Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Babapiskótás diós szelet
  2010-01-12 23:13:34, kedd
 
 



Babapiskótás diós szelet

Hozzávalók a tésztához:

8 dkg cukor, 2 tojás sárgája, 2 evőkanál méz, 3 evőkanál tej, 2 dkg zsír, 25 dkg liszt, 2 kávéskanál szódapor.

Hozzávalók a krémhez:

50 dkg darált dió, 24 evőkanál tej, 35 dkg margarin, 35 dkg cukor.

Hozzávalók a mázhoz:

3 evőkanál porcukor, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 3 evőkanál víz, 2 dkg margarin (vagy vaj).

Továbbá:

1 csomag babapiskóta, rum, vagy rum aroma.

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, 2 lapot nyújtunk belőle, és mindegyiket kb. 15-20 perc alatt, előmelegített sütőben, 180 fokon megsütjük.
A krémhez a diót a tejjel felfőzzük.
A margarint a cukorral kikeverjük, és a diós masszához adjuk.
A mázhoz a porcukrot, a kakaót a vízzel felfőzzük, tűzről levéve, még melegen belekeverjük a margarint.
Az egyik lapot megkenjük a krém felével.
Kirakjuk babapiskótával, meglocsoljuk a rummal vagy az aromával.
Rákenjük a krém másik felét, rátesszük a lapot.
A mázat kihűlve simítjuk el a tetején.
Másnap szeletelhető.
 
 
1 komment , kategória:  SÜTEMÉNYRECEPTEK  
Levendula
  2010-01-12 23:03:56, kedd
 
 



Levendula

Lavandula officinalis (angustifolia)

"A csodálatos levendula"

Népies neve:

keskenylevelű levendula, orvosi levendula, szagos levendula

A növény leírása:

Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozó, a Földközi-tenger vidékéről származó félcserje. Lilás virága kellemes, üde, illatos. Nálunk termesztik.

Hogyan gyűjtsük?

* Az ókori görögök és rómaiak tisztító tulajdonságáért és illatáért kedvelték a levendulát.
* Szárított virágja általános rovarűző, leginkább molyok ellen szokták használni.
* Kertben más növény - általában rózsa - mellé ültetve elűzi a levéltetveket.

A növény szaggatott, vékony álfüzérben álló virágait hasznosítják. A kellemes illatú virágokat nyílássukkor a szárakról leszedegetik, és megszárítják. Gyűjtési ideje június.

Mi van benne?

Fő hatóanyaga a nagyon kellemes illatú illóolaj (linalool, linalil-acetát), de tartalmaz még flavonoidokat, cseranyagokat, kumarinokat is.

Mire jó?

Teája idegnyugtató, görcsoldó hatású, de ismert fejfájás-csillapító, fertőtlenítő hatása is. A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére. Régóta használják rovarcsípések esetén is.

Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére fürdő és bedörzsölőszer formájában.

A levendulaolajat tartalmazó bőrápoló készítmények kisbabáknál is biztonsággal alkalmazhatók.

Kellemes illóolaját előszeretettel hasznosítja az illatszeripar.

Hogyan használjuk?

Tea: 1 csésze forrásban lévő vízbe tegyünk 2 teáskanálnyi levendulavirágot, hagyjuk állni 5-10 percig, majd szűrjük le. Ízesíthetjük mézzel. Kiváló nyugtató hatású gyógytea.

Olaj: 1 maréknyi szárított vagy friss virágot tegyünk jól zárható üvegbe és öntsünk hozzá negyed liter olíva olajat, majd tegyük napos, meleg helyre, és hagyjuk 3-4 napig érlelődni. Ezután szűrjük le, majd a kész olajat hűvös helyen tároljuk. A levendulaolajos masszázs enyhíti a reumás fájdalmakat, és oldja a feszültséget.

Fürdő: Forrázzunk le 50 g levendulát 1 liter forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd öntsük a fürdővízbe.

A levendulás fürdő nyugtató és frissítő hatású egyben.

Tinktúra: Álmatlanság esetén egy teáskanálnyi tinktúrát keverjünk el vízben, és igyuk meg.

Fűszerként: Virágját ízesítőként lekvárba is belefőzhetjük.

Jó tudni!

Masszírozáshoz a nagy töménységű illóolajából 1-2 cseppet elegendő összekeverni egy evőkanál étolajjal.

Illóolaját belsőleg csak orvosi utasításra szabad alkalmazni.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYNÖVÉNYEK  
Finom szelet túrótöltelékkel
  2010-01-12 22:59:46, kedd
 
 



Finom szelet túrótöltelékkel

Hozzávalók :

* Tészta:
30 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
20 dkg margarin
8 dkg porcukor
1 tojás

* Túrótöltelék:
4 tojássárgája
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
30 dkg túró
20 dkg főtt, áttört burgonya

* Tojáshab:
4 tojásfehérje
20 dkg porcukor


Elkészítése: Tészta: a lisztben elkeverjük a sütőport, hozzáadjuk a margarint, a cukrot és a tojást, összedolgozzuk. A kinyújtott tésztát kikent tepsiben közepesen meleg sütőbe tesszük, és félig megsütjük. Túrótöltelék: a tojássárgát a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük. Beletesszük a túrót, a burgonyát és jól összekeverjük. Tojáshab: a tojásfehérjéből habot verünk, beleszórjuk a porcukrot és gőz fölött kemény habbá verjük. Elővesszük a félig sült tésztát, rákenjük a túrótölteléket, erre a tojáshabot és készre sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  SÜTEMÉNYRECEPTEK  
A kamilla gyógyhatásai
  2010-01-12 22:51:49, kedd
 
 



A kamilla gyógyhatásai


Az orvosi székfű a legnépszerűbb ősi gyógynövényeink egyike. Májustól augusztusig leginkább délidőben kell a virágját gyűjteni.
Bármilyen betegség, mindenekelőtt hasfájások és görcsök esetén ajánlott. De segít a puffadás, hasmenés, kiütés, gyomorbántalmak és gyomorhurut, továbbá menstruációs zavarok, a menstruáció kimaradása és egyéb altesti panaszok, álmatlanság, mellékhere-gyulladás, láz, fok- és sebfájás esetén is.

A kamilla izzasztó, nyugtató és görcsoldó hatású, ezenkívül fertőtlenítő és gyulladásgátló, bármilyen gyulladás esetén. Külsőleg gyulladt szem, kötőhártya-gyulladás, viszkető bőrkiütések borogatására és lemosására, fogfájáskor öblögetésre, sebek lemosására használjuk a kamillát. Ha valamilyen bosszúság ér bennünket, készítsünk egy bögre kamillateát: azonnal megnyugszunk, még mielőtt az idegesség a szívet károsítaná. A kamillás fürdők és lemosások nyugtatóak, egyáltalán az egész idegrendszerre nagyon jó hatással vannak. Súlyos betegségből való felépülés vagy nagyfokú kimerültség után hamarosan nagyon jó közérzetet és belső nyugalmat biztosít.

Szépségápolószerként sem szabad megfeledkezni róla. Ajánlatos hetente egyszer kamillafőzettel lemosni az arcot, és meglátják bőrük friss üde marad. Hajápoláshoz is kiváló a kamillafőzet, főképpen a szőkéknek. Kamillás hajmosás után a haj illatos és csillogó lesz.

 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYNÖVÉNYEK  
Napraforgó
  2010-01-12 22:44:17, kedd
 
 



Napraforgó

Helianthus annuus

"A napraforgó a napra fordul, hogy magába szívja az éltető nap erejét"

Népies neve:

szotyola, tányérvirág, forgó

A növény leírása:

A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik, egyéves növény. Termesztett, a XVI. században került Amerikából Európába.

Hogyan gyűjtsük?

* A napraforgó virága olyan népszerű lett Európában, hogy Van Gogh is elészeretettel használta csodálatos képeinek megalkotásánál.
* A napraforgó-csíra jó D- és B-vitaminforrás, és ásványi anyagokban - kálium, kalcium és vas - gazdag.
* Sárga színanyagot állítanak elő belőle.

A növény friss, nyelv alakú, élénksárga színű karimavirágait - nyelves virágok - kell gyűjteni. A gyűjtés ideje a nyári hónapokra, július-augusztusra esik.

Mi van benne?

A nyelves virágok diterpéneket, triterpénszaponinokat, flavonoidokat, karotinoidokat tartalmaznak. A növény magjából hideg úton kipréselt zsíros olaj a következő hatóanyagokat tartalmazza: linolsav, linolénsav, olajsav glicerid-észter.

Mire jó?

Magjának olaját étkezési célokra és gyógyszeres kenőcsök készítésére használják. A többszörösen telítetlen zsírsavakkal megelőzhetjük a szív- és érrendszeri betegségeket, és csökkenthetjük a koleszterinszintet. A népi gyógyászatban nehezen gyógyuló sebek és száraz, pikkelyesen hámló bőr kezelésére használták. A homeopátiás készítményekben görcsoldásra és láz csillapítására alkalmazzák.

Hogyan használjuk?

Tea: Forrázzunk le 1 csésze forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított napraforgóvirág-szirmot, majd 10 perc elteltével szűrjük le.

Főzéshez: A hidegen sajtolt napraforgóolaj igen gazdag esszenciális zsírsavakban. Magját salátákba, kenyerekbe sütik, és népszerű csemegeként fogyasztják.

Jó tudni!

Poros utak mentén ne gyűjtsük!
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYNÖVÉNYEK  
Diós túrótorta
  2010-01-12 22:31:19, kedd
 
 



Diós túrótorta

Hozzávalók :

* Az omlós tésztához:
175 g liszt
50 g őrölt dió
50 g cukor
csipet só
1 tojás
100 g Rama
* Töltelékhez:

2 db mandarin konzerv
5 tojássárga
500 g sovány túró
150 g cukor
25 g folyékony Rama
1 cs hidegen keverhető vaníliás pudingpor
5 tojásfehérje
25 g cukor

* Ezenkívül:
2-3 ek sárgabaracklekvár
75 g darabolt dió
néhány db fél dió, a díszítéshez


Elkészítése: Az átszitált lisztet az őrölt dióval, a cukorral, sóval, Ramával sima tésztává gyúrjuk, fóliába tekerjük, és 1 órára hűtőbe tesszük. Kivesszük a hűtőből, újra átgyúrjuk, és egy 26 cm-es tortaformába tesszük, a kinyújtott tésztát. A formát kivajazzuk vagy kisütőmargarinozzuk előtte. A forma szélén a tésztából 3 cm-es peremet készítünk. A mandarinokat jól lecsöpögtetjük, és a tésztára rakjuk. A tojássárgát a túróval, cukorral, a folyékony Ramával és a vaníliás pudingporral simára keverjük. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, és a masszához adjuk. A túrómasszát a mandarinokra öntjük és elsimítjuk. A tésztát 180-200 fokra előmelegített sütőben kb 1 órán keresztül sütjük. Tortarácson hűlni hagyjuk. A baracklekvárt lábasban felforrósítjuk, szitán átnyomjuk és a torta tetejét megkenjük vele. A darabolt dióval megszórjuk, a fél diókkal díszítjük.

 
 
0 komment , kategória:  SÜTEMÉNYRECEPTEK  
Citromtorta
  2010-01-12 22:23:47, kedd
 
 



Egyszerű és csodásan üdítő citromtorta

Peetre Emília receptje! A Donnáról Köszönöm!!!

Hozzávalók az alaphoz:
5 tojás fehérje
2,5 dl kristálycukor

citromkrémhez:
5 tojás sárgája
1 dl cukor
½ citrom reszelt héja és leve
75 g vaj

díszítéshez: 2-3 dl tejszínhab (nem patronnal felfújt tejszín hanem habverővel habbá vert tejszín!)
citromszeletkék, esetleg reszelt citromhéj

Vajazz és lisztezz ki egy 25 cm átmerőjű tortaformát (aminek az oldalát le tudod venni) különben nagyon nehéz kivenni az alapot a formából. Verd fel a tojásfehérjét a cukorral gőzön kemény habbá. Vedd le a gőzről és még egy pár percig verd a habot. Öntsd a habot a formába és egyengesd el. 250 fokra előmelegített sütő alsó részére tedd be a formát és zárd le a sütőt azonnal! Hagyd az alapot sülni/száradni kb. 5 órán keresztül, vagy ami még jobb egész éjjel.

A krémhez keverd össze a tojás sárgáját a cukorral, citrom héjával és citromlével. Főzd fel a krémet amíg be nem sűrűsödik. Vedd le a tűzről és keverd bele a vajat. Ha kihűlt az alap, vagy másnap kend meg a torta tetejét és oldalát a citromkrémmel. Ezután díszítsd tejszínhabbal!

A patronnal felfújt hab gyorsan összeesik és az íze, kinézete a tortának alaposan csökken. Habverővel verd fel a 40%-zsírtartalmú tejszínt. Citromszelettel reszelt citromhéjjal ízlés szerint díszíthetjük.

 
 
0 komment , kategória:  SÜTEMÉNYRECEPTEK  
Marika jó éjszakát kívánt
  2010-01-12 21:31:49, kedd
 
 


Kedves Erika szép estét jó éjszakát kívánok Marika
 
 
0 komment , kategória:  BATÁTAIMTŐL,ISMERÖSEIMTŐL  
Kamilla, a Nap virága
  2010-01-12 21:19:03, kedd
 
  Kamilla, a Nap virága

Egyre több ember fordul a tradícionális gyógymódok felé, hogy gyógyszermentesen, teák, esszenciák, olajok és pakolások segítségével kezelje a már kialakult betegségét, illetve gyógynövények segítségével eősítse immunrendszerét. A kamilla az egyik legrégebbi gyógynövényünk, amely széleskörű felhasználhatóságának köszönhetően számtalan betegség esetén enyhítheti a panaszainkat. Lássuk, mit tudunk róla!

A római kamilla Nyugat-Európában és Észak-Afrikában őshonos, de ma a mérsékelt övi területeken mindenhol termesztik. Aromás évelő növény, amely körülbelül ötven centiméter magasra nő meg, tollszerű levelek és sárga közepű, fehér, százszorszépszerű virágfejek jellemzik. A legfőbb exportőrök Belgium, Franciaország, Nagy-Britannia, valamint Olaszország, utánuk Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Észak-Amerika és Argentína következnek.

A német kamilla Európában és Észak-nyugat Ázsiában őshonos, ahol még ma is vadon nő. Széles körben termesztik Európa nagy részén és más mérsékelt övi területeken. Édesen aromás egynyári növény, körülbelül hatvan centiméter magasra nő meg, finoman vágott levelek, valamint fehér, százszorszépszerű virágfejek jellemzik. Az összetett fej magbugája üreges, ami megkülönbözteti a kamilla egyéb típusaitól. Gyógyászati célokra a leggyakrabban használt a német vagy a magyar változat, amelyek biokémiai szempontból is megkülönböztethetőek a római vagy angol változattól.

A római kamillát a 16. századig nem termesztették Rómában, ahová valószínűleg Anglián keresztül érkezett, és azóta is gyógynövényként használják. A német kamillát legalább az i. e. 1. század óta alkalmazzák emésztési zavarokra. Mivel elég enyhe szer, megfelelő a gyermekek számára is.

Az egyiptomiak a növényt a Napnak ajánlották fel, és gyógyító tulajdonságai miatt minden egyéb gyógynövénynél jobban tisztelték. A hieroglifák arról tanúskodnak, hogy a kamillát legalább kétezer éve használják kozmetikai és egészségügyi célokra. Az egyiptomi nemesasszonyok összetört virágsziromból készített készítményt alkalmaztak a bőrükön.

Hagyományos használata

Kamillateát gyakran szolgálnak fel szépségszalonokban az arcizmok ellazítására. A gyógynövény hatásos fájdalom, emésztési zavarok, savtúltengés, puffadás, émelygés, hányás, bélgörcs valamint gyomorhurut esetében.

Emellett sérv, gyomorfekély, Crohn-betegség, irritábilis bélszindróma esetén is használják.
Csökkenti a menstruációs görcsöket, kezeli a náthát és a lázat, valamint az aranyeret.
Még gyerekek is biztonságosan szedhetik fejfájásra és migrénre.
A májfunkciót is serkenti.
A gyógynövény spiroethert, egy nagyon erős görcsoldót tartalmaz, amely lazítja a feszült, fájó izmokat, enyhíti a menstruációs fájdalmat és ingerlékenységet, valamint elősegíti az alvást, különösen gyerekeknél.
Manapság azok a nők, akik erős szőkítő szerek nélkül szeretnének világosabb hajszínt, gyakran a kamillát választják, mint enyhébb alternatívát.
A vidéki mexikói közösségekben a szülő nők a szülés alatt és után kamillafőzetet isznak a fájdalmak enyhítésére. A kamillát néhányan gyógynövény-aszpirinnak tartják.

 
 
1 komment , kategória:  GYÓGYNÖVÉNYEK  
Cékla: cukorbetegek is fogyasz
  2010-01-12 21:14:42, kedd
 
  Cékla: cukorbetegek is fogyaszthatják


Bár hazánkban is nagy népszerűségnek örvend a bíborszínű cékla, mégis elsősorban az ukrán konyha kedvencei közé sorolják ezt az édes zöldséget évszázadok óta, amelyet - az egészségre gyakorolt hatása miatt - szinte gyógynövényként tisztelnek.

Vicces, hiszen mindent lehet mondani rá, csak azt nem, hogy szép, de ez senkit nem zavar, sőt, a ronda gyökércsomó olyan, mint a mesebeli béka: csak meg kell csókolni, azaz megfőzni, meghámozni, és máris legnemesebb oldaláról mutatkozik, sötét bíborszínben pompázik.



Az ősnövény elsősorban a Földközi-tenger menti országokban mindenütt vadon termő répaféle. Már az ókori görögök, rómaiak és egyiptomiak is művelték zöldségnövényként.
Ukrajnában szinte nincs egyetlen dácsakert, egy darabka föld sem, ahol ne termesztenének céklát. A gubó nyár végén érik be, és nyersen el lehet tenni a hűtőbe két hétre. Minthogy a levének van a legnagyobb aromaanyag-tartalma, a céklát lehetőleg héjában kell megfőzni, hogy minden íz érvényesüljön. Egy óra is kell, mire megpuhul, akkor azonban nagyon finom salátaként, töltve, sütve, püréként vagy salátaként.

Gyógyhatása

A gyökérnek nagy jelentősége volt a népi gyógyászatban. Serkenti az étvágyat, és magas cukortartalma ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel elsősorban lassan lebomló fruktózt tartalmaz. Sok benne a C-vitamin és az ásványi anyagok, például kálium, vas, folsav. Rákmegelőző hatással bír, emellett serkenti a vérképződést és az immunrendszer működését. A céklában lévő betain segít a savhiány ellen, fokozza a zsír lebomlását a májban, cellulóztartalma pedig támogatja a bélműködést. A friss céklából készült lé hatékony kimerültség, vérszegénység és magas vérnyomás ellen
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2009.12 2010. Január 2010.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 685 db bejegyzés
e év: 1568 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 546
  • e Hét: 2743
  • e Hónap: 6776
  • e Év: 66029
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.