Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Valentin nap
  2010-02-14 17:42:16, vasárnap
 
  Hóvirágzás
Kicsi szívem dallamára
Rügyet bont a hóvirág,
Pici fejével kitekint:
Óh, de szép ma a világ.

Nyújtóztatja zöld levelét,
Érzi, itt a kikelet,
Gondolkodik, mit is tegyen,
Kinek hozzon örömet.

Szívzenémre táncba lendül,
Ropva hívja társait,
Kis csokorba perdül-fordul,
Összebújnak szirmaik.

Lelkesedve vigadoznak,
Cseng-bong a szívmuzsika,
Giling-galang, Neked adom:
Boldogságom záloga.

Bíbor Kata



 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
gömb
  2010-02-14 16:36:09, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
üdvözlet
  2010-02-14 16:33:16, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
"diétás" sertésdagadóK
  2010-02-14 16:09:21, vasárnap
 
  SERTÉSDAGADÓ BABOS KÁPOSZTÁVAL

Hozzávalók:
60 dkg sertésdagadó,
5 dkg zsír,
15 dkg vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
3 dkg paradicsompüré, 2 db babérlevél, 5 g
pirospaprika,
20 dkg tarkabab,
50 dkg savanyú káposzta,
2 dl tejföl,
só.
A sertésdagadót féltenyérnyi darabokra vágjuk. Megfelelő nagyságú lábos aljára helyezzük,
megsózzuk, olvasztott zsírral leöntjük.
Rátesszük a karikákra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, a paradicsompürét, a
babérlevelet és megszórjuk pirospaprikával.
Ráöntjük az előző nap beáztatott tarkababot, majd annyi vizet öntünk rá,hogy a víz a babot
ellepje. Lefedve a sütőbe téve a babot félpuhára pároljuk, ügyelve arra, hogy párolólevét ne
fője el. Ezután rátesszük az átmosott és kinyomkodott savanyú káposztát,belekeverjük a
tejfölt, majd a sütőbe visszatéve teljesen puhára pároljuk.


ABASÁRI SERTÉSDAGADÓ

Hozzávalók:
80 dkg sertésdagadó,
2 dl tej,
2 db zsemle, 5 dkg zsír,
5 dkg vöröshagyma,
8 dkg császárszalonna,
10 dkg gomba,
10 dkg sertésmáj,
10 dkg zöldborsó,
2 db tojás,
1 csomó zöldpetrezselyem,
3 dkg paradicsompüré,
2 dkg liszt,
2 dl fehérbor,
só.
A sertésdagadót felszúrjuk, hogy tölthető legyen. Tejbe áztatjuk a zsemléket és jól
kinyomkodjuk. Kevés zsírban megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a
kockákra vágott császárszalonnát, a gombát, a májat és a zöldborsót. Az anyagokat együtt
lepirítjuk, majd hozzákeverjük a zsemlékhez. Hozzáadjuk a tojást, a fűszereket és a finomra
megvágott zöldpetrezselymet. Az így elkészített töltelékkel a dagadót betöltjük, hústűvel
betűzzük és a húst megsózzuk. Sütőtepsibe téve forró zsírral leöntjük és kevés vizet
aláöntve, állandóan locsolgatva megsütjük.
Zsírjából pecsenyelevet készítünk, amelyet víz helyett száraz fehérborral öntünk fel és jól
kiforraljuk. Paradicsomos rizzsel vagy hagymás tört burgonyával tálaljuk.

TÖLTÖTT HÚS

Hozzávalók:
10 dkg császárszalonna,
20 dkg csuszatészta, 12 dkg juhtúró,
3 db tojás,
3 g törött bors,
80 dkg sertésdagadó,
8 dkg zsír,
só.
A császárszalonnát apró kockákra megvágjuk, majd ropogósra sütjük. A csuszatésztát sós
vízben kifőzzük, lecsepegtetjük és összekeverjük a kisütött szalonnával úgy, hogy a
szalonnából kiszűrt zsírt is hozzákeverjük a tésztához. Ezután hozzákeverjük az áttört juhtúrót
és a tojásokat. Sóval és törött borssal fűszerezzük, majd az így elkészített
tölteléket a felszúrt dagadóba töltjük. A nyílást betűzzük vagy bevarrjuk,a húst megsózzuk és
tepsibe helyezve forró zsírral leöntjük. Középmeleg sütőben, gyakori locsolgatással készre
sütjük.

TEJSZÍNES KUKORICÁVAL TÖLTÖTT DAGADÓ

Hozzávalók:
35 dkg konzervkukorica,
1,5 dl tej,
2 dl tejszín,
5 dkg vaj,
5 dkg liszt,
4 dkg cukor,
3 db tojássárga,
80 dkg sertésdagadó,
5 dkg zsír,
1 dl fehérbor,
3 cl konyak,
só.

A konzervkukoricát tejszínnel és tejjel felfőzzük. A vajat a liszttel összegyúrjuk és a forrásban
lévő kukoricához adagolva sűrítjük. Sóval és egy kevés cukorral ízesítjük. A tűzről levéve
lassú sugárban öntve hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd kihűtjük. A töltésre előkészített
dagadót a tejszínes kukoricával megtöltjük. A nyílást betűzzük vagy bevarrjuk, tepsibe téve
forró zsírral leöntjük, kevés vizet öntünk alá és középmeleg sütőben szép pirosra sütjük.
A sütésből visszamaradt zsírt felöntjük fehérborral, konyakkal, kevés tejszínt adunk hozzá és
jól kiforraljuk. Az így elkészített pecsenyelevet a felszeletelt húsra öntjük. Külön köretet nem
adunk hozzá, mivel a tejszínes kukorica egyben köretként szolgál.
 
 
0 komment , kategória:  viccek  
vicc
  2010-02-14 15:34:50, vasárnap
 
  Egy kisváros éjszakai lokáljába bemegy az újonnan kinevezett pap egy WC-t keresve.
Csendesen álldogál és nézi a táncolókat a csillogó- villogó diszkó megvilágításban.
Nem tudja mire vélni, hogy minden 3-4 percben a fények kialszanak és a tömeg láthatóan ok nélkül boldogan felüvölt és tapsol.
Miután meglátják őt, hirtelen elcsendesülnek.
Keresi a WC-t, de nem találja, végül is megkérdezi a csapost:
- Uram, használhatnám a férfi WC-t?
Mondja a csapos:
- Sajnálom Uram, de nem ajánlom.
- Miért nem? - kérdezi a pap.
- Mert a férfi WC-ben áll egy meztelen női szobor, amelynek egyetlen ruhadarabja egy fügefalevél.
- Nevetséges, majd elnézek a másik irányba - mondja a pap és bemegy.
A zene és a tánc újrakezdődik, majd hirtelen a fények megint kialszanak.
Hatalmas taps és üvöltözés hallatszik.
Mikor a pap kijön, körülállják, és hatalmas tapssal üdvözlik.
Mondja a csaposnak:
- Nem értem miért ünnepelnek és tapsolnak meg hogy bementem a WC- be?
- Mert most már maga is közénk tartozik - mondja a csapos.
- Attól félek még mindig nem értem.
A csapos most már nevetve mondja:
- Tudja, minden alkalommal, ha valaki felemeli azt a fügefalevelet, az összes fény kialszik a bárban.

 
 
0 komment , kategória:  viccek  
Valentin nap
  2010-02-14 15:14:29, vasárnap
 
  Ki volt Valentin?

Miért ünnepeljük február 14-én?

Nem ismerjük pontosan a személyét.

Az egyik legenda szerint Valentin fiatal keresztényként élt a keresztény vallás üldöztetése idején. Hitéért elfogták és börtönbe zárták, majd halálra verték 269. február 14-én.
Amíg börtönben volt a legenda szerint üzeneteket küldött a barátainak:
"Ne felejtsétek el Valentint!" és "Szeretlek benneteket!"

Más legenda szerint Valentin i. sz. 269-ben vagy 270-ben római pap volt, aki titokban párokat adott össze, ellenszegülve ezzel Claudius császár törvényének, amely átmenetileg megtiltotta a házasságkötéseket. Valentint ezért bebörtönözték.
A börtönben barátságot kötött a börtönőr lányával. A legenda szerint imájával gyógyította meg a beteg lányt, és kivégzésének napján üzenetet írt neki, amit így írt alá: "A Te Valentinod".

A Szent Valentin Nap megünneplését Celacius pápa rendelte el 496-ban.

A középkorban ő volt Anglia és Franciaország területén az egyik legnépszerűbb szent.

Valentint ma vértanúként tiszteli a katolikus egyház, hisz azért vesztette életét, mert nem tagadta meg az elibe járulóktól a házasság szentségét.

Halála napján, február 14-én -- amelyet egyben mennyei születésnapjának tartanak -- az ő emlékére cserélnek szívet hívők és hitetlenek. Igaz, csak papírszívet, de örök jelkép az is. S nemcsak a szerelmeseknek jár ki, hanem a jó barátoknak is. Mindenkinek, aki felé szeretettel fordulunk.


Láthatjuk, a Valentin nap történetére többféle magyarázat is akad, így pontosan nem tudhatjuk meg az ünnep eredetét.

A történetek azonban egyértelműen egy szimpatikus, romantikus figurát ábrázolnak, minden történet a szeretetet, a kedvességet hangsúlyozza, azt a hősi és romantikus szellemet, amit a legenda alakja megtestesített.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Valentin nap
  2010-02-14 15:08:36, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2010.01 2010. Február 2010.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 698 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 114
  • e Hét: 603
  • e Hónap: 2654
  • e Év: 30877
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.