyrabecsült. Az Ehre szót ismerjük föl bennük, tisztelet, ,becsület jelentéssel. Erika Erik szabályos női párja. 1967-ben 25 Erik és 3655 Erika lett anyakönyvezve, több, mint Erzsébet, valamivel kevesebb, mint Katalin. A svéd védőszent Eriknek emléknapját nem augusztusban, hanem május l8-án tartja a katolikus naptár.

Sámuel és Samu Erikkel egy napra esik, de megelőzi Ábrahám időrendi sorrendben.
Augusztus 16-ra tették a protestáns naptárok az ószövetségi patriárka nevét, katolikus naptárakban október 9. Volt a szentek közé sorolt bibliai ősatya emléknapja, s ezen kívül március 20-án, ill. június 15-én is megtarthatták nevüket a Katolikus Ábrahámok.
1967-ben egy fiú kapta az Ábrahám nevet. Veszprém megyei Ábrahámhegy, Ábrány, a szatmári Ibrány, a nyírségi Nyíribrony is idetartozik, ezek az Ábrahám mohamedán, arab Ibrahám változatából alakultak, mohamedán népcsoportokkal, mint a böszörmények, akik neve muzulmán, musurman, busurman elnevezésből ered.
Ábrahámból alakult Ábris nevünk is, ahogy Gáborból Gábris.


Mózes eredete is bibliai, egyiptomi névként magyarázzák: ,,A vízből vöttem ki őtet" jelentéssel. Az látszik bizonyosnak, hogy a fiú jelentésű óegyiptomi mes, mesu rejlik benne, ahogy az egyiptomi uralkodók nevében is felfedezhető (Ra-mzesz, Ra, a Napisten fia, Tuttozisz, Tut, a Holdisten fia).
Az óegyiptomban a mo, vagy ma azt jelentette: víz.
Nálunk becéző alakban előfordul Mózes: Móka, Mózsi.
A Mózes kosár megőrizte a bibliai történet hősének a nevét is.
Attila, Csaba és Zsolt jöttek divatba a Mózes helyett.

Sámuel i.e. XI. században élt bíró, pap és próféta, ő kente fel Izrael két királyát: Sault és a zsoltárköltő Dávidot. Sámuel jelentésében meghallgattatottat jelent. Augusztus 20-án van a nevenapja, 21-én az emléknapja. A belőle rövidült Samut február 16-ra vették fel a naptárakba. Sámuelt 1967-ben két kisfiú kapta, Samunak nem akadt gazdája, Mukinak sem.

Klára és Lőrinc. Lőrinc nap augusztus 10-én van, Klára pedig 12-én. Lőrinc latin eredetű, a Róma melletti Laurentum tartományból vette eredetét, a másik jelentése: babérkoszorúval övezett.
A Lőkös családnév is ebből alakult, Lőkösháza és Tiszalök nevében is felfedezhető, ahol a híres vízlépcső felépült, de számos helység nevében előfordul a Szentlőrinc név is, mint Pestszentlőrinc, s az észak-amerikai Szent Lőrinc-folyó.
A III. században Rómában élt szent életű pap az egyház vagyonát kiosztotta a szegények között, s mikor az üldözők az egyház kincseit követelték rajta, felvonultatta a város szegényeit, amiért tűzhalállal tüzes rostélyon égették meg. Madrid mellett San Lorenzo is Szent Lőrinc község híres építészeti remeke, amelyet a világ VIII. csodájának is emlegetnek, Escorial erre a szomorú eseményre emlékeztet nevével, azt jelenti: rostély. A múlt század elején 12 helység viselte a Szent Lőrinc nevet.
Lőrinc napja fontos időjósló még, esőjével bő szőlő- és gyümölcstermést ígér.

Klára latin eredetű, fényes, ragyogó, híres jelentésű clarus melléknév nőnemű alakjából keletkezett. Számos alakváltozata van: Klarissza, vagy Clarisse, magyarban Kaja, Klárcsin, Rica.
A római egyház szentje, Szent Klára egy előkelő grófi család sarja volt, tizennyolc éves korában tett szerzetesi fogadalmat Assisi Szent Ferenc kezébe, később is itt élt, megalapítva édesanyjával és két testvérével a klarisszák rendjét. A legenda szerint a szerecsenek - szaracéno - ellen megvédte a kolostorát, ezért már 1235-ben szentté avatták.
A Klarissza-rendet alapító Szent Klára s Szent Ferenc a Poverello - a szegeényke - hőse nálunk is nagy sikerrel játszott filmnek: Sister Moon and Brother Sun - Holdnővér és Napfivér címmel róluk, égi szerelmükről szól Berczeli A. Károly verse is.
A Klárákat gyakran Kalárisnak is becézik, korall, latinosan corallus főnévé a jelentése: koláris, kaláris, majd kláris: Bársony, bíbor, kolaris olvassuk a Károli - bibliában. Nálunk a népnyelv Kalárisnak mondja a gyöngy jelentésű klárissal, kalárissal.

Kosztolányi Dezső felesége Görög Ilona volt, ami voltaképp Heléna változata, görög eredettel. Nálunk az Ilona nevet mégsem a keresztény hagyomány tette népszerűvé, hanem a homéroszi történetet feldolgozó középkori Trója-regény Szép Helénája - Ilonája, s Gyergyei, vagy Gergei Albert XVI. századi híres széphistóriája Árgirus királyfiról és világszép tündér Ilonáról.
1967-ben 1843 kislány kapta az Ilona nevet, míg a Helénát 4-en.

Heléna származéka Hellák névvel a germán eredetű Helgáé, amely azt jelenti: egészséges, boldog, augusztus 18-án van a neve napja, melyhez néphagyomány is tartozik.
Ilka név is Ilonához tartozik. Ilonához tartozó a július 13-i Helka is, ez Heléna becéző alakja, a történetet először Fay András dolgozta fel Sió, a Balaton tündére c. regéjében, ahol a párja Kelén.

Bertalan augusztus 24-én ünnepel, 1967-ben 113-an kapták ezt a nevet.
Bertalan arameus nyelven Bar Tolmai, annyi mint Tolmai fiai a latinban. Bartholomaeus alakot vett föl, ebből már érthető a Bartalus, Bartók és Bertók név. A fiú jelentésű héber bar szó ismerheti föl a Barnabás névben is.
Szent Bertalan Keleten: Örményországban, Júdeában és Mezopotámiában hírdette az evangéliumot, s Szánádrug örmény király ölette meg kínhalállal i.sz. 38 táján. Legendáját az Érdy-kódex őrizte meg.

Lajos másfél ezer volt 1967-i újszülöttek között. Ófrancia eredetű.
A francia történelem 18 Lajost ismer, közülük szentté avattak a XIII. században élt IX. Lajost, volt, akit nyaktiló alá küldtek - XVI. Lajost a nagy francia forradalomban, volt, akivel nekünk is szorosabb kapcsolatunk volt, mint XIV. Lajossal, a Napkirállyal. IX. Szent Lajos testvére kapta meg az angolból francia koronabirtokká vált Anjou hercegséget, s megalapítója lett a nápolyi és a magyar Anjou hercegségnek, a nápolyi és magyar Anjou háznak. I. Nagy Lajos királyunk is franciáknál divatos nevet viselte, amely nem is igazi francia, hanem frank - vagyis germán eredetű, a római Gallia lakóit a harcias frankok hódították meg az V. században.
A mi Lajosunk nevének jelentése: hírnév + háború. A németben ma is Ludwig a Lajosok neve. Augusztus 19-én van a Lajosok névnapja.

Lujza augusztus 11-én van a naptárban, Lajos női párja Lois, franciában Louise volt. 1967-ben 7 Lujza és 1636 Lajos lett anyakönyvezve.

Alajos Aloysíus változata, katolikus szerzetesi név volt, amiről Tamási Áron írt Szirom és boly c. ,,Magyar regé"-jében, hogy ,,aki Alajos nevet hord, az menjen szerzetesnek".
Alajosnak megvan a női párja: Alojzia.
Az augusztusi Lajosok inkább október 11-én tartják névnapjukat, mikor kisebb a dologidő.

Ágostonok azonban a nyolcadik római császárról, Augustusról kapták nevüket. 1967-ben 14 kisfiú kapta az Ágostont, Ágost egy sem. Ágoston női párja Augusztáva és Augusztina, névnapjukat március 29-én, illetve december 18-án ünneplik.
Ágoston jelentése: fennkölt, fenséges. Szent Ágoston nevével szerzetesrendek alakultak, remeték, az augustinusok és az ágostonrendiek. Így lett a jelentése agg, idős férfi, mint a Gyárfásnak.
Guszti Augusztinák, Ágostonok becéző neve volt, mint a Gusztávoknak.

Gusztáv skandináv, ósvéd eredetű, annyit jelent: a gótok támasza.

Cézár Augusztus Caius Julius Caesar Octavianus volt, innen a mi Cézár nevünk. Cézár női párja Jókai Enyém, tiéd, övé regényében Cezarin alakban fordul elő. A cár is a Cézárból lett, ill. Julius Caesarból.


Forrás: Szilágyi Ferenc Sokféle nevek magyarázata



 
 
0 komment , kategória:  Névnapok eredete, versek  
Mai harmoniakártya
  2009-07-31 09:15:06, péntek
 
 

A mai napodat Emberségesség hatja át


Rózsa - Köztudottan nincsen rózsa tövis nélkül. A szerelem virága a vörös rózsa, az irigységé a sárga. A rózsa a szív virága, ereje az érzelmekben, érzékiségben rejlik. A szív érzésein átszűrt, elfogult szépség jelképe. A rózsa a titoktartás virága is.
 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
Érdekességek 2
  2009-07-31 09:10:45, péntek
 
 
A gepárd az egyedüli macskaféle, amelyik nem tudja visszahúzni a karmait.

A háború szava a szanszkrit nyelvben az jelenti: vágyakozás több tehénre.

A heroin eredetileg a Bayer nevű gyógyszergyár védjegye volt - így nevezték el az általuk gyártott morfiumot.

A jojó eredetileg egy Fülöp-szigeteki fegyver volt.

A kacsahápogás nem visszhangzik - senki sem tudja miért.

A kaméleon testhosszúságának másfélszeresét teszi ki nyelvének hossza.

A ketchup Kínából származik.

A korabeli írásokból kiderül, hogy Leonardo da Vinci nem tudományos vagy művészi teljesítményére volt a legbüszkébb, hanem arra, hogy puszta kézzel volt képes vasat hajlítani.

A lézersugár feltalálása után egy ideig a sugár erejét Gillette-ben mérték, ami azt mutatta, hogy hány Gillette borotvapengét volt képes átlyukasztani.

A méhek, a teknősök és a termeszek teljesen süketek.

A nulla az egyetlen szám, ami nem írható le római számokkal.

A patkányok hosszabb ideig bírják víz nélkül, mint a tevék.

A Pentagon híres ötszögletű épületében kétszer annyi mellékhelyiség van, mint amennyit a dolgozói létszám indokolna. Ennek oka az, hogy a 40-es években, amikor épült, még érvényben volt egy virginiai törvény, amely szerint külön WC-t kellett építeni a fekete és a fehér alkalmazottaknak.

A pókháló egy hihetetlenül erős anyag: a vastagságához viszonyítva jóval erősebb, mint az acél. Szakértők szerint egy ceruzavastagságú pókháló kötél meg tudna állítani egy Boeing 747 óriásgépet repülés közben.

Forrás: Krisztina egypercese
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Tóth Árpád: Ó, forgó földünk!
  2009-07-30 19:17:26, csütörtök
 
 

Klubból hoztam:

Ó, forgó földünk! - ostoba
Játékok legbúsabbika!
Röpít a Végzet ostora
Tova, vén pördülő csiga!
Csak pörget egyre, konokon,
A végtelenben féktelen,
S vak surranásod monoton
És céltalan és végtelen.

S mi, rajtad, szédült emberek,
Elvágyunk rólad: bús talány!
Ó, míg vak forgásod pereg,
E messzehívó vágy talán
Amaz "elröpítő erő",
Mit szül keringve a korong?
Sodró vágy, égig szökkenő,
Míg ónos testünk lent borong...

És perdül az örök csiga,
S lendítene a drága vágy,
Ám megköt az örök iga,
És sárba vetve vár az ágy, -
Ragyog sok titkos, messze fény,
De egykedvűn csapdos tova
A titkok csillag-mezején
A Végzet konok ostora...
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 172 
2009.06 2009. Július 2009.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 172 db bejegyzés
e év: 1940 db bejegyzés
Összes: 7228 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 26
  • e Hét: 297
  • e Hónap: 3139
  • e Év: 42140
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.