Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
A menekülő vörös róka –
  2010-01-02 21:57:56, szombat
 
  http://www.gondola.hu/cikkek/68652

A menekülő vörös róka - az MSZP és a Ptk.


Meglepte az országot Draskovics igazságügyi és rendészeti miniszter ukkmukkfukk távozása. A szocialisták kitűnően konspiráltak, a mindenre jó miniszter már egy héttel azelőtt bejelentette lemondását Bajnainak, hogy az nyilvánosságra került volna. Az okokat is igyekeznek homályban tartani.

Draskovics az az ember, aki valamiért kirobbanthatatlan volt több kormányból is. Pedig a működése kész sorscsapás az államra nézvést is és a lakosságra is. Mostani hirtelen lelépése a színről meglepett sokakat.

Az okokról több pletyka is kering a pesti flaszteren, kezdve attól, hogy az MSZP-sek mindig is gyűlölték, amit megelégelt, egészen odáig, hogy megvette a repülőjegyét és már csomagol.

A magunk részéről csak egyetlen ecsetvonást akarunk elhelyezni a Draskovics-portrén. Hogy ez volt-e a távozásának a legfőbb oka, azt magán ,,Drazsén" kívül nem tudhatja senki sem, és nem is akarunk erre felelni.

Viszont muszáj emlékeztetnünk, kormányzati körökben úgy tudták, Draskovics afféle életcéljának tekintette, hogy a nevéhez fűződjön az évtizede készülő új Polgári törvénykönyv bevezetése. Ez lett volna Draskovics Tibor mennybemenetele.

Magát a Ptk.-t abban a formájában, ahogyan végül az Országgyűlés nyúlfarknyi többsége összecsapta és elfogadta, nemcsak az ellenzék veti el, hanem az egész szakma is.

Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke hivatalos levélben jelezte: a szimbolikusnak is szánt időpontban, 2010. május 1-jén nem szabad bevezetni az új Ptk.-t, mert abból nagyon nagy baj lesz.

A 2010. május 1-jei bevezetési határidő egyfajta posztkommunista számmisztikán kívül semmilyen értelmes érvvel sem tartható. Ugyanis aznap lesz ötvenéves a mostani Ptk., és ugyebár az ötéves tervek romantikája...

Az MSZP valamiért mégis ragaszkodik a május 1-jei bevezetéshez. Mivel a köztársasági elnök és az LB elnöke is a szakma mellé állt, morális értelemben tarthatatlanná vált az 2010. május 1-jei határidő - mégis marad.

Miért sürgős a szocialistáknak az új Ptk.? Erre a kérdésre kell megtalálni a választ.

A homoszexuálisok jogainak kiterjesztése vagy a házastársi hűség fogalmának törlése gyanúnk szerint csupán elterelő hadművelet. Működöt fújnak a harctéren.

Az igazi cél a jó erkölcsbe ütköző szerzések újraszabályozása.

Jelenleg ha a bíróság kimondja egy polgári jogi szerződésről, hogy az a jó erkölcsbe ütközik, s mondjuk feltűnő értékaránytalanságot állapít meg, akkor - vissza lehet állítani az eredeti állapotot, mégpedig időhatár nélkül. Létezik a semmisség, vagyis nincs jogvesztő határidő.

Aki húsz forintért vesz egy tulajdonképpen vadonatúj kocsit (pl. kétezer km-t futott BMW-t), és az eredeti tulaj vissza akarja perelni tőle a kocsit, akkor a tulajdonos képviselője (aki elkótyavetyélte a kocsit) is bajba kerül(het), ha a bíróság kimondja a verdiktet. Vissza kell adni a BMW-t, határidő nélkül.

Nos ezt a ,,kiskaput" zárja be gyorsan az MSZP az új Ptk.-val. Hogy legyen elévülés. A nyilvánvaló cél: amit privatizáltak, azt ne lehessen többé visszavenni, és aki privatizált, azt ne lehessen többé elővenni.

Eljutunk Forman klasszikusához: ,,Aki nem lopott, nem nyert." (Tűz van, babám!)

Ezért fontos az új Ptk. május 1-jei bevezetése.

Hogy hová ment Draskovics? Biztos dolga volt.

Nyiri János/Gondola
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szétlopták a kishatárokat, meg
  2010-01-02 21:53:43, szombat
 
  Szétlopták a kishatárokat, megint százmilliók a semmibe

2010. január 02. 19:08
HunHír.Hu

Hazánk két éve csatlakozott a schengeni övezethez, de még mindig nem tudni, mi lesz a kishatárok sorsa. A határmenti települések vezetői azt mondják, ők a csatlakozás óta kérik, hogy adják át nekik hasznosításra ezeket a területeket. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél azonban azt mondják, érdemben csak most tudnak foglalkozni a kérelmekkel, hiszen ők is csak most kapták meg a vám- és pénzügyőrségtől ezeket az ingatlanokat.
szolgai-naptar-2010

Látványos nyomott hagyott az utóbbi két év a rajkai kishatáron, vandálok rongálták meg az épületeket, ráadásul egyetlen bútor, berendezés sem maradt, amit lehetett mindent magukkal vittek.

Bazsó Lajos, Rajka polgármestere azt mondja, az önkormányzat már régen, a határok megszűnésekor eldöntötte, hogy átveszi az ingatlanokat és turisztikai célra hasznosítja azokat, befektető is lenne rá. Szőke László, Hegyeshalom polgármestere azt mondja, ezeken a területeken gazdasági, kereskedelmi szolgáltató jellegű tevékenységet képzelnek el.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél azt mondták, az eddigi várakozásnak az volt az oka, hogy ezekkel az ingatlanokkal mindeddig nem ők rendelkeztek, hanem a vám- és pénzügyőrség birtokában voltak. Szegedi Gyula igazgató a Független Hírügynökségnek elmondta, ezután rendelkeznek majd a két éve benyújtott igényekről, és január első heteiben tárgyalnak az önkormányzatokkal. És felelős persze megint nincs. Ez volt a MÁV-nál, a honvédségnél, a határőrségnél. Hagyták nullára lepusztulni, aztán a kormány csókosai megvették két forintért a több tíz-, százmilliós értékeket. Felelősségre vonni őket, s nem sitt, hanem teljes vagyonelkobzás.

HunHír.Hu - F.H.

http://hunhir.hu/?pid=hirek&id=25979
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ezért is tartunk itt
  2010-01-02 21:50:39, szombat
 
 
http://www.youtube.com/watch?v=93mk72IXmMI
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fillérekből átverhető a világ
  2010-01-02 21:49:09, szombat
 
  Fillérekből átverhető a világ legmodernebb hadserege

Jeszenszky Nóra 2009. december 21., hétfő

Kitekintő.hu

Egy olcsó szoftver-csomag segítségével fogták el a csúcstechnológiával rendelkező amerikai hadsereg egyes üzeneteit az iraki és afganisztáni felkelők. A Wall Street Journalban csütörtökön megjelent hír szerint az amerikai vezetés csak idén döbbent rá, hogy kommunikációja nem teljes mértékben titkosított.

Mindössze 26 dollárba kerül az a szoftver-csomag, amelynek segítségével iráni háttérrel rendelkező iraki felkelők elfogták az amerikai hadsereg által felderítésre és megfigyelésre használt drónok (pilóta nélküli repülőgépek) üzeneteit. A washingtoni védelmi minisztérium megerősítette azt az értesülést, miszerint a hadsereg vezetése csak idén döbbent rá arra, hogy titkosnak szánt képi anyagát más is képes leolvasni.

A SkyGrabber nevű csomag az orosz tulajdonú SkySoftver fejlesztése, amelynek egyik illetékese a Wall Street Journalnak úgy nyilatkozott, hogy a cégnek nem volt tudomása arról, hogy katonai titkok felderítésére használják a szerkezetüket, amely az eredeti elképzelések szerint arra szolgál, hogy zenéket, videókat, filmeket lehessen vele letölteni az internetről.

A lapban megjelent hírt követően az amerikai hadsereg illetékesei nyomban leszögezték, hogy a felkelőknek nem volt lehetőségük igazán fontos információkhoz hozzájutni, azok ugyanis titkosított csatornákon áramlanak. A "sebezhetőnek" tekintett üzenetek tartalmát kizárólag abban az esetben lehetett megismerni, ha annak fogadója régebbi típusú számítógépeket használt a vételhez.

A New York Times által megszólaltatott katonai illetékesek szerint a hadsereget folyamatosan modernizálják, ennek keretében az új laptopok és elektronikus készülékek már automatikusan titkosítják a jeleket. Fejlesztéseket hajtottak végre azzal kapcsolatban is, hogy a drónok hatékonyabban tudják zavarni az általuk küldött videó jel illetéktelen leolvasását.

A pilóta nélküli repülőgépeket felderítésre, megfigyelésre, célpontok bemérésére használták Irak és Afganisztán területén. A hadsereg már a Bush-kormányzat idején is előszeretettel vetette be ezeket, és ez a gyakorlat Barack Obama elnöksége alatt is folytatódott. A drón élőképet sugározhatott a felkelőkről, amint bombát helyeznek el az út mentén, emellett képes azonosítani például a fegyverraktárakat vagy az ellenállók bázisait is. Különösen fontos előnye, hogy olyan területekre is "észrevétlenül" be tud hatolni, amelyre politikai vagy biztonsági okokból a katonák nem merészkedhetnének.

Szakértők szerint azonban az üzenetek letöltésével a felkelők előnyhöz juthattak az amerikai hadsereggel szemben. Előfordulhatott, hogy éppen egy drónnak köszönhetően jutottak információhoz azzal kapcsolatban, hogy a szövetséges katonák melyik utat vagy épületet ellenőrzik, és a meglepetés erejét is kihasználhatták támadásaikkor. Annak is fennáll a veszélye, hogy a módszer visszaköszön Jemenben vagy Szomáliában.


Egy Irakban útjára indított drón (RQ 11-Raven)

Az ügy komoly vihart kavart az Egyesült Államokban, ahol több politikus is arról beszélt, hogy a problémáról már az 1990-es évek óta tudni lehet, mégsem sikerült megakadályozni a mostani kellemetlen műhibát. A CIA a New York Times-nak gyorsan le is szögezte, hogy a titkosszolgálat által használt drónok - amellyel több magas rangú al-Kaida vezetőt és a Talibán egyes tagjait ölték meg Pakisztánban - üzenetei mindig is titkosítottak voltak.

*** www.nemzetihirhalo.hu *************
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szocionista hála: az életmentő
  2010-01-02 21:14:52, szombat
 
  2010-01-02. 20:53

Szocionista hála: az életmentő jelzés lehetőségétől is megfosztja szavazói bázisát az MSZP

A kistelepüléseken és a tanyákon elő idős emberek úgy érzik, magukra hagyták őket, mert január elsejétől a kormány megszüntette a házi jelzőrendszeres segítségnyújtás normatív támogatását. Pályázni ugyan lehet a rendszer működtetésére, de ezek mind ,,utófinanszírozásúak", a legtöbb önkormányzatnak pedig már nincsenek tartalékai, hogy megelőlegezze a fenntartás költségeit.
Januártól csak ott marad meg a házi jelzőrendszer, ahol az önkormányzat átvállalja a költségeit. Ellenkező esetben az idős embereknek közel 200 ezer forintot kellene fizetniük évente a fenntartásáért.
A jelzőkészülék segítségével rosszullét esetén, sokszor életmentő jelzéssel élhetnek, és azonnal tudunk menni segíteni, tudjuk értesíteni az orvost, az ügyeletet, a hozzátartozókat és így tudunk segíteni - nyilatkozta Lacziné Márki Katalin, szociális munkás a HírTV-nek.
A jelzőrendszeres segítségnyújtás eddig állami normatív támogatást kapott. 2005-ben még 200 ezer forintot fejenként, tavaly már csak 29 ezer forintnyi összeget. 2010-től viszont ez a támogatás teljesen megszűnt.


(HírTV)
http://kuruc.info/r/2/53027/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Dübörög a Pannon Puma!
  2010-01-02 20:33:43, szombat
 
  Dübörög a Pannon Puma!

2010-01-02. 13:39
Csak ez hiányzott: árrobbanást hoz a február

Februárban meglódulnak a bolti árak. Az üzemanyagárak dra ...tovább »sztikus emelését a fuvarozók és a kamionosok sem tudják lenyelni, így várhatóan valamennyi fogyasztási termék ára emelkedni fog.
A jövedéki adó emelése a boltokban első lépésben még csak a szeszes italokat érinti. A CBA üzletlánc kommunikációs vezetője a Magyar Nemzetnek azt mondta: januárban még valószínűleg a raktáron lévő készletet értékesítik az üzletek, februártól viszont óriási árrobbanás várható.
A dohánytermékeknél az áremelkedés várhatóan csak a második negyedévben érződik majd, mert a jogszabályok 90 napos mozgásteret engednek a gyártóknak és a kereskedőknek. A boltokban egyébként az ünnepek dacára már decemberben jelentősen visszaesett a forgalom. Szakértők 700 milliárd forintra becsülik a kereskedők 2009-es veszteségét.


(HírTV)
http://kuruc.info/r/2/53008/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kisbaltával köszöntek be az ár
  2010-01-02 20:29:54, szombat
 
  2010-01-02. 19:40

Kisbaltával köszöntek be az áruházba Lőrinciben

Lőrinci | Rendőrségi járművek fogadták a bevásárolni szándékozó háziasszonyokat Lőrinciben, a selypi sarkon lévő forgalmas élelmiszer-áruháznál.

Az üzlet nem nyitott ki a szilvesztert megelőző nap reggelén, s hamarosan kiderült, hogy oda ismeretlen személyek betörtek. Az arra járók elmondása szerint a tettesek először a fotocellás ajtón próbáltak behatolni, méghozzá fejszével, ám az erős üveg ellenállt a csapásoknak. Ezután az ablaktáblával próbálkoztak, immár sikerrel. Miután bejutottak, alkoholos italokkal és cigarettával felpakolva távoztak. (Kuruc.info: a “megílhetísi bűnözís" iskolapéldája. Nem tejet, kenyeret, alapvető élelmiszereket - piát és cigit... ahogy a cigányok szinte mindig. Nesze neked ,,mílyszegínsíg".) Az elkövetés eszközét, a baltát viszont a helyszínen hagyták.

Szerkesztőségünk úgy tudja, hogy az üzlethelyiséget több kamera is vigyázza, amelyek állítólag megfelelően értékelhető felvételeket készítettek a betörőkről (Kuruc.info: ezt persze nem publikálják, ne lássa azonnal a jónép, milyen származásúak az elkövetők...), akik a hírek szerint hárman voltak. Ennek ismeretében jó esély nyílik rá, hogy a tettesek mielőbb rendőrkézre kerüljenek. A helyszínelést követően az ABC kinyitott, s a háziasszonyok megvásárolhatták a virslit és a pezsgőt.

(HEOL)


http://kuruc.info/r/35/53022/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Na végre!
  2010-01-02 20:25:05, szombat
 
  2010-01-02. 12:20

Ultimátumot adott Irán a Nyugatnak

Ultimátumot intézett a nemzetközi közösséghez a perzsa állam külügyminisztere: mint szombaton közölte, Irán maga fog előállítani nukleáris fűtőanyagot, ha nem sikerül január végéig megállapodni a Nyugattal ebben az ügyben.
A nyugati országoknak el kell dönteni, hajlandóak-e eladni Teheránnak vagy gyengén dúsított urániumért elcserélni a fűtőanyagot - jelentette ki Manusehr Mottaki az állami televízióban, hozzátéve, hogy ezt "ultimátumnak" tekinthetik. "Egy hónapjuk van, hogy döntsenek, máskülönben Teherán maga fogja a szükséges szintre, 20 százalékosra dúsítani uránkészletét" - közölte.
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) novemberben ajánlotta fel Iránnak, hogy szállítsa át Oroszországba 3,5 százalékos dúsítású uránkészlete közel 70 százalékát, amelyet ott 20 százalékosra dúsítanának, majd Franciaországban nukleáris fűtőelemekké alakítanának át, végül - csaknem egy év elteltével - visszaszállítanák Iránba, ahol egy kutatási célú atomreaktor működtetésére használhatnák. Teherán a 2009 végére kitűzött határidőig nem fogadta el az ajánlatot, hanem helyette azt javasolta, hogy a Nyugat adjon el neki fűtőanyagot vagy iráni területen bonyolítsák le az uráncserét.

(MTI)

http://kuruc.info/r/4/53007/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A multinacionális vállalatok
  2010-01-02 20:21:32, szombat
 
 

A multinacionális vállalatok szerepe a magyar gazdaságban - a Jobbik Gazdasági Kabinetjének válasza Bokros Lajos levelére.

A választások közeledtével egyre több és hevesebb támadás éri a Jobbikot nemzeti érdekeket érvényesítő politikai törekvései miatt. Legutóbb éppen a magyar lakosságot sújtó, a megszorításokon alapuló politika egyik élharcosa, Bokros Lajos a Vona Gáborhoz írt nyílt levelében úgy fogalmazta meg saját képzelgéseit, mintha azok a Jobbik gazdaságpolitikai programjának részei lennének. Bokros hatásvadász írása szerint a Jobbik az összes multinacionális vállalatot "el akarja kergetni" Magyarországról, holott azok úgymond "oroszlánrészt vállaltak a munkahelyteremtésben". A levél hasonló részeit olvasván a hazai gazdaság főbb sarokszámait jól ismerő olvasókat nehezen múló nevetés kerülgette, de mivel nem mindenkinek az a kedvenc foglalatossága, hogy ilyen adatokat tanulmányozzon, igyekszünk a lehetőségekez mérten olvasmányos és közérthető formában megvilágítani a multinacionális vállalatok hazai szerepét.

Mivel a Jobbik egyelőre - de már nem sokáig - országgyűlésen kívüli párt, kénytelenek vagyunk a nyilvánosságra hozott, a legtöbbször jelentős mértékben manipulált statisztikai adatokból dolgozni, holott a legfontosabb fejezeteket gyakran üzleti titokká minősített, a nyilvánosság elől elzárt szerződések tartalmazzák. A multinacionális vállalatok magyar gazdaságban betöltött szerepének megvilágításához - némi forráskritika mellett - többek között az Apeh és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közös kiadványát használjuk fel, mely a 2008. évre vonatkozó adóbevallások alapján átfogó képet nyújt a 100 legnagyobb magyarországi vállalat és az 50 legnagyobb magyarországi pénzintézet foglalkoztatásban és adófizetésben betöltött szerepéről.

A kiadvány ajánlása szerint fontosnak érzi annak bemutatását, hogy "kik azok a gazdálkodók, akik tevékenységükkel a magyar gazdaság teljesítményéhez és a közösségi kiadások forrásának megteremtéséhez, a költségvetés bevételeihez jelentős mértékben hozzájárultak". Ez már csak azért is érdekes, mert a vizsgálódás alapját a kiemelt adónemekből (általános forgalmi adó, személyi jövedelemadó, egészségügyi hozzájárulás, társadalombiztosítási járulék, társasági adó) befolyó adóbevételek adják, márpedig ezeket az adónemeket jórészt nem a vállalatok, hanem a magyar magánszemélyek fizetik! Nézzük például a 150 nagyvállalat által teljesített adóbefizetések nem kevesebb, mint 40 %-át kitevő áfát. Akkor, amikor elmegyünk vásárolni, nem csak a termék netto árát fizetjük meg, hanem az azt terhelő ÁFA összegét is. A számlát kiállító cég gyakorlatilag nem tesz egyebet, mint ezt az általunk kifizetett adófajtát az állam felé továbbítja. Ennek ismeretében rendkívül furcsának találjuk, hogy Szikora János, a Magyar Köztársaság adóhivatalának elnöke képes az általunk megfizetett adókat a nagyvállalatok nagylelkű adományaként feltüntetni, de Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szintén a nevét adta ehhez a legalapvetőbb szakmai követelményeket is figyelmen kívül hagyó, még a laikusok által is megmosolyogtatónak tartott megközelítéshez. És - ez már-már hihetetlen - a mondanivalójukat a kiadvány 58. oldalán első konkrét példaként az egyik, a hazai piacot lerabló, a magyar lakosságtól szerzett a profitját külföldre továbbító kereskedelmi multi, az Auchan vezetőjével készített egész oldalas interjúval támasztják alá! A hasonló esetek tömkelegét elnézve talán érthető, miért vallja azt a Jobbik, hogy hazánkon csak radikális változtatásokkal lehet segíteni.

Van azonban a nagyvállalatok hazai gazdaságban betöltött szerepét a mi zsebünkből származó áfa befizetések révén 40 %-kal felértékelő, nyilvánvalóan manipulatív csúsztatáson kívül sokkal fontosabb módszertani kérdés is. Először is ki kell jelentenünk, hogy a magyarországi közjóhoz történő hozzájárulást tekintjük a gazdasági szerepvállalás szempontjából irányadónak az eddigi, erősen etatista felfogást tükröző, elsősorban az állami bevételek teljesülését szem előtt tartó megközelítés helyett. A közjóhoz pedig elsősorban az értékteremtő munka, azaz a foglalkoztatás révén járulunk hozzá. Addig ugyanis, amíg a magyar állam a GDP 50 %-át osztja el a régiós átlagot jelentő 40 %-kal szemben, addig nem az állami bevételek túlságosan alacsony aránya a magyar gazdaság fő problémája, hanem az, hogy az elmúlt 20 év nemzeti érdekeket figyelmen kívül hagyó politikájának következtében hazánkban a szükségesnél 1.5 millióval kevesebb munkahely van az ideális 5.5 milliónál. Ezt az alapigazságot a pártok közül csak a Jobbik ismerte fel és igyekezett érvényesíteni, két nagy ellenfele, az MSZP és a Fidesz ezzel szemben egymást demagóg ígéretekben túllicitálva próbálta elnyerni a megtévesztett választópolgárok bizalmát (ennek betetőzéseként kampányolt Orbán Viktor 14. havi nyugdíj ígéretével). Akad persze egy másik, sokkal kézenfekvőbb oka is annak, miért elsősorban az állami bevételekre koncentrálja figyelmét a jelenlegi politikai elit: lenyúlni ugyanis csak az államkasszába kerülő bevételt lehet...

Az igazság azonban még akkor is nyilvánvalóvá válik, ha elfogadjuk az erősen kozmetikázott, a valós közteherviselés sarokszámait meghamisító koncepciót. Nézzük a legfontosabb adatok közül elsőként azt, kik és milyen mértékben javítják a hazai foglalkoztatási helyzetet. A 3.9 millió magyarországi foglalkoztatottból a 100 legnagyobb magyarországi vállalat mindössze 248 565 részére, azaz az összes magyarországi foglalkoztatott mindössze 6 %-ának biztosít munkát, ám azt még a kiadvány készítői is kijelentik, hogy a "legtöbb dolgozót a kereskedelmi, a személyszállítási és a postai szolgáltatást végzők foglalkoztatják". Azaz csupa olyan cég, amely a magyar piacról, tehát belőlünk, a pénzünkből él. A két legnagyobb foglalkoztató nem is multi, hanem állami vállalat: a Magyar Posta 35 973, a MÁV pedig 20 566 embert foglalkoztat. A foglalkoztatási lista harmadik helyezettje a magyar piacot szlovák tejjel és vizezett húsipari termékekkel elárasztó multi, a Tesco 20 179 embert foglalkoztat. Tegyük hozzá: egyes számítások szerint áldásosnak nehezen nevezhető tevékenységével legalább háromszor annyi magyar munkahelyet szűntetett meg a mezőgazdaságban és a kereskedelemben, mint amennyit jelenleg működtet, társasági adót pedig a kiadvány szerint tavaly sem fizetett. De ne feledkezzünk meg a Bokros Lajos által kiemelt két nagyvállalatról sem: az Audi tavaly 5939 főt foglalkoztatott, a Siemenset pedig nem is láthatjuk a 100 legnagyobb vállalat listáján, feltehetően azért, mert nem járult hozzá adatai közléséhez. És mielőtt még tovább mennénk, fel kell ébresztenünk Bokros Lajost is lázálmából: a Jobbiknak soha nem állt szándékában az Audihoz hasonló zöldmezős termelő beruházásokat megvalósító multinacionális vállalatokat távozásra kényszeríteni, amennyiben azok a nemzeti érdekeinkkel egybeeső gyakorlatot folytattak és a hatályos magyar törvények tiszteletben tartásával működtek. Reméljük, a jövőben mind az MDF által elkövetett ferencvárosi választási csaláshoz hasonló, a Jobbik jóvoltából kudarcba fulladt kísérletektől, mind pedig a hasonlóan piszkos kommunikációs trükköktől távol tartja magát az MDF összes politikusa. Mivel azonban ismerjük a mondást: "madarat tolláról, embert barátjáról", különösebb illúzióink természetesen nincsenek. Ám nem csak Bokros eddigi gazdasági ámokfutását, hanem észjárását is jól ismerjük, előre tudjuk azt is, hogy - miután az álláspontját nevetségessé tevő adatokkal szembesült - mire fog hivatkozni: arra, milyen sok magyar embernek adnak munkát a multinacionális vállalatok a beszállítóik révén. Ezt is könnyen cáfolhatjuk: Közösségi Támogatási Keret Irányító Hatóság a termelő szektor helyzetét értékelve rámutatott: ,,Hazánkban a külföldi tulajdonú multinacionális vállalatok ritkán veszik igénybe a hazai beszállítókat, a termelési inputokat külföldről szerzik be". A Bokros által példaként említett nagyvállalatról az iparági adatok nagy részletességű gyűjtésével foglalkozó Supply Chain Monitor így ír az Audi hazai beszállítóiról: "A német tulajdonú Audi esetében a beszállítói arány nem éri el a 10 százalékot".

Az összkép akkor sem változik, ha a multinacionális vállalatok adózásban betöltött szerepét nézzük. A fent említett, kiemelt adónemekből befolyó adóbevételeknél is azokat a nagyvállalatokat találhatjuk a lista legelején, amelyek alapvetően a magyar lakosságból élnek és a tőlünk származó bevételeikből fizetnek adót. Óriási, alapvetően a lakosságtól származó, 277 milliárd forintot meghaladó áfa bevételének köszönhetően a MOL toronymagasan vezeti a mezőnyt. A lista további helyein gázkereskedelmi cég (Panrusgáz), távközlési vállalat (Magyar Telekom), az előző bekezdésben említett vállalatok (MÁV, Magyar Posta, Tesco), majd ismét egy gázkereskedelmi cég (Emfesz), a Paksi Atomerőmű és egy mobiltelefon szolgáltató cég (Pannon GSM) áll (a lista 9. helyezettje nem járult hozzá adatainak közléséhez). A részletes adatokat tanulmányozva a Bokros által tipikus példaként említett zöldmezős termelő beruházást megvalósító multikról kijelenthető, hogy sem a hazai foglalkoztatásban, sem pedig az adóbevételek alakulásában nem játszanak jelentős nemzetgazdasági szerepet. Az adatok egyértelműen bizonyítják: a 100 legnagyobb vállalat a hazai foglalkoztatottak mindössze 6 %-ának ad munkát, a 3.9 millió alkalmazottból mindössze 248 565-en dolgoztak náluk. De még ezeknek a munkahelyek a többsége is nagy állami vállalatoknál, vagy olyan kereskedelmi, szolgáltató multiknál található, melyek a magyar piac megszerzését követően, a saját pénzszivattyúik kiszolgálására működtetnek nálunk kis számú személyzetet. Hogy ne maradjon titokban, kikre is gondolunk: a Tescohoz hasonló kereskedelmi multik mellett elsősorban azokra a fejlett világban stratégiai cégekként kezelt, ezért idegen kézbe soha nem adott áramszolgáltató és erőmű vállalatokra, melyek a magyar állam által privatizációs szerződésekben garantált 7-8 %-os eszközarányos profit biztosítása mellett éppen az akkor kormányzó Bokros Lajosék adtak külföldi tulajdonba. Ezek után éppen a nemzeti javak elkótyavetyélésében élen járó Bokros titulálja Vona Gábort nemzet- és társadalomellenesnek...

A fenti tényadatokat ismerve egyetérthetünk-e tehát azzal a kijelentéssel, hogy "a külföldi tulajdonosok által birtokolt gazdasági szegmens egyes közterhekből nem arányosan veszi ki a részét"? Egyértelműen, ám mielőtt még a Bokros-hívők e kijelentést olvasva demagóg szélsőjobboldali politizálást vizionálnának, ki kell ábrándítanom őket: az idézet az Állami Számvevőszék 2007. októberi értékelő tanulmányából származik. Milyen érdekes, ugye? Az Állami Számvevőszék szakemberei a gazdasági adatok részletes tanulmányozása után ugyanarra a következtetésre jutottak, mint a Jobbik gazdasági szakemberei: a külföldi vállalatok nemhogy nem vállalnak oroszlánrészt a közteherviselésből (mint ahogyan Bokros állítja), de egyenesen kedvezményezettjei a hazai adórendszernek. Az Apeh és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közös kiadványában említett kiemelt adónemekből származó bevételek közül az egyetlen olyan, amely ténylegesen is a vállalatok nyereségéhez kötődő, a társasági adó. Az Állami Számvevőszék fenti tanulmánya több év adóeredményeit vizsgálva összevetette a 250 főnél nagyobb létszámot foglalkoztató nagyvállalatok és a magyar kis- és középvállalkozások által igénybe vett társasági adókedvezmény összegét. A különbség mellbevágó: a magyar kis- és középvállalkozások a társasági adókedvezmények mindössze 2 %-át kapták meg, a többi a nagyvállalatokhoz került! Hasonló a helyzet az önkormányzati adóbevételek 85 %-át kitevő iparűzési adónál igénybe vett kedvezményekkel is. Az Állami Számvevőszék tanulmánya rámutat: "A kedvezményeket elsősorban a nagyvállalkozások kapták, illetve azok tudtak az önkormányzati rendeletekben meghatározott feltételeknek megfelelni". Téved, aki azt gondolja, hogy az üvöltő aránytalanságok felsorolásának ezennel vége. A magyar kis- és középvállalkozásokat ugyanis további negatív diszkrimináció is sújtja: a belföldi magánszemélyek által birtokolt vállalkozásoknak nyereségükből a társasági nyereségadón kívül osztalékadót is kell fizetniük, ezáltal a magyar vállalkozások nyereségének adóterhelése több, mint kétszerese a multinacionális vállalatok adóterhelésének.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a multiknak milyen remek lehetőségei vannak akár az anyacég és annak leányvállalatai között folyó nemzetközi adótervezésben is. A tőlük megszokott módon offshore cégek közbeiktatásával, a vállalatcsoporton belüli számláik összegének gyakorlatilag tetszés szerinti alakításával képesek arra, hogy adóbefizetéseiket, a közteherviseléshez történő hozzájárulásukat minimalizálják. Ezzel és a hazai adórendszer által számukra biztosított kivételes kedvezmények révén óriási, szinte behozhatatlan versenyelőnyre tesznek szert a magyar kis- és középvállalkozásokkal szemben. A magyar vállalkozások szempontjából hasonlóan rossz a helyzet a közbeszerzések terén is. A Közbeszerzések Tanácsának tavalyi évre vonatkozó beszámolója szerint a hazai foglalkoztatásban a kis- és középvállalkozások árnyékában másodhegedűsi szerepet játszó, 250 főnél nagyobb létszámot foglalkoztató vállalatok a magyar közbeszerzések összegének 60 %-át nyerték el és tegyük hozzá: egyrészt általában ezek a magasabb nyereséghányaddal kecsegtető, zsírosabb falatok, másrészt a kisvállalkozások 40 %-os részesedése az elmúlt évek történelmi rekordját jelenti (2007-ben ugyanez az arány 34 % volt csupán), de ez is elsősorban a megszorítások miatt visszafogott állami nagyberuházások elmaradásának volt köszönhető.

A multinacionális cégek nem csak az adókedvezményekben és a magyar adófizetők pénzéből finanszírozott állami megrendelésekben, hanem a vissza nem térítendő állami támogatásokban is bővelkednek. Az egyedi kormányzati döntéseken alapuló támogatások sokszor mellbevágó nagyságúak: az egy új munkahely megteremtésére fordított vissza nem térítendő állami támogatások több nagyvállalat esetén is meghaladták a 10 millió forintot (pl. Linde, Bridgestone, Hankook). Az eddigi csúcstartó ismereteink szerint az Asahi Glass nevű autóüveg gyártó multinacionális vállalat, mely munkahelyenként 18,4 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást zsebelt be. Emlékeztetőül jegyzem meg: ez az egyetlen új munkahely megteremtésére jutó hatalmas összeg csupán a vissza nem térítendő állami támogatást takarja, az adókedvezményeket és az egyéb állami támogatásokat ezen felül biztosítja részükre a magyar állam. Tekintetünk azonban nem csak ezektől a megdöbbentően magas munkahelyteremtési támogatásoktól lehet borús, hanem azért is, mert a rendszerváltás óta eltelt 20 év alatt egyetlen olyan kormánya nem volt Magyarországnak, amely az ad hoc jellegű osztogatás helyett egységes, megtérülési számítások által is alátámasztott, a beruházások esetleges multiplikátor hatását, vagy a létrejöttük folytán megnövekedett környezeti terhelést is figyelembe vevő, a szakmai követelményeknek legalább alapfokon megfelelő gyakorlatot folytatott volna. A szakmaiság fontos szempontként fel sem merült a nagyvállalatokkal folytatott tárgyalások során. A multinacionális cégek ilyen szintű kedvezményezése általában korrupciós szándékokon, vagy - jobb esetben - azon a hozzá nem értő döntéshozók részéről megfogalmazott jóhiszemű vélelmezésen alapult, hogy a nyújtott támogatás "valahogy majd csak megtérül". Az államháztartás információs rendszerének rossz átláthatósága, például a gazdaságfejlesztési célú legyűjthetőség, vagy az egységes nyilvántartási elvek hiánya nem csak az állami támogatások hasznosulásának nyomon követését nehezíti meg, hanem a jövőbeli elemzői munkát is akadályozza. Megjegyzem, a magyar közbeszerzési rendszernek is ez az egyik legfőbb hibája.

Az említett tényekből egyértelműen megállapítható: a magyar adófizetők pénzéből fenntartott hazai intézményrendszer, a hazai jogszabályi környezet, a döntéshozók gyakorlati lépései egyaránt a multinacionális vállalatokat részesítik előnyben a hazai kis- és középvállalkozásokkal szemben. Ennek a számokkal is könnyen alátámasztható igazságnak azonban szinte nyoma sincs a médiában. Jól fizetett, túlnyomórészt a multinacionális médiabirodalmak szolgálatában álló profi újságírók, szakmailag prostituálódott közéleti emberek egész hada győzköd minket éjjel-nappal ennek az ellenkezőjéről. Az igazságot azonban nem lehet hosszú ideig jól felépített kommunikációs trükkök mögé rejteni: a valóság előbb-utóbb átüt a hazugság mázán. Sokszor maguk az érintettek, a nemzetellenes politika gátlástalan kiszolgálói szolgáltatnak muníciót ahhoz, hogy az igazság mindenki számára nyilvánvalóvá váljon. Bokros Lajos például annyiszor váltott már csapatot, hogy mára egészen belezavarodott, lassan azt sem tudja szegény, melyik kapura játszik. Talán ezért kezdett el sorozatosan öngólokat rúgni a Vona Gábornak írt nyílt levelében?

A saját álláspont önnön megbuktatásának remek példája a Bokros által hasraütésszerűen, kellő információk híján kiválasztott két, számunkra követendő példaként beállított német vállalat, a Siemens és az Audi is. A nemzetközi sajtó két és fél éve még a Budapestre méregdrágán, 800 millió forintos egységáron leszállított Combino villamosok gyártójának, a Siemensnek egész világot átívelő korrupciós ügyleteitől volt hangos. A korrupciós csatornákon keresztül, törvénytelenül kifizetett összegek a jogerős bírói végzés tanúbizonysága szerint is meghaladták az 1.3 milliárd(!) eurót, a korrupcióban 12 ország volt érintett. Ekkora bukta még a multik világában sem számít mindennapos eseménynek! Hazánkban hajléktalanok nevére bejegyzett cégekkel számlagyárat működtetett a Siemens egyik partnere, ebben az ügyben ezidáig csupán strómanok akadtak horogra, ami a hazai korrupció elleni harc "komolyságát" is figyelembe véve ez egy cseppet sem meglepő... Hasonlóan vicces, önbuktató példa volt Bokros részéről az Audi felemlegetése is: ha ez a szerencsétlen politikai szélkakas tudta volna, hogy az Audi - immár nem először - éppen egy újabb, vissza nem térítendő állami támogatásért folyamodott (ezúttal 14.9 milliárd forintot kap a német vállalat a magyar adófizetők pénzéből), talán nem a német autógyártót hozta volna ideális példának.

Szegény, megzavarodott Bokros. Várjuk a következő bakiparádéját.

Volner János
Jobbik Gazdasági Kabinet

(Barikád)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Gyurcsány banda kóbi csókosa
  2010-01-02 20:19:13, szombat
 
  A Gyurcsány banda kóbi csókosa iszonyú közpénzt kaszál

Több millió forinttal távozik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől Schiffer Péter főigazgató-helyettes, de szolgálati autóját nem tarthatja meg - tudta meg a Heti Válasz. Ez a derék kisebbségi testvére az egykori MSZP-s volt főpolgármester-helyettesnek, Schiffer Jánosnak, amell ...tovább »ett az Apró-klánnal is kapcsoltban állt.


Nyugdíjazását kérte Schiffer Péter, a PSZÁF főigazgató-helyettese. A köztisztviselők jogállásáról szóló törvény rendelkezése szerint Schiffert 8 hónapos felmentési idő illeti meg, de ezen kívül 6 havi átlagkeresetének megfelelő jutalomban is részesül - amint az PSZÁF sajtóosztályának kérdésünkre adott írásos válaszából is kiderül: ,,az általa korábban irányított területeken a 2008. októberi eseményeket követően lebonyolított tőkepiaci vizsgálatok eredményes elvégzéséért".


A PSZÁF-nél egyébként Schiffer Péter foglalkozott a K&H Bank által forgalmazott CDO-kötvények ügyével. Mint ismeretes, a bank bombabiztosként hirdetett befektetésén volt olyan közéleti személyiség/ügyfél, aki több tízmillió forintot bukott, s akinek 50 millió forintos befektetése mindössze 3 millió forintra zsugorodott. Az ügyben panaszok tucatjai zúdultak a PSZÁF-re, de az intézmény mintha kissé elaludt volna a CDO-botrány kivizsgálásakor. A károsultak ügyvédjei szerint a K&H Bank gyakorlata kimerítette a csalás büntetőjogi fogalmát: azaz tévedésbe ejtette, majd tévedésben tartotta az ügyfeleket, és ezáltal kárt okozva, jogosulatlan előny szerzésére törekedett, s ezt a PSZÁF-nek is időben kellett volna észlelnie.

http://www.hunhir.hu/index.php?pid=hirek&id=25977
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2009.12 2010. Január 2010.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 440 db bejegyzés
e év: 3186 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 558
  • e Hét: 2216
  • e Hónap: 19009
  • e Év: 151926
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.